Drónokkal, rakétákkal támadnak az oroszok, fordulópont lehet a háborúban

Események

conflict Horizontal
Az Orosz Önkéntes Hadtest harcosai 2023. május 24-én, az Ukrajna elleni orosz katonai invázió közepette, Észak-Ukrajnában, az orosz határtól nem messze egy médiatalálkozón
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 456. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
06:04
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:24
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Még több behatolást terveznek

Az Orosz Önkéntes Hadtest vezetője szerint a csoport tervei között szerepel még több oroszországi behatolás. Denisz Kapusztyin parancsnok ezt egy médiatalálkozón mondta, ahol lehetőséget adtak a csoport tagjainak fotózására. Többen sötét napszemüveggel és maszkkal takarták el magukat, de néhányan nyíltan vállalták az arcukat.

A magát jobboldali nacionalistának valló csoport tört be a határ orosz oldalán lévő Belgorodba, majd fordult vissza ukrán területre. Oroszország azt állíotta, hogy a támadók közül 70-et megöltek. A csoport vezetője szerint két harcosa halt meg, 12 pedig megsebesült. Elmondása szerint egy orosz páncélozott járművet és drónelhárító fegyvert is vittek magukkal trófeaként.

Kapusztyin nem árulta el, hogy honnét vannak a fegyvereik, de azt kijelentette, hogy nem Ukrajna nyugati szövetségeseinek adományaiból.

06:47
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin az ukrán hadsereget méltatta

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója és vezetője egy Telegram-interjúban az egyik legerősebb hadseregként méltatta az ukrán hadsereget, hozzátéve: "magas szintű a szervezettségük, a kiképzésük, és a hírszerzésük. Bármilyen szovjet- vagy NATO fegyverrendszerrel dolgoznak, ugyanolyan sikeresek. És "abszolút filozófiailag gondolkodnak" arról, hogy milyen veszteségeket viselnek el.

"Minden a legfőbb cél elérése érdekében történik, mint a Nagy Honvédő Háború idején. De sokkal jobb technológiával és jobban irányítva" - fogalmazott Prigozsin, aki szerint Oroszország védelme egyáltalán nem áll készen a belgorodihoz hasonló szabotőr akció meghiúsítására.

07:14
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 24-én között az ukrán-magyar határszakaszon 4469 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4302 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 45 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:40
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

NASAMS légvédelmi rendszert kap Ukrajna

Az Egyesült Államok 285 millió dollár értékben engedélyezte egy NASAMS légvédelmi rendszer és a kapcsolódó berendezések eladását Kijevnek.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy Ukrajnának sürgetően meg kell erősítenie védelmét az Oroszországból származó rakétacsapások és légi fenyegetések ellen. E légvédelmi rendszer beszerzése és hatékony telepítése jelentősen javítani fogja Ukrajna azon képességét, hogy megvédje polgárait és kritikus nemzeti infrastruktúráját.

08:10
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia támogatja az ukránok F-16-os kiképzését

Norvégia támogatni fogja az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépekre való kiképzését. A bejelentést Bjorn Arild Gram védelmi miniszter tette. Azt mondta azonban, hogy a norvég kormány még nem döntött arról, hogy átadja-e saját F-16-osait Ukrajnának.

08:38
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az első F-16-os az egyik legerősebb jelzés lesz a világtól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy az első Ukrajnának szállított F-16-os vadászgép az egyik legerősebb jelzés lesz a világtól, miszerint Oroszország "csak egyre gyengébb és elszigeteltebb".

Ukrajna hónapok óta kampányol azért, hogy nyugati szövetségesei fejlettebb vadászgépeket biztosítsanak, hogy megszerezzék a légi fölényt Oroszországgal szemben. Ukrajna eddig 14 szovjet kori MiG-29-es vadászgépet kapott Lengyelországból és 13-at Szlovákiából.

Az Egyesült Királyság és Hollandia május 17-én megállapodott egy "vadászgép-koalíció" létrehozásáról Ukrajna számára. Május 20-án az Egyesült Államok is bejelentette, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, és engedélyezi a partnerországoknak, hogy F-16-osokat adjanak át a készleteikből. Konkrét döntést még egyetlen ország sem hozott a vadászrepülők átadásáról.

09:32
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajót támadtak meg ukrán drón motorcsónakok – állítja Moszkva

Oroszország azt állította, hogy az Ivan Hurs nevű hadihajóját Ukrajna személyzet nélküli motorcsónakokkal megtámadta a Fekete-tengeren, a Boszporusz közelében. A védelmi minisztérium a Telegramon azt írta, hogy a hadihajó a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékeket védte.
"Minden ellenséges hajó megsemmisült" - tette hozzá a minisztérium, amelyik felvételeket is nyilvánosságra hozott a motorcsónak kilövéséről, de ezek hitelességét még nem sikerült ellenőrizni. Kijevből nem érkezett észrevétel a bejelentésre.

10:01
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök az irániaknak üzent

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az irániakat, hogy gondolják át a kamikaze drónok Oroszországba szállítását. A Moszkvának szállított iráni gyártmányú Shahed drónok jelentős szerepet játszottak a városok és infrastruktúra elleni orosz támadásokban. „Az egyszerű kérdés a következő: mi érdeke az orosz terror cinkosának lenni?" – mondta Zelenszkij az éjszakai videóbeszédében. „Mi haszna Iránnak az ilyen cinikus gyilkosságból?"

10:33
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai repülőgép-hordozó érkezett Oslóba

A világ legnagyobb repülőgép-hordozója, a USS Gerald R. Ford behajózott Oslóba. A hajó és legénysége a következő napokban hadgyakorlatokat tart a norvég fegyveres erőkkel az ország partja mentén – közölte a norvég hadsereg. A norvég sajtó arról számolt be, hogy a repülőgép-hordozó az Északi-sarkkörtől északra fog hajózni.
Jonny Karlsen, a norvég hadműveleti parancsnoki központ szóvivője szerint a látogatás "fontos jele az Egyesült Államok és Norvégia közötti szoros kétoldalú kapcsolatnak, valamint a kollektív védelem és elrettentés hitelességének".
Az oslói orosz nagykövetség elítélte a repülőgép-hordozó oslói látogatását.

11:02
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a háború tart

Ukrajna nem tud csatlakozni a NATO-hoz, amíg a háború tart - mondta Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára. Egy brüsszeli rendezvényen úgy fogalmazott: „Azt hiszem, mindenki rájött, hogy a háború kellős közepén nincs napirenden a tagság. A kérdés az, hogy mi történik, ha véget ér a háború."
Stoltenberg korábban többször is megígérte, hogy Ukrajna a háború alatt csatlakozik a NATO-hoz. Áprilisban azt mondta, minden NATO-szövetséges egyetértett abban, hogy Ukrajna tag lesz.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az év elején azt mondta, hogy hálás a szövetségbe való felkérésért, de országának útitervre van szüksége a taggá váláshoz.

11:44
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin 20 ezer harcos elvesztéséről beszélt

Jevgenyij Prigozsin szerint a Wagner orosz magánhadsereg 20 000 harcost veszített a Bahmutért vívott elhúzódó csatában. A csoport alapítója és vezetője azt mondta, hogy a 15 hónapja tartó háborúban harcra toborzott 50 000 orosz fogoly körülbelül 20%-a halt meg a kelet-ukrajnai városban, és hasonló számú a saját csapatvesztesége is. Ez a szám éles ellentétben állt Moszkva állításaival, miszerint valamivel több mint 6000 katonát veszített a háborúban, és magasabb, mint az 1979 és 1989 közötti afganisztáni háborúban a szovjet veszteségek hivatalos becslése, amely 15 000 katonát jelentett.

12:37
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Putyin-ellenes félkatonai csoport szerint további betörések lesznek

Az orosz határ menti Belgorod régióban nemrégiben végrehajtott támadás mögött álló csoport azt állítja, hogy a jövőben további támadásokat fognak indítani.

Az Orosz Önkéntes Hadtest parancsnoka, amelynek csoportja állítása szerint a hétfői belgorodi fegyveres rajtaütés mögött állt, azt mondta: "Azt hiszem, még látni fognak minket azon az oldalon".

Denisz Kapusztin (más néven Denisz Nyikitin), azt állította, hogy Putyin-ellenes harcosai "mintegy 42 négyzetkilométernyi" orosz területet foglaltak el az akcióban.

13:03
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Több százezer dél-koreai tüzérségi lövedék úton van Ukrajnába

Dél-Korea több százezer tüzérségi lövedékét küldte el, és a lőszercsomag úton van Ukrajnába az Egyesült Államokon keresztül - derül ki egy új jelentésből.

Szöulnak sikerült megállapodást kötnie Washingtonnal, hogy a tüzérségi lövedékeket az Egyesült Államokba szállítsák, hogy onnan Ukrajnába kerüljenek - jelentette a Wall Street Journal egy forrásra hivatkozva. Erre azt követően került sor, hogy Washington tavaly tüzérségi támogatást kért ázsiai szövetségesétől.

Jeon Ha-kyu, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ország tárgyalásokat folytatott a Pentagonnal a lőszerexportról - írja a The Independent.

13:42
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halott Donyeckben

Pavlo Kijrilenko, Donyeck ukrán kormányzója a Telegramon közölte, hogy az elmúlt 24 órában egy ember meghalt és hatan megsebesültek a térségben az orosz támadásokban. Több olyan helyszínt is felsorolt, ahol házakat és infrastruktúrát romboltak le, köztük Horlivkát, Csasziv Jart és Kosztantyinivkát.

14:27
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérek romboltak le egy épületet

Orosz lövészek Avdiivkánál lerombolták azt az épületet, ahol az ukrán katonaság lakott, valamint az Ukrán Fegyveres Erők felszerelésével ellátott garázst. Ezt május 25-én jelentette be az Izvesztyia egyik forrása.

A fegyveresek az orosz drón látóterébe estek. Megfigyelésük után az orosz katonák ellenséges állásokat fedeztek fel.

A célpontok megerősítése után a 87. külön lövészezred tüzérsége megsemmisítette az ukránok rejtőzködő épületét és a garázst a katonai felszerelésekkel.

14:56
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hackerek adatokat szereztek az ukrán fegyveres erőkben harcoló külföldi harcosokról

A RaHDit és a Zarya hackercsoportok a „Grúz Idegenlégió" fegyvereseiről és oktatóiról, valamint a különleges műveleti övezetben orosz erők ellen harcoló fehérorosz zsoldosokról tettek közzé adatokat – derül ki a Nemezis portálon közzétett listákból - írja a RIA Novosztyi.

A listákon szerepel a „Grúz Idegenlégió" katonai oktatója, Kakha Basilia, a légió tüzérségi csoportjának parancsnoka, Mihail Kamhadze, valamint a „Magyar Birds" drónkezelő egység alapítója, Robert „Magyar" Brovdi.

A hackerek irattárából az következik, hogy az ukrán katonák és önkéntesek kiképzésében vett részt, Brovdi részt vett az Irpen, Bucha és Borodyanka irányú hadműveletekben, majd az egységgel együtt áthelyezték Herszonba.

15:26
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

1,5 milliárd euró gazdaságtámogatásra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) várhatóan 1,5 milliárd eurót költ Ukrajnában jövőre az infrastruktúra és a gazdaság támogatására – közölte a bank egyik vezetője. A forrás segíti a gazdaság, ezen belül elsősorban a bankok működését, és azt, hogy a köztisztviselők továbbra is fizetést kapjanak.

15:59
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország beidézi Németország, Dánia és Svédország nagykövetét az Északi Áramlat-vizsgálat miatt

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy beidézte Németország, Svédország és Dánia nagykövetét, hogy tiltakozzon az Északi Áramlat gázvezetékeket tavaly szeptemberben megrongáló robbanások ügyében folytatott vizsgálat "teljes eredménytelensége" miatt - tudósít a The Guardian.

Egy ENSZ-jelentés szerint a három víz alatti robbanás, amely 2022. szeptember 26-án a balti-tengeri Bornholm szigetétől északkeletre és délkeletre szakította meg az Oroszország és Németország közötti gázvezetéket, több száz kilogramm robbanóanyag erejével volt egyenértékű.

16:24
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnába kerülhet az orosz vagyon utáni nyereség

Az Európai Unió arról tárgyalt, hogy Ukrajnába küldi az ideiglenesen zárolt 196,6 milliárd eurónyi orosz vagyonból származó nyereséget, amely a globális pénzügyi piacok rendszereiben rekedt – írta a Financial Times az ügyben jártas emberekre hivatkozva.

16:38
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz FSZB őrizetbe vett két ukrán szabotőrt

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - állítólag őrizetbe vett két ukrán szabotőrt.

A szolgálat azt állítja, hogy a páros oroszországi atomerőművek villanyoszlopainak felrobbantására készült - jelentette az orosz RIA Novosztyi hírügynökség.

16:51
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem egy nap alatt 28 ukrán drónt lőtt le

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt nap folyamán 28 ukrán drónt és 8 HIMARS MLRS lövedéket lőttek le - jelentette csütörtökön az orosz Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata - írja a RIA Novosztyi.

Emellett az orosz fegyveres erők hadműveleti-taktikai és katonai repülése 95 tüzérségi egységet, valamint az ukrán csapatok élőerejét és katonai felszerelését támadta 102 körzetben a nap folyamán.

17:09
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők a zaporozsjei régióban található Vasziljevka városát lőtték le

Ukrán katonák lőtték a zaporozsjei régióban található Vasziljevka városát, hárman megsérültek – mondta újságíróknak az operatív szolgálatok képviselője.

17:37
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Távollétükben is elítélhetik a terroristákat

Oroszország bejelentette, hogy a déli Rosztov-Don város bírósága elítél öt külföldi férfit, köztük három brit állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy az ukrán erőkkel együtt harcoltak Moszkva ellen. A tárgyalás május 31-én kezdődik terrorizmus és egyéb vádak miatt. A férfiakat távollétükben is elítélhetik.

17:55
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia mielőbb elkezdené az ukrán pilóták kiképzését

Hollandia a lehető leghamarabb el kívánja kezdeni az ukrán pilóták kiképzését F-16-os vadászgép-pilótává- közölte Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a parlamentnek küldött levelében. A képzést Belgiummal, Dániával és az Egyesült Királysággal koordinálnák, és más országok is csatlakozhatnak – tette hozzá Ollongren.

18:05
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev visszaverte az orosz dróntámadást

Az orosz erők az éjszaka folyamán 36 dróntámadást hajtottak végre Kijev ellen - közölték csütörtökön tisztviselők.

Katonai vezetők szerint Kijev légvédelme megsemmisítette az összes drónt a háromórás légitámadás során. A támadásokat iráni gyártmányú Shahed drónokkal hajtották végre. Harkiv és Csernyivci városokból légi riasztást jelentettek.

18:20
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Németország új Leopard 2-eket vásárol

Németország 18 Leopard 2 harckocsit és 12 önjáró tarackot vásárol az ukrajnai szállítások miatt kimerült készletek pótlására – mondta a Reutersnek a vásárlást jóváhagyó parlamenti költségvetési bizottság egyik tagja. A tankok 525,6 millió euróba kerülnek, míg a tarackok ára 190,7 millió euró lesz; mindegyiket legkésőbb 2026-ig le kell szállítani – áll a parlamentnek szánt pénzügyminisztériumi dokumentumokban.

18:37
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Krím területén

A krími kormány orosz megbízott vezetője csütörtökön közölte, hogy a légvédelem hat drónt lőtt le az éjszaka folyamán a régió különböző területein. Áldozatokról nem érkezett jelentés – közölte Szergej Akszjonov a Telegramon.

18:57
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Washingtont és Londont hibáztatják

Szergej Nariskin, az orosz SVR külföldi hírszerző szolgálatának vezetője azzal vádolta Washingtont és Londont, hogy meghiúsították az ukrajnai konfliktus rendezése érdekében tett erőfeszítéseket, és szemet hunytak a szerinte fokozódó „terrorizmus és erőszak" felett.

19:38
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország fontolgatja, hogy ukrán pilóták tesztrepülést végezhessenek svéd Gripen vadászgépekkel

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel - jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában.

A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

"Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú - Tornado, F-16-os és Gripen - vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek" - fogalmazott Jonson. - "Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket" - tette hozzá.

20:16
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországban népirtásként ismernék el a második világháborúban Moszkva körül nácik által elkövetett bűncselekményeket

Az orosz ügyészség bíróságon kezdeményezte a második világháborúban Moszkva körül nácik által elkövetett bűncselekmények népirtásként való elismerését, amelyek mintegy 6,4 ezermilliárd rubel (28 ezer milliárd forint) kárt okozhattak - közölte csütörtökön a vádhatóság.

Egyelőre nem világos, hogy a lépés egyfajta kártérítési igény bejelentésének előzménye lehet Németország felé, tekintettel a Berlin és Moszkva között elmérgesedett viszonyra az Ukrajna elleni orosz háború nyomán.

Az ügyészség a moszkvai regionális bírósághoz intézett beadványában kezdeményezte, hogy az orosz főváros térségében 1941 októbere és 1942 januárja között "német fasiszta betolakodók" által elkövetett - korábban ismert és újonnan feltárt bűncselekményeket ismerjék el háborús és emberiesség elleni bűncselekményekként, valamint a szovjet nép elleni népirtásként.

20:51
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz-ukrán fogolycsere

Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője május 25-én közölte, hogy 106 ukrán hadifogoly tért haza orosz fogságból egy fogolycsere keretében.

A kiszabadult hadifoglyok mindegyike Bakhmut városát védte mielőtt fogságba estek - mondta Jermak.

21:36
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva tiltakozott a német, a dán és a svéd követnek a vizsgálat menete miatt

Tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az általa csütörtökön bekéretett moszkvai német, dán és svéd nagykövetnek, amiért nem kapott tájékoztatást kormányuktól a felrobbantott Északi Áramlat orosz gázexportvezetékek ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről.

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy a három ország vezetése nem biztosította a nemzeti vizsgálatok átláthatóságát és nem reagált Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök üzenetére, amely nyílt és inkluzív nyomozati folyamatot sürgetett, a Gazprom és az orosz hatóságok bevonásával.

"Megállapítottuk, hogy ezen országok egyértelműen nem érdekeltek az diverzánsakció valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, cselekedeteikkel egyértelműen húzzák az időt, és megpróbálják elfedni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk ismert országok állnak" - hangzott az orosz nyilatkozat.

22:08
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovák külügyminiszter: A háború végéig támogatni kell Ukrajnát

Az Európai Unió és a NATO egységesen és szolidárisan kell, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, mégpedig a háború végéig - jelentette ki Miroslav Wlachovsky új szlovák külügyminiszter csütörtökön Varsóban.

A szlovák diplomácia vezetője a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közös sajtóértekezleten szólalt fel a kétoldalú tárgyalások után.

A megbeszélés napirendjén szereplő témák közül Wlachovsky kitért az ukrajnai helyzetre és az Ukrajnának nyújtott segítségre. Felidézte: Szlovákia egyértelműen elítélte az orosz agressziót, és politikai, humanitárius, valamint katonai támogatást nyújt Kijevnek.

22:53
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának

Dél-Korea "több százezer" Ukrajnának szánt tüzérségi lövedéket fog átadni az országnak "egy bizalmas megállapodás keretében" az Egyesült Államokkal - írja a Wall Street Journal (WSJ).

23:05
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország további fegyvereket küld Ukrajna részére

Finnország további fegyvereket és katonai felszerelést, a többi között légvédelmi rakétákat és lőszert küld Ukrajna részére mintegy 109 millió euró (40 milliárd forint) értékben - jelentette be a finn kormány csütörtökön.

"Gyakorlati és logisztikai okok miatt, valamint a katonai felszerelés biztonságos leszállítása érdekében további részleteket nem árulhatunk el a szállítmány pontos tartalmával, valamint a szállítás módjával és időzítésével kapcsolatban" - fogalmazott a helsinki kormány közleménye.

Finnország a NATO legújabb tagállamként idén már több jelentős védelmi fejlesztést jelentett be.

23:23
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Bejelentette a Wagner bahmuti kivonulásának kezdetét a zsoldoscsoport alapítója

A Wagner megkezdte a kivonulást Bahmutból a hátországi táboraiba - közölte Jevgenyij Prigozsin, a katonai magánvállalat alapítója csütörtökön a sajtószolgálata Telegram-csatornáján.

Prigozsin közölte, hogy a Bahmut elfoglalásában kulcsszerepet játszó zsoldoscsoport július 1-jéig fogja átadni állásait, valamit lőszerkészleteit és egyéb ellátmányát az orosz hadseregnek.

Azt hangoztatta, hogy a Wagner fegyveresei pihenni fognak és haditechnika szervizelésével fognak foglalkozni.

23:43
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Indul az első húsz ukrán pilóta kiképzése Nagy-Britanniában

Mintegy 20 ukrán pilóta fogja megkezdeni a modern vadászrepülőgépeken való repülés kiképzésének első szakaszát, amely állítólag az Egyesült Királyságban fog zajlani - jelentette a Foreign Policy május 24-én egy meg nem nevezett brit tisztviselőre hivatkozva.

"Ez az ukrán pilóták földi alapkiképzése lesz, akik ezután készen állnak majd a specifikusabb F-16-os (vagy más) kiképzésekre"

06:22
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről