Fordulat Bahmutban, megszólaltak a szirénák a zaporizzsjai atomerőműnél

Események

Marjinka, Donyeck, Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, tüzérség, ágyú, katona,
Marjinka, 2023. május 8. Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 442. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:32
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:34
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Lefoglalt orosz vagyont kap Ukrajna

Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel.

Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.

Az amerikai hatóságok tavaly az Oroszország elleni szankciós intézkedések megszegésével vádolták meg az orosz üzletembert, aki a vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott orosz személyeknek, hogy azok a szeparatizmust népszerűsítsék a Krím félszigeten.

A korábbi bejelentés szerint több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.

Merrick Garland februárban, az ukrán főügyésszel közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy engedélyezni fogja a lefoglalt orosz vagyonelemek felhasználását Ukrajna támogatására. (MTI)

06:36
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5707 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4346 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 27 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:04
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaszorították az oroszokat Bahmutban

Az orosz erőket Bahmutban az ellentámadások után egyes területeken akár 2 kilométerrel is visszaszorították - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

07:47
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálat a francia riporter halála miatt

A francia terrorizmusellenes ügyészség szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított lehetséges háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt, miután kedden a kelet-ukrajnai Csasziv Jar közelében Grad rakétatűzben megölték az AFP egyik videóriporterét.

09:29
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb két ukrán központ létesült Herszonban

Volodimir Zelenszkij elnök május 10-én két katonai közigazgatási központot hozott létre Herszon területén belül. A két központ Vynohradove és Szkadovszk városokban alakultak meg.

09:53
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok tíz rakétát lőttek ki Ozerankára

A DPR képviselete az ukrán háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések közös ellenőrzési és koordinációs központjában jelezte:

Az ukrán fegyveres erők tüzet nyitottak Ozeranka településre és tíz rakétát lőttek ki egy rakéta-sorozatvető rendszerből.

10:32
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

A Motor Szics volt vezetője kéri, hogy őt is vegyék bele a fogolycserébe

A Motor Szics volt elnöke, Viacseszlav Bohuslajev, akit azzal vádoltak, hogy együttműködött Oroszországgal, kérte, hogy vegyék fel a fogolycsere-listára.

10:50
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Katasztrofális munkaerőhiány a zaporizzsjai atomerőműben

Oroszország mintegy 2700 ukrán alkalmazott áthelyezését tervezi Európa legnagyobb atomerőművéből - állítja az ukrán atomenergetikai vállalat, és arra figyelmeztetett, hogy az oroszok által megszállt Dél-Ukrajnában található zaporizzsjai létesítményben "katasztrofális szakemberhiány" állhat elő.

Azokat a dolgozókat, akik az orosz Roszatom nukleáris ügynökséggel kötöttek munkaszerződést, miután Moszkva a háború elején elfoglalta a zaporizzsjai erőművet, családjukkal együtt Oroszországba akarják vinni - közölte az Energoatom szerdán egy Telegram-üzenetben.

11:21
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai művelet nehéz ügy

Oroszország Ukrajna elleni katonai művelete "nagyon nehéz", de folytatódni fog - idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a Taszsz hírügynökség.

Oroszországnak sikerült súlyos károkat okozni az ukrán katonai gépezetben, és ez a munka folytatódni fog - tette hozzá egy hosszú interjúban, amelynek során megismételte Moszkva számos, a konfliktussal kapcsolatos beszédtémáját.

11:42
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Nikopolt lőtték az éjjel

Az éjszakai bombázás miatt Nikopolban 3 magánház, 4 gazdasági épület és egy autó sérült meg. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

12:15
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikeres ellentámadást hajtott végre Bahmutnál

Az ukrán erők sikeresen előrenyomultak Bahmut környékén - derül ki a Háborút Tanulmányozó Intézet legfrissebb jelentéséből.

A tegnapi és tegnapelőtti geolokációs felvételek összehasonlításából kiderül, hogy a kijevi csapatok ellentámadásokat hajtottak végre a várostól nyugatra és délnyugatra.

Ukrán források azt állították, hogy Bahmut közelében megsemmisítették az orosz 3. hadtest 72. motorizált lövészdandárjának 6. és 8. századát, és 2,6 km-t haladtak előre a térségben egy 3 km-es frontvonalon.

12:37
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a Szumi területet ért orosz ágyúzás miatt

A Szumi terület katonai adminisztrációja szerint a moszkvai csapatok tegnap hat települést lőttek a régióban.

A tisztviselők szerint az orosz erők Velyka Piszarivka, Bilopillia, Junakivka, Hotin, Esman és Novoszlobidszke településeket vették célba.

A tisztviselők 65 tüzérségi és aknavető csapást regisztráltak.

A Bilopillia községben lévő Pavlivka falu orosz ágyúzása egy ember halálát okozta, valamint megrongált egy lakóházat, egy mezőgazdasági garázst és egy villanyvezetéket.

Junakivkában az orosz támadások egy házat rongáltak meg.

13:06
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több területen is megszólaltak a szirénák

Ukrajna több régiójában, köztük Szumi, Harkov, Herszon és Zaporizzsja területén is légiriadót rendeltek el.

13:40
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb elítélteket küldenek a frontra.

Oroszország 10 000 elítéltet toborzott áprilisban az ukrajnai háborúhoz - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

14:11
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Többen is meghaltak az orosz támadások miatt

6 halottja és 12 sebesültje van az Ukrajna elleni orosz támadásoknak az elmúlt 24 órában - közölték a helyi hatóságok.

14:53
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 600-féle fegyvert kapott eddig

Az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnokságának szóvivője, Martin O'Donnell elmondta, hogy Ukrajna mintegy 600-féle fegyvertípust kapott az ellentámadáshoz - többet, mint bármelyik hadsereg a világon.

15:18
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint Ukrajnának több időre van szüksége

Az ukrán elnök azt mondta, hogy országa most is folytathatná az offenzívát, de akkor "sok embert veszítene" - amit "elfogadhatatlannak" nevezett.

Az ellentámadást régóta tervezi Ukrajna, és egyesek szerint az a háború döntő pontjának bizonyulhat.

Az interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy a harcoló dandárok "készen állnak" az ellentámadás megindítására, de még várnak "néhány dologra", többek között páncélozott járművekre.

15:41
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás az orosz olajraktár ellen

Ukrán drón támadott meg egy olajtárolót az orosz határ menti Brjanszk régióban - állítja a helyi kormányzó.

Az orosz Rosznyeft olajvállalat tulajdonában lévő, Klincsen város közelében lévő létesítmény elleni támadásnak nem voltak áldozatai, bár az egyik tárolótartály részben megrongálódott - közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó a Telegram üzenetben.

16:07
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg Donyeck térségében

Az oroszok egyetlen nap alatt három Donyecki terület lakosát megölték, kettőt pedig megsebesítettek

- írta a donyecki kormányzó Telegram csatornáján.

16:55
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Hét település maradt áram nélkül

Az ukrán ágyúzás miatt Belgorod régióban hét település maradt áram nélkül - mondta Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A jelentés szerint Cseremosnoje faluban egy villanyvezetéket rongáltak meg a lövedékek. Gladkov szerint nem voltak áldozatok.

17:52
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

London hosszú hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia hosszú hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket - közölte csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Wallace a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának.

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

A miniszter ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, hosszú hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a Himars és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

18:41
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hatóság vezetője: Ukrajna több mint 70 országból toborozott zsoldosokat

Több mint hetven országból toborzott "zsoldosok" harcolnak az ukrán fegyveres erők oldalán - jelentette ki Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke csütörtökön a szentpétervári 11. Nemzetközi Jogi Fórum keretében megtartott alkotmánybírósági konferencián.

Bizonyított tény, hogy a katonai műveletekben a náci rezsimet támogató zsoldosok vesznek részt, akiket több mint hetven államból toboroztak, főként Európából és Amerikából, olyan államokból, amelyek a legaktívabb oroszellenes politikát folytatják - mondta.

Basztrikin szerint Európa a "kijevi rezsimet elsősorban fegyverekkel támogatja, a "háború Oroszországgal az utolsó ukránig" jelszó jegyében.

Megismételte azt az állítást, miszerint Oroszországnak dokumentumokkal alátámasztott bizonyítékai vannak arról, hogy az ukrán fegyveres erők tavaly márciusban támadást terveztek a Donyec-medence ellen, azzal a céllal, hogy kijussanak Oroszország határára. Mint mondta, Moszkva a 2020-ban módosított orosz alkotmány 79. cikke 1. bekezdésének megfelelően járt el, amelynek értelmében Oroszország "intézkedéseket tesz a nemzetközi béke és biztonság fenntartására és megerősítésére, az államok és népek békés egymás mellett élésének biztosítására, valamint az állam belügyeibe való beavatkozás megakadályozására".

19:46
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dmitrij Peszkov: Bizonyos célokat már elértünk, másoktól még távol vagyunk

Az ukrajnai orosz különleges katonai művelet célja a Donyec-medencében élők megvédése volt, ezt a feladatot az orosz fél részben teljesítette, részben viszont még nagyon távol van a teljes megvalósítástól - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a boszniai szerb ATV-nek adott, csütörtökön közölt interjújában.

A különleges katonai művelet folytatódik. Ez egy nagyon-nagyon nehéz művelet, és persze bizonyos célokat egy év alatt már sikerült elérni - magyarázta. Hozzátette: azoknak az embereknek a biztonságát kellett garantálni, akik nyolc évig a saját országuk támadásainak voltak kitéve.

Ezt a feladatot részben sikerült teljesítenünk, részben viszont még messze vagyunk a teljes megvalósítástól - húzta alá.

Állítása szerint ukrán részről folytatódik a szegényítetturán-tartalmú lövedékek bevetése, továbbra is lövik a térséget.

"Éppen ezért kellő távolságra kell visszaszorítanunk az ellenfelünket, és ezért folytatódik a hadművelet" - magyarázta Dmitrij Peszkov. Rámutatott, hogy sikerült némileg demilitarizálniuk Ukrajnát, számos fegyvergyárat és -raktárt megsemmisítettek.

21:05
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij: Az ország teljes területét visszafoglaljuk

Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést - mondta szerda éjjeli videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A frontról arról érkeztek hírek, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

"Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr" - hangoztatta az ukrán elnök. "Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén" - tette hozzá.

21:36
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: A Patriot rendszer nem lehetett képes egy Kinzsal rakéta elfogására

Az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer nem lehetett képes lelőni egy orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát az utóbbi műszaki jellemzői miatt - közölte az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökséggel.

"A Kinzsal rakéta repülési sebessége meghaladja a Nyugat által a kijevi rezsimnek szállított légvédelmi rakétarendszerek, köztük a Patriot harcászati határait" - közölte a tárca.

A minisztérium tájékoztatásában rámutatott, hogy a Kinzsal röppályájának végszakaszában rakétaelhárító manővert hajt végre, és csaknem függőlegesen közelíti meg a célpontot, ami kizárja annak lehetőségét, hogy légvédelmi rakétarendszerek elfogják. A tárca "vágyálomnak" minősítette az orosz hiperszonikus rakéta lelövésére vonatkozó ukrán és amerikai állításokat.

23:06
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner-alapító: Elkezdődött az ukrán ellentámadás

Az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, Volodimir Zelenszkij elnök ravaszkodik, amikor az offenzíva elhalasztásáról beszél - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója csütörtökön sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

"Artyomovszk (Bahmut orosz hadijelentésekben használt elnevezése) irányában az ukrán fegyveres erők alegységei behatolnak a szárnyakba, és sajnos néhány helyen sikerrel is járnak. Mi tovább haladunk, hogy rajtuküssünk" - mondta hangüzenetében Prigozsin.

"Az ukrán fegyveres erők terve így működik: mi megyünk, hogy rajtuküssünk, ők meg rajtunkütnek" - tette hozzá.

Prigozsin szerint az ukrán offenzívában képzett és jól felszerelt erőket vetettek be, amelyek első feladata a bahmuti front "áttörése". Arra figyelmeztetett, hogy ezt követően a nagyobbrészt megszállt ukrajnai Zaporizzsja megye, majd az oroszországi Brjanszk és Belgorod megye felé fogják venni az irányt. Azt mondta, hogy a Wagner csapata a lőszerhiány ellenére továbbra is teljesíti harci küldetését Bahmutban.

23:36
május 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-afrikai elnök: Vizsgálják az oroszországi fegyverszállításokról szóló állítást

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya megvizsgálja azt az állítást, mely szerint Pretoria fegyverekkel látta volna el Oroszországot - jelentette be csütörtökön a dél-afrikai elnök.

"A vizsgálat elindult, bizonyos idő múlva már tudunk mit mondani" - tette hozzá Cyril Ramaphosa a dél-afrikai parlamentben az ellenzék egy képviselőjének az üggyel kapcsolatos kérdésére válaszul.

Reuben Brigety amerikai nagykövet csütörtöki pretoriai sajtótájékoztatóján azt vetette a dél-afrikai kormány szemére, hogy 2022 decemberében egy orosz hadihajó három napon át állomásozott a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb, Cape Town partjainál lévő haditengerészeti bázisán, ahonnan szerinte fegyverekkel és lőszerrel megrakodva ért vissza Oroszországba.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta Brigety szavait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről