Robbanások a krími hídon, leállt a forgalom, az oroszok és az ukránok egymást vádolják

Események

TOPSHOTS Horizontal RUSSO-UKRAINIAN WAR orosz ukrán háború
Ukrán tüzérek Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 509. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:01
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:11
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 7575 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7465 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 88 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:20
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy férfi a harkovi ágyúzásban

Egy frfi meghalt, három ember pedig megsebesült a Harkov egyik kerületében történt orosz ágyúzás során. A kormányzó Oleh Sinehubov azt mondta, hogy tűz ütött ki a támadás helyszínén.

Ukrajna szeptemberben visszafoglalta a keleti Harkov régió nagy részét, az orosz erők már csak egy kis területet felügyelnek.

06:46
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Vészhelyzet miatt leállították a krími híd forgalmát

„Vészhelyzet" miatt leállították a forgalmat a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodar régióval összekötő krími hídon – közölte Szergej Akszjonov orosz kormányzó. A Telegram üzenetküldő alkalmazásban hétfőn a hajnali órákban azt írta, hogy „intézkedéseket tesznek a helyzet helyreállítására", de további részletet nem közölt.

Az RBC-Ukraine hírügynökség jelentése szerint a hídon robbanások hallatszottak, de az értesülést független forrás nem tudta ellenőrizni.

A hídon, amelyik az orosz hadsereg létfontosságú logisztikai kapcsolata, októberben már történt egy robbanás.

06:56
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Két csapás érhette a hidat

A Reuters tájékoztatása szerint a Wagner-zsoldoscsoporthoz kötődő Telegram-csatorna, az orosz Gray Zone arról számolt be, hogy két csapást mértek a hídra közép-európai idő szerint 04:04-kor és 04:20-kor. Független források nem tudták ellenőrizni ezt az állítást.

Eközben Akszjonov krími kormányzó egy újabb bejegyzésben arra kérte a lakosokat, hogy „tartózkodjanak a krími hídon való átutazástól", és „biztonsági okokból" válasszanak alternatív szárazföldi útvonalakat.

07:26
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Miért fontos a krími híd?

A Kercsi-szoroson átívelő 19 km-es Krím-híd az egyetlen közvetlen kapcsolat Oroszország és a Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget közlekedési hálózata között.

A 2018-ban, 3,6 milliárd dolláros költséggel megépült híd külön úttestből és vasútból áll, mindkettőt betoncölöpök támasztják alá, egy acélívek által tartott szélesebb fesztávon hajók haladhatnak át a Fekete-tenger és az Azovi-tenger között.

A híd kulcsfontosságú a Krím-félsziget üzemanyag-, élelmiszer- és egyéb termékkel való ellátásában, ahol Szevasztopol kikötője az orosz fekete-tengeri flotta történelmi bázisa.

A híd az orosz erők fő utánpótlási útvonalává is vált, miután Moszkva 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, és erőket küldött a Krímből, hogy elfoglalják a dél-ukrajnai Herszon régió nagy részét és a szomszédos Zaporizzsja tartomány egy részét.

Októberben egy teherautóba rejtett bomba robbant fel a hídon, aminek következtében a közút egy része a Kercsi-szorosba omlott, és lángokban állt a vonat és a vasúti összeköttetés. Három ember meghalt. Kijev csak hónapokkal később, érintőlegesen ismerte el a felelősségét a támadásért.

07:50
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megváltozik a Krímbe tartó vonatok menetrendje

A TASS orosz hírügynökség a Grand Service Expressre hivatkozva azt írta, hogy a krími hídon kialakult vészhelyzet miatt megváltozik a Krímbe tartó vonatok menetrendje. Arról is beszámoltak, hogy a krími hatóságok arra kérik a turistákat, hogy lehetőség szerint maradjanak a szállodákban.

A Krímet az oroszok által megszállt Herszon régióval összekötő armyanszki, dzsankoj és perekopi ellenőrző pontok a megszokott módon működnek – közölte a TASS Oleg Krjucskovra, a krími kormányzó tanácsadójára hivatkozva.

08:00
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült az úttest

Az orosz közlekedési minisztérium megerősítette, hogy a híd krími oldalán sérült az úttest – írja a TASS. Nem erősítették meg azokat a jelentéseket, amelyek szerint a híd tartóoszlopai megsérültek volna.

„A minisztérium hangsúlyozta, hogy a híd állapotának vizsgálata folyamatban van" – írta a TASS a Telegram-csatornáján.

08:20
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült egy gyerek a krími hídon

Egy gyerek megsérült a krími hídon történt „vészhelyzetben" – írja a TASS orosz hírügynökség a krími hatóságokra hivatkozva. A közlemény szerint a gyereket lmentőhelikopterrel szállítják az oroszországi krasznodari régióba.

08:36
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan újraindul a vonatközlekedés

A krími hídon áthaladó vonatközlekedés helyi idő szerint reggel 9 órakor újraindul – közölte Szergej Akszjonov, a Krím oroszországi kormányzója – ez körülbelül másfél óra múlva lesz.

Akszjonov a Telegram-fiókjában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy reggel 9 óra előtt további tájékoztatást adnak a kompjáratok működéséről, és a rendvédelmi szervek további tájékoztatást adnak az „incidens" okairól.

08:53
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások a krími hídon, leállt a forgalom

Robbanásokról szóló jelentések miatt leállt a forgalom a Krímet Oroszországgal összekötő hídon - írta a The Guradian. Az eddigi információk szerint a robbanásban két ember meghalt. 

Szergej Akszjonov, a Krím Oroszország által kinevezett kormányzója szerint "vészhelyzet" alakult ki a Krím félszigetet az oroszországi Krasznodar régióval összekötő stratégiai fontosságú hídon. 

09:22
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna soha nem adja fel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóbeszédében az Ukrajna szuverenitásáról szóló nyilatkozat 33. évfordulóját ünnepelte. Az 1990. július 16-án született dokumentum kimondta, hogy Ukrajnának saját törvényei lesznek – a volt Szovjetunió törvényeitől eltérően – és saját hadserege, valutája és nemzeti bankja.
Zelenszkij esti videójában megfogadta, hogy Ukrajna "soha nem adja fel a szuverenitását".
„Bármi is legyen az orosz terror, az ukrán szabadság továbbra is megmarad, és továbbra is érvényesülni fog" – tette hozzá. "Ukrajna minden évben erősebb lesz!"

09:32
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint oroszok robbantottak a krími hídon

A krími hídon történt incidens lehetett Moszkva provokációja - jelentette ki Natalia Humeniuk, Ukrajna déli katonai parancsnokságának szóvivője.

"Az ilyen provokációk létrehozása, amelyekről a Krím megszálló hatóságai azonnal és nagyon hangosan beszámolnak, a krími és az agresszor ország hatóságainak tipikus problémamegoldási módja" - mondta Humeniuk a Rada. (Reuters)

09:43
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Videón és képeken a robbantásban megrongálódott krími híd

10:21
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutnál nyomulnak az ukránok

Az ukránok az elmúlt héten összesen hét négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a keleti Bahmut város körül, amelyet májusban foglaltak el az oroszok - közölte Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes.

A Bahmut körüli déli szárnyon az elmúlt héten minden nap előrenyomultunk, összesen 31 négyzetkilométert szabadítottak fel az ukrán erők Bahmut térségében az ellentámadás során – mondta a miniszterhelyettes.

10:55
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egymást hibáztatják az oroszok és az ukránok a robbanásért

A krími hídon történt robbanások után Oroszország és Ukrajna között a már megszokott hibáztatás vette kezdetét. A krími parlament Oroszország által beiktatott elnöke szerint Ukrajna "terrorista rezsimje" támadta meg a hidat, két ember meghalt - jelentette az állami RIA hírügynökség.

Közben Ukrajna déli katonai parancsnokságának szóvivője szerint az incidens Moszkva provokációja lehetett.

"Az ilyen provokációk létrehozása, amelyekről a Krím megszálló hatóságai azonnal és nagyon hangosan beszámolnak, a krími hatóságok és az agresszor ország problémáinak tipikus megoldási módja" - mondta Natalja Humeniuk a Rada nemzeti műsorszolgáltatónak.

A 12 mérföld hosszú híd összeköti a félszigetet Oroszországgal, és kulcsfontosságú utánpótlási vonal az ukrajnai csapatok számára.

11:16
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb videó a sérült krími hídról

12:24
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint az ukránok drónokkal robbantottak

Ukrajna az éjszaka folyamán pilóta nélküli drónokkal támadta meg a hidat a vízfelszínen - állítja az orosz terrorellenes bizottság. A bizottság az ukrán "különleges szolgálatokat" tette felelőssé a támadásért, és közölte, hogy bűnügyi vizsgálatot indított.

Ukrajna tagadta, hogy ő állna a robbantások mögött, és azt sugallta, hogy orosz provokációról lehet szó.

13:16
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz nyomozók a krími hídon

Orosz nyomozók vizsgálják a robbanás hátterét a krími hídon - írta a Sky News. Moszkva azt állítja, hogy Ukrajna áll a támadás mögött, amelyet "terrorcselekménynek" nevezett.

Az oroszok szerint az ukránok felszíni drónokat használtak a robbantásokhoz.

13:50
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a fekete-tengeri gabonamegállapodásnak

Oroszország ténylegesen felfüggesztette részvételét a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásban - közölte a Kreml.

Az ENSZ és Törökország által tavaly júliusban közvetített megállapodás célja a globális élelmiszerválság enyhítése volt azáltal, hogy lehetővé teszi az orosz-ukrán konfliktus miatt elakadt ukrán gabona biztonságos exportját. Az egyezményt többször meghosszabbították, de a mai napon lejárt volna. Oroszország hónapok óta azt állítja, hogy a meghosszabbítás feltételei nem teljesültek.

"Valójában a fekete-tengeri megállapodások a mai nappal megszűntek" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. "Sajnos, ezeknek a fekete-tengeri megállapodásoknak az Oroszországot érintő részét eddig nem hajtották végre, így a hatálya megszűnt".

14:29
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml nem szakítja meg a kapcsolatokat a Nyugattal

A krími híd elleni ma reggeli támadást követően a Kreml újságírói kérdést kapott arról, hogy tervezi-e a diplomáciai kapcsolatok megszakítását a Nyugattal.

Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő korábban - bizonyítékok nélkül - azzal vádolta az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy Ukrajna mellett részt vettek a támadás végrehajtásában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy Oroszországnak nyitva kell tartania a párbeszéd csatornáit a Nyugattal - annak ellenére, hogy Moszkva nagyon jól tudja, hogy a NATO hírszerzési információkat szolgáltat Ukrajnának.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó újságírói kérdést "nem egészen helytállónak" nevezte, és így folytatta: "A legélesebb pillanatokban szükségünk van a párbeszéd csatornáira.

15:40
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan szerint Putyin szeretné folytatni a gabonamegállapodást

Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy szerinte Vlagyimir Putyin azt akarja, hogy a fekete-tengeri gabonaüzlet folytatódjon - annak ellenére, hogy Oroszország ma közölte, ki fog szállni.

Erdogan azt mondta, hogy a Putyinnal várhatóan augusztusban tartandó találkozón megvitatja az üzletet - valamint Oroszország műtrágyaexportra vonatkozó követeléseit.

Törökország az ENSZ mellett közvetítette az eredeti megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a világ többi részébe, miközben Oroszország továbbra is ellenőrzi Ukrajna kikötőit.

16:42
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nyaralni indult a krími hídon meghalt házaspár

Az orosz hatóságok szerint az autóban tartozkódó férfi és a felesége meghalt, amikor dróntalálat érhette a hidat, velük utazó lányuk megsérült, kórházban van. Az orosz média szerint a család nyaralni tartott a Krím-félszigetre, amelyet 2014-ben csatoltak el Ukrajnától, azóta az oroszok kedvelt üdülőhelyévé vált.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorodi terület kormányzója elmondta, hogy a család a Novoszkolszkij körzetből származik, a lányt visszaszállítják Belgorodba, amint az orvosok megengedik.

17:20
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgép zuhant le

Egy Szu-25-ös vadászrepülőgép az Azovi-tengerbe esett Jejszk közelében - mondta az orosz katasztrófavédelem szóvivője a RIA Novostyinak.

"A pilóta életben van, katapultált" - mondták. A védelmi minisztérium szerint a balesetet motorhiba okozta.

A Krasznodari Terület hadműveleti parancsnoksága szerint a mentők azonnal a pilóta segítségére siettek. A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken látszólag egy ejtőernyős ereszkedése látható a tenger felett egy strand közelében

Az oroszországi Jejszk városa az Azovi-tenger túloldalán fekszik az ukrajnai Donyeck régió orosz ellenőrzésű részével szemben.

17:40
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Üzemanyagraktárat semmisítettek meg az oroszok

Az orosz hadsereg Donyecki Népköztársasághoz tartozó Kramatorszk város területén megsemmisítette a "Liman" ukrán hadműveleti-taktikai csoport katonai felszereléseinek üzemanyagraktárát - jelentette a az orosz védelmi minisztérium .

17:52
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország döbbenetes bejelentése

Minszk azt állítja, hogy határőrei lelőttek egy ukrán felderítő drónt, amely átlépett a területére.

A drón tegnap a Dnyepper folyó közelében lépett át fehérorosz területre - közölte Fehéroroszország. A fehérorosz határügynökség közölte, hogy az incidenst követően "közigazgatási eljárást" indítottak.

18:09
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent a Vatikán

Matteo Zuppi olasz bíboros, akit Ferenc pápa azzal bízott meg, hogy segítsen békét teremteni Ukrajnában, hétfőn Washingtonba utazik, hogy a kijevi és moszkvai megbeszélései folytatásaként amerikai tisztviselőkkel találkozzon - közölte a Vatikán.

Egy közlemény szerint három napig lesz ott, de nem közölte, hogy kivel fog találkozni.

18:31
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az újabb amerikai terv

A WorldView-2 amerikai kereskedelmi műhold, a Maxar cég az elmúlt hónapban, köztük a múlt héten kétszer is filmezte a krími hidat, derül ki a cég honlapján található adatokból .

A portálon megjelent a régió térképe, maguk a képek június 20-i és július 12-i keltezésűek.

18:57
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő hírek a Wagner-zsoldosokról

A Wagner-csoport harmadik konvoja is megérkezett Fehéroroszországba, amely az Asipovicsy melletti táborba tart - jelentette július 17-én a Belarusian Hajun nevű megfigyelőcsoport.

19:52
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt 18 négyzetkilométert vettek vissza az ukrán erők

Az elmúlt egy hét alatt csaknem 18 négyzetkilométernyi területet vettek vissza az ukrán erők az ország ellen háborút folytató orosz csapatoktól a keleti és a déli országrészben - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn a Telegramon.

"Általánosságban elmondható, hogy az ellenoffenzíva során felszabadított terület már 210,5 négyzetkilométer" - fűzte hozzá a tisztségviselő.

Korábban Maljar arról számolt be, hogy a helyzet a keleti fronton romlott, sajtójelentések szerint az orosz erők két egymást követő napon aktívan nyomultak előre a Harkov megyei Kupjanszk irányába. A Donyeck megyei Bahmut peremvidékén azonban - Maljar közlése szerint - az ukrán erők nyomulnak előre napról napra.

Az úgyszintén a donyecki régióban lévő Avgyijivka és Marjinka települések elfoglalására az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket, de a frontvonal nem mozdult el. A kulcsfontosságú, orosz megszállás alá került Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötőváros felé az ukrán fegyveres erők több mint egy kilométert haladtak előre - tájékoztatott a miniszterhelyettes.

20:48
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa békemissziójának vezetője Washingtonban tárgyal

Kijev és Moszkva után hétfőtől az amerikai fővárosban egyeztet Matteo Maria Zuppi bíboros, az olasz püspöki kar elnöke, akit Ferenc pápa az ukrán és az orosz fél közötti közvetítéssel bízott meg.

A Vatikán közleménye szerint Matteo Maria Zuppi bíboros washingtoni látogatása egyrészt információcsereként szolgál a pápa különmegbízottja és az amerikai kormányzat képviselői között a jelenlegi helyzetről.

Másrészt - olvasható a közleményben - Vatikánváros és Washington a lehetséges humanitárius kezdeményezésekről egyeztet a "legsérülékenyebbek, különös tekintettel a gyerekek szenvedésének csökkentése érdekében".

21:46
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz biztonsági garanciák nélkül is kész folytatni a fekete-tengeri gabonaegyezményt

Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is - jelentette be hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök afrikai újságíróknak nyilatkozva.

"Volt két megállapodásunk: Ukrajna, Törökország, ENSZ; a másik egyezmény Oroszország, Törökország és az ENSZ között. Így amikor Oroszország azt mondja, hogy felfüggeszti (az egyezményt), akkor lényegében az António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kötött megállapodást bontja fel. Nem velünk. Nekünk nem volt semmiféle megállapodásunk velük" - mondta Zelenszkij, akit sajtótitkára, Szerhij Nyikoforov idézett.

"Oroszország nélkül is mindent meg kell tenni, hogy használni tudjuk ezt a fekete-tengeri folyosót. Nem félünk" - hangoztatta az ukrán államfő, aki szerint a hajótulajdonos vállalatok már jelezték, készen állnak, ha Ukrajna elindítja, Törökország pedig átengedi a gabonaszállítmányokat.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az alternatív szárazföldi útvonalak nem tudják kiváltani a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében folytatott tengeri szállítmányozást.

22:28
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón lelövéséről számolt be Fehéroroszország

Ukrán területről indított, határsértő drónt lőtt le a fehérorosz légvédelem - közölte hétfőn a fehérorosz határőrség.

A közlemény szerint a vasárnapi incidens során a drónt a délkeleti Homel megyében, a fehérorosz-ukrán határtól nem messze elektronikus légvédelmi eszközök segítségével semlegesítették, majd a közeli Dnyeper (Dnyipro) folyóba zuhant.

"A drón segítségével a Fehérorosz Köztársaság határ menti térségeinek felderítése zajlott" - szögezte le a határőrség.

Május végén, szintén Homel megyében, a lojevszki kerületben semmisítettek meg egy ukrán "csapásmérő" drónt, február elején pedig Breszt megyében fogtak el egy felderítő drónt a határ mentén.

Már tavaly ősszel és tél elején több hasonló incidensről számolt be a fehérorosz határőrség.

23:37
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai szóvivő: A Wagner-zsoldosokét közelítik az orosz erők mostani veszteségei Bahmutnál

Az orosz erők mostani veszteségei a Donyeck megyei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner orosz zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján - jelentette ki Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy hétfői ukrán tévéműsorban.

"Az orosz veszteségek rendszeresek Bahmut környékén. Ezek a veszteségek már megközelítik azokat, amelyek a Wagner-csoporttal vívott harcok csúcsán voltak" - fogalmazott a szóvivő. Példaként hozta, hogy az elmúlt napban 81 orosz katona halt meg, 156-an pedig megsebesültek.

Szavai szerint ugyanakkor az orosz erők erőteljesen vágnak vissza az ukrán támadásokra: 556 alkalommal nyitottak tüzet tüzérséggel, négy légitámadást hajtottak végre, és nyolc fegyveres szárazföldi összecsapás volt a térségben.

06:33
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről