A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Robbanások, tüzérségi támadások, folyamatos légiriadó - folytatódik a kegyetlen háború

Események

háború, ukrajna, oroszország, orosz-ukrán háború, orosz ukrán, konfliktus , háborús helyzet
Ukrainian servicemen prepare to fire a Grad BM-21 multiple rocket launcher at the front line between Russian and Ukraine forces in the countryside of the eastern Ukrainian region of Donbas on July 19, 2022 amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 148. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:51
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:57
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán hadi sikerek

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint az ország déli részén 111 orosz csapatot számoltak fel tegnap, az élőerőn kívűl két Msta-B löveget, két más tüzérségi eszközt, egy drónt és 13 páncélozott járműt semmisítettek meg.

06:04
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint tankkal lőttek az arató kombájnokra

Az eset a dnyipropetrovszki régióban, Koshove falu közelében történt, egy tank a gabonát arató kombájnokra lőtt, a munkásoknak nem esett baja - mondta Olekszandr Vilkul a Krivij Rih-i katonai közigazgatás vezetője.

06:17
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétával lőnek ki egy orosz tankot - videó

06:40
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ezen a hídon vághatják el az orosz utánpótlást - videó

Több találat érte a Dnyeperen áítvelő hidat, ami stratégiai fontosságú, - Oroszország ezen utánpótlást tud biztosítani vagy éppen csapatokat kivonni a folyótól nyugatra fekvő, általa elfoglalt területről.

07:17
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Mikolajivban, szólnak a légvédelmi szirénák is

Több erős robbanást hallottak a városban a hajnali órákban - jelentette a település polgármestere. Károkról, vagy áldozatokról egyelőre nem közölt információt.

08:42
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6514, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4922 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az ORFK. 

A beléptetettek közül a rendőrség 290 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől tegnap 12 ember, köztük 4 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:12
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárt véd az orosz légvédelem a HIMARS-rakétáktól -videó

Az orosz légvédelem megpróbálta lelőni a szkadovszki lőszerraktárukat célzó ukrán HIMARS- rakétákat, állítólag sikertelenül.

09:48
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

A CIA szerint Putyin kiváló egészségnek örvend

William Burns CIA-igazgató reagált a Vlagyimir Putyin elnök egészségi állapotáról szóló pletykákra, tagadta, hogy az orosz vezető beteg lenne.

Burns szerdán az Aspeni Biztonsági Fórumon kifejtette, hogy ahogy ők tudják, Putyin látszólag "túl egészséges", de egészségi állapotával kapcsolatban időről-időre pletykák merülnek fel, miszerint különböző betegségekben szenved - írja a The Guardian

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel
10:14
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA nem hagyná szó nélkül az elfoglalt ukrán területek Oroszországhoz csatolását

Amerikai tisztségviselők kedden közölték, hogy egyértelmű jeleit látják annak, hogy Oroszország arra készül, hogy hivatalosan is az országhoz csatolja az általa Ukrajnában elfoglalt területeket.

Erre reagálva Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerdán kijelentette, hogy az USA szerint az elfoglalt ukrajnai területek erőszakos orosz bekebelezése "az ENSZ Alapokmányának durva megsértése lenne, és nem hagynánk, hogy ez érdemi tiltakozás nélkül megtörténjen. Nem hagynánk, hogy büntetlenül maradjon" - írja a The Guardian

10:39
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Hivatalos javaslatot vár a kormány a EB-től a gázfelhasználás csökkentéséről

A kormány várja a hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól (EB) a gázfelhasználás csökkentéséről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel az amerikai Fox News-nak adott interjújában.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

11:04
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Két iskolát ért orosz tüzérségi csapás Donyeckben - képek

Két iskolát ért orosz tüzérségi csapás tegnap éjszaka a donyecki Kramatorszk és Konsztantyinovka városokban.

Pavlo Kyrylenko, a donyecki katonai közigazgatás vezetője kora reggel osztott meg képeket a támadás utáni állapotokról:

11:33
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA szerint 15 ezer orosz katona halt meg eddig a háborúban

Az Egyesült Államok becslése szerint az orosz hadsereg körülbelül 15 ezer főt vesztett az ukrajnai harcokban, továbbá 45 ezer körülire tehető a sebesültek száma.

William Burns, a CIA igazgatója szerint ezek a veszteségek jelentősek, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek - hozátette, hogy valószínűleg számszerűleg kevesebbet, mint az oroszok.

Oroszország utoljára március 25-én azt közölte, hogy addig 1351 orosz katona halt meg a harcokban - írja a The Guardian

11:53
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább egy ember meghalt az éjszakai bombázásokban Mikolajivban

Vitalij Kim, Mikolajiv régió kormányzója ma reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy az éjszakai orosz bombázásokban legalább egy ember meghalt, de több áldozat is lehet, egyelőre a károk felmérése folyik - írja a The Guardian

Bereznehuvate település környékén több kisebb tűz tört ki a bombázás következtében, a frontvonal közelében fekvő falvak ágyúzása folyamatos - közölte a kormányzó

12:26
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint jelenleg az orosz offenzíva egyik prioritása a második legnagyobb ukrán erőmű elfoglalása

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadta napi jelentését az orosz-ukrán háború állásával kapcsolatban. A britek szerint az orosz és szeparatista erők továbbra is kisebb támadásokat hajtanak végre az ukrajnai donbaszi területen húzódó frontvonal mentén és közelednek Ukrajna második legnagyobb erőműve, a Donyecktől 50 kilométerre északkeletre fekvő Vuhlehirska-erőmű felé.

Az angol védelmi minisztérium szerint Oroszország prioritásként az ukrajnai kritikus infrastruktúra, mint például az erőművek elfoglalását.

Az erőmű esetleges elfoglalása után az orosz offenzíva Kramatorszk és Szlovjanszk városok felé folytatódhat - áll a jelentésben.

12:54
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

A háborús nehézségek ellenére is segít a rászorulókon a Szent Márton Karitász

Az ukrajnai háború sem tudja megakadályozni a több mint húsz éve működő kárpátaljai Szent Márton Karitász jótékonysági szervezetet szociális munkájának végzésében, ugyanakkor a kényszersorozás miatt kulcsfontosságú munkatársakat veszítenek el - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Fehér Ferenc, a karitász igazgatója elmondta, hogy azokat a feladatokat, amelyeket a szervezetük ellát, valójában az ukrán államnak kellene, de mivel ez nem történik meg, ők nyújtanak segítséget már több mint húsz éve a munkácsi római katolikus egyházmegyében.

Hozzátette: jelenleg ötven intézményük van. Vannak általuk épített óvodák és családi típusú gyermekotthonok, amelyek használati jogát átadják az államnak, hogy az gondoskodjon a további fenntartásról.

A Szent Márton Karitászt anyagilag leginkább a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a pár évvel ezelőtt a püspökség jóvoltából alakult Kárpátaljai Családokért Egyesület segíti.

Fehér Ferenc hangsúlyozta, hogy a magyar államtól is nagyon sok támogatást kapnak, főleg a kollégiumok és líceumok fenntartásában, valamint annak a négy óvodának a működtetésében, amelyeket az ukrán állam nem támogat: ezek fenntartását a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság finanszírozza.

13:11
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

255 települést tartanak ellenőrzés alatt Ukrajnában a szeparatista és az orosz erők

A Donyecki Népköztársaság kiadta az orosz-ukrán háború állásával kapcsolatos hadijelentését melyben közlésük szerin jelenleg 255 települést tartanak ellenőrzésük alatt Ukrajnában a Luhanszki Népköztársasággal és az orosz erőkkel együtt.

Állításuk szerint az ukrán hadsereg az elmúlt napon 15 általuk ellenőrzött települést bombázott, amiben két ember meghalt, kettő pedig megsebesült - írja a The Guardian

13:27
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt Harkov bombázásában

Ihor Terehov polgármester szerint az orosz csapatok ismét eltaláltak egy buszmegállót Harkovban.

A ma reggeli támadásban a friss hírek szerint két civil meghalt és 19-en megsebesültek, egyikük állapota válságos.  

Egy nappal korábban szintén egy buszmegállóba csapódott be egy lövedék, akkor három ember meghalt, köztük egy 13 éves gyerek - írja a The Guardian.

13:52
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek az oroszok egy ukrán Szu-25-ös csatarepülőgépet Kramatorszknál

Az orosz légierő vadászgépei lelőttek egy ukrán Szu-25-öst a Donyecki Népköztársaság felett, Kramatorszk közelében – közölte csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

14:04
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

További ukrán veszteségekről számoltak be

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki helyzetjelentésében a Szu-25-ös csatarepülő lelövésén túl

beszámolt egy Mi-8-as helikopter, öt drón, illetve számos ukrán tüzérségi állás és rakétaindító rendszer megsemmisítéséről is.

Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők egyik dandárját lefegyverezték, miután tagjai megtagadták a szolgálatot Donbászban.

14:16
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Élelmiszert gyűjtenek a kárpátaljaiaknak a Puskás Arénában

Tartós élelemiszert gyűjtenek a Kárpátalján élőknek és a háború elől oda menekülőknek a szombati Ez az nap! keresztény könnyűzenei rendezvényen – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön.

A rendezvénynek otthont adó Puskás Aréna négy bejáratánál a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat egy-egy sátra áll majd, ahol az érkezők leadhatják adományaikat.

Az államtitkár hozzátette: az adománygyűjtéssel Magyarország legnagyobb keresztény felekezetközi rendezvénye a béketeremtés mellett a szolidaritás üzenetét is közvetíti.

14:38
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok meglepetéseket ígérnek

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon azt írta: az ukránok megfordítják a háború állását, „hamarosan sok meglepetés jön".

14:57
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatják a britek Ukrajna felfegyverzését

Nagy-Britannia bejelentette: tüzérségi lövegeket és több mint 1600 páncéltörő fegyvert küld Ukrajnának a legújabb nyugati fegyverszállítás keretében. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a háborús támogatásra a Boris Johnson leköszönő miniszterelnök által nemrég ígért újabb, 1 milliárd font értékű segítségen felül kerül sor – írja a The Guardian.

16:50
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Egy francia bankár szerint a szankciók romlásba viszik a Nyugatot

Az oroszellenes szankciókat szorgalmazó európai politikusok a romlásba vezetik a Nyugatot – írta meg Philippe Villin bankár a Le Figaro című francia lapban. Felháborítónak tartja, hogy akik „példátlan" szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, nem vitatták meg a kérdést választóikkal és az üzleti élet képviselőivel.

A bankár azt írja: az energiaárak máris az egekbe szöktek, ami a háztartások kiadásainak robbanásszerű növekedéséhez és elszegényedéshez vezet, és a vállalkozások is drámai költségnövekedést könyvelhetnek el.

Az energiaköltségek Európában sokkal magasabbak lesznek, mint máshol – jósolta meg a pénzember.  

Reményét fejezte ki, hogy a „sokk" olyan vitát nyit meg, amelyben a polgárok és a gazdasági vállalkozások megkérdőjelezik az elvakult „eurokraták" politikáját.Elvégre ők azok, akik romlásba vezetnek bennünket a szemtelen hazugságaikkal– írja Villin.

18:27
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint robbanásveszélyes a helyzet az atomerőműben

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők legalább 14 darab nehéz haditechnikai eszközt, továbbá lőszereket, fegyvereket és robbanóanyagot vittek be az általuk elfoglalt zaporizzsjei atomerőmű 1-es erőművi blokkjának gépházába.

A fegyverek és a robbanóanyag az Enerhoatom szerint közel található a turbógenerátor működését biztosító berendezésekhez, beleértve a fő olajtartályt. „Robbanásveszélyes hidrogén is van ott, amelyet a generátor hűtésére használnak" - fejtette ki a vállalat.

18:28
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Problémát jelent az ukránoknak a külföldi fegyverek karbantartása

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnát támogató kapcsolattartó csoport negyedik ülésén Kijev partnerei új kötelezettségvállalásokról állapodtak meg fegyverek, lőszerek szállítására és ukrán katonák kiképzésére vonatkozóan. Elmondta, hogy a találkozón felvetette a külföldi felszerelések karbantartásával és javításával kapcsolatos munka rendszerezésének szükségességét, valamint annak fontosságát is, hogy a nemzetközi katonai segítségnyújtás elszámolása és felhasználása átlátható legyen.

A miniszter szerint a partnerek biztosították őt afelől, hogy készek támogatni Ukrajnát a győzelemig. Ezenkívül sok partner kifejezte készségét ukrán katonák kiképzésére, ami lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy jól képzett tartalék erőforrásra tegyen szert.

19:19
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok mindenre lőnek Izjumban

Nincs egyetlen biztonságos hely sem a Harkov megyei Izjumban, az ukrán fegyveres erők folyamatosan lőnek mindenre – közölte a Területi Katonai Polgári Adminisztráció vezetője, Vitalij Gancsev. A TASZSZ-nak kifejtette: az orosz erők által elfoglalt várost az ukránok tűz alatt tartják, polgári és katonai célpontokra egyaránt támadnak.

Gancsev szerint gyakran azokra a pontokra mérnek csapásokat az ukránok, ahol az emberek csoportosulnak.

20:46
július 21, 2022
Vágólapra másolva!

Csökken az Ukrajnában harcoló zsoldosok harci kedve

A háború kezdetén özönlöttek Ukrajnába a külföldi katonák, öt hónap elteltével azonban a harcok már súlyos áldozatokat követelnek tőlük is – írja az NBC News, kiemelve: a „sikerekkel teli, izgalmas" első hónapok után „a második világháború óta legvéresebb európai konfliktus valósága" megviselte a több ezer külföldi harcos egy részét.

Az NBC News felidézi: az ukrán fegyveres erők becslése szerint Oroszország naponta nyolcszor annyi tüzérségi lőszert használ és több ezerrel több lövedéket lő ki, mint az ukránok.

A „brutális" ukrán veszteségek – napi akár 100-200 halálos áldozat – aláásták a morált az egységekben – nyilatkozta a hírportálnak adott korábbi interjúkban öt „nem ukrán" katona.

Az ukrán nemzetközi légió eközben közölte, hogy katonáinak ugyanazokat a fegyelmi szabályokat kell követniük, mint az ukrán katonának. Fizetésük is ugyanaz: rendfokozattól függően havi 500 dollár körüli összeg. Hadifogságba esve is ugyanolyan eljárásmód vonatkozik rájuk, mint bármelyik ukrán katonára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!