A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a véres harcok, újabb fontos ukrán bázisokat semmisítettek meg az oroszok

Események

conflict Horizontal
Katonaorvosok evakuáltak egy könnyebben megsebesült ukrán katonát a frontvonal közelében, Bahmut térségében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 403. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:59
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:06
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 5757 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4629 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte az ORFK.

08:15
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT csődjéről beszélt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében az ENSZ Biztonsági Tanácsának, mint intézménynek a teljes csődjéről beszélt. Szerinte azzal, hogy a háborús agresszor Oroszország átvehette a szervezet ideiglenes elnöki tisztét, miközben épp civilek, azon belül is gyerekek halnak meg az orosz tüzérség lövedékeitől, egy nyilvávalóan abszurd helyzetet eredményez. Az ENSZ BT sürgős reformjára szólított fel.

09:00
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Házi őrizetbe került egy oroszokat támogató ukrán pap

Házi őrizetre ítéltek egy ukrán ortodox papot, mert a bíróság szerint támogatja az orosz inváziót. A Kijev-Pecserszk Lavra kolostor apátja határozottan elutasította az állítást, politikai indíttatásúnak minősítette az ellene felhozott vádakat, és elkárhozással fenyegette meg Volodimir Zelenszkijt.

09:38
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Elemző: Ez állhat Putyin lépése mögött

Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint világszerte címlapokra került, hogy Vlagyimir Putyin taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba, de valójában ez csak korlátozott katonai haszonnal jár.

"Az interkontinentális ballisztikus rakéták gyakorlatilag korlátlan hatótávolságúak, így a nukleáris fegyverek Fehéroroszország területére történő előrehúzását nem katonai szükségszerűség vezérli. Az elsődleges előny a nukleáris konfrontáció mindenütt jelenlévő fenyegetésének fenntartása a nyugati vezetők fejében, hogy elrettentse Ukrajna folyamatos nyugati katonai támogatásától" - véli az elemző.

10:10
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Heves csaták Donyeckben

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának napi jelentése szerint civil épületeket értek rakétacsapások Donyeckben, a bahmuti, avdijivkai és marjinkai csaták pedig továbbra is „hevesek".
Azt is írták, hogy a megszállt Zaporizzsja területénélő ukrán állampolgárokat orosz útlevél megszerzésére kényszerítik, és munkahelyük elvesztésével, valamint házkutatással fenyegetik őket, ha a kérésnek nem tesznek eleget.

Független forrás egyik állítást sem tudta igazolni.

10:47
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Két települést lőttek az éjjel Szumi megyében

Az orosz hadsereg két települést lőtt Szumi megyében. Az orosz erők csaknem 50 alkalommal vették célba gránátvetőkkel és aknavetőkkel Eszmanszka és Bilopilszka községeket – jelentette a regionális katonai igazgatás a Facebookon.

11:29
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Brit vélemény az orosz tábornokról

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának hírszerzési jelentése szerint az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov tábornok teljesítménye „az orosz politikai vezetés tűrésének határait feszegeti". Hozzáteszik: „Geraszimov hivatali idejét az a törekvés jellemezte, hogy általános téli offenzívát indítson azzal a céllal, hogy az oroszok ellenőrzését a Donbász-régió egészére kiterjessze. Nyolcvan nap elteltével egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez a projekt kudarcot vallott."

11:57
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Két sérült Herszonban

Az orosz erők április 1-jén lőtték az ukrajnai Herszon megye déli részén fekvő Beriszlav várost és külvárosát – jelentette a Telegramon Volodimir Litvinov, a regionális közigazgatás vezetője. Két ember megsérült, de nem tudni, hogy ők civilek-e.

12:48
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai tábornok: Nem valószínű Ukrajna idei győzelme

Mark Milley amerikai tábornok azt mondta, hogy Ukrajna nem valószínű, hogy az összes orosz csapatot kiutasítja a területéről idén – írja a Kyiv Independent a Defense One-nak adott interjúra hivatkozva. Milley azt mondta: "Nem hiszem, hogy ez a közeljövőben megvalósulna."

13:25
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

650 orosz került szankciós listára

Volodimir Zelenszkij 650 orosz tisztviselővel, kollaboránssal, céggel szemben alkalmazott szankciókat. Az ukrán elnök két rendeletet írt alá az „orosz agresszióért dolgozó" magánszemély és jogi személy, valamint az orosz hadiiparhoz kapcsolódó személyek ellen. „Azok közül, akik terroristákat segítenek, nekik dolgoznak, fegyvereket szállítanak vagy gyártanak terrortámadáshoz, senki sem kerülheti el a felelősséget" – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Oroszországot és azokat, akik „háborút indítottak és folytatnak Ukrajna és a nemzetközi rend ellen", vagyonukat zárolják és bírósági eljárás elé néznek.

14:04
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 260 ukrán sportoló halhatott meg

Az orosz-ukrán háborúban 262 ukrán sportoló halt meg, és 363 sportlétesítmény semmisültt meg Ukrajnában – mondta Vadim Gutzeit ifjúsági és sportminiszter Morinari Watanabéval, a Nemzetközi Tornaszövetség elnökével és Andrij Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével tartott megbeszélésen.

14:44
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

ISW: Oroszország nem érte el márciusi célját

Oroszország téli offenzívája nem érte el a Kreml azon célját, hogy március 31-ig elfoglalja a Donbászt, amely Donyeck és Luhanszk megyékből áll – közölte az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Insitute for the Study of War - ISW) legújabb jelentésében orosz, ukrán és nyugati forrásokra hivatkozva.

15:07
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyveres sejtet találtak Herszonban

A Herszon régió orosz bűnüldöző szervei ukrán fegyveresek egy sejtjét tárták fel, akik terrortámadásokat terveztek Novaja Kahovka városának zsúfolt helyein – közölte Volodimir Saldo megbízott kormányzó. A RIA Novosztyi szerint nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak, amit lefoglaltak és megsemmisítettek.

15:52
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavonulni kényszerültek az orosz csapatok Donyecknél

Az orosz csapatok „több állásból" visszavonulni kényszerültek a donyecki régióban. Az ukrán katonai szóvivő szerint az ukrán erők "most azon vannak, hogy felszereljék ezeket az állásokat védelmi harci műveletekhez".

16:28
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők Herszon térségét támadták

Orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városát. Egy nő megsérült, több lakóház megrongálódott - közölte vasárnap a járási katonai adminisztráció vezetője, Volodimir Litvinov. A térségből áramkimaradást is jelentettek.

Az RBC ukrán hírügynökség Olekszij Prokugyin, Herszon megye kormányzója Telegram-üzenetére hivatkozva azt közölte, hogy az orosz erők az utóbbi 24 órában 60 alkalommal intéztek rakéta- és tüzérségi támadásokat a régió ellen, a megye azonos nevű székhelye, Herszon ellen hatszor. Az RBC hozzátette, hogy az éjszaka folyamán robbanásokat is lehetett hallani. A támadások közül 26 lakónegyedeket ért, egy civil meghalt.


Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek két ukrán ágyútüzérséget is a területen a Dnyeper jobb partján. Négy ukrán katona meghalt, három megsebesült - közölte a TASZSZ-szal a regionális katasztrófavédelmi szolgálat képviselője.

16:51
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a moszkvai angol-amerikai iskola működését

Kilencven napra felfüggesztette egy orosz fővárosi bíróság a moszkvai angol-amerikai iskola tevékenységét - közölte vasárnap az RBK című gazdasági napilap.

Az intézkedés oka, hogy az ügyészség ellenőrzés során közigazgatási szabálysértés állapított meg az Anglo-American School of Moscow (AAS) működésében. A kifogások között szerepelt, hogy az iskola a vonatkozó rendeletet megsértve nem dolgozott ki a nemzetközi baccalaureátusi és a Common Core State Standard programon alapuló kiegészítő általános oktatási kurzusokat és a tanintézményben képesítés nélküli tanárok is oktattak.


Az 1949-ben alapított iskola nemzetközi oktatási programot kínál az óvodás kortól a 12. osztályig. A tanintézménynek 1200 diák tanulója van, köztük amerikai, kanadai és brit diplomaták gyerekei.

17:36
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna az emberiséget fenyegető legnagyobb erőt állította meg egy éve

Egy éve Ukrajna Kijevnél megállította azt az erőt, amely napjainkban a legnagyobb fenyegetést jelenti az emberiségre - jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon.

Ukránok! Az emberiséget napjainkban fenyegető legnagyobb erőt állítottátok meg. Azt az erőt, amely gyűlöl és el akar pusztítani mindent, ami fontos

- fogalmazott az elnök, néhány nappal a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulója után.

Az összes, hozzánk tartozó területet felszabadítjuk és ismét kitűzzük az ukrán zászlót minden városunkban és településünkön

- tette hozzá Zelenszkij, aki üzenetéhez a kisváros visszavétele idején készített képeket is csatolt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka leszögezte: folytatják a harcot a függetlenségért.

Az ukrán csapatok tavaly március végén foglalták vissza Bucsát és Irpint, az után, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből. A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot.

Ukrán források szerint Bucsában több mint 1400 embert öltek meg az orosz megszállás idején, köztük 37 gyereket. Kijev szerint több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg "kegyetlenkedései szimbólumának" nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

18:00
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Rogov: Melitopolban vasárnap reggel több robbanás is hallatszott

"09:48 körül több robbanás is hallatszott a város különböző részein. (...) Remélem, hogy a légvédelem (légvédelmi rendszer) működött" - írta Telegram-csatornáján Rogov az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom elnöke. Rogov szerint a leghangosabb robbanások a város északi részén történtek.

Később pontosította, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) vasárnap reggel hét lövedéket lőtt ki Melitopolra, hatot a légvédelmi rendszer fogott el, egy pedig egy mozdonyraktárat talált el. A károkkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

Hozzátette, hogy az előzetes jelentések szerint a lövések egy amerikai HIMARS többszörös rakétavetőből érkeztek.

18:34
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok Kupjanszknál semmisítettek meg ukrán fegyveres csoportokat

Az orosz csapatok Kupjanszk irányában megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők öt szabotázs- és felderítő csoportját

A Zapad csoport sajtóközpontjának vezetője, Szerhij Zybinszkij elmondta, hogy a Hjacint ágyúval megzavarták az ukrán hadsereg rotációját a Dvurecsnoje falu melletti előretolt állásoknál.

A Zapad-csoport csapatai az ukrán fegyveres erők öt szabotázs- és felderítő csoportját semmisítették meg egy különleges katonai művelet során Ukrajnában, Kupjanszk irányában. A csoport sajtóközpontjának vezetője, Szergej Zybinszkij nyiltkozott a TASZSZ-nak.

18:53
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz háborús halálos áldozatok száma megközelíti a 175 ezret

Az ukrán hadsereg szerint az elmúlt 24 órában újabb 560, Oroszország oldalán harcoló személy halt meg. Ezzel a bejelentett összlétszám 174 500-ra emelkedett.
Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt nap folyamán további két harckocsit és öt páncélozott járművet is megsemmisítettek.

19:22
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Kosztyantinivka városát lőtték

Legalább három ember meghalt és hatan megsebesültek a kelet-ukrajnai Kosztyantinivka elleni orosz támadásban vasárnap reggel – idézi a Reuters egy magas rangú ukrán tisztviselőt.

Kosztjantyinivka, amely a háború előtt körülbelül 70 000 embernek ad otthont, mindössze 20 km-re nyugatra fekszik Bahmuttól.

19:59
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna lebontaná a Krímet Oroszországgal összekötő hidat

Ukrajna közölte, hogy lebontja a Krímet Oroszországgal összekötő 19 kilométeres hidat, ha visszaszerzi a félszigetet.

A hidat - Európa legnagyobb hídját - októberben bomba rongálta meg, bár Ukrajna nem vállalta a felelősséget. Oroszország azóta megjavította a hidat, és helyreállította a katonai szállítmányok áramlását a Krímbe.

20:45
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán sorozatvető-támadás érte Melitopolt

Legkevesebb hat ember megsebesült, amikor ukrán sorozatvetők HIMARS- és kazettás robbanótöltettel felszerelt Vilha rakétákat lőttek ki Melitopolra - közölték az orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megyei város biztonsági szolgálatai.

A TASZSZ hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy három rakéta csapódott be. A RIA Novosztyi szerint megsérült egy vasúti depó, egy többemeletes lakóház és egy gázvezeték.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a támadásban bevetett hét HIMARS-rakétát Orehiv külvárosából indították.

A depót a héten második alkalommal érte tüzérségi csapás.

21:22
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint több ezer katonát vesztettek a héten az oroszok

Az ukrán sereg március 27. óta csaknem 4000 orosz katonát megölt - közölte Olekszandr Pavliuk a védelmi miniszter helyettese április 2-án.

Pavliuk szerint Oroszország 224 különféle fegyvert és katonai felszerelést is elveszített, köztük egy repülőgépet, 33 drónt, 23 harckocsit, 56 tüzérségi rendszert és 39 páncélozott harcjárművet.

21:54
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Több mint húsz légicsapást hajtottak végre az orosz erők

Az orosz erők vasárnap huszonkét légi és öt rakétacsapást hajtottak végre, valamint negyvenkétszer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrajnai települések polgári infrastruktúrájára - írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A beszámoló szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítéseit változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába végrehajtott támadó műveletekre összpontosítja.

Bahmut, Avgyijivka és Marjinka továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak.

A nap folyamán az ukrán erők több mint ötven ellenséges támadást vertek vissza a térségben.

22:29
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Örményország nem tartóztatja le Putyint

Hakob Arshakyan, az örmény nemzetgyűlés alelnöke kijelentette, hogy a kormánypártnak nem áll szándékában Putyint letartóztatni.

01:57
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák lövöldözésében hét ember megsérült egy Kurszki faluban

Az ukrán katonák aknavetővel lőttek a kurszki határ menti Nyikolajevo-Daryino falura, hét ember megsérült - közölte a régió vezetője, Roman Starovoit - írja a Ria.ru.

"A Szudzsanszkij járásbeli Nikolaevo-Daryino falu hét lakója különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett. - írta a Telegram csatornáján.

01:59
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg bevette az ukrán fegyveres erők bázisait Szvatov irányába

Az orosz hadsereg támaszpontokat foglalt el Szvatov irányában, megsemmisítve az ukrán fegyveres erők mintegy 50 katonáját - írja RIa.ru.

A Nyugati Katonai Körzet 1. gárda-harckocsi alakulatának katonái az ukrán fegyveres erők több fellegvárát is bevették Szvatovszkij irányba a Donbasszban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!