Több ukrán város ellen indítottak légicsapásokat az oroszok

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, cirkálórakéta, csatahajó, illusztráció
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 429. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
06:34
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:34
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó, majd robbanások Kijevben és környékén

Pénteken kora reggel robbanások hallatszottak Kijevben és a főváros környéki régióban - jelentette az Interfax-Ukrajna. Károkról, áldozatokról nem írtak, a közlés szerint a légvédelem működött.

06:41
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétalálat érte a közép-ukrajnai Umant - videó

Az Ukraine Front Lines jelentése szerint nyolc cirkálórakétát lőttek ki Ukrajnára a Kaszpi-tengerről. Egy, vagy több rakéta a közép-ukrajnai Umanban csapódott be, egy emeletes házat találat ért.

07:16
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Egy fiatal nő és egy kisgyerek halt meg Dnyipróban

A közép-ukrajnai Dnyipro városát ért ma reggeli támadásban meghalt egy nő és egy hároméves gyermek - közölte a város polgármestere.

Borisz Filatov további részleteket nem közölt a támadásról, illetve egyéb károkról, áldozatokról.

Az orosz támadások éjfél után a fővárostól, Kijevtől Közép-Ukrajnán és a déli Mikolajiv régióján át széles ívben több ukrán várost ért - jelentette a Reuters.

07:44
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Öten sérültek meg Umanban

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, rakétatalálat érte a közép-ukrajnai Uman várost, a rakéta egy emeletes házba csapódott be. A jelenlegi információk szerint a támadásnak öt sérültje van, őket kórházba vitték - írta a The Guardian.

08:12
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevben és Herszonban vége a légiriadónak

Kijevben és Herszonban vége a légiriadónak, Kijevben nem voltak áldozatai a ma reggeli, több ukrajnai régiót ért rakétatámadásnak - írta a The Guardian. 

08:35
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Három halott az Umant ért rakétatámadásban

Három ember meghalt és nyolcan megsebesültek Umanban egy lakóházat ért ma reggeli rakétacsapásban - közölte Ihor Taburets kormányzó. (The Guardian)

09:10
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5484 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6689 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 117 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

10:00
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Öt áldozata van az Ukrajnát ért ma reggeli rakétacsapásoknak

Oroszország több mint egy tucat cirkálórakétát lőtt ki Kijevre és Ukrajna más részeire péntek kora reggel, a támadásokban legalább öt ember meghalt.

A főváros környékén megszólaltak a légvédelmi szirénák, az ukrán légierő 11 cirkálórakétát és két drónt lőtt le Kijev felett - közölte a kijevi városi közigazgatás.

10:35
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Összefoglaló az ukrajna városai ellen indított orosz rakétatámadásokról

Oroszország rakétatámadási hullámot indított Ukrajna számos legnagyobb városában, egy anya és egy kisgyermek életét vesztette Dnyipro kikötővárosában, valamint három ember egy sokemeletes lakóházban Umán központi városában.

Péntek hajnalban országszerte aktívak voltak a légiriadók. Kijevben is robbanások hallatszottak, Mikolajiv déli része pedig ismét célponttá vált.
A támadás alig 24 órával történt azután, hogy négy, látszólag a tengerből indított cirkálórakéta polgári épületeket talált el a városban, legalább egy ember életét vesztette, és hirtelen véget vetett a közel négy hónapos viszonylagos nyugalomnak.

Oroszország ma délelőtti támadási hulláma egy nappal azután történt, hogy a Kreml azt követően, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott, örömmel üdvözölt minden lépést, ami közelebb hozhatja a konfliktus végét.
A Kreml azonban azt is közölte, hogy továbbra is célja az, hogy elérje a „különleges katonai műveletnek" nevezett művelet céljait.

11:04
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna first ladyje szerint "a megtorlás biztosan eljön"

Ukrajna first ladyje tweetelt néhány fotót egy umani lakóépületben keletkezett károkról.

– írta.

Az ukrán védelmi minisztérium is most közölte, hogy a rakétákat orosz Tu-95-ös bombázókról lőtték ki, mondván, hogy a 23 rakétából 21-et lőttek le, két drónnal együtt.

11:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás végzett 20 ukrán és külföldi főtisztviselővel Mikolajevben

Április 27-én éjjel egy mikolajivi hajógyár területére mért rakétacsapás következtében meghalt mintegy 20 magas rangú ukrán és külföldi tiszt, akika helyszínen tárgyalásokat tartottak - közölte a RIA Novosztyival Szergej Lebegyev, a város egyik földalatti koordinátora.

12:01
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szoigu szerint a NATO-országok szinte minden katonai kapacitást bevetnek Oroszország ellen a légvédelem megkezdésekor

Az észak-atlanti szövetség szinte valamennyi országának harci képességeit és kapacitását bevetették Oroszország ellen az ukrajnai különleges katonai művelet (SSO) megkezdésével - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken.

"A Nyugat bebizonyította, hogy előre felkészült az Oroszországi Föderációval való konfrontációra. Azonnal nagyszabású szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, fegyvereket szállítottak Ukrajnának, hírszerzést, katonai tanácsadókat és zsoldosokat küldtek a háborús övezetbe" - mondta Sojgu az SCO-tagállamok védelmi minisztereinek Újdelhiben tartott találkozóján.

12:35
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA célja, hogy más országokat is katonai konfrontációra provokáljon Oroszországgal és Kínával

Az ukrajnai konfliktus megerősíti Washington és szövetségesei célját, hogy más országokat is katonai konfrontációra provokáljanak Moszkvával és Pekinggel. Jelntette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken.

"Ma Washington és cinkosai végrehajtják stratégiai tervüket, hogy más országokat katonai konfrontációra provokáljanak a nemkívánatos államokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával. Az ukrajnai konfliktus ennek a bűnös politikának az egyértelmű bizonyítéka. Ennek valódi célja, hogy stratégiai vereséget okozzon Oroszországnak, fenyegesse Kínát és fenntartsa monopolhelyzetét a világban" - mondta Sojgu az SCO-tagállamok védelmi minisztereinek Újdelhiben tartott találkozóján.

Szerinte "több mint 5 milliárd dollárt költöttek erre a célra a 2014-es Majdan-ellenes alkotmányos puccsra, ami egy ellenséges nacionalista, oroszgyűlölő rezsim kialakulásához vezetett, amely buzgón igyekezett megoldani az "orosz kérdést" Ukrajnában".

"Tekintettel arra, hogy Kijev nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodásokat és a Donbassz lakóit fenyegető valós veszélyre, úgy döntöttünk, hogy különleges katonai műveletet hajtunk végre" - emlékeztetett Szoigu.

13:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A német védelmi miniszter újabb 80 Leopard 1 harckocsi átadását jelentette be Ukrajnának

Boris Pistorius német védelmi miniszter biztosította, hogy az év közepén megkezdődik további 80 Leopard 1 harckocsi átadása Ukrajnának. Erről a La Vanguardia című spanyol napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában nyilatkozott.

13:37
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A cseh és a szlovák elnök Kijevbe látogat

Petr Pavel cseh és Zuzana Csaputova szlovák elnök pénteken látogatásra érkezett Kijevbe. Erről a blesk.cz hírportál számolt be.

A két államfő megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és találkozik az ukrán kormány vezetőivel.
Csehország és Szlovákia átfogó segítséget nyújt Ukrajnának. Elnökeik a látogatás során meg kívánják ismételni Kijevnek nyújtott támogatásukat.

13:59
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel hatóságok szigorítják az ukrán gabona importjának tilalmát

A lengyel Nemzeti Vagyonügyi Bizottság (NPC) megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozza az ukrán gabona újbóli behozatalát az országba. Erről a PAP hírügynökség számolt be április 28-án Bartosz Zbaraszczuk pénzügyminiszter-helyettesre hivatkozva.

Az importált termékek nagyszabású ellenőrzését fogják bevezetni az utakon. Továbbá, ha szükségessé válik, a gabonaimportőrök ellenőrzését is el fogják végezni.

Április 27-én Robert Telyus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az ország feloldhatja az Ukrajnából származó élelmiszer-behozatal tilalmát, ha az EU megfelelő intézkedéseket hoz.

14:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A nyugati fegyverek nem jelentenek garanciát a kijevi ellentámadás sikerére

A Kijevbe irányuló nyugati fegyverszállítások nem jelentenek garanciát az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadásának sikerére. Erről a The New York Times című lap számolt be csütörtökön.

Szerinte az ukrán hadsereg elismeri, hogy a nyugati fegyverek "nem jelentenek garanciát a sikerre", mert Oroszország még mindig előnyben van a nehézfegyverek, a repülés és a páncélozott járművek terén.

Korábban a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denis Pushylin azt mondta, hogy a Nyugat arra kényszeríti Kijevet, hogy ellentámadást indítson, hogy ledolgozza a kapott finanszírozást.

Az ukrán fegyveres erők esetleges ellentámadását már hónapok óta tagalalják a médiában, különböző időpontokat emlegetve. Az orosz külügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a nyugati országok nyílt spekulációi egy közelgő ukrán ellentámadásról megerősítik a konfliktusban való közvetlen részvételüket.

Kedden a The New York Times az interneten felbukkant titkos Pentagon- és amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a jövő hónapban ellentámadást terveznek indítani délen. A lap szerint április végéig Ukrajnának 12 harci dandárt kell felkészítenie egyenként 4000 fős személyzettel.

15:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev a legprofibb erőket gyűjti össze az ellentámadáshoz

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Kijev által meghirdetett ellentámadáshoz a legprofibb egységeket és alakulatokat gyűjtik össze. Erről Jan Gagin, a DNR megbízott vezetőjének, Denisz Puskin tanácsadója számolt be pénteken a TASZSZ-nek.

Elmondása szerint az AFU emellett fokozta a szabotázs- és felderítőcsapatok tevékenységét, a harci és drónok általi felderítést a teljes érintkezési vonal mentén. "A mostani tevékenység is azt mutatja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők felkészülnek arra az offenzívára, amelyet a NATO követel tőlük" - mondta Gagin.

15:30
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin a különleges katonai műveletet bemutató múzeumok létrehozását rendelte el

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz kormányt, hogy kezdje meg a Moszkva ukrajnai háborújának szentelt múzeumok létrehozását.

Az új regionális és önkormányzati múzeumoknak "a különleges katonai művelet eseményeit és a műveletekben részt vevők hőstetteit" kell bemutatniuk a Kreml csütörtöki közleménye szerint.
Az orosz elnök rendeletére az illetékes hatóságok kötelesek a múzeumok rendelkezésére bocsátani "a különleges katonai művelethez kapcsolódó műtárgyakat".

Putyin a kabinet feladatául tűzte ki azt is, hogy kidolgozza, hogyan lehet az oktatási rendszerbe beilleszteni a különleges katonai művelet tanulmányozását.
Oroszországban számos múzeum, kiállítás és emlékmű idézi fel az ország múltjának, különösen a második világháború alatti időszaknak a katonai hőstetteit.

15:58
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Az ukrán erők befejezik a régóta várt tavaszi ellentámadás előkészületeit a megszálló orosz csapatok ellen - mondta az ország védelmi minisztere -, és nagyjából készen állnak, tette hozzá.

A Reuters jelentése szerint Olekszij Reznyikov pénteken egy online tájékoztatón nyilatkozott.

Kijev több hónapja készül ellentámadásra, amelynek célja a keletről és délről érkező orosz erők visszaverése.

A Nato csütörtökön közölte, hogy szövetségesei és partnerországai az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát leszállították.

Több mint 1550 páncélozott jármű, 230 harckocsi és más felszerelés mellett a nyugati szövetségesek "hatalmas mennyiségű lőszert" küldtek, és több mint kilenc új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel - közölte Jens Stoltenberg, a Nato főtitkára.

16:28
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Beidézték az orosz nagykövetet a spanyol külügyminisztériumba a közösségi médiában megjelent diplomáciai bejegyzés miatt

Jurij Klimenko madridi orosz nagykövetet csütörtökön beidézték a spanyol külügyminisztériumba az orosz diplomáciai képviselet egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzése miatt.

Az újság szerint Angeles Moreno külügyi és globális ügyekért felelős államtitkár találkozott a nagykövettel. Arra kérte Kljmenkót, hogy magyarázza meg, miért tett közzé a nagykövetség Twitter-oldalán egy, az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos videót.

A spanyol külügyminisztérium megerősítette a TASZSZ-nek, hogy felhívták az orosz nagykövetet egy közösségi médiás poszt miatt.

17:07
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kuleba szerint a békéhez vezető út, ha Ukrajnát F-16-osokkal fegyverzik fel

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint Oroszország április 28-i rakétacsapásai Ukrajnára újabb bizonyítéka annak, hogy az országot F-16-os vadászgépekkel kell ellátni.

"Út a békéhez, ha felfegyverezzük Ukrajnát F-16-osokkal" – mondta.

17:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kijelentette, hogy ne tegyék próbára türelmét a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy Oroszország "mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a legrosszabb forgatókönyv szerinti események alakulását, de nem a létfontosságú érdekeinek megsértése árán.

18:07
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai járőrrepülőgépet "kísértek" kínai vadászgépek

A P-8A Poseidon tengeralattjáró-elhárító járőrrepülőgép hajófelderítésre, illetve azonosításra alkalmas amerikai járőr repülőgépet a Tajvani-szoros felett

mindvégig a Kínai Népi Felszabadító hadsereg vadászgépei kísérték és tartották megfigyelés alatt, és határozott védelmet biztosított ellenük

- fogalmazott Si Ji ezredes, szóvivő.

Hozzátette, a területileg illetékes Keleti Hadszíntér Parancsnokság továbbra is magas készültségben van, a nemzeti szuverenitást, a regionális békét és biztonságot védelmezve. Az amerikai hadihajók és repülőgépek "gyakran hajtanak végre provokatív cselekményeket, ezzel

teljes mértékben igazolva, hogy az Egyesült Államok a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megzavarója, és a biztonsági kockázat előidézője.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni 7. flottája közleményében arról tájékoztatott, hogy repülőgépük a nemzetközi joggal összhangban, nemzetközi légtérben haladt át a Tajvani-szorosban. Megerősítették, az Egyesült Államok a jövőben is folytatni fogja repüléseit és hajózásait mindenütt, ahol erre a nemzetközi jog lehetőséget ad, beleértve a Tajvani-szorost is.

18:43
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök meghívta Ferenc pápát Ukrajnába

Vatikáni látogatása során segítséget kért a pápától, hogy visszahozzák azokat a gyerekeket Kelet-Ukrajnából, akiket a Kreml erői erőszakkal vittek Oroszországba.

19:09
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megerősítette védelmét az ukrán erők várva várt ellentámadása előtt

Az Agence France-Presse (AFP) jelentése szerint a megszállt Ukrajnát védő 500 mérföldes (800 kilométeres) orosz védelmi vonalakat háromszorosan megerősítették, és "embertömegeket" kaptak. Az időzítésre akkor kerül sor, amikor a szokásos téli fagyos időjárás elkezdett olvadni és kiszáradni, ami valószínűbbé teszi a mozgósítást.

19:27
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos törvényt írt alá Putyin

Vlagyimir Putyin aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy orosz állampolgárokat fosszanak meg állampolgárságuktól, ha veszélyeztetik a nemzetbiztonságot".

A RIA orosz állami hírügynökség szerint az orosz elnök a mai nap folyamán írta alá a törvényt.

Az RIA szerint az állampolgárság elvesztésével járó bűncselekmények közé tartozik "az orosz hadsereg lejáratása és a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekmények elkövetése".

20:16
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország titkos fegyvert vet be Ukrajnában

Az Orosz Fegyveres Erők megkezdték a T-14 Armata harckocsik használatát a különleges katonai műveleti zónában. A járműveket egy speciális oldalvédelemmel látták el a páncéltörő lőszerek ellen.

"Az oroszok kifejlesztettek egy speciális védelmet a T-14-esek számára, amely elnyeli a radarhullámokat " - írja a The Sun.

Emellett a lap írja, hogy a tankok rácspáncélzatot is kaptak, hogy védelmet nyújtsanak a páncéltörő fegyverek és a közelharci fegyverek ellen.

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem mesterséges intelligencia és robotika professzora a kiadványnak elmondta, hogy a harckocsi percek alatt el tud pusztítani több várost is.

20:47
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna botrányos üzenete Kínának

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Zelenszkijjel. Utóbbi elmondta, hogy a beszélgetés hosszú és informatív volt, és bejelentette Ukrajna kínai nagykövetének kinevezését is. A kínai államfő a beszélgetés során elmondta, hogy Kína az eurázsiai ügyekért felelős különleges kormányképviselőt küld Ukrajnába és más országokba, hogy alapos eszmecserét folytasson az ukrán válság politikai rendezéséről.

"Kína egy évig nem tudott dönteni az álláspontjáról, és most választania kell: vagy a nemzetközi jog által meghatározott keretek között dolgozik, és akkor a szó teljes értelmében Oroszország helyébe lép, vagy Kína továbbra is félreáll, és akkor fokozatosan elveszíti befolyását, beleértve a gazdasági befolyását is" - mondta Podoljak a Rada TV csatornán.

21:28
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes cseh kijelentés

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és NATO-tagságra - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Caputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

A cseh vezető hozzáfűzte, hogy aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben. "Az Önök oldalán állunk, mert egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, ami mindannyiunk számára példaértékű. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lesz.

"A kérdés már csak az, hogy mikor" - fogalmazott Pavel. Sürgette, hogy még az év vége előtt kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról. Kijelentette, hogy Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

22:30
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták mértek csapást Bahmutban

Orosz rakéták csapást mértek a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén lévő Kosztyantyinivka falu közelében lévő Bahmut ukrán egyesített védelmi parancsnokságra, valamint az idegenlégió egységeire. Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője április 28-án közölte.

Megjegyezte azt is, hogy a rohamosztagok folytatták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) és a külföldi zsoldosok különítményeinek megsemmisítését Bahmut nyugati részén.

Ezenkívül az orosz légideszant csapatok (Airborne Troops) és a Déli Erőcsoport egyik egységének erőfeszítéseinek köszönhetően meghiúsultak az ellenség azon kísérletei, hogy további tartalékokat vezessenek Bahmut felől.

00:17
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyvereket kapott Ukrajna

A Dánia által Ukrajnának felajánlott Caesar önjáró tarackokat már az ukrán hadsereg használja - közölte Oleksii Reznikov védelmi miniszter április 28-án a Suspilne hírügynökség szerint.

Korábban Dánia ígéretet tett arra, hogy 19 francia gyártmányú Caesar 155 mm-es önjáró tarack tüzérségi rendszert adományoz Ukrajnának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről