Eddigi legfélelmetesebb szövetségesével tárgyalt Putyin, világméretű pusztítás jöhet

Események

Ukrainian soldiers deployed at their artillery positions in Velyka Novosilka artillery,Donetsk,frontline,M109,Russia,sytem,Ukraine,Velyka Nov Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 4: Ukrainian soldier and driver of M109 artillery, south of Donetsk oblast, direction Velyka Novosilka, 4 August 2023 Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 567. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:33
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:39
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások az orosz hadikikötő közelében

Robbanások voltak ma hajnalban Szevasztopol környékén - írta a Kyiv Independent. A kikötőváros az orosz Fekete-tengeri flotta támaszpontja.

06:45
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért ukrán dunai kikötőket

Ismét Shahed drónok támadták az ukrán dunai kikötőket, Izmailt és Renit - írta a Nexta. A térségben légiriadót rendeltek el.

07:25
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megkaphatja Ukrajna az amerikai szuperrakétákat

A Biden-kormányzat továbbra is óvatos Ukrajna kérésével kapcsolatban, hogy akár 300 km-es hatótávolságú rakétákat szállítson, a Financial Times szerint azonban Bidenre erős nyomás nehezedik az amerikai kongresszus részéről, hogy hagyja jóvá a vonatkozó szállításokat, így az elnök

hamarosan jóváhagyhatja az ATACMS-rakéták átadását.

08:18
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5629 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5802 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Mint írták, a beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

10:11
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki Szevasztopolban a reggeli támadás után

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétatámadást indítottak Szevasztopol ellen, aminek következtében tűz is keletkezett - jelentette be Mihail Razvozsaev kormányzó a Telegram csatornáján.

Razvozsaev megjegyezte, hogy Kilen-balka térségében egy létesítményben keletkezett tűz, az előzetes információk szerint a reggeli rakétatámadás miatt. A tűzoltók a helyszínen vannak.

11:09
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikertelenül próbálta megtámadni a Krímet

A Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetőjének tanácsadója, Yan Gagin elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonasága nap mint nap próbálja támadni a Krím-félszigeten lévő célpontokat. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

Gagin kifejtette, hogy az ukrán fegyveres erők minden nap megpróbálják megtámadni a Krímet és Szevasztopolt, valamint a szevasztopoli haditengerészeti bázist és más objektumokat. Elmondása szerint a közelmúltban az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők felderítő csoportjait, amelyek hajóval haladtak a Krím felé.

11:35
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeres orosz offenzíva Kupjanszknál

A Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetőjének tanácsadója, Yan Gagin bejelentette az Orosz Fegyveres Erők (RF Fegyveres Erők) egységeinek kupjanszki irányú sikeres offenzíváját. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

12:02
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Nem várt fenyegetést jelentett be Oroszország

Szeptember 13-án erős mágneses vihar lehet Oroszországban, ami három napig tarthat - írja a Lenta. Ez idő alatt számos elektronikai berendezés működésében léphet fel hiba, például a radar rendszerekben. A szakértők azt javasolják, hogy az elkövetkező napokban aki teheti, az kapcsolja ki elektromos berendezéseit.

12:18
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Szevasztopolt támadták az ukránok

Az ukrán hadsereg bombázását követően Szevasztopolban egy tengeralattjáró és egy hajó is megsérült. Korábban az orosz lapok arról számoltak be, hogy a támadás következtében 26 ember sérült meg.

13:02
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai videón a szevasztopoli pusztítás

13:27
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Már a csehek is nemet mondanak Kijevnek

A Cseh Köztársaság nem adja ki Ukrajnának azon állampolgárait, akik kibújtak hazájuk katonai szolgálata alól - számolt be szerdán az idnes.cz nevű cseh hírportál.

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó (ukrán állampolgárságú) férfiakat, akik kibújnak a szolgálat alól az ukrán fegyveres erőkben" - derült ki a cikkből.

A portál magyarázata szerint e döntés a köztársaság nemzetközi egyezményekben rögzített kötelezettségéből fakad, amely szerint az európai államok nem utasíthatnak ki külföldi illetőségű személyeket a katonai szolgálat megkerülése, a hadseregből való dezertálás vagy a katonai parancsnokság utasításaival szembeni engedetlenség miatt.

13:46
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Áram nélkül maradhat Ukrajna télen

Az Ukraine Now arról ír, hogy az ukrán energetikai minisztérium már most komoly zavarokra készül az áramszolgáltatásban, amennyiben a tél során a kritikus infrastruktúrát támadja majd Oroszország.

14:16
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb brutális orosz csapások

Az ukrán hadsereg hírszerzése szerint az oroszok az elmúlt 24 órában kilenc régiót bombáztak. Összességében 128 települést és 110 infrastrukturális célpontot ért csapás.

15:00
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az orosz válaszcsapás

Egy orosz dróntámadás szerdán kora reggel megrongálta a kikötői infrastruktúrát a dél-ukrajnai Izmajil körzetben, amely fontos gabonaexportáló csomópont - közölték ukrán tisztviselők.

Az Odessza megye területen fekvő Izmajil elleni támadást több hullámban hajtották végre - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó. "Sajnos, találatok érték a kikötőt és más polgári létesítményeket is, amelyek megrongálódtak" - jelentette be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, anélkül, hogy részleteket közölt volna a károkról.

15:53
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Drón csapódott be Romániában

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget.

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok - amelyek a MAPN szerint "olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ" - a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

16:28
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu szerint az orosz hadsereg magabiztos és megbízható, visszatartják az ukrán ellentámadást. Az orosz védelmi miniszter szerint továbbra is képesek megsemmisítő csapásokat mérni az ukránokra. Már átvészelték a tavaszi és a nyári ellentámadást, most pedig az ősz időszaka következik.

Hozzátette, hogy a csapatok továbbra is védekeznek, ahol erre szükség van. Bizonyos területeken ez a feladat nehezebb, máshol viszont könnyebb. Amikor arról kérdezték, hogy Oroszország megnyeri-e a háborút Sojgu annyit válaszolt, hogy nincs más választás az ország előtt.

17:31
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb döbbenetes intézkedés

Észtország, Lettország és Litvánia szerdán megtiltotta, hogy az Oroszországban regisztrált járművek átlépjék a határt - közölte szerdán közleményben az észt kormány.

Az Európai Bizottság szeptember 8-i iránymutatására hivatkozva a balti országok helyi idő szerint szerda 10 órától megtiltották az orosz rendszámú gépjárművek magán- és kereskedelmi célú belépését az Európai Unió és a NATO területére - áll a belügyminisztériumi közleményben.

Az új előírások szerint a határra érkező orosz rendszámú járműveknek vissza kell fordulniuk, máskülönben elkobozhatják őket.

A korlátozás minden orosz rendszámú járműre vonatkozik. Csak a kalinyingrádi exklávéba tartó és onnan érkező tranzitforgalom, illetve a diplomáciai és konzuli képviseletek járművei jelentenek kivételt.

18:02
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a döntés a brüsszeli szankciókról

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerdán további hat hónappal, 2024. március 15-ig meghosszabbította az Oroszország elleni szakciókat.

A szankciók mintegy 1800 személyt és szervezetet érintenek.

18:54
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyverszállítmány

További húsz Marder típusú gyalogsági harcjárművet és számos további felszerelést és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez - közölte szerdán a szövetségi kormány.

A kormány honlapján vezetett kimutatás frissítése alapján Németország így már 60 darab Marder harcjárművel segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között két Wisent 1 típusú páncélozott aknamentesítő járművet - amelyből így már nyolcat használnak Ukrajnában a német támogatás révén -, húsz darab RQ-35 Heidrun felderítő drónt - amelyek száma 80-ra emelkedett -, az eddigi 103 után további tíz drónészlelő berendezést, 15 teherautót és egyéb szállító járművet, valamint 3,5 millió lőszert kézifegyverekhez.

19:33
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálatra alkalmas menekülteket

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó hadköteles korú férfiakat – jelentette az idnes portál.

A lap szerint Csehországban mintegy 90 ezer ukrán állampolgár él, akik "elméletileg szolgálhatnának a hadseregben".

A cseh főügyészség képviselője, Petr Maly elmondta, hogy Kijev még nem küldött megkeresést a szolgálat alól kibújó állampolgáraival kapcsolatban.

20:25
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt több mint 200 ukrán katona vesztette életét

Az elmúlt 24 órában mintegy 205 katona, egy harckocsi és három páncélozott jármű került megsemmisítésre – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője egy tájékoztatón.

Az ukrán fegyveres erők 79. légi támadó dandárjának lőszerraktára megsemmisült Novomihajlovka közelében"

– jelentette.

Az ukránok Dél-donyeck irányában 235 halott és sebesült katonát, valamint két páncélozott járművet vesztettek.

A lövegelhárítás során amerikai M777-es és M119-es haubikokat, négy D-30-as löveget, egy D-20-as löveget és egy Msta-B haubikot ért találat – sorolta a védelmi minisztérium.

21:15
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felkészült a télre

Ukrajna befejezte az energetikai infrastruktúra javítását, készen áll a következő télre – mondta Volodimir Kudricskij, az állami tulajdonú Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető vezetője az országos televíziónak.

Tavaly Oroszország rakéta- és dróntámadásai áramkimaradásokat és áramszüneteket eredményeztek, így több ukrán város is sötétségbe borult a tél folyamán.

Kudrytskiy szerint "nagy a kockázata" annak, hogy ezen a télen is újabb támadások érik a megye energiarendszerét, de az ukrán légvédelem most sokkal erősebb – írja a Reuters.

22:02
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai lépésre szánta el magát Románia

A román külügyminisztérium szerdán közölte: tiltakozik Románia légterének újbóli megsértése ellen, és beidézi Oroszország diplomáciai képviseletének vezetőjét – írja az Associated Press.

A NATO-tag Románia szerdán az ukrán határ közelében egy, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló fegyver darabjait találta meg, ez már a harmadik eset ezen a héten – közölték a védelmi tisztviselők.

22:44
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

29 évre ítéltek két ukrán katonát

Az ukrajnai kelet-donyecki régióban egy Oroszország által felállított bíróság két ukrán katonát egyenként 29 év börtönre ítélt – közölte szerdán az orosz nyomozóbizottság.

Az orosz vizsgálóbizottság szerint a két katona az ukrán Azov-ezredhez, az ukrán hadsereg Oroszországban "szélsőségesnek" tartott ágához tartozott.

A bizottság szerint "automata lőfegyverekkel rálőttek egy autóra, amelyben két fegyvertelen civil tartózkodott, a támadás következtében a járműben ülő férfiak a helyszínen belehaltak sérüléseikbe".

A katonák ezután "két másik fegyvertelen civilre is rálőttek", az egyiket megölték, míg a másiknak sikerült elmenekülnie.

Mindkét katona az ukrán Mariupol városában harcolt, amelyet tavaly májusban foglaltak el az orosz erők egy pusztító, három hónapos ostrom után.

23:05
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz haditengerészeti célpontokat támadtak az ukránok Szevasztopolban

Orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadtak az ukrán erők Szevasztopolban a szerda kora reggeli órákban – közölte Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés egyik tisztségviselője.

Az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontját eddig ért legnagyobb támadásban az ukrán hírszerzési illetékes szerint egy nagyobb hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Mint mondta, olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a két hadieszközt feltehetően már nem lehet megjavítani.

Megerősítjük, hogy egy nagy partraszálló hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Nem kommentáljuk, milyen eszközöket használtunk fel a csapáshoz"

– mondta Juszov a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Juszov később az állami televízióban már "jelentős károkról" beszélt.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét robotrepülőgépet lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt. A manőverező robotrepülőgépek két javítás alatt álló hajót rongáltak meg.

23:30
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár közvetítene az ukrajnai béketárgyaláson

António Guterres ENSZ-főtitkár kifejezte, hogy közvetítőként kíván fellépni az Oroszország és Ukrajna közötti békerendezésről szóló tárgyalásokon.

Guterres ugyanakkor azt sugallta, hogy erre a pillanatra még várni kell – jelentette a TASZSZ.

Az ENSZ-főtitkár azt is elmondta, hogy az Oroszországnak tett javaslatai a gabonakereskedelem folytatására nem sértik a szankciórendszert.

Korábban Guterres levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben arra kérte az orosz vezetőt, hogy tartsa életben a gabonamegállapodást.

23:53
szeptember 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg aktív védelmet folytat

Az orosz hadsereg aktív védelmet folytat, magabiztosan és megbízhatóan lép fel – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva.

A csapatok mindenütt megfelelően folytatják az aktív védekezést. Van, ahol ez bonyolultabb, van, ahol egyszerűbb. De azt mondhatom, hogy a fiúk, a parancsnokok magabiztosan, megbízhatóan teszik a dolgukat"

– mondta.

Folytatjuk a haditechnika, a személyi állomány cseréjét, azokét, akik már sokadik hónapja vesznek részt az ellentámadásban. Mint emlékeznek rá, már túl vagyunk a tavaszi és nyári hadjáraton. Most eljött az (ukrajnai) őszi hadjárat ideje"

– tette hozzá Sojgu.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentés ismertetve 14 támadás visszaveréséről számolt be, amelyek során az ukrán fél szerinte mintegy 710 katonát veszített, közülük a legtöbben, 235-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el.

06:32
szeptember 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!