Amerikai fegyverszállítmányok az ukránoknak, vészhelyzeti áramszünetek Ukrajna-szerte

Események

Ukrajna, katona, újonc, orosz katona, Oroszország, orosz-ukrán háború
Moszkva, 2022. december 13. Célra tart egy kiképzésen részt vevő újonc az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 296. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:03
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:05
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Komolyabb kiképzést kapnak az ukrán katonák az Egyesült Államokban

Egyesült Államok januártól a fegyveres katonai kiképzés mellett többszintű műveleti képzésben is részesíti az ukrán fegyveres erők tagjait - közölte az amerikai védelmi miniszter szóvivője csütörtökön.

Pat Ryder dandártábornok egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a tervek szerint havonta mintegy 500 ukrán katonának nyújtanak oktatást annak érdekében, hogy segítsék az ukrán haderő képességeinek erősítését.

A képzések várhatóan az Egyesült Államok hadseregének németországi létesítményeiben lesznek, azokat az amerikai haderő európai és afrikai parancsnokságának kiképző katonái tartják majd - mondta a tábornok, aki arról is beszámolt, hogy a katonai tanfolyam első része a fegyveres kiképzésre fókuszál, majd műveleti képzésekben is részesülnek a résztvevők; a katonai osztag szintű műveletektől a zászlóalj-műveletekig.

05:11
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális orosz támadásokról beszélt Zelenszkij

Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti videóbeszédében többek között azt mondta: Donbászban ma is, mint minden előző héten, folytatódnak a brutális orosz támadások. A megszállók mindenkit és mindent, amijük van, az offenzívába vetnek. Nem tudják legyőzni a hadseregünket, ezért fizikailag lerombolnak minden várost és falut, hogy ne maradjanak olyan épületek, még falak sem, amelyekkel bármilyen védekezésre lehetne használni.

"Ennek csak úgy lehet véget vetni, ha lépésről lépésre kiszorítjuk az orosz terroristákat ukrán földünkről. Folytatni a nyomást Oroszországra. Hogy új módszereket találjunk arra, hogy minden orosz terroristát, minden orosz oligarchát, aki segíti a terrorista államot, és minden orosz tisztviselőt és propagandistát felelősségre vonjunk mindenért, amit tesznek."- mondta az elnök.

05:41
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer ukrajnai menekülő érkezett tegnap is

Az Országos Rendőr-főkapitányság jelentése szerint tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5553 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4754 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

05:59
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Két halott Herszonban az orosz ágyúzás után

Két ember meghalt, heten megsebesültek tgnap a herszoni régiót ért orosz tüzérségi támadás után - jelentette be a régió kormányzója.

06:40
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas offenzívára, benne Kijev elfoglalására készülnek az oroszok

Januárban, de legkésőbb tavasszal indulhat megy egy hatalmas orosz szárazföldi offenzíva - írta a BBC. Az offenzíva a keleti Donbász régióban, délen, vagy akár Kijev felé is megindulhat - írta a lap, magas rangú tábornokokra hivatkozva. 

Az oroszok mintegy 200 ezer friss katonát készítenek elő. Nincs kétségem afelől, hogy újra megpróbálkoznak Kijevvel - mondta Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők vezetője.

07:26
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Visszavert orosz támadások

Az ország keleti részén támadtak több települést az oroszok, az ukrán vezérkar szerint ezeket a támadásokat visszaverték. Az oroszok légicsapásokkal és rakétavetőkkel próbáltak sikereket elérni.

08:41
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás érte Luhanszkot

Legalább nyolc ember meghalt és 23-an megsebesültek, miután kora hajnalban rakétatámadás érte az oroszok által ellenőrzött Luhanszk régiót - jelentette a TASS orosz állami hírügynökség. Egy épületet ért találat Lantrativka faluban, néhány ember a romok alatt rekedt. Polgári áldozatai voltak a Szvatove városát ért péntek reggeli ukrán rakétatámadásoknak is - számolt be róla a luhanszki népi milícia vezetője Telegram csatornáján.

09:11
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán ellentámadás

Ukrajna 22 település közelében verte vissza az elmúlt nap során az orosz hadsereget. Négy rakétát hatástalanítottak, 23 légicsapást és 78 MLRS-támadást hiúsítottak meg a keleti régióban – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

09:45
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin hétfőn Fehéroroszországba látogat

Putyin hétfőn Fehéroroszországba látogat – írja az AFP a minszki elnöki sajtószolgálatra hivatkozva. Putyin látogatására az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma figyelmeztetett. Fehéroroszországban állítólag „készültségi gyakorlatokat" tartanak. A brit védelmi minisztérium azt írta, hogy a fehérorosz csapatok valószínűleg nem fognak olyan erőt alkotni, amely képes lenne újabb sikeres támadást végrehajtani Észak- Ukrajnában.

10:15
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Amerika 800 millió dollárral támogatja az ukrán fegyvergyártást

Az Egyesült Államok Szenátusa csütörtökön olyan jogszabályt fogadott el, amely rekord összegű, 858 milliárd dolláros éves védelmi kiadást biztosít Ukrajnának . A törvényjavaslat kiterjed Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezési programjára, mely helyben támogatja a fegyveripart.

10:40
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán menekültek Németországban

Egy Németországban végzett, a kormány által támogatott felmérés szerint a többség úgy érzi, hogy szívesen látják, és 37 százalékuk szeretne tartósan letelepedni.

Lengyelország után Németország fogadta be eddig a legtöbb ukrán menekültet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Agnieszka Majchrowicz

Több mint 1 millió ukrán ment Németországba Vlagyimir Putyin csapatainak február végi inváziója után, ami azt jelenti, hogy a szomszédos Lengyelországot leszámítva Németország több menekültet fogadott be, mint bármely más európai uniós ország.

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal által 11 225 ember megkérdezésével végzett felmérés szerint további 34 százalékuk tervezi, hogy a háború végéig marad, 27 százalékuk pedig bizonytalan. Körülbelül 2% tervezte, hogy egy éven belül távozik - írja a Reuters.

11:11
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 100 támadást, négy rakétát lőttek ki Ukrajnára

Az orosz erők az elmúlt 24 órában négy rakétát, 23 légicsapást és 78 MLRS-támadást lőttek ki Ukrajna ellen - közölte ma az ukrán vezérkar.

Egy MLRS rakétatüzérségi eszköz Forrás: AFP/Aris Messinis
11:30
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Megsérült ukrán erőművek

Az ország keleti és déli részén lévő erőművek megsérültek - közölte Ukrajna energiaügyi minisztere, Galusenko.

11:52
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csapások továbbá is az infrastruktúrát célozzák

Poltava város polgármestere, Olekszandr Mamai közölte, hogy Poltava régió áram nélkül maradt, jelezve, hogy Oroszország csapást mért a térség energetikai infrastruktúrájára.

Krivij Rihben egy lakóépületet ért találat, és a romok alatt áldozatok lehetnek - közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció egyik helyettes vezetője a Telegramban.

Kijevben robbanásokat hallottak a délnyugati Holoszijevszkij kerületben, valamint a bal part keleti, Desnyánszkij és Dnyiprovszkij kerületekben. Egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

A Kijev megyei Bucsa közelében egy rakétát lőttek le - közölte Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere.

12:25
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások Ukrajna-szerte

Egy magas rangú ukrán elnöki tisztségviselő pénteken azt mondta, hogy országszerte vészhelyzeti áramkimaradásokat vezettek be, miután orosz rakéták csapást mértek energetikai létesítményekre több régióban.

Forrás: Sputnik via AFP/Russian Defence Ministry

Oroszország rakéták tucatjait lőtte ki Ukrajnára, ami a kritikus infrastruktúrát ért támadások hullámának legutóbbi állomása.

Kijlo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője nem közölte, hogy mely létesítményeket érte találat.

12:50
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev vízellátási problémákkal küzd

Ukrajna fővárosában megszakadt a vízellátás - közölte Vitalij Klitschko polgármester.  A kijevi polgármester elmondta, hogy az energetikai infrastruktúra megsérült a rakétatámadások legutóbbi körében, de a szakemberek dolgoznak a javításokon.

Klitschko felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint készítsenek ivóvízkészletet. Közben a fővárosban az összes metróvonalon leállították a metróforgalmat, és a földalatti állomásokat óvóhelyként használják.

13:16
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz válasz a szankciókra

A Kreml pénteken közölte, hogy tanulmányozni fogja az Oroszország elleni legújabb európai uniós szankciócsomagot, majd megfogalmazza válaszlépéseit.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Az uniós vezetők csütörtökön megállapodtak abban, hogy jövőre 18 milliárd eurónyi finanszírozást nyújtanak Ukrajnának, és kilencedik szankciócsomaggal sújtják Moszkvát.

Az intézkedések egyebek mellett közel 200 újabb személyt jelölnek ki, és megtiltják az orosz bányaiparba történő befektetéseket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva tanulmányozni fogja a listát, mielőtt válaszolna

13:40
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin válasza

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország a keleti szomszédainak történő gázeladással próbálja majd leküzdeni a szankciók pénzügyi hatásait Egy virtuális beszédében azt mondta, hogy Oroszország fejleszteni fogja gazdasági kapcsolatait az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal, miután a Nyugat szankciókat vezetett be az ukrajnai inváziót követően.

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

- mondta a Reuters hírügynökség által közölt idézetek szerint.

14:07
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország védelmi vonalakat épít

Az orosz erők továbbra is jelentős erőfeszítéseket fordítottak arra, hogy kiterjedt védelmi állásokat építsenek ki a frontvonal mentén - közölte ma a brit védelmi minisztérium az elmúlt hetekben készült képfelvételekre hivatkozva.

Valószínűleg a Szvatove város körüli északi szektort helyezték előtérbe" - jegyezte meg a minisztérium. Az orosz építkezések a hagyományos katonai sáncolási terveket követik, amelyek a második világháború óta nagyrészt változatlanok. Az ilyen építmények valószínűleg sebezhetőek a modern, precíziós közvetett csapásokkal szemben.

Közölték, hogy a nagyobb védelmi vonalak kiépítése újabb példája annak, hogy Oroszország visszatér a pozíciós hadviseléshez, amelyet a legtöbb modern nyugati hadsereg az elmúlt évtizedekben nagyrészt elhagyott.

14:38
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 2023-ban megduplázza az interkontinentális rakétakísérleteket

Oroszország 2023-ban megduplázza interkontinentális ballisztikus rakétáinak tesztindításainak számát, a 2022-es négyről nyolcra - közölte ma a stratégiai rakétaerők moszkvai parancsnoka.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A nyolc tesztrepülést két indítóállásról - az egyik az északi Murmanszk közelében, a másik a déli Volgográd közelében - tervezik - mondta Szergej Karakajev a Krasznaja Zvezda című katonai lapnak.

Hozzátette, hogy idén már négy indításra került sor, és "megerősítették a rakétarendszerek nagyfokú megbízhatóságát".

15:14
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

40 rakétát lőttek ki Kijev régióra

Mintegy 40 orosz rakétát lőttek ki ma reggel a kijevi régióra - közölte az ukrán főváros katonai szóvivője, Mihajlo Sámanov.

Az ukrán légvédelem a 40 beérkező rakétából 37-et lelőtt Kijev térségében, ami az egyik legutóbbi orosz támadás volt a háború februári kezdete óta - mondta Sámanov a televízióban.

Külön nyilatkozatban Valentyn Reznicsenko dnyipropetrovszki kormányzó azt mondta, hogy a légvédelem 10 rakétát lőtt le a közép-ukrajnai régió felett.

15:54
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin az indiai miniszterelnökkel tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon beszélt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel - közölte a Kreml. A Kreml szerint Putyin Modi kérésére "alapvető értékeléseket" adott az ukrajnai konfliktusról a telefonbeszélgetés során.

A páros elégedettségét fejezte ki a "kiváltságos stratégiai partnerségük" keretében folytatott magas szintű együttműködéssel kapcsolatban, és megvitatták a két ország együttműködésének kilátásait olyan területeken, mint a beruházások, az energia, a mezőgazdaság, a közlekedés és a logisztika - tette hozzá a közlemény.

16:20
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

A FIFA visszautasította Zelenszkij kérését

A FIFA visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy a vasárnapi világbajnoki döntő kezdőrúgása előtt a világbékéről szóló üzenetet osszon meg - írja a The Guardian.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Zelenszkij hivatalát meglepte a sportot irányító testület válasza, miután az ukrán elnök felajánlotta, hogy a mérkőzés előtt videokapcsolaton keresztül megjelenik a katari stadionban a szurkolóknak - mondta egy forrás a CNN-nek.

16:43
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Merényletet követtek el a közép-afrikai Orosz Ház vezetője ellen

Pokolgépes merényletet követtek el Dmitrij Szitij, az Orosz Ház vezetője ellen a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, a férfi súlyosan megsebesült - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség a bangui orosz nagykövetségre hivatkozva.

Szitij csomagot kapott egy névtelen feladótól, amely felrobbant, miután "talán a DHL nemzetközi gyorspostán" átvette, hazavitte, és ott felbontotta. A kórházba szállított orosz képviselet-vezető légnyomást kapott és sok vért veszített. Állapota az orvosok szerint súlyos, de nem életveszélyes. Az orosz nagykövetség bejelentette, hogy intézkedéseket tesz a hasonló támadások jövőbeni megelőzésére.

Bienvenu Zokoué, a Közép-afrikai Köztársaság rendőrfőnöke kijelentette, hogy az incidenst terrorcselekménynek tekintik. Szitij számos fenyegetést kapott, amit korábban jelzett a hatóságoknak.
Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Közép-Afrikában is aktív Wagner magánhadsereg alapítója a Telegramon azt állította, hogy Szitij "a franciáktól" kapott fenyegetést, amely felszólította az oroszokat, hogy tűnjenek el Afrikából. A Kremllel sajtójelentések szerint szoros kapcsolatban álló Prigozsin azt írta, hogy kezdeményezte az orosz külügyminisztériumnál Franciaország terrorizmust támogató állammá minősítését.

Az Orosz Ház a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo képviselete.

17:14
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai fegyverszállítmány

A Fehér Ház pénteken közölte, hogy a következő biztonsági segélycsomag Ukrajnának készül, és várhatóan több légvédelmi képességet is tartalmaz majd az ország számára.

Forrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

- mondta újságíróknak John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője

17:38
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Három munkás megsérült Dnyipropetrovszkban

Dnyipropetrovszk térségében számos energetikai létesítményt ért találat, amely "súlyos pusztítást" okozott - közölte Valentyin Reznyicsenko, a térség kormányzója.

Három dolgozó megsérült, őket kórházba szállították Nyikopol és Krivorizszkij körzetében - mondta.

Emellett tájékoztatást adott a Krivij Rihben egy lakóház elleni támadásról, amelyben két ember meghalt. A mentők még mindig próbálják átvizsgálni a romokat, mivel emberek lehetnek a romok alatt. További részleteket közölt a támadásban megsérült három kisgyermekről is, akikről most úgy tudni, hogy egy hároméves kisfiú, egy hároméves kislány és egy hétéves kislány.

18:41
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti áramszünetek Ukrajna-szerte

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság közölte, hogy a reggeli orosz rakétatámadás nyomán kiesett az energiarendszer fogyasztásának több mint 50 százaléka. Az energetikai létesítményekben okozott károk miatt országszerte vészhelyzeti áramszüneteket vezetnek be - tájékoztatott a vállalat.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy hosszabb ideig tartó áramkimaradás esetén a közösségi közlekedés és a városi szolgáltatások tovább fognak működni, de némileg más módban. Ígérete szerint áramszünet ideje alatt az autóbuszok minden útvonalon közlekednek, és ingyenesen szállítják az utasokat. A városi villanyvasút is közlekedni fog dízelmotoros mozdonyok segítségével, áramszünet ideje alatt a metrószerelvények mozgását viszont felfüggesztik, a földalatti állomások ideiglenes óvóhelyként helyként működnek a légitámadás idején.

18:41
december 16, 2022
Vágólapra másolva!

76 orosz rakétát számoltak meg ma az ukránok

Oroszország 76 rakétát lőtt ki pénteken Ukrajnára, közülük az ukrán légvédelem hatvanat semmisített meg a levegőben - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint az orosz erők mindenáron el akarták terelni az ukrán légvédelem figyelmét, és a lehető legnagyobb feszültségben akarták tartani. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a légvédelem jól működött.

07:31
december 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!