Fontos döntést hoztak az oroszok a harcmezőn

Események

war conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tüzér a bahmuti fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 259. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:06
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:14
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 4737 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3927 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 145 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

2022. november 8-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:19
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kevesebb információ érkezik a frontról

Csökkenés tapasztalható a frontról érkező hírek számában, de ez nem jelenti azt, hogy a harcok intenzitása is csökkent volna - mondta éjszakai videózenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint az egész fronton nehéz a helyzet. Egyes területeken - főleg a donyecki területeken - a korábbiakhoz hasonlóan folytatódnak a brutális harcok, a megszállók aktivitása most is rendkívül magas szinten van.

Egy centimétert sem adunk fel az ottani földünkből. És köszönetet mondok minden hősünknek, akik pozíciókat foglalnak el Donbászban - mondta az ukrán elnök.

05:40
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Értik, mire készülnek az oroszok

Tisztán értjük, mit tervez az ellenség Herszon régióban, ezért ennek megfelelően cselekszünk. Óvatosan, megfontoltan és egész területünk felszabadítása érdekében. Megerősítjük pozícióinkat, tönkretesszük az orosz logisztikát, és következetesen romboljuk a megszállók azon lehetőségét, hogy hazánk déli részét megszállás alatt tartsák - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

06:04
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

4 millió ukrán van áram nélkül

A harkovi régió két kerületében is sikerült helyreállítani a gáz- és az áramszolgáltatást, ugyanakkor az ország 14 régiójában mintegy 4 millió ukrán otthonában jelenleg sincs áram - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A legtöbb háztartást a stabilizációs ütemterv alapján és nem vészhelyzet miatt kapcsoltak le a hálózatról.

Köszönetet mondok minden energetikusunknak, közüzemi dolgozónknak, területi önkormányzatunknak, önkormányzatunknak – mindenkinek, aki ilyen körülmények között is helyreállítja embereink életének kiszámíthatóságát - mondta az elnök.

06:28
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Készülnek a télre

Az ukrán kormánya döntése szerint a fűtési szezonban szükséges áruk behozatala áfa- és vámmentes lesz. Ez egyszerűsíti és csökkenti Ukrajna generátorokkal, akkumulátorokkal, transzformátorokkal és egyéb energia- és hőellátási berendezésekkel való ellátásának költségeit.
Az is fontos, hogy elegendő mennyiségű gáz és szén halmozódjon fel az ukránok ellátásához. Tisztán megértjük: a tél fegyverré alakítása az oroszok terve államunk, valamint egész Európa ellen. De mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az orosz terv is kudarcot valljon, akárcsak a korábbiak - mondta az ukrán elnök.

06:53
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kályhák bármiből

Ukrán fémmunkások a téli felkészülés jegyében hengerek, tartályok felhasználásával igyekeznek minél több fatüzeléses kályhát készíteni akár civil, akár katonai felhasználásra. A sátrakba szánt, magas lábakon álló kályhákhoz gyakran hegesztenek lehajtható rácsokat, amin ruhát lehet szárítani, de a fekvő kályhák esetén sem feledkeznek meg a kellő méretű vízszintes fémfelületről, amin főzni lehet.

Ha van áram, azonnal beindul a termelés Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

A praktikum sokkal fontosabb, mint az esztétika Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn
07:19
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Fűthető sátrakat küld az Egyesült Királyság

150 fűthető sátrat, valamint 12 ezer extrém hidegben használható hálózsákot és matracot küld Ukrajnába az Egyesült Királyság, hogy segítsen az ország fegyveres erőinek megbirkózni az ottani zuhanó hőmérséklettel. December közepéig további 25 ezer szett extrém hideg időjárási ruházatot juttatnak el Ukrajnába. A csomag egy szigetelt kabátot, nadrágot és extra meleg csizmát, kesztyűt és zoknit tartalmaz. Az Egyesült Királyságban kiképzett ukrán újoncokat már felruházták 7000 normál hideg elleni ruhacsomaggal.

07:51
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-iráni fegyverügylet

Egy orosz katonai repülőgép augusztus 20-án a hajnali órákban titokban egy teheráni repülőtérre szállított 140 millió euró készpénzt és három fegyvert - egy brit NLAW páncéltörő rakétát, egy amerikai Javelin páncéltörő rakétát és egy Stinger légvédelmi rakétát. A fegyverek az ukrán hadseregnek szánt brit és amerikai katonai felszerelés részét képezték, amely "orosz kézbe került" – mondta a Sky Newsnak egy neve elhallgatását kérő forrás.

A fegyverek átadása lehetővé teheti az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) számára, hogy tanulmányozza a nyugati technológiát, és esetleg másolja azt. "Valószínűleg visszafejtik, és a jövő háborúiban használják őket" - mondta.

Irán a maga részéről több mint 160 pilóta nélküli légi járművet (UAV) szállított Oroszországnak, köztük 100 Shahed-136 drónt. A forrás azt állította, hogy Teherán és Moszkva az elmúlt napokban egy további 200 millió euró értékű drónügyletről állapodott meg.

08:18
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vádak

Az ukrán hadsereg azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy továbbra is kifosztják és lerombolják az infrastruktúrát Herszonban. „November 7-én teherautó-konvoj haladt át a kahovkai vízerőmű gátja felett háztartási gépekkel és építőanyagokkal megrakva" – áll a közleményben. Az orosz erők mobiltelefon-tornyokat szereltek le és felszereléseket vittek el.

08:41
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a hét végéig hoz döntést

Vlagyimir Putyin orosz elnök csatlakozik a jövő heti G20-csúcstalálkozóhoz, „ha a helyzet lehetséges " – közölte a találkozó házigazdája, az indonéz elnök. Joko Widodo nem látja akadályát, hogy Putyin jelen legyen a találkozón. Hétfőn a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, Putyin a hét végéig eldönti, hogy részt vesz-e a G20-as csúcson.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül részt vesz a G20-ak bali találkozóján – közölte szóvivője a Suspilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltatóval. Korábban az ukrán álláspont az volt, hogy Zelenszkij nem csatlakozik a csúcstalálkozóhoz, ha Putyin ott lesz.

09:06
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A háború a klímára is hatással van

Az orosz ágyúzások ötmillió hektár erdőt pusztítottak el Ukrajnában kevesebb mint hat hónap alatt – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ vezetőihez intézett videóbeszédében a COP27 klímacsúcson. Nem lehet hatékony klímapolitika a földi béke nélkül. Ha a nemzetek azzal vannak elfoglalva, hogyan védjék meg magukat a fenyegetésektől, a klímacélok végrehajtása a lista végére kerül. Az orosz háború olyan energiaválságot idézett elő, amely több tucat országot kényszerített arra, hogy újra széntüzelésű energiatermelést indítsanak el, hogy csökkentsék a lakosság energiaárait, és csökkentsék a szándékos orosz akciók miatt megdöbbentően emelkedő árakat" - mondta az ukrán elnök.

09:32
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a gabonamegállapodás meghosszabbítását kérte

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbítását kérte, amely feloldotta a három nagy ukrán kikötő orosz blokádját, és enyhítette a globális élelmiszerválságot. A júliusban Törökország és az ENSZ által közvetített megállapodás november 19-én jár le, és októberben veszélybe került, amikor Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét, mielőtt újra csatlakozott volna. Ukrajna azt is szeretné, hogy a gabonaexport-megállapodást több kikötővel és áruval bővítsék, és reméli, hogy a jövő héten döntés születik a paktum legalább egy évre történő megújításáról – mondta az infrastrukturális miniszterhelyettes a Reutersnek.

09:46
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés szerint

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az oroszok elkezdték újraépíteni a robbanásban részben beomlott krími hidat, de legkorábban valószínűleg csak 2023 szeptemberében lesz teljes egészében újra járható.

10:41
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megvan a következő NATO-csúcs időpontja

2023. július 11-12-én fogják tartani a következő NATO-csúcsot. "A hidegháború óta nem néztünk szembe ennyire összetett és kiszámíthatatlan helyzettel. A vilniusi találkozó lehetőséget ad arra, hogy a szövetséges országok vezetői újra megerősítsék elrettentő és védelmi rendszereinket, felülvizsgáljuk megnövekedett védelmi kiadásainkat, és hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát" - nyilatkozta Jens Soltenberg.

11:37
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint

780 orosz katona halt meg tegnap az ukrán hadsereg legfrissebb jelentése szerint. Így már 77950-re emelkedett a számuk a háború kezdete óta.

12:23
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Taposóaknák veszélyeztetik a harkoviakat

2 ember meghalt Harkovban, mikor taposóaknára léptek úti munkájuk közben. Két másik ember megsérült a robbanásban. A régióban - amit májusban foglaltak vissza az ukránok az oroszoktól - rengeteg a taposóakna, a piroteknikusok folyamatosan dolgoznak a hatástalanításukon.

13:34
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb menekülthullám várható

A Reuters azt írja, hogy a tél közeledtével újabb nagyobb menekülthullám indulhat el Ukrajnából. Sok ország újranyitja a menekültközpontokat és feltöltik az élelmiszertartalékaikat. "Egyre többen érkeznek, ahogy vártuk is. Sokan keresnek azok közül, akik már átjöttek, és most a még Ukrajnában tartózkodó rokonaiknak, ismerőseiknek keresnek helyet" - nyilatkozta Roman Dohovic, egy kassai menekültközpont munkatársa.
Eddig 6.9 millió ember hagyta el otthonát Ukrajnán belül a háború kezdete óta, további 4,5 millió ember pedig más európai országokban talált menedéket. A legtöbben tavasszal hagyták el Ukrajnát, de sokan visszatértek, miután több területet is visszafoglaltak az ukrán csapatok.

14:25
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Petíciót nyújtottak be Kijevben

Több ezer kijevi lakos írta alá azt a petíciót, amiben arra kérik a város vezetését, hogy idén ne állítsanak ki hatalmas karácsonyfát a központban, helyette az összeget a katonaságra és azokra fordítsák, akik a háború miatt elvesztették az otthonukat. A petíció már elérte a szükséges a 6000 aláírást, és átadták a városvezetésnek. Ők egyelőre nem döntöttek az ügyben, de Vitalij Klicsko kijevi polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy idén nem lesznek nagy karácsonyi ünnepségek a városban.

15:18
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország még nem döntött a gabonaegyezmény meghosszabbításáról

Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió gördít újabb és újabb akadályokat az oroszországi export elé, ezért nem biztos, hogy meghosszabbítják a gabonaegyezményt. A megegyezés a fekete-tengeri gabonaaxportról november 19-én jár le.

17:38
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Visszavonul az orosz hadsereg Herszon keleti részére

Az orosz erőknek a Dnyeper bal partjára való visszavonását rendelte el Herszon megyében szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A csapatok visszavonását Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz haderő parancsnoka javasolta, amit az élőerő megóvásának szándékával indokolt.

Herszon megye Moszkva által kinevezett hatóságai szerdán közölték, hogy a Dnyeper jobb partjáról mintegy 80 ezer civilt evakuáltak.

18:02
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaszorították az ukrán ellentámadást Vremevszkijnél

Sikerült visszaszorítani az orosz fegyveres erőknek Vremevszkijnél az ukrán ellentámadást- állítja Szergej Szurovikin, írja a ria.

18:08
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Iskolákat és kórházakat is lő az ukrán tüzérség Herszonnál

Iskolára és kórházakra mérnek csapást az ukrán erők Herszon térségében - állítja Szergej Szurovikin hadseregtábornok. A támadások miatt az emberek élete veszélyben van. Az ellenség válogatás nélkül lövi a várost, az iskolákat, kórházakat - tette hozzá Surovikin, írja a ria.

18:15
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek a katonai veszteségek a herszoni ütközetben

Az ukrán hadsereg több mint 9,5 ezer katonát és sebesültet veszített a Herszon környéki támadások alatt augusztustól októberig. Az orosz veszteségek a hetedét teszik ki ennek - írja a ria.ru.

18:33
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megsérült a kahovskayai vízierőmű

Szeptember 26-án az ukrán légierő eltalálta a kahovskayai vízierőművet, amellyel az orosz fél szerint árvizet akartak előidézni. Azóta Kijevnél megemelkedett a vízállás, ami az oroszok szerint megerősíti a feltételezésüket.

18:53
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

A halottaktól megfertőződött az ivóvíz Luhanszkban

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében környezeti problémák vannak a spontán eltemetett helyi lakosok és a temetetlen orosz katonák maradványai miatt, amelyek már megfertőzték az ivóvizet - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója szerdán a Facebookon.
A luhanszki régiót a csataterek nagy orosz temetővé változtatják- fogalmazott a kormányzó. Kifejtette, hogy a megye ökológiáját veszélyezteti a nagyszámú, hevenyészve elföldelt halott és a harcokban meghalt orosz katonák maradványai. Hozzátette, hogy a megye hatóságai az ukrán erők által felszabadított területeken átmenetileg hűtőkbe gyűjtik össze az orosz katonák holttesteit, a tetemek sorsáról majd később döntenek.

20:08
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezért vonja ki csapait Herszon térségéből az orosz haderő

A művelet célja a lakosság és a katonai állomány védelme - mondat Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Főtanácsának titkára. Turcsak szerint az orosz katonák nagy veszélyben vannak Herszonnál, ugyanis bármelyik pillanatban elvághatják őket az ellátástól - írja a ria.

21:10
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét légiriadó van Ukrajna több régiójában is

Légiriadók szólaltak meg szerda este Cserkasziban, Kirovohradban és Dnyipropetrovszkban is - jelentették a helyi hatóságok.

21:15
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztik az autóforgalmat a krími hídon

November 12-én 4:00 és 16:00 óra között felfüggesztik az autóforgalmat a krími hídon. A leállás oka a nemrégiben felrobbantott szakasz javítása, helyreállítása.

21:26
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Támadja az orosz állásokat az ukrán tüzérség

Az ukrán hadsereg kilenc rakétát lőtt ki Donyeckre, Kremenyecre és Gorlovkára - állítják az ukrán hatóságok. Halottakról, sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

22:51
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásokban

Az orosz erők több rakétát zúdítottak Marhanets településre, amelynek következtében egy ember meghalt – jelentette Valentyin Reznichenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

23:02
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Romba dőlt a Sziverszkij-Donyec folyón átívelő híd - kép

Romba dőlt híd a Sziverszkij-Donyec folyón, a kelet-ukrajnai Donyecki területen az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt falu, Zakitne közelében. Forrás: MTI
23:56
november 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők ágyuzták Donyecket és Zaicevót

Az ukrán csapatok három 152 mm-es és hat 120 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Kujbisevszkij körzetében és Zaicevóban – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) Donyecki Népköztársasági képviselete.

05:29
november 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!