Folyamatosan támadnak az oroszok, az ukránok készek a Patriot rakétarendszer használatára

Események

tarack, tarackágyú, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú
Ukrajna, 2023. március 29. Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen ukrán katonák tarackágyúval lőnek orosz állásokat egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 29-én. MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 401. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:32
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:37
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4584 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5285 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:40
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Készek az ukránok a Patriot rakétarendszer használatára

65 ukrán katona befejezte a Patriot légvédelmi rendszerekre vonatkozó kiképzést az oklahomai Fort Sillben, és visszatért Európába jelentette be Patrick Ryder a Pentagon szóvivője.

07:02
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Így vitték el a bíróságról az amerikai újságírót - fotók, videó

Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni.

07:47
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Itt tart az orosz offenzíva

Az ISW amerikai elemzőcég legfrissebb adatai szerint az orosz erők korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kupjanszktól északra és a Szvatove-Kreminna vonal mentén, valamint folytatták a támadó műveleteket Bahmutban és környékén és az Avdijiivka-Donyeck város front mentén.

Bahmut déli részén a Wagner-zsoldosok némi előrehaladást értek el - áll az elemzésben.

08:23
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rohammentősöket képeznek ki Romániában

Megkezdődött az ukrán rohammentősök számára rendezett tanfolyam a román katasztrófavédelem (IGSU) marosvásárhelyi és nagyváradi kiképzőközpontjában - közölte csütörtökön közösségi oldalán az IGSU.

A programban 197 ukrán mentős vesz részt, akik Marosvásárhelyen egy hónapon keresztül a szakszerű elsősegélynyújtási alapképzésben vesznek rész, majd négy napig az IGSU nagyváradi központjában taktikai képzésben részesülnek, harci bevetések közben végzett egészségügyi beavatkozásokra, mentőakciókra készítik fel őket.

Románia tavaly októberben állapodott meg a NATO Katasztrófareagálási Koordinációs Központjával (EADRCC) az ukrán rohammentősök alapképzését, illetve az ukrán mentősoktatók képzését célzó tanfolyamok megszervezéséről, miután Ukrajna nemzetközi segítséget kért közegészségügyi ellenállóképessége fejlesztéséhez. A 450 ezer eurós (171 millió forint) költségvetésű projekt költségeit a NATO vagyonkezelői alapjából fedezik, a marosvásárhelyi és nagyváradi képzést pedig Románia ingyenesen biztosítja - tudatta a román katasztrófavédelem. (MTI)

09:00
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc orosz drónt lőttek le az éjjel

Az ukrán csapatok március 31-én éjszaka kilencet lelőttek a tíz Shahed-136 típusú drónból, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen vetett be - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli frissítésében.

09:47
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Japán nem engedélyezi repülőgépek és drónok alkatrészeinek exportját Oroszországba

Japán gazdasági minisztériuma bejelentette, hogy április 7-től tilos az acél- és alumíniumtermékek exportja Oroszországba. Mint pontosították, a listán szerepelnek majd a léggömbök, a nem motorizált légi járművek, az ejtőernyők, a légi járművek fékrendszerei, a drónok, valamint a navigációs és földmérési berendezések.

10:18
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők lelőtték az ukrán Mi-24-es helikoptert Zaporizzsja irányában

Március 31-én a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Alekszandr Gordejev azt mondta, hogy az orosz légvédelmi rendszer lelőtt egy ukrán Mi-24-es helikoptert.

Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint emellett az orosz légvédelmi rendszer egy különleges művelet során először lőtte le az új ukrán Grom-2 műveleti-taktikai rendszer egyik rakétáját.

10:36
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg leszerelte az ukrán Valkűr drónt

Orosz katonák meghiúsították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) felderítési kísérletét a déli Donyecki területen. Erről Alekszandr Gordejev, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője számolt be a RIA Novosztyinak március 31-én, pénteken.

Az előretolt állásaink felderítésének kísérletét visszavertük, és megsemmisítettünk egy ellenséges felderítő csoportot, több mint 10 harcost likvidáltunk

- mondta.

Ezen kívül Gordejev szerint egy Osa-AKM föld-levegő rakétarendszer megsemmisített egy ukrán Valkűr drónt.

Előző nap arról számoltak be, hogy a 24. különálló orosz különleges célú dandár harcosai sikeres hadműveletet hajtottak végre az ukrán fegyveres erőkkel szemben. Ugyanakkor Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az orosz hadsereg egy nap alatt több mint 340 katonát és zsoldost számolt fel Donyeck irányában. Emellett megjegyezte, hogy két harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, hat páncélozott harcjárművet, kilenc járművet, egy Uragan többszörös rakétavetőt, valamint D-20-as és D-30-as haubikokat semmisítettek meg.

11:03
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő csapást mért az ukrán fegyveres erők állásaira Luhanszkban

Március 31-én Alekszandr Szavcsuk, az erőcsoport Központ sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy az orosz hadsereg és a támadó repülés csapást mért az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeire a Luhanszki Népköztársaságban (LNR). A légicsapás következtében az ukrán erők személyi és felszerelési veszteségeket szenvedett.

11:36
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők nem terveznek második mozgósítási hullámot

Az orosz védelmi minisztérium nem tervez második mozgósítási második hullámot. Ezt Vlagyimir Cimljanszkij, a fegyveres erők vezérkara fő szervezési és mozgósítási főosztályának vezetője jelentette be pénteken, március 31-én.

"Szeretném biztosítani önöket, hogy a vezérkar tervei között nem szerepel második mozgósítási hullám. Azok, akiket már behívtak katonai szolgálatra, valamint azok az állampolgárok, akik önkéntesen kifejezték a műveletben való részvételi szándékukat, teljesen elegendőek a kijelölt feladatok elvégzésére" - mondta a tájékoztató során.

A katonatiszt szerint ráadásul az utóbbi években egyre több orosz igyekszik jelentkezni a szerződés szerinti szolgálatra. Annak érdekében, hogy minden jelentkezőt azonnal nyilvántartásba vegyenek és értékeljenek, a védelmi minisztérium bővítette a kiválasztási pontok hálózatát és növelte az oktatók számát.

11:56
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán erők állásait Artemivszk külvárosában

Március 31-én a Wagner csoport egyik tagja jelentette, hogy elfoglalták Artemivszk (ukrán nevén Bahmut) déli külvárosának területét, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) erődítménnyé alakítottak.

Megjegyzték, hogy az erődítményeket olyan magaslatokon építették, ahonnan jól láthatóak a város délről történő megközelítései. Ezekből az állásokból az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi és kézifegyveres tűzzel lőtték az orosz hadsereget. A Wagner csoport tagjai azonban elfoglalták az erődítményeket.

13:20
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország jóváhagyta Finnország csatlakozását a NATO-hoz

A török parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi Finnország csatlakozását a NATO-hoz.

13:33
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mérnek Zaporizzsjára

A Zaporizzsya Területi Katonai Igazgatóság március 31-én arról számolt be, hogy Oroszország több rakétavetővel vette célba a regionális fővárost és annak külvárosait.

13:44
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Megrongálódott az infrastruktúra a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjában

Megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsja városban. Erről Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács titkára számolt be március 31-én, pénteken.

Kurtev elmondta, hogy az eset éjszaka történt. Nem részletezte, hogy melyik objektum sérült meg. Elmondása szerint nem történt sérülés, és lakóépületekben sem keletkezett kár. Jelenleg a városban nyugalom van, a közműszolgáltatások normálisan működnek - tette hozzá a városi tanács titkára.

14:04
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

A Krím figyelmezteti az ukrán erőket az Azovi-tenger elérésére tett kísérlet következményeire

Az ukrán fegyveres erők (AFU) Azovi-tengerre való áttörési kísérlete katasztrofális lesz a kijevi hatóságok számára. Ezt Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke mondta pénteken.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán és nyugati politikusok túl sokat beszélnek egy esetleges ellentámadásról és a partok eléréséről, hogy szárazföldi folyosót vágjanak a félszigetre.

14:19
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyveres erők lőtték Oleksandrivka falut Donyeck közelében

Az ukrán biztonsági erők péntek reggel 10 rakétát lőttek ki többszörös rakétakilövő rendszerrel (MLRS) a Donyeck nyugati külvárosában lévő Olekszandrovka településre.

14:51
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Cseh tábornok szerint az Ukrajnának küldött Leopard harckocsikat túlértékelik

A Kijevnek szállított német Leopard harckocsik túlértékeltek és nem "csodafegyverek" - mondta Jiri Shedivy tábornok, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke a Czdefence magazinnak

Shediva szerint a nyugati fegyverek segíthetnének Kijevnek, de ha a szállítmányok májusban vagy júniusban érnek célba, akkor már késő lesz. A tábornok ezzel kapcsolatban a külföldi politikusokat inkompetencia miatt bírálta, és megállapította, hogy súlyosan félreértik a valós ukrajnai és donbászi helyzetet.
Március 27-én Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megosztott a közösségi oldalakon egy fotót, amelyen mindössze négy nyugati gyártmányú harcjármű látható - egy-egy szállítmányból. A képen egy brit Challenger harckocsi, egy amerikai Stryker páncélozott személyszállító jármű, egy Cougar páncélozott jármű és egy német Marder BMP látható.

A Der Spiegel című német magazin ugyanakkor arról számolt be, hogy 18 beígért német harckocsi érkezett Ukrajnába. Olaf Scholz német kancellár később megerősítette ezt az információt.

15:09
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérség csapást mért az ukrán erők egyik táborára Herszon térségében

Az orosz erők tüzérségi csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik tábora ellen Herszon térségében.

"Éjszaka tüzérségi csapást mértek az egyik AFU-egység járműtáborára Olgovka város közelében, amelynek következtében az ellenség veszteségei: 12 jármű, 23 halott AFU-katona, 12 sebesült" - közölte a forrás a RIA Novosztyival.

Ezenkívül előző nap orosz tüzérek egy 120 mm-es aknavetőt lőszerrel és legénységgel együtt semmisítettek meg Kamyshany falu közelében - tette hozzá. Megjegyezték, hogy hat fegyveres meghalt, további kettő pedig megsebesült.

15:40
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

CSTO főtitkára: az egyre halálosabb fegyverek Kijevbe szállítása aláássa a béketárgyalások kilátásait

A nyugati fegyverszállítások Ukrajnának semmissé teszik a konfliktus tárgyalásos rendezésének lehetőségét - mondta Imangal Tasmagambetov, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkára.

Tasmagambetov hozzátette, hogy ennek ellenére a Nyugat folytatja az Ukrajna körüli helyzet további eszkalálásának politikáját. Szavai szerint a konfliktus szítása helyrehozhatatlan károkat okozhat az egész európai és globális biztonsági rendszernek.

A CSTO főtitkára emellett hangsúlyozta, hogy a Nyugat folytatja katonai csapatainak kiépítését Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

15:55
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

A nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése megvédi az országot nyugattól

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésére vonatkozó terve egy esély arra, hogy megvédje az országot a nyugati fenyegetésektől.

A Reuters jelentése szerint Lukasenko a nemzethez intézett beszédében azt mondta, hogy a nyugati nemzetek Lengyelországban – Fehéroroszország határain – építik fel katonai erőiket, és azt állította, hogy országa megszállását és elpusztítását tervezik.

16:14
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több ország nyit Oroszország felé

Egyre több olyan ország, amely korábban semleges álláspontot képviselt, kezd közeledni Oroszországhoz - jelentette a CNBC amerikai televízió az Economist Intelligence Unit jelentésére hivatkozva.

"Az Oroszországot aktívan elítélő országok száma 131-ről 122-re csökkent. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által vezetett blokk, beleértve a "nyugatbarát" országokat is, a világ népességének mintegy 36 százalékát képviseli" - áll a jelentésben.

A tanulmány megállapítja, hogy Oroszország befolyási szférája egyre bővül, mivel diplomáciai erőfeszítései egyre nagyobb lendületet kapnak, és a nyugati hatalmak képtelenek "szembeszállni a Kreml narratívájával".

A jelentés olyan országokat említ példaként, mint Kína, valamint Dél-Afrika, Mali és Burkina Faso. Az Oroszország felé hajló országok lakossága együttesen a világ népességének 33%-át teszi ki.
A semleges országok száma is növekszik: Törökország, Kolumbia és a korábban a Nyugathoz szorosan kötődő Katar. Ugyanakkor az Oroszországot aktívan elítélő országok száma 122-re csökkent.
Az Economist Intelligence Unit jelentése ezt a változást annak tulajdonítja, hogy a globális dél képmutatónak tartja a Nyugat Oroszország elítélését, ami hitelt ad katonai beavatkozásainak. Ugyanakkor Oroszországot és Kínát a fejlődő országok egyre inkább megbízhatóbb gazdasági és katonai partnereknek tekintik, akik nem próbálnak beavatkozással vagy szankciókkal nyomást gyakorolni ezen államok belpolitikai környezetére.

16:28
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenka: azonnali tűzszünetre és tárgyalásra van szükség

Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség az ukrajnai konfliktusban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Minszkben.

Lukasenka a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta: meg kell oldani a konfliktust, mielőtt tovább romlik a helyzet.

"Az Egyesült Államok és csatlósai miatt Ukrajna totális háborúba sodródott" - vélekedett az államfő, hozzáfűzve: "a horizonton már nukleáris tűz lángja lobog".

A fehérorosz elnök szerint azonnal abba kell hagyni a harcot. Lukasenka felszólította a csapatokat, hogy maradjanak a jelenlegi pozícióikban, a Nyugatot pedig arra, hogy állítsa le az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

16:53
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz megszállás áldozataira emlékeznek Ukrajnában Bucsa visszafoglalásának évfordulóján

"Ukrajna soha nem bocsátja meg az orosz csapatoknak a Bucsa városában elkövetett atrocitásokat" - jelentette ki közösségi oldalán pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulóján.

Az ukrán kormány a "felszabadítás" évfordulójának alkalmából ünnepélyes keretek között megemlékezést tart a településen, ahol a kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

Kijev állítása szerint a város 33 napos orosz megszállása több mint 1400 halálos áldozatot követelt, köztük 37 gyermekét. Több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg "kegyetlenkedései szimbólumának" nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

Az ukrán erők tavaly március végén foglalták vissza Bucsa és Irpin településeket, azután, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből. A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot.

17:22
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Románia új NATO-stratégiát sürget amerikai vezetéssel a Fekete-tenger térsége számára

A román védelmi miniszter szerint fokozni kell a NATO jelenlétét a Fekete-tenger térségében. A régióban egy új, átfogó stratégiára van szükség, amelyben az Amerikai Egyesült Államok vállalna vezető szerepet. A bukaresti védelmi tárca (MAPN) pénteki közleménye szerint Angel Tilvar erről csütörtökön beszélt Washingtonban, amikor amerikai partnere, Lloyd Austin fogadta őt a Pentagonban.

17:52
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

A magyar Országgyűlés békét szorgalmazó és Oroszországot kritizáló határozatot fogadott el Ukrajnáról

Határozatot fogadott el pénteken a magyar parlament Oroszország különleges ukrajnai hadműveletének évfordulója kapcsán. A dokumentum béketárgyalásokra szólít fel, bírálja Oroszország lépéseit, támogatását fejezi ki Ukrajna mellett, nem ért egyet a szankciós politikával, és megerősíti, hogy nem hajlandó fegyvert küldeni Kijevbe.

18:05
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin jóváhagyta Oroszország új külpolitikai koncepcióját

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely az orosz külpolitika új irányait jelöli ki. Ezt március 31-én jelentette be az Orosz Biztonsági Tanács állandó tagjaival folytatott megbeszélésen.
A nemzetközi életben bekövetkezett kardinális változások megkövetelték tőlünk, hogy a stratégiánkat komolyan átdolgozzuk. A bemutatott koncepció úgy gondolom, hogy szilárd alapot jelent a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos további munkánkhoz– mondta Putyin. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy a koncepció logikája tükrözi a változó geopolitikai realitásokat, amelyek a háború nyomán kialakultak. A világgazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül, és új technológiai alapokra kell áttérnünk– mondta Lavrov. A külügyminiszter szerint a meg kell szüntetni a Nyugat gazdasági és politikai monopóliumát. Lavrov szerint a nyugati országok megpróbálják akadályozni Oroszország fejlődését, és az ország összeomlásáról álmodoznak. Az orosz elnök mindenesetre nagy reményeket fűz az elfogadott rendelethez, amelynek fő célja, hogy kedvező külső környezetet teremtsen Oroszország számára.

18:28
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

150.000 katonát hív be Oroszország

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely szerint április 1. és július 15. között közel 150 ezer orosz katonát soroznak be.

Az Institute for the Study of War szerint nem valószínű, hogy rövid távon Ukrajnába küldik őket, mert attól tartanak, hogy a téli bevetést követőhöz hasonló belföldi társadalmi feszültségeket gerjesztenének ezzel.

18:45
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt közel 10 000 ember érkezett Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 4584-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5285-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Az ukrajnai háború elől menekülve 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal csütörtökön - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu weboldalon.

19:08
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán sportolók bojkottálják azokat a versenyeket, amelyeken oroszok is részt vesznek

Az ukrán sportolókat csütörtökön hivatalosan utasították arra, hogy ne vegyenek részt olyan versenyen, amelyen oroszok vagy fehéroroszok is indulnak.

A döntésről Oleh Nemcsikov kabinetminiszter számolt be este, az ukrán televízióban. Elmondta, a határozat megszületését az ifjúsági és sportminiszter, Vadim Gutcajt előterjesztése előzte meg, ő egyben az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke is. A döntés minden versenyre vonatkozik, beleértve a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs viadalait is.

Amennyiben egyes sportolók mégis indulnak olyan versenyeken, amelyeken orosz és fehérorosz riválisok is részt vesznek, akár az adott sportági szövetség nemzeti státuszát is megvonhatják.Az ukrán kormány ezzel a lépéssel arra reagált, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt javasolta: semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A két ország versenyzői - a legtöbb sportágban - azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

19:18
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

117 településre csaptak le az orosz erők az elmúlt 24 órában

Két ember meghalt, 20 megsérült, amikor Oroszország 9 ukrán régiót támadott meg az elmúlt 24 órában. Az orosz csapatok összesen 117 településre csaptak le különböző fegyverekkel – jelentette az ukrán védelmi minisztérium médiaközpontja március 31-én.

19:33
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elbocsátotta lett- és észtországi nagyköveteit

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá Mihail Vanin lett orosz nagykövet és Vlagyimir Lipaev észtországi orosz nagykövet elbocsátásáról. A dokumentumokat pénteken tették közzé a hivatalos jogi információs portálon. Lipaev február elején hagyta el Észtországot, miután Oroszország, válaszul csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat az országgal. Lettország ekkor, Észtországgal való szolidaritásból, szintén úgy döntött, hogy csökkenti az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok szintjét. Vanin 2021 szeptembere óta vezeti az orosz diplomáciai képviseletet Lettországban, Lipaev ugyanezen év decemberétől Oroszország észtországi nagykövete.

21:15
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkennek az élelmiszerárak Oroszországban

Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint csökkentek a csirkehús, a pasztőrözött tej és a sajtok árai márciusban.A termelés növekedésének köszönhetően számos termékkategória eladási ára jelentősen alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Így március 29-ig a sertéshús termelői árai 12,7%-kal, a baromfihúsé 9,9%-kal, az első és második kategóriás tojásé 4,4, illetve 3,5%-kal voltak alacsonyabbak– hangsúlyozta a tárca.

22:46
március 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna beismerte, amit sokan sejtettek

Az ukrán légierő használ nyugati gyártású, JDAM (Közös Közvetlen Támadó Lőszer) kategóriába sorolt, GPS-irányítású precíziós bombákat - ismerte el Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

JDAM-nek nevezett bombákat használunk. Ezek nyugati típusú bombák, amelyekkel repülőgépeink sikeresen csapnak le fontos célpontokra. Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak. Szeretném, ha több ilyen bombája lenne az ukrán légierőnek- jelentette ki a szóvivő. A közelmúltban Oroszország aktívan kezdett használni irányított légi bombákat. Az orosz erők általában a szovjet időkből származó FAB-500-as bombákat használnak, amelyeket utólag szárnyakkal és GPS-navigációval szereltek fel - idézett fel az Ukrajinszka Pravda hírportál korábbi ukrán közléseket. Ihnat korábban rámutatott arra, hogy ezek az orosz bombák általában nem túl pontosak, ezért nagy veszélyt jelentenek a polgári létresítményekre. Az ilyen típusú fegyverek elleni küzdelemhez Ukrajnának nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre és modern, többcélú repülőgépekre van szüksége - mondta a szóvivő.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt állította, hogy Luhanszk megye megszállt részében ötven orosz katona dezertált. A vezérkar szerint ez azt bizonyítja, hogy folytatódik az Ukrajnába vezényelt orosz katonák csoportos szökésének tendenciája. A kijevi katonai vezetés jelentésében arról számolt be, hogy pénteken az ukrán erők több mint harminc ellenséges támadást vertek vissza, két légvédelmi rendszert és egy radarállomást is eltaláltak. Az ukrán légierő gépei a nap folyamán hat csapást mértek az orosz erők koncentrációs területeire, a rakéta-és tüzérségi egységek pedig nyolc támadást hajtottak végre, amelyek eredményeképpen eltaláltak egy üzemanyagraktárt, két légvédelmi rakétarendszert, egy tüzérségi egységet és egy elektronikus hadviselési állomást. A kijevi jelentés szerint az orosz erők eközben öt rakéta- és 12 légicsapást indítottak, valamint több mint húsz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

Pénteken az Oroszországi Föderáció ballisztikus rakétákkal újabb rakétatámadást intézett polgári célpontok ellen Zaporizzsja városában és Ukrajna más településein. Hat Sahíd-136 típusú, iráni gyártású támadó drónt is bvetettek, de ezeket mind megsemmisítette az ukrán légédelem. Az ellenség továbbra is fő erőfeszítéseit a Donyeck megyében lévő Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtandó támadó műveletekre összpontosítja- írta a vezérkar.

08:40
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!