Egyre súlyosabb orosz csapások Dél-Ukrajnában

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Fegyvereiket ellenőrző ukrán katonák a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 244. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:01
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

8 hónapja kezdődött

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij felidézte, hogy nyolc hónapja kezdődött a háború. Az ukrán elnök szerint megvédték Ukrajna függetlenségét, lépésről lépésre pedig felszabadítják az ukrán területeket is. Úgy látja, hogy Ukrajna megtörte a "világ második legerősebb hadseregét", Oroszország pedig elveszti korábbi világhatalmi pozícióit.

06:29
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Túlélni a telet

Az ukrán elnök szerint történelmük legnehezebb telére készülnek. A hideg mellett azzal is meg kell üzdeniük, hogy fenntartsák partnereik maximális mozgósítását a szabadságharc érdekében, és nem engedni, hogy Oroszország megtörje a globális demokráciapárti koalíciót.

06:49
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Kényszerszerződések

Az orosz megszállók továbbra is nyomást gyakorolnak a Zaporizzsja Atomerőmű ukrán személyzetére – közölte az ukrán hadsereg. Azzal vádolják Moszkvát, hogy munkaszerződés aláírására kényszerítették a dolgozókat a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalattal.

07:15
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszokat tartóztattak le Norvégiában

Újabb két oroszt, egy 30 év körüli férfit és nőt tartóztattak le Norvégiában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lefényképeztek egy katonai létesítményt Észak-Norvégiában, Bjerkvik közelében. Az elmúlt hetekben több orosz állampolgárt vettek őrizetbe Norvégiában, köztük egy négy fős társaságot, akiket Közép-Norvégiában láttak fényképezni fotózási tilalom hatálya alá tartozó tárgyakat. Azóta elengedték őket.

07:43
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Kontrollálatlan eszkaláció

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt mondta nyugati kollégáinak, hogy az ukrajnai háború a „kontrollálatlan eszkaláció " felé tart. Eközben bizonyítékok utalnak arra, hogy a Kreml mérlegeli, hogyan reagáljon egy újabb várható harctéri vereségre a kulcsfontosságú déli város, Herszon körül.

08:10
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Minden civilt evakuálásra utasítottak

Az orosz erők a jelek szerint visszavonulni készülnek a Dnyeper folyó keleti partjáról, elrendelték a civilek újbóli evakuálását, és megalapozták Herszon városának esetleges elvesztését. Az előre nyomuló ukrán ellentámadás miatt a hétvégén minden civilt azonnali evakuálásra utasítottak.

08:38
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Herszoni férfiak foghatnak fegyvert

Minden Herszonban maradt férfit arra szólítottak fel az oroszok, hogy csatlakozzanak egy újonnan alakult helyi milíciához. A Telegramon a megszálló hatóságok azt mondták, hogy a férfiaknak „lehetőségük van" területi védelmi egységekhez csatlakozni, ha úgy döntenek, hogy szabad akaratukból Herszonban maradnak.

A civilek kényszerítése arra, hogy egy megszálló hatalom fegyveres erőinél szolgáljanak, a genfi ??egyezmények megsértésének minősül.

08:55
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 5463 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 173 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 24-én 25 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

09:20
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Váratlanul Ukrajnába érkezett a német államfő

Váratlanul Ukrajnába érkezett Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden - jelentette az ntv német hírtelevízió. A kölni székhelyű kereskedelmi televíziós csatorna tájékoztatása szerint a politikusnak ez az első hivatalos látogatása Kijevben, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Steinmeier Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik.

09:43
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csapatmozgások

Oroszország új katonai egységeket hoz Herszonba, miközben a város védelmére készül az előre törő ukrán ellentámadással szemben - közölte az ukrán védelmi hírszerzési igazgatóság vezetője. Kirilo Budanov azt is mondta, hogy Oroszország csak körülbelül két héttel lassítja az ukrán csapatok előre nyomulását délen, ha felrobbantja a Herszon melletti kahovkai vízerőmű gátját.

10:03
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Nukleáris szakértőket kértek

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete a következő napokban arra készül, hogy ellenőröket küldjön két ukrán helyszínre, miután Kijev szakértői misszió küldését kérte, hogy cáfolja meg azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna "piszkos bomba" bevetését tervezi.

10:19
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

150 hajó torlódott fel

A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés ENSZ-szóvivőjének nyilatkozata szerint Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy blokkolja a megállapodás teljes körű végrehajtását. Az ENSZ és Törökország által közvetített, az Ukrajnával vívott háború kezdete óta blokkolt ukrán gabonaszállítmányok megkönnyítésére irányuló megállapodást a jövő hónapban kellene megújítani. Oroszország kilépéssel fenyegetőzött, azt állítva, hogy a megállapodás nem a világ legszegényebb országaiba irányítja a gabonát.
A gabonát és egyéb élelmiszereket ukrán kikötőkbe és onnan elszállító hajókat a négyoldalú Közös Koordinációs Központ (JCC) által szervezett csoportoknak kell ellenőrizniük a törökországi horgonyzóhelyeken. Jelenleg több mint 150 hajó várakozik Isztambul környékén az ellenőrzésre, és ezek a késések fennakadást okozhatnak az ellátási láncban és a kikötői műveletekben.

Ukrajna szerint az orosz ellenőrzések késése politikai indíttatású, ami aggodalomra adnak okot.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva adatokat kért az ENSZ-től az ukrán gabonaexport rendeltetési helyére és végfelhasználóira vonatkozóan, mondván, hogy ezektől az információktól függ a megállapodás „korrekciója".

10:57
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ítélet várható

Az amerikai kosárlabdasztár, Brittney Griner „nem vár csodát" keddi fellebbezési tárgyalásán – közölték az ügyvédei. A kétszeres olimpiai aranyérmes sportoló a kábítószer-birtoklás és drogcsempészet miatt Oroszországban rá kiszabott kilenc évnyi börtönbüntetés ellen fellebbez. Ügyvédei azt mondták, hogy a keddi meghallgatáson a fogva tartási központból videókapcsolaton vesz részt Brittney Griner, és várhatóan még aznap megszületik az ítélet.

11:12
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

492 ezer férfit sorozhattak be az oroszok

A házasságkötések számának ugrásszerű növekedéséből a Mediazona független orosz média által készített statisztikai elemzés arra utal, hogy valószínűleg körülbelül 492 000 férfit soroztak be a hadseregbe azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz diktátor szeptember 21-én bejelentette 300 000 fős "részleges mozgósítását".

11:25
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Autóbomba robbant egy orosz tévénél - videó

Autóba rejtett pokolgép robbant Melitopolban, egy orosz tévécsatorna előtt, a robbanásban öt ember megsebesült – írta a The Guardian. Az áldozatok civilek, és az orosz ZaTV alkalmazottai. A robbantásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Vlagyimir Rogov, az oroszok által kinevezett zaporizzsjai terület tisztviselője azt mondta, terrortámadás történt, a robbanás ereje 2 kilogramm TNT-nek felelt meg.

11:44
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lista a kilövések elrendelőiről

A Bellingcat feltárja az Ukrajna elleni tömeges rakétacsapásokért felelős személyek kilétét. Az orosz Kalibr, R-500 és Kh-101 nagy pontosságú rakéták Ukrajnára való kilövéséért felelős több tucat magas rangú orosz hadmérnök nevét tette közzé a nemzetközi oknyomozó újságírói csoport egy hat hónapig tartó nyomozást követően a The Insider és a német Der Spiegel magazin hasábjain.

12:13
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz helikoptert

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy a Déli Légi Parancsnokság légvédelmi rakétaegységei október 24-én megsemmisítettek egy Ka-52 helikoptert Herszon megyében. Ez a harmadik Ka-52, amelyet az ukrán Déli Légi Parancsnokság lőtt le októberben.

12:46
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 16 ezer polgári áldozat

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint az október 23-i állapot alapján Oroszország Ukrajna elleni háborújában legalább 6374 civil halt meg, és legalább 9776-an megsebesültek. Az ügynökség megjegyzi, hogy a tényleges számok ennél valószínűleg jóval magasabbak.

13:27
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent a csecsen hadúr

Ramzan Kadirov csecsen hadúr a Telegramon üzent az ukránoknak, mint mondta, a feléjük kilőtt gránátokért cserébe városokat törölnek el, hogy az ukránok megértsék, eszükbe se jusson feléjük lőni

13:44
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki régiót lövik az oroszok

Hét civil meghalt, három megsebesült a donyecki régió nyolc települését ért támadásokban. Az oroszok tegnap tizenöt támadást indítottak a régióban – írta a The Guardian.

Az AP jelentése szerint a támadásokra akkor került sor, amikor az oroszok offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Bakhmut és Avdivka ellen. Az ukrán rendőrség szerint a csapások 19 lakóépületet semmisítettek meg.

14:07
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisült az energetikai infrastruktúra több mint egyharmada

Oroszország megsemmisítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán államfő kedden egy berlini konferencián, amelyet az ország újjáépítéséről rendeztek.

Az Európai Bizottság és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport közös szervezésű nemzetközi konferenciájára videón bekapcsolódó ukrán államfő kiemelte, hogy nem lehet megvárni a háború végét az újjáépítéssel, hanem minél hamarabb hozzá kell fogni mindannak helyreállításához, amit Oroszország "szisztematikusan lerombolt".

14:47
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Drónokat lőtt le az ukrán légvédelem Mikolajiv felett – videó

Orosz Geran-2/Shahed drónokra lő az ukrán légieró Mikolajiv felett, állításuk szerint hármat lőttek le közülük.

15:26
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen amerikai légvédelmi rendszert kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy régi Hawk légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának a rakétatámadások és a drónok elleni védekezéshez.

15:51
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Fellángoltak a harcok kelet- és dél-Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői visszaverték az ukrán támadásokat Ukrajna déli, herszoni régiójában és a keleti Luhanszkban.

Az oroszok herszoni tisztviselői több tízezer civilt evakuálnak kelet felé a Dnyipro folyón keresztül, az ukrán ellentámadás miatt. A Reuters nem tudta ellenőrizni a harctéri jelentéseket.

16:15
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Figyelmeztették a külföldön élő ukránokat

A most külföldön tartózkodó ukránoknak tavaszig nem szabad hazatérniük, mondta Irina Verescsuk, Ukrajna ideiglenesen megszállt területei reintegrációját felügyelő miniszter.

17:31
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország megerősíti a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét

Várható migrációs nyomás miatt Lengyelországnak meg kell erősítenie a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét - jelentette be kedden Krzysztof Sobolewski, a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság főtitkára.

Sobolewskitől azt kérdezték a lengyel közszolgálati rádió reggeli műsorában, várható-e, hogy ázsiai, illetve afrikai migránsok a Kalinyingrádi terület nevű orosz exklávé irányából megostromolják Lengyelország határát?

Egyes elemzések szerint ugyanis az orosz hatóságok támogatásával nagyobb migránscsoportok érkezhetnek a közös határhoz.

Lengyelország felkészült egy ilyen forgatókönyvre - válaszolt Sobolewski. Felidézte: tavaly a lengyel-fehérorosz határon tapasztalt migrációs nyomás "nem hozta meg a várt eredményt, legalábbis nem olyat, amilyenre Putyin és Lukasenka számított".

Sobolewski egyúttal kijelentette: feltehetőleg "nem lesz nyugalom a lengyel-fehérorosz határszakaszon sem", ugyanis a jelzések szerint ott is újból megjelentek nagyobb migránscsoportok.

18:23
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Norvégiában őrizetbe vettek egy feltételezett orosz kémet

A norvég rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy feltételezett orosz kémet a sarkvidéki Tromsö városában - jelentette kedden az NRK közszolgálati televízió az északi ország PST nevű titkosszolgálatára hivatkozva.

A férfi, aki tavaly óta tudósként dolgozott Tromsö egyetemén, brazil állampolgárnak mondta magát, de a rendőrség szerint valódi személyazonossága orosz - számolt be az NRK.

Hedvig Moe, a PST helyettes vezetője az NRK-nak azt mondta, hogy a férfi veszélyt jelent az ország alapvető nemzeti érdekeire, és ezért ki kell utasítani Norvégiából.

A beszámolók szerint a fogvatartott egyebek között a hibrid hadviseléssel kapcsolatos kutatásokat végzett.

A NATO-tag Norvégia az Északi-sarkvidéken határos Oroszországgal, és Moszkva Ukrajna elleni háborújának megindítását követően fokozta biztonsági intézkedéseit. Norvégia együttműködött más országok biztonsági szolgálataival is az ügyben - közölték.

19:16
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Elutasították Oroszországban a börtönbüntetésre ítélt amerikai kosaras fellebbezését

Egy orosz bíróság kedden elutasította Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó fellebbezését, melyet kilenc évre szóló börtönbüntetése ellen nyújtott be.

A drogbirtoklás miatt februárban letartóztatott, majd augusztusban elítélt Griner fellebbezését Krasznogorszkban tárgyalták, ahol Jelena Voroncova bírónő hozta meg az elutasító döntést. A törvényszék az első fokú ítéleten annyit enyhített, hogy a sportoló előzetes fogvatartásban eltöltött napjait másfél napnak számítja, ami minimálisan rövidít büntetésén.

Grinert februárban - amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt - a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen, majd büntetőpere július elején kezdődött és augusztusban ítélték el.

Az első fokú ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi női liga, a WNBA "igazságtalannak és sajnálatosnak" nevezte az orosz bíróság döntését.

21:40
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevi polgármester: Nemcsak Ukrajnát védjük, hanem az európai demokratikus értékeket is

Az Oroszország indította háborúban védekező ukránok nemcsak hazájukat védik, hanem az európai demokratikus értékeket is - jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságainak Kongresszusában kedden.

Vitalij Klicsko - aki videokapcsolaton keresztül kapcsolódott a strasbourgi székhelyű szervezet vitájához - mindenekelőtt emlékeztetett: a háború kezdete óta civilek ezrei haltak meg, és közel nyolcmillió ukrajnainak kellett elmenekülnie az országból.

Kijelentette: Oroszország a konfliktus során nem tartja be a nemzetközi jog "egyetlen szabályát sem".

Hangsúlyozta, hogy az orosz rakéták katonai célok elérésének szándéka nélkül ukrán városokat, erőműveket és az alapvető infrastruktúrát támadják.

Klicsko közlése szerint a háború kezdete óta több mint 50 ukrán önkormányzati képviselőt raboltak el az oroszok. Felszólította egyben a kongresszus résztvevőit, továbbra is támogassák az ukrán önkormányzatokat.

23:00
október 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: A tüzérség több orosz katonát megölt Herszon megyében

Az ukrán erők célzott tüzérségi csapást mértek a Herszon megyei Kajiri településen állomásozó orosz csapatokra, megerősített információk szerint legfeljebb harminc orosz katona életét vesztette, és több mint százan a romok alatt rekedtek - számolt be az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

A katonai vezetés hozzátette, hogy a herszoni régióban lévő Hornosztajivkában felrobbant egy orosz lőszerraktár. A detonáció után sok mentőautót észleltek, de a károkról, illetve az áldozatok számáról nem tudtak információt közölni.

A vezérkar beszámolt arról, hogy a nap folyamán az ukrán légierő 15 csapást mért az ellenfélre. Találat ért 12 orosz fegyverkoncentrációs területet, két megerősített állást, valamint légvédelmi rakétarendszerek pozícióit, a légvédelem pedig lelőtt egy drónt.

Az ukrán jelentés szerint az orosz erők kedden három rakéta- és 11 légicsapást, továbbá több mint 25 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!