Elindult a háborút eldönthető ukrán ellentámadás

Események

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák Zaporizzsja térségében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 475. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:04
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:18
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A harcok kiéleződtek, de haladunk előre

"A harcok kiélezettek, de haladunk előre, és ez nagyon fontos. Pontosan az ellenség veszteségeire van szükségünk. Bár az időjárás mostanában nem kedvez - az esők nehezítik a dolgunkat -, harcosaink ereje mégis meghozza az eredményt, és köszönöm mindenkinek, aki most harcban áll, mindenkinek, aki támogatja harci dandárjainkat az érintett területeken" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkijnek beszámoltak az ellentámadás során elért harci sikerekről, a front azon pontjairól, ahol erősítésre van szükség, és azokról az akciókról, amelyek újabb orosz pozíciókat törhetnek meg.

06:26
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Csalódást keltő állapotban vannak az óvóhelyek

Éjszakai videójában az ukrán elnök beszámolt arról, hogy jelentést kapott az országszerte, ezen belül is a nagyobb városokban és Kijevben működő légvédelmi helyiségek, menhelyek készenlétéről és állapotáról.

"Az eredmények enyhén szólva is csalódást keltőek. Pénteken elkészülnek a vonatkozó határozattervezetek – mind a felelősökről, mind pedig arról, hogy minden ukrán városban biztosítsák népünk megfelelő szintű védelmét" - mondta Volodimir Zelenszkij, de egyelőre nem részletezte, hogy ez alatt mit kell érteni.

07:00
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyben a gabonamegállapodás

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a jövő hónapban kilép a gabona és műtrágya biztonságos exportját lehetővé tevő megállapodásból.

„Aggódok, és keményen dolgozunk azért, hogy biztosítsuk a fekete-tengeri kezdeményezés fenntartását, és egyúttal folytathassuk az orosz export megkönnyítése érdekében végzett munkánkat" – mondta.

Az ügylet több millió tonna ukrán gabona szállítását teszi lehetővé a blokád alá eső kikötőkön keresztül. Ez különösen létfontosságú számos fejlődő ország számára, amelyek Ukrajnának a világ gabonakészletéhez való jelentős hozzájárulásától függenek.

Három évre szóló szándéknyilatkozatot írtak alá a megállapodásról, hogy meggyőzzék Oroszországot, hogy részt vegyen benne, de Oroszország most azt mondja, hogy nem elégedett a megállapodás végrehajtásával. Azt akarja, hogy újraindíthassák az ammóniaexportot egy csővezetéken keresztül az ukrajnai pivdennyi kikötőbe, és az Orosz Mezőgazdasági Bankot újra csatlakoztassák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez.

07:21
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 6106 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5294 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 40 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:43
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin "nehéz időszaknak" nevezte a háborút

Vlagyimir Putyin azzal ünnepelte Oroszország nemzeti ünnepét hétfőn, hogy az oroszok hazafias büszkeségére hivatkozott a szerinte „nehéz időszak" miatt. Putyin a Kremlben tartott pazar díjátadó ünnepségen beszédében nem kommentálta közvetlenül a legújabb ukrajnai fejleményeket, vagyis hogy a kijevi erők ellentámadást indítottak.

08:17
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev egy képpel üzent

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök azzal ünnepelte Oroszország napját, hogy egy szerkesztett képet tett közzé a Telegramon, amelyen Kijev központi tere, a Majdan látható, rajta az orosz zászlóval, és a „Függetlenség tere. Hamarosan – Oroszország tér" felirattal.

08:57
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja: hét települést foglalt vissza

Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettes szerint az ukrán erők az ellentámadás során összesen hét települést foglaltak vissza. A két frissen visszavett település Lobkove és Levadne. A települések egy nyugatról keletre húzódó, mintegy 100 kilométer hosszú vonal mentén futnak Zaporizzsja városától délkeletre.

"Az ellenőrzés alá vont terület 90 négyzetkilométer volt" - mondta Maliar.

09:20
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hónapokig is tarthat az ellentámadás

A francia elnök, Emmanuel Macron azt mondta, hogy a régóta várt ukrán ellentámadás nem hetekig, ha nem hónapokig tart. „Azt akarjuk, hogy ez a lehető legsikeresebb legyen, hogy aztán jó körülmények között kezdhessük meg a tárgyalási szakaszt" - fogalmazott.

09:45
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

A valaha volt legnagyobb NATO-hadgyakorlat kezdődött

Megalakulása óta a NATO legnagyobb hadgyakorlata kezdődött hétfőn Németország, Hollandia és Csehország egén. Körülbelül 25 országból 10 000 katona és 250 katonai repülőgép vesz részt az Air Defender 23 elnevezésű gyakorlaton.
Egy NATO-tagország elleni feltételezett támadás lereagálását szimulálják. Bár a gyakorlatot már négy évvel azelőtt tervezni kezdték, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadja Ukrajnát, ennek ellenére a Kreml felé irányuló jelnek tekintik.

10:08
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

A csecsen Akhmat-csoport aláírta a szerződést

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szerződést írt alá a csecsen különleges erők Akhmat csoportjával, egy nappal azután, hogy a Wagner-zsoldosok főnöke, Jevgenyij Prigozsin megtagadta ugyanezt. Az aláírás azt a parancsot követte, hogy július 1-jéig minden „önkéntes egységnek" alá kell írnia a szerződést, amely Szergej Sojgu védelmi miniszter irányítása alá vonja őket, miközben Moszkva megpróbálja érvényesíteni az irányítást a nevében Ukrajnában harcoló magánhadseregek felett.

10:34
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Előkerültek egy S-300-as roncsai

Néhány hónapja zuhant a Dnyeper folyóba egy kilőtt orosz S-300-as rakéta maradványa, amivel eddig senki sem foglalkozott, de most, hogy a kahovkai gát felrobbantása miatt sokat apadt a Dnyeper szintje, láthatóvá vált. Aknamentesítők emelték ki a maradványt a vízből, amelynek tanulmányozása sokat segíthet az ukránoknak az S-300-asok elleni védekezésben.

11:04
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszáig is elviheti a víz a Dnyeperbe telepített aknákat

Az ukrán Állami Határőrszolgálat június 12-i jelentése szerint a Herszon megyei Kahovka-gát megsemmisülése miatt megnövekedett a veszélye annak, hogy a gát környékére telepített aknákat a nagyjából 200 kilométerre lévő Odessza megye partjaiig viszi a víz.

11:23
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb halottja van a gátrobbantásnak

Herszon térségben újabb holttestet találtak a gátrobbantás követően elárasztott területen, ezzel kilencre nőtt a halottak száma. Emellett 84 embert kellett kórházba szállítani, az oroszok szerint pedig az ukránok folyamatosan lövik az evakuációs pontokat.

11:53
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy orosz olajfinomító

Krasznodarban technikai probléma miatt hajnalban kigyulladt egy olajfinomító. A hatóságok közlése szerint az eset nem sokkal hajnali 6 óra előtt történt, a lángokat néhány óra alatt megfékezték. Sérültekről és halottakról nem érkeztek hírek.

12:26
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Terroristákra csapott le az FSZB - videó

12:58
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a front jelenlegi állása - fotó

Forrás: Deepstate Maps
13:46
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az ENSZ bejelentése

Az ukrajnai Nova Kahovka-i gát felrobbantása nyomán kialakult árvizek súlyos hatással lesznek az egész világ élelmiszerbiztonságára - közölte az ENSZ vészhelyzeti koordinátora kedden, a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában.

Ez az egész terület, végig a Fekete-tengerig és a Krím félszigetig egyetlen nagy éléskamra" - fogalmazott Martin Griffiths, emlékeztetve arra, hogy a gátszakadás nyomán elárasztott területeknek nem csupán Ukrajna, hanem az egész világ élelmiszerellátásában jelentős szerepük van.
Leszögezte: a mezőgazdasági területek víz alá kerülése egészen biztosan további élelmiszeráremelkedést okoz, és százezrek ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

Kiemelte, hogy megfelelő minőségű víz nélkül járványok alakulhatnak ki, melyek leginkább a gyerekeket veszélyeztetik. Emlékeztetett arra, hogy a víztározó mintegy 700 ezer környékbeli ivóvízellátását biztosította.

14:10
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb őrült brüsszeli ötlet

Az Ukrajna helyreállításába és újjáépítésébe történő beruházás nem várhat a háború végéig - jelentette ki Valdis Dombrovskis uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos a jövő héten Londonban tartandó ukrajnai újjáépítési konferenciával kapcsolatos vitában elmondta: a helyreállítás már sok ukrajnai térségben már most elkezdődhet, a fellendülés támogatása magában foglalja az alapvető gazdasági tevékenység és infrastruktúra fenntartását, amelyek létfontosságúak a stabilitás és növekedés szempontjából.

Mint mondta, Ukrajna idén további támogatást igényel különösen a gyors helyreállítási szükségletek miatt, jelenlegi számítások szerint 40 milliárd dollár beruházást, olyan kiemelt területekbe, mint a polgári és energetikai infrastruktúra, a lakhatás, a magánszektor fejlesztése és a humanitárius igények kielégítése.

Hangsúlyozta, hogy helyreállítás és újjáépítés az Ukrajna által kidolgozott terv alapján valósulna meg, amely széles körű kormányzati szerepvállalást biztosít, támogatja világos jövőképet, az uniós csatlakozási pályát, és rámutatott, hogy Ukrajna újjáépítését orosz eszközökből is finanszírozni kell.

14:51
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos ukrán veszteségek

Az Izvesztija a New York Times cikkét szemlézve arról ír, hogy az amerikai szakértők súlyos ukrán veszteségekre számítanak az ellentámadás során. Ugyan Kijev nem közöl valós adatokat a harcban meghalt katonák számáról, az orosz hadsereg által kialakított védelmi állások és csoportosulások arra engednek következtetni, hogy hatalmas árat kell majd fizetni azok áttöréséjért.

15:25
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő ukrán kudarc

A Komszomolszkaja Pravda a fronton harcoló orosz katonákat szólaltatott meg, akik szerint az ukrán ellentámadás ugyan valóban érezhető, azonban még a Szurovikin-vonalat, vagyis az oroszok által kiépített védelmi vonalat sem voltak képesek elérni a légierő és a tüzérség folyamatos munkájának köszönhetően.

Novoszelka település közelében jelentősebb ukrán támadás indult, ezt sikerült elhárítani. Ezen kívül az orosz katonák beszámolója szerint az ukránok egyelőre több helyszínen is kisebb csapásokkal próbálkoznak, azt akarják kideríteni, hogy hol a leggyengébbek az orosz védelmi vonalak. Mozgás szerintük viszont az elmúlt időszakban inkább az orosz és nem az ukrán oldalon látható. Az orosz hadsereg folyamatos drón bevetésekkel, légi csapásokkal és tüzérségi lövedékekkel próbálja szétverni az ukrán offenzívát.

16:12
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási tűz egy moszkvai piacon - videó

17:36
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az orosz háborús bejelentés

Az orosz légierő az ukrán tartalékokra, valamint nyugati fegyvereket tároló raktárakra mért csapást, a hadsereg pedig nyugati gyártmányú páncélozott eszközöket zsákmányolt Zaporizzsja megyében - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint a légierő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást a tartalékokra és a katonai raktárakra, az összes kijelölt célpontot megsemmisítve.

Az Igor Konasenkov katonai szóvivő által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán erők a donyecki régió déli részén, és Artyomovszk (ukrán nevén: Bahmut) környékén próbálkoztak támadó műveletekkel, sikertelenül.

Az orosz tábornok azt mondta, hogy az ukrán veszteség az elmúlt nap folyamán az első frontszakaszon mintegy 275 katona, valamint egyebek között négy harckocsi és tizenöt páncélozott harcjármű, a másodikon pedig mintegy 350 katona, és egyebek között két páncélozott harcjármű volt.

Konasenkov a máshol elszenvedett ukrán emberveszteséget több mint 120 főre becsülte. Az orosz védelmi minisztérium nyilvántartása szerint az ukrán fegyveres erők által a háború eleje óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte az 5100-at.

18:10
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin az ukrán hadiiparról

Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai tudósítónknak adott sajtótájékoztatót, amely során az ukrán hadiipar is szóba került. Putyin nem fogta vissza magát, szerinte ugyanis az ukrán hadiipar sz.rt szem készít, mindent külföldről visznek oda számukra, ezért hamarosan megszűnik létezni.

18:41
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin döntése mindent megváltoztat

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényt, amely felmondja az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatában való együttműködésről szóló orosz-ukrán megállapodást, a dokumentumot kedden tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A csatolt anyagokban kifejtett indoklás szerint a Donyecki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz "csatlakozásával" az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros partjai kizárólagos orosz tulajdonba kerültek. Mivel Ukrajna "elvesztette" parti állami státuszát ezen vizek tekintetében, szükségessé vált a szerződés felmondása -olvasható a dokumentum indoklásában.

A vonatkozó szerződést 2003. december 24-én írták alá Kercsiben. A dokumentum rámutatott az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros fontosságára a két ország gazdasági fejlődése szempontjából, valamint arra, hogy az azovi és kercsi vízterületet egységes gazdasági és természeti komplexumként kell megőrizni. Idén februárban az ukrán parlament felmondta valamennyi együttműködési megállapodást, amelyet Ukrajna az Azovi-tengerrel kapcsolatban Oroszországgal kötött.

A Moszkva által elfogadott felmondási törvényben megemlített ukrajnai régiók orosz elcsatolását a nemzetközi közösség nem ismerte el.

18:48
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Erre csak az oroszok képesek

Ma csak orosz légvédelmi rendszerek képesek a hiperszonikus rakéták megsemmisítésére - jelentette ki Gyenyisz Manturov, orosz ipari és kereskedelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által kedden közölt interjúban.

"A harci repülés - a repülőgépek és a helikopterek - olyan terület, ahol ma mind minőség, mind mennyiség tekintetében meghaladjuk a konkurenciát. Ahogy egészében a hadiipari ágazatok többségében: elegendő azt a tényt megemlíteni, hogy egyedül a mi rendszereink képesek sikeresen ellenállni az egyedülálló hiperszonikus fegyvereknek, amelyek szintén a mieink" - állította a helyettes kormányfő.

Azt mondta, hogy az Sz-350-es Vityaz volt az első légvédelmi rendszer a világon, amely automatikus üzemmódban lőtt le egy célpontot. Manturov a gyártóra, az Obuhovra hivatkozva kijelentette, hogy mindez emberi beavatkozás nélkül, a mesterséges intelligenciára támaszkodva történt, az ukrajnai háborús övezetben.

19:40
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Herszoni területen újabb holttestet találtak a kahovkai vízerőmű katasztrófája után

Egy újabb holttestre bukkantak a Herszoni területen, miután megsemmisült a kahovkai vízerőmű zsiliprendszere, és a térséget elárasztotta a víz - számolt be kedden a helyi orosz katasztrófavédelem. Az orosz régiós kormányzat elnöke azt közölte, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak száma 12-re nőtt.

"Egy 1950-es születésű nő holttestét találták meg a mentési munkálatok során" - közölte a katasztrófavédelem szóvivője, aki ezzel együtt összesen kilenc halálos áldozatról tett említést. Közlése szerint a korábban bejelentett nyolc halott közül ketten az evakuálási pont ágyúzásának estek áldozatául.

"A legfrissebb adatok szerint 86 ember sérült meg, közülük 84-en kórházba kerültek, a többieket ambuláns kezelésre hazaengedték" - mondta.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormányzat vezetője a Telegram alkalmazáson viszont már összesen 17 halálos áldozatról számolt be kedden. Tájékoztatása szerint 12-en Golaja Prisztany (Hola Prisztany), öten pedig Aljoski (Oleski) településen haltak meg.

20:36
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Uniós biztos: Az Ukrajna helyreállításába és újjáépítésébe történő beruházás nem várhat a háború végéig

Az Ukrajna helyreállításába és újjáépítésébe történő beruházás nem várhat a háború végéig - jelentette ki Valdis Dombrovskis uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos a jövő héten Londonban tartandó ukrajnai újjáépítési konferenciával kapcsolatos vitában elmondta: a helyreállítás már sok ukrajnai térségben már most elkezdődhet, a fellendülés támogatása magában foglalja az alapvető gazdasági tevékenység és infrastruktúra fenntartását, amelyek létfontosságúak a stabilitás és növekedés szempontjából.

Mint mondta, Ukrajna idén további támogatást igényel különösen a gyors helyreállítási szükségletek miatt, jelenlegi számítások szerint 40 milliárd dollár beruházást, olyan kiemelt területekbe, mint a polgári és energetikai infrastruktúra, a lakhatás, a magánszektor fejlesztése és a humanitárius igények kielégítése.

21:23
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Moszkva "egészségügyi kordont" hozhat létre Ukrajnában a tüzérségi támadások kivédésére

Oroszország fontolóra veszi egy "egészségügyi kordon" létrehozását Ukrajna területén, ha folytatódnak a régióit érő tüzérségi támadások - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy haditudósítókkal megtartott keddi Moszkvai tanácskozáson.

Putyin úgy vélekedett, hogy az Ukrajna területéről érkező támadások miatt fokozni kell az ellenséges támadórendszer elleni harc hatékonyságát, ami nem jelenti azt, hogy kizárható majd minden belövés veszélye.

"Ha ez így folytatódik, akkor valószínűleg meg kell fontolnunk, és ezt nagyon óvatosan mondom, hogy Ukrajna területén egyfajta egészségügyi kordont hozzunk létre olyan távolságban, ahonnan lehetetlen lesz elérni a területünket" - mondta.

A "különleges hadművelet" feladatai az aktuális helyzetnek megfelelően módosulnak, de teljesen nem kell rajtuk változtatni, mert alapvetően helyesek - tette hozzá.

A kérdésre, hogy Oroszország miért nem reagál arra, ha a Nyugat túlmegy minden határon, azt hangoztatta, hogy maga a "különleges hadművelet" válasz ennek a határnak a megsértésére és kísérlet a 2014-ben elkezdődött háború fegyveres lezárására.

22:04
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán tartalékokra mért csapásról és zsákmányolt nyugati páncélozott haditechnikáról tett bejelentést az orosz védelmi tárca

Az orosz légierő az ukrán tartalékokra, valamint nyugati fegyvereket tároló raktárakra mért csapást, a hadsereg pedig nyugati gyártmányú páncélozott eszközöket zsákmányolt Zaporizzsja megyében - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint a légierő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást a tartalékokra és a katonai raktárakra, az összes kijelölt célpontot megsemmisítve.

Az Igor Konasenkov katonai szóvivő által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán erők a donyecki régió déli részén, és Artyomovszk (ukrán nevén: Bahmut) környékén próbálkoztak támadó műveletekkel, sikertelenül.

Az orosz tábornok azt mondta, hogy az ukrán veszteség az elmúlt nap folyamán az első frontszakaszon mintegy 275 katona, valamint egyebek között négy harckocsi és tizenöt páncélozott harcjármű, a másodikon pedig mintegy 350 katona, és egyebek között két páncélozott harcjármű volt.

Konasenkov a máshol elszenvedett ukrán emberveszteséget több mint 120 főre becsülte. Az orosz védelmi minisztérium nyilvántartása szerint az ukrán fegyveres erők által a háború eleje óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte az 5100-at.

23:13
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a Krivij Rih-i áldozatok száma

Tízre emelkedett a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih város elleni éjszakai orosz támadás áldozatainak száma, és további 28 ember szenvedett sérüléseket - közölte Olekszandr Vilkul, a település védelmi tanácsának elnöke hétfő délután a Telegramon.

A tisztségviselő kifejtette, hogy helyi idő szerint délután egy órakor az áldozatok száma tíz ember, közülük egy a romok alatt halt meg, 28-an megsérültek, közülük 12-őt különböző fokú sérülésekkel kórházba szállítottak. Hozzátette, hogy a mentési művelet folytatódik. Krivij Rihben szerdát gyásznappá nyilvánították.

Keddre virradó éjjel az orosz erők nagy léptékő rakétatámadást mértek a városra, és eltaláltak egy ötemeletes lakóházat. Korábban az ukrán hatóságok hat halottról és 25 sebesültről számoltak be - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről