Folytatódnak a brutális harcok az oroszok számára fontos területeken Ukrajnában

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy lengyel AHS Krab önjáró löveg belsejében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 190. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
06:07
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:15
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés hálás a támogatásért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében az ukrán hírszerzés nevében köszönte meg a támogatást az ország déli területein élő embereknek, különösen a krímieknek az értékes információkért. "A hírszerző tisztek hálásak minden információért, és maximálisan felhasználják azokat. Az ellenségeknek azt üzenem: ne felejtsék el, kinek a félszigetén tartózkodnak, és az, hogy most ők ott vannak, csak egy ideiglenes állapot" - fogalmazott az ukrán elnök.

06:24
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az oroszok szórakozni járnak Európába

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében felhívta az európai országok figyelmét az orosz állampolgárok európai vízumkorlátozásának fontosságára. Szerinte megalázó Európa számára, ha egyetlen nagy butiknak vagy étteremnek tekintik. Európa elsősorban az értékek terepe, nem pedig a primitív fogyasztásé. "Amikor az európai értékeket lerombolni akaró állam polgárai Európát szórakozásra vagy vásárlásra használják, a szeretőik nyaralására, miközben ők maguk a háborúért dolgoznak, vagy egyszerűen csak csendben kivárják Oroszország bukását, teljesen ellentétes mindazzal, amiért Európa általában egyesült" - mondta Zelenszkij, aki szerint Európa nem válhat erkölcsileg süketté.

06:49
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Fuss vagy meghalsz!

Az ukrán védelmi minisztérium figyelmeztette a Herszon régióban tartózkodó orosz csapatokat, hogy meneküljenek, különben meghalnak. A minisztérium által a Twitteren megosztott videón orosz katonák menekülése látható. „Üzenet a jelenleg Herszon megyében tartózkodó orosz „vendégeinknek" – áll a videóban.

Oroszország a háború első heteiben elfoglalta Dél-Ukrajna nagy területeit a Fekete-tenger közelében, beleértve Herszon régiót is. A régió az oroszok által annektált Krím-félszigettől északra fekszik, és Ukrajna kulcsfontosságú célpontnak tekinti a visszafoglalását, hogy megakadályozzák az oroszok nyugati területszerzését, ami végül elzárhatná Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez.

07:01
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 7372 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 269 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 31-én 37 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:25
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak a donyecki rakétacsapásokban

Az ukrán hatóságok két halálos áldozatról és két sérültről számoltak be, miután orosz csapások érték a donyecki régiót. Az egyik támadás Kramatorszk városát érte, ahol korábban civileket láttak egy lakónegyed törmelékei között pakolni. A helyi hatóságok szerint a támadások Kramatorszkot, Szlovjanszkot, Chasiv Yart és Kurakhovét érték.

07:46
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

A világ három hibát követhet el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a velencei filmfesztiválon felszólalva úgy fogalmazott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja „primitív cselekmény három felvonásban, hogy a világ három drámai hibát kövessen el: megszokja a háborút, beletörődik a háborúba és elfelejti a háborút". Zelenszkij azt mondta a hallgatóságnak, hogy „ne maradjanak csendben" és „ne maradjanak semlegesek" a háborúval szemben.

08:05
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívüli tanév kezdődik Ukrajnában

Az ukrán iskolák mindössze 40%-ában kezdődik a tavalyihoz hasonló tanév. A háború kezdete óta az országban 280 iskolaépület megsemmisült, 2300 pedig megrongálódott. Az oroszok által megszállt területeken lévő iskolákon már orosz zászlók lobognak, az oktatás pedig Oroszországból hozott tanárokkal, átírt tantervekkel, orosz nyelven kezdődik. Ukrajna és fővárosa, Kijev említései kikerülnek a történelemtankönyvekből, miközben Vlagyimir Putyinra és az orosz elnökként elért eredményeire vonatkozó utalások jelennek meg az új könyvekben.

Míg egy hete az orosz elnök még azt jelentette be, hogy 10 ezer rubelt (kb.: 67 500 forintot) fizetnek azoknak a szülőknek, akik a megszállt területeken járatják iskolába a gyerekeiket, a közösségi oldalakon mostanra megjelentek a fenyegetések is, hogy megvonnák a szülői jogokat azoktól, akik visszatartják gyerekeiket az iskolától.

08:28
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lesz gyors győzelem

Ukrajna ellentámadása Herszon visszaszerzésére nem akadt meg és nem vallott kudarcot - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója. "Az a tény, hogy még nem vettük be Herszont, nem jelenti azt, hogy a déli hadművelet meghiúsult volna" - mondta Olekszij Aresztovics csütörtökön kora reggel a Telegramon közzétett videójában. „Katonáink tervszerűen hajtják végre a műveletet. Megsemmisítjük az ellenséges logisztikát, légvédelmi rendszereket, üzemanyag- és lőszerraktárakat." Aresztovics türelemre intette az ukránokat, hozzátéve, hogy „nem lesz gyors győzelem".

08:52
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Stratégiai hidakat támadtak

Az ukrán fegyveres erők stratégiai hidakat támadtak a dél-herszoni régióban, hogy elszigeteljék a Dnyeper jobb partján tartózkodó orosz csapatokat – közölte Olekszij Aresztovics ukrán vezető tanácsadó. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a Kahovszkij és Daryiv hidakat, amelyeket Oroszország felszerelések és lőszerek szállítására használt a régióba, „lekapcsolták".

09:28
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz hatóságok adaptációs központokat hoznak létre

Az ukrán ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztériuma augusztus 31-i jelentése szerint Oroszország speciális központokat hozott létre az ukránok orosz társadalomba való asszimilálására. Sok ukrán civilt, köztük több mint 7000 gyereket akaratuk ellenére deportáltak Oroszország területére.

09:43
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország elpusztítja az időszámításunk előtt 5000-ből származó régészeti lelőhelyet

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok engedélyezték az építkezést azon a helyen, amely történelmi jelentősége miatt 2021-ben kapott védelmet a mariupoli városi tanácstól. Így elpusztul egy hétezer éves régészeti lelőhely.

10:00
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai tanácsra szűkítettek az ukránok a herszoni fronton

Az Egyesült Államok javasolta, hogy az ukrán offenzívát korlátozzák földrajzilag, hogy elkerüljék a túlterjedést a kiterjedt frontvonal mentén – jelentette az egyik amerikai hírtévé több amerikai, ukrán és nyugati tisztviselőre hivatkozva.

A jobb eredmények elérése érdekében az ukrán erők elemző gyakorlatokat végeztek, amelyek célja, hogy jobban megértsék, milyen haderőszintet kell összegyűjtenie Ukrajnának, hogy sikeres legyen a különböző forgatókönyvekben. Kezdetben Ukrajna nagyobb támadást tervezett, de úgy döntött, hogy egyelőre csak a déli frontra koncentrál.

10:20
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Veszélyben a NAÜ mai nukleáris felügyeleti missziója a Zaporizzsja erőműnél

Ukrán tisztviselők szerint veszélybe kerülhet az ENSZ mai nukleáris felügyeleti missziója, amely a Zaporizzsja erőművet vizsgálja meg, mivel Oroszország bombázza az oda vezető, előre egyeztetett útvonalat.Ukrán tisztviselők szerint ma kora reggel támadás érte Enerhodar várost, amely Európa legnagyobb atomerőművének ad otthont.Reggel öt óra óta nem szűntek meg a város elleni folyamatos aknavetős támadások – közölte a Zaporizzsja atomerőmű ukrán üzemeltetője, az Energoatom hivatalos Telegram-csatornáján.

Enerhodar város polgármestere, Dmitro Orlov azt mondta, hogy „több polgári objektumot találtak el", és megerősítette, hogy a támadásnak áldozatai is voltak.

Az orosz megszálló hatóságok korábban közölték, hogy a csoport mindössze egy napra kap bejutást Európa legnagyobb atomerőművébe.

10:46
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt készít elő Ukrajnának

Az amerikai biztonsági segítségnyújtás új csomagjának a következő napokban kell megérkeznie – mondta John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő a Fehér Házban. Több mint 13 milliárd dollárnyi segítséget szántunk az ukrán fegyveres erőknek, és továbbra is ezt fogjuk tenni - mondta Kirby.

11:02
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva szerint az ukránok bombázzák az erőműbe vezető utat

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben leírja, hogy a Zaporizzsja atomerőműnél kialakult helyzetet az ukránok idézték elő:

"Ma, moszkvai idő szerint reggel 6 órakor, az ukrán csapatok két, legfeljebb 60 fős szabotázscsoportban, csónakokkal szálltak partra a Kahovka-tározónál, 3 km-re északkeletre a zaporizzsjai erőműtől, és megpróbálták elfoglalni azt. Intézkedéseket tettek az ellenség megsemmisítésére.

Emellett moszkvai idő szerint reggel 8 órától az ukrán fegyveres erők ágyúzták a NAÜ-misszió találkozási pontját Vaszilivka település és az erőmű térségében.

A kijevi rezsim provokációjának célja, hogy megzavarja a NAÜ munkacsoportjának a zaporizzsjai erőműhöz való érkezését."

11:26
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok új terve

A jelentések szerint az orosz erők megpróbálják helyreállítani az ellátási vonalakat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar szeptember 1-jén arról számolt be, hogy az orosz erők arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek Donyeck megye felett, és fenntartsák az ideiglenesen megszállt részeket.

11:49
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Úton vannak a NAÜ ellenőrei

Az Interfax-Ukrajna hírügynökség jelentése szerint a NAÜ ellenőrei egy ellenőrzőponton vannak Novooleksandrivkában, amely mintegy 20 km-re van a zaporizzsjai atomerőműtől. A jelentések szerint arra várnak, hogy biztonságos legyen az oda vezető út.

A jelentést az Energoatom, a zaporizzsjai atomerőmű ukrajnai üzemeltetője is terjesztette a Telegramon.

12:00
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Áram nélkül maradt a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó város

Az atomerőműnek otthont adó város áram nélkül maradt az orosz tisztviselők szerint.

Elmondásuk szerint a városban nincs világítás, de nincs ok arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tervezett látogatása a zaporizzsjai atomerőműben ne valósulhasson meg.

Ez egyenesen ellentmond annak, amit az ukrán Enerhodar polgármestere mondott. Korábban Dmytro Orlov azt mondta, hogy a missziót azért nem lehetett folytatni, mert az orosz erők az előre egyeztetett útvonalat lőtték.

Az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a létesítmény egyik működő reaktorát leállították.

12:57
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

13 mentődolgozót öltek meg tüzérségi tűzben Donyeckben

Az Oroszország által támogatott szakadárok közölték, hogy 13 mentős meghalt és kilenc megsebesült, miután ukrán tüzérségi tűz alá kerültek a kelet-ukrajnai Donyeck régió orosz ellenőrzés alatt álló részén.

13:15
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna folytatja offenzíváját a déli régiókban

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szeptember 1-jén arról számolt be, hogy Ukrajna intenzív, nagy hatótávolságú csapásokkal erősíti offenzíváját az ország déli területein az orosz állások ellen.

13:24
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Korea munkásokat küldhet az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajnába

Miközben az ukrajnai háború a hetedik hónapjába nyúlik, Észak-Korea arra utalt, hogy építőipari munkásokat szeretne küldeni, hogy segítsenek az ország keleti részén lévő, Oroszország által megszállt területek újjáépítésében - tudósít az Associated Press.

Az ötletet nyíltan támogatják magas rangú orosz tisztviselők és diplomaták, akik olcsó és szorgalmas munkaerőt látnak a koreai munkásokban.

Az észak-koreai munkások alkalmazása Donbaszban egyértelműen ellentétes lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióival, amelyeket Észak-Korea ellen nukleáris és rakétaprogramja miatt hoztak, és tovább nehezítené az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi erőfeszítéseket az ország nukleáris leszerelésére.

13:39
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz ígéret: mindent megtesznek az atomerőmű biztonságos működése érdekében

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy a zaporizzsjai atomerőmű biztonságosan működhessen, és hogy a NAÜ ellenőrei elvégezhessék feladataikat.

Lavrov egy moszkvai rendezvényen beszélt: Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az erőmű biztonságos legyen, hogy biztonságosan működjön, hogy az ottani misszió minden tervét végrehajtsa".

14:30
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország készleteket halmoz fel a baráti valutákból

Oroszország azt fontolgatja, hogy idén akár 70 milliárd dollár értékben vásárol jüant és más "baráti" valutákat, hogy lelassítsa a rubel árfolyamának emelkedését - jelentette csütörtökön a Bloomberg News.

14:39
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország csökkentette az oroszoknak kiadott vízumok számát

Finnország az orosz állampolgárok számára kiadott vízumok számát a szokásos mennyiség tizedére csökkentette. A döntés egy nappal az után lépett hatályba, hogy az uniós külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy megnehezítik az oroszok számára a vízumkiadást.

14:58
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt az atomerőműnél zajló harcok azonnali leállítását követelte

A zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló katonai tevékenység azonnali leállítását sürgette csütörtökön a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), és "katasztrofális következményekre" figyelmeztetett.

Ideje végre abbahagyni a játszadozást a tűzzel, és valódi lépéseket tenni a zaporizzsjai és más létesítmények védelme érdekében" - szögezte le újságírók előtt Robert Mardini, az ICRC főigazgatója.

15:15
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország katonai konfrontációval fenyegeti Moldovát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztette Moldovát, hogy a szakadár Dnyeszteren túli régióban állomásozó orosz csapatok biztonságának veszélyeztetése katonai konfrontációt kockáztat Moszkvával.

Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll, amikor a Szovjetunió összeomlása konfliktust váltott ki.

Oroszországnak becslések szerint 1500 katonája van Dnyeszteren túli területen, amelyet "békefenntartó" erőként jellemez.

15:21
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

500 tanárt helyeztek át Oroszországból a megszállt Melitopolba

A The Kyiv Independent tudósítása szerint Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere egy televíziós beszédben azt mondta, hogy az orosz tanároknak "ingyenes lakhatást" és "magas fizetést" ígértek, mert az ukrán tanárok nem működtek együtt az oroszokkal.

15:31
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Már az oroszok által kontrollált területen vannak a NAÜ ellenőrei

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége már áthaladt az úgynevezett "szürke zónán"  Zaporizzsja régióban, és belépett az oroszok által ellenőrzött területre.

15:41
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

A NAÜ küldöttsége megérkezett az atomerőműhöz - videó

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége végre megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe - közölte az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat.

16:25
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

A harcokban eddig 270 oktatási intézmény semmisült meg

Ukrán Védelmi Minisztérium szerint a harcok eddig 2405 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes tájékoztatása szerint február 24. óta 270 oktatási intézményt semmisítettek meg teljesen Ukrajnában.

17:15
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Macron kitart a Moszkvával folytatott párbeszéd mellett

Emmanuel Macron francia elnök megvédte az Oroszországgal az ukrajnai inváziót követően folytatott párbeszéd folytatására irányuló politikáját, mondván, hogy nem Törökországnak kellene az egyetlen hatalomnak lennie, amely tárgyal Moszkvával, és már most előkészületeket kellene tenni a tárgyalásokra és a békére.

Ki akarja, hogy Törökország legyen az egyetlen világhatalom, amely továbbra is tárgyal Oroszországgal?" - mondta az elnök a francia nagykövetek találkozóján az Elysée-palotában.

Nem szabad engednünk a hamis erkölcsiség semmilyen formájának, amely erőtlenné tenne bennünket" - tette hozzá

17:27
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Új információk az ukrán gabonáról

Az Ukrajna déli részén dúló harcok nem veszélyeztetik az ukrán gabona szállítását biztosító fekete-tengeri folyosó működését - jelentette ki a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője csütörtökön.

Natalija Humenyuk videókapcsolaton keresztül számolt be róla, hogy az elmúlt napokban az ország déli régiójában fokozódó harcok nem akadályozzák a tengeri folyósó működését.

A gabonaszállításra kialakított tengeri folyósó a korábbi megállapodásoknak megfelelően működik" - mondta a sajtószóvivő.

17:52
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz közlemény a zaporozsjei erőműről

Abban az esetben, ha Kijev újabb kísérleteket tesz arra, hogy megzavarja a NAÜ-szakértők munkáját a zaporozsjei atomerőműben, minden felelősség Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre hárul – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

18:33
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az orosz válasz a vízumok eltörlésére

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint "nevetséges" és rossz az orosz állampolgárok számára, hogy az EU eltörölte az orosz turisták egyszerűsített vízumrendszerét.

Egy újságírókkal folytatott telefonos konferenciabeszélgetésen Peszkov elmondta, hogy Oroszország tanulmányozza a válaszadási lehetőségeket, miután az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy eltörlik azt a megállapodást, amely lehetővé tette az oroszok számára, hogy egyszerűsített eljárás keretében vízumot igényeljenek a schengeni övezetbe.

Ez rossz az oroszok számára, mert tovább tart és nehezebb lesz vízumot szerezni. Ez egy újabb nevetséges döntés az abszurditások folyamatos sorozatában". - mondta ma Peszkov.

Peszkov utalt arra, hogy Oroszország hasonló válaszlépéseket tehet, és Moszkva úgy fog válaszolni, ahogy az érdekeinek a legjobban megfelel.

20:09
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország szigorítja a vízumkiadást az orosz állampolgároknak

Finnország csütörtökön tovább szigorította a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére, és Helsinki újabb, 8,3 millió euró értékű védelmi felszerelést ajánlott fel Ukrajnának.

Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

A finn kormányzat tájékoztatása szerint ezzel szemben átlagosan napi 400 interjúlehetőséget tartanak fel azoknak az orosz állampolgároknak, akik a finn érdekekkel egybeeső célból kívánnak az országba utazni, ezzel az Oroszországot elhagyni kívánó újságírókra, ellenzékiekre és politikai aktivistákra utaltak.

Mindeközben a finn védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette: újabb 8,3 millió euró (3,3 milliárd forint) értékű hadifelszerelést adományoz Ukrajnának.

Ezzel összesen 92,3 millió euróra (37 milliárd forintra) nőtt a Helsinki által Kijevnek felajánlott védelmi támogatás értéke Ukrajna orosz katonai megszállásának február 24-i megkezdése óta - jelentette be a finn védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtökön.

20:46
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Konfliktus lehet Zelenszkij és az ukrán hadsereg között

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint konfliktushelyzet van kialakulóban Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán hadsereg között.

Lukasenko szerint Ukrajnában Vlagyimir Zelenszkij elnökön semmi sem múlik, miközben a hadsereg egyre fontosabb szerepet játszik.

A fehérorosz elnök szerint az ukrán katonák látják, hogy hiába harcolnak és halnak meg nap, mint nap. Az ukrán katonák bármikor az "asztalra csaphatnak" és kényszeríthetik az ukrán elnököt, hogy üljön le tárgyalni és vessen véget a vérrontásnak; ami Lukasenko szerint hamarosan be fog következni - írja az iz.ru.

21:16
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb tragikus ukrán ellentámadási kísérlet

Az ukrán hadsereg az éjszaka újabb sikertelen támadási tett kísérletet Mikolajiv és Krivij Rih, valamint Harkiv irányából és újabb jelentős veszteségeket szenvedett - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint orosz légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében Mikolajiv és Krivij Rih irányában az elmúlt nap során 31 harckocsi, 22 gyalogsági és 18 egyéb páncélozott harcjármű, 8 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautó, valamint 17 speciális járműfelszerelés semmisült meg és több mint 350 katona halt meg.

Harkiv irányában, Ruszki Tiski közelében orosz tűzcsapások a szóvivő szerint meghiúsították az ukrán 14. gépesített dandár támadási kísérletét. A veszteség meghaladta az ötven főt. A dandár 56 katonája Harkiv irányába próbált meg visszavonulni, de Szaltivkánál Konasenkov szerint a Kraken ukrán "nacionalista" alakulat tüzet nyitott rájuk, a legtöbbjüket megölve.

A beszámoló értelmében az orosz légierő nagypontosságú fegyverei az ukrán 93. gépesített dandár több mint száz katonáját ölték meg és 15 haditechnikai eszközét tették üzemképtelenné a donyecki Csasziv Jar település közelében.

Konasenkov azt mondta, hogy Artemivszk közelében az ukrán 72. gépesített brigád katonái megtagadták a parancsot a súlyos veszteségeik, fegyverzetük gyengesége, valamint a tűztámogatás hiánya miatt, és elhagyták állásaikat.

22:06
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin bejelentést tett Kalinyingradról

Az orosz kormány arra fog törekedni, hogy Kalinyingrád és az ország többi része közötti közlekedés kényelmes és gazdaságilag is fenntartható legyen - ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be csütörtökön miután a kalinyingrádi régió kormányzójával, Anton Aljanovval folytatott megbeszélést.

Az orosz elnök a régió vezetőjének azon kérésére reagált, hogy a Fekete-tenger térségéből és más területekről kompokat és teherhajókat helyezzenek át a kalinyingrádi régióba.

Ennek oka, hogy Kalinyingrád és más orosz területek között megnőtt az utas és áruforgalom és a jelenleg elérhető kompok és teherhajók már nem elegek a megnövekedett igények kiszolgálására - írja az iz.ru.

22:43
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai magyarázkodás a totális kudarcba fulladt ukrán ellentámadásra

Az ukrán hadsereg sikertelen ellentámadási kísérlete lehet egy csel, hogy elrejtse az oroszok elől egy másik közelgő támadás irányát - közölték az Institute for the Study of War (ISW) szakértői a közelmúlt eseményeit elemezve.

A szakértők megjegyezték, hogy Kijev már régóta felismerte azt a tényt, hogy az Ukrán Fegyveres Erők nem rendelkeznek a szükséges számú gépesített erővel ahhoz, hogy egy gyors hadműveletet hajtsanak végre az orosz védelem megsemmisítésére Herszon régióban vagy bárhol máshol.

A szakértők szerint az Ukrán Fegyveres Erők a látszólag sikertelen ellentámadási kísérletek segítségével próbálják elrejteni egy másik közelgő támadás irányát - írja a lenta.ru.

23:14
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség öt képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) néhány képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad - közölte csütörtökön Rafael Grossi, a szervezet vezetője.

Később az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pontosította, hogy a NAÜ öt képviselője marad a nukleáris létesítményben - számolt be az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál a BBC brit közszolgálati médiatársaságra hivatkozva azt írta, hogy Grossi szavai szerint az általa vezetett küldöttségnek az atomerőműben tett néhány órás látogatása alatt sikerült elegendő fontos információt összegyűjtenie.

Részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén. Grossi délután elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte Grossi szavait, aki hangoztatta, hogy néhány kolléga azért marad (az atomerőműben), mert van jó néhány részletesebb kérdés, amelyek megvitatása több időt és nyugodtabb környezetet igényel. Arra kérem önöket, hogy segítsenek kollégáimnak, hogy teljesebben felmérhessük az egész helyzetet. A csapatomnak lehetősége lesz arra, hogy beszéljen (a helyzetről) Enerhodar lakóival - tette hozzá a NAÜ főigazgatója az újságíróknak.

23:55
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz tárgyalni fog Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár folytatni fogja a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - mondta csütörtökön, amikor találkozott Essenben a város lakóival.

Korábban Moszkvában találkoztam az orosz elnökkel, többször beszéltem vele telefonon is, továbbra is így fogok tenni - mondta.

Korábban augusztus 15-én a Dagens Nyheter című napilapnak adott interjújában Scholz azt mondta, hogy a nyugati országok fontosnak tartják a közvetlen kapcsolatfelvételt Putyinnal az ukrajnai helyzetről - írja az iz.ru.

06:32
szeptember 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről