A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még brutálisabb harcokra számítanak Ukrajnában

Események

war TOPSHOTS Horizontal
Az oroszok ukrajnai inváziója közepette füst terjed Bahmut városa közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 235. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:59
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:06
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 6379 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5976 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 177 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 15-én 35 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:16
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna megmutatta, ki a Shahed-gyilkos

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-bejegyzésében mutatta be azt a pilótát, akit a köznyelvben "Vinnicja szellemének" vagy "Shahed-gyilkosnak" neveztek el. A hős neve Vadim - csak ennyi információt adtak meg a katonáról, aki Vinnicja felett védi az eget, és már 5 db Shahed kamikaze drónt és 2 rakétát lőtt le.

08:44
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Elon Musk meggondolta magát

Elon Musk bejelentette, hogy cége, a SpaceX továbbra is finanszírozni fogja a Starlink műholdas internetet Ukrajnában, egy nappal azután, hogy azt javasolta, hogy az Egyesült Államok vállalja át a napi 20 millió dolláros költségeket, mert nem tudja folytatni a projekt finanszírozását. „A fenébe is" – üzente a milliárdos szombaton. "Bár a Starlink továbbra is veszteséges, és más cégek több milliárd adófizető dollárt kapnak, mi továbbra is ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt."

09:16
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Lőgyakorlat közben lőtték le az orosz katonákat

11-en meghaltak és 15-en megsebesültek a délnyugat-oroszországi Belgorod régióban egy katonai gyakorlótéren, amikor két önkéntes tüzet nyitott más katonákra - közölte az orosz védelmi minisztérium. A lövöldözők egy volt szovjet köztársaság állampolgárai voltak, és a szombati lövöldözést követően agyonlőtték őket – közölte a minisztérium, terrortámadásnak nevezve az eseményt. A rendőrséggel szoros kapcsolatban álló Baza orosz híroldal azt közölte, hogy a lövöldözés helyi idő szerint délelőtt 10 órakor, lőgyakorlat közben történt.

09:44
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország legfeljebb 2000 ukrán katonát fogad

Franciaország legfeljebb 2000 ukrán katonát fog kiképezni a területén – mondta a francia fegyveres erőkért felelős miniszter a Le Parisien című lapnak adott interjújában. Sebastien Lecornu elmondta, hogy a katonákat több hétre beveszik az egységeikbe, és Franciaország ellátja Ukrajnát Crotale légvédelmi rendszerekkel, de nem részletezte, hogy hány darabot küldenek.

10:13
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Átalakítják a fehérorosz gépeket

Az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a Hajun-projekt keretében átalakítják a fehérorosz Szu-25-ös repülőgépeket, hogy azok ismét alkalmasak legyenek nukleáris fegyverek szállítására.

10:47
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint közel 65 ezer orosz halt meg

Az ellenség összes vesztesége megközelíti a 65 000-et. A Kremlben azonban egy maroknyi ember figyelmen kívül hagyja a valóságot - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint 100 ezer orosz áldozat sem lesz elég, hogy Moszkva leállítsa a "temetési hadműveletet".

11:20
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Robbantásokról számoltak be Donyeckben

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint október 16-án

az ukrán erők amerikai HIMARS rakétarendszerrel lőtték az egykori városi tanács épületét.

Ezt jelenleg Oroszország donyecki képviselői „adminisztrációs" épületként használnak. A hír szerint az épület megrongálódott. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. Ukrajna nem kommentálta a vádakat.

11:53
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt állítja a brit hírszerzés az oroszokról

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb hírszerzési jelentése szerint Oroszország nem tud annyi lőszert gyártani, mint amennyit elhasznál.

A hírszerzés szerint az október 10-i Ukrajna elleni tömeges támadás – ami a legnagyobb összehangolt támadás volt a háború kezdete óta – "Oroszország nagy hatótávolságú rakétakészleteinek további csökkenését jelentette, ami valószínűleg korlátozza a képességüket, hogy a jövőben olyan mennyiségű célpontot találjanak el, amennyit szeretnének".

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország október 10-én 84 cirkálórakétát és 24 drónt lőtt ki Ukrajnára.

12:22
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Két civil megsérült Donyeckben az ukrán rakétatámadás során

Legalább két civil megsérült, amikor Donyeckben a városi tanács épületét lőtték az ukrán csapatok - jelentette a donyecki orosz védelmi tanács, amit a város polgármestere is megerősített.

Alekszej Kulemzin szerint az épületet állítólag a Vorosilovszkij kerületre kilőtt HIMARS rakéták egyike találta el.

Az Artema utcai épület bombázása során civilek sebesültek meg: egy 1963-as és egy 1984-es születésű férfi. Az áldozatokat a Köztársasági Traumatológiai Központba szállították – írja Telegram csatornáján a polgármester.

13:03
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Videókon a kiégett donyecki városi tanácsi épület

A városi tanács egykori épületét vasárnap reggel érte ukrán támadás. Az orosz állami hírügynökség szerint az ukrán erők amerikai HIMARS rakétarendszerrel lőtték az egykori városi tanács épületét, amit az oroszok jelenleg „adminisztrációs” épületként használnak.

13:37
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Kijevben

Erről a városvezetés számolt be a Telegram-csatornáján.

"Kijevben légiriadót rendeltek el. Kérünk mindenkit, hogy sürgősen menjen óvóhelyre" - állt az üzenetben.

Ezen kívül az ukrán média szerint a riasztást a cserkaszi és a poltavai régióban is kihirdették, hívja fel rá a figyelmet az iz.ru hírportál.

14:11
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Működésbe lépett a légvédelmi rendszer egy orosz városban

A RIA Novosztyi hírügynökség tudósítója szerint legalább 16 robbanás hallatszott Moszkvai idő szerint vasárnap délelőtt 11 órakor az oroszországi Belgorod városában.

A tudósítás szerint a házakban megremegtek az ablakok, megszólaltak az autóriasztók.

A Herszon megyei Nova Kakhovka városában szintén megszólaltak a légvédelmi szirénák, és működésbe lépett a légvédelmi rendszer. Az orosz ellenőrzésű dél-ukrajnai városból 10 robbanásról számoltak be.

14:43
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Kína felszólította állampolgárait Ukrajna elhagyására

A Global Times című, angol nyelvű kínai lap vasárnap a Twitteren azt írta, hogy a kínai külügyminisztérium, "tekintettel a feszült helyzetre", felszólította az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy "fokozzák az óvintézkedéseket és távozzanak az országból".

Kína ukrajnai nagykövetsége segítséget nyújt az evakuálás megszervezésében - áll a jelentésben.

Október 11-én Kína kijevi nagykövetsége felszólította állampolgárait, hogy ne látogassanak Ukrajnába, az országban tartózkodókat pedig arra, hogy keressenek biztos menedéket.

15:14
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint harminc ukrajnai települést értek orosz csapások

Az ukrán hadsereg szerint több mint harminc ukrajnai települést értek orosz csapások az elmúlt napon. Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legutóbbi frissítése szerint a csapások polgári területeket is érintettek.

A közlemény szerint különösen a fővárostól, Kijevtől keletre fekvő területet, valamint a keleti Donyeck, Harkiv és Zaporizzsja régiókban, illetve a déli Dnyipropetrovszk és Herszon régiókban lévő területeket vették célba.

15:54
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a belgorodi robbanások

A közösségi oldalakra több videó is felkerült a vasárnapi, az orosz Belgorod városát ért támadásról. Több videón az látható, hogy a belgorodi repülőteret is érte rakétatalálat.

17:10
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Négyre nőtt a donyecki támadás sérültjeinek száma

Újabb sérültekről számolt be a Donyecki Népköztársaság védelmi központja. Telegram-csatornájukon azt írták, hogy egy 58 és egy 28 éves nő is megsérült, amikor ukrán támadás érte a donyecki városi tanács épületét.

Korábban két sérült férfiról érkezett jelentés. A sérülteket kórházba szállították.

17:41
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta tízszeresére nőtt a szegénység Ukrajnában

A Világbank egyik vezető tisztviselője a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a konfliktus frontvonalától távol eső polgári infrastruktúrát ért orosz támadások tovább bonyolították az ország amúgy is súlyos gazdasági helyzetét.

"Ha ez folytatódik, a kilátások sokkal, de sokkal nehezebbek lesznek" - mondta.

Ha a házakat nem hozzák rendbe, mire beköszönt az igazán hideg tél, újabb belső migrációs hullám indulhat el, a belső menekülteké, mondta Arup Banerji, a bank kelet-európai regionális igazgatója.

Szerinte a jövő év végére Ukrajna lakosságának több mint fele szegénységben élhet.

18:14
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Aknára lépett egy férfi az orosz város közelében

Az oroszországi Belgorod közelében taposóaknára lépett egy férfi, ami leszakította a lábát, közölte Vjacseszlav Gladkov a régió kormányzója.

A régió vezetője pontosította, hogy az incidens a Shebekinsky városi körzetben történt. Az áldozatot kórházba szállították, orvosi ellátásban részesül.

Gladkov arra kérte a helyi lakosokat, hogy tartózkodjanak az erdőövezetek látogatásától valamennyi határ menti településen.

18:43
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Szerbia biztonsági okokból bezárja ukrajnai nagykövetségét

Szerbia ukrajnai nagykövetségét ideiglenesen bezárták, a személyzet biztonságának garantálása érdekében. A diplomáciai és konzuli hivatal alkalmazottai Belgrádban végzik munkájukat, amíg nem teremtik meg a visszatérésük feltételeit - áll a kijevi nagykövetség közleményben.

19:16
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Nem csillapodnak a harcok Herszonban

Folytatódnak a heves harcok az orosz erők és az ellentámadásba lendült ukrán csapatok között a déli Herszon megyében, az elmúlt nap alatt kilenc csapást mértek az oroszok a régióban - közölte Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnapi beszámolója szerint.

Az orosz erők repülőgépekkel, rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel mértek csapásokat az ukrán csapatokra a déli frontvonal mentén.

Repülőgépekkel hat támadást hajtottak végre a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Davigyiv Brid irányában. Az ukrán fegyveres erők eközben megsemmisítettek egy orosz helikoptert, amely légicsapásokat próbált mérni a herszoni régióban lévő ukrán állásokra.

A kormányzó tájékoztatása szerint Beriszlav térségét is heves tűz alá vették az orosz erők, tömegesen lőtték a frontvonal menti falvakat Grad sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel. Komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, civil áldozatai is vannak a támadásoknak, de a kormányzó számokat nem hozott nyilvánosságra. Hozzátette, hogy folytatódik a megye orosz megszállás alóli felszabadítása.

Olekszandr Szatruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az orosz erők a polohi járásban lévő két faluban egy óra leforgása alatt két iskolát döntöttek romba. Sztaruh szavai szerint sérültjei nincsenek a támadásoknak.

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint vasárnap délelőtt Ukrajna egész területén - kivéve az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímet - több mint egy órán át légiriadó volt.

19:45
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország kétezer ukrán katonát képez tovább

Franciaország kétezer ukrán katonának tart továbbképzést - jelentette be Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni - mondta a tárcavezető. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

"Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta" - jelezte a miniszter.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.

19:47
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

9000 orosz katona fog állomásozni Fehéroroszországban

Nem egészen 9000 orosz katona fog állomásozni Fehéroroszországban az orosz-fehérorosz közös katonai erő részeként - közölte vasárnap a fehérorosz védelmi minisztérium.

Valerij Revenko, a minisztérium nemzetközi katonai együttműködésért felelős osztályának parancsnoka a Twitteren jelentette be, hogy megérkeztek Fehéroroszországba az első szerelvények a regionális haderőben szolgáló orosz katonákkal, akiknek elhelyezése "néhány napig fog tartani". Az orosz katonák száma "kicsivel 9000 alatt lesz" - tette hozzá.

Minszk a héten jelentette be, hogy "az ország határainak az ukrán fenyegetéssel szembeni védelmére hivatott" közös katonai egységet hoznak létre Oroszországgal. Mindeddig nem lehetett tudni, hogy hány orosz katonát telepítenek fehérorosz területre, az ukrán határ közelébe.

Fehéroroszország, amely Oroszország szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban.

Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

20:27
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Íme Ukrajna víz alatti drónjai – videó

A brit haditengerészet biztosította Ukrajna számára azokat a víz alatt működő drónokat, amelyekről Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója töltött fel egy videót Twitter-oldalára.

20:37
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt az áldozatok száma Donyeckben

Donyeck polgármestere bejelentette, hogy a város Kuibyshevsky kerületének ukrán bombázása után már a harmadik civil halt meg. Olekszij Kulemzin korábban két halottról tett bejelentést.

21:07
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 130 rakéta- és dróncsapást indított három nap alatt Ukrajna ellen

Denisz Smihál ukrán miniszterelnök közösségi oldalán arról számolt be, hogy a hét első három napján Oroszország mintegy 130 rakéta- és dróncsapást indított polgári és energetikai létesítmények ellen, különösen a fővárosban, Kijevben.

Hozzátette, hogy a karbantartóknak sikerült helyreállítaniuk az áramellátást mintegy 4000 településen, és hogy az emberek Ukrajna-szerte önkéntesen, átlagosan 10 százalékkal csökkentették fogyasztásukat, így könnyebben elkerülhetővé váltak az áramkimaradások.

21:22
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország az ukrán előrenyomulás megállításáról számolt be egyes régiókban

Az orosz haderő visszaverte az ukrán csapatok előrenyomulását Donyeck, Herszon és Mikolajiv régióban, és megsemmisítette az ukrán hadsereg több lőszerraktárát - közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap.

A tárca közleménye szerint Harkiv régióban megsemmisítettek három amerikai gyártmányú M777 tarackot, továbbá az Oszkil folyón egy átkelőhelyet, amelyet az ukrán erők az utánpótlás és a lőszerek szállítására hoztak létre.

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője szerint az orosz támadások jelentős veszteségeket okoztak Ukrajnának.

Az orosz közlemény arra is kitért, hogy folytatták az ukrajnai katonai és energetikai célpontok elleni légicsapásokat. A támadások a minisztérium szerint minden célpontot elértek.

23:45
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó 3 ukrán régióban

Dnyipro, Nyikolajev és Kirovograd régiókban megszólaltak a léigiradó szirénák - írja a Ria.ru.

Vlagyimir Putyin hétfőn a Biztonsági Tanács tagjaival folytatott megbeszélésen bejelentette, hogy hatalmas csapást mérnek ukrán célpontokra.

Putyin a krími hídon történt robbanást terrortámadásnak nevezte, amelynek célja a polgári infrastruktúra lerombolása volt.

01:50
október 16, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy üzemanyag- és kenőanyagraktár Nikolaevben

Egy üzemanyag- és kenőanyag-raktár gyulladt ki az ukrajnai Nikolajevben – írja az UNIAN hírügynökség. A helyszínen korábban robbanásokról számoltak be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!