Rakéták csapódtak Harkovba; kiderült, hány orosz katona lehet most Ukrajnában

Események

Military mobility of the Ukrainian soldiers from 47th brigade in Ukraine 2023,army,Conflict,frontline,Leopard 2,news,photojournalism,repo Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
ZAPORIZHIA, UKRAINE - SEPTEMBER 16: Soldiers of the 47th Brigade, tank department, of the Ukrainian army are seen with the Leopard 2 at the Tokmak front as the Russia-Ukraine war continues, in Zaporizhia's Oblast, Ukraine on September 16, 2023. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 575. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:35
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:38
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó szerte Ukrajnában, Kijevben is

Rakétatámadás veszélye miatt légiriadót rendeltek el hajnalban Ukrajna-szerte, közöttük a fővárosban is - írta a Kyiv Independent.

06:41
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg drónt lőttek le az oroszok a Krím felett

Tizenkilenc drónt lőttek le a Krím felett - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

07:09
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek nem adnak több fegyvert Ukrajnának

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szeptember 20-án bejelentette, hogy Lengyelország nem szállít többé fegyvereket Ukrajnának. A döntés része az ukrán gabonatermékek behozatala miatti konfliktusnak.

07:34
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Kijev ellen

Több robbanás is hallatszott a városban, korábban a légierő arra figyelmeztetett, hogy Oroszország cirkálórakétákat indított Kijev megye és más régiók felé - írta a Kyiv Independent. Vitalij Klicskó polgármester tájékoztatása szerint is aktív a főváros légvédelme.

08:20
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6707 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5271 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

08:39
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Hét sérültje van a Kijev elleni rakétatámadásnak

Heten sérültek meg a Kijevet ért ma hajnali orosz rakétatámadásban - közölte Vitalij Klicskó polgármester.

A sérültek között van egy 18 éves lány és egy 9 éves kislány is, őket kórházba szállították - írta a Telegramon.

Ukrán tűzoltók egy orosz légicsapásban megrongálódott lakóépület lángjait oltják Kijevben Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
09:44
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

30 ellenséges drónt semmisített meg az Osa

A Központi Katonai Körzet (TsVO) Osa-AKM légvédelmi rakétarendszere (SAM) az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 30 felderítő drónját semmisítette meg Krasznolimanszk irányában . Ezt jelentették az orosz védelmi minisztériumnak - írja a RIA Novosztyi .

A minisztérium szerint az Osa légvédelmi rendszer segít felderíteni és megsemmisíteni a kis ellenséges drónokat, mielőtt azok megközelítenék az orosz állásokat.

Korábban az orosz hadsereg visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők drónjainak hatalmas támadását a Krím-félszigeten , valamint Kurszk, Belgorod és Orjol régiókban. A légvédelmi rendszerek 19 UAV-t semmisítettek meg a félsziget felett.

10:31
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több sérültje van a Harkov és Cserkaszi elleni orosz csapásoknak

Az éjszaka folyamán robbanások rázták meg az ukrán városokat, a robbanások következtében több ember megsebesült.

Legalább hat csapást mértek Harkov Szlobidszkij kerületére, ami megrongálta a polgári infrastruktúrát – mondta Oleh Szinjehubov regionális kormányzó. A város polgármestere hozzátette, hogy két embert kórházba szállítottak.

Öten megsérültek, és legalább egy ember a romok alá került Cserkasziban, ahol egy szociális infrastruktúra épülete sérült meg - mondta Ihor Taburets régió kormányzója.

11:31
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Belgium F-16-osok szállítását tervezi

Belgium fontolgatja, hogy F-16-os vadászrepülőgépeit leszállítja Ukrajnának - mondta Alexander De Croo miniszterelnök.

Belgium F-16-osait F-35-ös vadászrepülőgépekre cseréli, és védelmi minisztériuma korábban azt mondta, hogy az F-16-osok túl öregek ahhoz, hogy Ukrajna harcban használhassa őket, bár De Croo szerint még mindig hasznosak lehetnek, például a pilóták kiképzésére.

„Megkértem a Defense-et, hogy nézze meg, milyen haszna lehet az F-16-osainknak Ukrajnában" – mondta De Croo a VRT belga műsorszolgáltatónak a New York-i ENSZ-közgyűlésen. – Minden lehetőséget meg kell fontolnunk.

12:25
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 22 ukrán drónt lőtt le

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy 19 drónt lőtt le a Fekete-tenger és a Krím térsége felett, és három további drónt lőtt le Ukrajna Belgorod, Kurszk és Orjol régióiban .

A minisztérium közleménye szerint „Szeptember 20-ról 21-re virradó éjszaka leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy repülőgép-típusú pilóta nélküli légi járművekkel terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen".

13:35
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot vezettek be egy orosz régióban

Rendkívüli állapotot vezettek be a Brjanszki régió Pogarszkij kerületében az Ukrajnából érkező tanklövedékek miatt. Erről a Shot Telegram-csatorna számolt be.

A csatorna tájékoztatása szerint szeptember 20-án, szerdán 18 órakor lépett életbe a rendkívüli állapot a térségben. A biztonsági intézkedéseket megerősítették.

A rendkívüli állapot bevezetését egy nap alatt két eset előzte meg, amikor a Brjanszki régiót egy harckocsiból ágyúzták. Szeptember 20-án az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harckocsija lőtt Szlucsovszk falura. Ugyanezen a napon az ukrán fegyveres erők harckocsiból lőttek a Brjanszki régióban található Pogar határellenőrző pontra.

Korábban a Brjanszki régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz a térség tüzérségi lövedékeiről számolt be. A támadás következtében három ház megrongálódott – jegyezte meg a kormányzó. Egy nem lakóépületben és egy parkoló autóban is keletkezett kár. A tűz alá került település az orosz-ukrán határtól nyolc kilométerre található.

14:11
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Rivne települést

Energetikai és polgári infrastruktúrát találtak el egy kora reggeli orosz rakétatámadásban Ukrajna nyugati Rivne régiójában– közölte a Reuters Vitalij Koval helyi kormányzó csütörtökön. Azt is megjegyezte, hogy a régió Rivne kerületének egy része jelenleg áram nélkül marad.

14:38
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Járattörlések és késések vannak a moszkvai repülőtereken

Három moszkvai repülőtéren szeptember 21-én, csütörtökön 25 járatot töröltek vagy ütemeztek át. Ezt bizonyítják a Yandex.Schedules szolgáltatás adatai.

Így Vnukovo-ban négy járatot elhalasztottak és 6-ot töröltek. 12 domodedovói járat késett, és egyet töröltek. Eközben 2 járat nem a tervek szerint indul Seremetyevóba.

A Zsukovszkij repülőtéren nincs információ járattörlésről vagy késésről. A fővárosi légi kikötőkben bekövetkezett tömeges fennakadások okát nem hozták nyilvánosságra.

15:33
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz légitámaszpontra mért csapást

Egy ukrán hírszerzési forrás a Reuters hírügynökségnek azt állította, hogy Ukrajna biztonsági szolgálata és haditengerészete csapást mért az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő Szaki légitámaszpontra , „komoly károkat" okozva. Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 19 drónt lőtt le a Krím és a Fekete-tenger felett.

15:55
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem 43 rakétát megsemmisített

A Reuters jelentése szerint az ukrán hadsereg azt állítja, hogy a légvédelem 43 orosz rakéta közül 36-ot lőtt le az éjszakai orosz támadás során.

16:45
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnát támadás érte Zaporizzsja régióban

Ukrajnát támadás érte Zaporizzsja régióban Rabotino és Verbovoye falvak között. Az „Együtt vagyunk Oroszországgal " zaporozsjei mozgalom vezetője, Vlagyimir Rogov a RIA Novosztyinak adott interjújában beszélt erről.

Rogov szerint az ellenség végül súlyos veszteségeket szenvedett, és kénytelen volt visszavonulni.

Szeptember 19-én Vlagyimir Rogov azt mondta , hogy az orosz fegyveres erők katonasága három ellenséges támadást vert vissza Rabotino falu környékén a zaporozsjei régióban. Megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők negyedik támadásukat hajtják végre Orekhovszk irányában. Az orosz csapatok azonban megtartják pozícióikat, és nem engedik áttörni a védelmi vonalat.

17:30
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

A reggeli rakétacsapások öt ukrán régióban áramszünetet okoztak

Az ukrán nemzeti energiavállalat, az Ukrenergo a Telegram üzenetküldő alkalmazáson számolt be arról, hogy az orosz támadások öt régióban - Kijevben, Zsitomirban, Dnyipropetrovszkban, Rivnében és Harkovban - áramszünetet okoztak.

18:27
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozta az üzemanyagkivitelt az orosz kormány

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

A kabinet várakozása szerint az ideiglenes korlátozás hozzájárul az üzemanyagpiac telítődéséhez, ezzel pedig a fogyasztói árak csökkenéséhez - tájékoztatott a kormány sajtóosztálya.

A TASZSZ hírügynökség szerint korábban az üzemanyagpiac stabilizálása érdekében a kormány megemelte a motorbenzin és a gázolaj kötelező tőzsdei szállítására vonatkozó normatívákat. Emellett megszervezte a mezőgazdasági termelők üzemanyag-beszerzésének napi ellenőrzését, és szükség esetén a mennyiségek azonnali kiigazítását.

19:28
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Bolgár állampolgárokat gyanúsítanak a brit hatóságok Oroszország javára végzett kémkedéssel

Bolgár állampolgárokat gyanúsítanak a brit hatóságok Oroszország javára folytatott kémtevékenységgel.

Nick Price, az angol-walesi legfőbb ügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) különleges bűncselekmények feltárásával és terrorellenes fellépéssel foglalkozó ügyosztályának vezetője csütörtöki hivatalos nyilatkozatában közölte: a vádhatóság engedélyt adott a vádemelésre kémtevékenység céljából szőtt összeesküvés címén három férfi és két nő ellen.

Price közölte: mind az ötüket azzal gyanúsítják, hogy Oroszország javára kémkedtek.
A CPS ismertetése szerint mindegyik gyanúsított bolgár állampolgár.

20:33
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányfő: Húszan sérültek meg az orosz rakétatámadásban

A csütörtökre virradóan végrehajtott orosz rakétatámadás következtében Ukrajna-szerte húsz civil sérült meg, és negyven épületben keletkeztek károk - összegezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Facebookon.

"Oroszország éjszaka 43 rakétát lőtt ki békés ukrán városokra. A terrortámadás következtében körülbelül 40 épület károsodott, és kéttucatnyi ember megsérült" - fogalmazott a kormányfő. Elmondása szerint a mentők reggel óta takarítják a romokat, szállítják el az áldozatokat és minden szükséges segítséget megadnak.

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Oroszország 43 robotrepülőgépet lőtt ki Ukrajna területére, ezekből az ukrán erők 36-ot semmisítettek meg. A közlés szerint tíz darab Tu-95msz típusú repülőgépről indították a H-101-es, H-555-ös és H-55 ös rakétákat az oroszországi Engelsz város térségéből. Az oroszok több hullámban támadtak, a robotrepülőgépek különböző irányokból léptek be Ukrajna légterébe, és folyamatosan változtatták az útvonalukat.

"A támadás visszaverésére légvédelmi rakétaerőket, a légierő vadászrepülőgépeit, az ukrán védelmi erők mobil tűzcsoportjainak egységeit és egyéb eszközöket alkalmaztak. Ezenkívül reggel 6 órakor az ellenség Sz-300-as irányított légvédelmi rakétákkal indított támadást Harkov ellen" - tette hozzá a légierő.

22:04
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci drónokkal - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a támadás céljai teljesültek, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A közlemény további részleteket nem közölt. A Rosszija 1 televízióban az hangzott el, hogy legkevesebb nyolc ukrán régióban ért csapás objektumokat.

A moszkvai tájékoztatás szerint a front különböző szakaszain 11 ukrán támadást vertek vissza, közülük ötöt Donyeck környékén. A minisztérium az elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy hatszáz főben adta meg, hozzátéve, hogy felük a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett még hét páncélozott harcjárművet, öt Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, négy HIMARS-rakétát és - rekordszámú - 75 drónt.

22:42
szeptember 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer orosz állampolgárt szólítanak fel az ország elhagyására a lett hatóságok

Mintegy 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel a héten írásos formában Lettország elhagyására - közölte csütörtökön a rigai bevándorlási hatóság.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik nem nyújtottak be kérelmet határozatlan idejű tartózkodási engedély iránt, illetve a szeptember elsejei határidőig nem jelentkeztek lett nyelvvizsgára.

Ezért tartózkodási engedélyüket lejártnak tekintik, így Lettországot november 30-ig el kell hagyniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!