A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több robbanás is volt Kijevben, folytatódnak a véres harcok Donyecknél

Események

Izrael, Palesztina, gáza, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, Gázai övezet, 2023.11.13.
Hán-Júnisz, 2023. november 13. Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken. MTI/EPA/Haiszam Imad
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 37. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
07:19
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:23
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Többeket letartóztattak az újabb palesztinpárti tüntetésen New Yorkban

New Yorkban hat embert tartóztattak le a péntek késő estig tartó nagy létszámú palesztinpárti tüntetésen - közölte a nagyváros rendőrsége szombaton.

A hivatalos bejelentés szerint négy ember ellen "helytelen viselkedés" miatt indul eljárás, az ötödikkel szemben fiatalkorúként járnak el, míg a hatodik letartóztatott elleni vádat nem közölték, róla annyit tudni, hogy előállítását megelőzően kórházba vitték, ahol kisebb sérülések miatt kellett ellátni.

A tömeg péntek kora este gyűlt össze Manhattan forgalmas belvárosában, majd a Grand Central vasútállomáshoz vonult, amelynek működését is akadályozta csaknem éjfélig.

A beszámolók és felvételek szerint a gázai tűzszünetet követelő tüntetők a Hamász által foglyul ejtett túszok plakátjait megsemmisítették, valamint amerikai zászlót téptek, egy izraeli zászlót pedig felgyújtottak.

Szombaton több száz fős tüntető tömeg jelent meg Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának közelében is palesztin zászlókkal, és tűzszünetet, valamint önálló Palesztinát követelő táblákkal. Az elnök szombat délután tért vissza Wilmingtonba, ahol a hétvégét tölti. A tüntetők az elnököt "népirtással" vádolták, amiért ő és kormánya támogatja a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai akciót.

07:25
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egyesült Államok: Izraelnek joga van az önvédelemhez

Szombaton telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Ugyanakkor felhívta a Gázai övezetben való civilek védelmének fontosságára, és hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a harcok túlterjedését a Gázai övezeten, és meg kell előzni a regionális eszkalációt a Közel-Keleten.

09:24
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezrek menekülnek a harcok elől

Az izraeli hadsereg továbbra is légicsapásokkal támadta a Gázai övezetet, miközben a katonák továbbra is a Hamász elleni szárazföldi hadművelet részeként tevékenykednek.

Eközben, ahogy a harcok felerősödtek Gáza városa körül, emberek ezrei menekülnek az erőszak elől délre.

10:43
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák

Rakétariadó volt Izrael északi részén.

11:12
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szombaton sok terroristát iktattak ki az Izraeli Védelmi Erők

A hadsereg Givati dandárjának izraeli erői az elmúlt nap folyamán a gázai Shati menekülttáborban tevékenykedtek - közölte vasárnap a hadsereg, jelentette az izraeli média.

Az erők számos Hamász-tagot támadtak meg, sokukat megölték, és megsemmisítették a Hamász terroralagútjait a Shati táborban. A hadművelet során az erők azonosították azokat a civileket, akik egy épületben kerestek menedéket, és lehetővé tették biztonságos evakuálásukat, miközben a Hamász terroristái ellen harcoltak.

11:39
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétariadó van a gázai határ mentén

Rakétariadó van a gázai határ menti településeknél.

11:42
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett

Az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett - jelentette a helyi média vasárnap a katonai szóvivő közlése alapján.

Az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be. A harcokban megtaláltak és megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

12:16
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

5 ember meghalt egy kórházban az áramkimaradás miatt

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium egyik szóvivője vasárnap reggel közölte, hogy az Al-Shifa kórház leállt, és nem tud orvosi szolgáltatásokat nyújtani.

A közlemény szerint 5 beteg, köztük 2 koraszülött csecsemő meghalt az áramszolgáltatás hiánya miatt, és több mint 100 elhunyt beteg holtteste még mindig a kórházkomplexumban van, és nem tudják őket a temetőbe szállítani.

12:38
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők szíriai célpontokra mértek csapást

A hadsereg szóvivője vasárnap közölte, hogy az izraeli hadsereg terrorista infrastruktúrára mért csapást Szíriában, válaszul a Golán-fennsíkon tegnap végrehajtott kilövésekre.

13:08
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy palesztin Ciszjordániában

Az izraeli koordinációs és összekötő iroda arról tájékoztatta a ramallahi palesztin egészségügyi minisztériumot, hogy a Ciszjordánia északi részén fekvő Burka város egyik lakosa meghalt, miután vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg lelőtte - számol be minderről a Haaretz.

13:42
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb a foglyok kiszabadítása

Továbbra is érkeznek olyan jelentések, amelyek szerint magas rangú izraeli tisztviselők óvatosan optimisták, azzal hogy valószínűbbé vált a túszalku.

A Reuters jelentése szerint a három nagy izraeli televíziós hírcsatorna arról számolt be, hogy némi előrelépés történt a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadításáról szóló megállapodás felé.

Netanjahu azt mondta, hogy nem akarja megvitatni a lehetséges alku részleteit, amely az N12 News szerint 50-100 nő, gyermek és idős ember fokozatos szabadon bocsátását jelentené a harcok három-öt napos szünetében.

A csatornák beszámolói szerint Izrael szabadon engedné a nőket és a kiskorú palesztin foglyokat, és fontolóra venné az üzemanyag beengedését Gázába, ugyanakkor fenntartaná magának a jogot a harcok folytatására.

13:50
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérültek a Libanonból kilőtt rakéták miatt

Az izraeli mentőszolgálat szóvivője az izraeli N12 Newsnak elmondta, hogy egy civil súlyosan megsebesült, és három-öt másik is a ma reggel Libanonból Izraelre leadott tűzben.

A Reuters jelentése szerint az izraeli hadsereg közölte, hogy tüzérségi tűzzel válaszolt, miután a civileket páncéltörő rakéták találták el.

13:57
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO elveszítette a kapcsolatot a gázai főkórház személyzetével

Az Egészségügyi Világszervezet szombaton késő este közölte, hogy megszakadt a kapcsolata a Gáza északi részén található al-Shifa kórházban lévő kapcsolattartóival, és "komoly aggodalmát" fejezte ki a harcok miatt ottrekedt emberek biztonságáért, miközben azonnali tűzszünetre szólított fel - jelentette a The Guardian.

14:24
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius és taktikai szüneteket tartanak az Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők szerint ma folytatódnak a humanitárius szünetek a Gázai övezet északi részén, hogy lehetővé tegyék a palesztinok számára a déli evakuálást - jelentette a Times of Israel.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee alezredes az X-en közölte, hogy a Szalah a-Din út ma reggel 9 és délután 4 óra között összesen hét órán át lesz nyitva a dél felé tartó forgalom számára.

Emellett azt mondja, hogy a hadsereg ma délelőtt 10 és délután 2 óra között "taktikai szüneteket tart a katonai tevékenységekben" Jabaliya városában és a közeli Izbat Malien negyedben, hogy a palesztinok elérhessék a humanitárius folyosókat a déli evakuáláshoz.

A Shifa kórháztól az Al-Wehda utcán keresztül a Szalah a-Din útra vezető biztonságos útvonal is lesz a palesztinok számára, hogy elérjék Gáza déli részét - mondta.

14:51
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív, heves harcok folynak Gáza városában

Heves harcok folynak Gáza városában és környékén az Izraeli Védelmi Erők csapatai és fegyveresek között, miközben a hadsereg közeledik a Shifa kórházhoz, ahol Izrael szerint a Hamász főhadiszállása található.

A területről készült élő felvételeken súlyos harcok látszottak a kórház környékén, folyamatos lövések és robbanások hangjai hallatszottak. Szemtanúk szerint a légicsapások az éjszaka folyamán is folytatódtak a térségben.

15:20
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kilencen meghaltak egy légicsapásban

Kilenc civil meghalt és sokan megsebesültek, miután az izraeli hadsereg légitámadásai az al-Askari család házát vették célba a Gázai övezet északi részén fekvő Tal al-Zaatar körzetben - írja az Al Jazeera.

15:46
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lerombolták az egyik Hamász-vezető házát

Az izraeli erők célba vették a Farra család lakóházát a Khan Júnisztól keletre fekvő Sejk Nasszer körzetben, teljesen lerombolva az épületet, miután azt korábban kiürítették.

16:15
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A jordániai fegyveres erők orvosi segélyt dobtak le Gázába

A jordániai fegyveres erők egyik tisztviselője szerint a Királyi Légierő egyik repülőgépe szombaton másodszor dobott le sürgős orvosi segélyt a gázai jordániai tábori kórházba ejtőernyők segítségével - jelentette a Jordan News Agency.

A műveletet az Egyesült Arab Emírségekkel és Katarral együttműködve hajtották végre, hogy segítsék a kórház képességeit - áll a jelentésben.

16:24
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tartanak

A hírek szerint vasárnap este ül össze az izraeli biztonsági kabinet.

16:54
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok óva int a kórházi harcoktól

Az Egyesült Államok el akarja kerülni a Gázai övezet kórházain belüli fegyveres harcokat, amelyek veszélyeztetik a civilek életét, és ezt az álláspontját közölte az izraeli erőkkel - mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CBS Newsnak - írja a Reuters.

17:28
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza legnagyobb kórháza teljesen leállt

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qudra az Al-Dzsazírának elmondta, hogy az al-Shifa kórház teljesen leállt, és a folyamatos izraeli támadások miatt még az intézményben lévő betegeket sem tudják ellátni.

17:47
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől

Finnország Dávid parittyája típusú légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől - közölte vasárnap az izraeli védelmi minisztérium.

A tárca történelminek nevezte a 317 millió euró (120 milliárd forint) értékű szerződést, amelyet most írtak alá az újdonsült NATO-tagországgal.

Az amerikai hadiipari cégekkel közösen kifejlesztett rendszer a gyártó szerint képes ballisztikus rakéták, manőverező robotrepülőgépek, drónok és egyéb légi eszközök megsemmisítésére.

Finnország, amely idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, már nem sokkal később bejelentette azon elhatározását, hogy vásárolni akar a szóban forgó izraeli légvédelmi rendszerből.

18:20
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megkezdte polgárainak kimenekítését a Gázai övezetből

Oroszország megkezdte állampolgárainak kimenekítését a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetből a moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnapi közleménye szerint.

A tájékoztatás szerint több mint hatvanan lépték át a határt Egyiptom felé orosz útlevéllel.

Az Oroszországi Föderáció azon állampolgárai, akik el akarják hagyni a konfliktusövezetet, jelenleg átkelhetnek az ellenőrzőponton - fogalmaz a minisztérium közleménye.

"Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szakemberei orvosi és pszichológiai segítséget nyújtanak a helyszínen, valamint élelemmel és vízzel látják el az érkezőket."

A minisztérium tájékoztatása szerint az érkező orosz állampolgárokat Kairóba szállítják, és segítenek nekik a szükséges adminisztráció elvégzésében.

18:50
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése Gázából

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra - közölte vasárnap Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt. "A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra" - tette hozzá a BBN főnöke.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba.

A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C-130 és egy Casa C-295 katonai személyszállító géppel.

19:31
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Még rengeteg palesztin van a kórházakban

A gázai egészségügyi minisztérium szerint még mindig 1500 beteg van az al-Shifa kórházban, valamint 1500 egészségügyi dolgozó és 15.000-20.000 menedéket kereső ember - írja az Associated Press.

19:56
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa több segélyt kér a Gázai övezetbe

Ferenc pápa vasárnap a gázai sebesültek azonnali ellátását és a civilek védelmének biztosítását, valamint az övezetbe irányuló több humanitárius segélyt és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását sürgette - jelentette a Reuters.

20:17
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 182 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban - közölte a francia belügyminisztérium.

Az antiszemitizmus elleni legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer fős tömeg több mint három órán át vonult a két parlamenti ház vezetőjének felhívására a nemzetgyűlés épületétől, a Bourbon-palotától a szenátusig, a Luxembourg-palotáig.

A déli Marseille-ben 7500-an, Nizzában és Lyonban mintegy háromezren tüntettek.

20:49
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok pontosítást kért Benjamin Netanjahutól

Az Egyesült Államok pontosítást kért Benjamin Netanjahu miniszterelnök azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a Hamász terrorszervezet elleni háború után Izrael határozatlan ideig biztonsági felelősséggel tartozik majd a Gázai övezetért.

A tisztázási igényről először a Kan közszolgálati műsorszolgáltató számolt be, és egy amerikai tisztviselő megerősítette a hírt a The Times of Israelnek.

21:20
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

280 német és hozzátartozóik hagyhatták el Gázát

A német külügyminisztérium szerint az elmúlt napokban több mint 280 német és hozzátartozóik hagyhatták el a Gázai övezetet - tájékoztat az izraeli média.

Folytatódik a munka annak érdekében, hogy minden olyan német útlevéllel rendelkező személy, aki el akarja hagyni a háború sújtotta tengerparti területet, ezt megtehesse - közölte a hatóság az X közösségi médiaplatformon szombaton késő este.

21:46
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Öt amerikai katona halt meg légiszerencsétlenségben a Földközi-tenger keleti medencéjében

Öt amerikai katona halt meg a Földközi-tenger keleti medencéjében szombaton légi szerencsétlenségben - közölték katonai illetékesek vasárnap.

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának (US European Command) frissített közlése szerint egy helikopter érintett a szerencsétlenségben, amely "egy katonai gyakorlat keretében rutin légi üzemanyag-feltöltést végzett", amikor lezuhant. A balesetben a jármű teljes személyzete meghalt.

Az első, szombati bejelentés még nem szólt áldozatokról, és abból az sem derült ki, hogy egy helikopterről volt szó.

Azt ugyanakkor továbbra sem közölte az amerikai hadsereg, hogy a helikopter és legénysége a Földközi-tenger térségében tartózkodó amerikai kötelékek közül melyikhez tartozott, és a hozzátartozók tájékoztatásáig neveket sem hoznak nyilvánosságra.

Az első közlemény azt hangsúlyozta, hogy a katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben és "ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek".

21:53
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként

Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként, lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet - hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében.

Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni.

22:40
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz elutasította a hosszabb tűzszünet iránti arab követeléseket

Olaf Scholz német kancellár vasárnap elutasította az arab államok hosszabb tűzszünet iránti követeléseit Izraelnek a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamásszal vívott háborújában.

A Heilbronner Stimme című német lap rendezvényén nyilatkozó szociáldemokrata politikus közölte, hogy hosszabb tűzszünetet ugyan nem, de rövidebb humanitárius szüneteket támogat a harctevékenységben, hogy segélyek juthassanak be a palesztin térségbe, illetve hogy a külföldiek elhagyhassák azt.

Nem találom helyénvalónak az azonnali fegyvernyugvás vagy hosszabb szünet iránti követeléseket, mert ez azt jelentené, hogy Izrael hagyná magához térni a Hamászt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy muszlim országok követelése nem egyezik az Izrael oldalán álló német szövetségi kormány álláspontjával. Kijelentette, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát. Scholz egyben hangot adott azon véleményének, hogy a zsidó állam betartja a nemzetközi jogot. Felszólította mindazonáltal az izraeli kormányt, hogy vessen véget a ciszjordániai izraeli telepesek túlkapásainak a palesztin lakossággal szemben.

Scholz leszögezte, hogy meg kell teremteni a kétállami megoldás kilátásait. Úgy vélekedett, hogy a Hamász nélkül erre jobbak lesznek az esélyek.

"Amennyiben tartósan békés körülményeket kívánunk teremteni, akkor akarni kell egy Izrael számára fenyegetést nem jelentő palesztin állam lehetőségét is" - hangoztatta a német kancellár.

Mint mondta, a Hamász több alkalommal is aláásta béketörekvéseket, mert a szélsőséges szervezet célja Izrael megsemmisítése és a zsidó állam lakóinak elüldözése."Ha ezt már nem tudják megtenni, az esély talán valamivel nagyobb lesz, mint az Izrael elleni támadásuk előtt volt" - fogalmazott.

Scholz a palesztin szélsőségesek által elhurcolt emberek kapcsán hozzátette, hogy "természetesen mindannyian azért küzdünk, hogy a túszokat szabadon engedjék".

23:04
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai elnök tanácsadója: Nem tudni, hányan élnek még a Hamász túszai közül

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televíziónak adott interjúban beszámolt arról, hogy az elrabolt emberek között kilenc amerikai állampolgár és egy állandó amerikai tartózkodási engedéllyel - úgynevezett "zöld kártyával" - rendelkező ember van, de a sorsukról nincs megerősített értesülés.
Izrael hivatalosan 239 emberről beszél, akik a palesztin terrorszervezet fogságába kerültek október elején.
A Hamász azon bejelentésére, miszerint az izraeli légicsapásokban "bizonyos számú" fogoly is életét veszítette, a fehér házi illetékes azzal reagált, hogy "amit a Hamász állít, azt nem lehet készpénznek venni, ugyanakkor az Egyesült Államok nincs abban a pozícióban, hogy azt megerősítse, vagy cáfolja".
A Gázai övezetben folytatódó izraeli katonai műveletekre reagálva Jake Sullivan úgy fogalmazott, hogy nem akarunk tűzharcot látni egy kórházban, ahol ártatlan, egészségügyi ellátásra váró emberek vannak. Elismerte, hogy a Hamász általános taktikájához tartozik, hogy civileket élő pajzsként használ, és ez rámutat a nehézségre, amellyel az izraeli hadsereg katonái szembesülnek, de hozzátette, hogy ez nem csökkenti Izrael felelősségét abban, hogy megkímélje a polgári személyeket.
A palesztin terület jövőjével kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy az Egyesült Államok álláspontja világos. Ennek lényege, hogy Izrael nem szállhatja meg újra a Gázai övezetet, nem csökkentheti az övezet területét, nem telepíthetnek ki erőszakkal palesztin embereket, ugyanakkor az övezet nem szolgálhat többé terrortámadások kiindulópontjául izraeliek és mások ellen sem. Megjegyezte, hogy a palesztin közigazgatású Gázai övezet és Ciszjordánia kormányzásának jövőjéről zajló tárgyalásokon különös súllyal kell figyelembe venni a palesztinok szavát.

23:18
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael első számú prioritása a Hamász elpusztítása

Az izraeli kormányfő a CNN amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Izrael első számú prioritása a Hamász elpusztítása, a Gázai övezet jövőjét illetően pedig érvényesülnie kell egy mindenre kiterjedő izraeli katonai biztosítéknak, amivel elkerülhető a terrorizmus újraéledése.
Megállapította, hogy egy jövendő civil fennhatóságnak két dologban együttműködőnek kell lennie, mégpedig abban, hogy a Gázai övezetet "demilitarizálja" és "deradikalizálja", azaz mentesítse a szélsőségesektől. A múltban mindkettőt illetően kudarcot vallott a Palesztin Hatóság - tette hozzá az izraeli kormányfő, aki szerint olyan civil közigazgatást kell létesíteni, amely nem esik ugyanabba a hibába, amibe elődjei.
Egy nappal korábban Benjámin Netanjahu világosan elutasította azt az elképzelést, hogy a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kapjon felügyeletet a Gázai övezet felett is, és azt is kijelentette, hogy Izrael fenn fogja tartani magának a jogot arra, hogy a jövőben is szabadon behatoljon a területre fegyveresek elleni műveletek végrehajtása végett.A Gázai övezet legnagyobb kórháza közelében folytatódó harcokkal kapcsolatban Benjámin Netanjahu vasárnap azt mondta, nincs ok arra, hogy az ott ápolt betegeket ne tudnák evakuálni, ugyanis Izrael menekülési folyosót nyitott ennek érdekében vasárnap.
Az izraeli kormányfő élesen bírálta az ENSZ főtitkárát a vasárnapi interjúban, és azt mondta, hogy António Guterres kizárólag Izraelt hibáztatja ahelyett, hogy a Hamásztól követelné az emberi jogok betartását.
António Guterres reagálásában visszautasította Benjámin Netanjahu szavait, és azt állította, hogy ő a válság kezdete óta elítélte a Hamászt, de azt hangoztatta, hogy a terrorszervezetet el kell választani a palesztin emberektől, és megjegyezte, hogy a palesztinoknak is vannak sérelmei az "56 éve tartó megszállás" miatt.

06:26
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!