Megindult az orosz offenzíva: négy irányból támadnak

Események

ukrán háború, Ukrajna, válság 2022, ukrajna, ukrán, háború, orosz ukrán konfliktus Russia-Ukraine war
(LtoR) Ukrainian soldiers from the 14 mechanised brigade, Andrii the commander, Ivan the driver and mechanic and Maksym the gunner siton their T-72 tank on the frontline, in eastern Ukraine, amid the Russian invasion of Ukraine on July 9, 2022. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by MIGUEL MEDINA has been modified in AFP systems in the following manner: [removing details on the brigade and the specific location]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 140. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
08:24
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA

08:25
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Spanyolország tankokat ad Ukrajnának

08:27
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszországnak nincs bátorsága beismerni, hogy vesztett

Már nincs stratégiai erejük, karakterük, és nem értik, hogy mit csinálnak itt, a mi földünkön. Nincs egy jottányi bátorságuk sem ahhoz, hogy elismerjék a vereséget és kivonják csapataikat az ukrán területről - mondta Zelenszkij.

09:07
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 200 ember érkezett Ukrajnából kedden

Magyarország területére 2022. július 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6356 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4846 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 12-én 327 ember, köztük 101 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

09:36
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

45-re nőtt a Csasziv Jar-i halálos áldozatok száma

Szombaton rakétatámadás ért egy ötemeletes lakóházat Csasziv Jar településen, azóta folyamatosan keresik a túlélőket a romok között. Kedd estére kilenc embert sikerült kimenteni, a halálos áldozatok száma viszont elérte a 45 főt.

Mentőegységek a helyszínen 2022. július 12-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas
10:33
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Így látják a britek

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az orosz hadsereg a következő hetekben a kisebb donbaszi falvak, mint például Szeverszk és Doljna elfoglalására fog koncentrálni Kramatorszk és Szlavjanszk felé.

Azt is írták, hogy Oroszország továbbra is azon dolgozik, hogy megszilárdítsa hatalmát a már elfoglalt ukrán területeken.

11:19
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi embernek segítettek a fővárosban

Az ukrajnai háború elől július 12-én 327 ember, köztük 101 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

11:43
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, öten megsérültek Harkovban

A harkovi kormányzó szerint legalább öt ember megsérült, egy pedig meghalt az előző napi orosz bombatámadásokban. A sérülteket jelenleg kórházban ápolják, állapotuk stabil.

"Az orosz megszállók továbbra is terror alatt tartják az ukrán lakosságot" - írta Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

12:15
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

240 embert evakuáltak Lvivbe

Makszim Kozickij, Lviv kormányzója azt közölte, hogy előző nap 240 ember érkezett vonattal az ország keleti részéről. Azt is elmondta, hogy csendes volt az éjszaka, egy légiriadó volt, de nem támadták meg a várost.

12:29
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 26 ezren adtak be menedékkérelmet

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. július 13. 6.00 órai adatok alapján - eddig 26 702 menedékkérelmet regisztrált, ebből 13 176 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos - édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 22 520 fő esetében született elismerő döntés.

13:00
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán gabonaexportól tárgyalnak Törökországban

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint megérkezett az orosz delegáció Törökországba, ahol az ukrán gabonaexportról fognak tárgyalni. A tárgyaláson egy titkos helyszínen fog találkozni a török, az ukrán és az orosz katonai delegáció az ENSZ képviselőivel.

13:39
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi ukrán katona halt meg Oroszország szerint

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg legalább 425 ukrán katonával végzett, három repülőgépet és kilenc drónt lőtt le.

14:49
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Két település van ukrán irányítás alatt Luhanszkban

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint két település maradt ukrán irányítás alatt a régióban.
"Az ukrán hadsereg továbbra is védi Luhanszk külső területeit, még két település van a kormány fennhatósága alatt" - írta a Telegramon.

15:08
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Bakhmutot bombázták az oroszok - videó

Kedd éjszakától szerda reggelig bombázta az orosz hadsereg Bakhmut városát. Ez arra lehetett válasz, hogy az ukrán hadsereg az Egyesült Államoktól kapott HIMARS rakétarendszerrel támadta meg az orosz légierőt Luhanszkban.

15:48
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai menekültek többsége haza szeretne térni

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának felmérése szerint az ukrajnai menekültek nagy része szeretne visszatérni a hazajábá. A háború óta 8,8 millió ember - főként nők és gyerekek - hagyták el Ukrajnát, és 3,3 millió fő már visszatért az országba.

A még Európa más országaiban tartózkodó menekültek 40%-a nyilatkozott úgy, hogy a következő hónapban szeretne hazatérni, amennyiben biztonságosabbak lesznek a körülmények. Sokan szeretnének újra találkozni a családtagjaikkal és barátaikkal, és nagyon aggódnak azokért, akik maradtak.

16:24
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Szünetelnek a béketárgyalások

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincsenek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, mert Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát.

"Ukrajna célja, hogy felszabadítsuk a területeinket, visszaállítsuk a területi integritásunkat és szuverenetásunkat Kelet- és Dél-Ukrajnában. Mi ezt akarjuk elérni a tárgyalásokon" - mondta.

17:56
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja, hogy több vadászgépet is veszített a kiújuló harcokban

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy az orosz csapatok megsemmisítettek egy Szu-25-ös és egy Szu-24-es vadászgépet Ukrajna donyecki területei felett, továbbá szintén lelőttek egy Szu-25-ös és egy MIG-29-es harcigépet a déli, Mikolajiv környéki harcokban.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője tagadta a négy vadászgép elvesztését, szerinte az orosz állítás csupán háborús propaganda - írja a The Guardian

18:52
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívüli: Négy irányból indított támadást Oroszország

A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pushilin szerint négy irányból támadják az ukrán állásokat Donyeckben.

Pushilin közlése szerint a Donyecki Népköztársaság északi részén Szlovjanszk, Szeverszk és Artemovszk irányába folynak támadó hadműveletek, emellett délen pedig Vuhledar (Ugledar) felé igyekeznek előretörni a szeparatista köztársaság és az orosz hadsereg erői - írja a lenta.ru

19:23
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU engedélyezi a szankcionált áruk nem katonai célú eljuttatását Kalinyingrádba

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki az uniós szankciók között szereplő áruk szállítására vonatkozóan, amely szerint Oroszország folytathatja a kalinyingrádi exklávéba tartó, szankcionált áruk vasúti tranzitját az Európai Unió területén keresztül mindaddig, amíg a szállított áruk nem katonai célt szolgálnak - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az iránymutatás megerősítette, hogy a szankcionált áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom.

A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül - szögezték le.

19:50
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a Gazprom bejelentése

A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik "kritikus fontosságú létesítmény" biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.

Kanada a múlt hét végén jelezte: úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

A Gazprom nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából - tudatta a vállalat közleményében, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. Kanada lépése "biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására" - fogalmazott Scholz.

A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül a terveknek megfelelően hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. Európa attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

20:30
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők újra lőtték Mikolajiv megyét

Az orosz erők rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a dél-ukrajnai Mikolajiv megyét, az előzetes adatok szerint öt helyi lakos meghalt - közölte szerdán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő szavai szerint a reggeli órákban 28 csapást mértek az orosz erők a régió több településére. A támadásokban károk keletkeztek egy kórházi épületben és lakóházakban.

A Zaporizzsja megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy déltájban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre az azonos nevű megyeszékhely ellen, és találat érte a város egyik vállalatának épületét.

21:14
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: A legtöbb ukrajnai menekült egyelőre nem gondol a hazatérésre

A külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre - derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán ismertetett felméréséből.

A 4900 ukrajnai menekült megkérdezésével elvégzett felmérés szerint a harci tevékenység elcsitulásáig, illetve a biztonsági helyzet javulásáig inkább a befogadó országban maradnának.

Mindemellett a külföldön menedéket kereső ukrajnaiak jelentős hányada, különösen a nők és gyermekek reményüket fejezték ki, hogy valamikor majd visszatérhetnek hazájukba.

A legtöbb ukrajnai menekült mindenekelőtt Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában keresett menedéket.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg több mint 5,6 millió ukrajnai menekült tartózkodik külföldön.

Az orosz hadművelet kezdete óta a 9,1 milliót is meghaladta azok száma, akik elhagyták Ukrajnát, mintegy 3,3 millióan közülük azonban már visszatértek.

21:53
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok dúlnak Ukrajna keleti és déli részében

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzói hivatalok reggeli jelentéseiből készített összefoglalójában arról számolt be, hogy az orosz erők változatlanul heves támadásokat indítanak az ország déli és keleti részében, Harkiv és Donyeck térségében sok a sebesült és a halott.

A keleti országrészben lévő Harkov megyében az elmúlt nap alatt lakóházak és melléképületek dőltek romba az ágyúzások következtében, valamint tüzek ütöttek ki nyílt területeken.

A régióban öten szenvedtek sérüléseket. Donyeck megyében több település, köztük Avgyijivka, Toreck és Bahmut lakóövezeteit ágyúzták az orosz erők, a Kramatorszk melletti Kosztyantinyivka ellen pedig légitámadást hajtottak végre.

Az elmúlt 24 órában négyen haltak meg és nyolcan sérültek meg a régióban.

A javarészt orosz megszállás alatti, déli Herszon megyében pedig egyre több bejelentés érkezik az ukrán hatóságokhoz arról, hogy az oroszok helyi lakosokat raboltak el.

22:29
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Eldőlt Kalinyingrad sorsa

Litvánia be fogja tartani az Európai Bizottság (EB) iránymutatását és át fogja engedni területén az uniós szankciós listára került árukat Kalinyingrádba, amennyiben nem katonai célt szolgálnak - közölte szerdán a vilniusi külügyminisztérium.

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton.

A teherforgalom azonban megszakadt miután a litván vezetés életbe léptette június 17-én a vonatkozó uniós szankciókat.

Az EB szerdai iránymutatása megerősítette, hogy a szankciókkal sújtott áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom.

A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül - szögezték le.

23:41
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok stratégiai fontosságú várost ostromolnak

Oroszország és a Luhanszki Népköztársaság erői elérték az ukrajnai Szeverszk város határát - jelentette be Vitalij Kiszelev, a szeparatista erők tisztviselője

Kiszelev közölte, hogy elérték Szeverszk város határát és behatoltak a településre.

Hozzátette, hogy sikerült megfutamítani a várost védő egyes ukrán egységeket, véleménye szerint pedig a település hamarosan az orosz erők kezére kerül - írja az iz.ru

00:15
július 13, 2022
Vágólapra másolva!

Nem terjed ki az orosz gázra a következő szankciós csomag

Az Európai Unió hetedik szankciós csomagját készíti elő Oroszország ellen, de már most világos, hogy az nem fog kiterjedni az orosz gáz importjának korlátozására, mert több EU-tagállam nem tudna ehhez időben alkalmazkodni - mondta szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök.

A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy az újabb büntetőintézkedések, amelyeket most véglegesít az Európai Bizottság, a többi között megtiltanák az orosz arany behozatalát, illetve kiszélesítenék a kiviteli tilalom alá eső kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek listáját, valamint bővítenék a szankciók hatálya alá kerülő személyek névsorát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről