Egyre drámaibb a helyzet Ukrajnában, folyamatosan támadnak az oroszok

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Bahmut, ágyú, katona, tüzérség
Bahmut, 2023. március 6. Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 383. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
05:37
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:40
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapásra készülnek az oroszok Bahmutnál

Orosz források, köztük a Wagnerhez közel álló források arról számolnak be, hogy az ukrán fegyveres erők egy nagy, akár 10 dandárból álló csapásmérő csoportja jelenleg Csasziv Jarban tartózkodik, és széles körű ellentámadásra készülnek Bahmut irányába.

A támadásban Ukrajna valószínűleg az új Leopard harckocsikat és drónokat is bevet.

05:49
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hőse lett a kivégzett katona

Zelenszkij Ukrajna Hőse címmel tüntette ki azt a katonát, akit kivégeztek az oroszok, miután a katona utolsó szava a "Dicsőség Ukrajnának" volt.

A férfit Olekszandr Igorevics Matszijevszkijnek hívták. Zelenszkij szerint a katona az ukrán ellenállás szimbóluma is lett.

06:08
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Partizánakció orosz területen

Vasúti síneket robbantottak fel ukrán partizánok az orosz ellenőrzés alatt álló herszoni régióban. A jelentés szerint az Abrikoszivka és Radenszk települések közötti vasúti pályát rongálták meg.

06:53
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapás Belgorodra - fotó

Az orosz légvédelem a belgorodi régióban négy rakétát lőtt le ma reggel - írta Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója a Telegramon. A támadásban egy ember megsebesült.

07:21
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4696 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4546 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 61 ember, közülük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:28
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint négyszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 413 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

Pénteken 138, szombaton 114, vasárnap 87 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében 74 határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 921 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten - február 27-től március 6-ig - a feltartóztatottak száma 803 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében is elfogtak 76 határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.
Embercsempészés miatt 18 gyanúsított ellen indult eljárás - derül ki a rendőrségi összesítésből.

09:33
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Vezérkar: az ukránok 102 orosz támadást hárítottak el

Az ukrán erők március 12-én, öt területen összesen 102 orosz támadást vertek vissza - derül ki a vezérkari jelentésből.

10:22
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Képek a szétbombázott Bakhmutról

11:26
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem 4 rakétát lőtt le

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója a Telegramon írta, hogy az orosz erők március 13-án négy rakétát lőttek le az orosz régió és annak központja felett.

12:17
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas veszteségek a Bakhmutért folytatott harcokban

Az ukrán erők könyörtelenül támadják a keleti Bakhmut városát, mindkét fél jelentős veszteségekről számolt be.

Volodimir Zelenszkij tegnap este elmondta, hogy erői az elmúlt napokban több mint 1100 orosz katonát öltek meg a városért folytatott harcban.

Közben az orosz védelmi minisztérium is közölte, hogy az elmúlt 24 órában több mint 220 ukrán katonát öltek meg a térségben.

12:53
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

ISW: A Wagner-erőket halálba küldték Bakhmutban

Az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoportot finanszírozó Jevgenyij Prigozsin közötti konfliktus valószínűleg a tetőfokára hágott, mivel több ezer harcos halt meg a Bakhmutért folyó harcokban.
Az Institute for Study of War (ISW) elemzése szerint az orosz védelmi minisztérium

jelenleg a bakhmut-i harctéren a Wagner-csoport likvidálását helyezi előtérbe.Az ISW szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor Prigozsin "könyörtelen rágalomhadjáratot" kezdett az orosz hadsereg vezetői ellen.

Most, hogy a csoport nem tudott előrelépést felmutatni, úgy vélik, hogy az orosz védelmi minisztérium tisztviselői

megragadják a lehetőséget, hogy szándékosan áldozzák fel mind az elit, mind az elítélt Wagner-erőket Bakhmutban, annak érdekében, hogy meggyengítsék Prigozhint és kisiklassák a Kremlben való nagyobb befolyásra irányuló ambícióit.

13:36
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egy házaspár meghalt az orosz bombázásban

Oroszország jelenleg 7 ukrán régiót támad és a március 13-án a Mikolajivi terület Szoloncsáky faluját ért témadásban meghalt egy házaspár és megsérült 7 éves gyermekük és két további személy - jelentette az Állami Mentőszolgálat.

14:38
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hatalmas fegyverimportőrré vált

Egy új tanulmány szerint Ukrajna 2022-ben a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre volt. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) új tanulmánya szerint Ukrajna a világ fegyverimportjának 2%-át tette ki 2018-2022 között.

15:37
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Taposóaknákra figyelmeztetnek Harkovban

Oleh Synyehubov, Harkov kormányzója ismét figyelmeztette a lakosokat a régióban lévő aknák veszélyére.

Telegramon azt írta:

Egy 40 éves civil férfi egy faluhoz közel eső mezőn aknára lépett. A robbanás következtében súlyos sérüléseket szenvedett és kórházba szállították. Ismételten arra kérek mindenkit, hogy legyen a lehető legnagyobb figyelemmel és óvatossággal, mert az ellenség rengeteg aknát és egyéb robbanóeszközt hagyott a területen. Tartózkodjanak az erdők, erdősávok, folyók, mezők stb. látogatásától. Ezek a területek mind potenciálisan veszélyesek.

16:47
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Irán és Fehéroroszország szorosabbra fűzi kapcsolatait

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető hétfőn megegyezett arról, hogy szorosabbra fűzik országaik kapcsolatát.

Lukasenka vasárnap este érkezett Iránba kétnapos látogatásra. Hétfő délelőtt találkozott az iráni elnökkel, akivel megállapodást írt alá a két ország politikai, gazdasági és kulturális viszonyának megerősítéséről, mintegy harminc évvel azután, hogy Teherán és Minszk felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

A találkozó végén Raiszi hangsúlyozta: Iránnak és Fehéroroszországnak közös stratégiai jövőképe van.

"Nagy tisztelettel figyelem azt a kitartást, amellyel az iráni nép ellenáll a külső nyomásnak és befolyásolási kísérleteknek" - hangoztatta Lukasenka. "Látom, hogy mindezek ellenére Önök modern technológiát fejlesztenek és nukleáris energiát használnak" - tette hozzá.

18:17
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz rohamosztagok igyekeznek betörni Bahmut központjába

A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagai több irányból támadják a Donyeck megyei Bahmutot, igyekeznek áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek - közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán erők folytatják a város védelmét, tüzérségi tűzzel, harckocsikkal és egyéb fegyverekkel visszavernek minden ellenséges kísérletet Bahmut elfoglalására.

Volodimir Zelenszkij a közösségi oldalain közzétett legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, hogy kevesebb, mint egy hét alatt Bahmut környékén több mint 1100 orosz katona halt meg a harcokban, 1500 sebesült meg, és több mint tíz orosz lőszerraktár égett le.

19:20
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Jelenleg csak katonai eszközökkel lehet elérni az orosz célokat

Az Oroszország által Ukrajnában kitűzött célokat jelenleg csak katonai eszközökkel lehet elérni - jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

"Számunkra továbbra is a kitűzött célok elérése az abszolút prioritás, és a továbbiakban is ez marad. Ezeket most csak katonai eszközökkel lehet elérni" - mondta.

A szóvivő szerint a Kreml nem látja az előfeltételeit annak, hogy az ukrajnai helyzet békés mederbe terelődjön.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, akit hétfőn fogadott Vlagyimir Putyin elnök, a találkozón azt hangoztatta, hogy a csecsenek egyöntetűen támogatják az ukrajnai "különleges hadműveletet", úgy vélik, hogy annak céljait el kell érni, és készek a győzelemig harcolni.

Kadirov arról biztosította Putyint, hogy nem fogja cserbenhagyni őt. Az orosz elnök kijelentette, hogy efelől nincsenek kételyei, és méltatta a csecsen harcosok teljesítményét, akiknek köszönetet mondott.

20:39
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom Herszonban

Oleksandr Prokudin, Ukrajna herszoni területének kormányzója közölte, hogy öt napra meghosszabbított kijárási tilalmat vezetnek be a térségben.

A kijárási tilalom március 13. és 17. között este 17:00 órától reggel 6:30-ig tart.

Prokudin szerint a hatóságok információkat kaptak, hogy a régióban orosz szabotázs csoportok vannak jelen - írja a Kyiv Independent.

21:30
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Folytatódnak a harcok Bahmutban

Az ukrán erők visszaverték az ellenséges támadásokat a Donyeck megyei Bahmut irányában, magában a városban folytatódnak a harcok - számolt be hétfő esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

"Az orosz hadsereg erőfeszítéseit Donyeck megyében változatlanul főként Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marjinka és Sahtarszk irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítja, és nem hagy fel azzal a tervével, hogy elérje Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határait" - írta közleményében a vezérkar.

22:39
március 13, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Bombadarabra hasonlító tárgyat találtak a vezeték térségében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgősen határozatot kell hoznia egy független bizottság felállításáról az Északi Áramlat csővezetékeken történt robbanások kivizsgálására, tekintettel egy olyan "tárgy" felfedezésére, amely nem tartozik a vezeték szerkezetéhez, de egy robbanószerkezet eleme lehet - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a minisztérium honlapján hétfő este megjelent állásfoglalásban.

Zaharova szerint az orosz diplomáciai tárca figyelmét felhívták a nemrég napvilágot látott információra, amely szerint Dánia kizárólagos gazdasági övezetében, a szabotázs helyszínétől 30 kilométeres távolságban egy olyan "tárgyat" találtak, amely nem képezi részét az Északi Áramlat szerkezetének, de egy robbanószerkezet eleme lehet.

A szóvivő sürgette egy BT-határozat meghozását arról, hogy az ENSZ főtitkára állítson fel egy vizsgálóbizottságot, "hogy fényt derítsen a szabotázs minden körülményére, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!