Folytatódnak a véres harcok az északi és déli frontokon, az oroszok bármit bevetnének, ha az ukránok megpróbálnák visszafoglalni a Krímet

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, katona, Bahmut, fegyver, fegyverellenőrzés,
A Ukrainian special unit member checks and prepares his weapon in the woods, near Bachmut, in the region of Donbas, on March 15, 2023. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 395. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:14
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:16
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egyesítik légi véderejüket az észak-európai államok

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton. Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Az aláíró országok célja, hogy a NATO keretein belül már ismert együttműködési módok alapján közösen tudjanak fellépni országaik védelme érdekében - derül ki a nyilatkozatokból.

A dán tábornok azt mondta, hogy az "egyesített flotta egy nagy európai ország flottájához hasonlítható".
A négy aláíró országnak összesen 115 F-16-os és 37 F-35-ös repülőgép áll így a rendelkezésére, kiegészülve 90 svéd Gripennel és a Helsinki tulajdonában álló 62 F/A-18 Hornet vadászbombázóval. Koppenhága további 27, Helsinki 64, Oslo pedig 15 F-35-ös beszerzéséről is döntött már.
Jan Dam szerint az egyik legfontosabb feladat annak elérése, hogy mind a négy állam teljes mértékben hozzáférjen egymás radaradataihoz.

A szándéknyilatkozat múlt heti aláírásán James Hecker, a tagországok légierejének együttműködését a NATO részéről irányító tábornok, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős parancsnoka is részt vett. (MTI)

07:18
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5970 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4952 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

08:11
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hadifoglyokat végeznek ki az oroszok és az ukránok is

Az Egyesült Nemzetek Szervezete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz és az ukrán erők is kivégzik a hadszíntéren a hadifoglyokat.
Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala új jelentése szerint megfigyelői több tucat kivégzést dokumentáltak mindkét fél részéről, a tényleges szám valószínűleg magasabb, és ezek háborús bűncselekménynek minősülnek.

08:44
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok felkészültek az ukrán ellentámadásra

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, Moszkva felkészült egy ukrán ellentámadásra. Medvegyev, aki Putyin nagyhatalmú biztonsági tanácsának elnökhelyettese, arra figyelmeztetett, hogy Moszkva kész "abszolút bármilyen fegyvert" bevetni, ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félszigetet.

09:32
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Helikoptert lőttek le, orosz állásokat támadtak az ukránok

Tizenhét orosz állást támadtak az ukránok, valamint lelőttek egy orosz Mi-24-es helikoptert és hat drónt is – közölte ma reggel az ukrán vezérkar.

10:02
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok több településnél

Az orosz erők tegnap a kelet-ukrajnai donbászi front északi és déli szakaszát támadták – írta a The Guardian. Ukrán katonai jelentések súlyos harcokról számoltak be a Lymantól Kupjanszkig húzódó vonal mentén, valamint délen, Avdijivkánál.

11:08
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutnál megtorpantak az oroszok

A brit védelmi minisztérium szerint Moszkva kísérletei a donbászi város elfoglalására megrekedtek.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Oroszország veszteséget szenvedett a támadásban - közölte a minisztérium.

A Twitteren közzétett bejegyzésben az is szerepel, hogy a helyzetet "valószínűleg az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti feszültségek súlyosbították.

11:53
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz parlament elnöke betiltaná a Nemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét

A Duma elnöke Telegram-posztban közölte: "Szükséges olyan jogszabály-módosításokat kidolgozni, amelyek megtiltják az ICC bármilyen tevékenységét országunk területén".

Volodin elmondta, hogy az Egyesült Államok törvényeket hozott annak megakadályozására, hogy állampolgárait valaha is bíróság elé állítsa a hágai bíróság, és Oroszországnak folytatnia kell ezt a munkát.

Az ICC-nek Oroszországon belül nyújtott bármilyen segítséget vagy támogatást a törvény szerint büntetni kell - mondta.

12:31
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások 2 halottat és 6 sebesültet követeltek Herszonban

Oroszország 24 óra leforgása alatt 67 alkalommal támadta meg az ukrán ellenőrzés alatt álló Herszon terület déli részét, 301 lövedéket lőttek ki nehéztüzérségből és Grad típusú többszörös rakétavetőkből - közölte március 25-én Oleksandr Prokudin, Herszon terület kormányzója, tájékoztat a The Kyiv Independent.

13:15
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukrán vezérkar szerint

Az ukrán állítások szerint 2022 február 24. óta Oroszország 169 890 katonát vesztett Ukrajnában. A jelentés szerint Oroszország emellett 3580 harckocsit, 6932 páncélozott harcjárművet, 5483 járművet és üzemanyagtartályt, 2623 tüzérségi rendszert, 520 többszörös rakétaindító rendszert, 221 légvédelmi rendszert, 305 repülőgépet, 291 helikoptert, 2214 drónt és 18 hajót veszített.

14:00
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna súlyosan megsebesült hadifoglyokat adott át Oroszországnak

Ukrajna egyoldalúan súlyosan megsebesült hadifoglyokat adott át Oroszországnak – jelentette a Telegramon a hadifoglyok kezelését koordináló kijevi főhadiszállás.

Megállapították, hogy átadták azokat a katonákat, akiknek állapota lehetővé tette a szállítást. Az ukrán fél kijelentette, hogy ezt minden feltétel nélkül tette, és nem cseréről, hanem hazaszállításról van szó. A központ jelezte, hogy ezzel megfelel a Genfi Egyezmény cikkelyeinek.

Az áthelyezés a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvételével történt

14:52
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU arra készteti Hszi Csin-pinget, hogy tárgyaljon Zelenszkijvel

Az Európai Unió szorgalmazza Hszi Csin-ping kínai elnököt , hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel . Erről a Financial Times számolt be egy uniós illetékesre hivatkozva.

A kiadvány egy névtelen forrása felvilágosította, hogy az EU kínai vezetővel tárgyal Zelenszkijvel, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel . Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a KNK ne csak Moszkvával , hanem Kijevvel is működjön együtt .

15:41
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok több mint egyharmada ismer valakit, aki meghalt vagy megsebesült a háborúban

Egy felmérés szerint az ukránok 37%-a mondta azt, hogy van olyan rokona vagy ismerőse (akár katonai, akár civil), aki megsebesült vagy meghalt a teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta - számol be a kutatásról a Sky News.

A felmérést a Razumkov Központ, egy kijevi székhelyű politikai thinktank végezte. Ukrajna nem teszi közzé katonai áldozatait. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint március 20-ig 8 317 civil halt meg és 13 892 sebesült meg.

A számok várhatóan jóval magasabbak, mivel nem tartalmazzák a megszállt területeken vagy a heves harcok sújtotta területeken elszenvedett áldozatokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 28%-ának van olyan közeli rokona vagy családtagja, aki a teljes körű inváziót követően elmenekült az országból, és ott is maradt.

Azok közül, akiknek rokonai külföldön élnek, 47%-uk Lengyelországban, 18,5%-uk Németországban, 9%-uk pedig Csehországban él a felmérés szerint. A felmérés február és március között készült.

16:10
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lesz ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők fegyver- és lőszerhiány miatt nem tudtak ellentámadást indítani - írja a Meduza.

Várjuk, hogy partnereinktől megérkezzen a lőszer Még nem kezdhetjük meg az ellentámadást" – mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy továbbra is nehéz a helyzet az ország keleti részén, többek között azért, mert az orosz hadsereg naponta háromszor több lövedéket használ, mint az ukrán fegyveres erők.

Emellett Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának további támogatásra van szüksége a szövetségesektől, beleértve a vadászgépek szállítását is.

16:37
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélgetett Putyin és Erdogan

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott török ??kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal . Ezt az információt Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője megerősítette - írja a Lenta. A beszélgetésről korábban a török ??vezető hivatala számolt be .

Erdogan a telefonbeszélgetés során megköszönte orosz kollégájának a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés kiterjesztésével kapcsolatos pozitív hozzáállását. Szólt a tárgyalások fontosságáról is az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus mielőbbi lezárása érdekében , valamint megjegyezte, hogy Moszkva és Ankara együtt új lépéseket tehet a gazdasági együttműködés terén.

16:59
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország növeli a lőszergyártást Ukrajna megsegítésére

A Dezamet, a lengyel állami fegyvergyártó Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) egysége jelentősen növeli a lőszerellátási kapacitást Ukrajna számára - közölte szombaton az ország miniszterelnöke.

Mateusz Morawiecki bejelentése Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfőre tervezett Dezamet-látogatását előzi meg. Tizenhét uniós tagállam és Norvégia a héten megállapodott abban, hogy közösen szereznek be lőszert Ukrajna megsegítésére és saját készleteik feltöltésére - közölte az Európai Védelmi Ügynökség.

A Dezamet, amely lőszereket gyárt tüzérséghez, aknavetőkhöz és gránátvetőkhöz, egyike a PGZ csoport több mint 50 fegyverkezési vállalatának - írja a Sky News.

17:23
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kína visszautasította Zelenszkijt

Zelenszkij elmondta, hogy a diplomáciai csatornákon keresztül "egyenes üzeneteket" adott, hogy beszélni szeretne Hszi Csin-ping kínai vezetővel, de nem kapott választ.

Nem kaptam Kínától közvetítői ajánlatot. Nem kaptam javaslatot a találkozóra" - mondta a Japan Newsnak.

17:52
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország masszív csapatösszevonást hajtott végre

Az orosz csapatok március 23-i mozgása Nova Kakhovkából "masszív rotáció" volt, nem pedig kivonulás, ahogyan arról korábban beszámoltak - közölte Natalia Humeniuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője, írja az ukrán sajtó.

18:40
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy lengyel önkéntes a harcokban

Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.

A miniszter tájékoztatása szerint a két sebesült katona állapota nem engedi meg hazaszállításukat.

Közölte továbbá, hogy két másik, a múlt héten megsebesült lengyel közül az egyik könnyebb sérült hazatért Lengyelországba, a másikat pedig Dnyipróból Kijevbe szállították.

A lengyel hatóságok nem tagadják, hogy lengyel önkéntesek is részt vesznek az ukrajnai harcokban Ukrajna oldalán, de számukat nem közlik.

19:33
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan-Putyin telefonbeszélgetés: A török elnök méltatta a gabonaegyezmény meghosszabbítását

Recep Tayyip Erdogan pozitívnak nevezte Oroszország hozzájárulását az ukrajnai gabonaexport határidejének 60 napos meghosszabbításához - közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton a török államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről beszámolva.

A török vezető pozitívan értékeli, hogy Oroszország egyetért az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő elszállítására és az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokádjának feloldására vonatkozó isztambuli egyezmények határidejének 60 napos meghosszabbításával - olvasható a közleményben, amely szerint Erdogan megértést tanúsított az orosz fél elvi álláspontja iránt, miszerint az egyezménycsomag második részét, az orosz agrárexport akadályozásának megszüntetését is maradéktalanul végre kell hajtani.

A török elnöki hivatal közlése szerint "Erdogan elnök megköszönte Oroszország elnökének, Vlagyimir Putyinnak pozitív álláspontját a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbításával kapcsolatban".

20:17
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem jó a hadi helyzet a kelet-ukrajnai fronton

A kelet-ukrajnai hadi helyzet "nem jó" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jomiuri Sinbun című japán lapban szombaton megjelent interjúban.

Ennek fő oka az elnök szerint a lőszerhiány. Egy lehetséges ukrán ellenoffenzíváról szólva azt mondta: "még nem tudjuk elkezdeni". Harckocsik és tüzérség nélkül nem lehet "egyetlen bátor katonát" sem a frontra küldeni - jelentette ki.

"Arra várunk, hogy a lőszer megérkezzen partnereinktől" - mondta, hozzáfűzve, hogy az orosz hadsereg naponta háromszor annyi lőszert használ el, mint az ukrán erők. Az interjú március 23-án készült egy vonaton, amikor Zelenszkij a front közeli Herszon megyében tett látogatásáról Kijevbe utazott vissza.

20:43
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva nukleáris fegyverek állomásoztatásáról állapodott meg Minszkkel

Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízióban szombat este a TASZSZ jelentése szerint.

Putyin szerint ez a lépés nem sértené meg az atomsorompó-egyezményt. Hozzátette: az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztat európai szövetségesei területén.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban - mondta Putyin.

21:29
március 25, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadás

Meghiúsult az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívája Délkelet--Ukrajnában, a zaporizzsjai területhez tartozó Orekhov közelében - írja a lenta.ru.

Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke szerint az orosz katonaság megelőző csapást mért az ukrán hadseregre, lőszerraktárakat, élőerőt és haditechnikai eszközöket semmisítettek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!