Tovább emelkedett a Kahovka-gát halálos áldozatainak száma, légicsapás Herszon megyében

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
A firefighter walks among debris of destroyed houses following a Russian missile attack in the village of Stari Petrivtsi outside of Kyiv on June 16, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. A barrage of Russian missiles greeted a delegation of African leaders arriving in Kyiv on June 16, 2023, as part of a mission aiming to broker peace between Russia and Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az oroszukrán háború 480 napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
07:57
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző közvetítésünket itt találja.

08:01
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2023. június 17-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7094 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7234 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében

08:03
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapás Herszon megyében

Az orosz légierő csapást mért a Herszon megyei Kozatszkére, egy ember meghalt, hárman megsebesültek, köztük egy 35 éves nő, egy 88 éves férfi és egy 17 éves fiú.

09:10
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők nem tudnak előrenyomulni keleten

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka és Sahtar városok felé, de szombaton nem sikerült előrelépniük.

10:21
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nem könnyítik meg Ukrajna NATO-csatlakozását

Joe Biden amerikai elnök június 17-én kijelentette újságíróknak, hogy nem enyhíti Ukrajna NATO-tagsága előtt álló akadályokat, mert az országnak ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint a többi tagországnak.

11:04
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Ukrajna nagyrészt demilitarizált

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország célja, Ukrajna demilitarizálása nagyrészt megvalósult, mondván, hogy az ország egyre kevesebbet használ saját fegyvereiből, és egyre inkább a Nyugat által biztosított fegyverekre támaszkodik.

11:31
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 25 000 elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona, egy független orosz médiaorgánum és a BBC Russia nyílt forrású kutatások révén megerősítette annak a 25 528 orosz katonának a nevét, akiket a háború elmúlt 15 hónapjában megöltek.

A médiaszervezetek névről névre végzik a halottak számbavételét.

12:04
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

10 települést támadnak Szumi megyében

Az orosz erők tíz települést lőttek Szumi megyében június 17-én, és több mint 21-szer lőtték a határ menti területeket - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás.

12:48
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a Kahovka-gát halálos áldozatainak száma

A belügyminisztérium szerint legalább 16 ember halálát erősítették meg, 31 ember pedig eltűnt, miután az orosz erők június 6-án megsemmisítették a Dnyipro folyó túloldalán lévő Kahkovka-gátat.

13:12
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

A zsoldossereg nem hajlik az alárendelésre

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok főnöke június 17-én szarkasztikusan bírálta az orosz védelmi minisztérium formalizálási törekvéseit. Korábban úgy tüntette fel magát, mint aki eleget tesz annak az utasításnak, hogy az önkéntes alakulatoknak július 1-jéig hivatalos szerződéseket kell aláírniuk - azzal kapcsolatban, hogy az orosz védelmi minisztérium alá rendelik magukat.

13:54
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas újraállítási segély az ENSZ-től

Ukrajna helyreállítására 1 milliárd dollárt halmoz fel az ENSZ egy speciális program keretében - írta Denys Shmyhal ukrán miniszter.

14:11
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

A gátrobbanás orosz "belső" munka lehetett

Új bizonyítékok kerültek elő, amelyek szerint az orosz ellenőrzés alatt álló Kakhovka gátjának pusztulása egy orosz belső munka eredménye volt - állítja egy nagy amerikai újság nyomozása.

Az újság mérnökökre és robbanóanyag-szakértőkre hivatkozva azt írta:

A bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy a gátat egy robbanás érte, amit az orosz oldalról követtek el.

A nyomozásban segítő nemzetközi jogi szakértők előzetes megállapításaiban szintén azt mondták, hogy "nagy valószínűséggel" az ukrajnai Herszon régióban történt gátösszeomlást az oroszok által elhelyezett robbanószerek okozták.

14:39
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja, hogy megsemmisített egy lőszerraktárt

Az ukrán erők megsemmisítettek egy "jelentős" lőszerraktárt az oroszok által megszállt Henicseszk kikötőváros közelében, a déli Herszon régióban - közölték az ukrán hatóságok.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője ma reggel videoüzenetben közölte:

Az ukrán média olyan videókat tett közzé, amelyeken hatalmas füstfelhő emelkedik messze a horizonton, és robbanások hangjai hallatszanak.

15:03
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők újabb települést foglaltak vissza

A Reuters arról számol be, hogy az ukrán erők átvették az ellenőrzést Piatykhatky település felett a zaporizzsjai harcok frontján.

Az ellenség "hullámszerű" offenzívái a hatalmas veszteségek ellenére eredményt hoztak

- közölte Vladimir Rogova Telegramon.

War Gonzo orosz katonai blogger arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok "elhagyták" Piatykhatky falut.

15:46
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia segít Ukrajna kibervédelmében

Az Egyesült Királyság 16 millió fontnyi (7 milliárd forint) támogatást nyújt Ukrajna kibervédelmének támogatására - jelentette be Rishi Sunak.

További 9 millió font (közel 4 milliárd forint) érkezhet a nemzetközi szövetségesektől.

A csomag jobban felkészíti Ukrajnát arra, hogy megvédje kritikus nemzeti infrastruktúráját a bénító orosz támadásoktól, miközben Kijev visszaszorítja az orosz erőket az általuk elfoglalt dél- és kelet-ukrajnai területekről.

Ez a finanszírozás kritikus fontosságú a támadások megállításához, Ukrajna kibervédelmének megerősítéséhez és az ország azon képességének növeléséhez, hogy felismerje és hatástalanítsa az ellenük irányuló rosszindulatú szoftvereket.

16:10
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán ágyúzás megölt két civilt

Az ukrán ágyúzás végzett két falusi lakossal Zaporizzsjában - jelentették orosz ügynökségek.

Az állami RIA és a TASZSZ hírügynökségek a mentőszolgálat meg nem nevezett képviselőjére hivatkozva közölték, hogy egy gyermek is megsérült, miután három gránát hullott Zelenopol falura.

16:42
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatok az ukrán oldalon

Az orosz támadásokban 5-en meghaltak, 8-an megsebesültek, köztük gyerekek is Ukrajna-szerte az elmúlt nap folyamán.

Oroszország 25 ukrajnai régióból kilencet - Donyeck, Luhanszk, Herszon, Harkov, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv, Szumi és Csernyihiv megyéket lőtte.

17:19
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

A háború után több tízezer elítélt kerül majd szabadlábra

A Wagner főnök azt állítja, hogy a "Wagner" PMC-vel kötött szerződés után szabadon engedett foglyok 83 féle bűncselekményt követtek el. Prigozsin elmondta, hogy 32 ezer fogoly térhet vissza szabadlábon Oroszországba az ukrajnai háború után.

17:57
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer milliárd dollárra lesz szükség az újjáépítéshez

Nagy-Britannia szerdán rendezi meg az Ukrajna helyreállításáról szóló konferenciát, hogy megvitassák, hogyan lehet újjáépíteni az országot Oroszország pusztító inváziója után.

Ukrajna újjáépítésének költségeiről azt nyilatkozták, hogy négyezer milliárd dollárra lesz szükség.

18:49
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy visszaverte az ukrán támadásokat

Oroszország védelmi minisztériuma vasárnap közölte, hogy erői visszavertek egy sor ukrán támadást a frontvonal három szakaszán, ahol szerinte Ukrajna a legaktívabban nyomul Zaporizzsja térségében.

A közlemény nem említette Piatykhatszkij települést Zaporizzsja régióban, amelyről egy oroszok által beiktatott tisztviselő azt mondta, hogy korábban Ukrajna elfoglalta.

19:36
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna is jelentős veszteségeket szenved

Oroszország és Ukrajna is jelentős katonai veszteséget kénytelen elszenvedni, miközben Ukrajna az ellentámadás korai szakaszában azért küzd, hogy kiszorítsa a Kreml erőit a megszállt területekről - közölték brit tisztviselők.

Az orosz veszteségek valószínűleg a legmagasabb szinten vannak a Bahmutért folyó csata márciusi csúcspontja óta.

A brit hírszerzés szerint a legintenzívebb harcok a délkeleti Zaporizzsja tartományban, Bahmut környékén, valamint nyugatabbra, Ukrajna keleti részén, Donyeck tartományban folytak.

20:27
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat

Az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, hogy támogassa Ukrajna ellentámadását - nyilatkozta Thierry Breton tisztviselő a Le Parisien című francia napilapnak.

"Fokozni fogjuk a fegyverek és lőszerek szállítására irányuló erőfeszítéseinket - ez egy nagy intenzitású háború, amelyben ezek döntő szerepet játszanak" - mondta Breton, továbbá a következő 12 hónapban egymillió nagy kaliberű fegyver szállítására tett ígéretet idézte.

"Felkészülünk arra, hogy a háború még több hónapig, vagy akár tovább is tarthat" - tette hozzá.

21:05
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz légvédelmi rakétarendszerek megsemmisítéséről számolt be Ukrajna

Az ukrán légierő 14 légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában - közölte az ukrán vezérkar.

"Egységeink két légvédelmi rakétarendszert is megsemmisítettek".

Továbbá a Facebookon közzétett közlemény szerint öt orosz lőszerraktárra és három tüzérségi egységre is csapást mértek - írja a Sky News.

21:32
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Tankok tucatjainak megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Több tucatnyi páncélos megsemmisítésével verte vissza az ukrán támadásokat az orosz hadsereg, a legsúlyosabb harcok a zaporizzsjai frontszakaszon folytak - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint Zaporizzsjában három, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel megerősített taktikai zászlóaljcsoport, füstfüggöny fedezékében, több hullámban próbált támadni Novopokrivka, Novodanilovka és Mala Tokmacska közelében.

Ezeket az orosz erők a tájékoztatás értelmében mind visszaverték, és csapást mértek az ukrán tartalékok négy oszlopára is. Ezen a frontszakaszon az ukrán fél több mint 200 katonát, 33 harckocsit, 30 gyalogsági harcjárművet és 35 páncélozott harcjárművet veszített.

22:24
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a kahovkai vízerőmű-robbantás halálos áldozatainak száma

Tizenhatra nőtt a kahovkai vízerőműben az oroszok által elkövetett robbantás eddig ismertté vált halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap az ukrán belügyminisztérium.

A tárca közleményében hozzátette, hogy jelenleg még 31 eltűntet tartanak nyilván.

Az áldozatok közül 14-en Herszon megyében, ketten a szomszédos mikolajivi régióban haltak meg.

A robbantás utáni árvíz miatt még mindig 1300 ház van elárasztva, ebből 1274 Herszon és 26 Mikolajiv megyében. A katasztrófa sújtotta területekről 3614 embert menekítettek ki az ukrán hatóságok, köztük 474 gyereket és 80 mozgáskorlátozottat.

Az ukrán rendőrség több mint 4800 állampolgári nyilatkozatot fogadott el anyagi károkról, valamint 13,5 ezer lakást és házat ellenőriztek - fejtette ki a minisztérium.

01:02
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Herson régióban folyamatban van a korábban elárasztott területek fertőtlenítése

Az elárasztott területekről mintegy ezer elhullott állatot gyűjtöttek össze, az elhullásuk helyeit azonnal fertőtlenítik a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében – mondta a régió kormányfője.

01:27
június 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb támadás Donyeck ellen

A Donyecki Népköztársaság két települését ágyúzták az ukrán csapatok – közölte vasárnap a DPR ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozó küldöttsége.

Tíz rakétát lőttek ki egy többszörös kilövésű rakétarendszerből. További tíz rakétát lőttek ki Mihajlovkára - írja a Tass.

06:26
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről