Újabb erős orosz támadás Kijev ellen

Események

nuclear conflict Horizontal orosz ukrán háború
Orosz katona a zaporizzsjai atomerőmű területén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 440. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:05
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:14
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

170 ezer km2-t kell aknamentesíteni

Jelenleg Ukrajnában több mint 170 000 négyzetkilométeres területen lehetnek aknák és fel nem robbant lőszerek. Szakértői becslések szerint akár évtizedekbe beletelhet egy ekkora terület semlegesítése. Az ukrán elnök szerint azonban ennél sokkal gyorsabbnak és hatékonyabbnak kell lenniük.

"Készítünk egy speciális akciórendszert, amely segít a gyorsabb aknamentesítésben. Partnereinkkel is aktívan együttműködünk képességeink bővítése érdekében. Együttműködünk mindenkivel a világon, aki rendelkezik tapasztalattal, technológiával, pénzügyi kapacitással, hogy támogasson bennünket, hogy Ukrajnát megtisztítsuk az orosz aknáktól" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij.

06:28
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna új ellentámadásra készül

A Sky News-nak adott interjújában Denisz Smihal ukrán kormányfő azt mondta, hogy a régóta várt ukrán ellentámadást csak akkor indítják el, amikor eljön az ideje, és nem árulta el, hogy ez mikor lehet.

"Ukrajna gondosan készül az orosz erők elleni új ellentámadásra, mert a támadás nagyon fontos és sikert kell mutatnia" - mondta a miniszterelnök.

06:57
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai cégek ellen lépnek fel az új uniós szankciók

Az EU végrehajtó testülete azt javasolta, hogy több kínai vállalatot helyezzenek feketelistára, és korlátozzák az olyan országokba irányuló exportot, amelyek érintettek az orosz kereskedelmi korlátozások megkerülésében a Moszkva elleni új szankciók értelmében.

A 27 EU-tagállam - amelyeknek valamennyien egyet kell érteniük az új szankciók életbe léptetésével - szerdán tárgyal először az Európai Bizottság külpolitikai részlegének javaslatáról - közölte több diplomáciai forrás.

A javaslat a meglévő kereskedelmi korlátozások harmadik országokon keresztül történő megkerülésének leküzdésére összpontosít – közölték a források, miután az EU Kínát, Törökországot, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint a közép-ázsiai és a kaukázusi országokat azonosította potenciális bűnösként.

Hét kínai vállalat vagyonát befagyasztják az EU-ban – mondták a javaslatot ismerő diplomaták, amivel a blokk először büntetné meg Kínát Pekingnek az ukrajnai háborúban játszott szerepével kapcsolatos vádak miatt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin azt mondta, hogy Kína sürgeti az EU-t, hogy ne lépjen a "rossz útra", és kész lépéseket tenni jogainak és érdekeinek védelme érdekében.

07:21
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kényszerszabadság a légitámadások miatt

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal azt mondta a munkatársainak, hogy május 9-re vegyenek ki szabadságot, vagy dolgozzanak otthonról az orosz légicsapások veszélye miatt. A mintegy 20 000 embert foglalkoztató cég központja Krivij Rih városában található, amely gyakran az orosz drón- és rakétatámadások célpontja.

07:35
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5006 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4506 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 8-án 27 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:08
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország azt ajánlja polgárainak, hogy hagyják el Ukrajnát

A római külügyminisztérium "erősen ajánlja", hogy a még Ukrajnában tartózkodó olaszok távozzanak az országból. A figyelmeztetést a "Kijev és Ukrajna egész területén egyre súlyosabb rakétatámadások" miatt adták ki - közölte a minisztérium utazásbiztonsági honlapján.

"Az Ukrajnába való utazást, bármilyen minőségben is, határozottan nem javasoljuk" - áll a közleményben, sürgetve mindenkit, aki munkába indul, hogy tegye meg a "megfelelő kockázatmegelőzési és -csökkentő intézkedéseket", és járjon el a "maximális körültekintéssel".

08:34
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ígéretet már kapott, lőszert még nem

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt mondta, hogy az előzetes adatok szerint csapatai kezdik megkapni a szükséges lőszert. Jevgenyij Prigozsin a közösségi médiában közzétett hangüzenetében azt mondta: „Ma a csoportok maximum 130 métert haladtak előre. Heves harcok folynak, de a csoportjaink tovább haladnak. Az előzetes adatok szerint kezdünk lőszert kapni. A gyakorlatban még nem láttunk ilyet."

Múlt héten a Wagner-főnök azt mondta, harcosai kivonulnak a hónapok óta ostromlott Bahmut városából, miután kifogynak a lőszerekből, és emiatt "haszontalan és indokolatlan" veszteségeket szenvedtek el. Később visszavonta fenyegetését.
Orosz tisztviselők többször is igyekeztek eloszlatni az aggodalmakat, miszerint a frontvonalon lévő erőik nem kaptak megfelelő utánpótlást.

09:03
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb robbanást hallottak Kijevben

Kijevben, ahol korábban légiriadót jelentettek be, egy nagyon erős robbanást lehetett hallani – közölte Olekszij Goncsarenko, a Verhovna Rada egyik képviselője a Telegramon. Azt nem tudta meghatározni, hogy pontosan hol és mi történt, ahogy azt sem, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok - írja a RIA Novosztyi.

09:30
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország átvette az irányítást a Dnyeper torkolatánál lévő szigetek felett

Az orosz csapatok átvették az irányítást a Herszon régióban, a Dnyeper torkolatánál található összes sziget megközelítése felett – mondta a RIA Novosztyinak egy, a helyszíni helyzetet ismerő forrás, aki szerint az ukrán csapatoknak nincs esélyük újra megvetni a lábukat a szigeteken.
Korábban az orosz hadsereg megállította az Ukrán Fegyveres Erők szabotázs- és felderítőcsoportjának hét motorcsónakon tett kísérletét, hogy leszálljanak a Dnyeper bal partján, Aleski városától északra.
A RIA Novosztyi tudósítója a Kinburn-szoros Aleskibe utazva megbizonyosodott arról, hogy a Dnyeper bal partján nincs jele ukrán csapatok jelenlétének, a város bejáratait az orosz katonaság ellenőrizte minden oldalról.

10:00
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Legalább 23 606 civil áldozat van Ukrajnában

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújában 2022. február 24. és 2023. május 7. között legalább 8791 civil halt meg, és legalább 14.815-en megsebesültek.
Az ügynökség minden frissítésben arról számol be, hogy a tényleges áldozatok száma valószínűleg jóval magasabb, mivel a folyamatos harcokkal érintett helyekről késik az információ. Emellett számos civil áldozatról szóló jelentést még ellenőrizni kell.

10:16
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb támadás érte Kijevet

Oroszország kedd hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta Kijevet, de a légvédelemnek mindet sikerült megsemmisítenie - közölte a kijevi katonai vezetés.

Kedd reggel a főváros mellett Ukrajna mintegy kétharmadában megszólalt a légiriadó.
"Annyi civilt próbálnak megölni, amennyit csak tudnak ezen a napon" - fogalmazott Szerhij Popko, a kijevi katonai körzet vezetője a Telegramon arra utalva, hogy május 9. az egyik legnagyobb állami ünnep Oroszországban, a nácik felett aratott második világháborús győzelem napja. Popko szerint a manőverező robotrepülőgépek a Kaszpi-tenger térségéből indultak. A keddi támadásnak egyetlen áldozata sincs. (MTI)

10:43
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálják a sebesült katonákat Bahmutból

A Hospitallers nevű mentős szervezet önkéntesei lehetőséget kaptak, hogy orvosi segítséget nyújtva egy speciálisan átalakított, mozgó intenzív osztályként üzemeltethető autóbusszal súlyosan sebesült, de szállítható állapotban lévő ukrán katonákat evakuáljanak Bahmutból. A sebesülteket első körben a dnyiprói kórházba szállítják, szükség esetén onnét viszik őket tovább biztonságosabb településekre.

11:12
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy hagyományos elemet kivehetnek a győzelem napi felvonulásból

A Győzelem Napja Oroszországban a nácik feletti második világháborús győzelem ünnepe, de az aktuális harci helyzet átírhatja a megszokott forgatókönyvet - magyarázta egy katonai szakértő.
A moszkvai Vörös téren általában felvonul a "halhatatlan ezred", ami civilek olyan menete, ahol a rokonok a háborúban elvesztett szeretteik képeit hordozzák.

Ezt az elemet valószínűleg kiveszik az ünnepségből, mert ha a frissen Ukrajnában meghalt katonák hozzátartozói is megjelennek a mentben, az leleplezné az orosz veszteségek valódi mértékét - mondta Sean Bell, a Sky News elemzője. A regionális ünnepségek a szabotőröktől vagy az ukrán dróntámadásoktól való félelem miatt minden bizonnyal szerényebb lesz.

Putyin elnök és magas rangú védelmi tisztviselők általában részt vesznek a moszkvai katonai parádén – amely a múltban tankokat, interkontinentális rakétavetőket és fegyveres egységeket is felvonultatott. Nagy kérdés, hogy idén mennyire lesz visszafogott az esemény.

11:33
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a győzelem napi felvonulás – videó

A győzelem napja az egyik legfontosabb állami ünnep Oroszországban, megemlékeznek a Szovjetunió áldozatvállalásáról az 1941-45-ös úgynevezett Nagy Honvédő Háborúban, amelyben mintegy 27 millió állampolgár vesztette életét.

Ez az évforduló még inkább érzelmileg töltődik fel, mivel Oroszország több ezer katonát gyászol, akiket a közel 15 hónapja tartó ukrajnai háborúban öltek meg, és amely a végének semmi jelét nem mutatja. Putyin is beszédet mond a moszkvai felvonuláson.

12:25
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin győzelem napi beszéde

Valódi háború folyik Oroszország ellen, az ukránok pedig a Nyugat törekvéseinek foglya lett - többek között erről is beszélt Putyin orosz elnök a győzelem napi beszédében. Részleteket ITT olvashat.

12:47
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Százezres orosz veszteségről beszélt egy ukrán tábornok

Körülbelül 100 000 orosz katona halt meg a Bahmut elfoglalásáért vívott csatában – állította egy ukrán tábornok. Szerhij Cserevaty ezredes, az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának szóvivője az ukrán TV-nek azt mondta, ezek „durva számítások". Azt mondta: „Biztos vagyok benne, hogy a további ellenőrzések csak növekedést mutatnak ezen a számon. Ez természetes, mivel az ellenség az úgynevezett húsrohamokat használja a háború fő módszereként."

13:09
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Leállt a fekete-tengeri gabonafolyosó

Oroszország gyakorlatilag leállította a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodást, amely május 18-án jár le, és megtagadta a bejövő hajók nyilvántartásba vételét – közölte az ukrán újjáépítési minisztérium. Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a megállapodást, amely a globális élelmiszerválság enyhítését hivatott segíteni.

13:34
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorizmussal vádolták meg a Prilepin elleni merénylet elkövetőjét

Az orosz nyomozók terrorizmussal vádoltak meg egy férfit, miután egy autórobbantás megsebesített egy prominens orosz nacionalista írót. A nyugat-oroszországi Nyizsnyij Novgorodban szombaton történt robbanás eltörte Zakhar Prilepin mindkét lábát. Közeli munkatársa, aki vele együtt ült az autóban, meghalt. Nem hivatalos információk szerint Prilepin életét az mentette meg, hogy ő vezette az autót, holott általában azon az ülésen szokott utazni, ahol most a kollégája volt.

14:05
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán miniszterelnök: Az ellentámadásnak sikeresnek kell lennie

Ukrajna nagyon fontos ellentámadást tervez az orosz erők ellen, amelynek "sikert kell mutatnia" - mondta Denys Shmyhal a Sky Newsnak

Arra a kérdésre, hogy miért tart ilyen sokáig, amíg az ukrán hadsereg hivatalosan is megkezdi offenzíváját, Shmyhal azt mondta: "Nagyon alaposan készülünk, mert ez egy nagyon fontos művelet, a társadalom, a partnereink, az egész világ és az ellenségünk számára is be kell bizonyítanunk, hogy ez a művelet sikeres volt".

15:01
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport vezetője bahmuti állásaik feladásával vádolja az orosz katonákat

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban.
Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat" - fogalmazott Prigozsin.
"A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg" - jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden "a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását. (MTI)

15:35
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Az európai integrációról, védelmi kérdésekről és az Oroszország elleni szankciókról tárgyalt Zelenszkij elnök ukrán elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Kijevben.

Zelenszkij elmondta, hogy várhatóan az Európai Unió hamarosan további szankciókat hagy jóvá Oroszországgal szemben Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

16:28
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli légvédelmi radarrendszert kapott Ukrajna

Ukrajna első ízben kapott izraeli gyártmányú radarvédelmi rendszereket, amelyeket az izraeli médiajelentések szerint hétfőn már telepítettek is Kijevbe.

A múlt héten leszállított 16 ieMHR modellből - amelyeket az izraeli RADA Electronic Industries gyártott - három már használatban van az ukrán fővárosban, írta a Haaretz izraeli napilap. A rendszereket úgy tervezték, hogy 10 km-es körzetben felderítsék a légi fenyegetéseket, beleértve a rakétákat, rakétákat, aknavetőgránátokat, helikoptereket és drónokat.

A mobil és a helyhez kötött rendszereket elsősorban a kritikus létesítmények és az infrastruktúra védelmére fogják használni.

17:39
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun szerint Oroszország le fogja győzni az ellenséges erőket

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint Oroszország le fogja győzni az ellenséges erőket, akiket imperialistáknak nevezett - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden.

Phenjan korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot.

Észak-Korea szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval.

Észak-Korea az ukrajnai háború kitörése óta még szorosabb kapcsolatban áll Oroszországgal. Az ország vezetése többször biztosította támogatásáról Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Kim Jo Dzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga is kijelentette hogy országa mindig Oroszország oldalán fog állni.

Oroszország és Szíria mellett még Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" függetlenségét.

18:30
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Varsóban tüntetők megakadályozták az orosz nagykövet győzelem napi koszorúzását

Tüntetők megakadályozták kedden a lengyel fővárosban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét.

Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíseretében érkezett a második világháború során meghalt szovjet katonák varsói mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló csoport várt rá.

A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amelyekre a jelenleg zajló ukrajnai háború áldozataira emlékeztető neveket tűztek.

Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amelyek az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijev melletti Bucsát idézték.

A temető környékét rendőrök biztosították, erőszakos fellépés nem történt.

19:13
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán polgármester: Enerhodarban az oroszok kiürítették a boltokat, a bankautomatákat és a benzinkutakat

Az orosz erők a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodarból dokumentumokat, számítástechnikai eszközöket és egyéb eltulajdonított ingóságokat visznek ki, a városban nem működnek az üzletek és a gyógyszertárak, üresek a benzinkutak és az ATM-ek - közölte Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került város törvényesen megválasztott ukrán polgármestere egy rádióinterjúban.

Az oroszok az orvosi részlegből elvittek minden felszerelést, számítógépeket, dokumentációt, és felszámolták az útlevélirodát is, amelyet az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban rendeztek be - mondta a városvezető az ukrán Szabadság Rádiónak.

Szavai szerint nem működik az internet Enerhodarban, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak zárva vannak, valamint a benzinkutak és a bankautomaták is üresek.

19:50
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: Kína döntő szerepet tölthet be a háború lezárásában

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

A német diplomácia vezetője Csin Kanggal tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a háború Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen.

20:47
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia tengeralatti infrastruktúrája védelmét szorgalmazza

A Norvég Országos Biztonsági Hatóság (NSM) az észak-európai ország tengeralatti infrastruktúrája jobb védelmét szorgalmazta a szabotázsakciókkal szemben, biztonsági hiányosságokra és az ukrajnai háborúra tekintettel.

Az NSM kedden ismertetett jelentésében amellett, hogy jobb védelmi intézkedéseket követelt, felmutatta az infrastruktúra sérülékeny pontjait.

A biztonsági hatóság szerint különösen "a gáz-, az áram- és az elektronikus kommunikációs hálózatok" sérülékenyek szabotázsakciókkal szemben.

Az NSM hangsúlyozta, hogy a szárazföldi létesítményekhez hasonlóan a tengeralatti infrastruktúra esetében is biztonsági intézkedésekre van szükség "a biztonság észszerű szintjének szavatolása végett". Az NSM több mint ötven nemzetbiztonsági hiányosságot azonosított jelentésében.

Az NSM vizsgálatát a balti-tengeri Északi Áramlat gázvezetékeknél történt 2022. szeptemberi robbanások nyomán indította.

22:16
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint romlik a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Romlik a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében, az ukrajnai Zaporizzsjában.

Az erőművet üzemeltető vállalat, az ukrán állami tulajdonú Energoatom szerint Oroszország több katonát és katonai járművet telepít az atomerőműhöz - írja a Reuters.

Petro Kotin, az Energoatom elnöke szerint az erőművet működtető személyzet helyzete is egyre rosszabb.

23:32
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el két ukrán régióban

Ukrajna két régiójában, Szumi és Csernyihiv régiókban légiriadót rendeltek el - írja a Ria Novosti.

23:39
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások az orosz-ukrán határ közelében

"Robbanásokról érkezett jelentés Szumi és Csernyihiv régiókban" - írja a Ria Novosti.

A két régió az orosz-ukrán határnál helyezkedik el, Ukrajna északkeleti részén. A robbanások következményeiről egyelőre nincs információ.

23:51
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Donyeck városa ellen

Ukrán csapatok lőtték Donyeck Kijevszkij kerületét.

A támadás során egy tüzérségi lövedék eltalált egy házat, egy autó megrongálódott és egy gázvezeték is megsérült - írja a Ria Novosti.

01:19
május 09, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Ukrajna több keleti régiójában

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban, valamint a Zaporozsjei régió Kijev ellenőrzése alatt álló részén - írja a Ria Novosti.

A riasztást a régiókban 22.40 és 22.50 között jelentették be moszkvai idő szerint.

A nap folyamán korábban riasztást jelentettek be Ukrajna Szumi és Csernyihiv térségében. Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be ezekben a régiókban. A károkról egyelőre nincs hivatalos információ.

02:04
május 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg lőtte Donyecket

Az ukrán katonák öt rakétát lőttek ki Donyeckre és hét 152 mm-es lövedéket Gorlovkára - írta meg a Ria Novosti.

Orlovka településre - Donyeck város (Kijevi körzet) öt rakétát lőttek ki, Shcherbinovka településre, Horlivka településre négy 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki, további két településre három 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki az ukránok - áll a jelentésben.

06:26
május 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről