Új szakaszba lépett a háború, sosem látott dróntámadások Ukrajna-szerte

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tank
DONBAS, UKRAINE - JUNE 26: Ukrainian soldiers from Tank battalion of the 24th separate mechanized brigade named after king Danylo are seen with T-72 tank on positions near Konstantinivka in Donbas, Ukraine on June 26, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 539. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:35
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:36
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Zaporizzsjába látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Zaporizzsjában tett látogatást, ahol találkozott a 65. és a 116. gépesített dandár parancsnokságával. Ezt az államfő maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalain.

Közlése szerint elsősorban a régióban lévő Orihiv település körzetében zajló harci cselekményeket vitatták meg.

Zelenszkij kitüntetéseket is átadott a térségben szolgálatot teljesítő katonáknak. "Ukrajna célja nyilvánvaló: győzni fogunk, és megadjuk Ukrajnának azt az erőt, amely garantálja a tartós békét. Köszönetet mondok minden katonánknak, mindazoknak, akik Ukrajnáért harcolnak, minden önkéntesnek, aki segít, és minden ukrán férfinak és nőnek, aki úgy érzi, hogy háborúban áll, és ezért segíti a védelmet" - fogalmazott az elnök a Facebookon.

Emlékeztetett arra is, hogy hétfőn Donyeck megyében látogatta meg az ott harcoló ukrán csapatokat.

06:39
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: csaknem tízezer civil halt meg Ukrajnában

A kedden közzétett friss jelentés szerint 9444 polgári lakos halálát és 16 940 sebesültését erősítette meg az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta. A háborúban 500 gyerek halt meg. Az OHCHR mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy Ukrajna számos térségéből nem tudtak adatokhoz jutni, különösen igaz ez a hosszas harcok árán orosz ellenőrzés alá került Mariupol, Liszicsanszk és Szeverodonyeck városokra. A kijevi vezetés szintén attól tart, hogy több ezerrel vagy akár tízezrekkel is magasabb lehet az áldozatok száma.

07:24
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7283 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8583 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 155 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:21
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elismerte, ő támadta meg a Krími hidat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vállalta a felelősséget a július 17-i krími híd elleni merényletért, azt is elárulták, hogy egy kísérleti tengeri drónt használtak a műveletben – írja a Kyiv Independent.

10:13
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kaluga felett ellenséges drónokat semmisítettek meg

A Kaluga régió fölötti légvédelmi rendszerek három ukrán drónt észleltek, és mind a hármat megsemmisítették - közölte az orosz védelmi minisztérium.

"Ma moszkvai idő szerint 05:00 óra körül meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete, miszerint három drónnal terrortámadást hajtson végre a Kaluga régióban" - közölte a minisztérium.

Áldozatok nincsenek hírek, és károk sem keletkeztek.

10:49
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hajnalban két donyecki körzetet támadt

Az ukrán csapatok hajnalban 3 darab 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére - jelentette a Donyecki Népköztársaság

Az ukrán erők szerda reggel tíz perc alatt háromszor lőtték Donyeck Kuibisev kerületét is. A kerületre tizenegy, szintén NATO 155 milliméteres lövedéket lőttek ki - közölte a Donyecki Népköztársaság képviselete.
Az USA 155 milliméteres kaliberű M777-es nagy hatótávolságú ágyúkat szállított Ukrajnának, és az ukrán csapatok aktívan használják ezeket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városai ellen.

11:27
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA arra kérte Iránt, hogy ne adjon el drónokat Oroszországnak

Az Egyesült Államok arra kérte Iránt, hogy ne adja el a fegyveres drónjait, sem azok alkatrészeit Oroszországnak, azért hogy Moszkva ne vethesse be azokat a háborúban – írja a The Guardian.

11:56
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz drónok Odesszában

Az ukrán légierő szerdán közölte, hogy orosz drónok nagy csoportja behatolt a Duna torkolatába, és az Izmail folyami kikötő felé tartott.

A közösségi média csoportjai arról számoltak be, hogy két dunai kikötő – Izmail és Reni – közelében légvédelmi rendszerek tüzelését hallották.

A dél-odeszai régió kormányzója, Oleh Kiper hajnali 1:30-kor (GMT 2230) megkérte Izmail körzet lakóit, hogy vonuljanak menedékbe.

12:31
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszafoglalta Urozsajnojet

Ukrajna visszafoglalta az orosz erőktől a donyecki régióban található Urozsajnoje települést – közölte Ukrajna védelmi miniszter-helyettese.

Hanna Maliar szerda reggel a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy a falut felszabadították, és hozzátette, hogy a támadó hadműveletek folytatódnak.

13:03
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Shahed drónokat gyárt

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerdán közölte, hogy Oroszország a következő hónapokban áttáll az iráni Shed típusú drónok hazai gyártására, hogy azokat bevethesse a harctéren – írja a The Guardian

A minisztérium hozzátette, hogy bár Oroszország önellátásra törekszik, egyelőre továbbra is függ az iráni alkatrészektől és fegyverektől, amelyeket elsősorban a Kaszpi-tengeren szállítanak.

13:44
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért fontos Ukrajnának Urozsajnoje

Az Donyecki területen lévő Urozsajnoje település felszabadításával Ukrajna meg tudja fékezni az orosz erők előretörését a déli fronton - jelentette az AFP.

Kijev júniusban indította el régóta várt ellentámadását, de elismerte, hogy kemény harcokat vív, nehézségeket okoz számára a megerősített orosz állások áttörése.

Az Urozsaine elfoglalásáról szóló bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy Ukrajna katonai erőforrásai "majdnem kimerültek", annak ellenére, hogy nyugati szövetségeseitől fegyverszállítmányokat kap.

14:19
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Gabonaraktárak rongálódtak meg az éjszakai orosz légicsapásokban

Gabonasilók és raktárak rongálódtak meg az egyik dunai folyami kikötőben, a gabonaszállítások egyik kulcsfontosságú létesítményében, miután éjszaka Oroszország légicsapásokat hajtott végre a területen.

A Fekete-tenger partján fekvő Odesa régió kormányzója szerint a régiót "tegnap éjjel kétszer is támadták drónokkal".

14:48
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Konténerszállító hajó hagyta el az odesszai kikötőt

Egy konténerszállító hajó ma reggel elhagyta Odessza kikötőjét egy Kijev által új, ideiglenes folyosónak nevezett útvonalon.

Ukrajna a múlt héten jelentette be, hogy "humanitárius folyosót" hoz létre a Fekete-tengeren, hogy kiszabadítsa a kikötőiben - Oroszország tavaly februári inváziója óta - rekedt teherhajókat.

15:10
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy ukrán drónt Krím felett

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy erői lelőttek egy ukrán drónt a Krím felett – jelentette az Interfax.

15:45
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább három területen zajlanak ellentámadási műveletek

Az ukrán erők ellentámadó műveleteket hajtanak végre a frontvonal legalább három szakaszán. Az Institute for the Study of War legfrissebb jelentésében azt írja, hogy a kelet-ukrajnai Bakhmutban, valamint a dél-ukrajnai Melitopolban és Berdjanszkban folytatódnak az erőfeszítések.

Az ukrán erők további ellentámadó dandárokat is bevetettek Zaporizzsja régiótól nyugatra – közölte az ISW geolokációs felvételekre hivatkozva.

16:08
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 13 kamikaze drónt lőtt le az éjszaka folyamán

Az ukrán erők 13 Shahed-136/131 kamikaze drónt semmisítettek meg az éjszaka folyamán, jelentette a légierő augusztus 16-án. A teljes számból 11 drónt lőttek le az Odesszai terület felett és kettőt a Mikolajivi terület felett – közölték helyi tisztviselők.

16:42
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 255 570 katonát veszített az ukránok szerint

Az ukrán fegyveres erők vezérkara augusztus 16-án arról számolt be, hogy Oroszország 255 570 katonát veszített Ukrajnában a teljes körű invázió tavaly február 24-i kezdete óta.

17:14
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Utcán kapják a behívót, gyenge kiképzést kapnak az ukrán katonák

Az Ukrán Fegyveres Erők (APU) elfogott katonái augusztus 16-án a mozgósítottak rossz katonai kiképzéséről és az ukrán hadsereg problémáiról beszéltek.

Nikolai Sukhim katona elmondása szerint az idézést közvetlenül az utcán kapta, amikor hazafelé tartott a munkából. Megjegyezte, a katonaság kiképzése gyenge volt, mivel a katonákat kétszer hozták a gyakorlótérre, ahol mindegyik csak öt lövést kapott. A fogoly arra is rámutatott, hogy a parancsnokság arra hagyta a katonaságot, hogy állásokban haljon meg.

Egy másik hadifogoly, Vladislav Shkurat szintén azt mondta, hogy a katonák nem rendelkeztek megfelelő kiképzéssel. Emellett nehezményezte, hogy a katonáknak maguknak kellett egyenruhát vásárolniuk. Így hát sisakot, páncélt és egyenruhát kellett vennie magának.

17:35
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Növekvő ukrán veszteségek Kupjanszk irányában

Az Ukrán Fegyveres Erők napról napra újabb és újabb veszteségeket szenvednek el Kupjanszk irányában - mondta a Andrej Marochko Luhanszki alezredes,.

Kupyanszk irányban megnövekednek az ukrajnai fegyveres alakulatoknál a helyrehozhatatlan veszteségek" – mondta Marochko a RIA Novostyinak .

Megjegyezte, hogy az ukrán fegyveresek soraiban egyre nő a veszteség, többek között a katonaorvosok és az evakuációs csoportok hiánya miatt. Szerinte az ukrán fegyveres erőknél a halálos áldozatok számának növekedési tendenciáját befolyásolja a frontvonalba való áthelyezés előtti rossz felkészülés, valamint a mozgósított harci tapasztalatok hiánya vagy hiánya.

17:54
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Litvániai csökkenti a határátkelők számát

A Reuters arról számolt be, hogy a litván kormány úgy döntött, hogy "geopolitikai körülmények" miatt lezárja az ország hat határátkelőhelyéből kettőt Fehéroroszországgal, hetekkel azután, hogy az orosz Wagner-csoport zsoldosai menedéket találtak az országban.

18:21
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Állítólag 500 ukrán katona tagadta meg a szolgálatot

Mintegy 500 ukrán katona megtagadta, hogy támadásba lépjen Zaporozsje irányába – közölte Jevhen Balickij, Zaporozsja régió megbízott kormányzója Telegram csatornáján.

Balitsky szerint ez az 500 ember belefáradt bajtársai halálába, és nem akar ágyútöltelék lenni. Megjegyezte, hogy csak az elmúlt éjszaka folyamán az ukrán fegyveres erők 132 katonát veszítettek Zaporozzsja közelében, miközben még az orosz csapatok első állását sem tudják elérni.

18:53
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

A háromrétegű orosz védvonal nehézséget okoz az ukránoknak

Petro Csernik ukrán ezredes szerint az ellentámadás lassan halad előre Dél-Ukrajnában, mert az erőknek le kell küzdeniük a háromlépcsős orosz védelmi vonalat.

Elmondta, hogy az orosz védelmi vonal magában foglal egy több kilométeres első aknamezőt; egy második vonal tüzérségi, felszerelési és személyzeti koncentrációkkal; és a hátsó pozíciók harmadik vonala, amelynek célja az erőforrások megőrzése.

19:28
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes beismerést tettek az ukránok a Kercsi-híd kapcsán

Magára vállalta a múlt havi, Kercsi-híd elleni támadást az ukrán SBU hírszerző szolgálat. Azt állították, hogy az offenzívát

 

távirányítású tengeri drónok hajtották végre.  

Vaszil Maljuk, a hivatal vezetője a CNN-nek elmondta, hogy a "tengeri baba" nevezetű drónt saját fejlesztésű volt, és kettő 850 kilogrammos robbanófejjel volt megpakolva. A Kercsi-híd elleni támadásban két ember meghalt.

Kijev eddig nem igen vállalt felelősséget az orosz infrastruktúra ellen elkövetett támadásokért, ugyanakkor a hírszerzés vezetője előrevetítette:

Számos új érdekes műveleten dolgozunk, többek között a fekete-tengeri vizeken. Ígérem, izgalmas lesz, különösen az ellenségeink számára."

20:20
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU döntött: Ukrajna kapja meg Oroszország pénzét

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak szánt 135 millió eurós támogatást Ukrajnának és Moldovának adja.

A Bizottság közleményében közölte, hogy az Oroszországgal és Fehéroroszországgal kapcsolatos 2021-2027-es Interreg NEXT programokra tervezett forrásokat átcsoportosítja az Ukrajnával és Moldovával kapcsolatos Interreg-programokba.

21:14
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő lépésre szánta el magát Nagy-Britannia

A brit bankok zárolják azoknak a cégeknek a számláit, amelyek együttműködnek Ukrajnával – jelentette a Politico.

A lap a Brit–ukrán Kereskedelmi Kamara (BUCC) társelnökének, Beith Toms-nak a brit pénzügyminisztérium gazdasági miniszteréhez, Andrew Griffithhez intézett levelére hivatkozik. Ebben az áll, hogy

 

minden Ukrajnával folytatott tranzakció a számla megszüntetéséhez vezethet.  

Elmondta, hogy a BUCC több panaszt is kapott olyan cégektől, amelyek számláit az ukrán partnerekkel folytatott tranzakciók miatt zárolták.

A Politico szerint az Egyesült Királyság korrupcióellenes jogszabályának egyik rendelkezésének értelmében Ukrajna Nagy-Britannia számára "az ügyfélügyletek szempontjából kockázatos joghatóságként" van megjelölve.

22:14
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem képes sikereket elérni a háborúban

Az ukrán erők sikertelensége miatt felmerült a kérdés, hogy célszerű-e folytatni az ellentámadást – írta a Newsweek című amerikai hetilap.

A Valerij Zaluzsnij főparancsnok által vezetett AFU parancsnokság ragaszkodik ahhoz, hogy folytatni kell az ellentámadási kísérleteket, ugyanakkor más magas rangú tisztségviselők úgy vélik, hogy

az ukrán csapatoknak meg kell állniuk a jelenlegi pozícióikban.

A lap forrásai szerint az ukrán vezetést a hadsereg félrevezette az ellentámadás lehetséges sikereivel kapcsolatban, azonban, ha az AFU nem ér el sikereket, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "makacs és megbízhatatlan partnernek" fog tűnni a Nyugaton, és Kijev céljait "túlságosan ambiciózusnak" fogják tartani.

A forrás szerint most az a fontos, hogy Kijev megmutassa a Nyugatnak, hogy "Ukrajna nem irracionális szereplő".

23:09
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Előrenyomulnak az orosz erők Kupjanszknál

A Kupjanszknál támadó orosz rohamosztagok javítottak helyzetükön az arcvonalon – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok több visszavert ukrán támadásról számolt be, amelyek során, mint mondta,

a frontvonalon 730-nál több ukrán katona esett el, közülük a legtöbben, mintegy 250-en a Donyeck környékén vívott harcokban.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek között a 72. gépesített dandár vezetésipontját a donyecki régióban lévő Paraszkovjivkánál, három lőszerraktárt, egy SzT-68-as lokátort, egy Szu-25-ös harci gépet, két harckocsit, két amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró tarackot, egy amerikai AN/TPQ-50 lövegelhárító radart, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot is.

23:35
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát és Oroszországot

Washington ismét keményen fellépett azok ellen, akik támogatni akarják Oroszország ukrajnai háborúját. Most olyan szervezetekre vetett ki szankciókat, amelyekről azt feltételezi, hogy kapcsolatban állnak az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverüzletekkel.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményében azt írta, hogy Oroszország egyre inkább arra kényszerül, hogy Észak-Koreához és más szövetségesekhez forduljon az ukrajnai háború fenntartása érdekében, mivel

 

a harctéren túl sok lőszert és felszerelést veszít.  

A háború kezdete óta már egy sor szankciót vezettek be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

23:59
augusztus 16, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos politikai pofont kapott Zelenszkij Indiától

Újdelhi úgy döntött, hogy nem hívja meg az ukrán elnököt a következő G20-csúcstalálkozóra.

Subramanyam Jaishankar indiai külügyminiszter egyszerűen indokolta a döntést: Ukrajna nem tagja a G20-aknak, Oroszország viszont igen. Putyint ezért meghívták, Vlagyimir Zelenszkijt viszont nem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!