Elsöprő orosz rakétatámadás-sorozat jöhet Ukrajnában

Események

Horizontal
Egy ukrán katona a fedezékéül szolgáló pincében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 180. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:15
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország elzárja magát a tárgyalásoktól

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök azt mondta, információik szerint az oroszok Mariupolban arra készülnek, hogy mint fogalmazott "egy teljesen undorító és abszurd kirakatperben" bíróság elé állítsák a város orosz fogágba került védőit.

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán állam reakciója egyértelmű lesz: ha megindul a minden nemzetközi szabály megszegésével járó per: Ukrajna azt úgy tekinti, hogy Oroszország átlépi a tárgyalóképesség határát.

06:26
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az ukrán elnök beszéde - videó

06:50
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a moszkvai robbantáshoz

Ahogy beszámoltunk róla, Moszkvában egy autóba rejtett bomba felrobbanásakor meghalt Darja Dugina, Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Duginnak a lánya. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy ha a gyilkossági nyomozás szálai Ukrajnába vezetnek, akkor igazolódik az "állami terrorizmus" politikája, amelyet Kijev folytat.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azonban tagadta, hogy országa részt vett volna a gyilkosságban, és azt mondta: "Mi nem vagyunk bűnöző állam, ellentétben Oroszországgal." Televíziós nyilatkozatában úgy tűnt, hogy a támadásért a „különböző oroszországi politikai frakciók" közötti belső hatalmi harcot okolja.

Alekszandr Dugin régóta szorgalmazza az orosz nyelvű és más területek egyesítését egy hatalmas új orosz birodalomban. Azt akarja, hogy a birodalom része legyen Ukrajna, ahol az orosz erők a Moszkva által "különleges katonai műveletnek" nevezett műveletet hajtanak végre.

07:11
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz partizánok lehettek a merénylők?

Az orosz duma egy korábbi tagja azt állította, hogy szerinte orosz partizánok álltak az autóba rejtett bombatámadás mögött . A Kreml-ellenes tevékenység miatt kiutasított Ilja Ponomarjov azt mondta, hogy a robbanás a Nemzeti Köztársasági Hadsereg munkája volt, amely állítása szerint egy Oroszországon belül működő földalatti csoport, amelynek célja a Putyin-rezsim megdöntése. „Ez a támadás új lapot nyit a putyinizmussal szembeni orosz ellenállásban" – mondta.

07:28
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek a Krím-félszigeten

Mihail Razvozsajev, az ukrajnai Szevasztopol orosz megszállási kormányának vezetője elmondta, hogy az orosz légvédelem augusztus 21-én este a Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőteret megközelítő célpontokat talált el.

07:50
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg kilőtt több orosz harcjárművet

Az ukrán „Dél" hadműveleti parancsnokság jelentése szerint megöltek 20 orosz katonát, és megsemmisítettek egy önjáró Msta-S tarackot, két S-300-as rakétarendszert, egy önjáró Giatsint-S tarackot, egy Nebo-M radarrendszert, egy 120 mm-es aknavetőt és három páncélozott járművet.

Egy orosz rakéta a Mikolajiv megyei Bashtankában elpusztított egy lakóépületet és megsebesített egy gyereket, Zelenodolszkot pedig az Uragan rakétavetővel vették célba. A támadás több lakóépületet is megsemmisített, egy civil meghalt, hat pedig megsebesült.

08:09
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

36 órás kijárási tilalom lép életbe Harkovban

36 órás kijárási tilalmat hirdettek Ukrajna északkeleti részén, Harkovban, az ország függetlenség napjának ünneplésére készülve. A kijárási tilalom augusztus 23-án 19 órától lép életbe – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. "Ez idő alatt tilos nyilvános helyen tartózkodni, az utcán gyalogosan vagy járművel közlekedni. Maradjatok otthon és ne hagyjátok figyelmen kívül a riasztást! A függetlenségünket védtük, védjük és védeni fogjuk. Nem adunk esélyt az ellenségnek semmilyen provokációra. Ezért függetlenségünk ünnepén a lehető legéberebbek leszünk" - mondta a kormányzó.

A heves ellenállás miatt májusban az orosz erők felhagytak a Harkov elleni támadással, Ukrajna második legnagyobb városát azonban továbbra is bombázzák a város külterületén túlról.

08:16
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ha Németország leállítja az ukrajnai fegyverszállítását, emberek milliói maradnak a sorsukra

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „még a legegyszerűbb kérdésekről sem hajlandó beszélni", ami lehetetlenné teszi a háború tárgyalásokkal történő lezárását. "Választhatunk, hogy nem teszünk semmit, vagy kijelentjük, hogy katonai segítséget nyújtunk, hogy megakadályozzuk Oroszország további előretörését. Az ilyen segítségnyújtás alternatívája az lenne, ha emberek millióit hagynánk magukra, és senki sem vállalja ennek a felelősségét" - mondta.
Arra a kérdésre, hogy elegendőnek tartja-e az Ukrajnának szánt katonai segélyek összegét, Baerbock azt válaszolta: Németország "ugyanazt csinálja, mint a többi ország", és szó sincs versenyről, hogy ki segíti Ukrajnát jobban.
A német kormány korábban közzétette az Ukrajnába szánt fegyverek listáját, ami 30 db Gepard önjáró tüzérségi rendszer mellett IRIS-T SLM légvédelmi rendszereket és M113-as páncélozott személyszállítókat tartalmaz.

08:28
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna az orosz rakétatámadások felerősödésére készül

Az ukrán hadsereg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország öt cirkálórakéta-hordozó hadihajót és tengeralattjárót vezényelt a Fekete-tengerre, Moszkva pedig légvédelmi rendszereket helyez el Fehéroroszországban. Kijevben hétfőtől négy napra betiltották a nagy összejöveteleket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy „Oroszország megpróbálhat valami különösen rondát, valami különösen gonosz dolgot" ezen a héten, amikor az ország a függetlenségének 31. évfordulóját ünnepli.

08:48
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérségi lövedékek záporoztak Nikopolra

A Zaporizzsja atomerőműhöz közeli Nikopolt öt alkalommal érte rakétatalálat az éjszaka folyamán – közölte Valentyin Reznicsenko regionális kormányzó. Elmondása szerint 25 tüzérségi lövedék érte a várost, tüzet okozva egy ipari területen, és megbénítva 3000 ember áramellátását.

09:00
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 7649 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10493 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 399 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 21-én 826 ember, köztük 366 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

09:37
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták csapódtak be Odessza közelében

Öt orosz Kalibr cirkálórakétát lőttek ki a Fekete-tengerből a térségre az éjjel - közölte az ukrán regionális adminisztráció szóvivője a déli katonai parancsnokság információira hivatkozva. Kettőt az ukrán légvédelem lőtt le, hármon pedig mezőgazdasági területeket talált el, áldozatok nincsenek. Oroszország azt közölte, hogy a rakéták megsemmisítettek egy lőszerraktárat, amelyben az amerikai gyártmányú HIMARS rendszerhez tároltak rakétákat, Kijev viszont azt közölte, hogy az oroszok egy magtárat találtak el.

10:05
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Részleges légtérzár Oroszország felett

Oroszország részlegesen lezárja az eget Ukrajna közelében három régiója felett. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz parancsnokság augusztus 22-től augusztus 25-ig lezárta az eget Lipetsk, Voronyezs és Belgorod régió egyes részein. Mindhárom orosz régió közel van Ukrajna Harkov és Luhanszk megyéihez.

10:28
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Önmérsékletre sürgettek az atomerőmű körül

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok vezetői katonai önmérsékletet sürgettek az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű körül. Olaf Scholz német kancellár szóvivője szerint a négy vezető egy telefonhívásban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség független felügyelőinek „gyors látogatására" szólította fel a nukleáris telephelyet.

10:56
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Megduplázódott a koraszülések száma Ukrajnában

A koraszülött vagy szövődményekkel járó szülések száma idén nagyjából megduplázódott a korábbi időszakokhoz képest Ukrajnában. A koraszülések számának növekedéséért a stressz és a rohamosan romló életszínvonal a felelős, ami megviseli a terhes nőket.

Az invázió előtt a donyecki régió három kórházában volt lehetőség a koraszülött csecsemők ellátására, az egyiket intézményt azonban orosz légicsapás érte, a másikat pedig szintén a harcok miatt kellett bezárni – így már csak a pokrovszki szénbányászváros szülészete működik. A kórház föld feletti inkubációs osztályán lévő csecsemőket nem lehet lekapcsolni az életmentő gépeikről, és a kórház elhagyása még légiriadó esetén sem lehetséges.

11:20
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb hajók indultak el

Újabb négy gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit – közölte a török ??védelmi minisztérium, így számuk 31-re nőtt az ukrán fekete-tengeri kikötőkből az ENSZ közvetítésével létrejött gabonaexport-megállapodás értelmében.

11:49
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadások érik Ukrajna több régióját

Miközben az ukrán elnök a héten fokozott orosz támadásokra figyelmeztetett, ma Ukrajna több régióját is bombázták.

Tüzérségi lövedékek záporoztak Nyikopolra, nem messze a zaporizzsjai atomerőműtől.

A keleti Bakhmut régióban tüzérségi és rakétaindító rendszerek okoztak károkat Szoledarban, Zajcevében és Bilogorivkában.

Az éjszaka folyamán támadások érték a Dnyipropetrovszki területen lévő Krivij Rih és Szinelnyikovszkij településeket is, négy ember megsérült és az elmúlt 24 órában két civil halt meg Ukrajna keleti részén, Donyeck régióban.

12:27
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért egy iskolát

A donyecki régiót ért orosz támadás lerombolt egy iskolát Konsztantyinovkaban - jelentette Szerhij Kirilenko, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

12:51
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb zászlóalj csatlakozik a frontvonalhoz

A fehérorosz Kastus Kalinouski ezred bejelentette egy új zászlóalj megalakulását.

A hírek szerint a zászlóalj harcosai hamarosan harci feladatokat fognak ellátni a fronton.

13:46
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Két kémet fogtak el az ukránok

Az Ukrajna Biztonsági Szolgálata arról számol be, hogy Donbaszban őrizetbe vettek két embert, akik a HIMARS állásáról adtak át információkat a megszállóknak.

14:44
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek

A Brit hírszerzésnapi jelentése szerint Oroszországnak egyre nehezebb motiválni a Donbaszban állomásozó csapatokat.

A parancsnokok valószínűleg közvetlen pénzügyi ösztönzőkhöz folyamodnak, és egyes harci egységeket megbízhatatlannak tartanak a műveletek folytatásához.

15:50
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország további szankciókat követel

Észtország a teljes energiaembargót támogatja az Oroszország elleni 8. szankciócsomagban.

Magasra kell emelnünk az agresszió árát, mielőtt megérkezik a tél. Hét csomag nem volt elég ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk Putyinra, hogy fejezze be az Ukrajna elleni háborút

- mondta Urmas Reinsalu külügyminiszter.

16:16
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Megszakadnak a tárgyalások, ha Moszkva újabb kirakatpert rendez

Megszakadnak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között, ha Moszkva újabb kirakatpert rendez az elfogott ukrán foglyokkal - jelentette ki vasárnap éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A politikus azokra a hírekre reagált, amelyek szerint az orosz csapatok és a Moszkva által támogatott szakadárok által elfoglalt ukrán kikötővárosban, Mariupolban bírósági tárgyalást terveznek.

"Ha megtörténik ez az aljas kirakatper, ha embereinket minden megállapodást, minden nemzetközi szabályt megsértve ebbe a díszletbe helyezik, ... Ez lesz az a határ, amelyen túl már nem lehet szó semmilyen tárgyalásról. Oroszország ezzel aláássa a tárgyalások megtartásának lehetőségét. Nem lesz több párbeszéd ezek után" - hangoztatta Zelenszkij.

16:40
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az ukrán titkosszolgálat felelős Putyin egyik tanácsadója lányának meggyilkolásáért

Az orosz titkosszolgálat (FSZB) szerint megoldották Darja Dugina, Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Dugin lányának a meggyilkolását, aki szombat este halt meg, amikor valószínűleg egy robbanószerkezet felrobbantotta az általa vezetett Toyota Land Cruiser típusú kocsit.

Az FSZB szerint a támadást egy 1979-es születésű ukrán nő követte el, aki július 23-án érkezett Oroszországba a lányával. A gyanúsított a gyilkosságot követően Észtországba menekült.

Az orosz különleges szolgálat szerint a bűncselekményt ukrán titkosszolgálatok készítették elő és követték el. Ukrajna tagadta az érintettséget.

17:09
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország újabb szankciós csomagot követel Oroszországgal szemben

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter hétfőn újabb büntetőintézkedéseket követelt Oroszországgal szemben Ukrajna katonai megszállása miatt.

"Még a tél előtt magasra kell emelnünk a megszállás árát az agresszor számára. Az eddigi hét szankciós csomag nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő nyomás alá helyezze Vlagyimir Putyin orosz elnököt és véget vessen az Ukrajna elleni háborúnak" - hangsúlyozta az észt diplomácia vezetője hétfőn a baltikumi NATO- és EU-tagország közszolgálati rádiójának.

Észtország azt szeretné, hogy az új büntetőintézkedéseket tartalmazó csomag teljeskörű energiaembargót tartalmazna, további korlátozásokat vezetne be bizonyos árucsoportokra és személyi körre, valamint az orosz állampolgárok EU-ba való beutazási tilalmát is elrendelné.

A tallinni kormány a múlt héten úgy döntött: hivatalos javaslatot nyújt be a brüsszeli bizottságnak egy nyolcadik szankciós csomag bevezetéséről.

Észtország határozottan kiállt az orosz állampolgárok EU-s turistavízum-kiadásának felfüggesztése mellett, miután Tallinn már korábban egyoldalúan megszigorította a szomszédos országból érkezőkre vonatkozó vízumszabályait, és ezzel korlátozta beutazásukat.

17:51
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev újabb orosz támadásra készül

A kijevi katonai adminisztráció betiltott minden tömegrendezvényt ezen a héten csütörtökig orosz rakétatámadások nagy valószínűségére hivatkozva - közölte hétfőn Katerina Dacenko, a városvezetés sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

A városvezetés kérte a kijevieket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében közölte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami "különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni".
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint azt mondta: eddig csaknem kilencezer ukrán "hős" halt meg az orosz megszállók elleni háborúban.

"Ebben a háborúban nemcsak katonák vesznek részt, és nem csak azok, akik fegyvert ragadtak, hanem a mi kisgyermekeink is, akik nem vétkesek semmiben, de szerencsétlenségükre itt és ebben az időben születtek" - jelentette ki a főparancsnok. Hozzátette: ők nem értik, mi történik, de mindenképpen védelemre van szükségük, mert apjuk a frontra ment, és talán egyike annak a majdnem kilencezernek, aki életét vesztette.

Június elején Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt mondta: az ukrán hadsereg veszteségei napi 100-200 fő között mozognak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 45 400 orosz katona esett el a háborúban.

19:01
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Őt gyanúsítják Darja Digina meggyilkolásával

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darija Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina is lakott, hogy kémkedhessen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooper gépkocsin az oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le.

Az FSZB szerint Vovk több ukrán titkosszolgálat megbízásából követte el a gyilkosságot, de nem nevezte meg ezeket.

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merényletet megelőzően részt vett a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, amelynek a 30 éves Dugina díszvendége volt.

Az újságírónő Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású pokolgéppel robbantotta fel Moszkva megye Ogyincovói járásában.

19:08
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária az oroszoktól fog gázt venni

A bolgár ügyvivő kormány a gázhiány miatt az orosz Gazprom gázipari óriástól is kénytelen lesz vásárolni az energiahordozóból - jelentette be hétfőn Rosszen Hrisztov bolgár energiaügyi miniszter.

"Nyilvánvalóan a Gazprommal is tárgyalnunk kell majd" - hangsúlyozta Hrisztov az energiaügyi válságstáb ülését követően. Hozzátette, hogy a szófiai vezetés Azerbajdzsánnal is kész ismét gázszállításokról egyeztetni.

Hriszto Alekszijev miniszterelnök-helyettes, aki egyben a válságstáb vezetője is elmondta, Bulgáriában szeptemberben még kielégíthetők a gázigények, októberben azonban már csak részlegesen.

Ezen felül "elviselhetővé kell tenni a lakossági és az üzleti felhasználású gáz árát is" - fogalmazott.
Október elején előrehozott választások lesznek Bulgáriában, miután Kiril Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én megbuktatták egy bizalmatlansági indítvánnyal.

Petkov kormányzása alatt elmérgesedett a hagyományosan jó viszony Szófia és Moszkva között.

Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem fizetett az előírt pénznemben, rubelben.

Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet mindemellett egy vasárnap adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy amennyiben "Bulgária kellő politikai akaratot tanúsít, elhárulnak az akadályok" a további gázszállítások elől.

19:36
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Szevasztopolban

A Krím-félszigeten található Szevasztopol városának lakói robbanásokról számoltak be - írja a lenta.ru.

Szemtanúk szerint a város minden részén robbanások hallatszottak, egyes helyeken ablakok törtek be és megszólaltak az autóriasztók.

A szevasztopoli hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a robbanásokkal kapcsolatban.

19:51
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Moldova haladékot kapott a Gazpromtól

Az orosz Gazprom olaj- és gázipari vállalat engedélyezte Moldovagaz számára, hogy szeptember 1-éig elhalassza az augusztusi gázszállítások kifizetését - erről a vállalat augusztus 22-én számol be a Telegram-csatornáján.

A JSC Moldovagaz nem teljesítette a Gazprommal szemben fennálló szerződéses kötelezettségét a 2022. augusztusi gázszállítások kifizetésére. Emiatt a Moldovagaz azzal a kéréssel fordult a Gazpromhoz, hogy a fizetést 2022. szeptember 1-éig halasszák el - áll a hivatalos közleményben.

A Gazprom jelezte, hogy ez egy "kivételes eljárás", hogy a vállalat bele tud egyezni egy ilyen kérésbe - írja az iz.ru.

20:58
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta az osztrák kancellár a szankciókról

Karl Nehammer osztrák kancellár az Oroszország elleni uniós szankciók fenntartását szorgalmazta az elsősorban európai uniós kérdésekre koncentráló alpbachi nemzetközi fórum hétfői megnyitóján.

Az elmúlt napokban az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezető tartományi politikusai megkérdőjelezték az ukrajnai orosz hadművelet miatt Moszkva ellen bevezetetett szankciókat.

Nehammer szerint jogos a kérdés, hogy a büntetőintézkedések jobban sújtják-e Oroszországot, mint az Európai Uniót. Ugyanakkor - mint fogalmazott - vitán felül áll, hogy szükség van ilyen intézkedésekre.

Az ukrajnai konfliktus uralta egyébként a kéthetes, "Új Európa" néven meghirdetett fórum megnyitóját, amelyen az osztrák kancellár mellett felszólalt Maia Sandu moldovai elnök is.

21:15
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Washington figyelmeztette az orosz nagykövetet

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csütörtökön figyelmeztette a washingtoni orosz nagykövetet: Moszkva szüntessen be mindenfajta katonai műveletet Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, a zaporizzsjai atomerőmű épületeiben és környékén.

Anatolij Antonov orosz nagykövetet augusztus 18-án kérették be a State Departmentbe, erről az egyik külügyminisztériumi szóvivő számolt be hétfőn.

Az amerikai diplomácia vezetése azt kérte Moszkvától: Oroszország ne fokozza tovább ukrajnai háborús tevékenységét, "szüntessen be minden katonai tevékenységet az ukrajnai nukleáris létesítményekben és azok környékén, valamint adja vissza a zaporizzsjai atomerőmű teljes irányítását Ukrajnának" - írta a külügyi szóvivő e-mailes nyilatkozatában.

23:35
augusztus 22, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin fontos rendeletet írt alá

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely posztumusz kitünteti Darja Dugina újságírót a Bátorságrenddel - a dokumentumot augusztus 22-én tették közzé a Kreml honlapján .

"A szakmai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságáért és önzetlenségéért a Bátorságrendet adományozom Darja Duginának" - olvasható a rendeletben.

Putyin korábban részvétét fejezte ki a meggyilkolt újságíró családjának, köztük édesapjának, Alekszandr Dugin filozófusnak. Az orosz elnök aljas, kegyetlen bűncselekménynek nevezte Darja Dugina meggyilkolását - írja az iz.ru.

06:20
augusztus 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!