Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Véres harcok Kelet-Ukrajnában, új irányt vesz az orosz offenzíva

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank, orosz tank
8200900 21.05.2022 A views shows T-72 tanks repaired by Russian Armed Forces repair and restoration regiment in a field in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 135. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
06:01
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

ITT ÍRTUNK a csütörtöki eseményekről.

06:17
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna személyes hálával tartozik Boris Johnsonnak

Pártelnöki és miniszterelnöki lemondása után Boris Johnson brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök megköszönte a háború kezdete óta rendíthetetlen támogatást. Zelenszkij úgy fogalmazott: az ukránok személyes hálával tartoznak Boris Johnsonnak az eddigi kiállásáért, ugyanakkor az államok közötti kapcsolatoknak nem szabad megváltozniuk csak azért, mert a hatalmi körökben személyi változások lesznek.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. április 9-én Forrás: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala/-
06:33
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Több fegyver, gyorsabb befejezés

Minél nagyobb az Ukrajnának juttatott védelmi segély, annál hamarabb ér véget a háború a mi győzelmünkkel, és annál kisebbek lesznek a világ összes országának veszteségei a demokratikus társadalmakra nehezedő orosz nyomás miatt - fogalmazott éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy Kijevben találkozott az Egyesült Államok Kongresszusának képviselőivel – Lindsey Graham és Richard Blumenthal szenátorokkal. Ők a szerzői annak az állásfoglalásnak, amely felszólítja a külügyminisztériumot, hogy ismerje el Oroszországot a terrorizmust támogató államként.

07:06
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét ukrán zászló leng a Kígyó-szigeten

A háború kezdetén az oroszok által elfoglalt Kígyó-szigeten ismét kitűzték Ukrajna zászlaját. Az apró, de stratégiailag fontos sziget akkor vált híressé, amikor nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amin az egyik ukrán határőr melegebb éghajlatra küldi a sziget közelében feltűnt orosz hadihajót.

Az orosz csapatok a múlt hónapban hagyták el a szigetet saját állításuk szerint azért, hogy ezzel bizonyítsák jószándékukat és hogy újraindulhasson az ukrán gaponaexport a Fekete-tengeren. Ukrajna ezzel szemben azt állítja, hogy két hónapig tartó, több katonai és hírszerzési egység összehangolt munkáját követelő művelet során szerezték vissza a felügyeletet a Kígyó-sziget felett.

Ismét ukrán zászló leng a Kígyó-szigeten Forrás: AFP/Ukrán határőrség
07:25
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok azt állítják, megölték a Kígyó-szigeten lévő katonákat

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy megöltek ukrán katonákat, akik megpróbálták kitűzni Ukrajna zászlóját a nemrégiben visszafoglalt Kígyó-szigeten. Az odesszai hatóságok megerősítették, hogy rakéták csapódtak be a szigetre, és az oroszok két gabonahangárt is megsemmisítettek a régióban, amelyekben mintegy 35 tonna gabona volt. Ukrajna cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint katonái közül valaki meghalt.

07:52
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megint ágyúzták Harkovot

Három ember meghalt és további öt megsebesült, miután az orosz erők rakétákkal lőtték ki Harkovot – közölték tisztviselők. Oleh Szinyehubov regionális kormányzó azt mondta, hogy az északkelet-ukrajnai város egyik kerületét ágyúzták csütörtökön.

08:10
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 7066 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6251 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az ORFK.
A rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. július 7-én 34 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:24
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Lakónegyedet ért rakétacsapás Kramatorkszban

Donyeck ukrajnai kormányzója szerint legalább egy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek egy lakónegyedet sújtó Kramatorszk elleni rakétacsapásban. „Ez egy szándékos támadás a civilek ellen" – mondta Pavlo Kirilenko, hozzátéve, hogy ez addig nem áll le, amíg meg nem állítják az oroszokat.

08:54
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Átmeneti enyhülés

Külföldi elemzők szerint Oroszország átmenetileg enyhítheti kelet-ukrajnai offenzíváját a Putyin elnök által elrendelt „műveleti szünetben", miközben erői új támadásra próbálnak összeállni. Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) szerint az orosz erők szerdán nem értek el értékelhető területi nyereséget Ukrajnában, „a háború 133 napja óta először".

09:04
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Éhségkatasztrófa fenyeget

Az ENSZ éhségkatasztrófára figyelmeztetett az ukrán gabonával szembeni orosz blokád miatt. Patrick Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának igazgatója azt mondta, hogy az elkövetkező két évben robbanásszerű éhségkatasztrófa várható, és sürgősen fel kell oldani a blokádot az oroszok által csapdába esett 25 millió tonna ukrán gabonára vonatkozóan. Az ENSZ szerint közvetlenül az ukrán válság miatt 45 országban mintegy 50 millió ember már csak egyetlen lépésre van az éhínségtől

09:20
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz ügyészség börtönbüntetést kért egy ellenzéki aktivistára

Alekszej Gorinovot akár 15 év börtönre is ítélhetik, mert „tudatosan hamis információkat" terjesztett az orosz hadseregről. Gorinov a városi tanács márciusi ülésén bírálta Moszkva ukrajnai katonai akcióit.

09:47
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Lángol egy orosz lőszerraktár Donyeckben – videó

Felrobbant egy épület a donyecki Shaktarszkban, több Telegram csatorna szerint egy orosz lőszerraktárt ért találat ma reggel.

10:19
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada még a nyáron 39 páncélozott járművet küld Ukrajnába

Anita Anand kanadai védelmi miniszter közölte, hogy Kanada még a nyár folyamán 39 páncélozott harci támogató járművet küld Ukrajnába. Az amerikai General Dynamics kanadai üzemében gyártott járművek mentőautóként, karbantartási és mentőjárműként, illetve csapatok szállítására használhatók – írja a Reuters.

11:00
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Itt támadhat az orosz haderő

Az Egyesült Királyság szerint

Oroszország a Sziverszk elleni támadásra koncentrál,

felszerelést összpontosít a frontvonalra Sziverszk irányába, a jelenlegi orosz frontvonaltól mintegy nyolc kilométerre nyugatra - közölte a brit védelmi minisztérium.

Az orosz erők valószínűleg szünetet tartanak, hogy feltöltődjenek, mielőtt újabb támadó hadműveletekbe kezdenének a donyecki régióban - áll a védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében.

A minisztérium hozzátette, hogy reális esély van arra, hogy Oroszország közvetlen taktikai célja Sziverszk lesz, miközben erői megpróbálnak előrenyomulni a legvalószínűbb műveleti cél, Szlovjanszk-Kramatorszk felé.

11:18
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: Oroszországnak nincs miről beszélnie a Nyugattal

Ha a Nyugat nem tárgyalásokat akar, hanem Ukrajna győzelmét Oroszország felett a csatatéren, akkor valószínűleg egyszerűen nincs miről tárgyalni a Nyugattal, mert ez nem teszi lehetővé, hogy Ukrajna továbblépjen a békefolyamat felé - mondta Szergej Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-ak külügyminisztereivel folytatott mai találkozóját követően.

Oroszország viszont kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, hogy mikor kerülhet sor ilyen tárgyalásokra – írta az orosz Ria hírügynökség.

12:06
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Négy halott, kilenc sebesült a harkovi régió bombázásában

Négy ember meghalt és kilencen megsebesültek a Harkivi területet ért tegnapi támadásokban, de az éjszaka további ágyúzás nélkül telt el - közölte Oleh Szinyehubov, a régió ukrán kormányzója.

12:42
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeck nagy bajban van

A megszállt Szeverononyecket humanitárius katasztrófa fenyegeti, nincs központi víz-, gáz- és áramellátás, a várost emellett az orosz csapatok fosztogatják - közölte Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki kormányzója. A városban még 15 ezer civil lehet. Szeverodonyeck volt a luhanszki régióban az egyik legfontosabb orosz célpont.

12:55
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megindult az orosz offenzíva Szeverszk felé - videó

Helikopterek, tüzérség, tankok haladnak a város irányába.

13:38
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Brit Harpoonokat lőttek ki az oroszok Odesszában

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisített két, britek által szállított Harpoon hajóelhárító rakétarendszert Odesszában. (Reuters)

14:04
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Hét civil meghalt, 21 megsebesült a donyecki régióban

Több települést ért orosz támadás tegnap, ezekben hét civil meghalt, 21 megsebesült – közölte Pavlo Kirilenkó kormányzó. Az érintett települések Kramatorszk, Szlovjanszk, Avdivka, Sziverszk, Pokrovszk és Orlivka.

14:23
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszer-és üzemanyagraktár ég Donyeckben – videó

Jelentések szerint a megszállt Donyeck Kujbisevszkij kerületében lévő Topaz gyár területét érte találat. Úgy tudni lőszer- és üzemanyagraktárak gyulladtak ki az üzem területén.

14:42
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő orosz tüzérségi támadás Szeverszkben - videó

15:29
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Drónról dobnak le bombát egy orosz védelmi állásra - videó

15:50
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Aknára futott egy orosz tank Kelet-Ukrajnában - videó

16:40
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lőszerraktárt semmisítettek meg a herszoni régióban - videó

Ukrajna orosz lőszerraktárt semmisített meg pénteken a herszoni Nova Kakhovkában - jelentette be Szerhij Hlan, a terület kormányzójának tanácsadója. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok több tucat katonát és jelentős fegyverzetet vesztettek.

16:58
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az energiaválság Oroszország kísérlete Ukrajna elpusztítására

Az energiaválság Oroszország Ukrajna elpusztítására tett kísérlete - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénteken a szlovén parlamentben, hozzátéve, hogy Kijev villamosenergia-exporttal próbálja mérsékelni az európai gázhiányt.

Oroszországnak az Európai Unió is célpontja, de a szervezet meg tudja védeni magát - mondta az ukrán elnök videón közvetített beszédében.

A szlovén törvényhozásban - az Ukrajna támogatására rendezett eseményen - először Urska Klakocar Zupancic házelnök szólalt fel, aki elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy személyesen is üdvözölheti Zelenszkijt.

A háború kezdete óta Szlovénia azon országok oldalán áll, amelyek a leghatározottabban elítélték a független és szuverén Ukrajna elleni (orosz) támadást - mutatott rá a házelnök.

Zelenszkij jelezte: a megtiszteltetés kölcsönös, és egyben köszönetet mondott minden európai országnak, amely támogatja Ukrajnát azon erőfeszítéseiben, hogy felszabadítsa az országot az orosz megszállás alól.

"Köszönöm a szlovén nemzetnek, köszönöm nagy és bátor szíveteket" - fogalmazott.

Moszkva továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza Ukrajna előrehaladását - mondta az ukrán elnök, de hozzátette: "Oroszországnak fogy az üzemanyaga ahhoz, hogy továbbra is ezen az úton haladjon".

17:24
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok pénzdíjas hazai úszóversenyekkel ellensúlyoznák a részvételi tilalmat

Az Ukrajnában háborúzó Oroszország úszósportjának vezetése hazai rendezésű pénzdíjas versenyeket hirdetett meg azt követően, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) az év végéig felfüggesztette az orosz sportolók nemzetközi viadalokon való részvételét.

A FINA-nak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követően elfogadott döntése nyomán az orosz vizes sportok képviselői nem indulhattak a múlt hét végén zárult budapesti világbajnokságon sem.

Ellensúlyozandó a háború miatt elrendelt nemzetközi sportszankciókat, az orosz úszószövetség elnöke, Vlagyimir Szalnyikov bejelentette, hogy mintegy negyvenmillió rubeles (260 millió forint) díjalappal írnak ki versenyeket úszók mellett műugrók és szinkronúszók számára.

Az esemény színhelye Kazany lesz.

Az úszás világában komolyan nőnek a világcsúcsok díjai, a budapesti világbajnokságon fejenként már 50 ezer dollárt fizettek - nyilatkozta Szalnyikov a TASZSZ-nak.

Hozzátette, hogy a premizálásra az orosz sportolók motivációjának fenntartása végett is szükség van.

"A legjobban teljesítő versenyző akár 10 millió rubelt is kaphat" - mondta az úszóelnök, akinek bejelentése szerint az edzők is számíthatnak "anyagi bátorításra".

17:48
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt és 13 megsebesült az ukrán ellencsapásokban Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság szerint az ukrán hadsereg támadásaiban az elmúlt 24 órában egy ember meghalt és további 13 pedig megsebesült a szeparatista állam területén - írja a The Guardian.

18:06
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország nem hagy fel egész Ukrajna elfoglalásának tervével

Oroszország állandóan változtatja üzeneteit Ukrajnában indított háborújának terveiről, de Vlagyimir Putyin elnök nem tett le arról a szándékáról, hogy elfoglalja az egész országot - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

Folyamatosan szállták meg államunkat: először politikailag, aztán a Krím-félszigeten, majd a Donyec-medencében, utána egy teljes körű invázióban. Ez alapján Oroszország tervei között egyaránt szerepel a politikai vezetés megváltoztatása és egész Ukrajna megszállása. Teljesen biztosak vagyunk benne - fogalmazott az államfő.

Kijelentette, hogy azért sem hisz Moszkvának, mert állandóan változtatja a retorikáját.

"Először azt mondták, hogy nincsenek a Krímben, aztán elismerték. Majd azt mondták, hogy nincsenek keleten, aztán elismerték. Azt is mondták, hogy csak gyakorlatokat tartanak Ukrajna határai közelében, és nem lesz invázió, de ez is másképp volt. Ezért nem hisszük, hogy a tervük csak Luhanszk vagy Donyeck régiókra terjed ki. Terveiket és térképeiket megtaláltuk lezuhant pilótáiknál és elfogott katonáiknál. Voltak foglyok, akik elmondták, azt a parancsot kapták, hogy 2-3 napon belül foglalják el Kijevet" - fejtette ki az elnök.

18:26
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

A német törvényhozás hozzájárult Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult pénteken a német törvényhozás mindkét kamarája (Bundestag, Bundesrat) Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához, ezzel Németország az első tagállam, amely jogilag is elfogadta a katonai szövetség bővítését.

A két ország felvétele a szövetségbe azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított háborújával éppen az ellenkezőjét éri el annak, amit akart, mert "a Nyugat, amelyet annyira megvet, nem gyengébb, hanem erősebb lesz" - jelentette ki Christine Lambrecht védelmi miniszter a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A Bundestag pártpolitikai oldalakon átívelő egyetértésben támogatta a finn és svéd NATO-csatlakozást.

A kormánypártok - szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) - mellett a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU frakciója és a jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD legtöbb képviselője is megszavazta az előterjesztést.

Alig néhány órával később a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat is nagy többséggel jóváhagyta a NATO-bővítésről szóló ratifikációs törvényt.

A parlamenti eljárást így sikerült egy nap alatt lebonyolítani. A Bundesrat közleménye szerint ez a rendkívüli gyorsaság "erőteljes jelzés minden szövetségesnek", azt üzeni, hogy Németország kiáll a bővítés mellett.

18:51
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az orosz hadsereg kifosztotta Mariupol múzeumait

Mariupol városi tanácsa szerint az orosz katonák minden értékes kiállítási tárgyat elvittek a város múzeumaiból.

Az ukrán tisztviselők szerint a történelmi és művészeti múzeumokat kifosztották az orosz katonák, az intézményeket pedig "megsemmisítették" - írja a Sky News.

19:21
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Az orosz hadsereg Artemovszk és Szeverszk irányába indított offenzívát

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg a Donyecki területen található Artemovszk (Bakhmut) és Szeverszk (Siverks) városok közelében lévő Vesela Dolyna és Spirne falvak irányába próbál offenzív műveleteket végrehajtani.

Az ukrán tájékoztatás szerint az orosz hadsereg a Szeverszk közelében lévő Verkhnyokamyanske falunál részleges sikert ért el.

19:50
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Az év eleje óta az olajtermelés nőtt, a gáztermelés csökkent

Oroszországban az év elejétől május végéig az olajtermelés 3,5 százalékkal nőtt, a gáztermelés ugyanakkor "csak elenyésző mértékben", "2 százalékkal csökkent éves összevetésben - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánytagokkal az üzemanyag- és energiakomplexum helyzetéről folytatott megbeszélésen.

Az orosz elnök által ismertetett adatok szerint a júniusi olaj- és gázkondenzátum-termelés napi 10,7 millió hordó volt, 500 ezer hordóval felülmúlta a májusi termelést.

Putyin azt mondta, hogy ezt a stabil termelési szintet nagyrészt az ágazatnak nyújtott támogatással és a végrehajtott fejlesztésekkel, a technológiai függetlenség erősítésével és az által sikerült elérni, hogy az exportszállítmányok egy részét gyorsan máshova irányították át.

Az államfő szerint az orosz olajjal szembeni szankciók több kárt okoznak azoknak, akik azt bevezették, az embargó következményei katasztrofálisak lehetnek a globális energiapiacra.

- mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel
20:20
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán ejtőernyősök 12 orosz tankot semmisítettek meg egy rajtaütésben

Ukrajna szerint a hadsereg ejtőernyősei csütörtökön az ország keleti részében rajtaütöttek a támadó orosz erőkön.

A művelet során az orosz páncélosok megpróbáltak áttörni az ukrán vonalakon, de a védők felkészültek rájuk, és NLAW és Javelin páncéltörő fegyverekkel 12 tankot és több páncélozott harcjárművet megsemmisítettek - írja a Sky News.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint ezután a támadó alakulat visszavonult.

20:51
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót a kalinyingrádi blokád miatt

Oroszország figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy "kemény intézkedéseket" foganatosíthat, ha nem indul újra egyes áruk tranzitja az orosz kalinyingrádi exklávéba, illetve onnan.

Ha a helyzet nem stabilizálódik az elkövetkező napokban, akkor Oroszország kemény intézkedéseket fog hozni Litvánia és az EU ellen - mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Korábban a NATO-tag Litvánia megtiltotta egyes uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk tranzitját a területén keresztül Kalinyingrádba - írja a Sky News.

21:29
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában júniusban 21,5 százalékra nőtt az infláció

Ukrajnában júniusban 21,5 százalékra nőtt az infláció, szemben az egy hónappal korábbi 18 százalékkal.

Az emelkedés, amely 2016 márciusa óta a legmagasabb, az orosz-ukrán háború miatt korlátozott üzemanyag- és élelmiszer-beszerzés megnövekedett költségeivel magyarázható.

21:55
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij meglátogatta a fronton harcoló ukrán katonákat

Látogatást tett a dnyipropetrovszki régióban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és meglátogatta a fegyveres erők előretolt állásait - közölte pénteken az elnöki iroda sajtószolgálata.

A közlemény szerint az államfő beszélgetett a katonákkal, és többjüket kitüntette. Zelenszkij a Krivij Rih-i járásban egyeztetést tartott a helyi hatóságokkal a térség, illetve a csapatok helyzetéről.

Az elnök szerint a városoknak a hadiállapot ellenére hatékonyan kell működniük, és gondoskodni kell arról, hogy teljes mértékben el legyenek látva élelmiszerekkel és gyógyszerekkel.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egy online tartott ukrajnai konferencián kijelentette, hogy jelenleg körülbelül egymillió "egyenruhás" vesz részt Ukrajna védelmében.

Kifejtette, hogy a mozgósítások nyomán jelenleg az ukrán hadseregben legfeljebb 700 ezren, a nemzeti gárdánál 90 ezren, a határőrségnél 60 ezren, a rendőrségnél pedig százezren teljesítenek szolgálatot.

22:24
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

A G20-külügyminiszterek nem tudtak egységes álláspontot elfoglalni Ukrajna kapcsán

A világ legfejlettebb és legnagyobb fejlődő országa alkotta G20-országcsoport külügyminiszterei nem tudtak pénteken közös álláspontot elfoglalni Oroszország ukrajnai háborúja, illetve annak globális hatásai kezelése kapcsán.

A tanácskozást eleve kibillentette egyensúlyából több váratlan politikai fejlemény, így Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki lemondása és az indonéziai Bali szigetének egyik üdülőhelyén tartott konferenciától távol, Japánban Abe Sindzó volt kormányfő pénteken történt meggyilkolása.

Bizonytalan volt a konszenzus a Kína és Oroszország vezette Kelet, illetve az Egyesült Államok és Európa vezette Nyugat közötti szakadék miatt is.

Nem készült közös fénykép, és közös közleményt sem adtak ki, mint a korábbi években, és átütő volt a "kesernyés hangulat", mindenekelőtt Oroszország és a nyugati résztvevők között.

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akik első ízben tartózkodtak közös helyiségben a háború kitörése óta, tudomást sem vettek egymásról.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter felszólította a csoportot, amelyben jelen volt Lavrov, Blinken, Vang Li kínai külügyminiszter és több európai kollégájuk, hogy győzzék le a bizalmatlanságot, mert a bolygó számos kihívással néz szembe a koronavírus-járványtól kezdve az ukrajnai háborúig.

22:58
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA újabb négy HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok további négy HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnába - közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő pénteken.

Ezzel 12-re emelkedik összesen az Ukrajnának adott HIMARS-rakétarendszerek száma.

A tisztviselő szerint az első nyolc különösen hasznos volt, amikor az ukrajnai Donbaszban az orosz erők elleni harcok lényegében tüzérségi párbajjá alakultak.

Az Egyesült Államok további katonai felszereléseket és ellátmányt is küld Ukrajnának, többek között tüzérségi lőszert, katonai járműveket és pótalkatrészeket is az eddig leszállított eszközökhöz - írja a The Guardian

Amerikai M142 HIMARS-rakétarendszer. Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
23:42
július 08, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ukrán tisztviselő gabonamezők fegyújtásával vádolja az oroszokat

Egy ukrán tisztviselő azzal vádolja az oroszokat, hogy gabonaföldeket gyújtanak fel az ország délkeleti, orosz ellenőrzés alatt álló részén, Zaporizzsja régióban.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője egy Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet a gabonamezők felgyújtására, azzal vádolva Oroszországot, hogy nem törődik a globális élelmiszerválsággal és emberek millióit sodor veszélybe - írja a The Guardian

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről