Egyre több nehézfegyvert kap Ukrajna, Oroszország egyre hevesebben támadja az infrastruktúrát

Események

Bahmut, Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, löveg, ágyú, katona, tüzérség
Bahmut, 2022. december 16. Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2022. december 16-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 300. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:02
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:13
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

300 napja tart a háború

Háromszáz napja, 2022. február 24-én kezdődött meg az Ukrajna elleni orosz invázió. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletnek nevezte a támadást, akkor azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, viszont törekedni fog az ország demilitarizálására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aznap videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot az országban. "Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be" - mondta Zelenszkij.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

05:22
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna mindenre felkészült

Ukrajna készen áll minden lehetséges védelmi forgatókönyvre Moszkva és szövetségese ellen - mondta Zelenszkij ukrán elnök. Kijevben egyre nagyobb a félelem, hogy Moszkva arra kényszeríti legközelebbi szövetségesét, Fehéroroszországot, hogy csatlakozzon az Ukrajna elleni új szárazföldi offenzívához. (The Guardian)

05:58
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5100 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3485 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányyság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 50 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:41
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

ISW: Nem valószínű a fehérorosz beavatkozás

Az ISW amerikai agytröszt továbbra is úgy értékeli, hogy a fehérorosz beavatkozás az ukrajnai háborúban továbbra is valószínűtlen.

Putyin és Lukasenko a minszki találkozón tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megvitassák az ukrajnai orosz inváziót, és mindkét vezető megjegyezte, hogy Fehéroroszországot továbbra is a Nyugat fenyegeti.

07:40
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők visszavonulnak a herszoni régióban a Dnyipro folyó keleti, bal partján fekvő területekről.

blockquote class="twitter-tweet">

Southern #Ukraine Update:

Ukrainian officials reported that Russian forces are pulling back some elements from areas along the east (left) bank of the Dnipro River in #Kherson Oblast. https://t.co/5lSDtAOecZ pic.twitter.com/ZyUbyPcQEJ

— ISW (@TheStudyofWar) December 20, 2022
08:01
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Amerika figyeli a Fehéroroszországban állomásozó oroszokat

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel kíséri az orosz katonai jelenlétet Fehéroroszországban - közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy december 19-i tájékoztató során.

08:40
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Bakhmut védelmét próbálják áttörni az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a donyecki Bakhmut továbbra is a "legforróbb pont" az egész 1300 kilométeres frontvonalból, mivel az orosz erők könyörtelenül próbálják áttörni az ukrán védelemét a városban.

08:43
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Informatikai hiba miatt szünetel a forgalom az ukrán-magyar határátkelőkön

Az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt szünetel a határforgalom minden ukrán-magyar határátkelőn - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.

A tájékoztatás szerint 6.30 óra óta szünetel a ki- és beléptetés az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken. Az ukrán fél közlése szerint a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán.
A rendőrség a külföldre utazóknak azt ajánlja, hogy indulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

09:05
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Nehéz a helyzet az elcsatolt régiókban

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívül nehéznek nevezte a helyzetet Kelet-Ukrajna négy, szeptemberben Moszkva által illegálisan elcsatolt területén - Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – írta a The Guardian.

Az orosz elnök a biztonsági szolgálatok napján beszélt erről, ahol utasította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatokat (FSZB), hogy fokozzák az orosz társadalom és az ország határainak megfigyelését, hogy felvegyék a harcot a külföldről érkező új fenyegetésekkel szemben.

09:28
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kórházat ért találat Donyeckben – videó

09:50
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kínai-orosz hadgyakorlat

Kína szerint a szerdán kezdődő kínai-orosz haditengerészeti gyakorlatok célja az együttműködés további elmélyítése a felek között, akiknek nem hivatalos Nyugat-ellenes szövetsége Moszkva ukrajnai inváziója óta erősödött - írja az AP.

A hadgyakorlatokat a Sanghajtól délre fekvő Csöcsiang tartomány partjainál tartják jövő keddig - áll a kínai keleti hadszíntér parancsnoksága közleményben.

Ez a közös gyakorlat arra irányul, hogy demonstrálja a két fél eltökéltségét és képességét a tengeri biztonsági fenyegetésekkel szembeni közös reagálásra - írta a kínai parancsnokság.

10:35
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom az ukrán-magyar határátkelőkön

Ismét folyamatos a ki- és beléptetés az ukrán-magyar határátkelőkön - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu-n.

A korábbi tájékoztatás szerint az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt 6 óra 30 perctől mindkét irányba szünetelt az átléptetés. A hiba megszüntetése után, két óra elteltével ismét zavartalanná vált a határforgalom minden ukrán-magyar átkelőn.

11:17
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva szerint oroszokat tartanak fogva Amerikában

Az orosz külügyminisztérium szerint jelenleg több mint 60 orosz állampolgár van börtönben az Egyesült Államokban koholt vádak alapján. Szerintük az amerikai hatóságok módszeresen vadásznak az oroszokra már évek óta, akiket aztán bebörtönöznek és törvénytelenül tartanak fogva. Hozzátették, hogy ez a trend egyértelműen növekedőben van, vagyis a háború kezdete óta még súlyosabb atrocitásokat követnek el oroszok ellen Amerikában.

11:55
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Új tankokat kaptak az oroszok

A Lenta beszámolója szerint a különleges műveleti zónában tartózkodó egységek modernizált T-90M Proriv típusú tankokat kaptak. Ezeket egyelőre még nem vetik be a fronton, előbb kiképzik a legénységet a használatukkal kapcsolatban.

12:51
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Musk meglepő lépést tett

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne - közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

13:14
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kárpátaljai gyermekotthont támogat a Ficsak

A kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthont támogatja a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) az idei adventi adománygyűjtésén összegyűlt több mint hárommillió forinttal.

Király Nóra, a Ficsak alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az összegből az otthonban élő gyerekek karácsonyi kívánságait teljesítik, szentestére vacsorát kapnak és játszóházat biztosítanak számukra, valamint az épület szigetelését támogatják. Király Nóra megjegyezte, nem gondolták, hogy ezekben a nehéz időkben, ilyen nehéz gazdasági helyzetben sem csökken az emberek adakozási kedve és ekkora összeget sikerül összegyűjteni.

Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, a Ficsak kezdeményezése megmutatja, hogy Magyarországon milyen szépen és példaértékűen tud összefogni a civil szektor a cégekkel és a magyar állammal.

13:37
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin üzent

Vlagyimir Putyin szerint a fronton harcoló orosz katonák bátorságukkal és önfeláldozásukkal hoznak dicsőséget Oroszországnak. Az orosz elnök szerint jelenleg nehéz időket élnek, de egyben jelentőset is, hiszen Oroszország függetlensége a tét.

14:53
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Elindul az orosz Wikipedia

A Wikipedia orosz változata 2023 elején indul el, írja az Izvesztija. A "tudás" néven működő oldal azért jön létre, mert a Roskomnadzor szerint a Wikipedia folyamatosan megsérti az orosz törvényeket és előírásokat. Maksut Sadajev orosz digitális fejlődésért felelős miniszter szerint eddig 100 ezer cikk készült el, tehát már az induláskor rengeteg tartalom lesz.

15:47
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint tombol az oroszfóbia

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint meg kell védeni a külföldön élő oroszokat, mivel az elmúlt időben egyre több támadás éri őket. Hozzátette, hogy világszerte soha nem látott mértékben emelkedett a oroszfóbia, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az oroszok mellett a nép kulturális identitását is megóvják.

16:11
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Friss ukrán veszteségek

Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, és az elmúlt nap folyamán a régióban lelőttek három ukrán harci gépet és két helikoptert - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában mintegy harminc katonát és három járművet, Liman irányában mintegy félszáz katonát - köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait -, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, Donyeck térségében több mint száz katonát, négy csapatszállító harcjárművet és két egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hetven halottat és sebesültet - köztük egy diverzáns- és felderítő csoportot -, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

16:50
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Valami készül: összeül az orosz védelmi minisztérium

Vlagyimir Putyin december 21-én jelen lesz a védelmi minisztérium ülésén, ahol kielemzik és megvitatják a hadsereg 2022-es teljesítményét és kitűzik a 2023-as célokat. Az Izvesztija kiemeli, hogy az ülésen beszédet mond majd Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

17:30
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt az Európának életbevágó Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj-Pomari-Ungvár gázexportvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották - közölte a csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Oleg Nyikolajev, a régió vezetője Telegram-bejegyzésben azt írta, hogy a robbanás a gázvezetéken építési és szerelési munkálatok során történt. Hozzátette, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést meghoznak a baleset helyszínén, Jambahtyino községnél.

A Gazprom Transzgaz Nyizsnyij Novgorod közölte, hogy a történtek okának megállapítására különbizottság alakult. A csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a balesetet gázszivárgás okozhatta.

18:22
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Hatvan generátort küldött Ukrajnába a Baptista Szeretetszolgálat

Hatvan közösségi ellátást biztosító generátort és nyolc invertert indított útnak kedden Kárpátaljára és Kijevbe a Baptista Szeretetszolgálat a Hungary Helps programmal való együttműködésben - közölte a segélyszervezet az MTI-vel, azt is jelezve, hogy a következő hetekben további tizenöt nagyteljesítményű intézményi generátort is küldenek a térségbe.

A közleményben idézték Azbej Tristant, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárát, aki szerint a közelmúltban arról tájékoztatták az ukrajnai partnerek, hogy egyre súlyosbodik az a válság, amit az energetikai infrastruktúra lerombolása okoz.

"Ezért nagyon fontos az a segítség, amit útnak indítunk. A generátorok közül tíz Kárpátaljára, ötven pedig Kijevnek abba a külvárosába kerül, amit súlyosan érintett a háború. Ez az adomány amellett, hogy a szó szoros értelmében életmentő is lehet, a magyar emberek szolidaritását fejezi ki" - fogalmazott az államtitkár a kommüniké szerint.

19:00
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán harci gépek és helikopterek lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, és az elmúlt nap folyamán a régióban lelőttek három ukrán harci gépet és két helikoptert - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában mintegy harminc katonát és három járművet, Liman irányában mintegy félszáz katonát - köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait -, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, Donyeck térségében több mint száz katonát, négy csapatszállító harcjárművet és két egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hetven halottat és sebesültet - köztük egy diverzáns- és felderítő csoportot -, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

19:32
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Brazília új vezetője telefon beszélt Putyinnal

Luiz Inacio Lula da Silva megválasztott brazil elnök közölte, hogy telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal - megjegyezte, hogy az orosz elnök gratulált neki a választási győzelméhez és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolatok megerősödnek a jövőben - írja a Sky News.

"Brazília visszatért, párbeszédet keres mindenkivel, és elkötelezett az éhezés nélküli, békés világ megteremtése mellett" - mondta Lula, aki január 1-jén veszi át a hivatalban lévő Jair Bolsonaro helyét.

20:14
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az ukrán polgári védelem helyettes vezetőját a varsói rendőr-főkapitányságon történt robbanás miatt

A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét - közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették.

A múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.

21:12
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték rá, hogy Oroszország újabb offenzívát tervezne Fehéroroszországból

Az elmúlt napokban ukrán tisztviselők figyelmeztettek, hogy Oroszország újabb offenzívát indíthat fehérorosz területről. A spekulációk akkor erősödtek fel, amikor Vlagyimir Putyin Minszkbe utazott, hogy fehérorosz kollégájával tárgyaljon.

Ukrajna szerint azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Moszkva megkezdte volna egy új inváziós erő összeállítását vagy hogy Fehéroroszország is aktívan bevonódna a háborúba - írja a Sky News.

"Úgy gondolom, hogy Fehéroroszország vezetésének nem áll érdekében, hogy elpazarolja a katonai potenciálját"

- mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

21:33
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

A frontra látogatott Bahmutnál az ukrán elnök

Előre be nem jelentett látogatást tett kedden a fronton, a Donyec-medencei Bahmutnál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, dicsérve az ott harcoló katonák emberfeletti kitartását.

Az elnöki hivatal által közzétett videón a terepruhás államfő egy romos gyárépületben kitüntetéseket adott át katonáknak.

Zelenszkij a harci szellem megőrzésére szólította fel a katonákat. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmutnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között, egyre inkább kimerítve egymás erejét.

22:02
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

A tervezettnél is több pénzt szán Ukrajnának az Egyesült Államok 2023-as költségvetése

Az Egyesült Államok költségvetése 45 milliárd dollárt (18 ezer milliárd forint) szán Ukrajna támogatására 2023-ban - olvasható a kedden megjelent költségvetési törvénycsomag tervezetében, melyről a héten kell szavaznia a szövetségi törvényhozásnak.

A 2023-as pénzügyi év kiadási tervezetének Ukrajnára vonatkozó fejezetében a többi között szerepel 11,9 milliárd dollár, ebből az amerikai hadsereg fegyverkészleteit pótolnák.

Február 24-e, a háború kezdete óta az ukrajnai szállítások jó része az amerikai saját készletekből történt.

Kilencmilliárd dollár az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtás Kezdeményezés révén jut el Ukrajnába kiképzési, hírszerzési és egyéb tevékenység finanszírozására. Csaknem 7 milliárd dollárt az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága használhat fel saját műveletekre, hírszerzési feladatok támogatására és eszközök beszerzésére.

A szövetségi költségvetés emellett tartalmaz 2,47 milliárd dollár humanitárius segítségnyújtást, 13 milliárd dollár gazdasági támogatást, valamint elkülönítenek 2,4 milliár dollárt az ukrajnai menekültek egyesült államokbeli integrációjának segítésére.

22:30
december 20, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország újabb fegyvereket szállított Ukrajnának

Rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország legutóbb, és 2023 elején folytatja a szállításokat - közölte Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és a LCI televíziók által kedden sugárzott interjúban.

"Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket - rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket - szállított Ukrajnának - mondta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén.

"(Sébastien Lecornu) védelmi miniszterrel azon is dolgozunk, hogy az első negyedévben ismét szállíthassunk hasznos fegyvereket és lőszereket, hogy az ukránok védekezni tudjanak a tüzérségi támadásokkal szemben" - tette hozzá az elnök, aki kedden regionális csúcstalálkozón vett részt Jordániában.

05:33
december 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!