A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Izrael Gázát bombázza, az arab terroristák egy éve tervezhették a támadást

Események

Horizontal palesztin izrael
Egy palesztin csúzlit használ az izraeli katonákkal folytatott összecsapások során a palesztin Ramallah város északi bejáratánál, a Beit El zsidó telep közelében, a megszállt Ciszjordániában
Vágólapra másolva!
Izrael bármelyik pillanatban szárazföldi offenzívát is indíthat. Kövesse az Origón a háború eseményeit!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül63 bejegyzés
08:32
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:36
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb magyarok kerülnek haza Izraelből

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is.

"Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken késő este a Facebook oldalán.

08:42
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 120 civilt tartanak fogva Gázában

Több mint 120 civilt tart fogva Gázában a Hamász – közölte az izraeli hadsereg. Korábban az izraeli média arról számolt be, hogy a múlt heti támadás során eltűnt emberek maradványait találták meg az hadsereg rajtaütései során.

A Háárec című izraeli újság szerint a fegyveres erők behatoltak egy enklávéba, ahol a feltételezések szerint akár 200 embert tart túszként a Hamász, és több ember holttestét is visszahozták.

09:21
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

400 ezren hagyták már el Gázát

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy közeli katonai művelet kezdete előtt - közölte szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. 

A Hamász ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

09:40
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt az áldozatok száma

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium szombat hajnalban arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelítette az 1800-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

09:51
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Még csak most indul az amerikaiak kimenekítése

Több mint 20 ezer amerikai állampolgárok vette fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához - közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora pénteken bejelentette az első, kormány által szervezett bérelt repülőgép indulását, de részleteket nem közölt.

Légiközlekedési források arról számoltak be, hogy a jövő héten mintegy három tucat járat indul, amelyek legtöbbje Tel Aviv és Athén között közlekedik majd, egy részük pedig Szófiába szállítja az Izraelt elhagyni szándékozó amerikai állampolgárokat. Nagy amerikai légitársaságok azt közölték, hogy Athénból Egyesült Államokbeli célállomásokra kiegészítő járatokat állítanak forgalomba.

10:12
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász több mint egy éve tervezhette a támadást

A Sky News birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász fegyveresei több mint egy éve tervezték halálos támadásukat. Részletes terveket készített az általános iskolák és egy ifjúsági központ megcélzására Kfar Szaád izraeli kibucban.

A dokumentumokat a Hamász terroristáinak holttestén találták meg az izraeli elsősegélynyújtók. Részletes térképeket tartalmaznak, és azt mutatják be, hogy a Hamász civileket és iskolás gyerekeket szándékozott megölni vagy túszul ejteni.

10:27
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: A palesztinok többségének nincs köze a Hamászhoz

Joe Biden amerikai elnök Philadelphiában egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi köze a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a fegyveres szervezet cselekményei miatt.

10:43
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt Canterbury érseke

Justin Welby canterburyi érsek humanitárius folyosó megnyitását kérte Gázában a széles körben várható szárazföldi offenzíva miatt.

Welby tiszteletes nyilatkozatában azt mondta: "Szívünket megszakította az izraeliek és zsidó testvéreink gyásza szerte a világon, akik számára ez a trauma és veszteség történelmük legrosszabb napjainak sötét és szörnyű árnyékában áll."

10:51
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza intenzív bombázás alatt áll

Izrael 1,1 millió ember evakuálására irányuló felszólítása Gáza északi részéből "veszélyes és felháborító" - mondta Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője. Úgy fogalmazott, hogy „Gáza intenzív bombázás alatt állt", és „az utak és otthonok romokká váltak".

„Veszélyes és felháborító az ijedt és traumatizált civilek, köztük a nők és a gyermekek kényszerítése, hogy az egyik sűrűn lakott területről a másikra költözzenek, a harcok megszakítása és humanitárius segítség nélkül".

11:06
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A skót miniszterelnök anyósáék Gázában ragadtak

Skócia első minisztere arról beszélt a Sky Newsnak, hogy anyósa és apósa „csapdába esett" Gázában. Humza Yousaf azt mondta, hogy Elizabeth El Nakla – Yousaf feleségének, Nadiának az édesanyja – „szorong". Múlt héten járt Gázában a férjével, Mageddel, amikor a Hamász meglepetésszerű támadást intézett Izrael ellen. A pár azóta Gázában ragadt.

James Cleverly brit külügyminiszter közvetlenül az izraeli kormánytól kért segítséget a pár kimenekítéséhez. Izrael arra szólította fel a palesztinokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, így menekülő emberek százezrei között kellene megtalálni és evakuálni a párt.

11:18
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Japán is megkezdi az evakuálást

Japán charterjáratokat szervezett Tel-Avivból az Izraelt elhagyni kívánó állampolgárai számára. Arról nem adtak információt a japán hatóságok, hogy hány ember kérte a kimenekítését.

Csütörtökön Yoko Kamikawa japán külügyminiszter azt mondta izraeli kollégájának, hogy a Hamász-támadások semmilyen okkal nem indokolhatók, és Izraelnek joga van megvédeni magát és népét a nemzetközi jog értelmében.

11:30
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonra is átterjedhet a konfliktus

Egy újságíró halála Dél-Libanonban azt az „óriási kockázatot" mutatja, hogy a konfliktus átterjedhet az országba – mondta Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár.

Issam Abdallah, a Reuters hírügynökség videósa meghalt, miután egy lövedék eltalálta a határon zajló összecsapásokról tudósító nemzetközi újságírók gyűrűjében. A támadásban további hat ember megsebesült – jelentette az Associated Press.

Az ágyúzásra a libanoni-izraeli határ mentén zajló tűzváltás során került sor izraeli csapatok és a libanoni Hezbollah fegyveres csoport tagjai között.

11:47
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Emelkedik a Ciszjordániában megölt emberek száma

A palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy a Ciszjordániában megöltek száma 51-re nőtt október 7-e óta, amikor a Hamász megindította az Izrael elleni támadást. Pénteken az izraeli erők három palesztint agyonlőttek a térségben a Gázát támogató tüntetések során.

11:59
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákat lőttek ki Sderot-ra

Négy palesztin rakéta találta el a gázai határ mentén fekvő Sderot települést, írja a Times of Israel. A becsapodó lövedékek kárt okoztak a településben, sebesültekről vagy halottakról azonban nem tettek bejelentés, közölték a városi tisztségviselők. A jelentések szerint két iskolát, egy autóutat és egy vasúti síneket ért rakétatalálat.

A Channel 13 munkatársai felvételeket is feltöltöttek a közösségi médiába arról, hogy alig pár méterre tőlük csapódik be az egyik rakéta.

12:10
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg egytucatnyi elit Hamász-fegyverest ölt meg

Izraeli vadászgépek számos célpont ellen intéztek támadás a Gázai övezetben péntek késő este, több tucat palesztin Hamász-fegyveres halálát okozva - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtószolgálata szombaton, írja az MTI. A közlemény szerint

az IDF csapást mért a Hamász terrorista célpontjaira a Gázai övezetben, megölve a Hamász elit kommandós csapata, a Nuhba több tucat tagját.

A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, amely a múlt szombati betörés egyik vezető csapata volt. A közlemény szerint

az elmúlt 24 órában az IDF harcosai csapást mértek a Hamász terrorszervezet hadműveleti főhadiszállására, ahonnan a terrorszervezet légi tevékenységét irányították.

A csapás során az IDF harcosai megölték Merad Abu Meradot, a Hamász légtérfigyelő rendszerének parancsnokát, aki az egyik fő felelős volt a Hamász-harcosok irányításáért az Izrael elleni támadás során.

12:24
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO készen áll a segítségnyújtásra

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy megérkezett az első orvosi elsősegély-szállítmány a Gázai övezetbe, írja a Guardian.

Készen állunk a szállítmányok eljuttatására, amint a humanitárius-korridoron keresztül megnyílik az átkelés. Továbbra is arra kérjük Izraelt, hogy gondolja át az 1,1 millió ember evakuálására vonatkozó döntését. Ez a lépés humanitárius katasztófához vezetne

- mondta Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

12:25
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország tűzszünetet javasol

Oroszország humanitárius tűzszünetre szólít fel az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A szövegtervezet szerint a civilek elleni erőszakot és minden terrorcselekményt is elítélnének.

Az egyoldalas határozattervezet a túszok szabadon bocsátását, a humanitárius segélyek bejutását és a rászoruló civilek biztonságos evakuálását szorgalmazza. A szöveget a 15 tagú tanács egy zárt ajtók mögötti ülésen kapta meg – közölték diplomaták.

12:27
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból próbáltak behatolni Izraelbe, az IDF erőii csapást mértek rájuk

Közzétette az Izraeli Védelmierők (IDF) a dróntámadásról készült felvételeket, amelyet a Libanonból behatoló terroristákra mértek.

12:30
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia kihátrálhat a közel-keleti békefolyamatokból

Közleményt adott ki Szaúd-Arábia, miszerint "szüneteltetik a tárgyalásokat a normalizációs folyamatokról" és erről tájékoztatták az Egyesült Államokat, írja a Guardian. 

12:37
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az izraeli hadsereg: nagy erőkkel fogják támadni a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjét, Daniel Hagarit idézi a Times of Israel, aki szombat reggel közölte:

Erőik teljes bevetési készültségben állnak és készen állnak, hogy áttérjenek a háború következő szakaszára.

Hozzátette: lezárták a határt északon, akik nem hagyták el a Gázai övezetet déli irányban, hatalmas veszélyben lehetnek majd, írja a Guardian.

12:39
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

10 és 16 óra között indulhatnak el a gázaiak

Egy szóvivő szerint a Gáza északi részén élő civileket az izraeli hadsereg arra kérte, hogy ma két úton induljanak dél felé. Egy arab nyelven közzétett nyilatkozatban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Avichay Adraee elmondta, hogy

helyi idő szerint délelőtt 10 és délután 4 óra között (magyar idő szerint 9:00 és 15:00 óra között) két útvonal is használható "minden kár nélkül".

A gázai övezetben élőknek azt tanácsolták, hogy az izraeli hadsereg esetleges szárazföldi offenzívája előtt költözzenek délre Beit Hanounból Khan Yunisba. A strand közelében és Olive-tól nyugatra élők is mozoghatnak a Daldul és az Al-Sana utcákon Salah Al-Din és Al-Bahr irányába – tette hozzá Adraee.

12:41
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Pánik Gázában

A sűrűn lakott Gázai övezet északi részén pánik uralkodik azóta, hogy Izrael szórólapokat dobott le, amelyekben távozásra utasította a lakosokat.

Míg a dél felé vezető útvonalakon gyorsan sorok alakultak ki emberekből és járművekből, sokan azt mondták, hogy dacolnak a paranccsal, és nem mozdulnak. Az ENSZ és más szervezetek katasztrófára figyelmeztettek, ha ennyi palesztin kényszerül menekülni, és felszólította Izraelt, hogy szüntesse meg Gáza ostromát, hogy beengedje a humanitárius segélyt.

A szárazföldi invázió előkészületei során az izraeli hadsereg azt állítja, hogy erői már végrehajtottak korlátozott számú razziát Gázában rakétákat lövöldöző palesztinok ellen, és információkat gyűjtenek a Hamász által fogva tartott több tucat izraeli túszról.

12:45
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia is üzent Izraelnek

Közleményt adott ki Jordánia, miszerint a palesztinok távozásra bírása megnyitja az utat egy kiterjedtebb konfliktus előtt, írja a Guardian. Ajmán Szafádi jordániai szóvivő szerint a palesztinok számára nyújtott humanitárius segélyek visszatartása a nemzetközi jog megsértésének kirívó esetének minősül.

12:48
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák, Tel-Avivot és Askelont lövik a terroristák

Rakétatámadásra figyelmeztető szirénák szólnak Askelon és Tel-Aviv környékén, miután a Hamász terrorszervezet nagyobb rakétatámadást indított a térség ellen, írja a Times of Israel.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint közvetlen halottakról vagy sebesültekről egyelőre nem érkezett bejelentés, de folytatják a keresést.

12:59
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos veszteségek mindkét oldalon

Több mint 300 izraeli civil megsebesült meg eddig a harcokban, közülük 95-en pedig súlyos állapotban vannak, közölte az izraeli egészségügyi minisztérium, írja a Guardian. Hozzátették:

A háború kitörése óta 3526 izraeli került eddig kórházba.

Palesztin oldalon is komolyak a veszteségek, 324-en meghaltak, 1000-en pedig megsebesültek.

13:03
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Borell: Az evakuálási tervet lehetetlen végrehajtani

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azt mondta, hogy Izrael észak-gázai evakuálási parancsát lehetetlen végrehajtani.

A Gázai övezetben 24 óra alatt egymillió embert lehetne mozgatni, csak humanitárius válságot okozhat

- mondta Borrell.

Annak ellenére, hogy az EU támogatta Izraelt, arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jogot is köteles követni a védekezés során. "Az álláspont egyértelmű" - mondta Borrell. "De, mint minden jognak, ennek is van határa. És ez a határ a nemzetközi jog."

13:17
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah vezetőjével találkozott az iráni külügyminiszter

Bejrútban találkozott Hosszein Amirabdolláhián iráni külügyminiszter Haszan Naszr Alláh-val, a Hezbollah vezetőjével, írja a Times of Israel. Abdolláhián közölte:

A Hezbollah készen áll a csapásra, amennyiben Izrael támadást indítana.

Mindez egy diplomáciai körút végén hangzott el, amely érintette Szíriát, Irakot és Libanont. Irán nagy befolyással rendelkezik ezekben az országokban, több tízezer általuk támogatott harcos állomásozik a térségben.

13:20
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Európai körútra indul a jordán király

Diplomáciai körútra indul Európában Abdullah jordán király, hogy támogatókat gyűjtsön a háború lezárására, írja a Guardian.

13:24
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Tüzérségi támadás ért egy izraeli települést

Négyen megsebesültek abban a tüzérségi csapásban, amelyet a Hamász terroristái mértek a gázai határ mentén fekvő Kibbutz Nirimre, írja a Times of Israel. Izraeli sajtóértesülések szerint

a sebesültek közül egy embernek kritikus az állapota.  

Sem az izraeli hadsereg, sem az egészségügy egyelőre nem adott ki nyilatkozatot a fejleményekkel kapcsolatban.

13:34
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetben 2215-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A Gázai övezetben 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a palesztin egészségügyi minisztérium, írja az MTI. A tájékoztatás szerint a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a minisztérium.

A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) 54 ember vesztette életét, 1100 sebesült meg

- közölte az egészségügyi tárca.

13:40
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

A török külügyminiszter német kollégájával tárgyalt Kairóban

Hakan Fidan török külügyminiszter szombaton találkozott német kollégájával, Annalena Baerbockkal Kairóban, hogy megvitassák a Gáza övezet elleni izraeli támadásokkal, a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtással, valamint a Gázai övezetből történő evakuálással kapcsolatos kérdéseket, írja az MTI. Diplomáciai források szerint szóba került még az ukrajnai és a hegyi-karabahi helyzet is.

Pénteken az izraeli hadsereg 24 órát adott több mint 1 millió gázainak, hogy húzódjanak a térség északi részéről délre egy közelgő katonai hadművelet miatt.

Ennyi ember áttelepítés ilyen rövid idő alatt sokak szerint azonban megvalósíthatatlan, humanitárius katasztrófához vezet. A kétnapos hivatalos látogatásra szombaton Kairóba érkezett török külügyminisztert a nap folyamán fogadja Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.

Ugyancsak szombaton Egyiptomba érkezett Törökországból a harmadik repülőgép, amely humanitárius segélyt szállított a Gázai övezet lakossága számára. Törökország pénteken indította el az első segélyszállítmányt. A segélyeket Egyiptomból a rafahi átkelőn juttatják el a Gázai övezetbe.

14:11
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőtték a Hamász parancsnokát

Közleményt és videófelvételt adott ki az IDF, az izraeli hadsereg arról a hadműveletről, amelynek keretében

sikeresen likvidálták Ali Kacsit, a Hamász parancsnokát.

Az IDF szerint Kacsi maga is vezetett egy izraeli település elleni támadást múlt vasárnap, írta a Guardian.

14:40
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gál Kinga: erős a gyanú, hogy az EU támogatásából a Hamásznak is juthatott

Erős a gyanú, hogy a Brüsszel által a palesztinoknak nyújtott összesen 691 millió eurónyi támogatásból nagy arányban juthatott a Hamász terrorszervezetnek is - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője szombaton a pártja Facebook-oldalán megosztott videójában. Gál Kinga a videóban megdöbbentőnek nevezte ezt a hírt, hangsúlyozva,

terrorszervezetek támogatása szöges ellentétben áll minden alapvető emberi normával, és joggal háborít fel minden jóérzésű európai embert.

Hozzátette:

ahogy azt nemzetközi lapok megírták, elképzelhető, hogy a vízhálózati fejlesztésekre szánt milliókat végül bomba- és rakétagyártásra fordíthatták a Hamász emberei.

Ezt Brüsszelnek azonnal tisztáznia kell - jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy ezért támogatják a magyar biztos, Várhelyi Olivér javaslatát, miszerint a Palesztin Hatóságnak folyósított minden támogatást azonnal le kell állítani és mindenre kiterjedő, alapos vizsgálat kell az eddig kiutalt támogatásokról.

- közölte Gál Kinga.

15:12
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorpárti tüntetést tartanak Londonban

Spontán palesztinpárti tüntetés kezdődött a BBC székháza előtt Londonban, írta meg a Guardian.

A kibontakozó eseményekről a BBC egyik munkatársa felvételeket is megosztott a közösségi médiában.

Az épület főbejárata előtt kordont állítottak fel, miután szombaton kora reggel vörös festékkel dobálták meg a bejáratot.

15:15
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli ENSZ-nagykövet: tiszteletben tartjuk a nemzetközi jogot

Mejráv Eilon Sahar, Izrael ENSZ-nagykövete közölte, Izrael betartja a nemzetközi jogot, írja a Guardian.

Az IDF minden lehetséges óvintézkedést megtesz a nem szándékos polgári károk enyhítésére, beleértve a civileknek kárt okozó műveletekre való figyelmeztetést arab nyelven, a médián, a közösségi médián, a szórólapok ledobásán, a polgári és nemzetközi szervezeteken keresztül. A nemzetközi humanitárius jog szerint a figyelmeztetéseknek hatékonyaknak és előzeteseknek kell lenniük. Az IDF megfelel ezeknek a követelményeknek.

- mondta a nagykövet.

A nagykövet Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatójának megjegyzéseire reagált, aki a mai nap folyamán azt mondta, hogy egy repülőgép ellátmányt szállított Egyiptomba, és "továbbra is kérjük Izraelt, hogy gondolja át az 1,1 millió ember evakuálására vonatkozó döntését".

15:21
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megszületett a megállapodás a gázai evakuációról

Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek számára lehetővé teszik a rafahi határátkelőn keresztül az Egyiptomba való átjutást - közölte egy magas rangú egyiptomi tisztviselő, írja a Times of Israel.  A tisztviselő szerint Izrael beleegyezett abba, hogy tartózkodik a külföldiek által az ostromlott palesztin területről való távozásuk során érintett területeket nem támadja. Hozzáteszik:

Katar is részt vett a tárgyalásokon, a résztvevők pedig megkapták a palesztin terrorcsoportok, a Hamász és az Iszlám Dzsihád jóváhagyását.

A megállapodás nem tér ki a Hamász által fogva tartott túszokra. Egy másik tisztviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán azt mondta, hogy

utasítást kaptak, hogy szombat délután nyissák meg újra a Gázából érkező külföldiek előtt a határt.

Még folynak a tárgyalások arról, hogy az átkelőhelyen keresztül humanitárius segélyt szállíthassanak Gázába. Mindkét tisztviselő névtelenséget kérve beszélt, mivel nem volt felhatalmazásuk arra, hogy tájékoztassák a médiát.

Izrael elrendelte a palesztinok tömeges evakuálását a Gázai övezet északi részéből.

15:22
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai szóvivő: 265 katona van a Hamász-terrortámadás több mint 1300 áldozata között

A Hamász palesztin iszlamista szervezet múlt szombati terrortámadásának több mint 1300 halálos áldozata közül 265 a katona - közölte Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton, írja a MTI.

Az áldozatok között a civilek száma messze a legmagasabb

- tette hozzá.

A szóvivő szerint 120 emberről vehető biztosra, hogy a Gázai övezetbe hurcolták.

15:31
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Elítélte a spanyol miniszterelnök a Hamász támadását

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy országa szereti a békét, és elítéli a Hamász izraeli terrortámadását, és a túszok sürgős szabadon bocsátására szólított fel, írja a Guardian.

A spanyol vezető azt is hangsúlyozta, hogy bár Izraelnek joga van megvédeni magát, ezt a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásával kell megtennie, amely nem támogatja a palesztinok evakuálását.

- tette hozzá.

15:33
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF dróntámadással iktatott ki egy páncéltörő rakétás terroralakulatot

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint dróncsapást hajtott végre a Hamász egyik páncéltörő irányított rakétaosztaga ellen a Gázai övezet határán, írja a Times of Israel.

Az IDF szerint a csapást azután hajtották végre, hogy az osztag kilőtt egy rakétát. A rakétatámadásban a jelentések szerint egy ember megsebesült Dél-Izraelben.

15:35
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétával lőttek az IDF-re Dél-Izraelben

A jelentések szerint egy páncéltörő irányított rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a dél-izraeli Eshkol régió felé. Izraeli médiajelentések szerint legalább egy ember megsérült, írja a Times of Israel.

A Hamász terrorcsoport ugyanakkor azt állítja, hogy tagjai átlépték a gázai határkerítést Khan Júnisz közelében, és összecsapásokba keveredtek az izraeli katonákkal.

15:49
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Motorcsónakkal támadta Izraelt a Hamász, az IDF kiiktatta a támadókat

Az izraeli hadsereg által közzétett új felvételeken látható, amint a haditengerészet Snapir egységének tagjai október 7-én reggel a tengeren keresztül a Gázai övezetből Izraelbe beszivárogni próbáló Hamász-terroristákat ölnek meg, írja a Times of Israel.

A videón látható, hogy miután a Hamász motorcsónakjait a 916. járőrszázad más haditengerészeti hajói elsüllyesztették, a Snapir tengerészek harcba szálltak a túlélő terroristákkal.

Az IDF szerint a terroristák megpróbáltak az izraeli partok felé úszni.

- írja az IDF.

15:52
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Bezárják a Louvre-t az iszlamista fenyegetés miatt

A párizsi Louvre múzeum "biztonsági okokból" bezár, miközben Franciaországban magas riadókészültség van érvényben az északkeleti Arras városában elkövetett iszlamista késeléses merényletet követően, írja a Times of Israel.

A Louvre írásbeli üzenetet kapott, amely szerint a múzeumra és a látogatókra veszélyt jelent

- közölte egy szóvivő az AFP-vel, miután a közösségi médiában bejelentették a zárva tartást.

Úgy döntöttünk..., hogy evakuáljuk és bezárjuk a múzeumot erre a napra, amíg elvégezzük a szükséges ellenőrzéseket

- teszik hozzá.

15:57
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia összehívja az Iszlám Együttműködés Szervezetét a háború miatt

Szaúd-Arábia sürgős találkozóra hívja össze az Iszlám Együttműködés Szervezete, a muszlim országok 57 tagú tömbje külügyminisztereit. A találkozóra szerdán kerül sor Dzsiddában.

[a találkozó - a szerk.] a Gázában és környékén kialakult katonai helyzet eszkalálódásával, valamint a romló körülményekkel fog foglalkozni, amelyek veszélyeztetik a civilek életét és a régió általános biztonságát és stabilitását

- írják közleményükben.

16:43
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

19 éves áldozata is van a Hamász támadásainak

Súlyosan megsérült, majd belehalt a sérüléseibe egy 19 éves izraeli férfi, miután rakétatámadás érte Abu Gosh települést a Gázai övezetből, írja a Times of Israel.

16:44
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás alatt Izrael: Libanonból is észlelnek rakétakilövéseket

A délelőtt folyamán ellentmondásos értesülések érkeztek a libanoni területről indított támadásokkal kapcsolatban. A Times of Israel írt korábban arról a szombati nap folyamán, hogy folyamatosan jeleznek légvédelmi és drónvédelmi rendszerek, azonban először téves riasztásnak minősítették a jelzéseket.

Most a Guardian írta meg, miszerint az IDF X-en, korábban Twitter-en írt arról, hogy

rakétakilövéseket észleltek Libanon irányából.

Az incidens jelenleg is kivizsgálás alatt áll, írják.

16:46
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz állampolgárt is túszul ejtett a Hamász

Egy 16 éves orosz-izraeli kettősállampolgár is a terroristák fogságába esett, erről ír a Guardian. Oroszország izraeli nagykövetsége szerint eddig legalább 16 orosz állampolgárral végeztek a terroristák.

17:17
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Reuters: Rakétakilövéseket észleltek Libanonból

Egy szemtanú a Reutersnek is megerősítette, hogy rakétatalálat érte Izraelt Libanon felől.

17:20
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Engedélyt kapott az amerikai nagykövetség a részleges kiürítésre

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte az izraeli nagykövetségnek, hogy munkatársaik hozzátartozói és a nem létfontosságú alkalmazottak elhagyhassák az országot, erről ír a Times of Israel.

A Külügyminisztérium számára nincs magasabb prioritás, mint a tengerentúli amerikai állampolgárok biztonsága és védelme, beleértve a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai kormányzati személyzetet is (...) A nagykövetség továbbra is nyitva áll. Diplomáciai kapcsolataink a legmagasabb szinten folytatódnak, és ez így is marad 

- közölte az amerikai külügyminisztérium.

17:27
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc túszt is kivégeztek a terroristák huszonnégy óra alatt

Közleményt adott ki a Hamasz terrorszervezet katonai szárnya, a Kasszám-brigád, miszerint

az izraeli légicsapásokra válaszul 9 túszt, köztük 4 külföldi állampolgárt kivégeztek a terroristák.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy a csoport közölte, hogy 13 fogva tartott túszt öltek meg a csapásokban, így a megölt túszok száma 22-re emelkedett. A hírt a Times of Israel írta meg, ugyanakkor hozzáteszik: egyelőre nem megerősíthető a közlemény valóságtartalma.

A Hamász terroristái, akik példátlan támadást indítottak az izraeli határ menti települések ellen, becslések szerint 150-200 embert - többségében időseket és gyerekeket - ejtettek túszul a múlt szombati, Izrael déli része és a Gázai övezetet körülvevő katonai állások elleni támadás során.

18:03
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre többen vannak az újabb terrorpárti tüntetésen Londonban

A jelek szerint egyre többen követik a Hamász felhívását az erőszakos demonstrációkkal kapcsolatban. A Times of Israel írt arról, hogy

már több ezren tüntetnek Izrael ellen és a Hamászt éltetve Londonban.

A tüntetők a BBC News főhadiszállásának közelében gyűltek össze a délelőtt folyamán, majd végig vonultak a brit fővároson, elmentek a Parlament épülete, a Westminster Palota és Rishi Sunak miniszterelnök Downing Street-i irodája és rezidenciája mellett is.

A londoni tüntetés előtt a városi rendőrség közölte, hogy több mint 1000 rendőrt fog bevetni.

A rendőrség és a kormány a Hamász-támadás óta megugrott az antiszemita bűncselekmények és incidensek száma az Egyesült Királyságban, míg

a délkelet-angliai Sussexben a rendőrök pénteken letartóztattak egy 22 éves nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy a Hamász mellett állt ki beszédében.

Nagy-Britanniában tiltott terrorszervezetnek számít, tagjai - vagy azok, akiket támogatásra való felhívásban találnak bűnösnek - a brit törvények szerint akár 14 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók.

18:54
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Látogatást tett a fronton Benjámin Netanjáhú

Frontlátogatást tett a Gázai övezet határára telepített izraeli csapatoknál Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök.

A látogatásról képeket is töltött fel a közösségi médiában.

20:21
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli csapatokkal folytatott tűzpárbajt a Hezbollah

A Hezbollah tévéadója intenzív tűzpárbajról számolt be a libanoni határ mentén fekvő izraeli állásokkal.

Az Al-Manar TV arról számolt be, hogy a Hezbollah harcosai szombaton a Chebaa Farms és a Kfar Chouba hegyek térségében lévő izraeli állásokat lőtték.

Ez volt az izraeli csapatok és a Hezbollah harcosai közötti legutóbbi tűzpárbaj múlt szombat óta, miután a Hamász támadást intézett Dél-Izrael ellen - írja az Aljazeera.

21:00
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az Izrael elleni támadás kezdete óta legkevesebb 11 újságírót öltek meg

A Hamász terrorszervezet által Izrael ellen indított támadás óta a harcokban már legkevesebb 11 újságíró halt meg - közölte helyi idő szerint pénteken a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet.

A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg.

A libanoni operatőr egy újságírókat szállító járműben utazott, amelyet találat ért. Az izraeli oldalról érkezett találat következtében hat további újságíró, köztük a Reuters és az AFP hírügynökség, valamint az Al Jezeera két-két munkatársa is megsérült.

21:29
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent Izrael a Hezbollah-nak

Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztette a Hezbollahot, hogy ne vonódjon be Izrael gázai háborújába.

"Reméljük, hogy a Hezbollah nem fogja, de facto Libanon pusztulását előidézni, mert ha ott háború lesz, annak az lesz eredménye" - mondta Tzachi Hanegbi.

Hanegbi szerint Izrael a gázai háborúra összpontosít, és "megpróbál nem belekeveredni egy kétfrontos háborúba".

22:05
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Összehangolt támadást tervez Izrael

Az izraeli hadsereg közölte, hogy "a támadás fokozására készülnek" Gázában, utalva ezzel az enklávé régóta várt szárazföldi inváziójára.

Az izraeli hadsereg széleskörű támadó műveletet tervez, beleértve az "összehangolt támadást a levegőből, a tengerről és a szárazföldről" - írja az Aljazeera.

"Különböző zászlóaljakat telepítenek Izrael-szerte a háború következő szakaszainak előkészítésére, különösen a nagyszabású szárazföldi hadműveletre" - közölte az izraeli hadsereg.

22:44
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Már 279 izraeli katona esett el a harcokban

Az Izraeli Védelmi Erők újabb 14 katonát neveztek meg, akik október 7. óta a palesztin terroristákkal vívott harcokban haltak meg, főként a Gázai övezet határán.

A nevekkel már 279-re emelkedett az elesett izraeli katonák száma - írja a The Times of Izrael.

22:56
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Avigdor Liberman izraeli ellenzéki politikus belép az egységkormányba

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke belép az izraeli biztonságpolitikai kabinetbe, kiszélesítve ezzel a vészhelyzeti kormányt, amely a Hamász pusztító támadása után alakult meg - jelentette be szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pártja, a Likud.

A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal.

23:36
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a Hezbollah bejelentése

A Hezbollah szerint az izraeli hadsereg légi csapását követően az egyik katonájuk meghalt. A bejelentés nem sokkal azt követően érkezett, hogy az ENSZ figyelmeztette a szervezetet, hogy ne avatkozzanak bele az Gázai övezet körül kialakult helyzetbe. A szakértők szerint, amennyiben Izrael szárazföldön is támadást indít a Hamász terroristái ellen, akkor a Hezbollah is csatlakozhat a harcokhoz. A szervezetnek becslések szerint 150 ezer rakétája van, köztük precíziós fegyverek is, emellett pedig több tízezer harcedzett katonájuk - írja az Al Jazeera.

23:53
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kína és Amerika tárgyalásokat kezd

Telefonon egyeztetett szombaton az amerikai és a kínai külügyminiszter az izraeli háborús válság kiszélesedésének megakadályozásáról - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Matthew Miller közlése szerint Antony Blinken Szaúd-Arábiából, ottani tárgyalásai után hívta fel Vang Ji kínai külügyminisztert, akit "felkért arra, hogy segítsen megakadályozni az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjedését."

A tájékoztatás szerint az amerikai miniszter azt kérte Kínától, hogy vesse latba közel-keleti befolyását annak érdekében, hogy "más országok és csoportok" ne váljanak részesévé a konfliktusnak.

A szóvivő konkrét országokat és csoportokat nem említett, amelyekről az Egyesült Államok úgy gondolja, Kína befolyást gyakorolhat rájuk, de megjegyezte: a kínai és az amerikai külügyminiszter közös érdekként említette a Közel-Kelet stabilitásának fenntartását.

Kína szoros kereskedelmi és politikai kapcsolatokat ápol Iránnal, amely támogatja a Hamász palesztin terrorszervezetet, valamint a Hezbollah libanoni fegyveres szervezetet.

00:09
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael ellentámadást indított

Az izraeli hadsereg két szír területen lévő célpontra mért támadást, miután a helyszínekről korábban Izrael területére lőttek rakétákat.

00:59
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megköszönte Magyarország támogatását

Köszönetet mondott Magyarországnak az Izrael és a zsidó közösség melletti kiállásáért Bryan Leib, a CASEPAC politikai csoportosulás ügyvezető igazgatója, amerikai zsidó közösségi vezető.

A külpolitikai szakértő, korábbi kongresszusi képviselőjelölt a magyar közmédiának Floridából adott interjúban elmondta, hogy a múlt hét végén Budapesten járt, ahol kormányzati politikusokkal is találkozott, akik arról biztosították, hogy Magyarország Izrael, a zsidó közösségek és a zsidó-keresztény értékek mellett áll.

Megállapította, "tudjuk, hogy a világ Izraelt kezdi elítélni, amikor elkezdni a válaszcsapást, mert ez így szokott lenni", ugyanakkor hozzátette, hogy a magyar vezetők és értelmiségiek arról biztosították, hogy Magyarország akkor is ki fog tartani izraeli barátai mellett.

08:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!