Fordulat Bahmutban, megszólaltak a szirénák a zaporizzsjai atomerőműnél

Események

Ukrajna, Donyeck, katona, lövedék, háború, Oroszország, ágyú
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 22: Ukrainian soldiers of the 24th Separate Assault Battalion "Aidar" battalion load ammunition into a military truck in the direction of Bakhmut, 22 April 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 443. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:06
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:19
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban

Robbanásokat jelentettek a hajnali órákban Herszonból. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

06:23
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hátrahagyott orosz lőszerek Bahmutnál - fotók

06:49
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Zaporizzsjában is

Ahogy korábban Herszonban, Zaporizzsjában is több robbanásról számolt be az ukrán média. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

06:59
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Áttörtek több orosz vonalat az ukránok Bahmutnál

Az ukránok valószínűleg áttörtek néhány orosz vonalat a Bahmutnál végrehajtott ellentámadásokban, ez az ukránok szerint két kilométerrel vetette vissza az oroszokat, míg az orosz Wagner-csoport vezetője szerint három kilométernyi területen vonultak vissza. Az orosz védelmi minisztérium nem tagadta az ukrán ellentámadást, de azt igen, hogy áttörtétk volna a védelmi vonalaikat.

07:28
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Előrenyomulnak az ukránok Bahmutban

A jelenlegi információk szerint az ukránok egyik egysége a várostól északra, egy fontos út mentén harcol, emellett a városban elfoglalták a stratégiai fontosságú Ipari Főiskola területét.

08:11
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5865 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5932 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett- közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:31
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok hét ukrán drónt semmisítettek meg Zaporizzsjánál

Az orosz hadsereg három ukrán drónt és négy kamikaze drónt semmisített meg Zaporoizzsja irányában - írta a RIA Novosztyinak Alekszandr Gordejev, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője.

Gordejev hozzátette, hogy Zaporizzsja irányában Poltavka közelében egy rakétavetős tüzérségi üteg megsemmisített egy ideiglenes ellenséges állást, míg Hulajpil közelében egy önjáró tüzérségi egység, a Gvozdika, megsemmisített egy ukrán aknavetős legénységet.

09:58
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok csapást mértek Donyecknél

Az ukrán erők péntek reggel Donyeck Kujbisevszkij és Kirovszkij területeit lőtték. Öt darab 155 milliméteres NATO-lövedéket lőttek ki - közölte a Donyecki Népköztársaság képviselete.

10:31
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország tagadja az ukrán erők előretörését a frontvonalon

Oroszország cáfolta azokat a híreket, miszerint az ukrán erők áttörést értek volna el a kelet-ukrajnai frontvonalon – annak ellenére, hogy ezt oroszbarát források hangoztatták.

Orosz katonai bloggerek csütörtökön több területen ukrán előretörésekről vagy csapatmozgásokról számoltak be. A Kreml szerint nem történt jelentős ukrán előrelépés a frontvonalon.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében kijelentette: A különleges katonai műveleti övezetben a helyzet továbbra is ellenőrzés alatt áll – tették hozzá.

11:00
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dandárparancsnok szerint Oroszország nem szenved lőszerhiánytól

Egy Bahmutnál harcoló ukrán dandárparancsnok szerint az orosz zsoldos erők az elmúlt napokban fokozták az ágyúzási és tüzérségi támadásokat, és nem úgy tűnik, hogy lőszerhiánnyal néznének szembe, annak ellenére, hogy a Wgner főnöke ezt állítja.

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok csütörtökön azt mondta, hogy az ukrán Bahmut város szélén a helyzet a „legrosszabb forgatókönyv" szerint alakul.

11:33
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság rakétákat küld Ukrajnának

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace megerősítette, hogy az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat adományoz Ukrajnának.

12:02
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egyelőre nem kezdi meg az ellentámadást

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy az országnak több időre van szüksége a várva várt tavaszi ellentámadásra való felkészüléshez: „Mehetünk előre és sikeresek lehetünk. De sok embert elveszítenénk. Szerintem ez elfogadhatatlan. Szóval várnunk kell. Még egy kis időre van szükségünk."

12:34
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Erős robbanást hallottak Melitopolban

Ivan Fedorov polgármester szerint „erős" robbanás hallatszott a zaporizzsjai Melitopolban.

12:56
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kiképzéséhez Abrams tankok érkeznek Németországba

Az ukrán erők kiképzéséhez szükséges amerikai Abrams tankok megérkeztek Németországba, és úton vannak a Grafenwoehr hadsereg támaszpontjára, ahol a következő hetekben megkezdődik a kiképzés – jelentette egy hírforrás amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

13:31
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Luhanszki Népköztársaság HIMARS rakétatámadásokról számolt be

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) az elmúlt 24 órában kétszer lőtték a luhanszki régiót HIMARS többszörös rakétavetőkkel. Erről az LNR képviselete számolt be pénteken az ukrán háborús bűncselekmények ügyeit ellenőrző és koordináló közös központnak.

Almaznában a csapás megrongált egy óvodát, egy városi kulturális és szabadidős központot, egy stadiont, különféle vállalatokat.

14:05
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml kemény választ ígér

Az orosz vezetés reagált arra, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú, alacsony észlelhetőségű Storm Shadow cirkálórakétákkal látta el Ukrajnát; Dmitrij Peszkov Kreml-szóvívő úgy fogalmazott: készen állnak a „megfelelő" válaszra.

Megerősítette: katonai szempontból ennek „megfelelő döntéseket" hoznak.

15:11
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok tartják magukat Szoledárnál

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint erőik visszaverték az ukránok támadó akcióit Szoledárnál. A védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tábornok beszámolt róla: ukrán erők 26 támadást indítottak a teljes, 95 km-es harcvonal mentén, de az orosz csapatok védelmén nem sikerült áttörniük.

A harcok során „több mint 540 ukrán katona meghalt, nyolc harckocsi és több mint 20 egyéb páncélozott jármű megsemmisült" – mondta a katonai szóvivő.

16:32
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lakott területet lőttek az ukránok Donyeck mellett

Az ukrán erők pénteken délelőtt öt rakétát lőttek ki Grad típusú rakétarendszerekből a donyecki régió Gorlovka településére – közölte Donyeck adminisztrációs képviselete az Ukrán Háborús Bűncselekményeket Ellenőrző és Koordináló Közös Központtal.

Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre fekszik, a „Donyecki Népköztársaság" egyik legnagyobb települése.

16:53
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Németország további Leopard 2-eseket vásárol Ukrajnának

Németország további 18 Leopard 2 harckocsit vásárolni – 525 millió euróért – Ukrajnának. A Reuters hírügynökség információi szerint a németek egy további 105 tankra vonatkozó opcióval együtt mintegy 2,9 milliárd eurót „szánnak" a projektre. A vonatkozó megállapodást várhatóan május végén írják alá.

18:23
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Saját katonáikat bombázták az ukránok

Az ukrán fegyveres erők HIMARS rakétavetővel támadja azt a donyecki épületet, ahol a Wagner fegyveresei ukrán hadifoglyokat őriztek – közölte pénteken Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-bérgyilkosok vezetője.

Mint elmondta, a foglyok megfelelő ellátásban részesültek a Wagner őrizetében, fogolycserére vártak. Ezek saját magukat pusztítják el

szögezte le. A halálos áldozatok számáról egyelőre nem közölt részleteket, de közölte, hogy megkezdődött a történtek kivizsgálása.

19:57
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Lengyelország döbbenetes bejelentése

Orosz gyártmányú cirkálórakéta csapódhatott be decemberben a nyugat-lengyelországi Bygdoszczhoz közeli erdőben, a lengyel államfőt a katonai eszköz maradványainak megtalálása után azonnal tájékoztatták - közölte pénteken a varsói elnöki hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN).

A BBN-hez egyelőre nem továbbították azon eljárás eredményeit, amelyről csütörtökön Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter beszélt a sajtóértekezletén. A rendelkezésre álló információk nem adnak okot arra, hogy az államfő a lengyel hadsereg legmagasabb parancsnoki személyzetét érintő döntéseket hozzon,de a BBN továbbra is az esemény körülményeinek teljeskörű feltárását célzó lépéseket tesz - fűzték hozzá.

Tavaly december 16-án a lengyel légi műveleti központ az ukrán féltől arról értesült, hogy Lengyelország légteréhez egy tárgy közeledik, amely rakéta lehet. Az információ nyomán emelt készültségbe helyezték az ügyeletes erőket, felszálltak az ügyeletes lengyel és amerikai repülőgépek. A repülő tárgyat a lengyel földi rádiólokációs állomások is észlelték.

19:59
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kína üzent a NATO-nak

A NATO Japánba tervezett összekötő irodájának ötlete ellen emelt szót pénteken a kínai külügyi szóvivő, egyúttal azt vetette az észak-atlanti szövetség szemére, hogy terjeszkedni akar az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

Vang Ven-pin emlékeztetett arra, hogy a NATO részéről korábban többször hangsúlyozták, a szövetség nem akar változtatni geopolitikai határain.Ugyanakkor folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a NATO erősíti kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térség államaival, egyre a régió keleti része felé halad, beleavatkozik helyi ügyekbe és feszültséget szít" - jelentette ki, aláhúzva: reméli, hogy a felek - saját geopolitikai érdekeik miatt - nem sodorják veszélybe a térség stabilitását és békéjét.

 

„Az egész világ azt figyeli, vajon Japán valóban elő akarja segíteni a NATO ázsiai-csendes-óceáni terjeszkedését" - szögezte le.  

Május elején Peking már "nagyfokú éberségre" szólította fel a térséget a NATO "keleti terjeszkedése" miatt.

20:12
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz katonai helikopter a Krímben

Lezuhant egy Mi-28N típusú orosz katonai helikopter az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten, mindkét pilóta életét vesztette - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a baleset kiképzési repülés közben történt a Dzsankoji járásban. A járművön nem volt lőszer, a földön nem keletkezett kár. A minisztérium az Éjszakai Vadász (NATO-jelölés szerint Havoc-B) helikopter szerencsétlensége legvalószínűbb okaként a műszaki hibát nevezte meg.

Az orosz légi- és űrerők főparancsnoksága vizsgálóbizottságot küldött a helyszínre, hogy tisztázza a baleset körülményeit.

22:15
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb oroszellenes szankciókat vezetett be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta pénteken az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) új szankciók bevezetéséről szóló határozatát. A bűntető intézkedés azokat sújtja, akiken keresztül Oroszország ellenőrzése alatt tartja Ukrajna negyedik legnagyobb acélgyártó vállalatát, a Zaporizssztalt. A vonatkozó rendeletek aláírásáról Zelenszkij a Telegramon tájékoztatta a közvéleményt. Az első szankciócsomag az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a Zaporizssztalra vonatkozik. Ebben 13 olyan magánszemély - valamennyien örmény állampolgárok -, és 28 olyan vállalat ellen vezet be az elnök korlátozó intézkedéseket, akik és amelyek segítségével az Oroszországi Föderáció megtartotta ellenőrzését a Zaporizssztal felett.
Megindítjuk az orosz részesedés elkobzására vonatkozó eljárást. Ezentúl a vállalat Ukrajnának és az ukránoknak fog dolgozni- jelentette ki Zelenszkij.

00:01
május 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Luhanszkot

Az orosz állami média szerint május 12-én két robbanás történt a megszállt Luhanszkban. A város egyik gyára felett füst gomolyog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről