A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Itt vannak a lengyel választások első eredményei

Események

Varsó, 2023. október 15.
Szavazó gyermekével a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatá
Varsó, 2023. október 15. Szavazó gyermekével a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Megjöttek az exit pollok Lengyelországból. Az első mandátumbecslések szerint nehéz lesz kormányt alakítani. Kövesse az eseményeket percről percre az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
09:03
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Sorsdöntő választások előtt Lengyelország

Megkezdődtek vasárnap reggel a lengyelországi parlamenti választások, melyekben a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választják meg. A szavazás reggel 7 órától este 21 óráig tart. Urnazárás után a fő lengyel hírtelevíziók közlik a szavazóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés, az exit poll eredményeit. Sylwester Marciniak, a lengyel országos választóbizottság (PKW) elnöke jelezte: a parlamenti választások hivatalos eredményeinek ismertetése kedden várható.

09:21
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Népszavazást is rendeznek

A voksolással egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vesz részt rajta.

09:33
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

29,1 millió lengyel szavazhat, egy szavazókör megszűnt

A 31 497 választóhelyiségben - melyek közül 416-ot külföldön, nyolcat pedig a lengyel tengeri flotta hajóin, illetve a balti-tengeri olajfúrótornyokon létesítettek - 29,1 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. Szerdán a lengyel külügyminisztérium a tel-avivi szavazókör megszüntetéséről döntött az izraeli helyzet miatt. Előzetes regisztráció után a lengyelek levélben is leadhatják voksukat, ezzel a lehetőséggel 12 792 személy élt.

09:56
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így szerezhető mandátum

A szejm képviselőit többmandátumos kerületekben, pártlistákra szavazva választják meg, s az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépő pártok, illetve a nyolcszázalékos küszöböt átlépő koalíciók szavazatait arányos rendszerben váltják át mandátumokra. Az alsóházi képviseletre összesen tizenegy tömörülés pályázik, ebből hat országszerte, minden választókerületben indul.

A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választják meg. A szenátusi választáson a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció és két más ellenzéki tömörülés közös jelöltekről állapodott meg.

10:12
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Itt nézheti élőben a lengyel választások eredményeit!

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élőben! Az élő bejelentkezések során percről percre, több helyszínről is tájékoztatnak a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztal-beszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós, Magyar Levente és Janusz Bańczerowski. A stúdióban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. A Mandiner élőben kapcsolja Lengyelországot is.

Kövesse a Mandiner Facebook-oldalát vagy YouTube-csatornáját!

10:42
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási a tét, egész Európa számára

Sorsdöntő választás tartanak ma Lengyelországban. A nemzeti szuverenista Jog és Igazságosság (PiS) ellenfele Donald Tusk Brüsszel-közeli, globalista baloldali koalíciója. A választási eredmény nagyon szoros lesz. A PiS vezet, de szerencsétlen esetben nem kizárt egy baloldali koalíció győzelme sem, és az is lehet, hogy egyik oldal sem tud kormányt alakítani. 

A lengyel választásokról bővebb elemzésünket itt olvashatja.

11:46
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel vagy a lengyelek irányítják az országot?

- mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője a párt legutóbbi, pénteki kampánygyűlésén.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke (j) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban még 2019. október 13-án Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
12:02
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel retteg: hiába minden erőlködés, Lengyelországban a lengyel emberek fognak választani

Hónapok óta nem alszanak jól Brüsszelben, a lengyelországi választások közeledtével kiújultak a tavaly áprilisi szorongásos tünetek - írja a Mandiner.

Mi van, ha nyer a Jog és Igazságosság, vagyis a jelenlegi kormánypárt, és Mateusz Morawieckiék folytatják azt a nemzeti, bevándorlás-ellenes politikát, amelyet Brüsszel sem Magyarország sem Lengyelország esetében nem néz jó szemmel? Ráadásul a lengyelek feltétel nélküli támogatása is alábbhagyott az ukrán háborúval kapcsolatban, miután Kijev csúnyán betámadta őket az ukrán gabonaimport miatt. A portál szerint

a magyarországi választásokhoz hasonlóan a nyugati liberális média, és gyakorlatilag egész Brüsszel hónapok óta kampányol a lengyel kormány ellen.

És persze már arra is megvan a forgatókönyv, mit mondanak, ha a kormány leváltásával mégsem jön el az a kánaáni állapot, amivel kecsegtetnek: a PiS-t le lehet váltani, de egy berögzött populista, nacionalista gondolkodásmódot nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

12:19
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A célegyenesben sem tisztább a kép, hogy ki nyerhet - videó

12:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mi van, ha egyik párt sem tud elég szavazatot gyűjteni?

Sajnos a legutóbbi felmérések szerint az is esélyes, hogy a voksolás során egyik párt sem tud elegendő szavazatot gyűjteni vagy nem tudnak koalícióra lépni egymással a kormányalakításhoz - írja a Világgazdaság. A portál szerint ez egy újabb fordulót tenne szükségessé, ami növelné a politikai kockázatokat, és lehetetlenné tenné, hogy az uniós forrásokat a közeljövőben felszabadítsák. A 2024-be csúszó, eddig is heves kampányszezon pedig tovább polarizálná az országot, miközben a pártoknak egyre lehetetlenebb ígéreteket kellene tennie a győzelemhez.

13:12
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Milyen szerepe van Ukrajnának és az ukrán gabonának a lengyel választásokon?

Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója, de az országok közötti kapcsolatok a gabonával kapcsolatos viták következtében megromlottakemlékeztet a The Washington Post.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A portál szerint Ukrajna Európa jelentős gabonaexportőre, és gyakran „Európa kenyérkosarának" is nevezik. Hozzátették: amikor Oroszország blokáddal igyekezett nyomást gyakorolni az országra, az EU támogatást ajánlott Kijevnek a piac megnyitásával. A lengyel gazdák azonban azt mondják, hogy

az olcsó ukrán gabona bősége megnehezítette számukra, hogy saját készleteiket jó áron tudják értékesíteni. A Jog és Igazságosság a védelmükre lépett, támogatásokat adott a lengyel gazdáknak, miközben kiterjesztette az ukrán gabonára vonatkozó embargót.

Egyes kommentátorok szerint így a kormánypárt jobb pozícióba helyezte magát támogatói között a vidéki területeken és a kisvárosokban, ahol a gazdaság erősen függ a mezőgazdaságtól.

13:45
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történik, ha nincs elég mandátum

Se a Morawiecki-féle PiSnek, se a Tusk-féle KO-nak, se a többi maradék pártnak nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges mandátumszáma – a felmérések szerint. A Politico Poll of Polls adatgyűjteménye a PiS-nek 37%-ot, a KO-nak 30%-ot, a Harmadik Útnak 11%-ot, a baloldalnak 10%-ot, a Konföderációnak pedig 9%-ot mutat – írja a Mandiner.

Marcin Palade, lengyel politikai-választási elemző szerint a Konföderáció mandátumai nélkül egyik oldal se lesz többségben, így „blokkoló kisebbség" lesz – csak hát az a kérdés, hogy mennyire fog egy irányba tartani a 9%-os párt, hiszen egy része nemzeti beállítottságú, a másik része pedig liberális. Lehet, hogy a PiS összeáll a Konföderációval, de az is lehet, hogy a Harmadik Úttal. Esetlegesen a KO áll össze a két kispárttal, így szerezve meg a kellő mandátumszámot. Harmadik forgatókönyvként, (bár csak 20% valószínűséget adva erre az esetre) megemlítette, hogy az sem zárható ki, hogy a három kispárt összeáll kormányzó erővé – minden azon múlik, hogy ki hány mandátumot nyer. Magyarán, lehet, hogy a választást megnyeri a PiS, de az igazi sakkozás majd csak akkor kezdődik, amikor hétfőn kijózanodnak a lengyel pártok s felteszik a kérdés maguknak: hogyan tovább?

14:07
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mi fog történni, ha meglesz a hivatalos választási eredmény?

Az első lépés a PiS-hez szövetséges Andrzej Duda elnöké lesz - írja a Politico. A portál szerint a lengyel alkotmány értelmében az elnök szabadon jelölhet miniszterelnököt. Duda szerint hagyományosan az elnök a választások összesített győztese közül választ ki jelöltet – ami szinte biztos, hogy a Jog és Igazságosság lesz – véli a portál.

Az újonnan jelölt miniszterelnöknek ezután meg kell szereznie a 460 tagú Szejm, a parlament alsóházának abszolút többségét.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) varsói székházában 2023. október 12-én, három nappal a lengyel parlamenti választások előtt Forrás: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Ha a jelölt kudarcot vall, a parlament veszi át az irányítást, és 14 napja van arra, hogy új miniszterelnök-jelöltet állítson, akinek ezután újabb bizalmi szavazást kell nyernie. Ha ennek a végén nincs kormány, a labda újra az elnök térfelén van, és 14 napja van arra, hogy másik jelöltet válasszon. A jelöltnek ezúttal csak egyszerű többségre van szüksége a bizalmi szavazáson.

14:29
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mi történik, ha nem alakul kormány?

A parlamenti többség megszerzésére irányuló erőfeszítések lefolyása néhány hónapig tarthat. Ha ez nem sikerül, Duda lengyel elnök lerövidíti a parlamenti ciklust, és új választást ír ki, amelyet 45 napon belül kell megtartani – írja a Politico.

Ez új választást – és egy újabb keserű kampányt – jelenthet valamikor 2024 tavaszán.

Andrzej Duda lengyel államfő Forrás: AFP/MTI/MTVA/Leszek Szymanski
14:36
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelországban dől el Európa sorsa

Lengyelország választ! De miért fontos számunkra ez a voksolás? Mi a jelentősége Európára és az ukrajnai háború menetére nézve?

14:45
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Máris érződik, hogy beavatkoznak a választásba Sorosék

A lengyel Nemzeti Választási Bizottság (PKW) emlékeztette a szavazóhelyiségek munkatársait, hogy

nem kérdezhetik meg a választóktól, hogy szeretnének-e szavazni mind a parlamenti választáson, mind az országos népszavazáson.

A hírek szerint több szavazóhelyiségben is ez történt. A népszavazást kiíró kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz köthető személyek aggodalmukat fejezték ki emiatt.

15:29
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így szavaznak a lengyel választók - képek

Ma reggel óta a lengyel választók a szavazóhelyiségekbe az urnákhoz járulnak. Mutatjuk, hogyan zajlik a választás képekben.

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Szavazó gyermekével a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Szavazók a lengyel parlamenti választásokon Varsóban Forrás: MTI/AP/Michal Dyjuk
15:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így szavaztak a pártok vezetői - képek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának tagja szavaz a lengyel parlamenti választásokon:

Forrás: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

A választásokkal egyidőben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről.

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Varsóban:

Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Krzysztof Bosak, a nemzeti és újliberális pártokat is egyesítő Konföderáció (Konfederacja) egyik vezetője a feleségével, Karinával szavaz a lengyel parlamenti választásokon Józefówban:

Forrás: MTI/EPA/PAP/Przemyslaw Piatkowski
16:08
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel migrációs paktumáról is szavaznak ma a lengyelek - videó

16:47
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Délig nagyobb volt a részvétel, mint az előző parlamenti választás idején

Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 22,59 százaléka járult az urnákhoz Lengyelországban a parlamenti választások napján, ez az arány nagyobb, mint az előző parlamenti választások idején - közölte délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW) alelnöke, Sylwester Marciniak.

A rendszerváltás óta eddig tíz alkalommal tartottak parlamenti választást Lengyelországban. A legutóbbi, 2019-es szavazáson délig 18,14 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 4,45 százalékponttal alacsonyabb, mint most. A szavazóhelyiségek bezárásáig 2019-ben a jogosultak csaknem 62 százaléka voksolt. Ez volt a legtöbb az első, részben szabad 1989-es választás óta, amelyen 62,7 százalékos volt a részvételi arány.

Hagyományos fejkendőt viselő tátrai asszony szavaz a lengyel parlamenti választásokon a Zakopane közelében fekvő faluban, Zabban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot

Rekordmagas részvétel várható külföldön, ahol több mint 600 ezer szavazó regisztrált. Több külföldi szavazóhelyiség előtt a választópolgárok hosszú sorokban várakoztak, hogy leadhassák voksukat. A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg.

A voksolással egyidőben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. A népszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vesz részt rajta. A népszavazási részvételi arány az urnazárás után lesz ismeretes.

17:00
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A kormányfő reagált a befolyásolási kísérletekre

A délelőtt folyamán a hatóságokhoz a PKW szerint számos panasz futott be annak kapcsán, hogy

több szavazóhelyiségben a választóbizottságok tagjai azt kérdezték a választóktól, igényelnek-e népszavazási lapot is.

A PKW a vasárnapi közleményében arra figyelmeztetett: a szavazóhelyiségekben a választópolgárok elutasíthatják a szavazólapok (két parlamenti választási és egy népszavazási lap) átvételének valamelyikét, a lapokat kiosztó bizottsági tagok azonban az elutasítást nem ajánlhatják nekik.

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon Varsóban Forrás: MTI/AP/Michal Dyjuk

A helyzetre reagált Mateusz Morawiecki kormányfő is, aki a közösségi médiában aláhúzta:

a kampánycsend megsértésének minősül, ha a szavazóhelyiségben a bizottság tagja bármilyen észrevételt tesz a népszavazási kártya átvételéről.

A PKW sajtóértekezletén több kisebb, a szavazás folyamán történt incidensről is beszámolt.

17:16
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Híres focista is voksolt a választáson - kép

Robert Lewandowski lengyel válogatott labdarúgó, csatár, a La Ligában szereplő FC Barcelona játékosa, és a lengyel válogatott kapitánya is leadta szavazatát vasárnap.

Robert Lewandowski lengyel válogatott labdarúgó, csatár, a La Ligában szereplő FC Barcelona játékosa, és a lengyel válogatott kapitánya is leadta szavazatát vasárnap Forrás: Facebook

17:48
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nézegessen képeket a lengyel választásról!

Aleksander Kwasniewski volt baloldali lengyel elnök és a felesége, Jolanta szavazni készül a lengyel parlamenti választásokon egy varsói szavazóhelyiségben 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szavazáshoz áll sorban a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke egy támogatójával fényképezkedik egy varsói szavazóhelyiséghez érkezve a lengyel parlamenti választásokon 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski
17:49
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így szavazott a lengyel elnök és felesége - fotók

Andrzej Duda lengyel elnök és a felesége, Agata Kornhauser-Duda szavaz a lengyel parlamenti választásokon Krakkóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

Duda lengyel elnök átveszi szavazólapját a lengyel parlamenti választásokon Krakkóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

Andrzej Duda lengyel elnök (j2) és a felesége, Agata Kornhauser-Duda szavazáshoz áll sorban a lengyel parlamenti választásokon Krakkóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski
17:54
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök is szavazott

Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Gdanskban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke szavazni készül a lengyel parlamenti választásokon Gdanskban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori elnöke szavazni készül a lengyel parlamenti választásokon Gdanskban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
18:30
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarországnak is fontos, hogyan döntenek - videó a lengyelekről

18:35
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt: Nagy öröm, hogy stratégiai szövetségeseink a lengyelek

Minősített, jó kapcsolat alakult ki a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz között, amit ugyan visszafogott kissé az orosz-ukrán háború, ugyanakkor Varsó és Budapest képes volt tisztázni, hogy a fő kérdésekben e téren is egyetért, mondja el a Mandinernek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt korábban is szorgalmazta az orosz-ukrán háború kitörése óta kissé zilált lengyel-magyar kapcsolatok felújítását, amiben partnerre lelt a Szejm külügyi bizottságának elnöke, Marek Kuchciński személyében, sőt közös cikkben is szólaltak fel.

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Michal Dyjuk

A lengyel választás véghajrájában, amelynek tétje hazánk számára sem csekély, Németh Zsolt lapunknak kifejti: 2015-től kezdve igen nehéz időszak volt ez a nyolc esztendő a világtörténelemben,

A teljes interjú ITT olvasható el!

20:12
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Jaroslaw Kaczynski is leadta a szavazatát

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) szavazni érkezik a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (b) átveszi szavazólapját a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) távozik egy varsói szavazóhelyiségből, miután szavazott a lengyel parlamenti választásokon 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek
20:29
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Minden pártvezető szavazott

A választáson részt vevő pártok összes vezetője már leadta voksát: Tusk és Kaczyński Varsóban, Hołownia Białystokban, Kosiniak-Kamysz Podolanyban, Czarzasty Sosnowiecben és Mentzen Toruńban.

20:45
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kövesse élőben a lengyel választásokat!

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élőben! Az élő bejelentkezések során percről percre, több helyszínről is tájékoztatnak a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós, Magyar Levente és Janusz Bańczerowski. A stúdióban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. A Mandiner élőben kapcsolja Lengyelországot is.

Kövesse a Mandiner Facebook-oldalát vagy YouTube-csatornáját!

21:21
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rekord részvétel van a választáson.

Este öt óráig a lengyelek 57,54 százaléka szavazott. Este 9-ig adhatják le a szavazataikat a választópolgárok.

21:39
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mindenhol rengetegen szavaznak

A szavazásra jogosultak 57,54 százaléka járult az urnákhoz vasárnap 17 óráig Lengyelországban, ez közel 12 százalékkal több, mint az előző parlamenti választásokon eddig az időpontig - közölte délutáni sajtóértekezletén Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) alelnöke.

A legutóbbi, 2019-es szavazáson 17 óráig 45,94 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 11,6 százalékkal alacsonyabb, mint most. A szavazóhelyiségek bezárásáig 2019-ben az erre jogosultak közel 62 százaléka voksolt. Ez volt a legtöbb az első, részben szabad 1989-es választás óta, amelyen még 62,7 százalékos volt a részvételi arány.

Rekordmagas részvételt észlelnek külföldön, ahol több mint 600 ezer szavazó regisztrált. A PAP hírügynökség magyarországi tudósítója szerint a budapesti lengyel nagykövetségen szavazók két óránál hosszabb időt is várakoztak, hogy leadhassák voksukat.

A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg.

22:49
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Bombariadó két varsói szavazókörben

Bombariadót hirdettek két varsói szavazókörben.

23:05
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A Jog és Igazságosság nyert az exit poll szerint

Az  exit poll eredmények szerint az idei parlamenti választások győztese a Jog és Igazságosság volt.
A pártok a következő eredményeket érték el:
- Jog és Igazságosság: 36,8 százalék;
- Polgári koalíció: 31,6 százalék;
- Harmadik út: 13 százalék;
- Baloldali Párt: 8,6 százalék;
- Konföderáció: 6,2 százalék;
- Önkormányzati pártonkívüliek: 2,4 százalék.
- Lengyelország egy: 1,2 százalék.

23:36
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Mateusz Morawiecki: Nyertünk!

A Jog és Igazságosság esz a 2023-as országgyűlési választások győztese - írta közösségi oldalán Mateusz Morawiecki.

23:52
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Érvénytelen a népszavazás az exit poll szerint

Érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt rajta. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.

A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta. Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben a parlamenti választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos lett.

01:13
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányalakítási megbízás esetén a PiS egy stabil kabinet összeállítására törekszik

Amennyiben Andrzej Duda lengyel elnök megbízza a Jog és Igazságosságot (PiS) kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni - jelentette ki vasárnap este Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő, reagálva a lengyel parlamenti választások előzetes eredményeire.

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy "amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni". A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell.

Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt" - tette hozzá.

A PiS az exit pollok szerint a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékára tett szert. Az eredmények alapján a 460 fős alsóházban a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út (Trzecia Droga) nevű koalíció 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) pedig 12 mandátumot kapna.

Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismertetése után indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten közölte: az eddigi lengyelországi politikai szokáshoz híven, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.
A lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint a választási végeredmények kedden várhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!