Folytatódnak a véres harcok, újabb fontos ukrán bázisokat semmisítettek meg az oroszok

Események

conflict armament Horizontal
Ukrán MI-8-as katonai helikopterek járőröznek Harkov térségében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 405. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:04
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 4648 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3115 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 20 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 3-án 60 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:27
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Lőszerek érkeznek Ukrajnába

Volodimir Zelenszkij az éjszakai videóüzenetében köszönetet mondott Dánia és Norvégia kormányának, amiért úgy döntöttek, hogy tüzérségi lőszereket adnak át az ukrán hadseregnek. Az ukán elnök azt nem részletezte, hogy mikor érkezik a 8000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedékből álló szállítmány.

07:04
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

F-16-osokat adna Kijevnek a volt a merikai külügyminiszter

Vlagyimir Putyin megérti a hatalmat, ezért nem szabad alábecsülni – mondta Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter kijevi látogatásán. Pompeo, aki korában a CIA igazgatója is volt, azt mondta, hogy új biztonsági architektúrára van szükség a jelentős európai szárazföldi hadviselés elleni biztosításhoz. "Kell egy sor olyan intézkedést, amely egyértelművé teszi, hogy Vlagyimir Putyin nem lesz képes újra háborút indítani" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e F-16-os vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták szállítását Ukrajnának, Pompeo azt mondta: "Igen - beleértve a kiképzést, a szoftveres és minden olyan támogatást, ami Ukrajna földjének védelméhez szükséges."

07:40
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai kongresszusi képviselők jártak Ukrajnában

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője kijelentette, hogy Amerika „elsöprően" támogatja Ukrajna segélyszállítmányozását. Michael Turner rövid kijevi látogatásán azt mondta: "Vannak a bal- és a jobboldalon olyanok, akik megkérdőjelezik a folyamatos támogatást vagy a támogatás mértékét - ez minden bizonnyal a vita részét képezi. "De túlnyomórészt támogatják az Ukrajnának nyújtott segélyek folytatását, hogy továbbra is harcolni tudjanak Oroszország agressziója ellen."

Az ukrán fővárosba utazó delegáció másik tagja, Darin LaHood képviselő elmondta, hogy a látogatás célja a helyzet helyszíni megfigyelése volt.

08:12
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Két sikeres tüzérségi támadásról is beszámolt az orosz hadsereg

Az orosz tüzérek szétlőttek egy ukrán fegyveres csapatot Hulyaipole térségében, akár 15 ukrán áldozat is lehet - mondta Alekszandr Gordejev, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

"Zaporizzsja irányában a terület további felderítése során pilóta nélküli repülőgépek egy legfeljebb 50 fegyveresből álló csoportot, négy haditechnikai egységet fedeztek fel Hulyaipole település területén. Az MSTA önjáró tüzérségi lövegek legénysége tűzkárokat okozott az ellenségnek. A rádiólehallgatások szerint legfeljebb 15 fegyveres és egy autó szerepel a veszteséglistán" - mondta.

Arról is beszámolt, hogy Zaporizzsja irányában a Hyacint-B lövegek legénysége megtámadott egy ukrán bázist Maly Scserbaki település környékén, aminek eredményeként megsemmisítettek egy Nona-SVK tüzérségi ágyút és legfeljebb tíz ukrán katonát.

08:40
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálják az ukránok Chasiv Yar-t

Ukrán katonák és önkéntesek evakuálásra szólítják fel Chasiv Yar város lakóit. A település közel van a frontvonalhoz Donyeck keleti régiójában, ahol az elmúlt hónapokban a harcok nagy része zajlott. A térségben még mindig nagyon van, a földeket hótakaró borítja.

09:16
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország: az ENSZ-BT elnökségünk nem tréfa

Oroszország ENSZ-nagykövete hétfőn visszautasította, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok "áprilisi tréfának" nevezze Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) betöltött elnöki szerepét.

Az ENSZ-nagykövet egyben bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezetésével értekezletet tartanak az ENSZ Alapokmánya elveinek védelméről, mivel Moszkvát azzal vádolják, hogy Ukrajna megtámadásával megszegte őket.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete korábban hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy országa szerint Oroszország BT-elnöksége professzionális lesz, de arra használja majd a pozíciót, hogy "dezinformációt terjesszen, és Ukrajna ügyében a saját álláspontját támogassa, mi azonban készen állunk, hogy erre felhívjuk a figyelmet minden egyes pillanatban, amikor megkísérlik".

Thomas-Greenfield és Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője "áprilisi tréfának" nevezte, amikor Oroszország átvette az ENSZ BT elnökségét.
A BT szabályzata szerint az elnöki pozíciót felváltva tölti be a 15 tag ábécésorrend szerint. Vaszilij Nyebezja orosz ENSZ-nagykövet újságíróknak elmondta, nem változnak a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős tanács szabályai. Hozzátette, hogy Oroszoroszág "becsületesen tárgyalt" korábbi elnökségei idején, és a szerepet "nagyra értékelik".

A BT elnöke vezeti a tanács üléseit, eldönti a legfontosabb ülések témáit. Lavrov április 24-én vezeti a Hatékony többoldalúság az ENSZ Alapokmánya alapelveinek védelme révén elnevezésű ülést.
Nyebezja az amerikai ENSZ-nagykövet azon vádjára, hogy Oroszország dezinformációt fog terjeszteni, azt válaszolta, hogy ez "nyugati narratíva, valamint hangsúlyozta, hogy ők "ennek pont az ellenkezőjét gondolják".

Arra is kitért, hogy az orosz tervek szerint szerdán informális tanácsülést tartanak, mivel Moszkva szerint nyugati tisztségviselők dezinformációt terjesztenek arról, hogy ukrán gyerekeket hurcolnak Oroszországba. Hozzátette, hogy az értekezleten "ezzel a narratívával akarnak szembeszállni".

09:37
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna: Az oroszok még messze vannak Bahmut elfoglalásától

Ukrajna szerint az orosz erők „nagyon messze" vannak a keleti Bahmut város elfoglalásától, és harcok dúltak a városvezetés épülete körül, ahol a Wagner-zsoldoscsoport - állítása szerint - kitűzte az orosz zászlót. Hat civil meghalt és nyolc megsebesült a Bahmut melletti Kosztiantyinivkánál az oroszokkal folytatott lövöldözésében – közölte egy magas rangú ukrán tisztviselő.

09:56
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelországba várják az ukrán elnököt

Volodimir Zelenszkij a tervek szerint szerdán Lengyelországba látogat, hogy megbeszélést folytasson lengyel kollégájával, Andrzej Dudával és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel is. Zelenszkijt felesége, Olena Zelenszka is elkíséri a varsói látogatásra.

10:40
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ 22 ezer polgári áldozatot regisztrált Ukrajnában

Az ENSZ Emberi Jogi Főbizottságának (OHCHR) legfrissebb polgári áldozatokat összegző adatai szerint márciusában további 765 polgári áldozatot regisztráltak Ukrajnában. Így az ukrajnai polgári áldozatok teljes száma 22 607-re emelkedett, amelyből 8 451 halott és 14 156 sérült van.
Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főképviselője március 31-én kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziójában a civil áldozatok száma messze meghaladja a hivatalos adatokat. „Ezek az adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik" – mondta, kiemelve, hogy a 13 hónapja tartó háború során az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése megdöbbentően rutinszerűvé vált.

11:04
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországba látogat a NAÜ főigazgatója

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója szerdán Kalinyingrádba látogat annak a folyamatban lévő konzultációjának részeként, amelynek célja az ukrán Zaporizzsja atomerőmű védelmének biztosítása a katonai konfliktus idején" - mondta z ENSZ szakosított szervezetének szóvivője.

Európa legnagyobb atomerőművét, amely Zaporizzsja megye Enerhodar városában, a Dnyipro folyó déli partján található, 2022 márciusa óta foglalják el az orosz csapatok. Többször teljesen lekapcsolták az ukrán elektromos hálózatról az ország energetikai infrastruktúráját ért rendszeres orosz támadások miatt. Mióta az orosz erők elfoglalták az erőművet, katonai bázisként használták, ahonnan támadásokat indítanak a Dnyipro folyón túli ukránok által ellenőrzött területek, különösen Nikopol ellen.

11:30
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Negyven sérült a szentpétervári robbantásban

Negyvenre emelkedett a Vlagyimir Tatarszkij neves katonai blogger halálát okozó szentpétervári kávézórobbanás sérültjeinek száma -írta a TASZSZ nyomán a The Guardian. Az orosz média szerint a sérültek közül 25-en továbbra is kórházban vannak, öten ember állapota súlyos. A sérültek között három kiskorú is van.

12:06
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint az oroszok keresik a Wagner-zsoldoscsapat utódját

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország keresi a Wagner zsoldoshadsereg utódját, amely katonai magáncég, vagy magáncégek végül a Wagner helyébe léphetnek.

Az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti viszály ismeretében az orosz katonai vezetés olyan privát katonai csoportot akar, amely felett nagyobb ellenőrzést gyakorol. Jelenleg azonban egyetlen más ismert ilyen orosz csapat sem közelíti meg a Wagner méretét vagy hatalmát – írta a The Guardian.

12:53
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadásokat hárított el az ukrán légvédelem

Tucatnyi dróntámadást hárított el az ukrán légvédelem keddre virradóra - közölte az ukrán hadsereg.

Összesen 17 támadást regisztráltak, melyeket az orosz fél iráni gyártmányú Sahed-136 típusú drónokkal hajtott végre. Tizennégy drónt az ukrán légvédelem lelőtt. Odesszából több robbanásról is érkezett jelentés, a helyi hatóságok szerint több épület megrongálódott, és tűz ütött ki - közölték az Obscsesztvennoje. Novosztyi című ukrán portálon.
Az ukrán hadsereg adatai szerint a légvédelem összesen csaknem 70 orosz légitámadást hárított el. Az orosz rakétacsapások és tüzérségi támadások elsősorban továbbra is a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, Bahmut környékén a legintenzívebbek.
A fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát, a háború kezdete óta számos orosz támadás érte. Leginkább az energetikai infrastruktúrában keletkeztek károk. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) januárban világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát. A kikötőváros kulcsszerepet játszik az ukrajnai gabonaexportban. (MTI)

13:22
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Elutasítja a gyerekrablási vádat az orosz gyerekjogi biztos

Oroszország gyermekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova - akit a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin elnök mellett szintén megvádolt az ukrajnai háborús bűnökkel, - kedden azt mondta, hogy a bíróság vádjai hamisak és tisztázatlanok.

Marija azt mondta, hogy Oroszország 2022 februárja óta több mint 5 millió menekültet fogadott be az ukrajnai Donbász térségéből, köztük 730 ezer gyermeket.

Belova elmondása szerint mindig kikérték a gyermekek szüleinek beleegyezését, és hogy a bizottság mindig a gyermek érdekeit szem előtt tartva járt el.

Ragaszkodott ahhoz, hogy bizottságának nincs tudomása egyetlen olyan esetről sem, amikor egy kelet-ukra

13:56
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Borrell: Kína nem állhat az agresszor oldalára

"Kínának erkölcsi kötelessége hozzájárulni a tisztességes béke megteremtéséhez, nem állhatnak az agresszor oldalára" - mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott brüsszeli megbeszélése után. (Reuters)

14:26
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ellenintézkedéseket ígért a finn NATO csatlakozás miatt

Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő szerint Finnország mára tervezett NATO-csatlakozása a helyzet újabb súlyosbodását jelenti, a szövetség bővítése Oroszország biztonságába való beavatkozás – írta a Reuters.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ez az egész helyzet alapvetően különbözik az Ukrajnával kapcsolatos problémától, mert, mint mondta, - Finnország soha nem volt oroszellenes.
Peszkov azt is mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz "ellenintézkedéseket" tenni Oroszország biztonságának szavatolása érdekében.

15:06
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nem vehetnek oroszok ingatlant Litvániában

Litvánia megtiltja a nem rezidens orosz állampolgároknak az ingatlanvásárlást – írta a The Guardian. A litván parlament kedden úgy döntött, hogy a nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltja az orosz állampolgároknak, hogy ingatlanokat vásároljanak a balti országban.

A Reuters jelentése szerint a 2024-ig érvényben lévő tilalom nem vonatkozik azokra az oroszokra, akiknek tartózkodási engedélyt adtak az országban.

A parlament emellett leállította az új vízumok kiadását Oroszország és a vele szövetséges Fehéroroszország állampolgárai számára.

15:46
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Új szinten a fehérorosz légierő

A fehérorosz légierő képessé vált nukleáris robbanótöltetek bevetésére - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden, az orosz fegyveres erők parancsnoki értekezletén.

Részleteket ITT OLVASHAT!

16:31
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

A hadseregtől ellopott élelmiszereket találtak Dnyipropetrovszkban - fotók

Az ukrán hatóságok három tonna lopott katonai élelmiszert talált egy raktárban Dnyipropetrovszk megyében.

16:58
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország a NATO 31. tagja lett

Finnország hivatalosan a NATO tagjává vált kedden, miután Helsinki képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli székházában - közölte a NATO.

Finnország ezzel az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.A NATO tájékoztatása szerint Pekka Haavisto külügyminiszter Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken, a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok külügyminiszterének jelenlétében helyezte letétbe.
A NATO legutóbb 2020. március 27-én, Észak-Macedónia csatlakozásával bővült. (MTI)

17:51
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok napi húsz irányított bombát is bevethetnek

Oroszország naponta akár 20 irányított repülőgépbombát is kilő Ukrajna ellen, amelyek akár 70 kilométerre is eljuthatnak - közölte ma Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

18:47
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: A finn NATO-tagság gyökeresen eltér az ukrántól

A Finnország NATO-csatlakozása utáni helyzet gyökeresen eltér az Ukrajnával kapcsolatos problémától, az észak-európai ország ugyanis sosem volt Oroszország ellenes, és nem volt vele vita - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

A Finnország ügyében kialakult helyzet természetesen gyökeresen eltér az Ukrajnával fennálló helyzettől, mert először is Finnország sohasem vált Oroszország ellenessé, és nekünk nem volt vitánk Finnországgal. Ukrajna esetében a helyzet gyökeresen eltér, és potenciálisan sokkal veszélyesebb. Valójában ez váltotta ki a különleges hadművelet és az általa elérendő célok szükségességét - mondta Peszkov.

Ugyanakkor leszögezte, hogy Finnország belépése a NATO-ba tovább súlyosbítja a helyzetet.

20:06
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Olasz külügyminiszter: Legyen védett zóna a zaporizzsjai atomerőmű térsége

Az orosz és ukrán fél közötti minél előbbi béketárgyalást szorgalmazott Antonio Tajani olasz külügyminiszter a külföldi tudósítók római szövetségében kedden tartott tájékoztatóján, melyen arról is beszélt, hogy a civil hajók ösztönzik az emberkereskedőket.

Antonio Tajani szerint fegyvermentes, védett övezetet kell kialakítani a zaporizzsjai atomerőmű körül, ami a világ egyik legnagyobb nukleáris erőműve biztonságát szolgálná.

Úgy vélte, el kell kerülni, hogy egy kézigránát, egy célt tévesztett lövedék vagy egy eltévedt bomba nagyobb katasztrófát okozzon, mint ami Csernobilban történt.

A zaporizzsjai védett zóna ügye adhat lehetőséget a felek közötti első találkozóra - tette hozzá.

21:38
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: Oroszországnak fel kell hagynia az ukrajnai mezőgazdasági területek aknásításával

Az Ukrajna ellen háborúzó Oroszországnak fel kell hagynia a megtámadott ország mezőgazdasági területeinek aknásításával - közölte kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A német diplomácia vezetője a taposóaknák elleni világnap alkalmából tett nyilatkozatában kiemelte: a gyalogsági aknák annyira kegyetlen fegyverek, hogy Bosznia-Hercegovinától Kambodzsáig egy sor országban az elhelyezésük után évtizedekkel is aggódniuk kell a szülőknek, amikor gyermekük a szabadban játszik.

Ezek a fegyverek különösen gyakran sebesítenek meg civileket, "szó szerint szétszakítva családokat és társadalmakat" - fogalmazott Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy hazája a gyalogsági aknák alkalmazásának, felhalmozásának, gyártásának és átadásának betiltásáról, valamint megsemmisítéséről szóló Ottawai Egyezmény soros elnökeként a "gyalogsági aknák nélküli világért" küzd, és a humanitárius aknamentesítési programok világszerte második legnagyobb finanszírozója.

22:49
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

A portugál kormány történelmi jelentőségűnek tartja Finnország NATO-csatlakozását

Portugália kormánya kedden gratulált Finnország "történelmi jelentőségű" NATO-csatlakozásához egy olyan időszakban, amikor a "geopolitikai helyzet folyamatosan változáson megy keresztül".

Helena Carreiras nemzetvédelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a finn NATO-csatlakozás a szövetség megerősödése mellett Finnország védelmének megerősítését is szolgálja.

Hangsúlyozta, hogy a Helsinkivel együtt jelentkező Svédországot is mielőbb a katonai szövetség tagjaként szeretnék üdvözölni.

Finnország az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről