Zelenszkij bejelentése mindent megváltoztat, Ukrajna léte forog veszélyben

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.08.,
Ukrainian servicemen of the 123rd Territorial Defense Brigade prepare to fire a mortar over the Dnipro River toward Russian positions, in an undisclosed location in the Kherson region, on November 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. While Ukraine's recapture of Kherson city last November was a shock defeat for the Kremlin, Russian forces on the opposing bank still control swathes of territory and shell towns and villages they retreated from. The Dnipro, Europe's fourth-longest river and a historic trading route, has become a key front since Ukrainian troops pushed Russian forces back over its banks in the south last year. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 634. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
08:03
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:04
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Egy év után tárgyalni akar a német kancellár Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár szombaton bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott kapcsolatokat újra felvéve tárgyalni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"Beszélni fogok vele" - jelentette ki Scholz Nuthetalban, a városházán rendezett tanácskozáson. Hozzáfűzte, hogy még nem egyeztetett időpontot, és nem várja, hogy a tárgyalás bármiféle megállapodással végződhet.

Scholz és Putyin legutóbb tavaly december 2-án beszélt egymással telefonon. A német kancellár ismételten jelezte, hogy alapvetően kész a tárgyalásra, de Putyinnak is lépéseket kell tennie ez ügyben. (MTI)

08:06
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5225 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4599 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

09:00
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapás az odesszai régióban, több ezer házban nincs áram

Több mint 3800 otthon maradt áram nélkül a légicsapások után az odesszai régióban -jelentette be az ukrán DTEK energetikai vállalat.

09:42
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz dróntámadás Kijev ellen

Oroszország már a második egymást követő éjszaka több hullámban indított dróntámadást Kijev ellen - közölte a város katonai vezetése.

Szerhij Popko katonai vezető elmondta, hogy Ukrajna légvédelmi rendszerei mintegy 10 drónt találtak el Kijevben és annak külterületén. Kritikus károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés. (BBC)

11:30
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakéta maradványaira bukkantak egy belgorodi faluban

A belgorodi Rovenki faluban találtak rá a Tochka-U komplexum Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétájának töredékére a felrobbanásakor keletkezett, több méteres kráterben. Az oroszok lőtték le a szerkezetet, amely a földön, egy mezőn robbant fel, távol a helyi lakosoktól. Ennek köszönhetően egyetlen orosz sem sérült meg, de több lakóház és villanyvezeték is megrongálódott. Ez egyike volt annak az 50 lövedéknek, amit szombaton lőttek a területre az ukránok.

13:50
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrek maradtak áram nélkül Szibériában

Szélvihar szakította meg az áramellátást Oroszországban a Krasznojarszki terület 12 településén. Közel 35 ezer ember maradt áram nélkül, de Szibéria más területein is súlyos károkat okozott a vihar az elektromos hálózatban - közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tárca szerint a vihar a Krasznojarszki területen hétfőn is folytatódik, és a széllökések elérik majd a másodpercenkénti 25 métert, ráadásul tízfokos hirtelen lehűlés is várható. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az autóbusz- és repülőjáratok késésére lehet számítani.

15:48
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ismét Herszont támadták

Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg, köztük egy három- és egy hatéves gyermek - közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon.

A megyei ügyészi hivatal hozzátette, hogy a lövedékek megrongáltak egy többszintes lakóházat.

17:05
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikerekről beszél

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat.

Megjegyezte, hogy bár a térségből érkező jelentések naponta 4-10 megsemmisített orosz tüzérségi rendszerről szólnak, a megszállók változatlanul heves tüzérségi támadásokat intéznek a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen.

18:19
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza az orosz hadsereg, a harcokban az elmúlt nap folyamán több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg az érintkezési vonal mentén - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb támadást - hatot - a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsították meg, ahol az ukrán emberveszteség meghaladta a 240 főt.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy repülőgépüzemanyag- és két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró tarackot, két Vilha- és HIMARS-rakétát, valamint 31 drónt.

19:24
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Továbbra is heves harcok folynak Avgyijivkánál

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében kiemelte, hogy folytatódnak a heves harcok a Donyeck megyei Avgyijivkánál, amelyet az orosz erők igyekeznek körülzárni.

A front több helyén indítottak rohamot az orosz csapatok, az elmúlt 24 órában 71 összecsapásra került sor.

A vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1190-nel 318 570-re nőt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 29 drónt.

20:28
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A finn hadsereg kerítést épít az orosz határon

A finn hadsereg segíteni fog a határőröknek kerítéseket építeni az orosz határhoz közeli Kuhmo város közelében, ugyanis egyre nagyobb az aggodalom az Oroszországból érkező migránsok miatt - jelentette a finn média.

21:21
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Partraszállási kísérletet hiúsítottak meg az oroszok

Herszon megyében az orosz haderő három partraszálló hajót semmisített meg a legénységével együtt, a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kettőt Bolsoj Potyomkin-sziget közelében, egyet pedig a Dnyeperen való átkelés közben.

A Moszkva megyei Noginszk közelében vasárnapra virradó éjjel a légvédelem lelőtt egy, az orosz főváros felé tartó drónt.

05:38
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!