Taktikát változtattak az oroszok, erőteljes támadásba kezdtek több ponton is

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Légvédelmi kiképzésen az ukrán területvédelmi egységek katonái
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 615. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:07
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 5045 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4233 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:22
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az egység a leghatékonyabb fegyver

"Stratégiailag mindannyiunknak erősnek kell lennünk, egységesnek kell lennünk, és mindent meg kell tennünk, hogy ellenálljunk, hogy visszaszerezzük azt, ami a miénk, és bebizonyítsuk, hogy a szabadság valóban erősebb, mint a gyűlölet és az agresszió. Ehhez szükség van az egységünkre, az egységre közöttünk, egységre egész Európában, egységre Amerikában és egységre az egész szabad világban...

Az egység a leghatékonyabb, legpontosabb és legtávolabbi fegyver" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

06:07
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Holland F-16-osok érkeznek Romániába

Az első amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek, amelyeket Hollandia Ukrajnának adományoz, két héten belül megérkeznek a romániai kiképzőközpontba, hogy ott megkezdődhessen az ukrán pilóták típuskiképzése – közölte Mark Rutte holland miniszterelnök.
Dánia, Norvégia és Belgium is bejelentette, hogy F-16-osokat ad Ukrajnának.

06:52
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Működik az új fekete-tengeri exportútvonal

Ukrajna új fekete-tengeri exportfolyosójának sikere az odesszai régió kikötőibe tartó vasúti kocsik számának meredek növekedéséhez vezetett – közölte az Ukrán Vasutak kereskedelmi osztályának igazgatóhelyettese. Az elmúlt héten az odesszai kikötőkbe tartó gabonát szállító vagonok száma 2676-ról 4032-re nőtt.

Augusztus óta több mint 700 000 tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket az új útvonalon, Ukrajna mezőgazdasági miniszterének első helyettese a múlt héten azt mondta, hogy az új folyosón áthaladó gabonaszállítmányok októberben meghaladhatják az egymillió tonnát.

07:24
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA visszautasítja Putyin állításait

Az Egyesült Államok visszautasította azokat az orosz állításokat, amelyek szerint a nyugat áll egy antiszemita lázadás mögött Dagesztánban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megvádolta Ukrajnát és a „nyugati különleges szolgálatok ügynökeit", miután vasárnap este tömeg szállta meg az észak-kaukázusi Mahacskala repülőterét, hogy zsidó utasokat keressenek egy Izraelből érkezett repülőgépen.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby azt mondta: „A nyugatnak ehhez semmi köze. Ez csak gyűlölet, fanatizmus és megfélemlítés, tiszta és egyszerű helyzet".

08:04
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc halott

Kilenc embert, köztük két kisgyereket agyonlőve találtak a házukban az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Vonovakta városában. Ukrán tisztviselők szerint orosz katonák október 27-én megölték a Kapkanec család minden tagját, mert nem voltak hajlandóak átadni nekik a házukat. Fényképek jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken lövésnyomoktól véres testek hevernek az ágyakban, többen még mindig egymás ölelésében.

Ukrajna és Oroszország külön vizsgálatot indított a támadás ügyében.

Az orosz nyomozók őrizetbe vettek két férfit, mint lehetséges elkövetőket. Ők az orosz hadsereg távol-keleti, szerződéses tagjai.

08:44
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai pénzek

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy bízik abban, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza támogatni fogja az ukrán hadseregnek szánt további pénzeszközök iránti kérelmet, hozzátéve, hogy tudatában van a törvényjavaslat rendelkezéseivel szembeni „jelentős politikai ellenállásnak".

Mike Johnson, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna és Izrael támogatását külön kell kezelni, és arra utalt, hogy nem támogatja Joe Biden elnök 106 milliárd dolláros segélycsomagját mindkét ország számára.

09:20
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova blokkolt több orosz weboldalt

Moldova blokkolta a hozzáférést mások mellett az orosz Interfax és a TASZSZ hírügynökségek weboldalaihoz, azzal vádolva őket, hogy részt vesznek az ország elleni információs háborúban. A moldovai hírszerző és biztonsági szolgálat által online közzétett rendelet 31 webhelyet sorolt fel, amelyeket azonnal le kell tiltani „a Moldovai Köztársaság elleni információs háborúban használt online tartalmak miatt".

09:45
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Aktív támadásra váltottak az oroszok

Oroszország jelentősen megerősítette erőit a lerombolt ukrán Bahmut város körül, katonái védekező helyzetről „aktív támadásra" váltottak – mondta egy ukrán katonai parancsnok.

10:31
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Nők a fronton

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint egy államilag támogatott orosz katonai magáncég először próbált nőket toborozni harci feladatokra Ukrajnában.

11:09
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Két orosz katonát tartóztattak le

Az orosz nyomozók a megszállt Ukrajnában őrizetbe vettek két katonát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy kilencfős családot, köztük két gyermeket, írja a brit média.

Azt mondták, hogy a katonák Oroszország távol-keleti régiójából származnak, és úgy tűnik, hogy személyes konfliktus áll a halálesetek hátterében. A gyilkosságok a Donyeck és Melitopol között fekvő Volnovakhában, egy iparvárosban történtek.

11:28
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzíven támadnak az oroszok Herszonban is

A Herszon területen az orosz ágyúzás egy embert megölt és további 16-ot megsebesített - állítja a régió kormányzója.

Oleksandr Prokudin kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy Oroszország 98 támadást indított az elmúlt nap folyamán, 447 lövedéket lőttek ki aknavetőkből, tüzérségből, gránátvetőkből, tankokból, drónokból és repülőgépekből. Oroszország 36 lövedéket lőtt ki Herszon városára - tette hozzá.

11:56
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádolnak egy krími orosz férfit

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat közölte, hogy hazaárulás gyanújával őrizetbe vett egy orosz férfit a Krím-félszigeten, azzal vádolva, hogy katonai titkokat adott át Ukrajnának.

12:21
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A republikánusok Ukrajna helyett Izraelt támogatnák

A Fehér Ház azzal vádolja a republikánus képviselőházi képviselőket, hogy "politizálnak a nemzetbiztonsággal", miután Izrael, Ukrajna segélyét szétválasztották - írja a The Kyiv Independent a Fehér Ház közleményére hivatkozva.

A Fehér Ház arra figyelmeztette az amerikai képviselőház republikánus képviselőit a "nemzetbiztonság átpolitizálásától", miután olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely szétválasztja az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott támogatást, és az izraeli segélyt az adóhivatal finanszírozásának csökkentésével javasolja finanszírozni.

12:47
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 5 közösséget támadott Szumi területen

Az orosz erők október 30-án öt települést támadtak az ukrajnai északkeleti Szumi terület közelében, több mint 100 robbanást okozva - jelentette a regionális katonai közigazgatás.

13:23
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutnál nyomulnak előre az ukránok

Az ukrán erők előrenyomultak a Donyecki Obalsztól 10 kilométerre délnyugatra fekvő Bahmuttól északkeletre fekvő Kurdiumivkától - közölte a Háborút Kutató Intézet (ISW) frissítésében.

13:52
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint Oroszország okozta 59 ember halálát Hrozában

Az ENSZ emberi jogi csoportja úgy véli, hogy a Hrozában 59 embert megölő rakétacsapást Oroszország indította. Az ENSZ emberi jogi hivatala "ésszerű okot" talált arra, hogy lezárja az orosz fegyveres erők által az ukrajnai Hroza falu egyik kávézójában 59 ember halálát okozó rakétacsapást - közölték kedden.

14:17
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az FSZB megakadályozott egy merényletet

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy bűntársát Oleg Carjov volt ukrán parlamenti képviselő és oroszbarát politikus és üzletember meggyilkolásának kísérletében – jelentették orosz állami hírügynökségek. Az FSZB szerint bizonyítékokat szereztek az ukrán különleges szolgálatok részvételéről a merényletkísérletben – írja a Reuters.

14:46
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna eltalálta az orosz légvédelmi rendszert Krímben

Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy "sikeresen eltalálták a légvédelmi rendszer egy stratégiai objektumát" a Krím nyugati részén, miközben orosz katonai bloggerek az Egyesült Államok által biztosított taktikai rakétarendszerét (ATACMS) sejtették a támadás mögött - írja a The Independent.

Az orosz védelmi minisztérium pedig közölte, hogy légvédelmi rendszerei nyolc Storm Shadow cirkálórakétát semmisítettek meg a Krím fölött egy újabb támadás során a terület ellen, amely Kijev szerint stratégiai célpont az ellenoffenzívában.

Több orosz forrás szerint a legutóbbi támadást "kombinált" nagy hatótávolságú támadófegyverek, például ATACMS, Storm Shadow rakéták és tengeri drónok alkalmazásával hajtották végre vasárnap és hétfőn.

15:26
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna októberben 2,8 milliárd dollárt kapott a szövetségesektől

Ukrajna állami költségvetése októberben mintegy 2,8 milliárd dollárt kapott nemzetközi partnereitől, azaz az Egyesült Államoktól és az EU-tól – jelentette be a pénzügyminisztérium – írja a Kyiv Independent.

16:03
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Állítólag tobbanás történt egy orosz katonai üzemben

A RIA állami médiaügynökség szerint robbanás történt egy közép-oroszországi hadiipari üzemben - írja a Sky News. A Szolikamszkban található üzem Oroszország egyik legnagyobb robbanóanyag-gyártója, beleértve a kézi lőfegyverekhez való port is – jelentette az Ukrainska Pravda.

Idézte a regionális hatóságokat, akik szerint "a robbanás után nincs veszély a lakosságra". Az orosz sajtó szerint senki sem tartózkodott az épületben, amikor a robbanás történt.

16:41
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország energetikai létesítményeket támad a frontvonal mentén

Oroszország energetikai létesítményeket támad a frontvonalban lévő ukrán régiókban, ami áramkimaradásokat okoz. A támadások jelentősen megrongálta a létesítmények berendezéseit, ami áram- és vízellátási zavarokat okozott - jelentette a legnagyobb ukrán magán energetikai vállalat, a DTEK október 31-én.

16:55
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Virágzik az ukrán korrupció

A védelmi minisztérium több katonai egységnél is feltárta a pótlékok helytelen elosztását. A védelmi minisztérium felfedezte, hogy Ukrajnában mintegy 40 katonai egység vezetése több mint 3,4 millió dollár indokolatlan pótlékot fizetett ki az ellenségeskedésekben való részvételért.

17:20
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 300 810 katonát vesztett Ukrajnában az ukránok állítása szerint

Az ukrán vezérkar október 31-én jelentette, hogy Oroszország emellett 5211 harckocsit, 9884 páncélozott harcjárművet, 9590 járművet és üzemanyagtartályt, 7227 tüzérségi rendszert, 844 többszörös rakétaindító rendszert, 562 légvédelmi rendszert, 321 repülőgépet, 324 helikoptert, 5440 drónt és 20 hajót veszített.

17:53
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Szergej Szojgu durva kijelentése

Oroszország védelmi minisztere hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy geopolitikai feszültségeket szít, hogy "globális dominanciáját minden eszközzel" fenntartsa, és figyelmeztetett a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok közötti konfrontáció veszélyére - írja a The Guardian.

Szergej Sojgu egy pekingi védelmi fórumon felszólalva azzal is vádolta a NATO-t, hogy párbeszéd és a térség országaival való együttműködésre való törekvés ürügyén megpróbálja kiterjeszteni a lábnyomát az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei a NATO "keleti irányú" terjeszkedésével fenyegetik Oroszországot. Szojgu megismételte Moszkva álláspontját is, miszerint Oroszország nyitott a tárgyalásokra az ukrajnai háborúról, az általa megfelelőnek nevezett feltételek mellett.

18:35
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Három ukrajnai frontszakaszon kilenc rohamot vertek vissza orosz erők, amelyekben több mint 900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Az összesítés szerint a legnagyobb veszteséget, 250 főt, az ukrán fél a limani frontszakaszon szenvedte el, a legtöbb támadással, öttel a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

Az orosz jelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légi és tengeri drónokat összeszerelő üzemet az Odessza megyei Malodolinszke környékén, egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, hét harckocsit - köztük két német Leopardot a kupjanszki frontszakaszon -, két amerikai Bradley gyalosági harcjárművet, tíz páncélozott harcjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es, valamint egy-egy M198-as és egy 119-es vontatott, továbbá két M109-es önjáró tarackot.

A felsorolásban szerepel még nyolc Storm Shadow pilóta nélküli manőverező repülőgép, két Neptun hajóelhárító rakéta, hat HIMARS-rakéta és 33 drón is.

19:20
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy ukrán merénylőt az oroszok

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy 46 éves, orosz állampolgárságú jaltai lakost, aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából az Oleg Carjov volt ukrán parlamenti képviselő ellen múlt pénteken elkövetett merényletet koordinálta.

A gyanúsítottól, aki idén februárban helyezkedett el abban a jaltai szanatóriumban, ahol a volt politikus lakott, egy házilag előállított pokolgépet foglaltak le.

20:08
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA támogatása nélkül hadműveleti szünet lehet a télen

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin közölte, hogy a Biden-kormányzat azt akarja, hogy Ukrajna folytassa a támadást a tél folyamán, de Kijev ezt nem teheti meg, ha az amerikai támogatás hiánya miatt kénytelenek műveleti szünetet tartani - írja a The Guardian.

21:06
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz biztonsági vezető: Washington robbantatta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket

Az Egyesült Államok felrobbanttatta az Északi Áramlat gázvezetékeket, katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, és felkészítette az Oroszország elleni harci cselekményekre - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy tomszki kihelyezett tanácskozáson.

Idézte Joe Biden amerikai elnök szavait, aki szerint az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai segély "bölcs befektetés, amely nemzedékeken át hoz majd hasznot az amerikai biztonságnak".

Patrusev azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikájával kiprovokálta és tovább szítja a közel-keleti válságot.

22:13
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország sikerrel járna Ukrajnában az amerikai segélyezés hiányában

Oroszország sikerrel fog járni Ukrajna elleni háborújában, ha az Egyesült Államok nem folytatja a kijevi vezetés támogatását - jelentette ki kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

"Garantálhatom, hogy támogatásunk nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel fog járni" - hangoztatta Austin az amerikai szenátusban tartott meghallgatáson, amelyen az amerikai elnök által - részben Kijev támogatására - kért, összesen 106 milliárd dolláros költségvetési keretről folyt vita.

Az amerikai kongresszus 2022 februárja óta 113 milliárd dollár támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára. A Fehér Ház közlése szerint mostanra kevesebb mint 5,5 milliárd dollár forrása maradt a kijevi vezetés segélyezésére az amerikai katonai készletekből.

07:16
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!