A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos járványok törhetnek ki Gázában, túszokat ölhettek meg a terroralagútban

Események

conflict Horizontal Izrael Gáza
Egy izraeli páncélozott jármű gördül el a harcok elől menekülő palesztinok mellett a Szalaheddin úton, a Gázai övezet déli részének Zeitoun körzetében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 45. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:41
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:45
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos járványok törhetnek ki Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet regionális sürgősségi igazgatója, Richard Brennan a Sky News-nak azt mondta, hogy Gáza „egy súlyos járvány kitörésének küszöbén állhat". 

A terület déli részén összezsúfolódott több mint 800 000 ember között találtak már rühességet, sárgaságot és egyéb hasmenéses fertőzött betegeket is.

05:52
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Önelégült vezetőket bírált a brit politikus

David Lammy, az Egyesült Királyság árnyék-külügyminisztere az Izrael-Hamász háború kezdete óta az első munkáspárti politikus, aki Izraelbe és a megszállt palesztin területekre látogatott. „Hosszabb szünetre" szólított fel a konfliktusban a „sokkoló humanitárius vészhelyzet" enyhítése érdekében Gázában. Lammy Ciszjordániában találkozik a Palesztin Hatóság külügyminiszter-helyettesével, Amal Jaduval is.

Bírálta Izrael nemzetközi szövetségeseit, amiért nem vették észre a Hamász által jelentett fenyegetést az október 7-i támadások előtt. Az árnyék-külügyminiszter bírálta a politikai vezetőket, akik szerinte önelégülten "megelégedtek a vágyálom téveszméivel", miközben nem dolgoztak egy kétállami megoldáson Izrael és Palesztina számára.

06:41
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Három újságíró halt meg a hétvégén Gázában

A hétvégén meghalt egy gázai médiaintézmény vezetője és két szabadúszó újságíró – közölték a hozzátartozóik. A New York-i székhelyű újságírókat védő bizottság (CPJ) szerint ezzel 48-ra nőtt a régióban meggyilkolt újságírók és médiamunkások száma. Közülük 43-an palesztinok, négyen izraeliek és egyikük libanoni.

07:02
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász: Egy alagút még nem a parancsnoki állás

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője visszautasította az izraeli hadsereg bejelentését, miszerint alagutat találtak az as-sífaii kórházban. Oszama Hamdan azt mondta: "Azt állították, hogy ez a kórház parancsnoki központ, de itt nincs semmi ilyesmi. Nem azért, mert jól elrejtettük, hanem mert ez az igazság. Az, hogy a hadsereg talált egy alagutat, nem sokat jelent. Azt soha nem titkoltuk, hogy Gázában több száz kilométeren át alagutak húzódnak az utak és utcák mentén."

07:33
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Macron: Azonnali fegyverszünetre van szükség

A francia elnök a Benjámin Netanjáhúval folytatott telefonbeszélgetés során megismételte a tűzszünethez vezető azonnali humanitárius fegyverszünet fontosságát.

Emmanuel Macron nem először tesz ilyen jellegű megjegyzést. Már a hónap elején is felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a gázai bombázást.

07:59
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hajszálon múlik a tárgyalások sikere

Jon Finer, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese szerint az Izrael és a Hamász között körvonalazódó megállapodás több mint 12 túszt szabadíthat ki, és valószínűleg hosszabb szünetet is tartalmazhat a harcokban, lehetővé téve a humanitárius segélyek szétosztását.

"A nézeteltérések néhány kiemelkedő területét egy nagyon bonyolult, nagyon érzékeny tárgyalás során leszűkítették" - mondta Finer az NBC-nek, aki azonban arra figyelmeztetett: "Semmiben sem születik megállapodás, amíg mindenben nem állapodnak meg. Az ilyen érzékeny tárgyalások az utolsó pillanatban is széteshetnek."

08:10
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Túszokat ölhettek meg a terroralagútban

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a Hamász háborús bűnöket követett el a kórházakban. "A Hamász rejtőzködött és meggyilkolta a túszainkat a sifai kórházban. A Hamász terroralagutakat épített a sifai kórház alatt" - mondta a szóvivő.

Hagari szerint egy október 7-én ejtett túszt Gázában, az es-Sifa kórház mellett tartottak fogva. A közeli harc során a túsz megsérült, de sérülése nem volt életveszélyes, a Hamász harcosai bevitték a túszt a kórházba, ám ott meggyilkolták. Két másik külföldi túszról is beszélt, akiket a kórházon belül tarthattak fogva, de nem tudni, hogy most hol lehetnek.

08:50
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Irán Izrael vereségéről beszél

Irán legfelsőbb vezetője szerint Izrael „vereséget szenvedett" az Irán által támogatott Hamász elleni háborúban. Ali Hámenei szerint Izrael „eddig kudarcot vallott" a Hamász megsemmisítésének kinyilvánított céljának elérésében „a gázai hatalmas bombázások ellenére".
„Ez a tehetetlenség az Egyesült Államok és a nyugati országok tehetetlenségét tükrözi", amelyek Izraelt támogatják – tette hozzá.
A Hamászt anyagilag és katonailag támogató Irán „sikernek" nevezte az október 7-i támadásokat, de tagadta, hogy bármiféle közvetlen részvételük lenne.

09:16
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kína a kétállami megoldás pártján

Kína teljes mértékben támogatja a gázai kétállami megoldásra irányuló felhívást a legutóbbi rijádi iszlám-arab csúcstalálkozón – jelentette ki a kínai külügyminiszter az arab és iszlám országok minisztereivel Pekingben tartott találkozóján.
Wang Yi azt is elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek most kell cselekednie, és hatékony intézkedéseket kell hoznia a humanitárius katasztrófa megszüntetése érdekében – írja a Reuters.

09:59
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet akarnak arab és iszlám országok

A Gázai övezetben dúló harcok azonnali leállítására és tűzszünetre szólított fel több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn Pekingben.

"Azért vagyunk itt, hogy világos üzenetet küldjünk: most azonnal véget kell vetni a harcoknak és a mészárlásnak, és azonnal Gázába kell juttatni a humanitárius segélyeket" - jelentette ki Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter.
A tárcavezetők mindeközben felszólították a nyugati országokat, "ne próbálják Izrael palesztinok elleni műveleteit a zsidó állam önvédelmének beállítani". (MTI)

10:54
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 70 halott a Gáza déli részén lévő kórház közelében történt robbanás után

Legalább 70 ember meghalt egy kórházban a Gázai övezet déli részén egy közeli izraeli légi csapást követően - közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF), írja az izraeli média.

Több tucat beteget, köztük gyerekeket és serdülőket kellett "súlyos égési sérülésekkel" ellátni a Nasszer orvosi komplexumban - közölte a szervezet vasárnap késő este a kórházban dolgozókra hivatkozva.

A Khan Younis városában történt csapás a kórháztól 1 kilométerre történt - közölte a csoport. Közvetlenül a támadás után összesen 122 beteg érkezett a kórházba. "A kórház zsúfolásig megtelt" - közölte az Orvosok Határok Nélkül.

11:23
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nemrég szirénáztak Észak-Izraelben

Nemrég szirénáztak Baramban és Kissufimban.

11:55
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 100 gázai evakuált érkezik Törökországba

Több mint 100 gázai evakuált személy érkezik hétfőn Törökországba, köztük több tucatnyi ember, akiket ott fognak orvosi kezelésben részesíteni - közölte a török egészségügyi miniszter és egy külügyminisztériumi forrás, írja a Reuters.

12:26
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Irán tagadja, hogy köze lenne a jemeni hútik által a Vörös-tengeren elfoglalt hajóhoz

Irán tagadja azokat az izraeli állításokat, amelyek szerint köze lenne ahhoz, hogy a jemeni hútik elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót a Vörös-tengeren - közölte Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivő hétfőn sajtótájékoztatón, tájékoztat a Reuters.

12:55
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael lezárja az indonéziai kórházat

A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy az IDF katonái körbeveszik a Gázavárosban lévő Indonéziai Kórházat. A minisztérium közleménye szerint a kórházban mintegy 200 alkalmazott dolgozik, és több ezer, otthonából kitelepített lakos talált menedéket a táborban - írja a Haaretz.

13:31
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Két további katona is meghalt

Az izraeli hadsereg újabb két katonát nevezett meg, akiket a Hamász elleni hadjárat során öltek meg. Közölte, hogy Eitan Dishon és Yanon Tamir egyaránt a mai napon halt meg a Gázai övezet északi részén végrehajtott akció során.

A hadsereg most azt mondja, hogy összesen 66 katonát vesztett el az október 7. óta tartó háborúban.

14:15
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több vezetőt likvidálnak

A hadsereg hétfőn folytatta hadműveleteit a Gázai övezetben, és megölt három Hamász-hadosztályparancsnokot, miután a Shin Bet és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság a terroristákhoz vezette őket - írja a Jerusalem Post.

Az izraeli erők a földön és a levegőben folytatták a terrorista infrastruktúra, köztük az alagutak megsemmisítését Gáza egész területén.

14:48
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több foglyot engedhetnek szabadon

Az izraeli Haaretz azt állítja, hogy egy "a Hamásszal folytatott tárgyalásokban részt vevő" forrás azt mondta, hogy a szervezet fontolgatja, hogy növeli a túszok számát, akiket hajlandó elengedni.

Az újság szerint a forrás azt mondta, hogy a tárgyalások folytatódnak, és azt állítja, hogy "az Izrael és a Hamász közötti közvetett kapcsolatok már kétszer is meghiúsultak", és hogy több türelemre van szükség.

15:04
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hétfőn várhatóan 40 teherautó érkezik a Gázai övezetbe

Bejelentették hogy a következő órákban várhatóan 40 segélyszállító teherautó érkezik Gázába a rafahi átkelőn keresztül, amelyek az Egyesült Arab Emírségek által küldött felszereléseket viszik be egy tábori kórház létrehozására.

15:29
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szirénáztak a gázai határ menti településeken

Szirénák szólaltak meg Nir Ozban és Nirimben.

16:10
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálják a koraszülötteket

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság a közösségi médiában közölte, hogy a Gáza északi részén lévő al-Shifa kórházból evakuált koraszülöttek közül 28-at most a rafahi határátkelőhöz visznek.

16:39
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy magas rangú Hamász-tagot

A hadsereg bejelentette a Hamász egyik magas rangú ciszjordániai tisztségviselőjének és 15 másik körözött személynek a letartóztatását.

16:58
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg több száz gázai terroristát hallgat ki

A hadsereg szóvivője közölte, hogy a hadsereg 504-es hírszerző egységének nyomozói mintegy 300 gázai terroristát hallgattak ki az övezetben zajló szárazföldi művelet során, akiket később további kihallgatásra izraeli területre vittek.

17:21
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaeső Észak-Izraelben

15 rakéta zuhant Kiryat Shmona észak-izraeli város közelében; áldozatokról nem érkezett jelentés.

17:46
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

25 Libanonból indított rakétát észleltek

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy hétfőn 25 rakétakilövést észleltek Dél-Libanonból Izrael felé, a határ mentén. A közlemény szerint három pilóta nélküli repülőgép csapódott be egy katonai állásba. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

17:59
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország arab külügyminisztereket lát vendégül

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában fogadja az Arab Liga országainak és az Iszlám Együttműködés Szervezetének külügyminisztereit, hogy megvitassák a gázai háborút - írja az Associated Press.

22:28
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Muszlim terroristákat pénzeltek az amerikai demokraták a terrorellenes pénzekből

Kalifornia demokrata kormányzója 200 000 dollárt ítélt oda a San Diegó-i Iszlám Központnak, amely két 9/11-es gépeltérítő mecsetjének adott otthont - írja a Mandiner.

A kaliforniai Newsom-kormányzat 200 000 dollárt ítélt oda a Sajjadia Iszlám Társaságnak a nonprofit biztonsági támogatási program keretében, amelynek célja, hogy segítse a nonprofit szervezeteket a terrortámadások elleni védelemben, ugyanakkor aggályok merültek fel az ilyen támogatások egyes kedvezményezettjeivel kapcsolatban – idézi a Mandiner a Washington Free Beacont.

05:47
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!