Egyre súlyosabb orosz csapások Dél-Ukrajnában

Események

Ukrajna, háború, Oroszország, orosz-ukrán háború, ágyú, katona, Donyeck
Ukrainian servicemen work inside a Polish 155 mm self-propelled tracked gun-howitzer Krab at a position on the front line in the Donetsk region on August 29, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by ANATOLII STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 245. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:23
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT találja!

06:28
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Szállításra kész az Ukrajnának szánt légvédelem

NASAMS légvédelmi rendszereket kap Ukrajna az Egyesült Államoktól - írta a CNBC.

A Raytheon Technologies amerikai repülőgépipari és védelmi konglomerátum két, Ukrajnának szánt NASAMS légvédelmi rendszert szállított le az amerikai kormánynak - közölte a vállalat vezérigazgatója október 25-én.

06:33
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Németország rakétavetőket, ágyúkat küld

Németország két "MARS" MLRS-t és négy tarackágyút szállít Ukrajnának, valamint folytatja a légvédelmi rendszerek szállítását is - jelentette be Steinmeier német elnök az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után.

07:04
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Sürget az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság sürgette az uniós országokat és vállalatokat, hogy adományozzanak több pénzt és felszerelést az ukrajnai energiaszektor támogatására, amelynek több mint egyharmadát az orosz rakéta- és dróncsapások tönkretették.

07:38
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz oligarchák vagyonából építenék újjá Ukrajnát

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az orosz vagyon és az orosz oligarchák vagyona "hatalmas aranybánya", amelyet Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani. "Biztosítanunk kell, hogy az elkövető fizessen az újjáépítésért. Oroszországnak háborús károkat, háborús jóvátételt kell fizetnie Ukrajnának".

07:55
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4791 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 149 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 10 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:33
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szabotázs érte az orosz infrastruktúrát

A brit hírszerzés szerint június óta legalább hatszor szabotálták az orosz infrastruktúrát, legutóbb kedden, mikor felrobbantottak egy vasúti sínt körülbelül Novozibkov településnél, körülbelül 15 kilométerre az orosz-fehérorosz határtól. Ez a fő vasútvonal a két ország között. A támadást az "Állítsuk meg a vonatokat!" nevű orosz háborúellenes csoport vállalta magára.

10:13
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Japán fűtőberendezéseket ajánlott fel Kijevnek

Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden felajánlotta, hogy Tokió fűtőberendezéseket és egyéb, hideg elleni védőfelszerelést juttat a háború sújtotta Ukrajnának még a tél beállta előtt.

"Japán eddig is támogatta Ukrajnát a közeledő kemény télre való felkészülésben. Japán ezután is folytatja a segítségnyújtást Ukrajnának, országunk egyedülálló tudása és tapasztalatai alapján" - fogalmazott Kisida az Ukrajna megsegítéséért rendezett berlini nemzetközi konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében.

Az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítések támogatására Tokió február óta segíti Kijevet, a többi között a 2011 márciusi fukusimai földrengés és szökőár nyomán keletkezett törmelék és romok szétválogatása és újrahasznosítása során szerzett tapasztalataival.

"Ukrajna ugyanígy felhasználhatja az orosz támadások nyomán keletkező romokat és törmeléket" - mutatott rá a japán miniszterelnök.

Tokió a videóüzenetet a Németország és az Európai Bizottság által Berlinben rendezett, az ukrajnai mentési, újjáépítési és modernizációs lépéseket célzó szakértői nemzetközi konferencia résztvevőinek küldte. Jövőre Japán veszi át Németországtól a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-országcsoport egyéves elnökségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül vett részt a konferencián, leszögezte: az orosz támadások az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát megsemmisítették."Oroszország mindent elpusztít, hogy megnehezítse számunkra az idei tél túlélését" - fogalmazott az ukrán államfő.

Kijev bejelentette: jelenleg összesen 750 milliárd dollárnyi újjáépítési segélyre van szüksége, és az elhúzódó háború miatt az összeg tovább emelkedhet.

Kisida Fumio aláhúzta: Japán "határozottan elítéli" az ukrajnai polgári lakosságot és létesítményeket célzó orosz rakétatámadásokat, valamint az atomfegyverek bevetésével fenyegetőzést.

"Nagyon fontos, hogy egységesen és határozottan támogassuk Ukrajnát és az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket" - mutatott rá a japán kormányfő.

"Japán minden lehetséges erőfeszítést és pozitív hozzájárulást megtesz, illetve aktív szerepet vállal a párbeszéd folytatására a nemzetközi közösségben" az ukrajnai béke és újjáépítés minél gyorsabb megteremtésére - zárult a japán miniszterelnök videoüzenete.

10:39
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Egy terhes nő is meghalt Dnyipróban

Meghalt két ember orosz bombatámadásokban Dnyipróban, Ukrajna negyedik legnagyobb városában. Az egyikük egy terhes nő volt. Még három ember megsérült.

11:41
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az Armageddon-tábornokról beszéltek a britek

A brit hírszerzés nemrég méltatta Szergej Szurovkin tábornokot, akire gyakran csak Armageddon-tábornokként hivatkoznak. Szerintük az orosz hadsereg sokkal koordináltabb, amióta Vlagyimir Putyin kinevezte Szurovkint az ukrán különleges katonai műveletek élére. A britek szerint Szurovkin már korábban, Szíriában is bizonyította tudását.

11:53
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Döntöttek az orosz önkéntesekről

Oroszországban megszavazták, hogy az ukrán háborúban résztvevő önkéntesek is megkapják a veterán státuszt, amely segítségével nem kell bizonyos adókat befizetniük, ingyen használhatják a tömegközlekedést és nagyobb nyugdíjra jogosultak.

12:23
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Gyakorlatoznak az orosz nukleáris erők

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, hogy gyakorlatot hajt végre a "Mennydörgés" nevű stratégiai egysége. A Pentagon szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok atombombát vetnének be, de megígérték, hogy figyelemmel kísérik az orosz csapatmozgásokat. Az oroszok a gyakorlatok során több, nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakétát fognak kilőni. Az ilyesfajta gyakorlatok egyébként rendszeresek, az oroszok minden évben tartanak hasonlót.

13:13
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Házkutatás az orosz sztárriporternél

Szentpétervár korábbi polgármesterének lányánál, Kszenija Szobcsaknál a mai nap folyamán házkutatást tartottak. Az ismert televíziós személyiség és politikus házát az egyik beosztottja, Kirill Szukhanov letartóztatása miatt kutatja át a rendőrség. Kiemelték, hogy jelenleg Szobcsak ellen nem folyik eljárás. Kszenija Szobcsak apja, Anatolij Szobcsak sokáig Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb szövetségese volt. A korábbi pétervári polgármester alatt kezdte meg Putyin politikai karrierjét, azonban Krím orosz megszállását követően Anatolij Szobcsak egyre gyakrabban kritizálta az orosz vezetőséget.

14:10
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán hadsereg öt támadást hajtott végre az orosz állásokkal szemben Kuzemovszka irányában, de ezeket mind sikerült visszaverni. Kijelentette, hogy Oroszország 70 ukrán katonát ölt meg és két tankot semmisített meg. Szintén megsemmisítették az egyik ukrán kommunikációs központot Prokolotnoje településen, Kupjanszk irányában pedig 160 ukrán katona halt meg a támadások következtében.

14:20
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország Kínával tárgyalt

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Kínába utazott, ahol kínai kollegájával folytatott megbeszélést, amelyen az ukrán helyzet is szóba került. Sojgu elmondta, hogy az ukránok az orosz hírszerzés szerint provokációt készítenek elő, egy piszkos bombát terveznek felrobbantani.

15:11
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovban egyre nagyobbak a gondok

Ismét leálltak a trolibuszok Harkovban az áramhiány miatt. Tegnap egész Ukrajnában kimaradások voltak, miután Oroszország az elektromos infrastruktúra 30-40 százalékát megsemmisítette. Jelenleg napi rendszerességgel, szervezett áramszünetek vannak a lakossági fogyasztás csökkentésére, vagyis különböző időszakokban, különböző régiókban nincs áram a háztartásoknál.

15:33
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Interkontinentális rakétákat lőtt ki Oroszország - videó

Kamcsatkában elkezdődött az éves orosz stratégiai fegyveres gyakorlat, amely során interkontinentális ballisztikus rakétákat lőttek ki, valamint Tu-95MS nagyhatótávú repülőgépet is bevetettek, amelyről lég-föld rakétát indítottak útjára.

16:03
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az orosz interkontinentális rakéták bevetése

16:15
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Bevetés közben egy orosz atomtengeralatjáró - videó

16:40
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin is jelen volt a nukleáris csapatok gyakorlatán

Az Izvesztija tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelen volt a nukleáris hadtestek gyakorlatán, valamint elfogadta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentését is. A gyakorlat sikeres volt, minden rakéta elérte a célját.

16:55
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Az ukránok eladják a nekik szánt fegyvereket

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég arról beszélt, hogy Ukrajnában egyre nagyobb üzlet a fegyverek feketepiacon történő értékesítése. Szerinte félő, hogy az ukránoknak küldött fegyvereket továbbadják, így azok bűnözők kezébe kerülhetnek. Ezek között a fegyverek között ráadásul hordozható, repülőgépek megsemmisítésére készített rakétavetők is vannak, valamint precíziós fegyverek.

17:18
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újra fenyegetőzik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "igazságos és elkerülhetetlen megtorlást" helyezett kilátásba szerdán az ország keleti részében lévő Dnyipro város ellen elkövetett orosz rakétatámadásért.

"Minden nap terroristák ellen harcolunk, akik civileket gyilkolnak, városokat ágyúznak, ukránok életét és sorsát rombolják le. Ma újabb rakétatámadás történt. Ennek következtében két ember meghalt Dnyipróban. Köztük van egy terhes nő is. Három áldozatot kórházba szállítottak" - írta az államfő Facebook-bejegyzésében.

17:43
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai felvétel a Jarsz rakéta kilövéséről

17:58
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Rostic’s néven újranyit a KFC Oroszországban

A Rostic's egy 1993-ban, Moszkvában alapított étteremlánc, amely elsőkként kínált csirkéből készült gyorsételeket Oroszországban. A Rostic's meglehetősen sikeres volt, 2007-re már 136 lokációval rendelkeztek. 2005-ben a Rostic's anyavállalatát felvásárolta a KFC anyavállalata, a Yum!, így egy ideig Rostic's-KFC néven futott a hálózat, majd 2011-től már csak KFC-ként volt ismert.

19:00
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin volt szövetségesének lánya súlyos ügyben gyanúsított

Kszenija Szobcsak lakásán a mai nap folyamán házkutatást tartottak, azonban akkor még arról szóltak a hírek, hogy ő nem gyanúsított, hanem az egyik beosztottja, Kirill Szukhanov ügyében nyomoz a rendőrség. Délutánra viszont kiderült, hogy a rendkívül ismert és sikeres televíziós személyiség és politikus, Szobcsak is érintett lehet az ügyben, ha pedig ez bebizonyosodik, akkor 15 év börtönt kaphat.

Kszenija Szobcsak nem mellesleg Pétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, Anatolij Szobcsaknak a lánya, aki mellett Vlagyimir Putyin helyettesként dolgozott, és sokáig erős szövetségesek voltak. Krím 2014-es orosz megszállását követően azonban Anatolij Szobcsak egyre gyakrabban fogalmazott meg rendszerkritikus állításokat.

A The Moscow Times értesülései szerint Kszenija Szobcsak elhagyta az országot, még a házkutatás előtt.

Mint ismert, augusztus 1 és 16 között Oroszországban több újságírót és médiadolgozót letartóztattak csalás és zsarolás vádjával. Pontosabban azzal vádolják többek között most Szobcsakot is, hogy politikusokat, állami cégek vezetőit és üzletembereket zsaroltak kényes információkkal. A Rostectől állítólag pénzt is kaptak annak érdekében, hogy ne hozzák nyilvánosságra a vállalattal kapcsolatos ügyeket.

19:46
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev visszasírja Boris Johnsont

Rishi Sunak új brit miniszterelnök a nemzethez intézett első beszédében ígéretet tett arra, hogy új kormánya napirendjének középpontjába a „gazdasági stabilitást" helyezi, és figyelmeztetett, hogy „nehéz döntések" várhatók a kiadásokkal kapcsolatban. Kijev megnyugtatására határozottan elkötelezte magát amellett, hogy a brit fegyveres erők támogatják Ukrajnát, de kijelentette: a háborút „sikeresen kell lezárni".

Szakértők szerint a védelmi költségvetés körüli spekulációk aggasztják Kijevet. Az év elején Boris Johnson szövetségesei ugyanis azt terjesztették – írja a Politico –, hogy Sunak kevésbé elkötelezett a háború mellett. Áprilisban a Sunday Times azt írta: Sunak úgy véli, egy napon egyezséget kell kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

20:11
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin megtekintette az orosz nukleáris erők gyakorlatát

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták. Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész „minden rendelkezésre álló eszközt" bevetni Oroszország területének védelmében.

A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra. A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak.

20:44
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint másfélmillió forintnyi büntetést kapott, mert Z betűt tett a szélvédőjére

Négyezer eurós, azaz mintegy 1 millió 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabott ki a hamburgi bíróság negy 62 éves sofőrre, aki Z jelet ragasztott autója szélvédőjére – írja az Unian ukrán hírügynökség nyomán a Karpat.in.ua.

A sofőrt háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják. A német bíróság álláspontja szerint ez az ukrajnai háború jóváhagyása, egyben az Oroszországgal való szolidaritás megnyilvánulása – áll a bíróság ítéletében.

21:58
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok visszaverték az oroszokat Donyecknél

Ukrajna visszaveri az orosz támadásokat Donyeck megye 11 településénél. Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint csapataik 3 orosz katonai parancsnoki pontot, 6 orosz csapatokkal és felszereléssel ellátott pontot, valamint 2 lőszerraktárt is eltaláltak.

22:27
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb vizsgálatot indított Svédország az Északi Áramlat gázvezetékeken elkövetett szabotázs ügyében

Újabb vizsgálatot indított a svéd haditengerészet az Északi Áramlat gázvezetékeken elkövetett szabotázs ügyében - közölte szerdán a svéd védelmi minisztérium.

Jimmie Adamsson, a haditengerészet kommunikációs vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta: szükségesnek látták a korábban megindult nyomozás kiegészítését. Hozzátette: a most bejelentett vizsgálat teljesen független attól a jogi eljárástól, amely még szeptemberben kezdődött a vezetéken keletkezett, összesen négy helyen észlelt szivárgás ügyében.

Felvétel az Északi Áramlat gázvezeték szivárgásáról Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Swedish Coast Guard / Handout

Az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékeken szeptember 26-án észlelték először a szivárgásokat,

a Dániához tartozó Bornholm sziget közelében. A négy szivárgás közül kettő a svéd, kettő pedig a dán gazdasági övezethez tartozó területen található.

Már a tenger alatti előzetes vizsgálatok valószínűsítették a robbantásokkal elkövetett szabotázs gyanúját, a dán rendőrség vizsgálata pedig október közepén megállapította, hogy

az Északi Áramlatban keletkezett károkat "erőteljes robbantások" okozták.

A svéd haditengerészet szerint a hétfőn indult vizsgálat a jövő héten fejeződhet be.

22:59
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok lelőttek egy orosz harci helikoptert Herszonban

A Déli Légi Parancsnokság szerint október 26-án 17 óra körül lelőtték az orosz Ka-52-es harci helikoptert Herszon megyében, a Beryslavskyinél.

23:13
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin ideiglenes tiltólistára helyezett 45, részben külföldi tulajdonú orosz bankot

Vlagyimir Putyin orosz elnök véglegesítette annak a 45, részben külföldi tulajdonban álló oroszországi bank listáját, amelyeknek átmenetileg tilos bizonyos tranzakciókat kötni, a listán szerepel az OTP orosz leánybankja is.

Az érintett pénzintézetek szerdán közzétett listáján az OTP bank érdekeltségén kívül szerepel például az American Express Bank, a Western Union DP Vosztok, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan Bank International, az Intesa, a Credit Suisse, a Raiffeisen, a Citibank, az UniCredit Bank, az Ozone Bank, valamint a Yandex Bank.

A korlátozás 2022. december 31-ig van érvényben, az alól mentességet csak az orosz elnök rendkívüli engedélyével kaphatnak a pénzintézetek.

Oroszországban augusztusban rendeletet adtak ki, amely az év végéig különleges gazdasági intézkedéseket írt elő pénzügyi és energetikai területen egyes államokkal és nemzetközi szervezetekkel szemben azok "barátságtalan lépései" miatt. Putyin most a rendelet hatálya alá tartozó bankok listáját véglegesítette. A bankok esetében a tiltás az alaptőkéjükhöz tartozó részvényekkel és részesedésekkel való tranzakciókra vonatkozik.

23:55
október 26, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy kijevi harckocsiosztagot a Donbászban

Az orosz Nyugati Katonai Körzet 6. hadseregének tüzérei megsemmisítették az ukrán biztonsági erők harckocsi-szakaszát Szvatov irányban a Donbászban – írja a RIA Novosztyi egy donbászi orosz katonára hivatkozva.

06:27
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!