Teljes káosz Ukrajnában, új, halálos fegyvereket vetnek be a fronton

Események

Horizontal
Ukrán hatrárőr Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 437. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
02:00
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálás Bahmutból

4 civilt evakuáltak Bahmutból, 1 embert meghalt az orosz tűzben. Az ukrán Rendőrség szerint az orosz erők megtámadták a menekülő civileket, aminek következtében egy nő meghalt. Az idős nő fiával együtt próbált elmenekülni, aki szintén a járműben ült. Ő túlélte a támadást.

07:57
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:03
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 5661 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7162 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom Herszonban

Egyes lakosok pénteken autókkal és buszokkal hagyták el Herszon városát, mások pedig élelmiszert igykeztek felhalmozni, megelőzve a péntek este kezdődő 56 órás kijárási tilalmat . A kijárási tilalom bejelentése olyan találgatásokat váltott ki Herszonban, hogy a várost a régóta várt ukrán ellentámadás indítópontjaként fogják használni.

08:46
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok kiürítik Zaporizzsja környékét

Zaporizzsja oroszok által megszállt területein a hatóságok megkezdték a frontvonalhoz közeli falvak kiürítését. Jevgenyij Balicki orosz kormányzó jelentette be a lépést a terület visszafoglalását célzó ukrán offenzívára számítva, és azt állította, hogy a kijevi erők az elmúlt napokban „fokozták a frontvonalhoz közeli települések ágyúzását".

09:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkentették a gátszakadás veszélyét

Mérnökök csökkentették annak kockázatát, hogy átszakadjon egy gát és megrongálódjon az orosz kézben lévő Zaporizzsja atomerőmű Ukrajnában - idézett egy magas rangú orosz tisztviselőt a Tass állami hírügynökség. Renat Karchaa, a Rosenergoatom energetikai mérnöki cég vezérigazgatójának tanácsadója elmondta, hogy a szakemberek megkezdték a víz leeresztését a dél-ukrajnai Dnyeper folyón lévő Kahovka vízerőműből.

09:37
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Saját drónját lőtte le az ukrán légierő

Az ukrán légierő azt közölte, hogy Kijev felett lelőtte az egyik saját drónját, miután elvesztették felette az uralmat. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke először azt mondta, hogy egy ellenséges drónt lőttek le, de a légierő később helyesbített, hogy ukrán volt.

10:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Reagált a finn cég

A Fortum finn áramszolgáltató értesítette a Kremlt, hogy határozottan kifogásolja, ahogy Oroszország - szerintük jogellenesen - államosította az orosz leányvállalatukat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a lefoglalás az orosz jogszabályoknak megfelelően történt.

10:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Bill Clinton már 2011-ben tudta, hogy háború lesz

Bill Clinton azt mondta, 2011-ben tudta, hogy csak „idő kérdése", hogy az orosz elnök mikor támadja meg Ukrajnát. „Vlagyimir Putyin 2011-ben – három évvel a Krím elfoglalása előtt – azt mondta nekem, hogy nem ért egyet a Borisz Jelcinnel kötött megállapodással" – emlékezett vissza a volt amerikai elnök . „Azt mondta... „Nem értek vele egyet. És nem támogatom. És engem ez nem köt. És attól a naptól kezdve tudtam, hogy ez csak idő kérdése."

11:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak Dnyipróban

0 óra 41 perckor légiriadót rendeltek el, 00:50-kor pedig robbanásokat lehetett hallani Dnyipróban – jelentette a Suspilne hírügynökség.
Az éjszaka korábbi részében Oroszország ágyúzta a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol városát, ami megrongált 10 házat, kerítést és egy melléképületet.

11:49
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

10 drónt lőttek le az ukrán erők

Az ukrán légierő 10 csapást mért az orosz csapatok és felszerelések koncentrációs területeire, és 10 különféle típusú drónt fogott el – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Az ukrán rakéta- és tüzérségi erők további öt orosz katonai bázist, három lőszerraktárat, egy légvédelmi rendszert és további öt fontos orosz helyszínt lőttek sikerrel.
Az orosz csapatok állítólag a Donyeck megyei Bahmut, Avdijivka és Marinka felé irányuló offenzívák lebonyolítására összpontosítják erőfeszítéseiket. Az ukrán csapatok mintegy 50 orosz támadást vertek vissza ezekben az irányokban a katonaság szerint.

12:25
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A HIMARS kevésbé hatékony Ukrajnában

Az elmúlt hónapokban Oroszország egyre gyakrabban blokkolta az Egyesült Államok által az ukrán hadseregnek átadott nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS), így azok kevésbé hatékonyak – nyilatkozták az ügyben jártas amerikai szakemberek.

13:07
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több ország csatlakozik a különleges törvényszékhez

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zsovkva azt közölte, hogy már 36 ország csatlakozott az orosz agresszióval foglalkozó különleges törvényszék törzscsoportjához. "És ez a szám szó szerint minden nap, hétről hétre nő" - mondta.

13:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi bombázása

Orosz Szu-35-ös repülőgépről két irányított bomba csapódott be Hluhiv községbe az éjszaka folyamán Szumi megyében. Előzetes információk szerint öt ember megsérült. 44 lakóház és egy iskolaépület megrongálódott.

14:22
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 80 ezer háborús báncselekményt tartanak nyilván

Az ukrán főügyészség szerint az orosz erők 84 764 háborús és agressziós bűncselekményt követtek el Ukrajnában a háború kezdete óta. A Legfőbb Ügyészség jelentése szerint 650 gyanúsított, Oroszország katonai és politikai vezetése felelős a bűncselekményekért.
Az ukrán bűnüldöző szervek közlése szerint 2022. február 24. óta Oroszország Ukrajna elleni háborújában legalább 478 gyermek halt meg, és legalább 963-an megsebesültek. Az áldozatok tényleges száma várhatóan sokkal magasabb lesz, mivel a jelenlegi szám nem tartalmazza az oroszok által megszállt területeken vagy az épp harci cselekmények alatt álló területeken lévő áldozatokat.

14:55
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova csak Ukrajna miatt van biztonságban

Maia Sandu moldovai elnök a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország a csapatait tovább küldhette volna Moldovába, ha Ukrajna teljes körű inváziója a tervek szerint zajlott volna. "Nem hiszem, hogy megálltak volna a határon. Ma csak Ukrajnának köszönhetően vagyunk biztonságban" – mondta Sandu. „Szeretnék újraépíteni a Szovjetuniót. Vissza akarják hozni a régi időket. És ezt nem akarjuk. Moldova 30 éve az ütközőzóna része, és ez számunkra szegénységet, korrupciót, rossz kormányzást, kivándorlást jelentett. A demokratikus világ részei akarunk lenni" – mondta.

15:35
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egy hónapon belül a fronton lesznek az új orosz drónok

A tesztek befejeződése után, egy hónapon belül éles bevetésre indulhatnak a "Privet-82" nevű új orosz kamikaze drónok. A fejlesztő Oko Design Bureau vezérigazgatója, Vadim Zsernov azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy a drónjuk nagy, körülbelül 30 kilométeres hatótávolságú, kilövése a frontvonaltól 15-20 kilométerre történik egy indítópontról, amelyik egyszerre több egységet is kiszolgálhat.
„A repülési irányváltoztatás az indítóponttól a frontvonal felé nem biztosított: a drón teljes rádiócsendben halad ezen az útvonalon, nem ad ki semmilyen jelet, kikapcsolt videóadóval megy, hogy az ellenség ne tudja elkapni" – hangsúlyozta Zsernov.
A „Privet-82" több mint öt kilogramm tömegű robbanófejet képes hordozni körülbelül 30 kilométeres távolságban, miközben alig több mint százezer rubel (közel félmillió forint).

16:15
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Leállt egy hőerőmű Donyeck megyében

Oroszok tüzérségének támadása miatt hét régióban több településen is szünetelt az áramszolgáltatás – közölte az Energetikai Minisztérium.

A tárca tájékoztatója szerint Zaporizzsja, Szumi, Csernyihiv, Harkiv és Herszon megyében az orosz tüzérség támadása következtében sérültek meg a vezetékek. Kijev megye Irpiny járásában technikai fennakadások miatt 18 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás tegnap. Összesen 47 ezer, túlnyomórészt donyecki háztartás maradt áram nélkül.

16:46
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolt bombázták

Az orosz erők Grad rakétavetőkkel lőtték Nikopolt, megsebesítve három civilt – jelentette szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója május 6-án.

17:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

42 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben

Hanna Maljar tájékoztatása szerint jelenleg 42 ezer nő teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben.

A védelmi tárca miniszterhelyettese az adatot Telegram-oldalán hozta nyilvánosságra.

„Jelenleg az Ukrán Fegyveres Erőknél 42 ezer nő szolgál. A polgári alkalmazottakkal együtt számuk eléri a 60 ezret. Mintegy 5 ezren vannak a frontvonalban. Közülük 107-en áldozták életüket vagy sebesültek meg" – tájékoztatott a miniszterhelyettes.

17:50
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna bevetette a Patriot-rakétarendszereket

Az újonnan beszerzett amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel lelőtt az ukrán légierő egy orosz hiperszonikus rakétát Kijev felett – közölte az ukrán légierő.Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon közölte, hogy a Kinzsal típusú ballisztikus rakétát a hét elején az ukrán főváros elleni éjszakai támadás során lőtték le.

18:25
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU Tanácsa jóváhagyta az egymilliárd eurós lőszerbeszerzést Ukrajnának

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára – tájékoztatott az uniós külügyi tanács pénteken.A támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal – közölték. A tájékoztatás szerint ezeket az eszközöket az uniós tagállamok közösen szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában letelepedett vállalatoktól. A finanszírozás továbbá lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában.

18:55
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

45 Azovstal védő tér haza orosz hadifogságból

Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnöke, Andrij Jermak május 6-án arról számolt be, hogy fogolycsere keretében 45 ukrán hadifogoly tért haza az orosz hadifogságból.

19:38
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant egy orosz író autójánál

Pokolgépes robbantásban autójában megsebesült szombaton Zahar Prilepin orosz író, sofőrje meghalt - közölték a helyi rendvédelmi szervek a TASZSZ orosz hírügynökséggel. Megerősítette a bejelentést az orosz belügyminisztérium is.

A közlések szerint az önmagát hazafiasként pozicionáló írók csoportjához tartozó Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet.

A mentőszolgálat beszámolója szerint a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették. A jármű a robbanáskor a levegőbe repült. A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van.

20:31
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint a Nyugat felelős a Zahar Prilepin orosz író ellen elkövetett merényletért

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és úgy vélte, azért nyugati országokat -köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát - terheli a felelősség.

Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál - a kijevi rezsimet - írta a szóvivő.
Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján.

A fegyveres konfliktus kezdete óta több háborúpárti orosz közéleti személyiség ellen is merényletet követtek el.

Augusztusban a kocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán, míg egy hónappal ezelőtt egy szentpétervári kávézóban történt robbanás, ahol 32 ember megsebesült, és meghalt Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és blogger.

21:22
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás érte a Krím-félszigetet

Szergej Akszjonov, a Krím-félsziget Moszkva által kinevezett kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ballisztikus rakétát a Krími Köztársaság felett. A rakétát az ukrán Grim-2-es tipusúként azonosították. A kormányzó szerint a támadás következtében nem keletkeztek károk és áldozatok sincsenek.

Később Akszjonov tanácsadója, Oleg Krjucskov azt mondta, hogy nem egy, hanem két rakétát lőttek le a Krím-félsziget felett - írja a The Guardian.

A TASZSZ állami ügynökség szerint ez volt a második eset, hogy egy Grim tipusú rakétát semlegesítettek a Krím fölött, az első még áprilisban történt.

22:06
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi támadás végzett ukrán tűzszerészekkel Herszonban

Orosz tüzérségi támadásban meghalt hat ukrán tűzszerész, akik a dél-ukrajnai Herszon régióban aknamentesítési munkálatokban vettek részt - közölte szombaton az ukrán mentőszolgálat.

Az ukrán hatóságok szerint az áldozatokon kívül az aknamentesítésben résztvevő csapat két másik tagja, valamint egy ápolónő is megsérült, őket kórházban kezelik - írja a Reuters.

22:53
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lángokban áll Bahmut

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok foszforbombákat vetettek be Bahmutnál, drónfelvételeket is megosztottak a lángokban álló városról.

Oroszország hónapok óta próbálja elfoglalni Bakhmutot, annak ellenére, hogy stratégiai értéke megkérdőjelezhető. Nyugati tisztviselők becslései szerint több ezer orosz katona halt meg a támadásban - írja a The Guardian.

00:02
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Gorlovkát lövi az ukrán hadsereg

Az ukrán katonák 15 perc alatt hét darab 152 mm-es lövedéket lőttek ki Gorlovka Nyikitovszkij kerületére - írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán csapatok a Donyecki Népköztársaságban lévő Vlagyimirovka falut is ágyúzták, három 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki.

00:49
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Kijevben

"Figyelem! Légiriadó Kijevben" - áll a kormány távirati csatornáján megjelent bejegyzésében - írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán minisztérium online térképe szerint az ország legtöbb régiójában is megszólalt a riadó.

01:29
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna több régiójában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Kirovohrad, Nyikolajev, Harkov és Poltava régiójában - írta meg a RIA Novosztyi.

Helyi idő szerint 22.06-kor szólaltak meg a szirénák. Kherson régió Kijev által ellenőrzött részén is légiriadó volt.

Korábban az ukrán média egy robbanásról számolt be Dnyipropetrovszkban.

01:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg az elmúlt napon 59 alkalommal lőtte a Donyeck területét

Az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg az elmúlt napon 59 alkalommal lőtte a Donyeck területét - írja a RIA Novosztyi.

Összesen 303 darab különféle lőszert lőttek ki.

08:16
május 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről