Pusztító orosz támadások Ukrajna-szerte

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Mentési gyakorlaton lévő ukrán katonák
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 364. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
05:01
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:05
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4766 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4132 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

05:14
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagy részén van áramszolgáltatás

"Jó hírünk van, jó eredményeket értünk el, és ez minden energetikusunk, szerelőnk, központi és önkormányzati hatóságunk eredménye, akik az idevágó feladatokat ellátták. Ukrajna nagy részén kielégítjük az emberek és a vállalkozások energiaszükségletét" - jelentette be éjszakai videóüzenetében Volodimir Zerlenszkij ukrán elnök.

05:42
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét Herszont bombázták az oroszok

Az ukrán elnök beszámolt arról, hogy az orosz hadsereg ismét brutálisan ágyúzta Herszont. Vannak sebesültek és halottak is, de a számukról nem beszélt. Volodimir Zelenszkij szerint ennek az ágyúzásnak nem volt és nem is lehetett katonai célja.

06:01
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Nem változott a fronthelyzet

Az ukrán elnök kijelentette, hogy országa erői a heves harcok ellenére tartják a frontvonalakat. Elismerte, hogy nyomás nehezedik a fronton lévő erőkre, de azt mondta, a helyzet lényegesen nem változott.

Korábban utalt arra, hogy Ukrajna a több hónapja tartó brutális harcok után kivonulhat a keleti Bahmut városból. "Fontos számunkra, hogy megvédjük, de nem minden áron, és nem mindenki hal meg" - mondta.

Az orosz erők támadásokat intéztek Kramatorszk és Szlovjanszk városok ellen is, amelyek szintén a keleti Donyeck tartományon belül vannak.

06:30
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Putyinnal is találkozhat Vang Ji

A moszkvai látogatások tartózkodó Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója kedden az orosz Biztonsági Tanács titkárával találkozott. Ma fogadja őt Szergej Lavrov külügyminiszter, és a Kreml szóvivője szerint nem kizárt, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel is lesz egy beszélgetése.

Az Egyesült Államok vasárnap közölte, hogy olyan hírszerzési értesülései vannak, amelyek arra utalnak, hogy Kína - amely többnyire az ukrajnai konfliktus szélén állt - azt fontolgatja, katonai segélyt küld Moszkvának. Peking visszautasította a feltételezést.

06:57
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

15 milliárd dollár érkezhet Ukrajnába

A Nemzetközi Valutaalap igazgatója szerint Ukrajna "jelentős támogatást" kaphat egy új, hosszabb távú programból - és gazdasága az év folyamán fokozatosan fellendülhet. "Az ukrán hatóságok teljesítménye alapján biztosak vagyunk abban, hogy ez jelentős támogatást jelenthet" - mondta Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója.

A hét elején Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy országa 15 milliárd dolláros programban kíván megállapodni a Valutaalappal – ez lenne a legnagyobb Ukrajnának nyújtott hitelcsomag a háború kezdete óta.

Kijevnek idén 38 milliárd dolláros költségvetési hiányt kell fedeznie.

07:29
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva tagadja, hogy korlátoznák a Wagner-csoport lőszerellátását

Kiéleződött a feszültség az orosz hadsereg és a Wagner-csoport között, miután a zsoldoscsoport alapítója azzal vádolta Moszkvát, hogy éheztette az embereit és nem kaptak elegendő lőszert. Egy korábbi érzelmes üzenetében Jevgenyij Prigozsin "áruláshoz" hasonlította a helyzetet.
Az orosz védelmi minisztérium tagadta a lőszerszállítmányok korlátozását. Közleményükben azt írták, hogy a katonai tisztviselők mindent megtesznek a harcosok ellátásáért – bár a Wagnert név szerint nem említették.

A Wagner magánkatonai csoport a hagyományos orosz erőkkel együtt harcolt Ukrajnában, különösen a leghevesebb keleti csatákban. Miután a csoport az elmúlt hónapokban növelte ismertségét, az orosz katonai vezetés igyekezett őket félretenni. Már nem hivatkoznak közvetlenül a Wagnerre a katonai jelentésekben, és olyan hírek érkeztek, hogy Jevgenyij Prigozsinnak azt mondták, hogy csökkentse az orosz katonai vezetést ért bírálatait.

07:54
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij azt állítja, nem nézte Putyin beszédét

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy nem követte Vlagyimir Putyin orosz elnök kétórás évértékelő beszédét.

"Nem figyeltem a beszédet, mert éppen akkoriban értek támadások Herszonban egy lakóövezetet" - mondta.

Az orosz elnök a szövetségi közgyűlés előtt tartotta meg éves beszédét, amelyben bejelentette, hogy Moszkva kilép az Egyesült Államokkal kötött kulcsfontosságú nukleáris szerződésből.

08:31
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország egyelőre nem tervezi vadászgépek átadását

Róma jelenleg nem tervez vadászgépeket felajánlani Ukrajnának. Ezt a Kijevben tett látogatásán mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Olasz lapok korábban öt darab AMX bombázógép esetleges szállításról cikkeztek. A legfrissebb felmérések szerint azonban az olaszok ellenzik a közvetlen fegyverküldést Ukrajnának, inkább az oroszoknak tett engedmények révén akarnak békét elérni. A kormányfő határozottan visszautasította, hogy engedményeket tegyen Moszkvának.

09:02
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva kilép az atomszerződésből, de betartja a korlátozásokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi beszédében bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Egyesült Államokkal kötött, mérföldkőnek számító Új START nukleáris egyezményben. Moszkva ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is betartják a bevethető nukleáris robbanófejek számának korlátozását.

A 2010-ben aláírt és 2026-ig meghosszabbított Új START-szerződésben az Egyesült Államok és Oroszország legfeljebb 1550 stratégiai nukleáris robbanófej és legfeljebb 700 nagy hatótávolságú rakéta és bombázó telepítéséről állapodott meg. Az orosz külügyminisztérium közleményében azt írta: „A nukleáris rakéták terén a kiszámíthatóság és a stabilitás kellő fokú megőrzése érdekében Oroszország felelősségteljes megközelítést kíván betartani, és továbbra is szigorúan betartja az új rendeletben előírt mennyiségi korlátozásokat a szerződés életciklusán belül." Azt is közölték, hogy továbbra is értesítik az Egyesült Államokat az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) tervezett kísérleti indításáról.

Moszkva döntését, hogy kilép a szerződésből, az Egyesült Államok, a NATO és az Egyesült Királyság is elítélte.

09:28
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ aggódik az orosz lépés miatt

Az ENSZ aggodalmának adott hangot Oroszország azon döntése miatt, hogy kilép a mérföldkőnek számító nukleáris fegyverzet-ellenőrzési egyezményből.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő a hírre reagálva kijelentette: "A nukleáris fegyverzetellenőrzés nélküli világ sokkal veszélyesebb, instabilabb, és potenciálisan katasztrofális következményekkel járhat. Minden erőfeszítést meg kell tenni ennek elkerülése érdekében, beleértve a párbeszédhez való azonnali visszatérést is."

09:57
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

A G7-ek és Oroszország

A G7-ek külügyminiszterei kijelentették, hogy országaik továbbra is gazdasági szankciókat rónak Oroszországra, és felszólították a szélesebb nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el azt, amit Moszkva „brutális terjeszkedésének" neveztek.

10:21
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább vizsgálják az Északi Áramlat gázvezetéken történt robbantást

Az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbantásokkal kapcsolatos Dánia, Németország és Svédország által folytatott vizsgálat még nem zárult le - közölte a három ország, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésezett a szeptemberi incidens megvitatása ügyében. Az ülést összehívó Oroszország azt szeretné, ha a 15 tagú tanács független vizsgálatot kérne az Oroszországot és Németországot összekötő vezetékeken történt robbantásokkal kapcsolatban, amelyek gázt lövelltek a Balti-tengerbe, és súlyosbították az európai energiahiányt.

10:49
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Távoktatásra állnak át az ukrán iskolák

Ukrajna kedden felszólította az iskolákat, hogy február 22. és 24. között távoktatási rendszerben tartsák meg az órákat az orosz rakétacsapások veszélye miatt. Február 24-én lesz egy éve, hogy Moszkva elindította ukrajnai invázióját.

11:20
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

18 orosz képviselőt várnak Bécsbe

18 orosz parlamenti képviselőt várnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi ülésére pénteken, Moszkva ukrajnai inváziójának első évfordulóján. Ukrajna már bejelentette, hogy bojkottálni fogja az EBESZ parlamenti közgyűlésének február 23-i és 24-i téli ülésszakát.

Az osztrák külügyminiszter 20 tagállam parlamenti képviselőinek azon követeléseire reagálva, hogy tagadják meg a vízumot az orosz parlamenti képviselőktől – akik valamennyien EU-szankciók alatt állnak –, Ausztria külügyminisztere elismerte, hogy az időzítés „szerencsétlen". A hidegháború idején a nyugati és keleti blokk vitafórumaként létrejött 57 tagú EBESZ-szervezet házigazdájaként ugyanakkor Ausztria köteles minden résztvevő ország delegációját beléptetni – mondta Alexander Schallenberg.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy platformokra van szükségünk" – mondta Schallenberg a múlt héten az osztrák tévének. „Az EBESZ soha nem volt hasonló gondolkodású emberek szervezete. Egyszer remélhetőleg ismét teret kap a diplomácia."

11:57
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: Oroszország és Kína megvédi egymást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva és Peking szolidáris egymással és készek megvédeni egymás érdekeit - számolt be róla az Izvesztija. Kínai partnerével, Wang Ji-vel folytatott megbeszélése során a két fél megállapította, hogy az orosz-kínai kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a világpolitikában tapasztalható zűrzavaros időszak ellenére is.

12:29
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz alsóház megszavazta a START felfüggesztését

Egyhangúlag megszavazta Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban szerdán az orosz parlament alsóháza.

Az erről rendelkező törvénytervezetet Vlagyimir Putyin orosz elnök terjesztette a ház elé, aki kedden jelentette be a részvétel felfüggesztésének szándékát. Az orosz részesség helyreállításáról az államfő dönthet majd.

Putyin közölte, hogy Moszkva nem lép ki a megállapodásból, de a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt értelmeznie kell, hogy a fegyverzetkorlátozás miként veszi majd figyelembe az Egyesült Államoké mellett az ugyancsak NATO-tag Nagy-Britannia és Franciaország nukleáris arzenálját.

12:57
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa üzent

A nemzetek vezetői kötelezzék el magukat a ukrajnai háború lezárása, a tűzszünet elérése és a béketárgyalások elindítása mellett - szólított fel Ferenc pápa az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából a vatikáni audienciateremben mondott beszédében szerdán.

13:32
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat elpusztította a kölcsönös biztonságra alapuló rendszert

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint nem Oroszország, hanem a nyugati hatalmak pusztították el a kölcsönös biztonságra alapuló rendszert. Hozzátette, hogy a Nyugat mindent és mindenkit el akar lehetetleníteni, akik egyenlőek velük és egy olyan világot akarnak létrehozni, amelyben ők a funkcionálnak a hatalom egyetlen központjaként.

14:14
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Biden látogatása alatt

Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt akkoriban, amikor Joe Biden amerikai elnök Ukrajnában tartózkodott – nyilatkozott név nélkül két amerikai tisztviselő, akik szerint a teszt kudarcot vallott. Egyikük azt mondta, hogy Oroszország a kilövés előtt jelezte a tesztet az Egyesült Államoknak a konfliktusoldó vonalakon keresztül. A teszt nem jelentett kockázatot az Egyesült Államok számára. Feltételezések szerint, ha a teszt sikeres lett volna, Vlagyimir Putyin orosz elnök megemlítette volna azt a keddi beszédében.

15:28
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajó érkezett hadgyakorlatra Dél-Afrikába

A dél-afrikai Richards Bay kikötőbe érkezett a Gorskov admirális nevű orosz fregatt. Az Oroszországot január 4-én elhagyó hadihajó cirkon rakétákat szállít. Ezeknek a fegyvereknek a hatótávolsága 560 mérföld, és a hangsebesség többszörösével haladnak. A hajó egy kínai-orosz-dél-afrikai közös hadgyakorlaton vesz részt.

A dél-afrikai kormány rutinszerűnek minősítette a gyakorlatokat, de aggódnak is miatta, hogy veszélybe sodorhatják a nyugati partnerekkel fenntartott kapcsolatukat.

16:01
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatosan bombázzák Herszont

Herszon ukrán kézen lévő területét egy nap leforgása alatt 50 tüzérségi lövedék találta el. A helyi hatóságok jelentése szerint az oroszok nagyméretű, átfogó támadást intéznek a térségben.

16:42
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz felsőház is megszavazta a START felfüggesztését

Egyhangúlag megszavazta Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban szerdán az orosz parlament felsőháza.

Szerda délelőtt hasonlóképpen szavazott az alsóház is. A vonatkozó törvénytervezetet Vlagyimir Putyin elnök terjesztette a parlament elé, aki kedden jelentette be a részvétel felfüggesztésének szándékát.
Az orosz részesség helyreállításáról az államfő dönthet majd.

17:04
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonban felkészülnek az orosz támadásra

A következő három napban a civilek védelme érdekében új intézkedéseket hoztak Herszon megyében, mivel arra számítanak, hogy az orosz hadsereg új offenzívát indít. Ennek értelmében a nem létfontosságú iparágakban dolgozók átállnak az otthoni munkavégzésre, az Ukrposhta pedig csak korlátozott mennyiségben fogad el készpénzes fizetéseket. Emellett szigorúbban ellenőrzik azt is, hogy egyszerre ne legyen egy helyen sok ember. Ennek érdekében folyamatosan járőrözni fognak a hatóságok.

17:25
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

50 évre betiltanák az orosz bankokat

Volodimir Zelenszkij az ukrán parlament elé tárt egy javaslatot, amely értelmében legalább 50 évre betiltanák Ukrajna területén az orosz bankok és pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok tevékenységét. Szinten a tilalom alá tartoznának a befektetési alapok és a hitelszolgáltatást nyújtó cégek is.

17:41
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

A britek nem küldenek katonákat

Leo Docherty az európai és észak-amerikai kapcsolatokért felelős brit miniszter szerint elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia katonákat küldjön Ukrajnába. Hozzátette, hogy mindez egyben azt is jelentené, hogy a NATO belép a konfliktusba. Docherty azt is elmondta, hogy a NATO jelenleg nem hadviselő fél. Oroszország szerint azonban egyes NATO-országok már azzal hadviselő féllé váltak, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

17:55
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

A fehérorosz határt aknázzák az ukránok

A fehérorosz hatóságok szerint az ukrán hadsereg megkezdte a taposóaknák telepítését a határ közelében. A fehéroroszok szerint hasonlóra már tavaly is volt példa, mindezzel pedig az ukránok provokálni próbálják Minszket - írja a Lenta.

18:41
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy bevásárló központ Shebekino városban, sérültek is vannak

A nap folyamán az ukránok Shebekino várost ágyúzták. A támadás során kigyulladt egy bevásárlóközpont. Bár a tüzet gyorsan eloltották három ember megsérült - írja a RIA Nyovosztyi.
Shebekino városa körülbelül 4 kilométerre található az ukrán határtól

19:37
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Megszavazta Moszkva részességének felfüggesztését az Új START megállapodásban az orosz parlament felsőháza

Egyhangúlag megszavazta Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban szerdán az orosz parlament felsőháza. Előzőleg hasonlóképpen szavazott az alsóház is.

A vonatkozó törvénytervezetet Vlagyimir Putyin elnök terjesztette a parlament elé, aki kedden jelentette be a részvétel felfüggesztésének szándékát. Az orosz részesség helyreállításáról az államfő dönthet majd.

Jevgenyij Iljin vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködésért felelős főcsoportfőnökségének helyettes vezetője a törvényhozásban elmondta, hogy Moszkva tartani fogja magát a nukleáris robbanótöltet-hordozóknak a szerződésben foglalt számához, valamint az 1988-as, a ballisztikus rakéták indítása esetén az egymás kölcsönös értesítéséről megkötött szovjet-amerikai megállapodáshoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy a Kremlnek az Új START-hoz való visszatérése a Nyugat álláspontjától függ majd. Mint mondta, ha a nyugati országok elkezdik figyelembe venni Moszkva aggodalmait, akkor a helyzet meg fog változni.

19:54
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Bukaresti Kilencek: Meg kell erősíteni a NATO jelenlétét a szövetség keleti szárnyán

A Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai ragaszkodnak a NATO jelenlétének további erősítéséhez a szövetség keleti szárnyán - áll a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok szerdai varsói csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozatban.

A lengyel elnöki hivatal honlapján közzétett dokumentum Oroszországot nevezi meg az észak-atlanti közösséget érő "legkomolyabb és közvetlen" fenyegetésnek. A csúcstalálkozó résztvevői leszögezték: a NATO "határozottan, egységes és felelősségteljes módon" reagált Ukrajna orosz megtámadására.

A nemzetközi jogra hivatkozva hangsúlyozták Ukrajna jogát az orosz agresszióval szembeni védekezéshez és az Oroszország által megszállt területek visszaszerzéséhez a nemzetközileg elfogadott határokon belül. Bejelentették Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek további támogatását, "amíg erre szükség lesz".

20:13
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország hat Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának

Spanyolország hat Leopard 2A4 típusú harckocsit küld Ukrajnának várhatóan március végén vagy április elején - közölte Margarita Robles védelmi miniszter a spanyol parlamentben szerdán Madridban.

Mint mondta, a járművek egy nemzetközi zászlóaljba kerülnek majd a többi ország által küldött Leopard 2 harckocsival együtt. Számuk tovább növelhető, amennyiben arra szükség lesz és a szövetségesek kérik - tette hozzá.

A hat harckocsi javítását már megkezdték a Santa Bárbara Sistemas nevű vállalat sevillai telephelyén. Az eredetileg Németországtól, használtan vásárolt járművek egy évtizede álltak a spanyol szárazföldi erők zaragozai katonai bázisának raktárában.

Ugyanebben a hadászati központban a múlt héten ötven ukrán katona kiképzése kezdődött meg, közülük negyvenen a harckocsi használatát, tízen pedig a karbantartását tanulják meg. Oktatásukat szimulátoros gyakorlattal is kiegészítik. A tervek szerint a kiképzés egyidőben fejeződik be a tankok javításával és felkészítésével.

20:34
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország eddig 54 katonai transzporttal segítette Ukrajnát

Margarita Robles védelmi miniszter a spanyol parlamentben beszámolt arról is, hogy Spanyolország a háború elmúlt egy éve során 54 katonai transzporttal segítette Ukrajnát, ezekkel egyebek mellett mentőautókat, üzemanyagot, katonai védőfelszereléseket, téli ruházatot, lőszert, lőfegyvert, C-90-es rakétavetőket, Aspide légelhárító üteget, Hawk és Mistral rakétákat küldtek.

Emellett Spanyolország az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukraine) keretében több turnusban fogadott már ukrán katonákat kiképzésre.A toledói katonai akadémián precíziós lövészetet, improvizált robbanószerkezetek elleni védelmet és aknamentesítést oktattak nekik, egy almeríai műveleti központban tarackkezelést tanultak, a zaragozai légi bázison pedig az Aspide légelhárító rendszer használatát sajátították el.

20:50
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

20 rakétát lőttek Kruszk régióra

Több mint 20 rakétát lőttek Kruszk régióra. "Körülbelül 16 lövedéket regisztráltak a Szudzsanszkij körzetben, Guevo és Gornal falvak környékén, és legalább nyolcat a Glushkovszkij járásbeli Tyotkino faluban, a cukorgyár területén.

Áldozatokró nem tudni, de a gyár épülete megrongálódott - tudatta Roman StarovoitKurszk régió kormányzója.

21:21
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magas kitüntetést adományozott Zelenszkijnek a portugál elnök

A Szabadságrend kitüntetést adományozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök, aki a lehető leghamarabb Kijevbe akar utazni, hogy személyesen adhassa át az elismerést ukrán kollégájának - ezt maga az államfő jelentette be szerdán.

"Személyesen szándékozom átadni, amikor Ukrajnába utazom. Ezt tettem mások esetében is, akiket a Szabadságrenddel tüntettem ki" - közölte de Sousa újságírók előtt.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy nem egyedi esetről van szó: Angela Merkel volt német kancellárnak is csak hónapokkal később tudta átadni az odaítélt kitüntetést, mivel korábban egyikük sem tudott elutazni.

António Costa portugál miniszterelnök tavaly májusban tett látogatást az ukrán fővárosban.

22:00
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy Szu 25-ös repülőt Herson felett

Lelőttek egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, amely a Novaja Kahovka felé repült Herszon régióban – írta a RIA Novosztyi.

22:44
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

A horvát elnök hitetlenkedve és félelemmel követi az ukrán háború fejleményeit

Zoran Milanovic horvát elnök szerdán újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy hitetlenkedve és félelemmel követi az ukrán háborút, amelynek árát a szerencsétlen nép fizeti meg, nem holmi New York-i hipszterek vagy gazdag oroszok.

"Az első naptól fogva rémülettel és félelemmel kommentálom az eseményeket" - fogalmazott.
Rámutatott: pénteken lesz egy éve, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez megtörténik, és hogy ebbe az irányba halad- mondta az elnök, hozzátéve: már egy éve arról beszél, hogy ki a felelős ezért a konfliktusért, és kinek mit kellett volna tennie, de többé nem teszi.

"Aki gondolkodik, az megértette, aki nem, az továbbra is ismételni fogja azokat a mantrákat, amelyeket a Daily Telegraphból, vagy a CIA, illetve a KGB tájékoztatóiból másolt ki" - húzta alá.
Kiemelte: ő egy kis ország elnöke, aki bár nem közvetlenül, de valamilyen módon megpróbált fellépni az ellen, ami most folyik, mert "rettenetesen veszélyes és ellenőrizetlen".
"Egyesek Európában az érzelmek és a gyűlölet teljes töltetével közelítik meg az ukrajnai konfliktust" - fogalmazott.
Végezetül megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy az ukrajnai konfliktus amerikai és orosz háború, és végül Washington és Moszkva között születik megállapodás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!