Hangos robbanások Odesszában, az orosz hadihajók felkészültek a támadásra

Események

Defense preparations against Russian attacks in Odessa Odessa,Odessa Ukraine war,Russian attacks continue in Odessa,Ukr Horizontal
ODESSA, UKRAINE - MARCH 07: Metal barricades placed to the streets as part of defense preparations due to ongoing Russian attacks on Ukraine, in the southern Ukrainian city of Odessa on March 07, 2022. Maksym Voitenko / Anadolu Agency (Photo by Maksym Voitenko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus tizenkettedik napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül76 bejegyzés
05:17
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

A Netflix és a TikTok is felfüggesztette oroszországi működését

A Netflix a "helyi körülményekre" hivatkozva felfüggesztette oroszországi működését, de annak hátteréről részleteket nem közölt. Ugyancsak vasárnap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.

Közleményében a vállalat azt írta: azért kényszerültek ezt a döntést hozni, mert Oroszországban pénteken törvényt fogadtak el az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztésének szankcionálására. A TikTok jelenleg vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek az új orosz jogszabálynak. Egyúttal hozzátették, hogy a felfüggesztés az üzenetküldési szolgáltatást nem érinti.

Az orosz hatóságok péntek este jelentették be, hogy az addigi lassítás után teljesen hozzáférhetetlenné tették Oroszországban a Facebook közösségi oldalt.

05:36
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország jódtablettákat küldött Ukrajnának

Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük 2,5 millió adag jódtablettát küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére - jelezte vasárnap a francia külügyminiszter. Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap délután Emmanuel Macron francia államfő ismét beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "a nukleáris védelem szavatolása" érdekében. A csaknem kétórás megbeszélésen a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron "súlyos aggodalmának" adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt. Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket, és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit.

05:47
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek

Bírálta a nyugati országok vezetőit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért szó nélkül hagyták Oroszország arra vonatkozó bejelentését, hogy hadiüzemeket fog támadni.

- mondta vasárnap késő este közzétett videóüzenetében Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP

arra nézve, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek" - tette hozzá. Kiemelte: az ukrajnai hadiüzemekben több ezren dolgoznak, ezek a létesítmények városokban működnek, és több százezer ember él a közelükben.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy az orosz haderő nagy pontosságú fegyverekkel csapást készül mérni ukrajnai hadiüzemekre. Emiatt arra figyelmeztették ezeknek a katonai ipari létesítményeknek az alkalmazottjait, hogy hagyják el az üzemek területét.

05:54
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonul Oroszországból a KPMG és a PricewaterhouseCoopers

Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte "Négy Nagyként" emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) - jelentették be a cégek vasárnap.

A KPMG tájékoztatása szerint az orosz mellett a fehéroroszországi székhelyű vállalatukat is felszámolják. Az intézkedés összesen 4500 alkalmazottat érint. A PwC több mint 30 éve működött Oroszországban mintegy 3700 munkavállalóval.

A "Négy Nagy" csoportjába tartozó két másik vállalat, a Deloitte és az Ernst & Young egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, és nem válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésekre.

06:04
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyja Ukrajnát az utolsó nemzetközi EBESZ-megfigyelő is

Csaknem teljesen befejeződött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőinek átmeneti evakuálása Ukrajnából, a misszió vezetői is hamarosan elhagyják az országot - derült ki a szervezet jelentéséből.

Az EBESZ február végén döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti megfigyelői tevékenységét Ukrajnában, és kihozza onnan külföldi munkatársait az Oroszország által indított háború miatt. A donyecki szakadárok egyik képviselője múlt héten kedden megerősítette, hogy elhagyta Donyecket az EBESZ különleges megfigyelői missziójának minden járműve.

Nincs tűzszünet, amit felügyelhetnének az EBESZ munkatársai Forrás: AFP/Aris Messinis

A nagyjából 500 fős misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

06:16
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Még szigorúbb szankciókra készül az Egyesült Államok

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt - közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében.

A házelnök kiemelte: olyan szigorú törvény kidolgozásán munkálkodnak, amellyel még jobban el tudnák szigetelni Oroszországot a globális gazdaságban. A tervezett jogszabályban hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is. A terv szerint a képviselőház arra is felhatalmazná Joe Biden elnököt, hogy emelje az orosz importtermékekre kivetett vámokat.

A kongresszus ezen a héten jóváhagyja a Biden-adminisztráció kérését, hogy különítsenek el 10 milliárd dollárt (3575 milliárd forintot) Ukrajna humanitárius, katonai és gazdasági támogatására.

06:47
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Rohamsisakokat és golyóálló mellényeket küld Japán

Rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és más katonai védelmi eszközöket akar Japán minél előbb az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna rendelkezésére bocsátani - jelentette ki a japán miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A tervezett katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Néhány nappal az orosz támadás megindítása után Kisida Fumio kormányfő bejelentette: Japán 100 millió dollár (33 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

Egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint a japánok túlnyomó többsége - 81 százaléka - tart attól, hogy az ukrajnai háború más térségekre, akár Tajvanra is hatással lehet, és ezzel együtt magára Japánra is veszélyt jelenthet. A megkérdezettek szintén nagy többsége - 82 százaléka - egyetértett azzal a lépéssel, hogy a japán kormány is szankciókkal sújtotta Oroszországot.

07:01
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

A következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornáján azt írta, hogy harcok folynak Kijev közelében, és a főváros igyekszik felkészülni a védekezésre. Elmondása szerint több ellenőrzőpontra ellátogatott a város határában, és azt tapasztalta, hogy

az ukrán biztonsági erők elszántak mindenféle támadás visszaverésére.

Az ukrán katonák felkészültek az ostromra Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Ukrán tisztségviselők közlése szerint az orosz erők országszerte több tüzérségi és rakétatámadást hajtottak végre vasárnap. A Kijevtől északra fekvő Csernyihiv város lakónegyedeire nagy erejű bombákat dobtak. Este heves tüzérségi támadás érte a déli Mikolajiv és a keleti Harkov városokat.

07:11
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Új-Zéland is szankciókat készül kivetni

Az új-zélandi parlament a héten gyorsított eljárásban törvényt fog elfogadni az Oroszország elleni szankciók bővítéséről - jelentette be Jacinda Ardern kormányfő. A szigetország parlamentje korábban még nem fogadott el ehhez hasonló intézkedéscsomagot.

Azok után, hogy Oroszország megvétózta az ENSZ-szankciókat, magunknak kell lépéseket tennünk, hogy támogassuk Ukrajnát és az inváziót szintén elítélő partnereinket" - közölte a miniszterelnök.
A tervek szerint befagyasztják az érintettek új-zélandi vagyonát, illetve ellehetetlenítik azt, hogy valaki Új-Zélandra próbálja meg menteni a vagyonát, menekülve a más országok által kivetett szankciók elől. Kitiltanák továbbá az érintett személyek luxusjachtjait és hajóit is az új-zélandi kikötőkből.

08:04
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Fox News: Eddig több mint 13 ezer háborúellenes tüntetőt tartóztattak le Oroszországban

A demonstrációk nem csak az utcán zajlanak, vannak, akik nyílt levelekben, az interneten tiltakoznak. Egy Marina Litvinovics nevű aktivista például a Fox News szerint egy videót töltött fel a Facebookra, ami arról szólt, hogy az orosz emberek ellenzik a háborút. Nem sokkal később elvitték a rendőrök.

08:10
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kijevi ellenőrzőponton házasodott össze két ukrán katona

08:15
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az OMV leállította oroszországi befektetéseit

Az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit, és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből.

Az OMV erről szóló közleményében az áll, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországba, és hogy Oroszországot már nem tekintik az OMV kutatási és termelési portfóliója egyik kulcsfontosságú régiójának.

Emellett megkezdik a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmező fejlesztési projekt 24,99 százalékos részesedésének stratégiai felülvizsgálatát. "Ez minden lehetőséget magában foglal, beleértve a kilépési lehetőségeket is" - áll a közleményben.

Az Ukrajna elleni orosz háború során a gázipari Gazprom és az olajipari Rosznyefty elveszítette stratégiai partnereit. A brit BP, a Rosznyefty második legnagyobb részvényese megszüntette az együttműködést, a Gazprom legrégebbi partnere, a British Shell pedig a BP-t és az Equinort követően kivonul minden oroszországi olaj- és gázprojektből.

08:31
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem felejtünk, nem bocsátunk meg!

"Nem fogunk megbocsátani. Nem fogunk felejteni. Megbüntetünk mindenkit, aki ebben a háborúban atrocitásokat követett el a földünkön" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti televíziós beszédében.

Iripinben vasárnap

a lakosság evakuációja közben meghalt nyolc civil, közöttük egy család,

Zelenszkij ezért a humanitárius folyosók tiszteletben tartását kérte az oroszoktól.

08:44
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb várost bombáznak az oroszok

Orosz támadás érte a Fekete-tenger melletti Mikolajiv városát Dél-Ukrajnában - írta a The Guardian. Az orosz erők által a jelentések szerint

hétfő reggel tüzérségi támadás érte a várost,

alig egy nappal azután, hogy az ukrán csapatok kiszorították őket a város határából.

A város polgármestere, Olekszandr Szenkevics a Facebookon megerősítette a híreket, és azt írta, hogy

az orosz csapatok lakóépületeket vettek célba a városban.

08:54
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz magánszemélyek havi 5 ezer dollárig utalhatnak külföldre

Az orosz jegybank havi legfeljebb 5 ezer dollárban korlátozta magánszemélyek banki átutalását külföldre más személyeknek, köztük házastársaknak és közeli hozzátartozóknak.

A jegybank közleményében azt írta: "figyelembe véve a devizapiac megnövekedett volatilitását, a pénzügyi stabilitás biztosítását célzó korábbi döntéseken túlmenően arra utasítja a felhatalmazott bankokat, hogy a belföldi magánszemélyek esetében 5 ezer dollárban korlátozzák a havi átutalásokat más természetes személyeknek, beleértve házastársakat és közeli hozzátartozókat.

A jegybank a közeli hozzátartozók közé sorolja a szülőt, gyereket, nagyszülőt, unokát, testvért és féltestvért, az örökbefogadó szülőt és az örökbe fogadott gyereket.

09:01
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap több mint háromezer menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől vasárnap 3247 ember, köztük 770 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek.
Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 122 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését, illetve az odaszállításukat az együttműködő hatóságok oldották meg.

09:13
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Több városban humanitárius folyosót nyitnak ma az oroszok

Az orosz hadsereg hétfőn moszkvai idő szerint 10 órától (magyar idő szerint 8 órától) tűzszünetet tart és humanitárius folyosókat nyit meg több ukrán városban, köztük a fővárosban, Kijevben - idézte az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumot.

A tárca közlése szerint a folyosókat, amelyeket Kijev mellett Harkov, Mariupol és Szumi városoknál nyitnak meg, Emmanuel Macron francia elnök személyes kérésére, az ezekben a városokban kialakult helyzetre való tekintettel alakítják ki.

Az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásért felelős tárcaközi koordinációs központ közölte: az orosz fél értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Vöröskereszt illetékes szerveit is az ukrajnai humanitárius folyosók megnyitásáról.
A tájékoztatás szerint az evakuálás ellenőrzését biztosítani fogják, egyebek között orosz drónok segítségével.

09:38
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

50 anya és alig pár órás kisbabája kényszerült a pincébe

Az odesszai kórház újszülött osztályát is az óvóhelyekre kellett menekíteni, körülbelül 50 anya és alig pár órás kisbabája kényszerült a pincébe - írta a Bors.

Nina Sorokpoud, az Unicef gyermekjótékonysági szervezet munkatársa arról beszélt, hogy

az anyák az újszülöttjeikkel az ágyúzások és légitámadások elől az odesszai szülészeti kórház egy kis helyiségében rejtőztek el.

Eddigi adatok szerint már 34 kórházat ért orosz támadás Ukrajnában.

10:21
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió ukrán menekült eddig Lengyelországba

A lengyel hatóságok tájékoztatása szerint

február 24 óta 1 millió 67 ezer menekültet fogadtak,

vasárnap 142 320, hétfőn reggel hét óráig további 42 ezer ember érkezett a lengyel-ukrán határra.

10:37
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Lángol egy olajtároló Luhanszkban - videók

10:51
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti

Miközben Kína mind ez idáig elutasította az "invázió" megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított.

A kínai külügyi tárca vezetője közölte: a kínai Vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának.Vang Kína és Oroszország kapcsolatát "sziklaszilárdnak", Oroszországot pedig Kína legfontosabb stratégiai partnerének nevezte.

Vang kijelentette: szükség esetén a kínai fél készen áll arra, hogy részt vegyen az ukrajnai helyzet megoldását célzó, nemzetközi közvetítő tevékenységben.

11:17
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülnek a civilek Irpinyből

Civilek százai menekülnek a Kijev melletti Irpinyből - írta a SkyNews.

A városban vasárnap nyolc ember meghalt, amikor az oroszok tűz alá vettek egy hidat -

az ukránok szerint az oroszok szándékosan lövik az evakuációs útvonalakat.

Lerombolt híd alatt várakoznak az Irpiny folyón átkelni szándékozó emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben március 4-én Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti
11:41
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az ötmilliót is elérheti az ukrán menekültek száma

Várhatóan

5 millió ukrán menekül majd el az országból, ha folytatódik Oroszország ukrajnai bombázása

- figyelmeztetett Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A diplomata szerint Európának fel kell készülnie az érkezőkre: "az EU minden erőforrását mozgósítanunk kell, hogy segítsük az embereket befogadó országokat. Több iskolára, több befogadóállomásra lesz szükségünk".

Ukrán menekültek Tiszebecsnél, március 5-én Fotó: Koncz Márton - Origo

Borrell ígéretet tett arra is, hogy alaposabban megvizsgálja az EU segélykiadásait azokban az országokban, amelyek diplomáciailag támogatták Oroszországot, vagy tartózkodtak attól, hogy kritizálják Moszkva ukrajnai invázióját. (The Guardian)

11:55
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupolba még nem jutott el a humanitárius segélyszállítmány

Az orosz blokád alatt álló dél-ukrajnai Mariupolba egyelőre nem érkezett meg az a humanitárius segélyt szállító konvoj, amely jelenleg a zaporizzsjai terület egyik városában tartózkodik, és

a tűzszünet megerősítése után indul útnak a város felé

- közölte a Donyecki területi katonai közigazgatás információs tevékenységért felelős osztályának vezetője, Tetyana Ignatcsenko.

Vízért állnak sorba Mariupolban március elsején Forrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

Szavait az Interfax-Ukrajna hírügynökség idézte. Hozzátette: veszélyes az éjszakai vezetés.

Több sofőr egyáltalán nem hajlandó továbbhajtani

- sürgősen pótolják őket, és amint a fegyvernyugvást megerősítik, a konvoj elindul Mariupolba" - írta Ignatcsenko hétfőn a Facebookon.

12:31
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna hőse kitüntetést kapott a pilóta, aki lelőtt több orosz gépet

A kitüntetést Alekszandr Mosztovij ezredes kapta, aki Vaszilkov közelében

lelőtt egy orosz IL-76-os katonai szállítógépet és két Mi-24-es helikoptert

- írta a Fox News.

A pilóta ezzel megakadályozta, hogy az orosz csapatok partra szálljanak - áll a méltatásban.

12:44
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer ukrán menekültet helyezett el a katasztrófavédelem

Hetvenhárom helyszínen már csaknem háromezer Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem kilenc megyében - Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg - valamint Budapesten is operatív törzset hozott létre a feladatok koordinálására. Az operatív törzsek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését.

Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akinek a háború elől menekülve nem volt hová mennie.

13:00
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij katonai repülőgépeket és az orosz olajipar bojkottját kéri

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai repülőgépeket és az orosz olajipar bojkottját kérte hétfőn a nemzetközi közösségtől Oroszország ukrajnai offenzívája miatt.

Ha folytatódik Ukrajna orosz inváziója, és Oroszország nem adja fel Ukrajna elleni terveit, akkor új szankciócsomagra van szükség... a béke érdekében - jelentette ki videoüzenetében.

13:12
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Részletes adatok az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint február 24-e óta:

- lelőttek 46 repülőgépet,

- 68 helikoptert,

- megsemmisítettek 290 tankot,

- 999 egyéb páncélozott járművet,

- 7 drónt,

- 117 tüzérségi eszközt,

- 50 rakétatüzérségi eszközt,

- 454 hadi járművet,

- 3 hadihajót,

- 23 légvédelmi rendszert

- megöltek több mint 11 ezer orosz katonát.

13:50
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Londonban tárgyalnak holnap a V4-ek vezetői az ukrán helyzetről

Londonban találkoznak kedden a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) miniszterelnökei, hogy megvitassák az ukrajnai háborút - közölte Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook-videóban.

Orbán Viktor megismételte azt is, hogy a kormány rendeletet tett közzé, amely egyértelművé teszi, hogy magyar területről nem mehetnek fegyverszállítmányok Ukrajnába.

13:58
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

2000 civilt evakuáltak Irpinyből, orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó lesz

Eddig mintegy 2000 civilt evakuáltak az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpiny városából - írta a The Guardian rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Közben

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmytro Kuleba március 10-én találkozót tervez a törökországi Antalyaban egy diplomáciai fórumon - jelentették orosz hírügynökségek.

Az információt kora délután megerősítette Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki azt mondta, a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás.

14:08
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: 1,7 millió ember menekült el eddig Ukrajnából

Az ENSZ mai becslése szerint február 24. óta összesen 1 735 068 ember menekült el Ukrajnából - írta a Fox News. 

A legtöbb menekültet - mintegy 1 millió főt - Lengyelország fogadta be, ezt követi Magyarország valamivel több, mint 180 ezerrel, majd Szlovákia mintegy 128 ezerrel. 

14:16
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz helikoptert lőtt le az ukrán hadsereg - videó

14:23
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Így evakuálták a civileket Irpinyből - videó

14:29
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz konvoj semmisült meg Harkov közelében - videó

14:45
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai külügyminiszter: A NATO megvédi a Baltikumot

A NATO védelemről és amerikai támogatásról biztosította Litvániát Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Vilniusban, a három balti államban kezdett villámlátogatásán.

Megerősítjük közös védelmünket, hogy szövetségeseinkkel együtt felkészültek legyünk - mondta Blinken Oroszország Ukrajna ellen zajló háborújára utalva. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége a NATO kölcsönös védelmi paktuma mellett "sérthetetlen".

Megvédjük a NATO minden egyes centiméterét, ha támadás éri. Senkinek sem szabad kételkednie a készenlétünkben, senkinek sem szabad kételkednie az eltökéltségünkben - mondta a külügyminiszter.

15:01
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Lakóépületet talált el egy lövedék Harkovban - videó

15:07
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Videón egy lelőtt orosz repülőgép roncsai

A videón egy Harkov felett lelőtt Szu-34-es vadászgép roncsai láthatóak, a legénység egyik tagja állítólag fogságba esett.

15:16
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarországot is a barátságtalan országok közé sorolta Moszkva

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára.

A dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat.

Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

15:35
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU további szankciókat dolgoz ki Oroszország ellen

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben, az Európai Unió további szankciókon dolgozik - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelben.

Az elnök szerint a hatályos büntetőintézkedések valóban harapósak, már tapasztalni lehet az orosz gazdaság zavarait.

Von der Leyen bejelentette: a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől. A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba történő beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

16:03
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz tűz alatt a humanitárius folyosó - videó

Egy török tévéstáb épp ott forgatott, amikor egy lövedék csapódott be a civilek közelében.

16:21
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérséggel támadják az oroszok Mikolajiv városát - videó

A Sky News megerősítette a videó hitelességét, egy katonai szakértő szerint pedig a felvételen egyértelműen tüzérségi támadás látható.

Az orosz hadsereg ma folytatta a Mikolajiv elleni támadást, helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy orosz tankok lövik a város repülőterét.

16:43
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

A dublini orosz nagykövetség kapuját áttörte egy teherautó - videó

Írországban letartóztattak egy férfit miután teherautójával a dublini orosz nagykövetség kapujának hajtott és áttörte azt.

A nagykövetség előtt rendszeresek a tüntetések mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen - írja a Sky News.

17:43
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen az orosz csapatok mozgása

A háború 12. napján az orosz hadsereg nem foglalt el jelentősebb célpontokat, délen viszont mostanra gyakorlatilag bekerítették Mariupolt, hamarosan pedig támadást intézhetnek a stratégiailag fontos kikötőváros, Odessza ellen.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

18:00
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 401 civil vesztette életét az ukrajnai harcokban

Az ENSZ szerint az ukrajnai harcok február 24-i kezdete óta 406 civil vesztette életét és 801 pedig megsebesült - írja a Fox News.

A 406 halott közül 27 gyermek.

A valós számok viszont ennél jóval magasabbak lehetnek.

A civil áldozatok többségéért a rakéta és légicsapások, a nehéztüzérség és a nagy területen pusztító rakétarendszerek bevetése tehető felelőssé.

18:35
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 13 ember meghalt egy makarivi kenyérgyárra mért légicsapásban

Legalább 13 ember meghalt egy kenyérgyárra mért légicsapásban az ukrajnai Makariv városában - közölte az ukrán katasztrófavédelem.

Öt embert sikerült kimenteni, de összesen körülbelül harmincan tartózkodtak az üzemben a támadás idején - írja a Sky News.

18:52
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Üzemanyagot szállító orosz konvoj semmisült meg Kijevtől keletre - videó

19:04
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

4000 embert kellene még evakuálni Kijevből

Az ukrán belügyminisztérium szerint még legalább 4000 embert kell evakuálni Kijev külvárosaiból.

Korábban a helyi rendőrség megerősítette, hogy mintegy 2000 civilt evakuáltak a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpin városából - írja a Sky News.

A város közel van a hosztomeli repülőtérhez, amely az orosz és az ukrán erők számára is stratégiai jelentőségű.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország mindent megtesz, hogy akadályozza a civilek biztonságos kimentését.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az orosz csapatok ma délután is folytatták a rakéták kilövését Kijevre.

19:37
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

J. K. Rowling 476 millió forint értékű adománnyal szeretné támogatni az ukrajnai gyerekeket

A Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling hétfőn bejelentette, hogy kész akár egymillió fontot (476 millió forintot) is felajánlani az ukrajnai gyerekek megsegítésére.

 

Az 56 éves világhírű brit író az általa alapított Lumos jótékonysági szervezet adománykérő felhívásához csatlakozott. A szervezet egymillió fontot akar gyűjteni és Rowling vállalta, hogy egymillió fontig megduplázza a befolyt összeget. Az író köszönetet mondott mindenkinek, aki már csatlakozott az adománygyűjtéshez. Mint írta: "önök teszik lehetővé, hogy a Lumos folytassa létfontosságú munkáját a legkiszolgáltatottabb ukrajnai gyermekek megsegítésére". A jótékonysági szervezet élelmiszert, higiéniai és egészségügyi termékeket szállít az ukrajnai menhelyeken és nevelőszülőknél élő gyermekek ellátására.

19:52
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Lviv megtelt menekültekkel

A nyugat-ukrajnai Lviv városa elérte kapacitásának határát, ami a menekültek elszállásolását jelenti – írja a BBC.

 

Az invázió kezdete óta a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek százezrei áramlottak Lvivbe, ami óriási terhelést jelent a városra. Andrij Szadovij polgármester elmondta, hogy jelenleg 200 000 ember tartózkodik Lvivben és naponta legalább 50 000 ember halad át a városon. A város első embere felszólította a nemzetközi humanitárius szervezeteket, hogy fokozzák aktivitásukat.

19:59
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Órák óta várnak az emberek a dnyiproi vasútállomáson, hogy elhagyhassák a várost

Legalább hat órát kell várniuk az embereknek a hóban és fagyban a dnyiproi vasútállomáson, hogy felszállhassanak a nyugat felé tartó evakuációs vonatra. 

 

Néhány napja kaotikus állapotok voltak a peronokon, mivel az emberek a kocsikon lógva próbáltak meg feljutni a vonatra - írja a BBC.

20:04
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Blinken további amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba

További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban.

 

Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn villámlátogatást tesz a három balti államban. Bejelentette, hogy további 400 amerikai katona érkezik Litvániába a következő napokban. A balti országban jelenleg 500 amerikai katona állomásozik. Oroszország Ukrajnában kezdett hadműveletei óta Washington mintegy hétezer katonát küldött Európába, ennek a kontingensnek egy részét irányítja át a balti NATO-tagállamba.  Blinken egyben az Egyesült Államok szolidaritásáról biztosította a másik két balti NATO-tagállamot, Észtországot és Lettországot is. Úgy fogalmazott, hogy Washington "szent kötelességének" tartja az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkét, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik. Landsbergis az ukrán háborús helyzetről szólva kijelentette:

Nem hagyhatjuk, hogy ukrán városokból újabb Srebrenica, Groznij vagy Aleppó váljék. Folytatni kell Ukrajna támogatását.

20:35
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a kormány segélyszállítmányát Ukrajnába

Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a magyar kormány humanitárius segélyszállítmányát Ukrajnába - közölte a karitatív szervezet hétfőn az MTI-vel.

 

Azt írták, hogy a Budapestről induló kamionok közül héttel tartós élelmiszert és higiéniás cikkeket, míg további három kamionnal a kormányzat által a szomszédos országnak felajánlott lélegeztető gépeket szállítanak. Jelezték, hogy a segélyszállítmány elindításánál jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Lehel László a közlemény szerint azt mondta, hogy a mostani tíz kamionnyi adomány a Waberers szállítmányozó vállalat logisztikai támogatásával jut el a határ ukrán oldalára. Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi, ungvári és lembergi központtal, raktárkapacitással végzi humanitárius munkáját, nemcsak kárpátaljai, hanem ukrajnai területeken - tették hozzá. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi munkáját egy ukrán civil szervezetekből álló hálózat is segíti, amely a magyar szervezet támogatásával, szervezésében jött létre korábban.
Az elnök-igazgató szerint heti négykamionnyi szállítmányt terveznek a következő időszakban indítani Magyarországról a háborútól szenvedők megsegítésére.

20:36
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kirúgta orosz karmesterét a brit Királyi Operaház

Elbocsátotta Pavel Szorokin orosz karmestert a brit Királyi Operaház, lépését Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával indokolta.

 

Az Ukrajnában kialakult helyzet fényében Pavel Szorokin, a Bolsoj Színház társulatának karmestere nem dolgozhat vendégkarmesterként a Királyi Balettnél - fogalmazott közleményében a londoni Covent Gardenben lévő operaház. A Királyi Operaház február végén már bejelentette, hogy szintén az orosz katonai invázió miatt lefújta a híres orosz Bolsoj balettegyüttesének nyárra tervezett fellépéseit. A Moszkvában született Pavel Szorokin 1983-ban a Bolsoj Színház balett-társulatának zongoristájaként kezdett dolgozni, és 1989-ben lett a színház karmestere. A londoni operaházban 2007-ben debütált karmesterként a Hattyúk tavával, és azóta rendszeresen dirigált ott. Emellett a párizsi operában, a New York-i Metropolitan Operában és a washingtoni Kennedy Centerben is vezényelt.

20:58
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

"Ne hagyják el otthonukat" - figyelmeztet az ukrán rendőrség Mariupolban

Mariupol déli kikötővárosában a rendőrök házról-házra járnak és figyelmeztetik a lakosokat, hogy addig ne hagyják el otthonukat, amíg nem kapnak erre vonatkozó felhívást - írja a Guardian.

 

Az orosz katonák folyamatosan tűz alatt tartják a menekülési útvonalakat, ezért kérik az ukrán hatóságok az embereket, hogy várjanak a távozással.

21:01
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fővárosi ellátási és információs pontok nyíltak, a határnál jogsegély várja a menekülőket

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren új ellátási segítségpontot létesített, a fővárosi önkormányzat a Nyugati téren információs pontot nyitott, a határnál pedig már jogi segítség is várja az ukrajnai háború elől menekülőket.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat az eddigi nyolc ellátási segítségpontja mellett március első hétvégéjétől már a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is várja az ukrajnai háború elől menekülőket. A szeretetszolgálat MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelték: az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kitörése óta több tízezer menekülőnek nyújtottak segítséget. Munkatársaik és önkénteseik éjjel-nappal megtalálhatóak a Nyugati pályaudvaron és Záhonyban, valamint jelen vannak több határátkelőhelyen is. A Magyar Református Szeretetszolgálat mostanáig 116 tonna többségében tartós élelmiszerből és higiénés termékekből álló adományt juttatott célba, 35 tonnányit közvetlenül Kárpátaljára vittek át

- tették hozzá.

Közölték: már több mint 2600 önkéntes csatlakozott szervezetükhöz, és március 7-én elindították a jobbadni.hu/ukrajna weboldalukat is, ahol friss információk mellett az aktuális adományszükségletekről is tájékoztatnak.

21:16
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb tárgyalásra készülnek az oroszok

Hamarosan sor kerülhet az Ukrajnával folytatott tárgyalások negyedik fordulójára – írja a Guardian.

 

A mai fehéroroszországi tárgyalások eredménytelenségét követően Leonyid Szluckij orosz tárgyaló azt mondta, hogy hamarosan újabb tárgyalásra kerül sor, pontos dátumot azonban nem közölt.

A következő, negyedik fordulóra Fehéroroszországban kerül sor a nagyon-nagyon közeli jövőben

- tette hozzá Szluckij.

21:34
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Olajtárolót találtak el Zsitomirban - videó

21:47
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Romokban egy óvoda a rakétacsapások után - videó

21:47
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

A segítségnyújtásról egyeztettek az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői

Az ukrajnai háború miatti segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztettek hétfőn délután Szatmárnémetiben az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői és az egyházi segélyszervezetek képviselői.

 

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a vendéglátó Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyés püspök elmondta: elsősorban tájékozódni kívántak, hogy a megfelelő segítséget nyújthassák. A püspök az imádság erejét is kiemelte. Mint fogalmazott: "A béke Isten ajándéka, ezt nem lehet kierőszakolni politikai nyomással, csak imádsággal". A kárpátaljai helyzetről beszámoló Popovicsné Palotay Márta, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye válságstábjának vezetője elmondta: Kárpátalján ugyan eddig nem hullottak bombák, de ott is nyomasztó a háborús hangulat. A magyar közösség egy része elmenekült, és Ukrajna legnyugatibb megyéjében más vidékekről érkezett menekültek torlódtak fel. Egyre kevesebb az üzletekben az élelmiszer, fogy az üzemanyag, nem működnek a bankautomaták, bezártak az iskolák, általános a szorongás, a létbizonytalanság érzése. Aki otthon maradt, állandóan amiatt vívódik, hogy ha marad, holnap el tud-e még menni, nem záródnak-e el a menekülési útvonalak.

A válságstábvezető azt kérte, hogy senki ne induljon el Erdélyből segélyekkel anélkül, hogy előzetesen felvette volna a kapcsolatot a segélyszervezetekkel, és megtudta volna, hogy éppen mire van szükség.

Csaknem valamennyi egyházi vezető a tapasztalt szolidaritási hullámról számolt be. Elmondták, hogy pénzgyűjtésbe kezdtek a bajbajutottak megsegítésére, és összeírták az egyházi szálláshelyeket, ahová menekülteket fogadhatnak be.

21:50
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Mateusz Morawiecki: A kelet-közép-európai országok vállalják a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét

Lengyelország és más kelet-közép-európai országok a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét vállalják az ukrajnai háború idején - hangsúlyozta a Facebook közösségi oldalán hétfőn közzétett videóüzenetében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

A felvételen Morawiecki arra szólította fel az Európai Unió (EU) vezetőit és lakóit, hogy segítsenek az Ukrajnából menekülőkön, és állítsák le a háborút. Aláhúzta: Európa az ukrajnai háború miatt a második világháború óta legnagyobb menekültválsággal szembesül. Kiemelte a rendszerszintű megoldások szükségességét, amelyeket - mint hangsúlyozta - Lengyelország már foganatosít. Felidézte: a lengyel kormány hétfőn jóváhagyta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét.
A Vlagyimir Putyin (orosz elnök) elől menekülők száma növekedni fog. Lengyelország és Kelet-Közép-Európa más országai ma a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét vállalják- fogalmazott.

Ukrajna ma "nemcsak önmagáért, hanem egész Európa nevében, a mi szabadságunkért, a mi jövőnkért harcol" - hangoztatta. Az EU összes vezetőjét és lakosát felszólítva kijelentette: "Ez közös ügyünk, közös felelősségünk", az európai közösségnek együttesen kell segítséget nyújtania a háborús menekülteknek.

22:08
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev szerint kedvező a tárgyalások eredménye, Moszkva elégedetlen

Az ukrán fél szerint sikerült "bizonyos kedvező eredményeket elérni a Fehéroroszországban tartott ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulóján hétfőn, miközben az orosz küldöttség szerint a tárgyalások "a várakozások alatt maradtak".

 

 Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja a Twitteren közölte, hogy "elértek bizonyos eredményeket a humanitárius folyosók logisztikájával kapcsolatosan", és olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tűzszünet. "Folytatódni fog az intenzív párbeszéd" - tette hozzá.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője a lengyel határ mellett fekvő Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban tartott tárgyalásról úgy fogalmazott: "alatta maradt a várakozásoknak". Sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy "legközelebb jelentősebb haladást sikerül elérni".

 

22:12
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Lövedék csapódott egy lakásba Kijev mellett - videó

22:41
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

23 órától szünetel a forgalom a lónyai határátkelő ukrán oldalán

A lónyai közúti határátkelőhely ukrán oldalán hétfőn 23 órától szünetel a határforgalom - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Mint írták, a Lónya-Harangláb települések közötti közúti határátkelőhely kedden 7 órától vehető igénybe határátlépésre.

 

A rendőrség arra kéri az utazókat, hogy átkelésre válasszák a legközelebbi Barabás-Kaszony, Beregsurány-Asztély közúti határátkelőhelyek valamelyikét.

 

Közlésük szerint a rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálják az aktuális, folyamatosan frissülő információkat.

23:13
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Amerika szerint szír harcosokat toboroznak az oroszok

A Pentagon értesülései szerint Oroszország szír katonákat toboroz, akik az oldalukon harcolnának Ukrajnában. Azt egyenlőre nem tudják pontosan, hogy hány katonáról lehet szó. Mindez azért is fontos, mert úgy tűnhet, hogy Oroszországnak külföldi segítségre van szüksége, egyedül nem képes legyőzni az ukrán hadsereget.

A Sky News cikke szerint az orosz hadsereg szárazföldi hadereje 280 ezer katonából áll, ehhez pedig még hozzájön 165 ezer katona akik a légierő kötelékébe tartoznak, valamint további 150 ezer tengerészgyalogos. Ehhez még hozzávehetjük a csecsen katonákat, valamint a fehérorosz hadsereget is (bár az ő bevetésükről ellentmondásos információk érhetőek csak el).

Ezeknek a számoknak a tudatában valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszország valóban szír katonákat toborozna, és amennyiben mégis toboroz, minden bizonnyal nem tőlük várják azt, hogy megnyerjék az Ukrajnában zajló háborút.

23:13
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a károk megközelítik a 10 milliárd dollárt

Megközelítik a 10 milliárd dollárt az infrastrukturális károk Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta - közölte hétfőn Olekszander Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

A miniszter televíziónak nyilatkozva közölte, hogy az adatok vasárnapiak. Hozzátette: a megrongált infrastrukturális létesítmények helyreállítása egy évbe, a legnehezebb eseteké két évbe is beletelik.
Kubrakov elmondta azt is, hogy vasárnap 40 ezer embert evakuáltak a kelet-ukrajnai Harkivból. Ukrajna felszólította Oroszországot, hagyja a polgári személyeket távozni a többi városból is. A belügyminisztérium egyik vezetője, Vadim Deniszenko szerint 4 ezer polgári személy továbbra is evakuálásra vár Kijev elővárosaiból.

Oroszország mindent megtesz, hogy megakadályozza a humanitárius folyosókat" - mondta Deniszenko.

23:26
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Salvini a menekültek olasz befogadását készíti elő

Matteo Salvini a Liga vezetője hétfőn Varsóba érkezett, majd a lengyel határhoz látogat el a menekültek olaszországi befogadása előkészítésére - közölte a jobboldali kormánypárt hétfőn.

Matteo Salvini első állomása a lengyel főváros, Varsó volt, ahol a kormányfő Mateusz Morawiecki fogadta őt.

A Liga közleménye szerint Salvini köszönetet mondott a lengyel miniszterelnöknek az Ukrajnából érkezők "rendkívüli befogadásáért, amivel példát mutatnak egész Európában". Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy ugyanezt megköszönte Orbán Viktornak is.

Az olasz politikust pártja európai parlamenti képviselői kísérték el. Salvini a varsói nagykövetségen találkozott az országban dolgozó olasz vállalkozókkal, valamint fogadták az apostoli nunciatúrán is.

A párt közleménye szerint a nem sajtónyilvános látogatással Matteo Salvini "a békén kíván dolgozni, biztosítani akarja, hogy az olaszországi segélyek Lengyelországon keresztül eljussanak Ukrajnába, valamint elő kívánja segíteni, hogy a háború elől menekülő nők és gyermekek eljussanak, és befogadásra találjanak Olaszországban".

Matteo Salvini a tervek szerint szerdáig marad Lengyelországban, ahol el akar jutni a Caritas humanitárius szervezet Rzeszówban működő központjába, valamint a határváros Przemyslbe.
A Liga hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini nem jelentette be előre az útját, mivel nem kívánta reklámozni.

A politikus korábban utalt arra, hogy fel akarja keresni az Ukrajnával határos országokat, ahova a menekültek érkeznek, és Magyarországot és Romániát is említette.

A római belügyminisztérium adatai szerint hétfő estig több mint 17 ezer ukrán érkezett Olaszországba.

23:28
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is lövik az áram és víz nélkül maradt Mariupolt

Az Unian jelentése szerint Mariupolban már nincs olyan utca, ahol részben vagy teljes egészében ne lettek volna lerombolva az épületek a folyamatos orosz tüzérségi támadások miatt. Jelenleg már gáz, víz és áram sincs, rohamosan fogy az élelmiszer is.

Mariupol jelentős része megsemmisült Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Eközben a civil lakosságot sem tudják már napok óta evakuálni, mivel az ukrán fél szerint az oroszok nem tartják tiszteletben az emberek kimenekítésére létrehozott átjárókat, hanem továbbra is folytatják a város ostromát.

A várost védő katonák és civilek eddig minden orosz bevonulási kísérletet visszavertek, rengeteg lehet az áldozat. A pontos számukat viszont egyenlőre nehéz felbecsülni, hiszen sokan vannak a romok fogságában, a holtakat pedig gyakran a házak kertjébe temetik el az ott lakók - írják.

23:53
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabb az ukrán humanitárius krízus

Az ukránok szerint Oroszország középkori eszközökkel próbálja megakadályozni a lakosság evakuálását, ezért már most egyre súlyosabb humanitárius krízis alakul ki az országban. Ráadásul az időjárás is egyre rosszabbra fordul, miközben több helyen már nincs fűtés, ivóvíz és az élelem is fogytában van.

23:55
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

742 ezren maradtak áram nélkül Ukrajnában

Az ukrán Energetikai Minisztérium szerint jelenleg több mint 742 ezer embernél nincs áram. A legrosszabb helyzet donyecki térségben van, ahol ez a szám 233 ezer. Megerősítették azt is, hogy 238 ezer lakosnál gáz sincs.

Ugyan néhány ezer embernél sikerült visszaállítani a gáz és az áramellátást az elmúlt 24 órában, de az orosz tüzérségi támadások folyamatosan okozzák az újabb problémákat.

00:06
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a Bayraktar harci drón pusztítása

00:09
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva leállíthatja az Északi Áramlat-1-et

Tükörválaszként az Oroszországgal szemben az európai energiaválsággal kapcsolatban megfogalmazott alaptalan vádakra és az Északi Áramlat-2 gázvezeték elleni tilalmakra, Oroszországnak minden joga megvan arra, hogy embargót rendeljen el a teljesen feltöltött Északi Áramlat-1-en keresztüli gázszállítás leállítására - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn újságíróknak.

Egyelőre azonban nem hozunk ilyen döntést. Senki sem profitálna belőle. Bár egyes európai politikusok az Oroszország elleni nyilatkozataikkal és vádaskodásaikkal ebbe az irányba terelnek bennünket" - mondta Novak.

A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországnak nincs köze a kőolaj és a földgáz világpiaci árának emelkedéséhez. Az árrobbanásért az európai politikusok felelőtlen nyilatkozatait tette felelőssé.
Felhívta a figyelmet arra, hogy többen közülük az orosz kőolajtól és földgáztól történő megszabadulásra hívtak fel. Novak szerint európai tisztségviselők ismét Oroszországra próbálják hárítani saját energiapolitikájuk elmúlt évekbeli kudarcait.

"Ezek következtében az energiaforrások árának erőteljes emelkedésének vagyunk tanúi. Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy Oroszországnak semmi köze a jelenlegi árrobbanáshoz és a piaci volatilitáshoz" - hangoztatta.

Novak emellett emlékeztetett rá, hogy Oroszország biztosítja az európai országok gázfogyasztásának

40 százalékát, mindig is megbízható partner volt, a Gazprom pedig maradéktalanul teljesíti a gázszállítással kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit. Rámutatott, hogy ezen túlmenően az Ukrajnán át történő gázszállításokat napi 109 millió köbméterre növelték, amely körülbelül évi 40 milliárd köbméternek felel meg.

"Az Ukrajnán keresztüli tranzit ma 100 százalékban teljesül. Ugyancsak szállítunk az Északi Áramlat-1-en, a Jamal-Európán, a Török Áramlaton és a Kék Áramlaton keresztül" - jelentette ki.

00:20
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási robbanások rázták meg Odesszát

Sajtóértesülések szerint hatalmas robbanások voltak hallhatóak Odessza nyugati részén. Az ukránok mindezt saját légvédelmi rendszerüknek tulajdonítják, amely az orosz hadihajókról kilőtt rakétákat semmisíti meg.

Ma már barikádokat kezdtek el építeni Odesszában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Maksym Voitenko

A kikötővárosban egyre feszültebb a helyzet, hiszen egy fontos stratégiai célpont Moszkva számára. Vasárnap a várost őrző katonák arról adtak hírt, hogy eltalálták az orosz flotta egyik hajóját, súlyos károkat okozva.

Odesszában este 7 óra után kijárási tilalmat rendeltek el, egyre gyakrabban szólalnak meg a légvédelmi szirénák, a mai nap folyamán volt olyan alkalom is, hogy egy órán át megállás nélkül szóltak. Az ukránok arról adtak tájékoztatást, hogy a mai nap folyamán az orosz hajók helyzetet változtattak, amely egy támadás előjele is lehet.

Forrás: BBC
00:44
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Öt városban javasoltak tűzszünetet az oroszok

Amerikai sajtóértesülések szerint az oroszok öt városban - Kijevben, Harkovban, Szumiban, Mariupolban és Csernyihivben - rendelnének el tűzszünetet, amennyiben az ukrán fél elfogadja a javaslatot.

A tűzszünet moszkvai idő szerint kedd reggel 10 órától lépne életbe és lehetőséget adna a civilek számára, hogy biztonságban elhagyják az érintett városokat.

Érdekes viszont, hogy lényegében az oroszok csak Fehéroroszország és Oroszország irányában biztosítanak humanitárius korridorokat.

01:08
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevből üzent az ukrán elnök - videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb videót tett közzé, ezúttal kijevi hivatalából. Az ukrán elnök a videóban azt mondta:

01:59
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Bloomberg: Egyes EU-tagországok gátolnák Ukrajna uniós tagjelöltségét

Egyes EU-tagországok gátolnák Ukrajna uniós tagjelöltségét - írta elemzésében a Bloomberg amerikai hírügynökség, diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség uniós diplomatákra hivatkozva azt közölte, hogy több állam, köztük Németország és Hollandia elsősorban gyakorlati segítséget nyújtana Ukrajnának és a háború befejezésén munkálkodna az akár egy évtizedig is eltartó tagfelvételi folyamat helyett. Ezek az országok "arra akarnak összpontosítani, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak Ukrajnának és véget vessenek a háborúnak, ahelyett, hogy egy olyan folyamatba kezdenek, amely legalább egy évtizedet vehet igénybe" - fogalmazott a Bloomberg.

A hírügynökség azonban nem nevezte meg, hogy Németországon és Hollandián kívül még mely országokról van szó.Azon országok azonban, amelyek támogatnák Kijev tagjelölti státuszát, azzal érvelnek, hogy az EU részéről a jóváhagyás szimbolikus gesztus lenne a háború sújtotta ország mellett még abban az esetben is, ha az ezt követő eljárás hosszú és bonyolult lesz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február végén szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

"Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását" - hangoztatta az ukrán elnök a videóüzenetben.

Az EU-n belül kilenc tagország - Lengyelország és a három Balti-állam vezetésével - máris jelezte, hogy támogatja Ukrajna kérését.Az ügyben a tagországok vezetői a héten Párizsban kezdődő tárgyaláson egyeztetnek, a Bloomberg szerint pedig nem kizárt olyan döntés sem, melynek értelmében Brüsszel szorosabbra fűzi kapcsolatait Kijevvel anélkül azonban, hogy hivatalosan is tagjelöltté nyilvánítaná.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a múlt héten úgy fogalmazott: még hosszú az út, és előbb a háborút kell befejezni. Hozzátette mindazonáltal, hogy annak a népnek, amely ilyen bátran áll ki az európai értékek mellett, az európai családban a helye.

A konferencia résztvevői felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy értékelje a szokottnál gyorsabban a tagjelölti kérelmet, gesztust téve ezzel Kijev felé - jegyezte meg a Bloomberg, hozzátéve, hogy az ilyen eljárást egyébként 15-18 hónapot vesz igénybe.

A tagjelöltség nehézségekbe ütközne a háború közepette, mert a jelöltség idején a felvételt kérő országba egyebek között az Európai Bizottság küldöttséget delegál, és számos vizsgálatnak is aláveti.
Az EU-tagsághoz több feltételt kell teljesíteni, beleértve a bírósági reformokat is, ezek akár egy évtizedbe is telhetnek - emlékeztet a Bloomberg, példaként Horvátországot említve, ahol e folyamat éppen tíz évet vett igénybe.

Az eljárás megkezdéséhez az összes tagország, illetve az Európai Parlament és az Európa Bizottság jóváhagyására is szükség van.

05:32
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről ITT folytatjuk a tudósításunkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről