A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az oroszok elzárták a gázcsapot, az ukránok ismét az atomerőművet lövik

Események

conflict nuclear Horizontal
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrző missziójának tagjait szállító ENSZ-járművek Zaporizzsja határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 191. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:58
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:25
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ki kell vonni a katonákat az atomerőmű területéről

A legfontosabb dolog, aminek mielőbb meg kell történnie, az a zaporizzsjai atomerőmű területének demilitarizálása. Pontosan ez a célja az ukrán és nemzetközi erőfeszítéseknek. Kár, hogy még nem hallottuk a megfelelő felszólításokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség részéről - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint arról is beszélt a szervezet vezetőjével a kijevi találkozónkon, hogy a katonák kivonása a biztonság kulcsa, csak így garantálható, hogy az ukrán szakemberek teljes ellenőrzésük alatt tarthassák az üzemet.

06:31
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Elnöki dicséretet kapott az ukrán légierő

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében azt mondta: február 24. óta 28 042 ukrán harcos kapott állami kitüntetést, akik hősiesen védik Ukrajnát, és a megszállt területek felszabadításán dolgoznak. Külön kifejezte háláját Harkov védőinek, a 92. dandárnak és a légierőnek. "Tegnap a légelhárító csapatok a Donyeck régióban nagyon jó munkát végeztek - lelőtték a megszállók újabb helikopterét, a háború alatt már a 205. helikoptert és két pilóta nélküli gépet. Összesen már több mint 800 orosz drónt semmisítettek meg – köszönjük az eredményt!" - mondta az ukrán elnök.

06:52
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán gabonát szállító hajó zárja el a Boszporuszt

Zátonyra sodródott egy Ukrajnából érkezett, gabonát szállító teherhajó a törökországi Boszporusz-szorosban, így leállt az Isztambulon áthaladó hajózás – közölte az isztambuli kormányzó hivatala. A 173 méteres "Lady Zehma", amely 3000 tonna kukoricát szállított, biztonságosan lehorgonyzott egy kormányhibát követően. Senki sem sérült meg.

A hét elején az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország által működtetett Közös Koordinációs Központ a gabonaexport-megállapodás megkötése után azt mondta, hogy a Lady Zehma engedélyt kapott arra, hogy kukoricával induljon el Ukrajna csornomorszki kikötőjéből az olaszországi Ravennába.

07:23
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a Kreml által jóváhagyott történelem oktatását hangsúlyozta

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta a történelem Kreml által jóváhagyott változatának tanításának fontosságát, amikor Oroszország egész területéről válogatott iskolásokkal találkozott egy kalinyingrádi osztályteremben. Az orosz vezető azt mondta, megdöbbenve fedezte fel, hogy a kelet-ukrajnai gyerekek nem tudták, hogy országuk a Szovjetunió része volt Oroszországgal, és hogy az ilyen hibák kijavítása létfontosságú feladat.

Putyin puccsnak nevezte azt a tiltakozási hullámot is, amely Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnököt 2014-ben elmozdította a hivatalából. "Mindenki azt gondolja, hogy ma valamiféle agresszió érkezik orosz részről" - mondta Putyin. „De senki sem érti, senki sem tudja, hogy a 2014-es puccs után Donyeck, Luhanszk nagy része és a Krím lakosai nem akarták felismerni a puccsot. Háború indult ellenük – és nyolc évig tartott."

Putyin azt mondta, fontos, hogy az oroszországi és Ukrajna oroszok által megszállt részein lévő iskolákban a Moszkva által jóváhagyott tantervet tanítsák, amely nagyrészt megtagadja Ukrajna szuverenitását és független nemzetként 1991 óta fennálló történelmét.

07:58
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Erőszakkal szállítanak ukránokat Oroszországba

Az orosz fegyveres erők erőszakkal ukrán civileket szállítanak át Oroszországba – derült ki a Human Rights Watch jelentéséből. A szervezet 71 oldalas jelentésében megállapította, hogy a civileket, köztük a háború elől menekülni próbálókat akaratuk ellenére Oroszországba vagy Ukrajnában lévő oroszok által birtokolt területekre szállították.

Jelentésének részeként a Human Rights Watch 54 olyan emberrel készített interjút, akik Oroszországba kerültek, vagy családjukat és barátaikat áthelyezték. Megállapította, hogy a legtöbben elmenekültek Mariupol déli kikötővárosából, többüket pedig az északkelet-ukrajnai Harkov térségéből szállították át.

08:20
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 6665 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 217 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 1-jén 55 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:38
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter figyelmeztette Moldovát

Oroszország elleni támadásnak minősül minden olyan intézkedés, amely veszélyezteti az orosz csapatok biztonságát a leszakadó Dnyeszteren túli régióban - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll. Oroszországnak mintegy 1500 katonája van a területen, amelyet "békefenntartó" erőként jellemez.

08:56
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-kínai hadgyakorlat kezdődött

Oroszország és Kína nagyszabású hadgyakorlatot indított csütörtökön több szövetséges nemzet részvételével, a Moszkva és Peking közötti növekvő védelmi együttműködés és Moszkva katonai erejének demonstrációjaként. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Vostok 2022 (Kelet 2022) nevű hadgyakorlatot szerdáig tartják Oroszország távol-keleti részén és a Japán-tengeren, és több mint 50 000 katona és 5000 fegyveres jármű, köztük 140 repülőgép és 60 hadihajó vesz részt rajta.

09:22
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz oligarcha ingatlanjait kutatták át Manhattanben

Az Egyesült Államok szövetségi ügynökei egy milliárdos orosz oligarchához köthető ingatlanokat kutattak át Manhattanben, Hamptonsban és egy floridiai szigeten. Az FBI ügynökei és a belbiztonsági nyomozók munkatársai átkutatták azokat az ingatlanokat, amelyek kapcsolatban állnak Viktor Vekselberggel, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, és akinek 120 millió dolláros jachtját áprilisban már lefoglalták – írja az NBC News.

09:48
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Német vizsgálat indult a kémkedési ügyben

A német belföldi hírszerző ügynökség vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint két magas rangú köztisztviselő kémkedhetett Oroszország javára – derül ki egy helyi sajtóértesülésből. Az esetet elsőként feltáró Die Zeit szerint a vizsgált tisztviselők szorosan érintettek energiaellátási kérdésekben, és kulcspozíciókat töltöttek be.

10:13
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia ENSZ-rendőrséget küldene Zaporizzsjába

Litvánia ENSZ-rendőrség küldését javasolja a zaporizzsjai atomerőműhöz. Arunas Paulauskas, a litván rendőrség magas rangú tisztviselője szerint az ENSZ-rendőrség biztosíthatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hosszú távú missziójának biztonságát a helyszínen. A NAÜ küldöttsége szeptember 1-jén érkezett meg az oroszok által megszállt Enerhodarban található Zaporizzsja Atomerőműbe. Oroszországot, amely az erőmű területéről ágyúzta az ukrán állásokat, azzal vádolják, hogy pajzsként használja az üzemet.

10:33
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Német harckocsikkal pótolják az Ukrajnának átadott cseheket

Németország májusban vállalta, hogy 15 Leopard harckocsit küld Csehországba, a Csehország által Ukrajnába küldött T-72-es harckocsik pótlására. Az átruházásról szóló megállapodás tervezetét a közelmúltban megküldték aláírásra az illetékes kormányoknak – közölte a Cseh Rádió.

10:56
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna gabonaexportja 53%-kal nőtt augusztusban

Ukrajna gabonaexportja 2,6 millió tonnát tett ki augusztusban – közölte az Ukrán Agrárgazdasági Klub. Az ország teljes mezőgazdasági termékexportja, beleértve a gabonát is, 12 százalékkal, 4,6 millió tonnára nőtt az előző hónaphoz képest. Július 22-én Ukrajna, az ENSZ, Törökország és Oroszország megállapodást kötött az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldásáról. Ukrajnának havonta körülbelül 6 millió tonna mezőgazdasági terméket kell exportálnia, hogy megbirkózzon a fennmaradó készletekkel és be tudja tárolni a friss termést.

11:28
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kiújultak a harcok Ukrajna déli részén

Péntekre virradóra ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország északi részén fekvő Harkovot is. Ihor Terehov polgármester azt közölte, az orosz erők a város Holodnohirszk nevű negyedét lőtték. Sebesültekről egyelőre nem tudni, több autó megrongálódott.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy kiújultak a harcok Ukrajna déli részén, s ismét támadások érték zaporizzsjai atomerőmű mellett fekvő Enerhodar városát is.

12:01
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

4 ember meghalt Donyeckben

Donyeck régió katonai adminisztrációjának reggeli jelentése szerint 4 ember meghalt előző nap a régióban, mindegyikük civil volt. További tíz ember megsérült.

12:41
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan orosz katonák kísérik a NAÜ-szakértőit

Ukrán sajtóhírek szerint orosz katonák folyamatosan kísérik a Nemzetközi Atomenergai-ügynökség szakértőit a Zaporizzsja Atomerőműben, ezért nem tudtak még négyszemközt beszélni az atomerőmű munkatársaival.

12:59
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Sikeres ellentámadásról számoltak be az ukránok

Az ukrán hadsereg szóvivője szerint "meggyőző" sikereket értek el a héten indított ellentámadás során, aminek következtében "jelentős" veszteségek érték az orosz hadsereget, több száz katonájuk esett el.

Natalia Humeniuk szóvivő azt mondta, hogy folytatják a támadásokat, elsősorban fegyverraktárakat, hidakat vesznek célba.

13:32
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

A NAÜ két szakértője állandó jelleggel az atomerőműben marad

A Reuters szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két szakértője állandó jelleggel a zaporizzsjai atomerőműben marad.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 2-án közreadott képen Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója (k, balról) látogatást tesz az ügynökség felügyelőivel az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőműben szeptember elsején Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-
14:56
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok az atomerőmű környékén

A Nemzetközi Atomerőmű-Ügynökség szakértőinek érkezése ellenére tovább folytatódnak a harcok az atomerőmű környékén. Nem sokkal az érkezésük előtt kezdődtek újra az összecsapások, ami a korábban biztosított útvonalat is érintette.

15:50
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Így nézett ki Mariupol a háború előtt - fotók

Egy ukrán újságíró fotókat osztott meg a Twitteren egy évvel ezelőtti mariupoli látogatásáról.

16:22
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvednek

Az ukrán fegyveres erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a Mikolajiv-Krivij Rih irányból és máshol indított támadási kísérleteik során - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken a minisztériumban tartott telefonkonferencián.

"Ezt az akciót (az ukrán elnök, Volodimir) Zelenszkij hivatala azzal a kizárólagos céllal tervezte meg, hogy illúziót keltsen a nyugati kurátoraikban az ukrán fegyveres erők támadási képességeivel kapcsolatban" - hangoztatta a tárcavezető.

Elmondta, hogy Herszon és Mikolajiv irányában az orosz hadsereg az elmúlt hónap folyamán Olekszandrivka közelében elérte Mikolajiv megye határát és felszabadította Blagodatne falut, a Donyec-medencében pedig, Piszkiben, ellenőrzése alá vonta az egyik fő ukrán védelmi csomópontot.

"Folytatjuk a Donyec-medence felszabadítását és az Oroszországi Föderáció biztonságát garantáló feltételek megteremtését" - mondta.

A tárcavezető szerint Ukrajna csak az elmúlt hónap folyamán 601 nehézfegyvert és tüzérségi eszközt - többnyire nyugati gyártmányúakat -, 19 repülőgépet és hat helikoptert, valamint 188 drónt veszített, az orosz hadsereg pedig 174 dandár- és zászlóaljparancsnoki állásra mért csapást. Mint mondta, az orosz légvédelmi rendszerek az amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők 226 lövedékét fogták el. Sojgu azt mondta, hogy az ukrán veszteségek hatására kevesebb, mint harmadára csökkent a külföldi "zsoldosok" beáramlása Ukrajnába, akik közöl eddig 2831-en halta meg.

17:43
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán katonák tagadták meg a parancsot

Az Ukrán Fegyveres Erők 110. gépesített dandárjának katonái a súlyos veszteségek miatt megtagadták a harc folytatását és elhagyták állásaikat.

"Az ukrán 110. gépesített dandár katonái, akik Avdiivka és Opytnoye települések területén folytattak korábban harcot, a veszteségeik miatt elhagyták állásaikat" - közölte Igor Konashenkov altábornagy.

Az altábornagy jelentése szerint az ukrán hadsereg a déli frontszakaszon is jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt napokban - írja az iz.ru.

18:02
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Láthatóan többször károsodott a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült - jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken a Reuters jelentése szerint, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A nemzetközi szervezet vezetője - aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben - hangsúlyozta, hogy "ez tarthatatlan". Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt "kényelmetlenül közelről" hallatszott a harc zaj.

Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára - fogalmazott Rossi.

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben.

Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről - hangoztatta Grossi.

A NAÜ-ellenőrök többsége - köztük Gross - csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

18:33
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb tragikus ukrán ellentámadás történt

Az ukrán hadsereg sikertelenül próbálja megvetni a lábát a déli frontszakaszon Mikolajiv és Krivij Rih környéki területeken.

Az orosz hadsereg légiereje, a precíziós rakétacsapatok és a tüzérség jelentős veszteségeket okoz az ukrán csapatoknak.
A nap folyamán több mint 330 ukrán katona meghalt azokon a frontszakaszokon, ahol az ukrán hadsereg erői támadni próbáltak, két katona pedig fogságba esett.

Az ukrán erők egy nap alatt 13 harckocsit, 19 gyalogsági harcjárművet, 12 egyéb páncélozott harcjárművet vesztettek. Herszon régióban az orosz erők lelőttek két ukrán Szu-25-ös támadó repülőgépet és egy MiG-29-es vadászgépet - írja a meduza.io.

19:54
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Javították az elemzők az orosz gazdasági előrejelzéseket

Elemzői várakozások szerint az orosz gazdaság teljesítménye, idén a 2020-as növekedéssel azonos mértékben, 4,7 százalékkal zsugorodhat, míg az éves átlagos infláció 13 százalékra gyorsulhat az előző évi 8,4 százalékról. A Reuters havi felmérése szerint az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén a 2020-as szintjére eshet vissza, de az elemzői várakozások alapján az idei recesszió kisebb lesz a korábbi előrejelzéseknél. Júniusban az elemzői konszenzus még 7 százalékos, egy hónappal később 5,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban megjelent, a világgazdaság növekedési kilátásairól szóló publikációjában a korábbi 8 százalékos orosz GDP csökkenésről szóló éves prognózisát 6 százalékra módosította.

21:30
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Teljesen leállították az oroszok az Északi Áramlatot

A Gazprom bejelentette, hogy határozatlan időre teljesen leállították az Északi Áramlat gázvezetéket.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

22:20
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok százezres veszteségekről beszéltek

Szerhij Krivonosz, az ukrán fegyveres erők tábornoka szerint Ukrajna százezres nagyságrendben veszített el embereket a háborúban - közölte az Ukrán Fegyveres Erők (APU) tábornoka, a hadsereg különleges műveleti erőinek volt parancsnokhelyettese.

Szerinte az, hogy Ukrajna még nem kapitulált, az egyszerű polgárok érdeme, akik képesek voltak megszervezni magukat.

A tábornok bízik abban is, hogy az ukránok hamarosan számon kérik a hatóságokon a súlyos veszteségeket a fronton - írja az iz.ru.

23:33
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét az atomerőmű közelében lőnek az ukránok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy csapásokat mért orosz állásokra az ország déli részén található Enerhodar város körüli térségben az atomerőmű közelében, ahol ENSZ-szakértők dolgoznak - írja a The Guardian.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata adatokat gyűjt a zaporizzsjai atomerőműnél, az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar város szélén.

"Megerősítést nyert, hogy Herszon és Enerhodar városok környékén fegyveres erőink precíz csapásai három ellenséges tüzérségi rendszert, egy lőszerraktárt valamint megközelítőleg egy századnyi katonát is megsemmisítettek" - közölte az ukrán vezérkar egy Facebook-bejegyzésben.

00:58
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Nem adnak vízumot az orosz diplomatáknak

Oroszország ötvenhat vízumot kért Szergej Lavrov külügyminiszter és küldöttsége részére, akik ENSZ-közgyűlés szeptemberben 20-án kezdődő éves általános közgyűlésére utaznának, de még egyet sem kaptak meg.

António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett levelében - amely pénteken jutott a Reuters brit hírügynökség birtokába -, Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője ezt "aggasztónak" nevezte, mert az Egyesült Államok az elmúlt hét hónapban "állandóan megtagadta a vízumokat számos, más ENSZ-rendezvényen részt venni kívánó orosz küldött részére".

08:20
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!