Bármelyik pillanatban elindulhat a háború eddigi legvéresebb csatája

Oroszország, Ukrajna, háború, drón, Donyeck, Bahmut, bomba, katona
DONETSK, UKRAINE - MAY 11: An Ukrainian soldier makes final checks to fly drone at training camp amid Russia-Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 11, 2023. The country's most intense clashes continue in Donetsk. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 458. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
08:34
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:36
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás Belgorodban

Dróntámadás érte az orosz belügyminisztérium épületét a belgorodi területhez tartozó Májszkij faluban - jelentette a Baza online hírportál a Telegramon.

08:38
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szétlőtt orosz tankok Vuhledárnál - fotók

09:17
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6829 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4774 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:53
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszoké Bahmut, ukrán ellentámadások a város közelében

Kivonul a Wagner-zsoldoscsapat Bahmutból, helyüket az orosz hadsereg foglalja el, a folyamat június elejére befejeződik – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője.

A közelben azonban továbbra is ukrán ellentámadások zajlanak, orosz katonai bloggerek szerint Ukrajna sikeres támadásokat hajtott végre Bahmut környékén Orikhovo-Vaszilivka és Kliscsivka közelében. (Sky News)

10:34
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Hét orosz drónt fogtak el az ukránok

Az ukrán hadsereg öt Orlan-10 típusú drónt és két Zala típusú drónt fogott el - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara május 27-én reggel.

11:07
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kikötött az oroszok drónokkal támadott hadihajója - videók

A jelenlegi információk szerint sérülések nélkül kötött ki Szevasztopolban az Ivan Khurs nevű orosz hadihajó – írta a Sky News. Korábban Ukrajna azt állította, hogy drónokkal (motorcsónakokkal) támadta meg a hadihajót, ezekből egy legalább célba ért.

11:47
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi támadás érte az orosz határ menti régiót

Oroszország déli, Belgorod régióját ukrán tüzérségi tűz alá vették - közölték a hatóságok, órákkal azután, hogy éjjel robbanás rázta meg a belgorodi Grayvoront

Az ukrán határtól mintegy 7 kilométerre fekvő város több órán át tűz alatt állt, négy ház, egy üzlet, egy autó, egy gázvezeték és egy elektromos vezeték sérült meg - jelentette Vjacseszlav Gladkov kormányzó. (Sky News)

12:46
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenhat települést lőttek az oroszok

Az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán 16 települést lőttek zaporizzsjai területen, a támadásokban egy 73 éves asszony meghalt, két másik nő megsebesült – jelentette ma Jurij Malasko kormányzó.

13:14
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz-amerikai nukleáris szócsata

Oroszország visszautasította Joe Biden bírálatát a Fehéroroszországba telepítendő taktikai atomfegyverek tervével kapcsolatban, mondván, hogy Washington évtizedek óta ugyanezt teszi Európában – írta a Sky News.

A hét elején Oroszország közölte, hogy a Szovjetunió bukása óta először telepít ilyen fegyvereket a határain kívülre, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök pedig bejelentette, hogy fegyverek már úton vannak.

Az amerikai elnök a hírekre reagálva azt mondta, hogy "rendkívül negatívan" reagál a tervekre, az amerikai külügy pedig elítélte a lépést.

Az orosz nagykövetség képmutatónak nevezte az amerikai kritikát, hozzátéve, hogy mielőtt másokat hibáztatna, Washingtonra ráférne egy kis önvizsgálat.

"Az Egyesült Államok évtizedek óta fenntartja nukleáris fegyvereinek nagy arzenálját Európában. NATO-szövetségeseivel együtt részt vesz a nukleáris fegyverek megosztásáról szóló megállapodásokban, és kiképzi a hazánk elleni nukleáris fegyverhasználat forgatókönyveit" - áll a közleményben.

14:17
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kér Németországtól

Ukrajna arra kérte Németországot, hogy szállítson neki Taurus cirkálórakétákat - közölte a berlini védelmi minisztérium szóvivője.

Ha Németország eleget tesz a kérésnek, azzal az Egyesült Királyság nyomdokaiba lépne, amely a hónap elején - elsőként - nagy hatótávolságú cirkálórakétákat bocsátott Kijev rendelkezésére.

Az Egyesült Államok eddig elutasította, hogy a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS) szállítsa Ukrajnának, mivel attól tartanak, hogy Oroszország határain belül is csapást mérhet velük.

Ukrajna hónapok óta kér ilyen fegyvereket, de a nyugati szövetségesek támogatása eddig a kisebb hatótávolságú fegyverekre összpontosított.

A védelmi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, mennyire valószínű, hogy Németország jóváhagyja a kérést.

15:05
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Bergyanszkban

Az ukrán média ma reggeli beszámolói szerint robbanás történt az oroszok által megszállt Bergyanszk városában, a zaporizzsjai terület déli részén. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

15:41
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kína konkrét erőfeszítéseket ígér a háború politikai rendezésére

Kína konkrét erőfeszítéseket fog tenni, hogy politikai megoldást lehessen találni az ukrajnai háborúra - idézte szombaton a kínai külügyminisztérium Li Hujt, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, aki az elmúlt hetekben Kijevben, Moszkvában és Varsóban is járt.

Kína mindig is méltányos és objektív álláspontot képviselt Ukrajna kérdésében, a béke oldalán állt és tárgyalásokra buzdított - tudatta a tárca szerint Li Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Li Lavrov mellett két orosz külügyminiszter-helyettessel is beszélt a két oldalú kapcsolatokról és az ukrajnai válságról.
A külügyi tárca közleménye szerint Peking a továbbiakban is minden érintett féllel párbeszédet folytat, köztük Oroszországgal is. (MTI)

16:33
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy építőmunkás az ukrán ágyúzás után

Meghalt egy építőmunkás az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő oroszországi Plehovo falu közelében az ukrán oldalról érkező ágyúzás után - közölte Roman Sztarovoit, a kurszki terület kormányzója a Telegramon.

Plehovótól nem messze az határ védelmi vonalainak megerősítésén folytak munkálatok - mondta a kormányzó. (Reuters)

19:58
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán katonákat képez ki a Nyugat

A jelentések szerint körülbelül 400 ukrán katona kezdett kiképzést az amerikai M1 Abrams tankokon Németországban. Az ukrán katonák első csoportja a világ legfejlettebb harckocsijának számító járművek "működtetésének és karbantartásának" középpontjában álló kiképzésbe kezdett - írta a New York Timesra hivatkozva a Sky News.

Körülbelül 31 harckocsit kellett Németországba küldeni, hogy felhasználják őket a várhatóan 10-12 hétig tartó kiképzési programban. A csoport felét a dél-németországi Grafenwoehrben és Hohenfelsben képzik, már orvosi ismereteket és lőfegyverlövést tanítottak nekik. A másik felének azt tanították meg, hogyan kell üzemanyagot tölteni és karbantartani a tartályokat. Az Abrams tankok hadszíntérre való bevetésétől azt várják, hogy jelentős felszerelési előnyhöz juttatja Ukrajnát Oroszországgal szemben.

20:33
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat egyre jobban belesodródik a háborúba

Az orosz elnök szóvivője kijelentette, a Nyugat egyre nagyobb szerepet játszik az ukrajnai konfliktusban.

Nehéz megmondani, hol a határ, elméletileg az észnek kellene a határt megszabnia a kollektív Nyugat országainak, de sajnos ez nem történik meg. Nyilvánvaló, hogy a kollektív Nyugat országainak közvetlen és közvetett részvétele ebben a konfliktusban napról napra növekszik. Ez idővel kiterjesztheti a konfliktust, de nem változtathat gyökeresen a helyzeten"

- idézte Dimitrij Peszkov a VGTRK tudósítójának adott nyilatkozatát az iz.ru.

Szerinte a Donbász védelmét szolgáló különleges hadművelet folytatódik, és Oroszország biztosítja az érdekeit. Korábban Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes beszélt arról, hogy a nyugati országok ellentámadás indítására kényszerítik Ukrajnát és szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden kockázat ellenére folytatni akarja a konfliktust.

20:46
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz háborús bejelentés

Az orosz erők elfogtak két nagy hatótávolságú Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, amelyeket Ukrajna Nagy-Britanniától kapott. Ezt közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A tárca hozzátette, az elmúlt huszonnégy órában rövidebb hatótávolságú, amerikai gyártmányú HIMARS- és HARM-rakétákat, valamint tizenkét drónt is megsemmisítettek. Az orosz védelmi minisztérium nem pontosította, hogy mindez hol történt, az ukrajnai hadi eseményekről szóló napi közleményében tett róla bejelentést. Az ukrán védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést. Kijevi tisztviselők korábban azt mondták, hogy a Nyugatról szállított fegyvereket kizárólag az Ukrajnán belül állomásozó orosz erők ellen vetik be, Oroszország területén nem. Dróntámadások Oroszország területén belül is történtek szombaton, például találat ért egy olajvezetéket. Moszkva rendszerint Kijevet okolja ezekért a támadásokért, bár Ukrajna nem ismerte el nyilvánosan, hogy Oroszországon belüli célpontok ellen is indított támadásokat.

21:42
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Figyelmeztették az amerikaiak Ukrajnát

Az amerikaiak figyelmeztették az ukrán fegyveres erőket arra, hogy a következő város, amelyet Artemovsk (ukrán név - Bakhmut) elfoglalása után az orosz erők felszabadítanak, az a közelében található Chasov Yar lehet. A május 22-i eseményeknek ezt a változatát a Military Watch Magazine amerikai elemző cég rovatvezetői fejtették ki nyugati elemzőkre hivatkozva. Az újságírók megjegyezték, hogy Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban személyesen adott parancsot a pozíciók megerősítésére Artemivszkben, aztán arról írnak, hogy ennek a városnak az elvesztése gyakorlatilag „megnyitja az utat" az orosz sikerek előtt. Oroszország 2022. február 24-én indította el különleges hadműveletét a Donbász védelmére, amelynek lakói nem voltak hajlandók elismerni a 2014-es ukrajnai államcsíny eredményeit - írta meg az iz.ru.

22:56
május 27, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Putyin bejelentése

Számunkra most az önrendelkezés, az önmagunk létéhez való jogért folytatott küzdelem ideje jött el. Ez teljes mértékben vonatkozik a kultúrára is. A kreatív gondolkodáshoz, a kreatív kereséshez természetesen szabadság kell, és Tavridában most éppen egy ilyen teret hoztak létre, amely lehetővé teszi a szabad alkotást "

- mondta videóüzenetben a Meganom Kreatív Iparágak Akadémia megnyitása alkalmából az orosz elnök. Vlagyimir Putyin kultúrának és művészetnek nevezte azokat a területeket, amelyek célja az emberek összefogása, de ma már a geopolitikai konfrontáció epicentrumában vannak.

Mindent, ami Oroszországgal kapcsolatos, megpróbálnak 'törölni', törölni a civilizációs örökségből. Így az ilyen 'figurák' elsősorban önmagukat büntetik, megfosztják népeiket, polgáraikat attól a lehetőségtől, hogy valódi remekművekhez nyúljanak"

– közölte és hozzátette, Oroszországban tisztelik a világkultúra örökségét, ezért elképzelhetetlen, hogy megpróbálják lerombolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről