A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Drónokkal, rakétákkal támadnak az oroszok, fordulópont lehet a háborúban

Események

conflict war TOPSHOTS Horizontal
A Wagner-csoport és Oroszország zászlajával pózoló katonák Bahmutban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 453. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:01
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:09
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 5543 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7324 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől május 21-én 93 ember, köztük 41 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:28
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport kivonul Bahmutból

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője közölte, hogy csapatai a kelet-ukrajnai Bahmut város teljes területét elfoglalták. "A Wagner nem tett előrelépést. A Wagner ma nem foglalt el semmilyen területet. Elfoglaltuk az összes területet, amit ígértünk, az utolsó centiméterig" - mondta Jevgenyij Prigozsin a Telegram üzenetküldő alkalmazásban készített hangüzenetében. Azt mondta, erői még ezen a héten elhagyják a várost.

"Mint kijelentettük, átadjuk pozícióinkat Oroszország Védelmi Minisztériumának, és május 25-én elhagyjuk a konfliktusövezetet."

Prigozsin állítása szerint erői átvették az irányítást Bahmut felett, de az ukrán hadsereg ezt cáfolta.

06:59
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Afrikai vezetők folytatnak béketárgyalásokat

Hat afrikai vezetőből álló delegáció tárgyal Kijevvel és Moszkvával, amely a remények szerint "békefolyamatot kezdeményez" a tárgyalások közvetítésében közreműködő szakértő szerint.

Jean-Yves Ollivier azt mondta az Associated Pressnek, hogy az afrikai vezetők azt a kényes kérdést is feszegetik, hogy miként lehet kifizetni a szigorúan szankcionált Oroszországot a műtrágyaexportért, amelyre Afrikának égetően szüksége van.

A nemzetközi tárgyaló fél, aki hat hónapja dolgozik a tárgyalások összefogásán, azt mondta, megvitatják az ezzel kapcsolatos további gabonaszállítmányok Ukrajnából való kiutazásának megkönnyítését és további fogolycserék lehetőségét is. Azt mondta, hogy a tárgyalások valószínűleg a jövő hónapban kezdődnek.

Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij megállapodott abban, hogy vendégül látják Dél-Afrika, Szenegál, Egyiptom, a Kongói Köztársaság, Uganda és Zambia elnökeinek delegációját.

A tárgyalásokat az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ, az Afrikai Unió és Kína is jóváhagyta – tette hozzá Ollivier.

07:35
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut sokadszorra bejelentett elfoglalása

"Ez a hetedik vagy nyolcadik alkalom, amikor Oroszország arról számolt be, hogy elfoglalták Bahmutot" - mondta Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő a Sky Newsnak. „Nagy szükségük van a győzelemre, mert tavaly ősz óta semmilyen katonai előrelépést nem értek el. Ezért jelentenek folyamatosan arról, hogy elfoglalták Bakhmutot." Hozzátette: "Azt javaslom, hogy bízzunk mindannyian a nemzetközi újságírókban és az ukrán hadseregben, akik csak az igazságot közölték jelentéseikben, és olyan dolgokról számoltak be, amelyeket ellenőrizni lehet. Soha nem lehet ellenőrizni semmit, amit Oroszország állít. És természetesen hiszek Zelenszkij elnöknek és katonai parancsnokainknak, hogy az ukrán erők még mindig tartják Bahmutot, és nem hagyják el a várost."

Noha a Wagner-csoport szombaton bejelentette Bahmut felszabadítását, továbbra sem világos, hogy az orosz csapatok teljes egésézében irányítják-e a várost.

08:09
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Odesszában

Május 21-én későn éjjel, nem sokkal azután, hogy a dél-ukrajnai régiókban bekapcsolták a légiriadó-szirénákat, több hangos robbanást jelentettek Odessza és Zaporizzsja térségében. A helyi Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy szintén robbanások voltak Dnyipró és Harkov környékén is. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

08:41
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Akna robbanhatott

Egy 61 éves férfi megsebesült a Harkov megyei Kamijanka faluban egy azonosítatlan robbanótárgy felrobbantása miatt – jelentette az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

09:06
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz külügy reagált

Az orosz külügyminisztérium „politizált" eseményként utasította el a G7-ek japán csúcstalálkozóját, amely szerinte orosz- és kínai-ellenes kijelentéseket szült. Az orosz külügyminisztérium a Telegramon közzétett közleményében kijelentette, hogy a G7 „visszafordíthatatlanul leromlott", és a fórum „inkubátorrá" vált, ahol az angolszászok vezetésével olyan pusztító kezdeményezéseket készítenek elő, amelyek aláássák a globális stabilitást.

09:27
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz-kínai egyeztetés

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács vezetője hétfőn megbeszélést folytat Csen Vencsinggel, a Kínai Kommunista Párt politikai hivatalának tagjával, aki a rendőrséget, a jogi ügyeket és a titkosszolgálatot felügyeli - jelentette az orosz RIA Novosztyi állami hírügynökség. Patrusevet, az FSZB belbiztonsági szolgálatának egykori főnökét Putyin belső körének egyik tagjaként tartják számon.

10:01
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti üzemmódban a zaporizzsjai atomerőmű

A zaporizzsjai atomerőművet vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták - közölte a régió oroszbarát tisztviselője.

Vlagyimir Rogov elmondta, hogy az erőművet teljesen lekapcsolták a külső áramellátásról, miután Ukrajna lekapcsolta az általa ellenőrzött távvezetéket - írja a Reuters.

Ukrajnából nem érkezett azonnali kommentár, de Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács ukrajnai titkára elmondta, hogy hétfő kora reggel óta folynak a munkálatok a város áramellátásának helyreállításán. (Sky News)

10:31
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz figyelmeztetés Amerikának

Oroszország amerikai nagykövete figyelmeztette Washingtont, hogy a Krím elleni bármilyen csapást a NATO orosz terület elleni csapásnak tekinthet, miután Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy támogatná az ukrán pilóták kiképzését amerikai F-16-os vadászgépeken.

A nagykövetség Telegram-csatornáján Anatolij Antonov azt írta: „Hadd emlékeztessem Önöket, hogy az e területet ért csapásokat mi úgy tekintjük, mint az Orosz Föderáció bármely más régiója elleni támadást. Fontos, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben tisztában legyen az orosz válaszlépésekkel."

11:05
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elit támadó repülőegységet vetnek be az oroszok

Oroszország nagy valószínűséggel új, elit támadó repülőcsoportot hoz létre – írta a brit védelmi minisztérium. A britek szerint a "Storm" kódnevű csoport többféle repülőgéptípusból áll majd, elsődleges feladata a földi támadások végrehajtása lesz.

11:45
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

88 ezer fölötti esetet vizsgálnak

Az orosz erők 88 517 háborús és agressziós bűncselekményt követtek el Ukrajnában a háború kezdete óta – állítja az ukrán főügyészség.

12:23
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz területet támadtak az ukránok

Aknavetőtámadás érte ma reggel a brjanszki Khoromnoe települést – jelentette a terület kormányzója. A támadásban egy ház és egy melléképület gyulladt ki, áldozatok nincsenek. (The Guardian)

12:56
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzoltóállomást ért találat Dnyipróban - videó

Találat érte az éjszakai támadássorozatban a dnyiprói tűzoltóállomást is – írta a Kyiv Post.

13:30
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Három halott, tizennégy sebesült több ukrán régióban

Az oroszok csapásokat mértek Dnyipropetrovszk, Donyeck, Harkov, Herszon és Zaporizzsja területére az elmúlt nap folyamán - jelentették ukrán tisztviselők. A támadásokban három ember halt meg, tizennégyen megsebesültek.

14:11
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hiányos az ukrán légvédelem

Ukrajna légvédelme nem rendelkezik elegendő eszközzel a nagyméretű ballisztikus rakétacsapások elleni védelemhez - jelentette ki Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az előző napokban Ukrajnát ért rakétatámadások után.

14:41
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Aknamentesítés kezdődött Bahmutban

Az oroszok megkezdték az aknamentesítési műveleteket Bahmutban – közölte Denisz Puszilin, a donyecki régió vezetője. Ez egy nagyon fáradságos és nehéz munka, tekintve az ott zajlott harcok mértékét – mondta Puszilin. További jelentések szerint még néhány tucat lakos maradt a városban, de ez a szám növekedhet a házak pincéinek átvizsgálása után. (The Guardian)

15:15
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Afrikai tárgyalódelegáció utazik Kijevbe és Moszkvába

Hat afrikai vezetőből álló delegáció tárgyal júniusban Kijevvel és Moszkvával az ukrán gabonaexport növeléséről és az orosz műtrágyaszállítások könnyítéséről - írja az AP.

A Dél-Afrika, Szenegál, Egyiptom, a Kongói Köztársaság, Uganda és Zambia elnökeiből álló küldöttség az Oroszország és Ukrajna közötti további fogolycserék lehetőségeit is meg akarja vitatni - mondta az AP-nek Jean-Yves Ollivier nemzetközi tárgyaló.

16:18
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg veheti át Bahmut védelmét

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg vezetője megismételte fogadalmát, hogy három napon belül kivonja csapatait Bakhmutból, és átadja a frissen elfoglalt város védelmét a reguláris csapatoknak – írta a Reuters.

Ha a védelmi minisztérium saját erői nem elegendőek, akkor több ezer tábornokunk van - csak össze kell állítanunk egy zászlóaljat tábornokokból, mindenkinek fegyvert adni, és minden rendben lesz – mondta Prigozsin.

16:50
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón-és kibertámadás a belgorodi régió ellen

Drónról dobtak le robbanószerkezetet a belgorodi terület egyik településére – állította Vjacseszlav Gladkov kormányzó. Áldozatok és károk nem voltak. Korábban Gladkov azt mondta, Ukrajna masszív kibertámadást indított a belgorodi régió ellen, hogy pánikot keltsen a lakosság körében.

17:35
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Új hírek az ukrán atomerőműről

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot - közölte hétfőn az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat.

A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére. Ugyanakkor a keleti országrészben, Dnyipro város közelében megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, emiatt leállt a régió egyik nagy teljesítményű erőműve, valamint számos alállomás és elosztórendszer.

Emiatt a zaporizzsjai fogyasztóknál átmenetileg nem volt áram, de a szakemberek tartalékrendszerekkel már helyreállították a fogyasztók áramellátását.

"Most már elegendő áram áll rendelkezésre a fogyasztói igények fedezésére, de az esti órák egyensúlyának fenntartásához gazdaságos áramfogyasztásra van szükség" - figyelmeztetett a vállalat.

18:11
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kegyelmet kapott a nyolcévi börtönre ítélt fehérorosz blogger

Elnöki kegyelemben részesült Fehéroroszországban a május elején nyolcévi börtönbüntetésre ítélt Raman Prataszevics ellenzéki blogger - jelentette hétfőn a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Prataszevics azt mondta, hogy "mélyen hálás" Fehéroroszországnak és személyesen Alekszandr Lukasenko elnöknek ezért a döntésért.

A 27 éves ellenzéki újságírót két éve vették őrizetbe, miután bombariadóra hivatkozva a fehérorosz légiforgalmi irányítás Minszkben leszállásra kényszerítette azt a Ryanair-gépet, amelyen orosz állampolgárságú barátnőjével együtt - akit szintén őrizetbe vettek - Athénból Vilniusba utazott.

18:57
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több légvédelmi rendszert szeretne kapni

Az ukrán légvédelemnek több rendszerre van szüksége a ballisztikus rakéták ellen.

Ukrajna légvédelmének nincsenek elegendő mennyiségű eszközei a nagyszabású ballisztikus rakétacsapások elleni védelemhez - jelentette ki Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az Ukrajna elleni május 21-22-i heves orosz támadások után.

20:03
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán diverzánscsoport behatolásáról számolt be a belgorodi kormányzó

Behatolt egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport az oroszországi Belgorod megye Grajvoroni járásának területére - közölte hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján. Bejelentette, hogy emiatt bevezette a "terrorelhárítási műveleti állapotot".

"Az ukrán fegyveres erők egy diverzáns- és felderítőcsoportja hatolt be a Grajvoroni járás területére. Az orosz fegyveres erők a határőrséggel, az FSZB-vel (a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal) és az orosz nemzeti gárdával együtt megteszik a szükséges intézkedéseket az ellenség visszaverésére" - írta Gladkov.

Később közölte, hogy Belgorodnál a légvédelem lelőtt egy drónt, és hogy a megyében bevezették a "terrorelhárítási műveleti állapotot". Ötre nőtt azoknak a sebesült civileknek a száma, akiket a határtól körülbelül öt kilométerre fekvő, mintegy hatezer lakosú Grajvoron városban kórházba kellett szállítani - tette hozzá.

21:27
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hírszerzés: Orosz állampolgárok hajtottak végre támadásokat Oroszország belgorodi területén

Kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok hajtottak végre támadásokat hétfőn Oroszországnak az Ukrajnával határos belgorodi területén - jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán közszolgálati televízióban.

"Igen, ma az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére" - magyarázta a szóvivő.

06:25
május 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Fiss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!