Bahmutnál ismét harcok vannak, a Wagner-csoport továbbra is aktív Ukrajnában

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tank a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 492. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:04
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán háború kihat a NATO-főtitkár pozíciójára

Az AP hírügynökség amerikai forrából származó információja szerint a NATO tagjai előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy felkérik Jens Stoltenberg főtitkárt, hogy még egy évig maradjon tisztségében. A volt norvég miniszterelnök 2014 óta tölti be ezt a szerepet. Mandátuma tavaly járt volna le, de másodszor is meghosszabbították, hogy szilárdan állhasson az ukrajnai orosz invázió idején.

06:23
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Katasztrófaelhárítási gyakorlatokat tartottak

Nukleáris katasztrófaelhárítási gyakorlatokat tartottak Zaporizzsja régióban, az atomerőmű elleni esetleges orosz támadásra számítva. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy "terrorista" támadást tervez az erőmű ellen, sugárzás kibocsátásával.

A gyakorlatok célja az volt, hogy összehangolják az összes szolgálat reagálását az üzemben esetlegesen kialakuló vészhelyzetre.

06:36
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 29-én az ukrán-magyar határszakaszon 7327 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7382 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:01
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkijnek feltételei vannak

Ukrajna arra törekszik, hogy a NATO jövő havi csúcstalálkozóján meghívást kapjon a csatlakozási folyamat megkezdésére. Információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem is fog részt venni a vilniusi csúcson, ha a vezetők nem mutatnak „bátorságot", és nem adnak egyértelmű jelet a csatlakozáshoz.

Kijev elismerte, hogy nem lehet NATO-tag, amíg a háború folytatódik, de szeretné elindítani a folyamatot.

Ukrajna szövetségesei továbbra is megosztottak abban, hogy milyen gyorsan kell csatlakoznia Kijevnek a NATO-hoz, és óvakodnak minden olyan lépéstől, amely közelebb viheti a szövetséget az Oroszországgal folytatott háborúhoz. Kijev szerint épp az orosz invázió elleni harca bizonyítja, hogy méltó a NATO-tagságra.

07:32
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Találkozott Kirill pátriárka és a pápai megbízott

Az orosz ortodox egyház feje találkozott Ferenc pápa küldöttével Moszkvában. Kirill pátriárka – az ukrajnai háború erős támogatója – azt mondta Matteo Zuppi bíborosnak, hogy együtt kell működniük a "negatív politikai fejlemények elhárításán, valamint a béke és az igazságosság ügyének szolgálatában".

A Vatikán korábban azt mondta, hogy a moszkvai látogatás célja a „megoldás a jelenlegi tragikus helyzetre".

Zuppi bíboros oroszországi útja előtt találkozott az ukrán elnökkel Kijevben.

08:02
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elutasította a svájci béketárgyalási helyszínt

Oroszország elutasította a svájci béketárgyalások lebonyolításának ötletét, azt állítva, hogy "elvesztette semleges állam státuszát".

Svájc évtizedek óta semleges államként pozícionálta magát minden konfliktusban, de a háború kitörése óta csatlakozott más nyugati nemzetekhez az Oroszországgal szembeni szankciók alkalmazásában. A hónap elején Volodimir Zelenszkij felvetette, hogy az országot közvetítőként lehetne használni.
Szergej Garmonin, Oroszország svájci nagykövete a Le Temps újságnak nyilatkozva azt mondta,

Oroszország nem fogadja el, hogy Svájc adjon otthont egy ilyen csúcstalálkozónak. "Svájci képviselet és közvetítés szóba sem jöhet. Svájc sajnos elvesztette semleges állam státuszát, és többé nem léphet fel sem közvetítőként, sem érdekképviselőként" - mondta.

08:26
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült az új Wagner-bázis helye

A fehérorosz lázadók egyik vezetője szerint az ukrán határtól 230 km-re északra fekvő 30 ezres városban, Oszipovicsiben folyik a Wagner-zsoldosok helyszínének építése.

Aljakszandr Azarau, a volt katonákból álló BYPOL gerillacsoport vezetője azt mondta, hogy fehérorosz katonák is érintettek, de a fehérorosz gerillák a Wagner "meleg fogadására" készülnek.
Lukasenka fehérorosz elnök táborhelyet ajánlott fel az Oroszországból távozó Wagner-harcosoknak, de nem árulta el, hol lenne az általa felajánlott tábor.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője hétfőn érkezett Fehéroroszországba, de pontos tartózkodási helye nem ismert. Információk szerint azóta többször is tárgyalt a fehérorosz elnökkel mintegy 8000 Wagner-fegyveres elhelyezéséről, akik Lukasenka megfogalmazása szerint saját költségükön "egy ideig" az országban maradhatnak.

08:54
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport továbbra is embereket toboroz

A Wagner-csoport továbbra is harcosokat toboroz Oroszország-szerte, néhány nappal azután, hogy meghiúsult lázadást indítottak Moszkva ellen. A BBC munkatársa több toborzóirodát is felhívott, ahol közölték vele, hogy minden a megszokott módon zajlik most is.

Egy Wagner-harcos fizetése továbbra is bőkezű, 240 000 rubel (kb.: 936 000 Ft) havonta; a szerződések hat hónapra szólnak. Az új tagok magával a zsoldoscsoporttal írnak alá szerződést, nem pedig az orosz védelmi minisztériummal.

A múlt hétvégi fegyveres viszály gyökere éppen az volt, hogy a zsoldosokat a védelmi minisztérium alá kellene helyezni, és ezzel lényegében megszűnne a Wagner-csoport önállósága.

09:27
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Pentagon: Wagner-zsoldosok maradtak Ukrajnában

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma továbbra is látja a Wagner-csoport zsoldosait Ukrajna orosz irányítása alatt álló régióiban – mondta Pat Ryder, a Pentagon szóvivője. Ryder szerint túl korai most megmondani, hogy a Wagner-csoport milyen minőségben fog működni a háború alatt. Arról sem volt információja, hogy a dél-fehéroroszországi műholdfelvételek utalnak-e arra, hogy ott állandó Wagner-tábort terveznek.
Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke június 29-én kijelentette, hogy míg a Wagner-csapatok egy része a megszállt területeken marad, a zsoldosok többé nem harcolnak az Ukrajna elleni háborúban.

10:04
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányzó cáfolja az ukrán állításokat

A megszállt Herszon régió orosz megbízott kormányzója cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán csapatoknak sikerült bármiféle hídfőt létrehozniuk a Dnyeper folyó felett az Antonivszkij híd helyén. Azt is állította, hogy az orosz erők több partraszállási kísérletet is visszavertek a térségben.

10:31
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Iránban tényként kezelték, hogy Steven Seagal lesz az orosz védelmi miniszter

A hét elején olyan hírek jelentek meg a Twitteren, a Redditen és a Telegramon, hogy Vlagyimir Putyin a védelmi miniszter, Szergej Sojgu leváltása után Steven Seagal hollywoodi filmsztárt nevezi ki a tárca élére.
A viccnek szánt bejegyzést több iráni ügynökség is elhitte és megosztották a hírt weboldalukon és a Telegramon. Forrásként a Sputnikot jelölték meg. A cikkeket azóta levették.
Steven Seagal valóban szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, és a nemzetet támogató munkájáért Barátság Érdemrend kitüntetést is kapott, de semmilyen információ nem utal arra, hogy jelentős kormányzati szerepet kapna. A Newsweek beszélt Seagal képviselőjével, aki szerint az állítás hamis.

11:05
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon nem tud a nagy hatótávolságú rakéták szállításáról

A Wall Street Journal információi szerint az Egyesült Államok közel áll a jóváhagyáshoz, hogy nagy hatótávolságú rakétákat adjon át Ukrajnának. A hírre a Pentagon úgy reagál, hogy nem tud az ügyben küszöbön álló döntésekről.
Ukrajna következetesen nagy hatótávolságú rakétákat kér háborús erőfeszítéseihez, és az Egyesült Királyság a múlt hónapban ilyen fegyvereket ajánlott fel neki. Franciaország azt közölte, hogy olyan hatótávolságú rakétákat ad Ukrajnának, amely lehetővé teszi ellentámadásának végrehajtását.

11:57
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok lakásokat vásárolnak Mariupolban

A Meduza szerint a megszállt Mariupol városában lévő ingatlanokról szóló hirdetések jelentek meg az orosz weboldalakon és a közösségi médiában. A jelentések szerint körülbelül 100 csoportot találtak a VKontakte-en, amelyek lakások vásárlásáról, eladásáról és bérbeadásáról adott fel hirdetéseket.

Mariupolt 2022-ben erősen bombázták az orosz erők, amikor megpróbálták bevenni a kikötővárost. Az ENSZ később közölte, hogy a társasházak 90%-a és a magánházak 60%-a megsemmisült a csatákban. Mariupol polgármestere becslése szerint 10 000 ember halt meg.

A környéken lakást keresők közül néhányan azt mondták, hogy "bármilyen állapotban" érdeklődnek az otthonok iránt, és készek helyreállítani azokat. Több orosz is úgy véli, hogy jó befektetés lehet Mariupolban ingatlant vásárolni, mert Oroszország szárnyai alatt nagy jövő vár a városra.

12:36
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Világbank 1,5 milliárd dollár segélykölcsönt hagyott jóvá Ukrajnának

A Világbank 1,5 milliárd dolláros kölcsönt hagyott jóvá Ukrajnának. A japán kormány által garantált hitel célja, hogy csökkentse az orosz invázió hatását három területen: a háztartások segélyezése, az állami források átláthatóságának reformja és a piacok támogatása terén.

Antonella Bassani, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális alelnöke szerint dicséret illeti az ukrán kormányt, amiért nehéz reformokat vállalt a háború alatt, szem előtt tartva a jövőjét és az ország hosszú távú fejlődését.

2022 februárja óta a Világbank több mint 37,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást mozgósított Ukrajnának.

13:09
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna az éjszaka folyamán 10 drónt lőtt le

Oroszország június 30-án éjszaka 13 Shahed-136/131 drónnal és négy Sz-300-as rakétával támadta Ukrajnát - jelentette a légierő. A légelhárítás 10 drónt lőtt le.

13:32
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre biztosabb, hogy őrizetben lehet Szurovikin

Tovább folytatódik a rejtély az orosz inváziós erők második parancsnokának, Szergej Szurovikin tábornoknak a holléte körül. Egy szerdai orosz sajtójelentés szerint Moszkvában vették őrizetbe, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg az orosz hatóságok.

Amerikai és ukrán hírszerzési források azt nyilatkozták az AP-nek, hogy az Armageddon tábornok néven is emlegetett főtisztet őrizetbe vették – bár nem világos, hogy vádat emelnek-e, vagy hol tartják fogva.

A Wagner-csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin korábban pozitívan nyilatkozott Szurovikin tábornokról, és javasolta, hogy nevezzék ki a vezérkari főnöknek. A New York Times arról is beszámolt, hogy a tábornok előzetesen tudott a Wagner-csoport lázadási tervéről. Heves spekulációk folytak arról, hogy néhány magas rangú katonatiszt összejátszhatott a zsoldoscsoporttal, és most büntetésre számíthatnak a zendülésért.

14:05
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Trump szerint most kell tárgyalni a békéről

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, most van itt az ideje, hogy az Egyesült Államok megpróbáljon közvetíteni egy tárgyalásos békerendezést Oroszország és Ukrajna között, mert Vlagyimir Putyint „némileg meggyengítette" a Wagner-lázadás. Azt akarom, hogy az emberek ne haljanak meg ebben a nevetséges háborúban" – mondta Trump a Reutersnek adott interjújában.

14:30
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az uniós vezetők ígéretet tesznek Ukrajának a garanciákról

Az Európai Unió vezetői a június 29-i brüsszeli csúcstalálkozón kijelentették, hogy hozzájárulnak az Ukrajnának nyújtott hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokhoz, és gyorsan megvizsgálják az ilyen hozzájárulás módozatait.

A Reuters jelentése szerint a brüsszeli csúcstalálkozón a vezetők ismételten elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és kijelentették, hogy az EU és tagállamai "készen állnak" arra, hogy hozzájáruljanak az Ukrajna önvédelmét hosszú távon segítő kötelezettségvállalásokhoz.

14:51
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Itt van Oroszország harci veszteségeinek tájékoztató jellegű becslései június 30-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

15:28
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Bahkmutnál próbálnak előrenyomulni

A legmagasabb ukrán tisztviselők bejelentései azt mutatják, hogy Ukrajna magához ragadta a stratégiai kezdeményezést a Bakhmut elleni előrenyomulás során, és ezt az előnyt valószínűleg egy széles körű offenzívában fogja kihasználni - jelentette az Institute for the Study of War.

16:06
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Semlegesítették az orosz hírszerző hálózatot Harkovban

Egy orosz hírszerző hálózatot "semlegesítettek", és vizsgálatot indítottak ellenük - közölte az ukrán főügyészség. Három személyt, akik az ukrán hadseregre vonatkozó adatokat szivárogtattak ki az északkeleti Harkiv régióban, hazaárulással vádoltak meg - közölték.

A gyanúsítottakat azzal vádolták, hogy információkat továbbítottak az ukrán hadsereg helyzeteiről és felszereléseikről. Állítólag adatokat gyűjtöttek külföldi fegyverekről és lőszerekről is - írja a Sky News.

16:37
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok továbbra is azt állítják, hogy halad az ellentámadás

Az ellentámadás kezdete óta Ukrajna azt állítja, hogy délkeleti falvak csoportjai fölött visszaszerezte az ellenőrzést, bár Oroszország még mindig területeket birtokol keleten, délen és délkeleten.

"Ha a teljes frontvonalról beszélünk, mind keleten, mind délen, akkor mi ragadtuk meg a stratégiai kezdeményezést, és minden irányban előrenyomulunk" - jelentette a Reuters szerint Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes az ukrán televíziónak.

16:55
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Vonakodnak a tagállamok Ukrajna NATO tagságával kapcsolatban

A NATO közeledik a konszenzushoz arról, hogy a következő csúcstalálkozón hogyan kezelje Ukrajna tagságra való törekvését, és célja, hogy megmutassa, hogy a Kijevnek tett korábbi ígéretén "túlmutató" lépéseket tesz - mondta az Egyesült Államok NATO megbízottja - írja a The Guardian

A NATO diplomatái szerint az Egyesült Államok vonakodott túllépni egy 2008-ban Bukarestben tett ígéreten, amely azt ígérte, hogy Ukrajna taggá válik, de nem határozta meg az ütemtervet.

A NATO 31 tagállama a csúcstalálkozó záróközleményének pontos megfogalmazásán alkudozik Ukrajna lehetséges tagságáról.

17:14
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, hol vannak még Wagner-harcosok

Moszkva azt mondta, hogy a Wagner zsoldoscsoport, amely nemrég rövid ideig tartó lázadást kísérelt meg Oroszországban, továbbra is dolgozni fog Afrikában, ha a regionális kormányok úgy döntenek, hogy fenntartják a szerződéseket a magán katonai csoporttal - írja az AFP.

Az afrikai országok és a Wagner katonai magáncég közötti megállapodások jövője mindenekelőtt az érintett országok kormányain múlik" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak egy tájékoztatón.

17:37
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Ukrajna tiltott taposóaknákat használt

A Human Rights Watch szerint bizonyíték merült fel arra, hogy Ukrajna válogatás nélkül tiltott gyalogsági aknákat vet be az orosz csapatok ellen.

A csoport felszólította az ukrán kormányt, hogy tartsa be a hónap elején tett kötelezettségvállalását, miszerint nem alkalmaz ilyen fegyvereket, vizsgálja ki a feltételezett használatukat, és vonja felelősségre a felelősöket.

A HRW megállapításait a múlt hónapban megosztotta az ukrán kormánnyal, de nem kapott választ - közölte a csoport.

17:51
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok bíznak Putyinban

Az orosz lakosság Vlagyimir Putyin elnökbe vetett bizalma 0,3 százalékponttal 78,6 százalékra csökkent június 19-25. között - derül ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ pénteken közzétett felméréséből, írja a TASZSZ..

Arra a kérdésre, hogy bíznak-e Putyinban, a felmérésben résztvevők 78,6 százaléka válaszolt igennel. Eközben 1,3 százalékponttal, 74,8%-ra csökkent azoknak az aránya, akik helyeslik, ahogyan az elnök a munkáját végzi" - olvasható a felmérésben.

A felmérésben 1600 felnőtt megkérdezett vett részt

18:08
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ismét megszólalt a háború kapcsán

Ferenc pápa pénteken kijelentette, hogy az ukrajnai háborúnak láthatóan nincs vége, miközben békeküldötte háromnapos moszkvai tárgyalásokat fejezett be - írja a Reuters.

Ennek a háborúnak a tragikus valósága, amelynek úgy tűnik, nincs vége, mindenkitől közös kreatív erőfeszítést követel a béke útjainak elképzelésére és kovácsolására" - mondta a pápa a konstantinápolyi pátriárka vallási küldöttségének.

A Vatikán egy későbbi közleményben közölte, hogy a pápa követe, Matteo Zuppi olasz bíboros befejezte konzultációit Moszkvában, ahol találkozott Vlagyimir Putyin egyik tanácsadójával, Jurij Uszakovval és az orosz ortodox egyház vezetőjével, Kirill pátriárkával.

18:29
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Megugrott a Wagner-felvarrók ára

Noha a múlt szombati lázadás és annak gyors lezárása alaposan megváltoztatta Jevgenyij Prigozsin megítélést Moszkvában, az átlagemberek szintjén még magasabbra került a Wagner-csoport megítélése. A zsoldoscsoport harcosait lelkesen üdvözölték Rosztovban, amikor a fegyveresek rövid időre átvették a város irányítását, az internetes kereskedelmi adatok pedig még ennél is kiugróbb támogatottságot mutatnak.

A Wildberries e-kereskedelmi webhelyén egy Wagner-jelvényt ábrázoló felvarrót a nagy kereslet miatt már csak 525 rubelért (kb.: 2050 Ft) lehet megvenni, szemben az egy héttel korábbi 294 rubeles (kb.: 1150 Ft) árral. A hegedűt tartó Wagner-harcost ábrázoló fekete póló ára 1236 rubelről (4800 Ft) 1650 rubelre (6400 Ft) ugrott.

18:53
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 15 ökocid ügyben nyomoz

Ukrajnában több mint 200 környezet elleni háborús bűn és 15 ökocid ügy miatt nyomoznak – közölte a Legfőbb Ügyészség. Ukrajna az első állam, amely ilyen léptékű környezetvédelmi háborús bűnökért és ökocídiumért vádat emel" - mondta Andrij Kosztin főügyész a háború környezeti következményeivel foglalkozó nemzetközi munkacsoport ülésén.

A jelentés szerint jelenleg Ukrajna területének nagyjából 30%-án, azaz 174 ezer négyzetkilométeren találhatók robbanóanyagok, és több mint 2,4 millió hektár erdő sérült meg.

Fokozott együttműködésre szólítunk fel a környezet elleni orosz háborús bűnök nemzetközi szintű nyomozása és üldözése terén" - mondta Kosztin, aki szerint az is szükséges, hogy az agresszor fizesse meg a bűncselekmények által okozott hatalmas károkat.

08:12
július 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről