Ukrajnáról is tárgyal az orosz és a kínai elnök, evakuálták az összes gyereket egy Bahmut közeli városból

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy 105 mm-es tarackból lövik az orosz állásokat Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 390. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:11
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:20
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán ellentámadás Bahmut térségében

Az ukránok sikeres ellentámadást hajtottak végre tegnap Bahmut térségében, ennek részeként egy kulcsfontosságú autópályától szorították távolabb az oroszokat, írta az ISW amerikai elemzőcég.

Az ukránok egy nagyobb, koncentráltabb ellentámadásra is készülnek, az oroszok nem is biztosak benne, hogy megtudják tartani pozíciójukat Bahmut körül - áll a jelentésben.

05:29
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek az ukránok egy orosz helikoptert - videó

Föld-levegő rakétával találtak el az ukránok egy orosz KA-52-es orosz helikoptert. A támadás helye és ideje nem ismert.

06:03
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnáról is tárgyal az orosz és a kínai elnök

Háromnapos állami látogatásra érkezik Oroszországba hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár.

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint hétfő este a kínai vendég Vlagyimir Putyin államfővel négyszemközti találkozón és közös vacsorán fogja megvitatni a kétoldalú viszony és a nemzetközi politika kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit, köztük az ukrajnai konfliktust. Utóbbival kapcsolatban Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója méltatta, valamint visszafogottnak és kiegyensúlyozottnak nevezte a pekingi rendezési tervet. (MTI)

06:40
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5039 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5386 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 297 ember, köztük 109 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:54
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Név szerint azonosították a háborúban meghalt orosz katonákat

A BBC az orosz független médiával együttműködve azonosította az ukrajnai háborúban meghalt orosz katonákat. A nyílt forrásból nyert adatok szerint az elmúlt 13 hónapban 17357 orosz katona halt meg.

08:23
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálták az összes gyereket egy Bahmut közeli városból

Az ukrán hatóságok az összes gyereket evakuálták Csasziv Jarból egy biztonságosabb helyre, távol a frontvonaltól - közölte Szerhij Csausz helyi katonai vezető.

Csasziv Jar egy körülbelül 12 250 lakosú kisváros a kelet-ukrajnai Donyecki területen, 15 kilométerre Bahmuttól.

11:00
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz tüzérség megsemmisített két ukrán ágyút és egy aknavetőt Herszon közelében

Orosz tüzérek az éjszaka a kijevi erők által ellenőrzött Herszon közelében ukrán D-30-as és Msta-B típusú haubikokat, valamint egy 120 milliméteres aknavetőt semmisítettek meg legénységükkel és lőszereikkel együtt - értesült a RIA Novosztyi.

11:22
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg szerint 10 orosz ideiglenes támaszpontra mértek csapást

Az ukrán légierő az ország rakéta- és tüzérségi erőivel együtt tíz orosz ideiglenes bázis ellen hajtott végre csapásokat az elmúlt napokban - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara március 20-án.

Az ukrán hadsereg pedig ugyanebben az időszakban öt területen közel 70 orosz támadást vert vissza. Az orosz erők a Donyecki területen Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka és Shakhtarsk felé irányuló offenzívák végrehajtására összpontosítanak.

11:52
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egyre inkább veszélyezteti a frontvonal ellátási vonalait

A frontvonalhoz vezető ukrán utánpótlási vonalakat egyre inkább fenyegeti Oroszország - áll a brit katonai elemzésben.

Oroszország bekerítő hadművelete Bahmutban kevés utat hagyott arra, hogy felszerelést szállítsanak az ukrán katonáknak - írta a brit védelmi minisztérium a Twitteren. Hozzátették, hogy a keleti városért vívott ádáz, kimerítő küzdelem azzal fenyeget, hogy megismétlődik a délre fekvő Avdijivkában. Oroszország kúszó előrenyomulást hajtott végre a donbászi város körül, amelyet nagyrészt a terepet ismerő helyi személyzet erőfeszítései vittek előre.

12:11
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szerint sohasem volt ilyen jó Moszkva és Peking kapcsolata

Az orosz elnök úgy látja, hogy sohasem állt még ilyen magas szinten Moszkva és Peking kapcsolata, a kínai államfő szerint pedig hivatali partnerével sikerült új fejezetet nyitnia a kétoldalú viszonyban - Vlagyimir Putyintól hétfőn a Zsenmin Zsipao kínai pártlapban, Hszi Csin-pingtől pedig a Rosszijszkaja Gazeta kormányzati újságban jelent meg cikk a hétfőn kezdődő legfelsőbb szintű moszkvai orosz-kínai tárgyalások alkalmából.

12:54
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev: A Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek

Szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancsának - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn.

A politikus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson a testület bíráira utalva azt írta: "Úgy döntöttek, hogy egy olyan (...) atomhatalom elnökét állítják bíróság elé, amely nem vesz részt a Nemzetközi Büntetőbíróságban, ahogyan az Egyesült Államok és más országok sem".

14:09
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok 13 lövedéket lőttek ki Donyeck városára

Az ukrán erők Donyeck Petrovszkij és Kirovszkij kerületeire, 13 darab 155 milliméteres kaliberű "NATO" lövedéket lőttek ki- közölte a DNR képviselete az Ukrán Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Közös Központ (JCCC).

15:39
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Változott a kijárási tilalom ideje Kijevben

A kijevi katonai közigazgatás március 20-án közölte, hogy Szerhij Popko, a szervezet vezetője aláírta a kijárási tilalom idejének csökkentéséről szóló rendeletet.

Március 26-tól a kijárási tilalom a városban 12 órától este 5 óráig lesz érvényben - írja a Kyiv Independent.

15:55
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben

Légiriadó készültséget rendeltek el a hatóságok Kijevben és a kijevi régióban.

16:36
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Nehézségekbe fog ütközni a fegyverszállítás közös uniós lőszerbeszerzés nélkül

Remélhetőleg az uniós tagállamok védelmi és külügyminiszterei megállapodnak a lőszerek közös biztosításáról, ellenkező esetben nehézségekbe fog ütközni a fegyverszállítás Ukrajnának - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.

Borrel az uniós tagállamok védelmi és külügyminisztereinek közös tanácskozására érkezve elmondta: az EU 2 milliárd euró értékben biztosítana, főként 155 milliméteres tüzérségi lőszereket Ukrajnának, hogy megerősítse az ország védekező képességét.

"A finanszírozás adott, a termelési kapacitásokat növelni kell, a tagállamoknak együttesen kell eljárniuk annak érdekében, hogy hatékonyabbak legyenek" - húzta alá.

17:43
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Petr Pavel: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét - jelentette ki Petr Pavel cseh elnök a Rzeczpospolita lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A múlt heti, lengyelországi látogatása alkalmából nyilatkozva, az új cseh elnök, nyugalmazott tábornok Ukrajna egész háború előtti területének visszaszerzését nevezte a legjobb forgatókönyvnek.

"Mint egykori katona azonban realista vagyok" - jegyezte meg, majd így folytatta: mindent meg kell tenni Ukrajna támogatásáért.

19:06
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás

Kiadta a szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium az ukrán-orosz háború eseményeivel kapcsolatban.

A jelentés szerint Oroszország az elmúlt három hétben az ukrán ellenőrzés alatt álló Avdiivka körzetében sikereket ér el az ország donyecki területen - írja a Kyiv Independent.

20:11
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Európai Védelmi Ügynökség: 18 ország írta alá a közös lőszerbeszerzésre irányuló megállapodást

Tizenhét európai uniós tagállam, továbbá Norvégia írta alá az Ukrajna védelmi kapacitásait megerősíteni hivatott, közös lőszerbeszerzésről szóló megállapodást - közölte hétfőn a brüsszeli székhelyű Európai Védelmi Ügynökség (EDA).

A kezdeményezéshez Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország csatlakozott az EU-tagországok közül.

A megállapodás értelmében az aláíró országoknak rövidebb távon lehetőségük nyílik gyorsított eljárásban 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, valamint hosszabb távon több lőszertípus beszerzésére.

21:00
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok saját készleteiből

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn.

Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán - a külügyminiszter határozata alapján - az amerikai haderő készleteiből lőszereket, rakétákat, fegyvereket és járműveket juttatnak el Ukrajnába.

A támogatási csomagban szerepelnek lőszerek a gyorsmozgású HIMARS rakétatüzérségi eszközökhöz, tarackokhoz, valamint a Bradley gyalogsági harcjárművekhez, emellett rakéták, tankelhárító fegyverek és folyami vízijárművek.

21:34
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Törvényben engedélyezte az ukrán parlament, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró katonák számára.

A katonai szolgálatról szóló törvény módosítását 283 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az előterjesztés indoklása szerint Ukrajnának olyan magas színvonalú tiszti karra van szüksége, amelyben vannak katonai szolgálatot teljesítő, harctéri tapasztalattal rendelkező katonák.

22:21
március 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az osztrák kancellár további humanitárius támogatást ígért az ukrán elnöknek

Karl Nehammer osztrák kancellár telefonon tárgyalt hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és további humanitárius támogatást ígért Kijevnek országa nevében.

Semleges országként nem tudunk és nem is fogunk katonai támogatást nyújtani, amit viszont megtehetünk, az a humanitárius segélyezés, hogy enyhíthessünk az emberek szenvedésein Ukrajnában, és a súlyosan sebesült nők és gyerekek Ausztriában kaphassanak orvosi ellátást - jelentette ki Karl Nehammer a beszélgetésben az osztrák hírügynökség közlése szerint.

Felidézte, hogy eddig több mint harminc pácienst - főleg sebesült nőket és gyerekeket - szállítottak ápolásra Ausztriába. Egyesek közülük már felépültek és vissza is tértek Ukrajnába.

05:28
március 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!