A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre súlyosabb orosz csapások Dél-Ukrajnában

conflict Horizontal ILLUSTRATION orosz ukrán háború
Fegyverét tartó ukrán katona Bahmut határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 243. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:02
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:21
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Mindenhol van áram

A szombati orosz terrortámadás célpontjává vált valamennyi régiónkban helyreállt az áramszolgáltatás műszaki lehetősége - mondta éjszakai videóüenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ugyanakkor emlékeztetett: az energetikai létesítmények helyreállítása sokkal hosszabb és nehezebb feladat, ezért továbbra is nagyon tudatos áramfogyasztásra, az energiaigényes készülékek használatának korlátozására van szükség.

Külön megszólította a települések polgármestereit, hogy takarékosan bánjanak a közterületi energiafogyasztással is. "Most biztosan nem a világos kirakatoknak és tábláknak van itt az ideje" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:34
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország már előkészítette

Éjszakai videóüzenetéen az ukrán elnök reagált arra a hírre, miszerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáival telefonon beszélve azt mondta: fennáll a veszélye, hogy Ukrajna "piszkos bombát" vet be saját területén a konfliktus kiterjesztése érdekében.

Volodimir Zelenszkij szerint mindenki tudja, hogy ki a forrása minden "piszkos" dolognak ebben a háborúban. "Ha Oroszország felhív és azt mondja, hogy Ukrajna állítólag készül valamire, az csak egy dolgot jelent: Oroszország mindezt már előkészítette. Úgy gondolom, hogy most a világnak a lehető legkeményebb módon kell reagálnia, hogy Oroszországra lássa: a lág ezt nem fogja lenyelni!"

07:00
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

A hatodik hajó

Már a hatodik, búzával megrakott teherhajó hagyta el Ukrajna kikötőit, amely az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében szállít gabonát - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A hajó Jemenbe tart, ahonnan a szállítmány egy része továbbkerül Etiópiába és Afganisztánba, így három ország is részesül az éellmiszeradományból.

07:26
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 25 ezer embert evakuáltak Herszonból

Oroszország sürgeti a civileket, hogy hagyják el a megszállt Herszont a várható ukrán ellentámadás előtt. Az orosz hatóságok felszólították a lakosokat, hogy vigyenek magukkal okmányokat, pénzt, értékeket és ruhákat a „fronton kialakult feszült helyzet" miatt. Vasárnap pedig arról számoltak be, hogy nagyon megnőtt a menekülni próbáló civilek száma. Kedd óta mintegy 25 ezer embert evakuáltak – közölte az Interfax hírügynökség.

07:51
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország egyre törékenyebbnek látja Herszont

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerint a herszoni sürgős menekülési felszólítás azt jelzi, hogy a megszállók "nem számítanak gyors orosz vagy polgári visszatérésre" a városba, és úgy tűnik, megpróbálják elnépteleníteni, ami hosszútávon károsítani a város társadalmi és gazdasági életét.

08:19
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Házi készítésű bomba robbant

Egy ember meghalt, amikor felrobbant egy házi készítésű bomba a dél-ukrajnai Herszon városában vasárnap a régió orosz hatóságai szerint. „Egy utcai oszlopra erősített és távolról felrobbantott rögtönzött robbanószerkezet megölt egy civilt" – írta Kirill Stremousov helyi oroszbarát tisztviselő a közösségi médiában, hozzátéve, hogy egy járókelő is megsebesült.

08:30
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 5875 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5940 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 234 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 23-án 138 ember, köztük 46 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:56
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Egymást vádolják

Oroszország és Ukrajna egymást vádolták a kahovkai gát felrobbantásának szándékával. Bárki is rongálná meg a vízerőművet, azzal eláraszthatja Dél-Ukrajna mintegy 80 települését, beleértve Herszont is.

09:24
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Veszélyes felvetés

Az Egyesült Államok veszélyes hazugságként elítélte azokat az Oroszországból érkező felvetéseket, amelyek szerint Ukrajna „piszkos bomba" bevetésére készül. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa is elutasította az orosz védelmi miniszter állításait. "A világ minden olyan kísérletet átlátna, amely ezt az állítást ürügyként használja fel az eszkalációra" - áll a közleményben.

09:38
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Most is egyetért Ukrajna és az USA

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter tárgyalásaikon megállapították, hogy alaptalan Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter állítása, miszerint Ukrajna egy "piszkos bombával" (hagyományos robbanótest és radioaktív anyag felrobbantása) súlyosbítaná a katonai helyzetet. Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot Sojgu állításának alátámasztására.

09:58
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai magyarázat

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt legfrissebb értékelése szerint az orosz védelmi miniszter egyes NATO-országokhoz intézett felhívása, amelyekben azt állítja, hogy Ukrajna egy "piszkos bomba" segítségével "hamis zászlós támadást" készül végrehajtani, valószínűleg arra irányul, hogy megfélemlítse a nyugati államokat, hogy csökkentsék vagy korlátozzák a NATO támogatását Ukrajna számára.

(A "hamis zászlós támadás" egy olyan valós vagy szimulált támadás, amit egy ország saját maga ellen követ el, hogy azt később az ellenség akciójának állítsa be.)

10:23
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Iráni turbinák

Irán bejelentette, hogy 40 turbinát szállít Oroszországnak, hogy segítse gáziparát az ukrajnai háború miatti nyugati szankciók közepette. Irán ipari sikerei nem korlátozódnak a rakéták és drónok területére – idézte az Iráni Gázmérnöki és Fejlesztési Vállalat vezérigazgatóját, Reza Noushadit a Shana, az olajügyi minisztérium hírügynöksége.

10:44
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Fűtenek

Denisz Smihal miniszterelnök október 23-án azt mondta, hogy Ukrajnában 14,2 milliárd köbméter földgáz van a tározókban, ami szerinte elegendő a télre. „Ukrajnában az ágyúzás ellenére megkezdődött a fűtési szezon" – mondta Smihal.

10:52
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy orosz radart

Az ukrán "Dél" hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában hét orosz katonát öltek meg, és megsemmisítettek egy tüzérségi felderítésre szolgáló Zoopark-1 ellenelemes radarrendszert Herszon megyében.

11:16
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok új rendfenntartó egységeket hoznak létre

Az oroszok által megszállt Herszon régióban élő férfiakat hívták, hogy csatlakozzanak egy újonnan alakult helyi milíciához.

Az orosz hatóságok az ukrán csapatok támadásától tartva a város lakóit menekülésre szólították fel, kedd óta mintegy 25 000 ember evakuáltak a városból.

11:31
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lakóház semmisült meg Mikolajivban

Oroszország rakéták és drónok sorozatát lőtte ki vasárnap az ukrán fennhatóság alatt álló déli Mikolajiv városára, amelyek csapást mértek és leromboltak egy lakóházat.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

12:13
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

6 ember meghalt, 5 megsebesült Donyeckben

Az elmúlt 24 órában az orosz erők hat civilt öltek meg Kurdiumivkában, Velyka Novoszilkában és Bakhmutban, ötöt pedig megsebesítettek Bakhmutban, Zaricsnében és Ternyben - jelentette Pavlo Kijrilenko donyecki terület kormányzója - írja a The Kyiv Independent.

12:31
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Izraeli információk

Friss jelentések szerint Izrael hasznos hírszerzési információkkal látta el Ukrajnát az iráni drónok elleni küzdelemhez.

12:55
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev azzal vádolja Oroszországot, hogy akadályozza a gabonaegyezmény teljes körű végrehajtását

Hét Ázsiába és Európába tartó gabonát szállító hajó futott ki vasárnap az ukrán kikötőkből, de Kijev azzal vádolta Oroszországot, hogy blokkolja a fekete-tengeri gabonamegállapodás teljes körű végrehajtását.

13:22
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna és a drónok

Az orosz csapatok továbbra is kamikaze drónokat vetnek be Ukrajna ellen, de az ukrán fegyveres erők egyre jobbak lettek azok lelövésében - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma október 24-én.

14:38
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Torlódások a Fekete-tengeren

Az ENSZ szerint többet kell tenni a gabonakivitel elmaradásának felszámolása érdekében a Fekete-tengeren.

Azt állítják, hogy több mint 150 hajó várakozik Isztambul környékén, és a késedelmek fennakadásokat okozhatnak az ellátási láncokban és a kikötői műveletekben.

15:08
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lemond a román védelmi miniszter, miután azt javasolta, hogy Ukrajna tárgyaljon Oroszországgal

Románia védelmi minisztere lemondott, mondván, hogy nem tud együttműködni az ország elnökével, alig néhány héttel azután, hogy azt mondta, Ukrajna egyetlen esélye a háború befejezésére az, ha tárgyal Oroszországgal.

15:38
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Béketárgyalások

A Kreml azt állította, hogy Franciaország és Németország "nem mutatott hajlandóságot" arra, hogy részt vegyen az ukrajnai közvetítésben, miközben dicsérte Recep Tayyip Erdogan török elnök ajánlatát a tárgyalások megszervezésére.

16:02
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország készülődik Ukrajna szerint

Oroszország csak azt az illúziót kelti, hogy távozik Herszonból, ehelyett új katonai egységeket hoz oda, hogy felkészüljön a védelemre - mondta az Ukrajinszka Pravdának Kijlo Budanov, Ukrajna hírszerzési főnöke

16:26
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Starlink műholdak

Elon Musk elmondta, hogy mielőtt az amerikai védelmi minisztérium válaszolt volna a Starlink műholdak ukrajnai használatának finanszírozására vonatkozó válasszal, azt mondta az ukrán Mykhailo Fedorovnak, hogy

16:59
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyverek

Olaf Scholz nemrég úgy nyilatkozott, hogy Németország a közeljövőben további három Iris-T légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának.

22:39
október 24, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig legalább 200 ezer embert mozgósítottak az oroszok az ukrán szolgálatok szerint

A mozgósítás első hullámában legalább 200 ezren érkeztek az Ukrajnában harcoló orosz fegyveres erők soraiba - közölte hétfőn az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának közleménye szerint a mozgósítottak első részét minimális kiképzési idővel vagy kiképzés nélkül küldték Ukrajnába az arcvonal stabilizálása érdekében. A mozgósítottak újabb csoportját a hadműveleti helyzet alakulásának és az állomány felkészültségének figyelembevételével küldik Ukrajnába. A hírszerzés szerint ez alapján a mozgósítás második, harmadik és még további hullámai várhatók. A hírszerzési főigazgatóság arról is beszámolt, hogy a részleges mozgósítás befejezéséről szóló nyilatkozatok ellenére Moszkva folytatja a behívók kiküldését a katonai szolgálatra kötelezetteknek a lakóhelyükre, illetve a munkahelyükre. Az orosz hatóságok ugyanakkor leállították az úgynevezett mobil mozgósítási pontok munkáját, és felfüggesztették a katonai szolgálatra kötelezettek elleni "razziákat" a közterületeken.


Ukrán titkosszolgálati információk szerint a moszkvai régió gyakorlóterén folytatódik az ukrajnai bevetésre mozgósított személyek képzése. A tisztek és altisztek hiánya miatt a szakaszoktatói és kiképző-oktatói állásokat olyan rang nélküli szerződéses katonák kapják, akik Ukrajna területén szerzett harci gyakorlattal rendelkeznek. Szeptemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt jelentette be, hogy 300 ezer tartalékost mozgósítanak.

06:29
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!