Őrjöngenek az ukránok Putyin legújabb lépése után, már nagyon közel a vég

Események

conflict Horizontal
Diákok az elektronikus irányzékkal felszerelt AK-47-es gépkarabéllyal gyakorolják a célzást egy lvivi katonai-hazafias központban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 569. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
06:01
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:15
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 6232 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6929 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:22
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Új intézmény jön létre az ukrán hadseregen belül

Éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy a friss védelmi miniszter, Rusztem Umerov és a Verhovna Rada emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec közös munkájaként a katonai ombudsman intézményének kialakításán dolgoznak.

"Hatékony rendszerre van szükségünk a harcosok jogainak védelmére magában a védelmi szektoron belül" - mondta az elnök.

06:45
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Irodát nyitott Ukrajnában a Nemzetközi Büntetőbíróság

"A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) helyszíni irodát nyitott Ukrajnában, ez a legnagyobb ICC iroda Hágán kívül. Nagyszerű, hogy teljes és összehangolt együttműködés van a Legfőbb Ügyészség, az összes ukrán bűnüldöző intézmény és a Nemzetközi Büntetőbíróság között. Ez az együttműködés segít közelebb hozni az igazságszolgáltatás pillanatát Ukrajna és a háborút elszenvedő népünk számára" – mondta éjszakai videójban az ukrán elnök.

07:07
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megköszönte a diadalt

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában üdvözölte egy orosz S-400 "Triumf" föld-levegő rakétarendszer Ukrajna általi megsemmisítését az elcsatolt Krím-félszigeten, Jevpatorija közelében.

„Külön említést érdemel az ukrán biztonsági szolgálat teljes állománya, valamint haditengerészeti erőink. Köszönöm a mai diadalt" - mondta, utalva az akcióra.

Egy nappal korábban Ukrajna bejelentette, hogy orosz haditengerészeti célpontokra és kikötői infrastruktúrára mért támadást a krími Szevasztopol városában, a háború legnagyobb támadásaként az orosz fekete-tengeri flotta bázisa ellen.

07:44
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna az EU-s gabonatilalom feloldását várja

Ukrajna azt várja az Európai Bizottságtól, hogy „állja a szavát, és feloldja az ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó minden korlátozást" – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint a tilalom folytatásának semmilyen formája sem elfogadható.

Magyarország már megállapodott Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával, hogy piacaik védelme érdekében saját hatáskörben megtiltják az ukrán gabonaimportot, ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró tilalmat. A korlátozást eredetileg Bulgária is támogatta, de végül úgy döntöttek, hogy beengedik az ukrán gabonát.

08:10
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin és Kim fegyvert cserélt

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun kölcsönösen fegyvert, egy-egy gépkarabélyt ajándékoztak egymásnak, amikor Oroszország távol-keleti részén találkoztak – közölte a Kreml, és megerősítette, hogy az orosz vezető - elfogadva Kim meghívását - Észak-Koreába látogat, bár további részleteket nem árultak el az utazásról. Az orosz elnök szerdán találkozott Kimmel.

08:45
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Biden és Zelenszkij jövő héten találkoznak a Fehér Házban

Joe Biden elnök várhatóan a jövő héten találkozik Volodimir Zelenszkijjel a Fehér Házban – közölte egy amerikai tisztviselő. A két vezető találkozójára az ENSZ Közgyűlése után kerül sor.

Az ukrán elnök utoljára tavaly decemberben járt az Egyesült Államokban, hogy találkozzon Biden elnökkel. A látogatás során, amely a háború kezdete óta az első ismert Ukrajnán kívüli útja volt, beszédet mondott az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna "szövetségesek ebben a csatában", és "a következő év fordulópont lesz".

09:03
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folyik a harc Andrijivkáért

Az ukránok felszabadították a kelet-ukrajnai Andrijivka falut - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes. Néhány órával később azonban módosította nyilatkozatát, és közölte, hogy az ukrán csapatok folytatják a harcot a keleti falu visszafoglalásáért. A miniszter-helyettes szerint kommunikációs félreértés történt korábbi nyilatkozatában.

09:25
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Felszámolják a fehéroroszországi Wagner-tábort

A fehérorosz fővárostól, Minszktől délkeletre található Tsel katonai támaszpontról készült műholdképek az elmúlt hetekben a korábban felállított sátrak szétszerelését mutatják, ami a Wagner bázisának felszámolására utalhat.

Augusztus 23-án a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin és a zsoldoscsoport több vezetője is meghalt, amikor magánrepülőgépük eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant.

10:06
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Elrendelték a gyerekes családok kötelező evakuálását 31 herszoni faluból

A Herszon megyei ukrán védelmi tanács 31 településről rendelte el a gyermekes családok kötelező evakuálását – jelentette be Olekszandr Prokudin, a megye kormányzója. A kiürítendő területek olyan frontvonalbeli települések, amelyeket gyakran orosz lövedékek vesznek célba.
Szeptember 14-én a hajnali órákban Novodmitrik faluban lövöldözésben meghalt egy hatéves fiú, és megsebesült a 14 éves testvére. Három szomszéd is megsebesült, amikor megpróbáltak segíteni a gyerekeken – mondta Prokudin.
Az elmúlt hetekben evakuálást rendeltek el a Harkov megyei Kupjanszkból és a Zaporizzsja terület egyes részeiből, válaszul az erősödő orosz lövedékekre.
Az ENSZ megerősítette, hogy több mint 550 gyermek halt meg Oroszország teljes körű inváziójában szeptember 10-ig.

10:46
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Második parancsnokát vesztette el az orosz elitegység

Az orosz 247. légi rohamezred parancsnoka, Vaszilij Popov ütközet során meghalt – áll a Háborúkutató Intézet (Institute of the Study of War - ISW) szeptember 14-i jelentésében.
Vaszilij Popov váltotta Pjotr ??Popovot az ezred parancsnoki posztján augusztusban, így Vaszilij lett a 247. ezred második parancsnoka, aki a csatában elesett.
Az ISW tájékoztatása szerint a 247. ezred egységei a Donyeck-Zaporizzsja régió határán működnek. A viszonylag elit erők ellentámadásokat hajtanak végre a front fontos szektoraiban, és Vaszilij Popov halála alátámasztja az ISW értékelését, miszerint ezek az ellentámadások valószínűleg gyengíteni fogják ezeket az egységeket.

11:01
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Pekingben tárgyalt a pápai megbízott az ukrán békéről

Ferenc pápa megbízottja, Matteo Zuppi bíboros "nyílt és szívélyes" megbeszélést folytatott Pekingben egy kínai kormánytisztviselővel arról, hogy meg kell találni a békét Ukrajnában – közölte a Vatikán.
A két fél hangsúlyozta, hogy „egyesíteni kell erőfeszítéseiket a párbeszéd ösztönzése és a békéhez vezető utak megtalálása érdekében" – tette hozzá a Vatikán.
Pekingi küldetése előtt Zuppi bíboros júniusban Kijevbe és Moszkvába látogatott, júliusban pedig Washingtonba, annak részeként, hogy a Szentszék eddig sikertelenül próbálta közelebb hozni Ukrajnát és Oroszországot a tárgyalóasztalhoz.

11:51
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kubaiak harcolhatnak az oroszok oldalán

Kuba nem ellenzi állampolgárainak legális részvételét Oroszország ukrajnai háborújában – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. A múlt héten a kubai hatóságok letartóztattak 17 embert, akiket embercsempészettel gyanúsítanak, mert állítólag az orosz hadseregbe toboroztak fiatal kubai férfiakat.
Kuba moszkvai nagykövete, Julio Antonio Garmendia Pena azt mondta, hogy a letartóztatott emberek valamennyien kubai állampolgárok, illegális tevékenységekben vettek részt, és megsértették a törvényt.
"Nincsenek szankcióink azon kubaiak ellen, akik csak szerződést akarnak kötni, és legálisan részt akarnak venni az orosz hadsereggel ebben a műveletben" - idézte a RIA a nagykövetet.
Azt nem árulta el, hogy Kuba milyen álláspontot képvisel az Ukrajna oldalán harcoló állampolgárokkal kapcsolatban.

12:33
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz vadászgép csaknem lelőtt egy brit megfigyelőgépet

Részletek derültek ki egy tavaly szeptemberi, fekete-tengeri "légi incidensről". A BBC értesülései szerint egy orosz pilóta megpróbálta lelőni a brit légierő egyik megfigyelőgépét, miután azt hitte, hogy van engedélye a tüzelésre. Oroszország később azt állította, hogy műszaki hiba történt.
Az érintett brit RC-135 Rivet Joint repülőgép által lehallgatott orosz kommunikáció a hivatalos verziótól eltérő képet ad. A gép tavaly szeptember 29-én megfigyelő missziót végzett a Fekete-tenger felett a nemzetközi légtérben, amikor két orosz SU-27-es vadászgéppel találkozott.

A lehallgatott kommunikáció szerint az egyik orosz pilóta azt hitte, engedélyt kapott a brit repülőgép megcélzására, miután egy orosz földi állomástól kétértelmű parancsot kapott. Két rakétát is kilőtt, de nem sikerült őket célra vezetnie.Brit védelmi források szerint a két orosz pilóta között vita alakult ki, majd végül elhagyták a légteret, ahol a brit gép repült.

13:14
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Új hadihajókat vetnek be az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken közölte, hogy az orosz haditengerészet idén két új hajót kapott, és 2023 végéig további 12-t kap - jelentette a RIA orosz állami hírügynökség.

A Reuters megjegyzi, hogy júliusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz haditengerészet 2023-ig 30 új hajót kap. Sojgu kommentárjában nem indokolta a várható szállítások csökkenését.

13:44
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenhét orosz drónt lőttek le Ukrajna felett

Az ukránok lelőtték mind a 17 Shahed kamikaze drónt, amelyet Oroszország indított az éjszaka folyamán Hmelnyickij terület felé - közölte ma az ukrán légierő.

14:06
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Innen tankolnak az oroszok

Megérkeztek az első jelentések arról, hogy miről tárgyalnak ma Oroszországban Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozóján.

Az Interfax állami hírügynökség jelentése szerint Lukasenko közölte Putyinnal, hogy Fehéroroszország kész növelni az Oroszországba irányuló üzemanyag-szállításokat.

Minszk a közelmúltban 60 000 tonna gázolajat és benzint szállított Moszkvába.

15:08
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz katona segített Ukrajnának a krími támadás megtervezésében

Egy orosz katonatiszt segített Ukrajnának az oroszok fekete-tengeri flottája elleni támadásának megtervezésében a Krímben – írta a Kyiv Post. A lap szerint az orosz haditengerész a Rosztov tengeralattjáró helyéről adott információt a ukránoknak. A későbbi támadásban a tengeralattjáró jelentősen rongálódott.

15:42
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisítettek meg a Fekete-tengeren

Az orosz védelmi minisztérium szerint egy orosz hadihajó megsemmisített egy ukrán haditengerészeti drónt a Fekete-tengeren.

15:57
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: 300 ezren szerződtek le az orosz hadseregbe

Háromszázezer ember szerződött le önként az orosz hadseregbe - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban, a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával folytatott megbeszélésén.

Putyin azt hangoztatta, hogy amíg Ukrajna a fegyveres konfliktusban külföldi zsoldosokra és kiképzőkre támaszkodik, akik közül, mint mondta, nemrég ismét elfogtak néhányat, addig az orosz félnek nincs szüksége erre.

"Mi nem szorulunk rá arra, hogy kívülről hívjunk embereket a harci cselekményekhez. Mi több, szeretném ezt még egyszer hangsúlyozni, hogy 300 ezer ember szerződött le (az orosz hadsereghez), és jött önkéntesként. Ráadásul az alakuló egységeket korszerű fegyvertípusokkal és haditechnikával szerelik fel. Néhányukat már 85-90 százalékban ilyenekkel töltötték fel" - mondta. (MTI)

16:28
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos orosz veszteségek a déli fronton

Tovább folytatódott az orosz kézben lévő Bahmut visszafoglalására indított ukrán katonai hadművelet, mindeközben az ukrán erők súlyos veszteségeket okoztak az ellenségnek a déli fronton - állította a kijevi katonai vezetés csütörtöki közleményére hivatkozva a brit hírügynökség.

Ukrán közlés szerint heves harcok zajlanak a keleti fronton, de nem sikerült újabb áttörést elérni a három hónapja indított ellentámadás során. A tavalyi sikeres északkeleti offenzívához képest az idei ukrán előretörés és területfoglalás lassabban halad, mert a földbe ásott orosz lövészárkok miatt az ukrán egységek csak lépésről-lépésre tudnak előrejutni.

16:51
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az amerikai kérést Oroszország a kémügyben

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken közölte, hogy Moszkva jóváhagyta a kémkedés vádjával előzetes letartóztatásban lévő Evan Gerskovics, a Wall Street Journal riporterének meglátogatására vonatkozó amerikai konzuli kérést - jelentette a RIA állami hírügynökség.

Gerskovicsot március 29-én tartóztatták le Jekatyerinburg városában. Ő, a Wall Street Journal és az Egyesült Államok egyaránt tagadja, hogy kém lenne.

17:27
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Videóra vették az ukrán dróntámadást

Az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium vezetője, Mykhailo Fedorov videót osztott meg egy orosz hajó elleni dróntámadásról.

A vezérkar forrásai megerősítik, hogy a videón a "Szergej Kotov" hajó elleni csapás látható.

17:59
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyot hibázott

Az orosz erők véletlenül légibombát dobtak a megszállt Nova Kakhovkára a Herszoni területen, ami jelentős károkat okozott és többen megsérültek.

18:26
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb két ukrán drónt semmisítettek meg

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői újabb két ukrán haditengerészeti drónt semmisítettek meg.

Az állami hírügynökség szerint a drónokat a Fekete-tenger délnyugati részén semmisítették meg.

A Fekete-tengeren mind Kijev, mind Moszkva részéről fokozódott a katonai tevékenység azóta, hogy Oroszország júliusban kilépett az ukrán élelmiszerkészletek biztonságos exportját biztosító gabonamegállapodásból.

18:51
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Finn tiltás az oroszokkal szemben

A három balti állam - Észtország, Lettország és Litvánia - után Finnország, a legújabb NATO-tagállam is bejelentette, hogy péntek éjféltől megtiltja az orosz rendszámú autók belépését az ország területére - közölte Elina Valtonen finn külügyminiszter a finn közszolgálati rádiónak (YLE) nyilatkozva.

A döntés hátterében az Európai Bizottság szeptember 8-i iránymutatása áll. A három balti állam már szerdától elrendelte ugyanannak a korlátozó intézkedésnek a végrehajtását, amelyhez most Finnország is csatlakozott.

Az új előírások szerint az EU külső határára érkező orosz rendszámú járműveknek vissza kell fordulniuk, máskülönben elkobozhatják őket.

Az Európai Unió tagállamai közül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal: mintegy 1340 kilométer.

19:24
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák holttestét szállították haza

Ukrajna hazavitte 51 elesett katona holttestét. A koordinációs központ tájékoztatás szerint két év alatt összesen 1832 ukrán katona holttestét sikerült hazaszállítani.

20:05
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádolják az ukrán politikust

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szeptember 15-én bejelentette, hogy hazaárulással vádolja Nesztor Sufrics oroszbarát törvényhozót Ukrajna-ellenes tevékenysége miatt.

20:36
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Drónnal támadtak az ukránok

Egy ukrán tengeri drón csütörtökön a megszállt Krím-félsziget szevasztopoli öblének bejáratánál megrongálta a "Szamum" nevű kis orosz hadihajót, és a hajót javítás céljából el kellett vontatni - közölte pénteken egy ukrán hírszerzési forrás.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közleményben közölte, hogy visszaverték a Fekete-tengeren a Szamum elleni támadást, amelynek során megsemmisítettek egy haditengerészeti drónt.

21:04
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA elhúzódó ukrajnai háborúra készül

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az elkövetkező években növeli a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártását, és 2025-re havi 100 ezerre növeli azt - közölte pénteken a Pentagon szóvivője.

Havi 100 ezer darabot fogunk gyártani 2025-ben. Hat vagy nyolc hónappal ezelőtt havi 14 ezernél tartottunk, ma már havi 28 ezernél tartunk

- mondta Bill LaPlante egy pénteki konferencián.

21:28
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg javította pozícióit

Az orosz hadsereg sikeresen ellentámadást intézett az ukrán fegyveres erők állásai ellen a Zaporizzsjai területen lévő Verbovoje falu közelében - közölte Vlagyimir Rogov, a "Együtt vagyunk Oroszországgal" mozgalom vezetője.

Rogov szerint az orosz egységek minden ellenséges támadási kísérletet visszavertek, az egyik ukrán támadás során legalább három páncélozott harcjárművet semmisítettek meg, amelyek közül kettő a megerősített adatok szerint amerikai MaxxPro volt.

22:21
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok elrejtik a felszerelést az orosz drónok elől

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kénytelenek katonai felszereléseket elrejteni az orosz drónok miatt.

Az oroszok a "Ghoul" drónt kezdték el használni Donyeck irányában és az egyik ilyen eszköz már megsemmisített egy ukrán kisteherautót. Ezen kívül a "Ghoul"-t az ukrán hajók ellen is sikeresen bevetették már.

22:50
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

F-16-osok az ukrán kiképzéshez

Belgium megerősítette részvételét abban a nemzetközi koalícióban, amelynek célja az ukrán katonai személyzet kiképzése F-16-os vadászrepülőgépek használatára - közölte Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter.

23:17
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika meghökkentő kijelentése

A Fehér Ház szerint továbbra is folynak a tárgyalások arról, hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak.

Észak-Korea vélhetően lőszert szállít majd a Kremlnek az ukrajnai háborús erőfeszítésekhez, cserébe pedig fejlett fegyvereket vagy technológiát kap Oroszországtól.

Az Egyesült Államok várhatóan a jövő hét folyamán további segélyeket jelent majdbe Ukrajnának.

23:41
szeptember 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai szankciók

Az USA szankciót vetett ki öt török cég ellen, amelyek segítettek Oroszországnak kijátszani a korábbi szankciókat

Olyan hajózási és kereskedelmi cégekről van szó, amelyek segítettek az orosz védelmi minisztériumhoz kapcsolódó, szankciókkal sújtott hajók javításában, és megkönnyítették a "kettős felhasználású áruk" szállítását.

02:58
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét légiriadót rendeltek el több régióban is

Légiriadót rendeltek el Poltava, Dnyipropetrovszk, Harkov, valamint Zaporizzsja ukrán ellenőrzés alatt álló területeire. Sebesültekről vagy károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

08:16
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!