A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ukrajna-szerte intenzív támadásban az oroszok

army armament Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák lőkiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 433. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
06:00
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:12
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 4928 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7918 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 1-jén 25 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:21
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak egy éjszakai rakétacsapásban

A Kelet-Ukrajna elleni éjszakai támadásokban két fiatal meghalt – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy negyven ember – köztük nők és gyerekek - megsebesültek. A Pavlohrad város elleni támadás a második országos rakétacsapás része volt három napon belül.

Mikola Lukasuk, a dnyipropetrovszki régió tanácsának vezetője elmondta, hogy a támadás 19 lakótömbben, 25 házban, három iskolában, három óvodában és több üzletben okozott károkat. A sebesültek között öt gyermek is van.

Zelenszkij elnök azt is megerősítette, hogy egy 14 éves fiú meghalt az iskolája közelében, amikor bombatalálat érte Csernyihiv régióban.

06:55
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint nincs tudomásuk a vatikáni békemisszióról

Egy ukrán tisztviselő visszautasította a pápa állításait, miszerint a Vatikán részt vesz egy békemisszióban, amelynek célja a háború befejezése. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő, aki közel áll az elnöki hivatalhoz, azt mondta: Zelenszkij elnök nem járult hozzá ahhoz, hogy Ukrajna nevében ilyen jellegű megbeszéléseket folytassanak. "Ha megbeszélések zajlanak, azok a tudtunk és áldásunk nélkül zajlanak."

A pápa korábban azt mondta újságíróknak, hogy a küldetés "folyamatban van", de még nem hozták nyilvánosságra a részleteit.

07:27
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai becslés az orosz áldozatokról

Az Egyesült Államok friss hírszerzési jelentése szerint december óta körülbelül 20 000 orosz katona halt meg Bahmut térségében, és további 80 000 megsérült. A halálos áldozatok fele lehetett a Wagner-csoport fegyverese. Ezek az adatok független módon nem ellenőrizhetők.

Phillips P. O'Brien, a St Andrews Egyetem stratégiai tanulmányok professzora azt mondta, hogy az oroszok Bahmutért folytatott harca önmagában "valószínűleg egyenlő az egész koreai háborúban bekövetkezett amerikai áldozatokkal".

Michael McFaul professzor, az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete is elismerte, hogy a legújabb becslések "nagyon nagy számok".

08:03
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Maradtak még ukrán erők Bahmutnál

Az ukrán katonai szóvivő megerősítette, hogy az orosz erőket visszaszorították Bahmut egyes területein – és a keleti várost nem foglalták el „teljesen" a megszálló csapatok.

Szerhij Cserevatyi, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője elmondta, hogy a két fél „pozícióharcba" van zárva, miután az ukrán csapatok ellentámadás-sorozatot indítottak. De azt is mondta, hogy a frontvonal folyamatosan változik. "Néha az ellenségnek van némi sikere egy erőteljes tüzérségi csapás és az infrastruktúra megsemmisítése után, és előre tudnak lépni. De mi ellentámadásba lendülünk, és gyakran visszanyerjük pozícióinkat, miután tüzet nyitottunk az ellenségre."

A donyecki városban már kilenc hónapja dúlnak a harcok, Moszkva Bahmutot tette inváziójának fő fókuszpontjává, és mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett.

08:35
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

A kért lőszermennyiség harmadát kapják csak meg a Wagner-harcosok

Oroszország legjelentősebb magán milíciájának vezetője sürgette az ország védelmi minisztériumát, hogy lássa el harcosait több lőszerrel. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója azt mondta, hogy katonáinak naponta legalább 300 tonna tüzérségi lövedékre van szükségük ahhoz, hogy hatékonyabban támadhassák a kelet-ukrajnai Bahmut városát.

"Napi háromszáz tonna, 10 teherkonténer - egyáltalán nem sok... de ennek legfeljebb egyharmadát adják nekünk" - mondta egy videóban, amelyet nyilvánvalóan a Bahmuttól északkeletre fekvő Soledar városából forgattak. Prigozsin gyakran került összetűzésbe az orosz védelmi minisztériummal amiatt, mert állítása szerint harcosait nem támogatják eléggé.

A Wagner-vezér egy külön videóban azt mondta, hogy ha az embereinek meg kell halniuk, akkor az nem az ukrán hadsereg vagy a NATO, hanem a hazai bürokratáik miatt lenne.

09:06
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Putyint akár el is foghatják Dél-Afrikában

Jelenleg még nem dőlt el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen részt vesz-e az éves BRICS-csúcson Dél-Afrikában. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő szervezet éves csúcstalálkozóját idén augusztus 22-24. között tartják a dél-afrikai Durbanban. A Nemzetközi Büntetőbíróság - amelynek a Dél-afrikai Köztársaság is tagja - korábban letartóztatási parancsot adott ki az orosz elnök ellen, így a bíróság tagországainak kötelességük elfogni, ha a földjükre lép. A Dél-afrikai Köztársaság hivatalosan nem nyilatkozott arról, hogy betartanák-e ezt a rendelkezést, a parlamenti többségük mindenesetre úgy döntött, hogy az országot nem léptetik ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból. A patthelyzetet valószínűleg az oldhatja fel, ha Putyin elnök nem személyesen, hanem videókapcsolaton keresztül venne részt a csúcstalálkozón.

09:47
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újra járnak a vonatok a pokolgépes merénylet után

Az Orosz Vasutak hivatalos csatornája szerint helyreállt a vonatforgalom a Brjanszk régióban található Unecsa-Raszszukha szakaszon, ahol hétfőn egy pokolgépes merénylet miatt kisiklott egy tehervonat mozdonya és hét vagonja. Mintegy 300 vasutas és három mentővonat vett részt a helyreállításban, amelynek során mintegy 100 méter vasúti pályát fektettek le -írja a Ria Novosztyi.

10:18
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Megakadályozták az ukrán harckocsi-áttörést

Orosz katonai jelentés szerint a Nyugati Katonai Körzet (ZVO) Shturm-S önjáró páncéltörő rakétarendszerével megállították az ukrán fegyveres erők harckocsi-áttörését, két tankot eltalálva – mondta az egyik orosz egység parancsnoka egy videóban.
"Ez a modell öt-hatezer méterről lő, attól függően, hogy milyen rakétáik vannak... Eltaláltuk a tankokat, már az első lövésünk telitalálat volt" – mondta a katona.

10:45
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc ukrán bázist is eltaláltak az orosz vadászgépek

A "Center" orosz csoport repülői csapásokat mértek az ukrán csapatok nyolc bázisára Kraszno-Limanszkij térségében - mondta Alekszandr Szavcsuk, a csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.
"Kraszno-Limanszkijnál a gépeink mintegy 170 célpontban okoztak tűzkárt, ebből több mint 120 olyan területen volt, ahol az ellenséges tűz- és élőerő összpontosult. A hadműveleti-taktikai repülés során a nacionalisták nyolc fellegvárát támadta meg. Eközben a légvédelmi rendszereink HIMARS típusú rakétákat és egy ukrán drónt semmisítettek meg" - mondta az orosz szóvivő.

11:52
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Herszonban

Nyolc ukrán katona meghalt, négyen megsebesültek, amikor orosz tüzérség kilőtt több ukrán önjáró löveget és egy aknavetőt Herszon térségében – írta a The Guardian. Herszon egyike azoknak a részben megszállt ukrajnai régióknak, amelyeket az oroszok tavaly annektáltak.

12:29
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Húszezer halott katona Bahmutban

Több mint 20 000 orosz katona halt meg és több mint 80 000 sebesült meg az ukrajnai harcok mindössze öt hónapja alatt, ami az amerikai hírszerzés becslése szerint Moszkva amúgy is súlyos veszteségeinek felgyorsulását jelenti - írta a The Guardian.

A katonák többsége Bahmutnál halt meg, amelyről Oroszország többször is azt állította, hogy a bevétel küszöbén áll - mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője hétfőn.

13:40
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétácsapás érte Kramatorszkot

Három lakóház és egy iskola rongálódott meg Kramatorszkban, miután orosz Sz-300-as rakéták csapódtak be. A támadásnak egy sérültje van – írta az ukrán Suspilne.

14:07
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Melitopolban

Nagy robbanás történt a reggeli órákban Melitopolban, a helyszínre több mentőautó vonult ki - jelentette Ivan Fedorov polgármester. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

14:34
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz falut lőttek az ukránok

Az ukrán hadsereg ágyúval lőtt egy falut az oroszországi Brjanszkban – jelentette a helyi kormányzó. A támadás Kurkovicsi falut érte, áldozatok nem voltak, egy ház viszont kigyulladt.

Hétfőn egy mozdony és hét tehervagon siklott ki Brjanszkban, miután egy robbanószerkezet felrobbant, az oroszok szerint szabotázs történt.

15:03
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkvában lobbizik az ENSZ

Rebeca Grynspan, az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője várhatóan ezen a héten Moszkvába utazik az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő exportja ügyében.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nem engedi az egyezség május 18. utáni meghosszabbítását, hacsak a nyugati országok nem szüntetik meg az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályozását.

15:41
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Elmondta az orosz védelmi miniszter, mitől függ a győzelmük

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai vezetőkkel folytatott találkozón beszélt arról, hogy a teljes frontvonalon súlyos csapásokat mértek Ukrajnára, de a fegyverek szállítása kulcsfontosságú a "különleges katonai művelet" sikeréhez.

A sikerek közé sorolta, hogy hadserege több, nyugati fegyvereket tároló raktárat is megsemmisített.

Sojgu elmondta, hogy Moszkva lépéseket tett a fegyvergyártás fellendítésére a háború támogatása érdekében, mivel szerinte az orosz erők sikere a harctéren "nagyban függ a fegyverek és más katonai felszerelések időben történő feltöltésétől".

"Az ország vezetése azt a feladatot tűzte ki a védelmi vállalatok elé, hogy rövid időn belül növeljék a termelés ütemét és mennyiségét" - mondta Sojgu. A miniszter szerint a hadseregnek minden szükséges lőszere erre az évre, de felszólította az egyik nagy rakétagyártót, hogy sürgősen duplázza meg a nagy pontosságú rakéták termelését.

Oroszország az elmúlt napokban több tucat embert ölt meg és sebesített meg Ukrajnában a rakétatámadásokkal – írta a The Guardian.

16:22
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Nem adják fel Bahmutot és ellentámadásra készülnek az ukránok

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnok azt mondta, Kijev fontosnak tartja Bahmut megtartását, és folytatódnak az előkészületek egy ellentámadásra, amely reményei szerint megváltoztatja az ukrajnai háború menetét.

A Bahmutért folytatott csata mindkét fél számára szimbolikus jelentőséggel bír, mivel Ukrajna még mindig tartja a város egyes részeit, miután hónapok óta heves harcok folynak a reguláris orosz csapatok és a Wagner zsoldoscsapat harcosai ellen - jelentette a Reuters.

"A parancsnokokkal együtt számos szükséges döntést hoztunk, amelyek célja a hatékony védelem biztosítása és a maximális veszteségek okozása az ellenségnek" - mondta Szirszkij a Bahmutban harcoló csapatoknál tett látogatása után.

16:47
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint légből kapott a veszteségeikről szóló jelentés

A Kreml elutasította az ukrajnai orosz katonai veszteségekről szóló amerikai becslést, szerintük az "légből kapott", Washingtonnak ugyanis nincs módja a helyes adatok beszerzésére.

A Fehér Ház hétfőn úgy becsülte, hogy az orosz hadsereg 100 ezer katonát vesztett az elmúlt öt hónapban, közülük 20 ezren meghaltak, 80 ezren megsebesültek.

Oroszország utoljára szeptemberben hozta nyilvánosságra a hadjáratban elszenvedett veszteségeket, amikor Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy 5937 orosz katona halt meg az ukrajnai háborúban.

17:40
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint Németország egyre jobban belekeveredik a háborúba

A Kreml szerint Németország "közvetlen és közvetett részvétele" az ukrajnai konfliktusban egyre növekszik.

Olaf Scholz kancellár tegnap azt mondta, hogy Németország a többi NATO-tagországhoz hasonlóan ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket ne használják orosz területek ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Németország részvétele a konfliktusban napról napra nő, és Berlin nem tudja biztosítani, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket ne használják Oroszország ellen.

Peszkov szerint a németek által szállított fegyvereket már használják a donbászi régióban.

18:05
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Hogyan készül Oroszország az új offenzívára?

Oroszország több területen is abbahagyta az előre nyomulást, miközben új offenzívájára készül - mondta Michael Clarke biztonsági és védelmi elemző.

Clarke elmondta, hogy mindkét fél egy új offenzívára készül és Oroszország építi a védelmi vonalait.

Északon már nem nyomulnak olyan erősen, délen és délnyugaton pedig úgy tűnik, mintha visszavonulásra készülnének

- mondta Clarke.

Óriási védelmi vonalakat építenek a déli területen, Zaporizzsjától a Krím felé.

Clarke megjegyezte, hogy az ukrán csapatok 230 új fő harckocsival és mintegy 1550 páncélozott

harcjárművel rendelkeznek. Tudjuk, hogy rendelkeznek a felszereléssel, de vajon megszervezték-e magukat úgy, hogy megfelelően használják azokat ebben a kombinált formában - tankok, páncélozott járművek, tüzérség, légvédelem, hírszerzés

 

- tette hozzá.

18:50
május 02, 2023
Vágólapra másolva!

Dán adomány Ukrajnának

Dánia 1,7 milliárd dán koronát (84 milliárd forintot) adományoz Ukrajnának katonai célokra - közölte kedden Troels Lund Poulsen, az ország megbízott védelmi minisztere.

06:18
május 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!