A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Aknamezőre vezényelt egy századot egy ukrán parancsnok, mindenki meghalt

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy elhagyott orosz harckocsi javításán dolgoznak a harkovi régió északi részén.
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 210. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:02
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna átvette a kezdeményezést

Az aktuális harci állapotokról szólva az ukrán elnök azt mondta az éjszakai videóüzenetében, hogy a fronton kialakult helyzet egyértelműen jelzi, hogy Ukrajna átvette a kezdeményezést. "Védőink nagyon körültekintően és nagyon bátran teljesítik a parancsnokaik által kitűzött feladatokat" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

06:27
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Háborús bűncselekmények

Folytatjuk a stabilizációs intézkedéseket az orosz megszállás alól felszabadult területeken - mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint mindenhol rögíztik az orosz atrocitások tényeit - felkutatják a megszállók kínzókamráit, a meggyilkoltak elrejtett holttestét, a megszállókkal együttműködő kollaboránsokat.

"Hálás vagyok minden rendvédelmi tisztnek, aki részt vesz a megszállók bűneivel kapcsolatos igazság megállapításában. Hálás vagyok mindenkinek, aki segít nekik. Ez egy kolosszális munka, amelyre az igazságosság érdekében van szükség, hogy mindenkit megbüntessenek, aki ukránok elleni bűncselekményeket követett el" - mondta az elnök.

06:47
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: Putyin csak akkor adja fel, ha belátja, hogy nem nyerhet

Olaf Scholz német kancellár az ENSZ Közgyűlésén azt mondta, hogy Oroszország elnöke csak akkor adja fel birodalmi ambícióit, ha belátja, hogy nem tudja megnyerni a háborút. "Ezért nem fogadunk el semmilyen békét, amelyet Oroszország diktál, és ezért kell Ukrajnának képesnek lenni arra, hogy kivédje Oroszország támadását" - mondta Olaf Sholz, aki szerint az imperializmus visszatérése nemcsak Európának, hanem a globális, szabályokon alapuló békerendnek is katasztrófát jelentene.

Azt mondta, meg kell reformálni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és az ENSZ-nek fel kell lépnie azokkal szemben, akik egy olyan világot részesítenek előnyben, ahol az "erősek uralják a gyengéket".

07:04
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Japán miniszterelnök: Oroszország Ukrajna elleni inváziója lábbal tiporja az ENSZ alapszabályát

Fumio Kishida japán miniszterelnök kijelentette az ENSZ Közgyűlésén, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója "olyan magatartás, amely lábbal tiporja az ENSZ alapokmányának filozófiáját és elveit". Azt mondta, hogy az ilyen akciót "soha nem szabad eltűrni".

A Hirosimából származó kormányfő szerint a nukleáris fegyverekkel való fenyegetés, mint amit Oroszország ezúttal tett, nem beszélve a használatukról, komoly fenyegetést jelent a nemzetközi közösség békéjére és biztonságára nézve, és soha nem lesz elfogadható.

07:27
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Már pénteken megkezdődnének a népszavazások

A megbízott orosz hatóságok Ukrajna négy megszállt területén – Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában – kedden bejelentették, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást kívánnak tartani az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról, ami még jobban kiélezheti a háborút.

Kijev kijelentette, hogy a „hamis" népszavazások értelmetlenek, és közölte, hogy erői továbbra is visszafoglalják a területeket, függetlenül attól, hogy Moszkva vagy meghatalmazottai mit jelentenek be.

07:50
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház elutasítja a népszavazást

A Fehér Ház elutasította Oroszország népszavazási terveit, hozzátéve, hogy Moszkva csapatokat toborozhat ezeken a területeken, miután jelentős veszteségeket szenvedett a csatatéren. Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a tervezett népszavazásokat a szuverenitás és a területi integritás elveinek megsértésének nevezte.

08:03
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 5449 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5008 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 20-án 40 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:24
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Nem ismerik el

Az EU illegitimnek minősítette a tervezett népszavazásokat. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi biztosa kijelentette, hogy Oroszország azon kísérlete, hogy legitimálja illegális katonai ellenőrzését a megszállt ukrán területek felett, és erőszakkal módosítsa Ukrajna határait, egyértelműen sérti az ENSZ alapokmányát, valamint Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

A világ számos vezetője is kijelentette, hogy nem ismernek el semmilyen népszavazást vagy ukrán területek új annektálását, Emmanuel Macron francia elnök egyenesen paródiának nevezte a tervet.

08:45
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Elszállhat a diplomáciai megegyezés esélye

Bármilyen népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról az oroszok által megszállt ukrán területeken, megsemmisítené a Kijev és Moszkva közötti tárgyalások fennmaradó ablakát - idézte a Liga.net ukrán lap az ukrán elnök hivatalának szóvivőjét. „A népszavazások nélkül még mindig van halvány esély a diplomáciai megoldásra. A népszavazások után nincs" – idézte Szerhij Nyikiforovot a Liga.net.

09:04
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb rakétacsapást mért Harkovra

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy egy orosz rakéta becsapódott a Kolodnohirszkij kerületben szeptember 21-én éjjel. Terekhov elmondta, hogy a mentők a helyszínen dolgoznak. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

09:41
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült mennyi civil halt meg a háborúban

Az ENSZ adatai szerint szeptember 18-ig Oroszország Ukrajna elleni háborújában legalább 5916 civil halt meg, és legalább 8616-an megsebesültek. Az ENSZ emberi jogi ügynöksége úgy véli, hogy a valós számok jóval magasabbak, mert egyes helyekről, köztük a Mariupolból, Izjumból, Liszicsanszkból, Popasznából és Szeverodonyeckből származó információk késnek, és sok civil áldozatokról szóló jelentést még meg kell erősíteni.

10:10
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok ismét átcsoportosítják erőiket

A Dozsd független orosz tévécsatorna arról számolt be, hogy a Leningrád megyei Luga városában állomásozó orosz 25. gépesített lövészdandár sorkatonáit átszállítják a Belgorod megyei Valujki városába. A csatorna értesülései szerint Oroszország a dandárból akár 400 sorkatonát is áthelyezhet Belgorod megyébe. Már korábban is volt arra példa, hogy orosz sorkatonákat küldtek az ukrán frontra.

10:55
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Szíriából érkeznek ejtőernyősök Ukrajnába

Létszámhiány miatt az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy kivonják Szíriából a 217. légideszant-ezred egységeit, és áthelyezik az ukrajnai frontvonalra – jelentette az ukrán vezérkar.

11:04
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódnak a harcok Bahmut és Avdijivka városoknál

Az ukrán fegyveres erők vezérkara az közölte, hogy a Bahmut és Avdijivka városok melletti donyecki műveletei jelentős veszteségeket okoztak Oroszországnak, ugyanakkor elismerték, hogy Oroszország még több tucatnyi várost lőtt Ukrajna északkeleti és déli részén.

11:08
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin rendkívüli bejelentése a háború új szakaszáról - videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette részleges mozgósítást rendelt el - írja a The Guardian. Ez azt jelenti, hogy tartalékosokat hívnak be - vagyis olyan embereket, akik korábban a hadseregben szolgáltak.

Az orosz elnök beszédet mondott, amelyben elmondta, hogy a hadsereg a teljes nyugat hadműveleteivel áll szemben Ukrajna több mint 1000 kilométeres frontvonalán. A katonai tartalékban lévőket behívnák.

Vlagyimir Putyin elnök beszéde után Szergej Sojgu védelmi miniszterrel készült, előre felvett interjút mutatták.

Az orosz védelmi miniszter szerint 300 ezer tartalékost hívnak be.

Megerősítette, hogy a részleges mozgósításba azokat hívják majd be, akik korábban is a hadseregben szolgáltak.

11:20
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország támogatja a hétvégére meghirdetett népszavazásokat

Oroszország teljes mértékben támogatja a hétvégére Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában meghirdetett népszavazást az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról - mondat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

11:37
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai reakció

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete már reagált is az orosz elnök ma reggeli bejelentésére - írja a Mandiner.

Bridget Brink úgy fogalmazott: A látszat-népszavazás és a mozgósítás a gyengeség, az orosz kudarc jele.

Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagosan elcsatolt ukrán területekre, és továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, ameddig csak szükséges" – véli az ukrajnai nagykövet.

11:50
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz: Németország nem fogadja el a Kreml feltételei szerinti békét

Olaf Scholz német kancellár az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében "égbekiáltó imperializmusnak", és "az eszkaláció újabb fordulójának" nevezte Putyin lépéseit és a megszállt ukrán területeken tartandó álreferendumok tervét - tudósít a The Kyiv Independent.

12:09
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciók jöhetnek

Az Európai Unió elfogadja a hetedik szankciócsomagot, ha Oroszország elismeri a népszavazásokat az ukrán területeken - számolt be az Euractiv portál .

Egy uniós forrás szerint a tervek szerint bővíteni fogják azon személyek és szervezetek feketelistáját, akik részt vesznek a szavazásban. Az intézkedések magukban foglalják a kereskedelem, a turizmus és a régiók finanszírozásának tilalmát.

Új ágazati szankciókról is tárgyalhat az Európai Unió, de a forrás megjegyezte, hogy nehéz lenne egységes álláspontot kialakítani ebben a kérdésben.

12:32
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás

Az ukrán fegyveres erők (AFU) által a zaporozsjei régió ágyúzásának intenzitása meredeken megnőtt, miután bejelentették a népszavazást a térség Oroszországhoz való csatlakozásáról. Ezt Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió közigazgatásának főtanácsának tagja jelentette szerdán.

Az ágyúzás, a tüzérségi párharcok és az áttörési kísérletek intenzitása drámaian megnőtt a tegnapi kongresszusunk után" – mondta a TASZSZ -nak .

12:53
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Lettország nem ad ki vízumot

Lettország biztonsági okokból nem ad ki humanitárius vízumot a mobilizáció elől menekülő oroszoknak - állítja az ország külügyminisztere.

13:10
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin utasítást adott

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy a lehető legrövidebb időn belül növeljék a termelési mennyiséget és csökkentsék a gyártási időt az ország hadiipari komplexumának vállalatainál. Az államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a katonai felszerelések korszerűsítésekor alaposan tanulmányozni kell azokat a külföldi modelleket, amelyeket ma már Ukrajnában is aktívan használnak - jelentette az Izvestia.

13:27
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia magas készültségben

Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter Twitteren kijelentette, hogy az ország magas készültségbe helyezi gyorsreagálású erőit az orosz mozgósítás miatt.

13:48
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz rakétatámadásban 12-en sérültek meg a Donyecki területen

Orosz csapatok rakétatámadást indítottak a Donyecki területen lévő Kurakhove ellen, amely eltalált egy házat, és 12 embert, köztük két gyermeket sebesített meg - jelentette Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója szeptember 21-én.

14:40
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülnek az oroszok

Az Oroszországból induló egyirányú repülőjegyek gyorsan fogytak, miután Vlagyimir Putyin elnök az Ukrajna elleni háború jelentős fokozásaként elrendelte az orosz tartalékosok részleges mozgósítását - számol be a hírről a The Independent.

A bejelentés félelmeket keltett, hogy egyes harcképes korú férfiak nem hagyhatják el az országot.

A Google Trends adatai azt mutatták, hogy megugrott az Aviasales keresése, amely Oroszország legnépszerűbb repülőjegy-vásárlási weboldala.

A Moszkvából a törökországi Isztambulba és az örményországi Jerevánba - mindkét célállomásra, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak - közlekedő közvetlen járatokra a jegyek szerdán elfogytak az oldal adatai szerint.

14:50
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Egyszerűsített állampolgárság

A Szövetségi Tanács jóváhagyta azt a törvényt, amely egyszerűsített eljárást ír elő az orosz állampolgárság megszerzésére azon külföldiek számára, akik katonai szolgálati szerződést kötöttek. Ez érinteni fogja azokat a külföldi állampolgárokat, akik legalább egy évre kötöttek katonai szerződést - számolt be erről a RIA Novosztyi.

15:13
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas aknamentesítés Harkovban

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat egyik tisztviselője szerint mintegy 12 000 négyzetkilométernyi területet kell aknamentesíteni Ukrajna északkeleti részén, Harkov régióban - írja a Sky News.

Hozzátették, hogy Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság beleegyezett, hogy segít a műveletben.

15:32
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Bezuhant az orosz tőzsde

Az orosz tőzsde bezuhant, miután Vlagyimir Putyin elrendelte országa részleges mozgósítását, és nukleáris megtorlással fenyegette meg a nyugatot - írja a The Guardian.

Putyin bejelentése miatt a moszkvai tőzsde MOEX indexe 10%-ot zuhant, ami a második napot jelentette a részvények esésében. Kedden a rubelben denominált MOEX-index 8,7%-kal esett, és augusztus 16. óta a legalacsonyabb értéket érte el.

16:40
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az orosz terv

Kartapolov, az orosz Duma védelmi bizottságának vezetője kijelentette, hogy a mozgósított katonák nagy része Oroszország középső és nyugati régióiból fog érkezni a régiók mozgósítási erőforrásai alapján.

17:30
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok csak válaszul fognak atomfegyvereket bevetni

A BBC-nek nyilatkozva Jevgenyij Popov, Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjának dumai képviselője és az állami televízió műsorvezetője azt mondta, hogy Oroszország "nem fogja először megtámadni a nyugati országokat", de figyelmeztetett, hogy az ország válaszolni fog, ha megtámadják - írja a brit Sky News.

17:52
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

A tartalékosoknak nyújtott kölcsönökre vonatkozó szünet

A The Independent arról ír, hogy orosz központi bank a mai napon azt ajánlotta, hogy a bankok adjanak fizetési szünetet a hitelekre a Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósításról szóló rendelete alapján behívott tartalékosoknak.

18:27
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Kínai magas készültség

A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek "a valódi harcra való felkészülésre kell összpontosítania" - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök és az ország Központi Katonai Bizottságának vezetője -közölte a RIA Novosztyi.

A Kínai Központi Televízió szerint az államfő ilyen utasítást küldött a Pekingben tartott honvédelmi és katonai reformról szóló szeminárium résztvevőinek . Az eseményen a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagjai vettek részt.

22:37
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Teljesen megsemmisült egy ukrán alakulat, mert aknamezőn akartak támadni

Több mint kétszáz katonát és 21 járművet veszített egy nap alatt az ukrán fegyveres erők 28. gépesített dandárja Herszon megyében, miután az egyik alegység parancsnoka egy aknamezőn keresztül rendelt el ellentámadást - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy a dandár 2. zászlóalja 4. századának személyi állománya lényegében megsemmisült.

22:43
szeptember 21, 2022
Vágólapra másolva!

Kisebb tüntetések az orosz Távol-Keleten

Kisebb tüntetések voltak Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást. A döntés elvileg háromszázezer olyan emberre vonatkozik, akik korábban már szereztek valamilyen katonai tapasztalatot. A Meduza ellenzéki hírportál szerint főként Szibériában és a Távol-Keleten vonultak az utcára. Eddig 66 tüntetőt vettek őrizetbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!