Új orosz offenziva kezdődik, küldik a behívóparancsot az új katonáknak

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, katona, Bahmut, fegyver, fegyverellenőrzés,
A Ukrainian special unit member checks and prepares his weapon in the woods, near Bachmut, in the region of Donbas, on March 15, 2023. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 386. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:27
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:31
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien maradtak az ostromlott Bahmutban

Kevesebb mint 3000 lakos, köztük 33 gyermek maradt Bahmutban - közölte Pavlo Kijrilenko donyecki kormányzó. Az ottmaradtak közül van, aki egyáltalán nem akar elmenni, mondta a kormányzó. Az evakuáció mindamellett folytatódik.

Bahmutban 2020-as adatok szerint 73 ezer ember élt.

05:39
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Küldik a behívóparancsot az oroszok az új katonáknak

Hat orosz régióban kezdték meg a katonai behívók postázását - írta a Moscow Times. Ezek Lipcsec, Tyumen, Szverdlovszk, Penza és Voronyezs megyék, valamint Krasznodar kraj - írta a lap. Mint tegnapi bejegyzésünkben írtuk, Oroszország tervei között 400 ezer új katona toborzása szerepel.

06:31
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3179 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4075 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 69 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:33
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint ennyi katonát vesztettek az oroszok Bahmutnál

Az Egyesült Királyság becslései szerint május óta 20-30 ezer orosz katona halt vagy sebesült meg Bahmutban - írta a Kyiv Independent.

09:05
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Itt folytatódik az orosz offenzíva

Az orosz erők a donyecki Lyman, Bahmut, Avdivka, Marinka és Shakhtarszk felé irányuló offenzívák végrehajtására összpontosítják erőfeszítéseiket – írta a Kyiv Independent.

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint tegnap 75 orosz támadást vertek vissza.

09:17
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Moldáv energiaügyi miniszter: Nem kapunk többé orosz gázt

A volt szovjet Moldova nem kap többé orosz gázt, és nem viseli el a Gazprom gázipari óriásvállalat "zsarolását" a szállítások kifizetésének nehézségei miatt - közölte az ország energiaügyi minisztere.

Victor Parlicov elmondta, hogy a Gazprom december óta csak az oroszok által támogatott moldovai Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázszállítással, a kisinyovi központi hatóságokhoz nem jut el.

Elmondta, hogy az Ukrajna és az Európai Uniós tag Románia közé ékelődött Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott 300 millió eurós (318 millió dollár) hitelnek köszönhetően tudta biztosítani az európai ellátást.

10:03
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonban robbanószerkezeteket semlegesítettek

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy tegnap Herszonban "pirotechnikusok 90 robbanószerkezetet semlegesítettek a régió megszűnt településein". Arról is beszámoltak, hogy több mint 5000 hektárnyi (12 355 hektár) területet, és több mint hét kilométernyi (4,3 mérföldnyi) távvezetéket ellenőriztek.

10:39
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország lassítja az Ukrajnának szánt uniós csomagot

Franciaországot azzal vádolják, hogy lassítja az Ukrajnának szánt 2 milliárd eurós uniós csomagot, mivel azt követeli, hogy a lőszereket a blokkon belül állítsák elő - írja a The Telegraph.

11:27
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkentek az orosz offenzívák

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet szerint az orosz offenzívák üteme Ukrajnában érezhetően csökkent.

A napi 90-100 orosz szárazföldi támadásról körülbelül 20-29-re csökkent a napi 20-100 támadás - közölte a Tavriisk védelmi erők ukrán közös sajtóközpontjának szóvivője.

Olekszij Dmytraszkivszkij ezredes azt is megjegyezte, hogy az orosz erők "jelentős ember- és eszközveszteségek" miatt elvesztették támadó képességük egy részét.

Az ISW szerint ez összhangban van saját elemzésével, hozzátéve, hogy Oroszország offenzívája a keleti Luhanszk térségében - amely az ukrajnai Donbász régió része - "valószínűleg a tetőpontjához közeledik, ha még nem tetőzött".

"Az orosz erők az elmúlt héten csak minimális taktikai előnyöket értek el a teljes Luhanszki terület [régió] frontvonala mentén, és az ukrán erőknek valószínűleg nemrég sikerült ellentámadásokat végrehajtaniuk és területeket visszaszerezniük Luhanszki területen" - tette hozzá az ISW.

11:36
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elérte az amerikai drón roncsait

A CNN jelentése szerint két tisztviselő szerint Oroszország elérte az MQ-9-es lezuhanásának helyszínét a Fekete-tengeren.

11:54
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának lehetősége van a kezdeményezést visszaszerezni

Ukrajnának "fokozott lehetősége van a kezdeményezés visszaszerzésére", mivel a Wagner-támadások "jelentősen csökkennek" Bahmutban – mondta el elemzésében az Institute for the Study of War.

Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a Wagner-csoport Bahmut elleni offenzívája "a tetőponthoz közeledik", mivel a jelentések szerint lőszerhiánnyal küszködik.

Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az elmúlt napokban "jelentősen csökkent" a támadások száma Bahhmutban és környékén.

A Wagner-csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin nemrég azt mondta, hogy erői kénytelenek voltak kiterjeszteni a keleti bekerítést a lőszerhiány és a heves harcok miatt.

Az ISW arra számít, hogy a Wagner valószínűleg most megpróbálja majd elfoglalni a Bahmuttól északabbra fekvő településeket, amelyek "kisebbek és viszonylag könnyebben elfoglalhatók" - de ezek "rendkívül valószínűtlen, hogy növelik a Wagner képességét magának Bahmutnak a bevételére vagy más, műveleti szempontból jelentős előnyök elérésére".

12:14
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország felszámolta az országban működő orosz kémhálózatot

Információk szerint a lengyel biztonsági szolgálatok hat embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszországnak kémkedtek. A csoport szabotázsakciókat tervezett.

12:39
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Denisz Pusilin szerint Ukrajna nem vonul ki Bahmutból

Denisz Pusilin, a megszállt Donyeck orosz vezetője a Tass hírügynökségnek azt mondta, nem látja jelét annak, hogy Ukrajna kivonulna a Bahmutból. Azt állította ugyanakkor, hogy az ukrán erőknek nehézséget okoz a lőszer, az élelmiszer vagy az erősítés utánpótlása, mivel az ukrán oldalról Bahmutba vezető út "jelentős mértékben a Wagner zsoldoscsoport tűzvédelme alatt áll".

13:03
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Szíria az orosz jelenlét kiterjesztését kéri a földjén

Bassár el-Aszad szíriai elnök kijelentette, hogy pozitívan fogad minden olyan javaslatot, amely Oroszországnak új katonai bázisok létesítésére és a csapatok számának növelésére irányulna az országában.

Aszad úr Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, köszönhetően annak, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozott a szíriai polgárháborúba, ami segített a szíriai elnök javára billenteni az egyensúlyt.

A beavatkozás biztosította Aszad úr túlélését, annak ellenére, hogy a nyugatiak azt követelték, hogy buktassák meg.

A szíriai elnök, aki tegnap a Kremlben találkozott Putyin úrral, támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

13:38
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

CIA-igazgató: az idei év kritikus lesz

A 2023-as év kritikus lesz abból a szempontból, hogy az Egyesült Államok minden eszközbeli és hírszerzési támogatást megadjon Ukrajna számára - jelentette ki a CIA igazgatója egy vasárnap megjelent interjúban. William Burns az ABC televíziónak adott interjúban azt fejtegette, hogy az orosz fél jelenleg nem gondol komolyan tárgyalásra, és mint fogalmazott, ebbe az irányba csak a hadszíntéren keresztül vezet út. Hozzátette: az amerikai kormánynak azért kell megadnia minden segítséget Ukrajna számára, hogy erősebbek legyenek a harctéren és majd végső soron a tárgyalóasztalnál.

14:04
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: a következő EU-csúcson újabb döntéseket hoznak Ukrajna lőszerellátásáról

Az EU újabb döntéseket hoz az orosz támadás ellen védekező Ukrajna folyamatos lőszerellátásának további javításáról a tagállami vezetők következő találkozóján - mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A kancellár a tagállami állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 23-án kezdődő tanácskozásán elmondta, hogy Németország az európai partnereivel együtt gondoskodik arról, hogy Ukrajna továbbra is megkapja az orosz támadás elleni védekezéshez szükséges fegyvereket és egyéb hadifelszerelést. Különösen fontos a gyors lőszerutánpótlás, ezért az EU-csúcson intézkedéseket fogadnak el Ukrajna folyamatos, és az eddiginél is jobb lőszerellátásáról. Németország a közös cél érdekében hajlandó megnyitni közbeszerzési programjait más tagállamok előtt - ismertette Olaf Scholz.

14:32
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz iskoláknak új történelemtankönyvet adnak ki

A Tass állami hírügynökség jelentése szerint Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter megerősítette, hogy várhatóan a tanév elejére az orosz iskoláknak új történelemtankönyvet adnak ki a középiskolások számára, amelyben az ukrajnai "különleges katonai műveletről" szóló rész is szerepel.

14:53
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák lelőttek egy kínai gyártmányú drónt

Ukrán katonák lelőttek egy kínai gyártmányú drónt a kelet-ukrajnai Szlovjanszk város közelében. A pilóta nélküli légi járművet (UAV) péntek este indították el az oroszok által ellenőrzött területről, majd szombat hajnalban az ukrán erők alacsony magasságból lelőtték.

Az UAV-t, amelyet körülbelül 15 ezer dollárért lehet megvásárolni a kínai e-kereskedelmi weboldalakon, úgy szerelték fel, hogy bombát hordozzon, amelyet az ukrán erőknek sikerült megsemmisíteniük.

A Mugin Limited közölte, hogy elítéli termékeinek katonai célú felhasználását, és a háború kezdetekor leállította az Oroszországnak vagy Ukrajnának történő értékesítést. Januárban azonban orosz tisztviselők azt állították, hogy ők is lelőttek egy Mugin-5-öst, amelyet az ukrán erők indítottak.

15:22
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki Rosztov-on-Donban

Tűz ütött ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrizeti osztályán Rosztov-on-Donban. Egyes hírforrások arról számolnak be, hogy szemtanúk robbanásokat vagy robbanást hallottak a tűz keletkezése előtt.

15:38
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA közzétette a Fekete-tenger feletti drónütközésről készült felvételeket

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága közzétett egy videót, amelyen állítása szerint az ütközés pillanata látható, amikor egy orosz vadászgép a Fekete-tenger felett nekicsapódott egy amerikai MQ-9 Reaper drón légcsavarjának, és ez utóbbi a vízbe zuhant.

A videót a következő felirattal tették közzé:

Két orosz Szu-27-es repülőgép 2023. március 14-én a Fekete-tenger felett nemzetközi légtérben működő, az amerikai légierő hírszerző, megfigyelő és felderítő MQ-9-es pilóta nélküli repülőgépével szemben hajtott végre nem biztonságos és szakszerűtlen elfogást a Fekete-tenger felett. Az orosz Szu-27-esek üzemanyagot öntöttek az MQ-9-es légcsavarjára és nekicsapódtak annak, ami miatt az amerikai erőknek le kellett szállítaniuk az MQ-9-est nemzetközi vizeken.

Az orosz védelmi minisztérium a hét elején fenntartotta, hogy vadászgépei "nem használtak légi fegyvereket, és nem kerültek kapcsolatba" az amerikai drónnal.

15:52
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg dönt a Fekete-tengeri drón visszaszerzéséről

A Kreml közölte, hogy az orosz hadsereg dönt arról, hogy visszahozzák-e a Fekete-tengerről a lezuhant amerikai MQ-9 Reaper drónt.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország megpróbálná-e kiemelni a drónt a tengerfenékről, hogy megvizsgálja, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt válaszolta:

„Ez a hadsereg előjoga. Ha úgy ítélik meg, hogy ezt a Fekete-tengeren az érdekeink és a biztonságunk érdekében szükségesnek tartják, akkor ezzel foglalkozni fognak."

16:44
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szerint Oroszország szankciós "háborúban" van

Az orosz elnök nem hajlandó háborúnak nevezni az ukrajnai invázióját – viszont azt mondta, hogy szankciós "háborúban" van a Nyugattal.

Vlagyimir Putyin a háború kezdete óta az orosz üzleti elithez intézett első nagy beszédében azt mondta, hogy Moszkva átirányítja gazdaságát azokra az országokra, amelyek nem sújtották Oroszországot szankciókkal.

17:24
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország a napokban átadja az első négy MiG-29-est Ukrajnának

Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának - jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Petr Pavel cseh elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.

A múlt héten beiktatott cseh államfőnek ez a második külföldi útja. A varsói tárgyalásait követő sajtókonferencián Dudát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a múlt héten egy nagy amerikai hírtévének adott interjújában azt mondta: Lengyelország kész más fegyverszállítmányok mellett a légierő szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeiből is átadni Ukrajnának.

Duda válaszában megerősítette: a lengyel kormány már határozatot fogadott el az ügyben, a gépeket a napokban szállítják Ukrajnának. A lengyel hadsereg jelenleg tíz-egynéhány MiG-29-essel rendelkezik, ezek többsége teljesen működőképes - közölte.

Kifejtette: először, a legközelebbi napokban négy ilyen, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítanak, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják át. A lengyel hadsereg számára az idén leszállítandó, korszerű FA-50-es dél-koreai, valamint F-35-ös amerikai gépekkel helyettesíti őket - tette hozzá.

18:18
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hajókat láttak a lelőtt MQ-9 Reaper drón közelében

Orosz hajókat láttak annak a területnek a közelében, ahol két nappal ezelőtt lezuhant az amerikai MQ-9 Reaper drón.

Egyelőre azonban nem találták meg a drón egyetlen alkatrészét sem.

Washington közlése szerint a drónnal kapcsolatos bármilyen mentési erőfeszítés nehézkes lenne a vízmélység miatt.

19:35
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Jekatyerinburg volt polgármesterét

Oroszország negyedik legnagyobb városának, Jekatyerinburgnak a volt polgármesterét őrizetbe vették, mert a közösségi médián keresztül támogatta a bebörtönzött ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt.

Jevgenyij Roizman ellenzéki politikus és Kreml-kritikus állítólag egy videoklipet tett közzé, amelyen röviden látható Navalnij korrupcióellenes alapítványának logója, amelyet 2021-ben "szélsőséges" szervezetként betiltottak - idézte a Moscow Times az orosz rendőrséget.

20:17
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország és Nagy-Britannia egyezteti tüzérségi rendszerek Ukrajnának történő szállítását

Svédország csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott Nagy-Britanniával Archer típusú tüzérségi rendszerei eladásáról, így London Ukrajnának adományozhatja régebbi típusú, AS-90 önjáró lövegeit.

Nagy-Britannia tizennégy Archer nagy hatótávolságú önjáró löveget vásárol - tájékoztatott közleményében a svéd kormány.

A Svédország által kifejlesztett Archer rendszer terepjáró járműre szerelt, teljesen automatizált ágyú, amelyet a páncélozott kabinban ülő legénység irányíthat.

"Az Archerhez hasonló, páncélozott járművekhez és harckocsikhoz csatlakozó tüzérségi rendszerek növelik Ukrajna védelmi képességét és lehetővé teszik számára területek visszafoglalását" - jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

A brit kormány egy másik közleményben tudatta, hogy a tizennégy Archer rendszer "átmenetileg a Nagy-Britannia által Ukrajnának szállított harminckét AS-90 önjáró löveget pótolja".

21:08
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin Oroszország üzleti elitjével tárgyal

Vlagyimir Putyin ma először találkozott személyesen Oroszország vezető milliárdosaival és üzleti elitjével, mióta több mint egy évvel ezelőtt elrendelte csapatai bevonulását Ukrajnába.

Az orosz vezető sürgette őket, hogy fektessenek be új technológiákba, termelési létesítményekbe és vállalkozásokba, hogy segítsenek Oroszországnak legyőzni a gazdaságának tönkretételére irányuló nyugati kísérleteket - jelentette a Reuters.

Az összejövetelen készült képek tanúsága szerint a résztvevők között volt Oleg Deripaszka, Vlagyimir Potanin, Alekszej Mordaszov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rasznyikov, Andrej Melnicsenko és Dmitrij Mazepin milliárdos, akiknek érdekeltségei a fémektől a bankszektoron át a műtrágyáig terjednek.

Tavaly február óta számos orosz oligarcha került nyugati szankciók alá. Putyin mai beszédében azt mondta, hogy nem maradt más választása, minthogy erőit Ukrajnába küldje.

21:46
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai drón lezuhanása baleset volt

A Pentagon által ma reggel közzétett felvételek alapján Sean Bell katonai elemző szerint úgy tűnik, hogy az amerikai drón lezuhanása baleset volt.

Az amerikai megfigyelő drón a Fekete-tenger felett repült, amikor egy orosz vadászgép lecsapott rá, és az óceánba zuhant.

Bell szerint az incidens "szinte biztosan nem volt szándékos", és valószínűleg egy "hozzá nem értő orosz pilóta" miatt történt.

Figyelmeztet azonban, hogy ennek még így is súlyos következményei lehetnek.

"Ez a baleset a feszültségek fokozódásának nem szándékolt következményeit mutatja, amelyek katasztrofális következményekkel járhatnak a háború eszkalálódására nézve" - mondja.

22:21
március 16, 2023
Vágólapra másolva!

Rosztov-on-Don-ban rövidzárlat okozta a tüzet

Az oroszországi Rosztov-on-Don városában a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) épületében keletkezett tüzet elektromos rövidzárlat okozta - közölte Vaszilij Golubev, a régió kormányzója.

A közösségi médiában terjedő videoklip, amelyen a levegőben felszálló füst látható, az FSZB által használt épület környékére lett geolokalizálva.

A tűz oka "rövidzárlat volt az épületben lévő elektromos vezetékekben. A terjedő tűz következtében felrobbantak az üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok" - mondta Golubev.

05:27
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!