Egymást követik az orosz bombatámadások

Események

war Horizontal
Rakétatalálat miatt füstöl a Donyeck régióban lévő Slovjanszka hőerőműve
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 234. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
08:05
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:11
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 6589 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5738 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 14-én 85 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:18
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai támogatás

Az Egyesült Államok több lőszert és katonai járművet küld Ukrajnának egy új, 725 millió dolláros csomag részeként. Ezzel több mint 17,5 milliárd dollárra növelik az Egyesült Államok biztonsági támogatásának összegét. Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a legújabb csomag nagysebességű rakétákat (HARM) és precíziós irányítású tüzérséget, valamint egészségügyi felszerelést tartalmaz.

Ukrajna külön arra számít, hogy az Egyesült Államok és Németország kifinomult légvédelmi rendszereket szállít még ebben a hónapban, hogy segítsen az orosz rakéták és kamikaze drónok támadásainak leküzdésében – mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

08:49
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

400 millió dolláros szaúdi segély

Szaúd-Arábia 400 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának – közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség. Az ügynökség hozzátette, hogy Mohammed bin Szalmán koronaherceg pénteken beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Megállapodtak, hogy szaúdi közreműködéssel folytatnak le egy fogolycsere-ügyletet, amelyben csaknem 300 hadifoglyot szabadítanak ki, köztük öt it állampolgárt.

A múlt hónapban a koronaherceg már segített lebonyolítani egy fogolycserét Ukrajna és Oroszország között.

09:18
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij tanácsadója elítéli Putyin háborús kijelentését

Volodimir Zelenszkij egyik tanácsadója bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi mai megjegyzését, amelyben azt mondta, "nem bánja" az ukrajnai háború elindítását.

Putyin egy kazahsztáni csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta, nem bánta meg a konfliktus elindítását, és "nem Ukrajna elpusztítására törekedett", amikor csaknem nyolc hónappal ezelőtt elrendelte az orosz csapatok megszállását. Az orosz elnök "kellemetlennek" minősítette a helyzetet, de kitartott amellett, hogy tettei "helyesek és időszerűek".

Mihajlo Podoljak válaszul a Twitteren ezt írta: "Putyin kijelentése arról, hogy nem bánta meg tettét, és hogy a háborúnak mindenképpen meg kellett volna történnie – a felelősségről való lemondás". Hozzátette: ha Oroszország nem akarta volna ezt a háborút, nem történt volna meg.

09:46
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok ismét ágyúzták Nikopol városát

Oroszország újra ágyútűz alá vette Nikopolt, az éjszaka folyamán több mint 50 orosz lövedéket lőttek a városra. Ketten megsebesültek, egy 35 éves férfi és egy 42 éves nő - közölte Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon. Több mint 10 toronyház, a közlekedési vállalat egyik telephelye, több üzlet, egy garázs, autók és több iroda is tönkrement a városban – mondta Reznicsenko.

10:15
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Két héten belül véget ér az orosz mozgósítás

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország részleges mozgósítása két héten belül véget ér, és nem terveznek további katonai mozgósítást.

A múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette be, Oroszország 300 000 tartalékos katonát fog besorozni katonai műveletei támogatására, miután Putyin elrendelte a részleges mozgósítást.

10:47
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Felállították az első német légvédelmi rendszert Dél-Ukrajnában

Már használatban van egy IRIS-T légvédelmi rendszer, amelyet Ukrajna nemrég kapott Németországtól - közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az IRIS-T három járműből áll: egy rakétavetőből, egy radarból és egy tűzvezérlő járműből. A rakéták hatótávolsága körülbelül 40 km.
Németország három IRIS-T rendszer szállítására tett ígértet, a másik kettőt jövőre szállítják le.

11:14
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Befejeződött a katonák exhumálása a lymani tömegsírnál

Az ukrajnai nyomozók befejezték a katonák exhumálását annak a két tömegsírnak az egyikében, amelyeket azután fedeztek fel, hogy az orosz csapatok visszavonultak Lyman városából, a kelet-donbászi régióban. 34 katona holttestét egy hullaházba szállították, és az azonosítás és a halál okának megállapítása után visszaadják hozzátartozóiknak, hogy eltemettethessék.

Egy másik tömegsírban több mint 120 civil holtteste lehet. Annak a feltárása csak most kezdődik.

11:38
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Öt kamikaze drónt semmisített meg az ukrán légvédelem

Az ukrán hadsereg légvédelmi egysége öt, iráni gyártmányú Shahed-136 kamikaze drónt semlegesített Dnyipropetrovszk megye felett – közölte Valentyin Reznicsenko, kormányzó. A drónok közül hármat a krivorizkyi körzet, kettőt pedig a Nikopolszkij kerület felett lőttek le.

11:59
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok figyelmeztetett

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy szankciókat vethet ki olyan személyekre, országokra és vállalatokra, amelyek lőszert szállítanak Oroszországnak vagy támogatják annak hadiipari komplexumát, mivel Washington igyekszik növelni a nyomást gyakorolni Moszkvára.

A Reuters jelentése szerint az amerikai pénzügyminiszter-helyettes, Wally Adeyemo 32 ország tisztviselőinek Oroszországgal szembeni szankciókat megvitató találkozóján elmondta, hogy a minisztérium pénteken iránymutatást fog kiadni, amely világossá teszi, hogy Washington "hajlandó és képes" ilyen szankciókat bevezetni.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról szóló első ilyen találkozón az Európai Unió országainak, Kanadának és Dél-Koreának a tisztviselői vettek részt.

12:40
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Nem finanszírozzák a végtelenségig

A SpaceX űripari vállalat alapítója, Elon Musk arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat üzemeltetésének költségeit Ukrajnában - közölték amerikai tisztségviselők helyi idő szerint pénteken.

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.
Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők szerint a kormány mérlegeli Musk felvetését. Több megbeszélésen is szóba került már az ügy, de egyelőre nem született döntés.

Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani. Az üzletember jelezte: a SpaceX "nem finanszírozhatja ezt a végtelenségig".

14:05
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fehérorosz nukleáris fegyverek

Az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a fehérorosz Szu-25-ös vadászgépeket felszerelik, hogy nukleáris fegyvereket is tudjanak szállítani.

Tegnap este a Kreml RIA hírügynöksége Konsztantyin Vorontsovnak, az ENSZ-közgyűlés első bizottságának ülésén részt vevő orosz delegáció helyettes vezetőjének nyilatkozatáról számolt be.

14:46
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin szerint a mozgósított csapatok két héten belül készenlétben lesznek

Vlagyimir Putyin pénteken úgy vélte, hogy a hadsereg tartalékosainak múlt hónapban elrendelt "részleges mozgósítása" két héten belül befejeződik, és ezzel Oroszország harci ereje megerősödik.

A kazahsztáni csúcstalálkozón való részvétele után pénteken újságíróknak azt mondta, hogy összesen 222 000 tartalékost fognak behívni, ami kevesebb az eredetileg terjesztett 300 000-es számnál.

Közülük 33 ezren állítólag már katonai egységekben vannak, 16 ezren pedig részt vesznek az ukrajnai katonai műveletben.

15:09
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

További orosz erők érkeznek Fehéroroszországba

A fehérorosz védelmi minisztérium bejelentette az orosz katonák első csoportjának érkezését a közös regionális katonai parancsnokság létrehozása után.

Fehéroroszország szerint az orosz csapatok az új katonai struktúra részét képezik majd.

15:35
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország az áramellátást támadja

Egy rakétacsapás súlyosan megrongált egy kulcsfontosságú energetikai létesítményt Ukrajna fővárosi régiójában - közölte az ország áramszolgáltatója szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramellátást a lakott területeken.

A kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba elmondta, hogy a csapás nem ölt vagy sebesített meg senkit. Az Ukrenergo áramszállító vállalat közölte, hogy a személyzet dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán.

16:07
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin bejelentése

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy Moszkva nem látja szükségét további tömeges csapásoknak, de hadserege folytatja a szelektív csapásokat. Elmondta, hogy az orosz hadsereg által a héten tervezett 29 célpont közül hét nem sérült meg, és azokat fokozatosan fogják majd kiiktatni.

16:23
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok offenzívát indítanak Herszonban

Kirill Sztremouszov, a Herszon területen működő orosz megszálló kormány egyik helyettes vezetője elmondta, hogy az ukrán hadsereg Dudchany falu közelében próbál offenzívát indítani.

17:30
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, mennyien sérültek meg Nikopol orosz bombázása során

Yevhen Yevtushenko, a nikopoli kerületi katonai közigazgatás vezetője október 15-én elmondta, hogy az éjszaka folyamán két ember, a reggeli támadásban pedig öt ember sebesült meg.

17:52
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz üzemanyagraktár gyulladt ki az Ukrajnával határos régióban

Kigyulladt egy üzemanyagraktár az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban, miután szombaton lövések érték - közölte a régió kormányzója.

19:21
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Irán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak

Teherán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak, és bírálja az Európai Uniót az iráni tüntetésekkel kapcsolatos álláspontja miatt.

"A zavargásoknak, gyújtogatásoknak és terrorcselekményeknek semmi közük a békés tüntetésekhez" - hangsúlyozta Hoszein Amirabdollahián abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott.

A teheráni külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett összefoglalója szerint az iráni diplomácia vezetője legitimnek nevezte a biztonsági erők fellépését a tiltakozókkal szemben.

Az Európai Unió nem használhatja nyomásgyakorlásra ezeket az incidenseket - figyelmeztetett a tárcavezető.

Médiaértesülések szerint Brüsszel hétfőn arra készül, hogy a megmozdulások vérbe fojtása miatt szankciókat vet ki Iránra. Teherán arányos választ ígért a lépésre.

19:59
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna több régiójából jelentettek tüzérségi csapásokat

Az ukrán hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán több régiót orosz tüzérségi csapások értek.

Egy rakétatámadás súlyosan megrongálta a kijevi régióban fekvő egyik kulcsfontosságú ukrán energetikai létesítményt - jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató vállalat szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramszolgáltatást a sűrűn lakott ukrajnai területeken.

Olekszij Kuleba kijevi kormányzó tájékoztatása szerint a rakétatámadásban nem voltak halálos áldozatok és sebesültek.

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint szerelői már a helyszínen próbálják elhárítani a hibát, de a cég áramszünetek lehetőségére figyelmeztette a környék lakosságát.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője arra kérte a kijevi térség és a szomszédos három régió lakosait, korlátozzák áramfelhasználásukat a legnagyobb fogyasztással járó esti órákban.

A fronthoz közeli, déli Zaporizzsja városában találatok érték a helyi infrastruktúrát, amely emiatt lángokban áll. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó felszólította az embereket, hogy az óvóhelyeken keressenek menedéket.

20:44
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai önkéntes halt meg Ukrajnában

Az Associated Press jelentése szerint Dane Partridge, egy 34 éves idahói férfi - aki önkéntes katonaként harcolt Ukrajnában - kedden belehalt egy orosz támadás során szerzett sérüléseibe.

Partridge korábban az amerikai hadseregben szolgált, áprilisban utazott Ukrajnába.

Az amerikai külügyminisztérium jelentései alapján legalább négy másik amerikai állampolgár halt meg eddig az orosz-ukrán háborúban harcolva.

21:31
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kibertámadás érte a bolgár kormányzat honlapjait

Oroszországi területről érte nagyszabású kibertámadás a bolgár elnök, a kormány, a fontosabb minisztériumok és a legfelsőbb bíróság honlapjait szombaton.

"A hackertámadás az Oroszországi Föderáció területéről történt" - jelentette ki Boriszlav Szarafov, a bolgár nyomozóhatóság vezetője.

Az érintett honlapok ennek következtében elérhetetlenné váltak, vagy lelassultak. Személyes adatok, valamint bizalmas tartalmak állítólag nem szivárogtak ki. Az elektronikus kormányzásért felelős minisztérium szerint időközben már úrrá tudtak lenni a kibertámadáson.

"Ez a bolgár állam elleni támadás" - húzta alá Ivan Gesev főügyész, aki ennek kapcsán komoly problémáról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Bulgária az európai család tagjaként az európai értékeket védelmezi, ezért "természetes", hogy ennek következményei vannak.

Szófia humanitárius segítséget nyújt a kijevi vezetésnek az ukrajnai orosz hadművelet közepette. Mindemellett ukrajnai menekülteket is fogad.

23:09
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Több településnél meghiúsult az orosz előrenyomulás

Ukrajna visszaverte az orosz előrenyomulási kísérleteket Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bahmut, Bakhmutske, Opytne, Krasznogorovka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka és Pobieda települések közelében.

Az ukrán erők öt orosz katonai támaszpontra és három lőszerraktárra is lecsaptak, valamint lelőttek hat drónt és egy helikoptert.

00:32
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülő civilekre lőttek az ukrán fegyveres erők Artemovszkban

Ukrán katonák lőttek menekülő csoportokra, akik Artemovszkból és a közeli településekről a Donyecki Népköztársaságba tartottak - írja a Ria.ru.

Az evakuációs csoport elleni csapás során hárman meghaltak.

Korábban Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia" alezredese azt mondta, hogy Artemovszk külvárosában harcok zajlanak, az ukrán csapatok a város nyugati és északnyugati részébe vonulnak ki.

Az orosz hadsereg evakuálta az ellenőrzésük alatt álló területek lakosait Artemovszkban, Soledarban és számos felszabadított faluban a régióban.

01:00
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Terrortámadás volt Belgorodban, többen meghaltak

Terrortámadást követett el az egyik FÁK-tagország két állampolgára szombaton az oroszországi Belgorod megye egyik lőterén.

Tizenegy ember meghalt, tizenöten megsebesültek.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a terroristák lőfegyverrel nyitottak tüzet egy lőgyakorlat során olyan egység tagjaira, akik kijelentették, hogy részt vennének az Ukrajna ellen indított orosz különleges katonai műveletben.

„A lövöldözés következtében tizenegy ember halálos sebet kapott. További tizenöt ember különböző fokú sebesülésekkel szállítottak egészségügyi intézménybe, ahol minden szükséges segítséget megkapnak” - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a két terroristát válaszlövésekkel agyonlőtték.

A helyszínen jelenleg a rendvédelmi szervek dolgoznak.

01:44
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt hatszor támadtak Nova Kakhovkára az ukránok

„Nova Kakhovkában hatodjára is megszólalt a légiriadó sziréna, egyetlen nap alatt. A légvédelem működik, mind a hat rakétát megsemmisítették a levegőben" - írták a helyi hatóságok a Telegramon.

08:16
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!