A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fotó került elő a gátrobbantás előtti pillanatokról, kamikaze tankot küldött a frontra Oroszország

Események

war technology Horizontal orosz ukrán háború
Egy katona megvizsgál egy drónt azok közül, amelyeket adományokból vásároltak a "Győzelem madarai" jótékonysági kampány részeként
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 482. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:58
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:10
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 6188 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4328 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 49 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:21
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nincsenek elvesztett pozícióink

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Az ukrán harcosok egyes területeken haladnak előre, bizonyos területeken pedig megvédik pozícióikat és ellenállnak a megszállók rohamainak, felfokozott támadásainak.

"Nincsenek elvesztett pozícióink. Csak felszabadultak. A gonosz államnak pedig nincsenek olyan erődítményei vagy tartalékai, amelyek megállítanák Ukrajnát. Mert a saját földünkön vagyunk, és ez adja a legnagyobb erőt" - fogalmazott az ukrán elnök.

06:52
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna már a nyolcadik falu visszaszerzéséről beszél

Kijev közölte, hogy a két hete tartó ellentámadásában kiűzte az orosz erőket egy nyolcadik faluból, amely a frontvonal megerősített részén található, közel az ország Azovi-tenger partjaihoz vezető legközvetlenebb útvonalhoz.

Vasárnap egy orosz tisztségviselő azt közölte, hogy Ukrajna átvette az irányítást a dél-zaporizzsja régióban található Pjatykhatkij falu felett. Később azt mondta, hogy Moszkva kiszorította őket, hétfő reggel pedig azt mondta, Ukrajna ismét támad.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az ukrán erők nemcsak visszafoglalták Pjatykhatkit, hanem két hét alatt akár hét kilométerrel is az orosz vonalak felé haladtak, és 113 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.

07:32
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Védelmi zónaként használja Oroszország az elárasztott területet

A Kreml biztonsági aggályok miatt visszautasította az ENSZ humanitárius segítségét a Kahovka-gát omlása után elárasztott, orosz kézen lévő területeken. Elemzők szerint Moszkva direkt akadályozza a terület elérését.

Edward Stringer nyugalmazott légimarsall a Sky Newsnak azt mondta: „Nem akarnak külső szemeket erre a területre, mert az árvizet aktív védekezésként használják fel. Az ott lévő csapatok egy részét távolabb helyezik kelet felé, ahol az ukrán ellentámadás fő lökésére számítanak."

07:55
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos veszteségek mindkét oldalon

A brit katonai hírszerzés szerint az ukrán és az orosz erők is súlyos veszteségeket szenvedtek el a két hete indult ukrán ellentámadásban. Az orosz katonák veszteségei brit tisztségviselők szerint a legmagasabb szinten vannak a márciusi bahmuti csata csúcsa óta a Donyeck régióban, Ukrajna azt állítja, hogy 4600 katonát öltek meg vagy sebesítettek meg.

08:28
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

A legnagyobb csapás még hátravan

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes azt mondta, Ukrajnának kemény párbajra kell készülnie, de „a legnagyobb csapás még hátravan". Külön elmondta, hogy Oroszország jelentős számú egységet összpontosított keletre, beleértve a légi rohamcsapatokat is, de az ukrán erők megakadályozzák az előrenyomulásukat. Az ország keleti részén kialakult helyzetet „nehéznek" minősítette.

09:05
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: Minden a tervek szerint folytatódik

"A megszállók heves ellenállása ellenére katonáink mindent megtesznek az ukrán terület felszabadításáért. A hadművelet a tervek szerint folytatódik" - írta a Facebookon az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

09:23
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kamikaze tankot küldött a frontra Oroszország

Egy Kremlhez kötődő blogger azt állította, hogy az orosz erők robbanóanyaggal töltöttek meg egy távirányítható tankot, és az ukrán erők felé irányították, mielőtt az felrobbant.
A kamikaze jármű aknának ütközött és megállt, majd amikor az ukránok rálőttek egy páncéltörő rakétával, hatalmas detonációval felrobbant.

09:56
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Új brit szankciós jogszabály készül

Telefonon tárgyalt az ukrán elnök és a brit miniszterelnök. Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak a héten Londonban megrendezendő, Ukrajna újjáépítéséről szóló konferencia előkészítéséről is beszéltek. A brit kormányfő azt mondta, hogy egy olyan új jogszabályt készül elfogadni Nagy-Britannia, amely lehetővé teszi az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartását mindaddig, amíg Moszkva jóvátételt nem fizet Ukrajnának.

10:21
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Átfogó orosz légitámadás érte Kijevet és más városokat

Átfogó támadást indított az orosz légierő hétfőn éjszaka Kijev és más ukrán városok ellen, országszerte órákig szóltak a légvédelmi szirénák.

Az ukrán vezérkar eddigi értesülései szerint az oroszok által indított 30 Sahid típusú, iráni gyártmányú drónból 28-at lelőttek.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon azt írta, hogy az ukrán légvédelem mintegy 20 ellenséges célpontot azonosított és semmisített meg a főváros környékének légterében.
A lengyel határtól mindössze 70 kilométernyire fekvő, 700 ezres Lemberg (Lviv) katonai közigazgatásának jelentése szerint az orosz légierő eltalált egy fontos infrastrukturális létesítményt, és tüzet okozott. Az első jelentések szerint a támadásnak nincsenek áldozatai.

Jurij Malasko, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy a légitámadás a távközlési infrastruktúrára és mezőgazdasági létesítményekre irányult. Áldozatokról nem szólnak az eddigi jelentések.

Az ukrán katonai parancsnokság szerint az oroszok hét rakétát lőttek ki Zaporizzsjára. (MTI)

11:17
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy nyugati cégek kezdtek menekültfelvételi akcióba

Az Amazon ígéretet tett arra, hogy 5000 ukrán és más menekültet vesz fel Európában, az üldöztetés elől menekülők megsegítésére irányuló szélesebb körű akció részeként. A Hilton Hotels, az Adecco és a Microsoft is azon cégek közé tartozik, amelyek munka- vagy karriertámogatást ígérnek.

Az ukrajnai orosz inváziót követően az Európában élő ukrán menekültek száma több mint 5,9 millió, ebből 1,3 millió Oroszországban és Fehéroroszországban él.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke szerint túl sok menekült nem talál munkát. "Ez annak ellenére van így, hogy gyakran szakképzett, magas iskolai végzettségű emberekről beszélünk, akik akarnak, és az ideiglenes védelemről szóló irányelv értelmében joguk is van dolgozni az EU-ban" – mondta.

11:46
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint az ukránok drónokkal támadták Nova Kahovkát

Orosz tisztviselők azt állítják, hogy az ukránok drónokkal támadták a megszállt Nova Kahovka városát. A támadásban három embert megsebesült – írta a Sky News. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint az állítólagos támadásra reggel került sor, és az ukránok kamikaze drónokat használtak.

12:20
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Négy orosz harci helikoptert lőttek le az ukránok

Ukrajna állítása szerint egy orosz Ka-52-es helikoptert semmisített meg a légvédelmük. Mykola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka azt mondta, hogy a harci helikoptert tegnap este 11 órakor lőtték le a keleti Donyeck régió felett.

Az altábornagy hozzátette: a Ka-52-es helikopterek közül egyet pénteken semmisítettek meg, további kettőt pedig a hétvégén - ezzel Ukrajna szerint a múlt hét óta összesen négy helikoptert lőttek le.

12:53
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Fotó került elő a gátrobbantás előtti pillanatokról

Előkerült egy drónfénykép egy robbanóanyaggal megrakott autóról, amelyik az ukrajnai Kahovka-gát tetején parkolt nem sokkal azelőtt, hogy az felrobbant volna. Szakértők szerint ez további bizonyítékként szolgálhat arra, hogy Oroszország áll a robbantás mögött. Az ukrán különleges erők kommunikációs tisztviselője az Associated Pressnek azt mondta, úgy véli, hogy az autó azért volt, hogy megállítsák az ukrán előrenyomulást a gáton, és felerősítsék a gépteremből származó tervezett robbanást.

13:35
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Négy település, több mint 800 ház még víz alatt

Ukrajna belügyminisztériuma azt közölte, hogy a Dnyipro jobb partján, Herszonban négy település és 818 ház továbbra is víz alatt van.

14:07
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

16 éve börtönre ítéltek az oroszok egy ukrán katonát

Egy orosz bíróság 16 év börtönbüntetésre ítélte az ukrán Aidar zászlóalj egyik tagját - jelentette az orosz állami média.

A nyomozók szerint az orosz-ukrán állampolgárságú Denis Muryga 2015-ben csatlakozott az ukrán haderőhöz, és az Aidar parancsnokhelyettese lett Lisicsanszkban - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Azzal vádolják, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszkban felrobbantott egy hidat, ami "emberek halálához vezetett".

14:48
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halott a Herszon elleni orosz támadásban

Egy 27 éves férfi meghalt, miután reggel támadás érte Herszont. Az orosz csapás házakat, egy óvodát, egy iskolát és egy benzinkutat is eltalált – jelentette a Suspilne ukrán állami műsorszolgáltató.

15:43
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Megbüntették a Telegramot és a Vibert az oroszok

A Telegram és Viber üzenetküldő alkalmazások mögött álló cégeket kedden egy moszkvai bíróság megbírságolta, mert nem törölték az Oroszország által illegálisnak tartott tartalmakat, köztük az ukrajnai háborúról szólóakat - jelentette az Interfax hírügynökség.

A dubaji székhelyű Telegramot 4 millió rubel (47 525 dollár) megfizetésére kötelezték - közölte az Interfax -, a Viber mögött álló japán céget pedig 1 millió rubelre büntették.

Az orosz származású testvérek, Pavel és Nyikolaj Durov által 2013-ban alapított Telegram rendkívül népszerű Oroszországban, ahol a Kreml és a védelmi minisztérium, valamint újságírók, ellenzékiek, jogvédő csoportok és több millió ember napi szinten használja.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Telegrammal szemben kiszabott bírság oka az volt, hogy nem volt hajlandó eltávolítani 32 olyan csatornát, amelyek hamis információkat közöltek az Oroszország által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai invázióról.

16:40
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU 50 milliárd eurót kér a tagállamoktól Ukrajna támogatására

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden 50 milliárd eurós segélycsomagot mutatott be Ukrajnának - írja a Reuters.

A számadatra az Európai Unió 2021-27-es költségvetésének felülvizsgálata után került sor, és egy e héten Londonban megrendezésre kerülő nemzetközi konferencia előtt, amelynek célja, hogy több pénzt gyűjtsön Ukrajna újjáépítéséhez az Oroszországgal vívott háború után.

Az 50 milliárd eurós költségvetési tartalék perspektívát és megbízhatóságot biztosít a blokk ukrajnai partnerei számára - mondta von der Leyen az EU-bizottság brüsszeli ülése után újságíróknak nyilatkozva.

"Ez a pénzügyi tartalék lehetővé teszi számunkra, hogy pénzügyi támogatásunkat valóban a helyzet alakulásának megfelelően kalibráljuk" - mondta von der Leyen.

17:22
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Kijev amerikai és brit rakétákkal szándékozik csapást mérni orosz területre

Az ukrán hadvezetés amerikai és brit rakétákkal szándékozik csapást mérni orosz területekre, "köztük a Krímre", ami haladéktalan válaszlépésekhez vezet - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a katonai tárca vezetői tanácskozásán.

"Értesüléseink szerint az ukrán fegyveres erők vezetése azt tervezi, hogy HIMARS és Storm Shadow rakétákkal mér csapásokat az Oroszországi Föderáció területére, köztük a Krímre" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezeknek a rakétáknak a "különleges hadművelet" övezetén kívüli használata azonnali csapásokat vonna maga után az ukrajnai döntéshozó központok ellen, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljes körű bevonását jelentené a konfliktusba.

18:10
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint árvizi kárelhárítást végző munkásokra nyitott tüzet az orosz hadsereg, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, hét pedig megsebesült, miközben iszapot takarítottak az árvíz sújtotta Herszonban - jelentették ukrán tisztviselők.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramra posztolt, hogy közölje:

"Az orosz hadsereg tüzet nyitott az árvizi kárelhárítást végző munkásokra Herszonban, akik az iszapot takarították. A tüzérségi tűz következtében a katasztrófavédelem egyik alkalmazottja meghalt, további hét pedig megsebesült. Hatan súlyos állapotban vannak." - írja a The Guardian.

18:52
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU országai idén 30 000 ukrán katonát képeznek ki

Az ukrán védelmi minisztérium június 20-án közölte, hogy az Európai Unió Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtási missziója keretében 2023-ban várhatóan 30 000 ukrán katonát képeznek ki - írja a Kyiv Independent.

19:57
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kifizették az első, Leopard harckocsi kilövéséért járó pénzjutalmat Moszkvában

Megkapta a német gyártmányú Leopard harckocsik kilövéséért járó pénzjutalmat az első orosz katona - közölte kedden az orosz védelmi tárca sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az egymillió rubeles (mintegy négymillió forintos) jutalmat Andrej Kravcov katonának Alekszandr Karelin szenátor adta át a Visnyevszkij Nemzeti Orvosi Kutatóközpont Fejlett Orvosi Technológiák Központjában. Az eseményről készült videó szerint a kórházban ápolt Kravcov elvesztette jobb kezét.

A díjat a Zabota Szibiri (Szibériai Gondoskodás) elnevezésű vállalkozói alapítvány hozta létre.

20:38
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

A dél-ukrajnai frontszakaszon nyomulnak előre az ukránok

Az ukrán erők előrenyomulnak a déli frontvonalon, csak az elmúlt nap folyamán 46 különböző orosz haditechnikai eszközt semmisítettek vagy rongáltak meg - közölte június 20-án a Tavriia szektor parancsnoka.

Olekszandr Tarnavszkij szerint Oroszország több mint öt századnyi katonát vesztett el a térségben a halottakat és a sebesülteket együttvéve - írja a Kyiv Independent.

21:21
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev három kerületében áramkimaradást okozott az orosz légitámadás

Az ukrán főváros, Kijev három kerületében áramkimaradást okozott kedd reggel az éjszakai orosz légicsapás - közölte a DTEK ukrán energiavállat.

A közlemény szerint a vállalat négy nagyfeszültségű alállomásán működésbe lépett a vészleállító rendszer, emiatt Pogyil, Obolony és részben Trojescsina kerületek lakói áram nélkül maradtak.

Az áramszünet kevesebb mint egy órán át tartott, mert a szakemberek gyorsan tartalék áramforrásra kapcsolták át az ügyfeleket - tette hozzá a DTEK.

21:59
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország és Olaszország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát

Macron szerint Franciaországnak és Olaszországnak továbbra is katonai támogatást kell nyújtania Ukrajnának - írja a Sky News.

Franciaország és Olaszország egységesen támogatja az ukrajnai háborús erőfeszítéseket - jelentette ki Emmanuel Macron.

A francia elnök ma az Elysée-palotában találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

"Folytatnunk kell, különösen azért, hogy a néhány napja indított ellentámadás a lehető leghatékonyabb legyen" - mondta Macron.

22:41
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét

Az orosz erők aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét is, így fennáll a veszélye, hogy robbanás vagy baleset következzen be a nukleáris létesítményben - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy keddi tévéműsorban.

"Sajnos a jelenlegi állás szerint egy bizonyos robbanás vagy baleset veszélye fennáll, mert a zaporizzsjai atomerőmű az orosz megszálló erők ideiglenes ellenőrzése alatt áll" - fogalmazott a hírszerzési vezető.

Kifejtette, hogy egyrészt a kahovkai vízierőmű gátjának lerombolásával az oroszok már tönkretették a zaporizzsjai atomerőműben működő hűtők normál vízellátását. "Másodszor pedig, az erőmű a megszállók ellenőrzése alatt áll, ráadásul többszörösen aláaknázták a létesítményt, benne a hűtőrendszert is" - hívta fel a figyelmet. Budanov úgy vélte, ha felrobbantják a nukleáris létesítmény hűtőjét, annak nagy valószínűséggel komoly következményei lesznek.

23:20
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolra mértek csapást az orosz erők

Az orosz csapatok június 20-án négy alkalommal mértek tüzérségi csapást a dnyipropetrovszki területen található Nikopolra, megsebesítve egy 74 éves férfit - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

A támadásokban nyolc ház, egy étkezde, egy közigazgatási épület, egy sportlétesítmény, három autó és több villanyvezeték is megrongálódott.

01:54
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Donyecket az ukrán tüzérség

Egy nap alatt 25 támadást hajtott végre az ukrán tüzérség a donyecki régió ellen - állítják az oroszok. A több mint két tucat támadás során 135 tüzérségi lövedéket lőttek ki az orosz csapatokra Donyeck, Gorlovszkoje és Volnakhszkoje közelében.

06:23
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!