A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem csillapodik az oroszok támadása, eddig legalább 3500 rakétát lőttek ki Ukrajnára

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Egy rakétabecsapódás okozta krátert vizsgálnak ukrán tűzszerészek Harkovban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 193. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
07:55
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:05
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 6863 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12593 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 293 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 3-án 105 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:17
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok sokfelé

Heves harcok folynak a front számos területén – Harkov régióban, Donbászban és hazánk déli részén egyaránt - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij beszámolója szerint az orosz csapatok ismét megtámadták Mikolajiv régiót, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk körzeteit és Harkovot. Az áldozatok között gyerekek is vannak.

Az ukrán tüzérség mindent megtesz a megszállók ütőképességének megsemmisítése érdekében, hogy a megszállt területen minden orosz főhadiszállást és minden lőszerraktárat, minden logisztikai útvonalat semlegesítsenek - mondta az ukrán elnök.

08:39
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Svédország garanciákat ígér

Svédország bejelentette, hogy több millió dollár értékben likviditási garanciákat nyújt az északi és balti energiavállalatoknak, hogy megakadályozza az európai energiahiány okozta pénzügyi válságot.

08:58
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekek haltak meg

Hanna Zamazejeva, a regionális tanács vezetője szerint egy nyolcéves gyerek meghalt egy orosz rakétatámadásban vasárnap reggel a dél-ukrajnai Mikolajiv régióban. Két másik gyerek is megsérült az orosz lövöldözésben Mikolajiv és Bereznehuvat városában.

09:21
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország meg akarja félemlíteni Európát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobeszédében kijelentette, hogy Oroszország növeli nyomását Európára az Északi Áramlat vezetéken keresztüli gázszállítás leállításával. "Oroszország arra készül, hogy döntő energiacsapást mérjen minden európaira" - mondta. "...Oroszország le akarja rombolni minden európai polgár normális életét."

A Gazprom orosz gázóriás augusztus 31-én határozatlan időre leállította a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül.

09:47
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Éjszakai támadás

Az orosz csapatok éjszaka rakétatámadást indítottak a kelet-ukrajnai Kramatorszk és Szlovjanszk ellen – közölte a donyecki régió kormányzója, Pavlo Kirilenko.

10:13
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs hol elvégezni a javítást

A Gazprom orosz energiavállalat közölte, hogy a Siemens Energy kész segíteni az Északi Áramlat gázvezeték meghibásodott berendezéseinek megjavításában, de azt állította, hogy nincs helyszín, ahol elvégezhették volna a munkát.

10:25
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU áll a kihívások elé

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a meglévő energiaszerződéseket, de kész megfelelni a kihívásnak, ha ezt nem teszi meg – mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos. Úgy fogalmazott: az EU nem fél Putyin döntéseitől. A Gazprom orosz gázóriás augusztus 31-én határozatlan időre leállította a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül. Oroszországot azzal vádolják, hogy Európa zsarolása és megfélemlítése érdekében folyamatosan megzavarja az Északi Áramlaton keresztüli gázszállítást.

10:39
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország közvetítene

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy országa közvetítő szerepet tölthet be a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos kérdések tisztázásában. A két vezető telefonbeszélgetésén szóba került a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás is. Az orosz és a török elnök a tervek szerint még ebben a hónapban személyesen találkozik majd Üzbegisztánban.

10:57
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű szabadságra megy Ramzan Kadirov

Csecsenföld vezetője állítólag azt mondta, hogy „határozatlan idejű és hosszú" szünetet tervez posztján. A 45 éves Ramzan Kadirov a Telegramjára közzétett videóban azt mondta, hogy úgy véli, „eljött az idő", hogy távozzon. Az orosz csecsen köztársaságot 2007 óta vaskézzel irányító Kadirovot márciusban Vlagyimir Putyin főhadnaggyá léptette elő az ukrajnai invázióban játszott szerepéért.

11:18
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev: A nyugat a halállal sakkozik

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azzal vádolta a nyugatot, hogy „sakkjátszmát játszik a halállal" Ukrajna támogatásával, és megpróbálják kihasználni az orosz-ukrán konfliktust, hogy Oroszországot „a szétesés új körébe" taszítsák.

11:35
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Taktikai meglepetést okozott az ukrán ellentámadás

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukrán erők „valószínűleg elértek bizonyos fokú taktikai meglepetést" a folyamatban lévő ellentámadással.

Ukrajna ezt úgy érte el, hogy kihasználta az orosz hadsereg „rossz logisztikáját, adminisztrációját és vezetését".

11:53
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában is emelkednek az árak, de emellett az embereink is meghalnak

A brit BBC-nek nyilatkozott az ukrán elnök felesége. Olena Zelenszkát egyebek mellett arról kérdezték, hogy mit üzen a britek számára, akik részben az ukrajnai orosz invázió, valamint a globális gáz- és olajválság miatt emelkedő energiaszámlákkal néznek szembe. Az ukrán first lady megérti, hogy nagyon nehéz a helyzet, hiszen a covid-19 járvány idején az áremelések Ukrajnát is érintették, de most nemcsak az árak emelkednek, hanem az emberek is meghalnak. "Tehát amikor valaki elkezdi számolni a bankszámláján vagy a zsebében lévő fontokat és pennyket, mi is így teszünk, de emellett megszámoljuk az áldozatokat is" - fogalmazott Olena Zelenszka.

12:17
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz vasutasokat toboroznak az ukrán frontra

Ukrán vezérkari információk szerint az orosz vasúttársaság 10 000 dolgozóját akarják az ukrajnai háborúba toborozni. Az Orosz Vasutak alkalmazottai várhatóan hat hónapra írnak alá rövid távú szerződéseket az orosz hadsereghez, és havi 5100 dollárt (kb.: 2 millió forintot) kapnak. Alekszej Tabalov orosz emberi jogi ügyvéd publikált nemrég egy dokumentumot Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos tervéről, hogy nagy cégeknél toboroznának önkénteseket.

12:38
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

38 ukránt vittek külföldre gyógykezelésre

Az ukrán egészségügyi minisztérium az Európai Bizottsággal együtt 38 aknarobbanásos sérültet és daganatos beteget evakuált kezelésre Franciaországba, Finnországba, Dániába, Hollandiába és Németországba.

Az ukrán egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború kezdete óta közel 1600 ukránt szállítottak gyógykezelésre nyugati országokba.

13:00
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők éjszaka kórházakat és iskolákat lőttek

Kórházakat, iskolákat és lakóházakat lőttek Mykolaivban az éjszaka folyamán - közölte a város polgármestere.

A közművek és a mentőcsapatok jelenleg is a helyszínen dolgoznak, károk keletkeztek az elektromos hálózatban és a vízellátásban - mondta a polgármester.

13:23
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországba látogat a vezető kínai törvényhozó

Nem sok magas rangú külföldi méltóság látogat mostanában Oroszországba, mivel Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója után a nemzetközi kapcsolatok romokban hevernek.

De Kína vezető törvényhozója, Li Zhanshu Li Zhanshu részt vesz a héten a hetedik Keleti Gazdasági Fórumon Vlagyivosztokban - jelentette vasárnap a Hszinhua hírügynökség.
Ő lesz a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki az ukrajnai háború kezdete óta Oroszországba látogat.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin elnök még februárban, hetekkel azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, "határok nélküli" stratégiai partnerséget jelentett be.

13:51
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz ágyúzás egy embert megölt, két embert megsebesített Harkivban

Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója arról számolt be, hogy a Csuhujivszkij és Izsiumszkij körzetek orosz ágyúzása megölt egy 45 éves nőt. Egy 64 éves nő és egy 43 éves férfi pedig megsebesült a támadásban.

14:18
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország négy embert megölt, kettőt megsebesített a Donyecki területen

Pavlo Kijrilenko donyecki területi kormányzó szerint az előző nap folyamán az orosz hadsereg két civilt ölt meg Velyka Novoszilkában, egyet Sziverszkben, egyet pedig Vodjanében. Mariupolban és Volnovakhában jelenleg nem lehet pontosan megbecsülni az áldozatok számát - mondta Kijrilenko.

14:37
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Németország segélyt ígér az ukrán menekültek számára

Svenja Schulze német fejlesztési miniszter közölte, hogy Németország 200 millió eurót biztosít a Németországban menedéket kapó ukrajnai menekültek számára.

14:54
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

138 orosz katona halt meg szeptember 3-án

A Déil Műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy szeptember 3-án 138 orosz katonát öltek meg és megsemmisítettek 9 harckocsit, 1 Msta-B harckocsi, 1 Uragan többszörös rakétavetőt, 1 Sz-300-as rakétarendszert, 1 152 mm-es ágyú-hajítót és 18 páncélozott járművet.

Az ukrán hadsereg megsemmisített 1 lőszerraktárt is, és eltalált 1 kompátkelőt délen.

15:17
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok kénytelenek elavult fegyvereket bevetni

Az orosz megszállók hiányt tapasztalnak a nagy pontosságú fegyverekből, ezért egyre gyakrabban kezdték el használni az elavult Sz-300-as rakétákat, amelyek egy része használhatatlan - jelentette az Ukrajnai Fegyveres Erők vezérkara.

15:42
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Német kancellár: Oroszország nem megbízható energiapartner

Németország államfője keményen nekiment Oroszországnak az Északi Áramlat-1 gázvezeték határozatlan időre történő felfüggesztéséről szóló döntést követően.

A Gazprom e heti lépését sokan Vlagyimir Putyin azon törekvésének részeként értékelték, hogy fegyverként használja az energiapiacokat, és megbüntesse a Nyugatot Ukrajna támogatása miatt.
Olaf Scholz kancellár ma azt mondta, hogy Oroszország nem megbízható energiapartner.
Megfogadta, hogy országa átvészeli a telet, és a szélsőséges adókból származó bevételeket a fogyasztók energiaárainak csökkentésére fogja fordítani.
A Gazprom közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték zárva marad a fő gázturbina szivárgása miatt.

16:01
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország már legalább 10 rakétát lőtt ki szeptember 4-én

Az ukrán légierő szerint Oroszország elsősorban Kh-59 és Kh-31 cirkálórakétákat, Onyx hajóelhárító rakétákat és Iskander-K cirkálórakétákat lőtt ki. Ezek közül két rakétát sikeresen lelőttek.

16:32
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország az atomerőmű területéről is támad

Az Insider közzétett egy videót, amelyen orosz rakétarendszerek tüzelnek a zaporizzsjai atomerőmű területéről.

A péntekről szombatra virradó éjszaka készült felvételen a rakétaindítók egy erőműegység közelében láthatók, és megerősíteni látszik, hogy Moszkva a Dnyipron túli támadó katonai csapásokra használja az erőművet, ahogyan azt Ukrajna korábban állította.

16:56
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon visszafoglalása vélhetően hónapokig tartó csata lesz

Tarasz Berezovec, az ukrán hadsereg különleges erőinek tisztje szerint a Herszon városának visszafoglalására irányuló ellentámadás valószínűleg hónapokig fog tartani, mivel a felszerelés és a logisztika előkészítése továbbra is folyamatban van.

Az offenzívánkat zökkenőmentesnek és eredményesnek jellemezném. Fegyveres erőink elsősorban a katonáink és a civil lakosság életére gondolnak. Nem megyünk tovább, ha komoly kockázatot jelent

- mondta Berezovets.

17:20
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán ellentámadás "szisztematikusan ledarálja" az orosz hadsereget

A dél-ukrajnai ellentámadás egy módszeres művelet, amelynek célja az orosz erők és logisztika leépítése, nem pedig nagy területrészek azonnali visszafoglalása - mondta Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó.

A cél Putyin hadseregének rendszerszintű felmorzsolása, és az, hogy az ukrán csapatok lassan és szisztematikusan feltárják és tüzérségi és precíziós fegyverek helyzetét és megsemmisítsék Oroszország operatív logisztikai ellátórendszerét - mondta.

Az ellentámadás valószínűleg nem fog azonnali győzelmet eredményezni, mivel az ukrán erők igyekeznek megzavarni a kulcsfontosságú logisztikai csomópontokat, amelyek támogatják az orosz műveleteket délen, és megrongálni az orosz katonai egységeket.

17:39
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint a zaporizzsjai erőművet ismét lőtte az ukrán tüzérség

Az Oroszország által kinevezett Enerhodar városának vezetője az ostromlott atomerőmű közelében lévő Enerhodar városában azt mondta, hogy vasárnap ukrán tűz alá került a város.

Egy tüzérségi lövedék eltalálta a zaporizzsjai atomerőmű egyik egységét

- mondta Alekszandr Volga. Az állítást nem lehetett megerősíteni.

Oroszország és Ukrajna is egymást vádolja a létesítmény megtámadásával.

18:08
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer tonna gabona semmisült meg Ukrajnában

Orosz lövedék megsemmisített egy gabonatárolót a Mikolajivi területen lévő Ocsakivban.
Ocsakiv alpolgármestere, Olekszij Vaskov arról számolt be, hogy több ezer tonna gabonát semmisített meg az orosz ágyúzás.

Áldozatokról nem érkezett jelentés, de több lakóépület is megrongálódott.

18:17
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

5 iskolát katonai bázissá alakítottak át az oroszok

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szeptember 4-én közölte, hogy az oroszok által megszállt Melitopolban 5 iskolát is katonai bázissá alakítottak át, melyeket katonák őriznek és fémdetektorokat helyeztek el a bejáratuknál.

18:39
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország legalább 3500 rakétát lőtt ki Ukrajnára

Ruszlan Sztríljec, ukrán környezetvédelmi miniszter szerint a rakétarobbanások hozzájárulnak a levegő, a víz és a föld szennyezéséhez, elpusztítva a növény- és állatvilágot.

Ukrajna környezete évtizedekig érezni fogja a háború következményeit - mondta.

18:56
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Dymtro Orlov polgármester szerint a megszállt Enerhodar városába nem lehet humanitárius segélyt szállítani

Orlov a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy a teherautókat már második napja fordítják vissza, és hogy az oroszok mindent megtesznek, hogy elzárják a várost az egész civilizált világ elől.
Elmondása szerint a szállítmány pelenkákat, higiéniai csomagokat és élelmiszert tartalmazott a rászoruló családok számára. Egy képet is közzétett raklapokról, amelyeken pelenkák, energiakekszek és Unicef márkájú dobozok voltak egymásra pakolva.

Orlov szerint a szállítmány több mint 1000 négyzetméternyi védőszövetet is tartalmazott a lövések során szétlőtt ablakok pótlására.

Azt mondta, hogy a fő érv az első orosz ellenőrzőponton, ahová érkeztek, az volt, hogy Enerhodarnak semmire sincs szüksége, a helyi lakosoknak mindenük megvan, sőt még több is.

19:26
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok azt állítják visszafoglaltak egy várost Herson megyében

Jurij Szobolevszkij, Herson megye egyik ukrán parancsnoka hivatalosan bejelentette, hogy Ukrajna visszafoglalta Vysokopilliát. A helyi hírek szerint az ukrán sereg kitűzte az ukrán zászlót a városban.

20:36
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több várost is bombáztak az oroszok

Egy vezérkari jelentés szerint Oroszország egy nap alatt 14 rakétát lőtt ki és 15 légicsapást mért Ukrajnára. A támadások többek között Harkiv, Mikolajiv és Ochakiv városok infrastruktúráját célozták.

22:35
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megtámadtak egy falut Harkov megyében

A támadásban 16 ház leégett. Vjacseszlav Zadorenko, helyi vezető elmondta, hogy az oroszok napokig lőtték a térséget. Tegnap a szomszédos Bezruky falut támadták meg, ott is leromboltak több házat.

23:36
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Gránátvető sült el egy gyermekrendezvényen, Csernyihivben

Tizenöt ember, közöttük nyolc gyermek sebesült meg tegnap egy engedély nélkül tartott fegyverkiállításon, Csernyihivben. A rendezvényt gyermekeknek tartották, amikor egy gránátvetőt elsütöttek. Az Állami Nyomozóiroda közölte, hogy vizsgálja az eset körülményeit.

00:09
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb ukrán gabonakonvoj indult útnak

Tizenhárom gabonával megrakott hajó hagyta el ma az ukrán kikötőket - közölték az ország hatóságai. Az infrastrukturális minisztérium a Facebookon közölte, hogy a konvoj 282 500 tonna mezőgazdasági terméket szállít Odesszából, Csornomorszkból és Pivdennyijből.

01:04
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ismét haditanácsot hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökletével vasárnap ismét haditanácsot tartottak Kijevben, a héten immár harmadik alkalommal - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöki honlapon közölt tájékoztatásra hivatkozva.

A találkozón a főparancsnok, a hadműveleti területek parancsnokai és a hírszerzés vezetője beszámoltak a fronton kialakult helyzetről. A mostanit megelőzően augusztus 31-én és szeptember 2-án hívott össze Zelenszkij ilyen jellegű tanácskozást.

01:28
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

A harkovi régiót lőtték az oroszok, két ember sebesült meg

Oleh Szinyehubov a régió kormányzója azt mondta, a támadás következtében két lakóház és egy többemeletes épület is megrongálódott. A sebesülteket kórházba vitték.

06:32
szeptember 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!