A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a harcok Herszonban, az ukránok egyre kilátástalanabb helyzetben vannak Bahmutban

Események

conflict Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
A Belarusian volunteer soldier from the Kastus Kalinouski regiment, a regiment made up of Belarusian opposition volunteers formed to defend Ukraine, fires a 120mm mortar round at a front line position near Bakhmut in the Donetsk region, on April 9, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 411. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:47
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:50
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Két települést bombáztak Herszonban

Irányított légibombák csaptak le a beryszlavi Novoberyslav falura és a Bilozerkában lévő Kizomys falura – közölte Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója április 9-én.

07:50
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 9000 menekült érkezett vasárnap

Magyarország területére 2023. április 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 3301 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6151 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 9-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

09:51
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdik Mariupol központi pályaudvarának lerombolását

Az orosz csapatok lerombolják Mariupol megszállt központi pályaudvarát, amely majdnem megsemmisült a város ostroma során – közölte Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének száműzött tanácsadója.

10:47
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

6 csapást mértek az oroszokra az ukránok

Az ukrán hadsereg hat csapást mért azokra a területekre, ahol orosz felszerelés és személyzet összpontosult, valamint visszavertek 58 orosz támadást Ukrajna keleti részén - közölte a vezérkar.

10:54
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 70-szer lőtték az oroszok Herszon megyét egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában Oroszország 78 alkalommal lőtte Herszon megye területét, és 360 lövedéket lőtt ki – mondta Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója.

11:10
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetben vannak az ukránok Bahmutban

Az ukrán csapatok keleti csoportjának parancsnoka, Olekszandr Szirszkij azt mondta, hogy Bahmutban nehéz a helyzet, heves harcok dúlnak.

A Military Media Center ukrán forrás szerint Szirszkij Artyomovszknál járt a „front legforróbb szektoraiban", és a helyszínen „műveleti döntéseket hozott és feladatokat tűzött ki"

11:41
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ozeryanovkát ágyúzzák az ukránok

Az ukrán csapatok öt 155 mm-es lövedéket lőttek ki Ozerjanovkára a Donyecki Népköztársaságban – közölte az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) DPR képviselete.

A NATO-országok 155 mm-es kaliberű tüzérséget használnak, az Egyesült Államok 155 mm-es kaliberű, nagy hatótávolságú M777 tarackokat szállított Kijevnek.

Az ukrán csapatok aktívan használják ezeket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság városainak ágyúzására.

Ezenkívül az ukrán csapatokat ellátták német PzH 2000 önjáró tüzérségi tartókkal, lengyel Krab önjáró lövegekkel és francia CAESAR önjáró lövegekkel ilyen kaliberű lövedékekkel.

12:19
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ágyút lőttek ki az ukránok - videó

Az ukrajnai MTR (Military Technological Revolution - Katonai Technológiai Forradalom) operátorai és az ukrán tüzérek megsemmisítettek egy orosz ágyút, annak lőszereivel együtt.

12:48
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta megöltek 179470 orosz katonát, valamint megsemmisítettek többek közt 3638 orosz tankot, 307 repülőt és 18 hajót.

13:36
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a Donyec-medencére fókuszál

Oroszország továbbra is a kelet-ukrajnai Donyeck körüli műveleteket helyezi előtérbe, "jelentős erőforrásokat használva fel minimális nyereségért" - közölte a brit védelmi minisztérium a napi tájékoztatójában.

A minisztérium szerint az elmúlt hét napban Oroszország fokozta a páncélos támadásokat Marinka város körül, amely egy kisváros, Donyeck várostól mintegy 20 kilométerre délnyugatra.

14:28
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország növeli a légvédelmet Finnország NATO-csatlakozása után

Oroszország azt tervezi, hogy növeli légvédelmét északnyugati határai felett, hogy ellensúlyozza Finnország NATO-csatlakozását - írja a Reuters.

Andrej Demin altábornagy, a légierő főparancsnok-helyettese azt is elmondta, hogy az orosz légvédelem további reformjait végre is fogják hajtani.

Oroszországnak 1300 km-es határa van Finnországgal.

15:09
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a felperzselt föld nevű háborús taktikát alkalmazza

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy felperzselt föld taktikára váltottak Bahmut városában - idézte az ukrán katonai médiaközpont és a Reuters.

"Az ellenség átállt az úgynevezett felperzselt föld taktikára Szíriából. Légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel rombolnak le épületeket és állásokat" - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes.

Szirszkij elmondta, hogy az orosz erők különleges erőket és légi támadó egységeket vonnak be a város elleni támadásuk segítésére, mivel az orosz Wagner katonai csoport tagjai állítólag kimerültek.

15:50
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megváltoztatta katonai terveit a kiszivárgás után

Egy Volodimir Zelenszkijhez közel álló forrás azt mondta, hogy Ukrajna már módosította néhány katonai tervét a titkos dokumentumok nagymértékű kiszivárgása után - írja a The Independent.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hatolt be az orosz védelmi minisztériumba és annak megbízott zsoldos Wagner-csoportjába, főként lehallgatott kommunikáció és emberi források révén-

A kiszivárgott információk között voltak információk Ukrajna fegyverzetének, légvédelmének, valamint a zászlóaljak méretének és készenlétének kulcsfontosságú gyengeségeiről.

16:32
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Bahmut védői még kitartanak

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők sikertelenül nyomultak előre a Bahmuttól nyugatra fekvő területeken, és legalább 10 város és falu került orosz tüzérség tűz alá. Az oroszok nem jutottak előbbre az Avdijivka elleni támadásokban sem - közölték.

17:11
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok visszavonulás előtt felrobbantották a bahmuti adminisztrációs épületet

Az ukrán katonák visszavonulás előtt felrobbantották a bahmuti adminisztrációs épületet – közölte Denis Puszilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője - írja a RIA Novosztyi.
Szerinte az ukrán fegyveres erők nem kímélik a várost, az ukrán parancsnokság pedig "a húsdarálóba" hajtja a harcosokat. Ugyanakkor a DPR megbirkózik Bahmut helyreállításával a harcok után. Hozzátette: Mariupol után már van tapasztalatuk hasonló munkákban.

17:39
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyeck kijevi nevű negyedét lőtték

Az ukrán katonák bombázták Donyeck városát, és öt155 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki – jelentette hétfőn az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordinációs közös központ (JCCC) DPR képviselete .

18:08
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Zaporozzsjében

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője közölte, hogy orosz ágyúzás érte az ukrajnai délkeleti Zaporizzsja régióban található Orikhiv városát.

18:28
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint csak 1800 civil él még Avdijivkában

A harcok sújtotta kelet-ukrajnai Avdijivka város civil lakossága 1800-ra csökkent a háború előtti 32 ezerről, mivel az orosz erők egyre jobban nyomulnak a város felé, hogy megpróbálják elfoglalni - közölte hétfőn a helyi kormányzó.

18:52
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Állítólag elfoglalták Bahmut háromnegyedét az oroszok

Az ukrajnai Donyecki terület vezetője, Denisz Pusilin azt állította, hogy Bakhmut városának több mint 75%-a az orosz erők ellenőrzése alatt áll - írja a The Guardian.

Még túl korai lenne teljes győzelmet hirdetni a Bakhmutért folytatott harcban - mondta Puszilin az állami televízióban.

19:26
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Minszk biztonsági garanciákat kér Moszkvától egy Fehéroroszországot érő esetleges támadás esetére

Minszknek garanciákra van szüksége Moszkvától arra, hogy Oroszország "saját területeként" védelmezi meg Fehéroroszországot abban az esetben, ha utóbbit külső támadás érné - jelentette ki hétfőn Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott találkozóján.

Lukasenka - akit a Belta fehérorosz állami hírügynökség idézett - elmondta, hogy az ügyet korábban már Vlagyimir Putyin orosz elnöknél is felvetette, aki egyetértett vele, és úgy nyilatkozott az ügyben, hogy e garanciákra valóban szükség van, és formálisan is rögzíteni kell azokat.

"(A Putyinnal folytatott tárgyalásokon) általánosságban úgy tűnt, hogy egy Fehéroroszországgal szembeni bármiféle agresszió esetén, Oroszország a saját területeként védené meg Fehéroroszországot. Ilyen (biztonsági) garanciákra van szükségünk" - fogalmazott Lukasenka.

20:08
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megtagadhatják a beutazást Németországba az orosz sportolóktól

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint megtagadhatják a beutazást Németországba az orosz sportolóktól, amennyiben ismét engedélyezik számukra, hogy nemzetközi versenyeken vegyenek részt.

Az SPD-s politikus hétfői nyilatkozatában jelezte, a tiltás a vízumszabályoknak megfelelően érvényesülne.

"Azok az országok, ahol jelentős sporteseményeket szerveznek, nem tehetetlenek. A vízumkiadáson keresztül ellenőrizhető, hogy az oroszok szerepelhetnek-e. Németországban a nemzetközi versenyek rendezésekor ennek megfelelően tudunk cselekedni. Mindig világos állásponttal fogunk cselekedni" - fogalmazott a német belügyi tárca vezetője.

20:49
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz-ukrán fogolycserére került sor

Összesen több mint 200 hadifoglyot engedtek szabadon egy Ukrajna és Oroszország közötti nagyszabású csere keretében.

A két fél közölte, hogy 106 orosz és 100 ukrán hadifogoly lett újra szabad.

Az ukrán elnöki tanácsadó, Andrij Jermak szerint Mariupol város és az Azovstal acélgyár védői is a szabadon bocsátottak között vannak - írja a Sky News.

21:36
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecki vezető: Bahmut több mint kétharmada orosz kézre került

Artemivszk (Bahmut) több mint kétharmada orosz kézre került - jelentette ki Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője, amikor hétfőn felkereste az ostromlott várost.

Pusilin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a város nyugati részén heves harcok folynak. A politikus szerint a visszavonuló ukrán erők igyekeznek minél súlyosabb károkat okozni.

"Az ellenség nem kíméli sem a várost, sem a sajátjait, akiket belehajt ebbe a húsdarálóba" - hangoztatta a régió vezetője, aki egyúttal a város helyreállítását ígérte.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve elmondta, az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy napban 530 embert vesztettek el, közölük több mint 290 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

22:16
április 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Ukrajna szerte

Oroszország összesen 142 településre mért csapást különböző fegyverekkel - jelentette az ukrán védelmi minisztérium médiaközpontja április 10-én.

A támadások 8 különböző ukrán régiót értek az elmúlt 24 órában és ezekben 5 ember sebesült meg.

Nyolcvanhárom infrastrukturális létesítményt ért találat - írja a Kyiv Independent.

06:14
április 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!